Jämmer och ve!

 Nu är det dags att få klaga lite.
Att det är varmt ute är illa. Men att det till och med är varmt i Värmland är ju rent ut sagt för......t.
Söndagens tävling på Baggtjärn är redan inställd p.g.a isbrist!
Som det så ut för en månad sedan så började man tänka på förlängare på isborren och meterdjup snö att pölsa i.
Nu är det väl andasvadare i en flytring som hägrar om man skall komma ut och förlusta sig.
Till helgen som kommer så anordnar Ovansiljan en öppen tävling på Vass-sjön i Noppikoski som är deras KM.
Ta det lugnt Lilja och halka inte på isen. Ni övriga- Kör på!
Kan vara lite långt men vem vet kanske man mäktar med resan men det är högst otänkbart just nu.
Man får väl inrikta sig på Söndagens tävling på Björken i Grangärde i stället. För oss Sör-länningar så är det: Kör till Kopparberg och lite till så är du framme. Kolla telefonsvarare eller här så vet ni om det blir eller ej.
Är det några som är sugna på samåkning så är det bara att höra av sig.
I övrigt så är det väl en lake-tur som kan ligga närmast för att få rycka lite grand i vart fall.
Tänkte passa på att ge lite lake-tips som fungerar i Lidan.
Att fiska i Lidan är ganska enkelt. Men man kan krångla till det hur mycket som helst om man vill det men själv fiskar jag enklast möjligt.
Jag använder ett Jerkspö 120 grams sjöbjörnen som är lätt i sig själv och har en perfekt ryggrad för att dels orka pirka länge samt även lagom rygg då man skall kroka fisken. Linan är en 0,30 mm flätlina (samma som jag jerkar med) Pirken jag använder kan vara i stort sett vilken som helst men en nitad pirk typ Fladens skall man rata till detta fiske då man knackar pirken i botten och då håller inte nitarna. Välj i stället en typ wigglerpirk eller varför inte Normarks lakepirk. Vikten skall helst vara runt 60 gram. Man får ta en större pirk om strömmen är hård eller det driver isflak på ytan. (ingen risk just nu) Under pirken sätter jag 14 st 8 mm rostfria fjäder-ringar innan en 4/0 O´shaunessy beak-krok alternativt en 6/0 av samma märke. Denna kroken håller dels betet väldigt bra samt med den böjda spetsen krokar den mycket bra. Som bete använder jag helst av allt nors som skärs snett för att reta laken som bäst. Och retas är jag bra på. Söm alternativ kan man använda strömming som det skars strimlor av i storlek anpassade efter kroken. Allt från småbitar till hela fileér kan användas. Laken är storkäftad och biter över allt. Man kan även använda alla andra sorters fisk med för den delen och även räka.
Själva fisket bedriver men oftast på kvällskvisten men man kan dock fiske dem dygnet runt i Lidans bruna vatten. Själv har jag haft bäst fiske mellan 17:00 och 21:00 med lite olika variationer olika år.
Välj ut en bra plats att fiska på och ha gärna en lång håv eller huggkrok med då det är långt ned till vattnet. Släppned den agnade pirken till botten och dunka. små korta dunk i botten följda av lyft i olika hastigheter och längder. Emellanåt kan man hålla upp betet en halvmeter ovanför botten en stund och låta laken simma upp och nypa. Nappen blir då ofta ganska brutala så håll i grejerna. Det kan ju vara allt mellan en cykelpump och Heinemans lake på 7120 gram. Men det finns större. Vore ju skönt för alla lakefiskare om rekordet slogs av en pirkare så att rekordet som är taget på trolling raderas. Alternativet kan vara att köra med en jigkrok som agnas men själv har jag inte haft någon framgång med detta. Bottenmete är ett alternativ det med men samma som ovan. Ingen framgångshistoria för min del. En del använder sig av en lakealadåb. Detta är en massa nedmalda fiskar som fryses ned i ett hönsnät och släpps ned på fiskeplatsen. Detta kan samla lakarna precis som vid annan mäskning. Aladåben sänks ned med en lina och med jämna mellanrum lyfts den upp så att det rörs om och sprider doften.
Sen är det bara att ha tålamod. Brukar känna i kroppen ganska snart om det skall bli nåt eller ej. Förra gången var känslan god och lakar fanns men just då var de sparsmakade. De var endast och slog på pirken utan att bita på kroken.
Kan bli en tur i morgon kväll om man inte åker till vass-sjön. Men jag vet att tomten har anlitat Schenker så att en stor sändning med utvalda klappar är på gång också. Vad det är i den återkommer jag med senare.
Såhär kan en Lakepirk a´la Lidan se ut. I detta fall med en wigglerpirk med 4/0 krok och rostfria ringar.
Och javisst det blir 15 ringar inklusive den som sitter original.
Skitfiske på er.
 

Kommentarer
Postat av: Claes

Hej Tomas
Kan du höra av dig.
0701471159.
Med vänlig hälsning Tidaholmarn

2013-12-19 @ 21:48:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0