Semester och midsommar!

Äntligen har det blivit lite tid för semester!
Börjar ju bra med lite extra tid i och med att midsommar ger en extra ledig dag. Och det är ju inte fy skam då det blir som en förlängning av ledigheten. Men om man skall ha det bra så får man ju jobba lite för det och det blev mitt första besök hos Edvinsson i Truve där det var självplock av godsaker. Skall man ha det färskare än så så får man odla allt själv och det har man ju inte tid med! Men det var ju på vägen hem så det blev ju i alla fall ingen extra resa utan tog bara lite längre tid att åka hem. Men jag blev fascinerad av hur arrangerat det var och redan på parkeringen var det 2 parkeringsvakter och de behövdes!
Färska jordgubbar och färskpotatis är ju balsam för själen!
 
Och då väderrapporterna inte sett speciellt lovande ut så hade man inte så höga förväntningar vädermässigt på helgen men ibland så blir man överraskad. Vad det gäller campingar så blir det en bristvara i år då flera campingar har ett helt annat klientel i år och kommer ha svårt att få uthyrt efteråt då en hel del skrotas på campingarna. Solviks camping som länge har varit en av Sveriges mest välorganiserade campingar är numera stängd och har asylboende i stället. Kommer att ta ett tag att renovera upp stället då det mesta har raserats och bara att den har stängt i år gör att det är brist på campingplatser i Smögenområdet. Men å andra sidan så hittade vi en liten camping i Hunnebostrand som duger åt oss trots att den inte ligger alldeles bredvid havet. Den hade vi nog inte hittat annars så man får väl se det fins i kråksången!
 
Trevliga grannar och regler som följdes var uppskattat. Ungdomar som festade loss ordentligt men lämnade campingen och begav sig ut på galej och skötte sig alldeles prima trots den ganska skapliga konsumtionen av alkoholhaltiga rusdrycker som införmundigades. Så med ett blandat klientel av campinggäster så blev det en trevlig tillställning där med. Det var lite värre när vi åkte ut på Smögen på lördagen för att fiska som man såg att alla gamla regler inte längre åtföljdes. Campingförbud gäller ju i Bohuslän förutom på campingplatser men nu var det vilda västernlagar som gällde då det saknades boende för alla som vallfärdat till kusten för midsommarfirande.
 
Och det var något av det värsta jag sett. Alla parkerinsplatser som fanns kvar var överbelamrade med tält, husbilar, bilar och skräp. Trodde nästan att det var en tipp de parkerat på för det såg ut ungefär som på de platser där det har befunnit sig nysvenskar en vecka. Så fruktansvärt nedskräpat så även om man planerat att parkera där så hade man nog inte vågat köra in där då det var glassplitter och skräp över hela parkeringsplatsen. Och det kan nog inte ha visat sig någon ordningsmakt där över huvud taget för så nersvinat har jag inte sett på länge.
 
Men vi kom ut på klipporna och jag, Ronja och Joel började fiska lite innan de andra som parkerade bilen kom. Och jag började först med att fiska med häckla och 100-grams pirk följd av en jig. Och redan i första kastet klev det på något grannt som till och med tog lina trots hårt ställd broms. Men dessvärre följde den inte med upp utan man fick stå med skägget i brevlådan och veva in grejerna. Men i andra kastet nöp en makrill och hoppet tändes åter. Men sedan så lugnade det ner sig och då häcklan sattes så monterade jag dit ett gylta-tackel i stället för det var ju målet att Joel skulle få sin första gylta.
 
Men det var trögt med gyltorna och vi fick vitling och snultror. Det var då själve fn tänkte jag för förhållandena var ju goda för gyltan. Och inte förrän Matilda knäckte koden med gyltorna så blev det inga. Men efter detta så blev det bara bättre och bättre. Joel knep sin första gylta och mission complete!
Joel med sin första gylta.
 
Men mycket skall ha mer. Och när det gäller gyltafiske så är det som att köra motorcykel. Hornen kommer fram i pannan och man testar runt för att få så många och stora som möjligt. Och allt eftersom vi klurade ut vart de stod och hur de nappade för dagen så blev det bara bättre och bättre och snart så var det 2 som drillade samtidigt och Joel och Matilda drog upp en dubbel och då visste vi att vi var ganska rätt.
Dubbla gyltor och storleken ökar.
 
Denna dagen stod gyltorna ganska högt upp och om man kom nedanför kanten så var det lönlöst. Och emellanåt så är det ju bara detta som gäller och när man väl hittat dem så blir det ju bra. Tror att jag själv drog ett 50-tal. Inga bestar men redan en liten gylta är ju kul. Det blev faktiskt ett par torskar i matstorlek med så det var ju förhöjande. Man får ju inte ha Norgemåttstocken med då det är stoooor skillnad i att fiska i Norge kontra Sverige.
 
Men då räkorna tog slut så gav vi upp då det var markant bättre med räka än mask idag och det kan bero på att det inte var daggmask utan vanliga dendrobena som är ett par klasser mindre och kanske inte lika lockande för gyltorna och torskarna. Men det var i alla fall kul att få lite fisk och Jel blev nog lite imponerad av hur pass starka gyltorna ändå var. För även om vi inte fick någon större än 6-7 hg så ger de en fight som heter duga. Och man får inte mesa för då går de in i klipporna och skär av linorna.
 
På kvällen stektes makrillen till Ronja som förrätt för hon hade ju längtat såå. Och Joel bjöd på Sushi a´la Hallstahammar så det både räckte och blev över.
Sushi a´la Hallsta
 
Resan hem blev en resa utan dess like då det varit en brand på E6 som stoppade upp all trafik och tillsammans med midsommartrafiken så tog det hela 4,5 timmar att åka hem ifrån kusten och det är nog en bottennotering sedan vägarna började byggas om för 35 år sedan.
 
Men nu får man se vart och när det dras iväg igen. Vi följer ju bara solkartan så det får bli vad det blir. Öster, söder, väster eller Norrut mot stålmannen. Ingen vet vart det blir men den som lever får se.
 
Sköt om er så ses vi!
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Larsson

Det var nog lite körigt på de flesta vägar när alla skulle hem från midsommarfirande, för oss tog det ca 1 timma mellan Rotviksbro och Torps köpcenter. Man fick ta det med ro och lyssna på EM i radion. Hade helt ok landfiske under helgen i Norra Grundsund( mellan Lysekil o Skalhamn; blev makrill, havsöring, torsk, skrubba vittling och berggylta.

Svar: Härligt att se att det var fler som fick torsk.
Tomas Leijon

2016-06-27 @ 17:22:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0