Storhamra och summering av helgen.

Ja nu har vi provat på Storhamrasjön i Januari med.
Dagens strapatser började med att bara ta sig till sjön. Med nysnö som låg i varierande mängd gjorde vägarna svårkörda. E 45:an var spårig och flera avkörningar var ett faktum. Från Noppikoski och till Sveg var de usla. Vägen in till sjön låg snön i varierande tjocklek och på sina ställen så att det skrapade i underredet på bilen. Så pass så att bränsleledningarna slets ur sitt fäste på Mickes bil. 
Väl framme var det hela 164 perssoner som samlats för att få lov till att pimpelfiska på Storhamrasjön.
Ingen dålig siffra med tanke på att det är början på Januari. Att det sedan är den tävling som går längst söderut i Sverige är anmärkningsvärt. För dagen hade det till och med fått i väg en hel hög med Värmlänningar som fått krypa till korset då inte ens Arvikatrakten kan hållas med is. Flera Svenska mästare syntes i startfältet så uppsättningen av de startande höll en hög klass. Dagen till ära togs ett nytt grepp och all fisk utom gädda och lake skulle inräknas. Blev lite full i skratt åt detta då jag under mina 8 gånger på Storhamra inte kunde minnas att man fått något annat än abborre eller gädda.
Tog med mig Ronja som för dagen hade fått en ny specialkrok av Peo och skulle gå så långt hon hann eller orkade. Grundet halv-vägs över första baljan såg man inte tillstymmelse till då vattnet var ett par meter högre än vid påskpimpeln. Kom fram till bananskäret då utgångstiden tog slut och började där. Fick lite ströfisk men de var för små och få för att stanna på. Skrattade till då Micke plockade upp en mört på tafsen.
Gick vidare till Gubbens guldkust där vi tidigare fått en hel del fina abborrar och visst fick jag fisk där direkt. Såg de som satt på västra flanken som plockade lite fisk men valde att gå till den östra då den var oborrad. Mellan öarna brukar det gå en landtunga men den var helt under vattnet nu  men jag visste ju att den fanns där. Hittade ett hål där det nappade lite bättre och provade med larver och fick direkt -mört! Satt i detta hålet i 40 minuter och plockade 3-4 mörtar i microformat och sedan en abborre. varierade fram och tillbaks med ett par mörtar följt av en abborre. Fick en liten gädda och trodde att hålet skulle dö men det var samma fart igen. Smällde på igen och en kilosabborre vände i hålet. Jag det fanns ju fin fisk mitt ibland lopporna så jag harvade kvar i området då Ronja var salig att det nappade lite bättre där. Var ju dock en bit att gå tillbaks så även om fisket dog ut så fanns inte möjligheten att vandra omkring och leta "rätt" fisk för sjön. Summerade ändå ihop 3,1 kilo med över hälften i mört.
Vägrade ju sätta på tafs då man är på Storhamra och man vet vilket fint fiske som kan bjudas på när fisken väl kommer till hålet. Hade säkerligen höjt vikten i påsen rejält med att tafsmeta i stället men var för tjurskallig för detta.
Detta resultaten räckte ju naturligtvis inte för att komma upp på prisplats då det krävdes över 4,1 kilo för att nå dit.
Dagens högsta vikt hade P-A Nyberg från Woxnadalen med 8,6 kilo.
Som lök på laxen så vann Axelsson Ovansilgan Seniorklassen med 7, 5 kilo.
Hemmafiskare båda två och duktiga fiskare över lag. Laxen har väl god koll på alla de risvasar som ligger i sjön men jag själv trodde ändå på lite högre vikter i varje fall på de segrande. Hade tippat på mellan 10-15 kilo men det är ju stor skillnad emot påskens vårfiske då vattenståndet är ett par meter lägre och fisken mer samlad. Ser fram emot annandagspimpeln här på sjön.
Micke fick avbryta tävlingen 40 minuter tidigare för att likt Mc Gyver laga bilen med snöre och buntband så att vi kunde ta oss hem. Funkade kanon och höll hela vägen.
Snöade ner till Orsa för att övergå i regn. Söder om Mora gick det över i snö igen och vägarna blev sämre. Ner till Filipstad var det varierande snö och regn men efter det var det bara regn. Kom hem vid 23:00 ganska möra i kroppen efter 3 dagars pimpling och bilåkande.
Nästa helg anordnas det tävling i Älvdalen och skall troligtvis bli dubbeltävling i området.
Kommer nog inte att åka själv då det skall bli 15 minusgrader och jag avvaktar med att dra med Ronja på så pass kallt väder. Sedan så kommer det ju minugrade till oss med så helgen därpå kan det ju vara möjligt att det går att genomföra någon tävling på närmare plats.
Enligt rykten skall Nora-rycket gå den 19:e och det är ju bara halva vägen och kul fiske i en sjö som har en hel del fisk.
Tack alla för en trevlig helg på isen.

Kommentarer
Postat av: Patric

Häftigt att Storhamra kan vara så varierande, undra vart de riktigt stora abborrarna håller till i mars-april??

Svar: Ja med tanke på Laxens och Fäsas sommarfiske då finns det ju möjlighet till extremt bra fiske till påsken. Vi tog ju inte upp dem nu.Hoppas bara isen ligger fram till dess.
Tack för i helgen.
Tomas Leijon

2014-01-07 @ 16:57:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0