Kantmete i Lidan

Nu i helgen går sista Landslagsuttagningen av stapeln här på hemmaplan i Lidan.
Bäst att passa på att få ett skapligt pass om än dock från kantposition men ändå
Att vara kantmetare har många fördelar gentemot att vara med och tävla. Man kan ta det som ett träningspass för att testa nya eller gamla idéer om hur man skall få fisken att nappa som bäst. Att man även har många av landets skickligaste metare att studera oavsett om man fiskar själv eller inte kan ju ge en hel del tips inför framtiden. För vem är det som kan allt och inte kan lära sig mer. Ja inte tror jag att den finns i Sverige om det nu finns någon alls.
Alla har väl sina egna specialtips och trix som tas fram när nöden kräver detta.
 
Vad är då en kantmetare och vad har den för uppgift?
När det arrangeras en tävling i fiske så är det som oftast bäst att sitta på kanten av sträckan. När sedan den stationära fisken dragits upp fylls det på med ny fisk som då kommer från sidorna och därmed har den på kanten första tjing på att få dem till att nappa. En kantmetare skall då vara först på fisken så att tävlingssträckan blir jämnare och lika villkor oavsett vart man sitter. Som kantmetare har man ju fördelen att vara först på fisken samt att man inte tävlar och kan laborera med grejerna i det oändliga. Att mäta sig emot de tävlande har ju mindre betydelse men kan ge en liten vink om hur man står sig emot Eliten. Det är ju mycket rutinerade fiskare allihop som är med och många av dem har Internationell erfarenhet i bagaget.
Leder just nu efter 4 tävlingar av 6 är våran egen Charles Fasth.
Fisket i Lidan är ju som bekant kryddat med silverfisken löja som kan ställa till med problem för de tävlande. Att det är ett problem är för att just löja inte räknas i kvalet. När det blir massvis med löja har man svårt att nå ned till botten utan att få på en löja. Det hjälper då inte att agna med en stor mask för de tar även denna.
Som kantmetare har man som uppgift att vara fiskens motsvarighet till en hockeymålvakt och det är nog vad jag är skapt till att vara.-Bäst på att vara i vägen!
 
För de som inte vill lära sig meta eller lära sig meta bättre kan ge sig ut och fiska ute i Vänern efter abborre, lax och öring. Fisket blir bara bättre och bättre och metoderna varierar ordentligt. De flesta trollar medans andra pimplar, jiggar, spinnfiskar och pimplar medans en del galenpannor vågar testa på att vertikalfiska.
En som testade detta var ute vid Klasfyren för att testa på och fick då fint besök i båten. Kanske inte just det han siktade på men han var nöjd ändå.
Skaplig "bifångst" i Vänern
 

Kommentarer
Postat av: Jimmy

Jag får tyvärr kasta in handduken i helgen!
Nackspärr som inte vill ge med sig samt att löjorna avskräcker en hel del😰

Svar: Det var tråkigt att höra.Du får krya på dig och ta nya tag.
Snart kommer isen.
Tomas Leijon

2013-09-26 @ 21:33:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0