Mekenfisken 2016-04-16

Fiskar vi minns !
Ja så här i rokadernas tid då många skiftar från isfiske till mete och predator eller specimenfiske så kommer det lite olika rapporter ifrån olika håll.
Många gottegrisar är det som förlänger pimpelsäsongen och far iväg tiil Trysil cup för att fröjdas på fruset vatten. Andra sätter i båten eller putsar upp trollinggrejerna. Vissa knyter metetackel och några far till Norge och fiskar torsk.
 
Men själv slappar jag mest och försöker ladda batterierna till resan som närmar sig med stormsteg. Kommer till och med backa från det första Int-metet i morgon som går på hemmaplan i Lidan. Fisket i sig är redan nu gott och Thörneling, Tono och Sandberg tog ett pass i gräset nedanför gamla Hamngatans Livs för att trimma in tekniker på att dra blandad fisk som mört, björkna, brax och andra vanliga metefiskar. Men efter ett tag fick jag ett SMS om att Tono drillade Mekenfisken och har hållt på en kvart! Så det var bara att få fram gopron och sticka iväg!
 
För att förklara denna mytomspunna fisk så finns det en sträcka i Lidan där det emellanåt kliver på en fisk som inte riktigt går att förklara. Den nappar på det mesta och o-avsett om det är Int eller Trad-mete. Fisken är förhållandevis lugn precis som om den inte förstår att den är krokad. Ibland kommer det ordentliga knycka medans andra gånger seglar den bara iväg. Men kontenta blir alltid samma sak då fiskaren står kvar och undrar. Vad var det som hände?
 
För det slutar med att fisken tappas. Antingen har tafsarna gått av, kroken brutits, spöt gått av eller bara helt plötsligt bara släppt! Förklaringarna från de som aldrig haft på den är alltid självklara för dem. Felkrokad brax, Gädda som tagit fisken, Gös som tagit fisken, Gädda/gös som är felkrokad. Ja förklaringarna är många ända tills de själva fått på detta monster och då inser att inget av detta överensstämmer med betéendet. Själv har jag haft på fisken mellan 15-20 gånger och även sett andra ha på den säkerligen över 80 gånger. Men ingen har fått se den!
 
Och att det är många som säger att det är en mytoman som berättar detta får gärna fortsätta med det för själv vet jag hur tokigt det låter. Men en efter en av tvivlarna får krypa till korset då de själva har fått på besten eller sett någon närstående kamrat som försöker bemästra den. För annars är det ju lätt för en åskådare att bara säga att den där fiskaren kör ju med för klena grejer och det räcker med en vanlig brax för att det skall bli omöjligt att ta upp den. Men för de inbitna som varit runt och fiskat lite varstans vet ju att det är inte så stora problem att plocka hem stora fiskar på dessa grejer.
 
Fighterna jag har sett har skett på långspö, Take-A-Part, bottenmete och matchmete. Vid de 2 sistnämnda så används ju rulle men på något sätt slipper fisken undan ändå. Oftast med trasig utrustning. Så man kan undra vad det är för fisk för ingen har sett vad det är för en krabat som gäckat oss under alla dessa år. De som har varit närmast har fått sänkena ovanför ytan men man ser inte ens konturerna av fisken. Denna gången kom det upp luftbubblor stora som knytnävar när fisken kom närmare ytan. Och den rusade aldrig iväg trots att fighten  för Mikael Tono varade i 20-25 minuter innan kroken helt sonika lossnade.
Tono när han började drilla fisken!
 
Och att fisken håller sig så lugn kan ju bero på att den inte begriper ens att den har blivit krokad. För iblend så tror man bara att det är en motorhuv man har krokat mitt på då den bara seglar iväg. Och andra gånger så känner man ett par kraftiga slag och då jag själv oftast fått på den på toppknutet så sprängs linan utan tillstymmelse till chans att stoppa den då 2 slag räcker för att göra slut på den linmängd som finns på ett 9 meters metspö. Sedan är ju bara frågan om vad som går sönder. Förhoppningsvis har man bundit tillräckligt klent så att man endast mister tafsen. I värsta fall så smäller spöet av.
 
Mikael får variera fighterplats för att inte orsaka allt för mycket kroppssmärtor av monotont drillande.
 
Men vi får se om det någon gång är någon som klarar av att få upp fisken så att vi alla får veta vad det är. Kanske i morgon då Skaraborgs första DM i Int-mete går av stapeln. Får väl hoppas det blir Daniel Ahlgren som skall göra sitt första DM genom att endast feederfiska. Då med rullen som hjälp. Problemet är ju bara att fisken skall vara ovanför ytan då fisketiden är slut. Och det är ju bara 4 timmar!
 
Sköt om er så ses vi!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0