Premiärfiske på Vänern.

Mycket arbete och värme har satt sina spår den senaste tiden.
Fick ett erbjudande av min lille son eller brorsan som han kallas att följa med ut en tur i hans båt med flickvännen. Och då jag behövde komma ut och bara vara så for jag ut till dem ute på Naven som är Vänerns hjärta. Hade inga förhoppningar på något vidare fiske då det var pressande värme och för tidigt på säsongen och då brukar det inte vara något höjdarfiske men det spelar ju ingen roll då man får komma ut och bara finnas till.
 
Gummibåten som är försedd med en 4-hästars visp istället för elmotorn drav ju lite hårdare och vi kunde ta oss ut en bra bite för att komma ut mot där fisken brukar finnas så här års. Albin styrde kosan mot Klasgrundet men på min inrådan for vi mot gässlingen istället som ligger lite söder om Klas och skulle därefter drifta ned mot Klasgrundet.
 
På med dubbla jiggar med en 3-tummare i botten och en 2,5-tums som upphängare. Jag var ju inte intresserad av att ta några mindre fiskar utan det skulle vara matfisk om det skulle bli något. Ganska snart hade jag på en rackare som klev av efter ett par meter och 10 minuter senare hade jag ett par nafsande ytterligare. Men ingen fart på dem alls. Var mer action i flygarna idag som hade uppvisning för Mankan och de andra som besökte Såtenäs denna dagen och vi fick våran beskärda del av Herkulesflygarna över Kållandsö och Dalbosjön.
Herkulesplanen visade upp sin power över Dalbosjön.
 
Vi drev förbi Klasgrundet och såg då lite laxfisk uppe och satte på ett par wobblers för att se om de ville bita. Och då de är uppe i ytan mellan Klasgrund och Nyberggrundet så brukar de vara ganska nappvilliga men inte idag.
 
Gled omkring och provade lite olika djup och sidor om grunden men nappet var minst sagt skralt. Men så är det ju ofta på Vänern att det är allt eller inget. Men vädret var ju kanon och man får inte ha för uppskruvade förväntningar om man åker ut och fiskar mitt på dagen under tryckande hetta men det var skönare ute på sjön än inne på land. Fick då en tanke att jag vet ju vad jag fiskar med som bete och ni får gärna gissa vad jag har som bete i linänden. Borde vara självklart med denna bilden.
Gissa vad jag har i linänden på spöt?
 
Alla kan ju inte vara så smarta som Lill-Jimmy och åka ut arla på morgonen då fisken fortfarande är i tagen men sommaren är lång och om 2 veckor börjar semestern och så skall det väl bli lite fiske i någon form vart vi än beger oss. Kanske även ett och annat stödben med?
 
Turen fortsatte inåt mot naven och vinden avtog helt även om det inte blåste mycket denna dagen och de enda vågor som blev var av alla båtar som var ute och for. Antingen skulle de byta plats eller svalka sig då de drog på för fullt eller också var de ute med vattenskidor eller ring efter båten och hade allmänt skoj. Men det var kul att se så många vara ute och fiska trots att fisket var så mediokert. En hel rad med fiskare låg längs med grundkanten från Gässlingen och söderut mot den gröna farledspricken på Navens södra infart.
Blankväder på utsidan av Naven.
 
Lade oss för att drifta längs med grundtoppen och snart så var det fisk på alla spöna samtidigt. Men storleken var lite för liten men hade ett par fina påslag men kunde inte kroka ordentligt. Kul är det ju här för man vet ju aldrig vad det är som smäller på. Abborre är ju naturligtvis vanligast men inslag av gädda, gös, lax, öring, sik eller asp är ju inte allt för ovanligt. Tänk er själva att ni sitter och pimplar abborre med antingen pimpelspö eller spinspö och plötsligt smäller det på en lax på ett par kilo. Adrenalinhöjare som heter duga.
 
Men det blev inte så mycket fisk då vi åkte ifrån detta området för att söka efter rätt storlek som vi inte hittade. Och i och med att vinden mojnade helt så blev det aldeles för hett på sjön så vi fick ge upp och det var väl tur det för att ge sig ut i detta väder och blotta kroppen för den stora lampan är inte att rekommendera om man är ute på sjön. För det blev som en ordentlig kärringförkylning i och med brännan som känndes som en pansarplåt över ryggen och valet under söndagen var att inte visa sig för solen denna dagen och det var rätt beslut. Fortfarande i skrivande stund så hettar det ordentligt där solen kom åt och polkagrisbrännan är startad. för sitter man ned så blir man röd/vit randig som ett bullflöte.
 
Men nästa gång skall man vara förberedd på att dra lite fisk för då har det nog blivit rätt säsong. För de som fiskar på småsjöar så är det ju inte lika känsligt med säsongerna och lättare att leta reda på fisken men där vi har båten är det bara att invänta rätta förhållandena och hålla sig till braxen fram tills dess.
Nu kämpar vi på i 2 veckor till innan vi skall ut och fara. Vet inte när vart eller hur det blir så kanske vi kommer till en plats nära Er!
 
Sköt om er så ses vi!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0