Landslagskvalet i Lidan helgen 28-29 maj 2016

Nu har landslagskvalet startat för 2016 med en helg i Lidan i Lidköping.
Efter förra helgens debacel med surt fiske vid Sensas open så fanns förutsättningarna för att det skulle bli en gemytlig lättfiskad helg längs med Lidans stränder. Då det helgen innan kvalet är en större tävling med 40 man starkt startfält och mäskningar på hela tävlingssträckan så kan det ju inte gå fel!
 
Att det under veckan kommit en del nederbörd och en möjlighet till lite fart i vattnet så steg nog pulsen på många att nu ska det hivas fisk! Men att det sedan blev nordostlig vind var ju ingen höjdare för då stannar flödet och det blir ingen hjälp av det. Men vem skulle vinna? Vind eller ström? För om det är stilla vatten i Lidan är det inte ofta att det nappar bra men alla andra förutsättningar finns! Det enda som saknas är ju högtrycksvärme och gärna en sydligare vind som värmer.
 
Men på morgonen samlades startfältet längs med Lidans strand där Challe ordnat till med avspärrningar för att i alla fall minska på trafiken längs med sträckan. Det är ju själve F.N att det inte kan respekteras och skall i frågasättas varenda gång. Borde nog snart informera polisen om hur det går till med cyklister som ruschar förbi spödelarna trots att det är klart avspärrat. Att det emellanåt kommer båtar och vattenskotrar i full kareta trots att det finns fartbegränsningar även här. Men, men det är inget att göra åt nu.
 
Alla trimmade ihop sina mäskblandningar och det var stor skillnad i vad som blandades och taktiken var helt skiljd och alla hade sin egen plan utstakad om hur en mäskblandning skall se ut. Mäsk, jord, lera, beten och en hel del dofter blandades ihop av deltagare från Malmö i söder till Umeå i Norr. Allt för att få chansen att bli en av Sveriges representanter i VM eller EM i Internationellt mete. 10 minuter innan fick deltagarna börja mäska och det var helt olika taktik med hur det gjordes med.
 
Vissa presicionsmäskade medans andra mäskade med min egen presicion och spred mäsket över större områden. Vissa skjöt ut med slangbellor och det var minst lika stor variation där. Men det har ju sin förklaring i att det är mycket svårare att träffa sin plats med en slangbella 35 meter bort och man såg även de som mäskade en hel rad med mäskbollar över hela vattnet. Blir lite svårt att träffa fisken då men man vet ju aldrig. Ibland är det ju denna typen av mäskning melodin. Och efter starten gått kunde man konstatera att vinden var överlägsen strömmen.
Henrik Bengtsson med sitt "fighting face" som undrar vad som händer (eller inte).
 
Och det var bara ett fåtal som fick fisk direkt. På C-sektionen var det Blom och Mårten som dominerade med en god start medans de flesta fick agera åskådare. Och under tiden jag kollade på dessa 2 herrar smög Hjelm upp en panka utan att jag reagerat. Snacka om smygfiske!
Mikael Hjelm krokar av ännu en liten brax och ser lite förnöjd ut över starten.
 
Bildbevis på att det verkligen kom upp brax den första dagen!
 
Men överlag vart det riktigt trögt fiske. Inte lika trögt som förra helgen men ändå. Lidan verkar som förbytt mot hur den brukar vara även denna helgen. Och längs med hela sträckan är det likadant med surfiske som svar. Och som tur var så åkte jag hem tills det var dags för invägning och hann med C-sektionen igen då det skulle vägas.
Daniel Blom väger in 3,5 kilo och tar en stark ledning på sektionen.
 
Men ryktena går att det finns någon längre ner som har fiskat bra men ingen vet riktigt hur bra. Längst ned så satt Mårten. Och tro det om ni vill så hade han snott Kent Adells plats och dominerade sträckan med 6 kilo fisk i nätet. Hjelm kunde kassera in en fin 3:e plats så denna dagen blev en fin dag för Lidköpingsfiskarna förutom för Charles som hade en jobbig dag och nästan ingen fisk alls. Thommy Lindblom och Jonas Jansson var 2 andra sektionssegrare denna första kvaldag.
 
Dag 2 Söndag:
Ny dag och nya förutsättningar. Jämnfört med förra helgen så hade det ju ändå varit ett bonanzafiske jämförelsevis med Sensas open då det var flera stycken som nollade!
Och förra helgen vann ju Thomas Söderlund på över 24 kilo så nu skulle det väl bli åka av. För dag 2 i Lidan brukar ju vara att man skall ha så grova grejer på som möjligt för att drilla fisken tillräckligt snabbt och vem som helst kan vinna. Bara man kan fiska brax!
 
Men det blev en kort glädje för många då det började bra och snabbt dog ut igen inom en halvtimme och vissa rapporterade att det inte blev speciellt många napp efter den ruschen. Och att vem som helst kan vinna visade sig just i segrartrojkan som var full med "blåbär" Thommy Lindblom, Anssi, och Tom som dominerade sina sektioner och Tom var väl den enda över 20 kilo medans Anssi och Thommy fick nöja sig med 12-14 kilo. Och det är knepigt att det är så "surt" i Lidan. Många kanske tycker att det är oförskämt att säga att dessa vikter är låga men å andra sidana så var det många vikter mellan 2-4 kilo. Och detta på andra dagen vilket nästan är så att Lidan ska skämmas.
 
Men bollen är rund och fisken har fenor så det är väl så det ska vara. Och tur är väl det att det aldrig är samma sak när man har med fisk att göra. Och om dessa Ess inte klarar av att lura upp mer fisk än så, så skulle inte jag heller klarat av det för det är ju riktigt duktiga fiskare som deltager här. Och det med rätta. Det finns väl några till som skulle kunna matcha dessa, Men de skulle få pressa sig till det yttersta då. Och det är bara att beklaga för dem som åkt längst att det inte bjöds på sedvanligt fiske och hemresan bara blir en plåga.
Men nästa gång!
 
Ta nu hand om er så ses vi nån gång!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0