SM i havsfiske 2015

Helgen som gick avklarades SM i havsfiske från Råå söder om Helsingborg.
Och för dem som inte är invigda i detta så går det till på följande sätt.
Man får fiska med 1 spö åt gången och inga andra spön får vara tacklade samtidigt. 2 krokar får användas och det är uteslutande släpmete i olika former som är vinstgivande. Alla beten är tillåtna och man fiskar efter utvalda arter som ger varierande poäng. Inga minimimått men en båtkapten som registrerar varje fisk och återutsätter fisken snarast. Bra regler då ingen har tid eller orkar att ta tillvara på fisken första dagen då den säkerligen skulle bli skämd till dag 2. Vill man spara matfisken så får man naturligtvis det, och det gör de flesta dag 2.
 
Förberedelserna börjar direkt efter anmälan som brukar vara någon månad innan SM:et med att sätta samman fiskeutrustningen och binda tackel. Ett gäddspö på 7-9 fot duger fint då det inte är några större djup att tala om i sundet och oftast behövs det inga sänken över 200 gram. Oftast under 100 gram. Haspel eller multiplikator går lika bra om man kan kasta med en multirulle. Tacklen knyts  med linor mellan 0,30 och 0,50 mm nylon eller fluorocarbon och förses med krokar i storlek 6-3/0 i olika former. Tacklen pryds med pärlor och lockskedar oftast i form av en spinnare som skall locka dit fisken och vissa tackel pryds med en jig strax ovanför kroken för att reta lite extra.
Tackeltillverkning.
 
Att använda som bete är det vanligt med räka, sill, musslor men det allra vanligaste är nog borstmask som kan köpas på de flesta båtarna i sundet om man inte åker över till Danmark själv. Borstmaskarna kan liknas vid en jättebloodworm med griptentakler i framkant som kan nypas rätt bra om man har otur. Själv föredrar jag daggmask som fungerar riktigt bra och inte bits. Vissa dagar så är de effektivare än borstmasken med. Särskilt de färgade som blir helt grymt äckliga för ögat då det är maskar i 15 cm längd som bara lyser. Men denna gången fick jag åka utan då det var för kallt för dem att krypa upp i daggen.
Borstmaskar som är mumma för plattfisk.
 
På båten lottas man till en plats man kan göra till sin egen i alla fall för en stund. För 2 gånger skall man rotera och byta plats med sina konkurrenter då det skall vara lika för alla med platsen då det finns fördelar och nackdelar med alla platser. Vissa kan man kasta längre ifrån och man kan då fiska en längre sträcka innan man måste veva upp och kasta om.
 
Mitt startkit för att fiska i Öresund.
 
Vi for iväg till Norra hamnen utanför Helsingborg och började med skrubbafiske. Startade med en riktig rivstart och hade 6 stycken i första driften. Hade nog dragit 4 innan grannarna började få något. Fortsatte sedan med detta och fick ihop hela 22 stycken innan vi skulle byta fiskeplats och även plats på båten. Man flyttade endast 2 platser i första flytten och det blev en marginell skillnad för min del då bägge var i stort sett midskepps.
 
Andra fiskepasset blev ut efter rödpätta och annat och ganska snart började det trilla in den ena rödspättan efter den andra. kom även upp lite sandskädda, knot, torsk, vitling, kolja och det var 100% mete som gällde. Att det var en hel del som var vana vid detta fiske kunde man ganska snabbt se och att försöka mäta sig med dessa kan ju knäcka vem som helst men jag höll skapligt jämnasteg med många av dem och petade första dagen ihop 57 fiskar vilket normalt sett brukar vara ett kanonresultat men denna lördagen var det riktigt bra fiske och de som vann hade över 80 fiskar. Men jag är ändå helt nöjd med min insats och hade ett riktigt kul fiske.
 
För de andra i laget hade det gått ungefär likadant och vi var ganska ordentligt distanserade av de rutinerade rävarna men vi var ändå inte sist. Men att man på 29 man fick upp 1600 fiskar på en tur är ju inte fy skam det inte. Och de flesta fiskar simmar fortfarande i havet då nästan alla returnerades. Men förhoppningarna inför söndagen var ju ordentligt upphöjda nu för då skall vi ju fiska upp fisken som skall med hem också!
 
Dag 2 Söndag
Upp och iväg till båten som väntade i hamnen och direkt ut till norra hamnen. Nu har man väl fått in swingen och kan vräka upp dessa fiskar så att det skummar om ytan tänkte jag men efter första passet hade jag bara fått ihop 3 stycken skrubbor. Och det var många som hade nollat då de inte alls var i stöten denna dagen. Ut och fiska på lite större djup och vi började få lite fisk men det var inte alls som på lördagen utan mycket trögare. Det kändes redan i hur de nappade för det var inte alls lika ordentligt sting i nappen som under lördagen. Fisken mer smög sig på och kanske de bara satt där vid ett lockryck.
 
Vi fortsatte iväg till ändå stölrre djup men nu var strömmen alldeles för stark och det var omöjligt att känna botten om man inte satte på 400 grams sänke. Men då var det inte kul att fiska för det blir för mycket för
de spön som användes. Så söndagens fiske blev en liten flopp och jag bröt även av ett spö. Men i alla fall kunde jag glädja mig åt att få en fin knot på hela 420 gram men även den simmar kvar i havet. En så fin fisk skall man bara inte dräpa.
420 grams knot
 
Men hela helgen kan summeras som en härlig helg och jag rekommenderar fler att deltaga för det är ett underbart trevligt fiske och inga konstiga grejer behövs för att utöva detta fiske. Men det är ju om det är någon som vill arrangera nästa år då Kinnarp aviserat att de lämnar arrangemanget till förfogande för den som vill arrangera nästa år. Men det vet vi först nästa år om det blir något. Men annars åker jag nog ner ändå för det är ju riktigt kul detta. (nästan lika kul som pimpel)
 
Får även gratulera Henrik Carlén som dagen till ära avslutade med att fånga en bergsskädda som sista fisken. Den ingick inte i tävlingen men det var den första jag fått se så det var kul ändå.
Henrik Carlén med en bergsskädda.
 
Nu skall grejerna sköljas av och arkiveras till nästa gång och vintergrejerna ansas färdigt. För de som vill se resultaten från SM:et får ge sig till tåls då de ännu inte har kommit ut. Men det är ju ingen brådska för det är för sent att göra något åt det. Men nästa gång så!
 
Sköt nu om er allihopa så ses vi nästa gång. Kanske på en is nära dig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0