Havsöringspremiär

Ja nu på Söndag så släpps ju förbudet på havsöring och torskfiskar på kusten.

Med den ihållande värmeböljan så kommer det säkerligen vara massvis med folk på kusten.

Ett bra tillfälle att ta med hela familjen på ett trevligt fiske. Fiska en stund och fika en stund. Om någon inte vill fiska så kan de alltid hitta en plats att lapa sol. Korvgrillning hör till om man skall tillbringa hela dagen där.

Inga krångliga grejer behövs då man kan flugfiska, spinnfiska och meta efter öringen.

För de som skall spinnfiska och aldrig fiskat efter öringen förut så behövs ett skapligt lätt spö, likadant som används till abborre och lättare gäddfiske. Skeddrag typ Viking herring och Toby i olika färger. För metaren så kan det metas med Räka, Mask eller skarpsill. Masken är min favorit då den även är lätt att få tag på. Masken är ju snarlik borstmasken som är huvudfödan för öringarna just nu. Självfallet så går det ypperligt att agna med borstmask med men agna på snabbt eftersom de små krakarna bits.

Flugfisket bedrivs oftast med ett klass 5/6 eller 6/7 och streamers och nymfer runt storlek 10 är att rekommendera.

Vart skall man då fiska?

Jo välj en vik som helst har leopardbotten d.v.s varierande sandfläckar och musselbankar. Helst skall det vara pålandsvind i viken du skall fiska i då fisken följer med vinden.

Glöm bara inte att släppa tillbaks de öringar som är under minimimått 45 cm omedelbart. Det finns ju fisk till alla och de små är större nästa år.

Prova gärna att foliebaka en öring på grillen, det är en riktig höjdare. Enkel kryddning med salt och vitpeppar och ett par klickar smör. Glöm inte att skära ett par jack i ryggen så att saltet lättare tränger in.

Annars kan man hålla sig till Lidan där fisken börjar bli riktigt i stöten med skapligt klart vatten (i Lidanmått mätt) eller ge sig ut i skärgården på gäddfiske. Gäddan är ju i Vänern ganska fredad då de flesta antingen trollar lax eller jiggar gös och abborre. Kommer man rätt i Vänern så kan det bära iväg både i mängd och storlek.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0