Skaraborgs DM 3 på Lerdala-Lången 2017-02-19

3:e och sista deltävlingen i Skaraborgs pimpel-DM gick idag av stapeln påLerdala-Lången med utgång på Melldala-badet. En tävling som skulle avgöra vilka som får gå vidare till SM i Stockholm nästa år. Och aldrig har det varit mer o-förutsägbart än i år. I seniorklassen var det rena vilda västern och Pelle Hagman ledde på 5 poäng med Claes Thörneling hack i häl. Många hade chansen att ta sig till SM, så även jag. Trots en 7:e och en 13:e plats så var det fortfarande möjligt.
 
Att det  sedan skulle avgöras på denna sjö som är otroligt lynnig utan att man kan sätta fingret på vad som styr så var alla eniga om att det skulle bli en "sur" tillställning. Inte att det skulle regna och man blev våt utan att fisken skulle lysa med sin frånvaro. Vädret har ju satt käppar i hjulen i parti och minut men emellanåt skall ju fisken ändå äta så helt omöjligt är det ju ändå inte.
 
Förra gången jag var dit så hade jag fint fiske i badviken där man går ut och gick inte mer än 150 meter ut på isen. Men idag trodde jag inte på det utan med lite tips så drog jag rakt över sjön för att fiska på sjöns djupaste område utanför OK Klyftamos stuga bredvid sjön. Djupet kommer ned i hela 6 meter i normala fall men nu var det nog bara 5 kvar. Men jag, Ronja och Bralle började där men inga klunsar stod där men snart så fick jag ett sånt där detvarkanskenappändå! Drog upp och såg pirken följas av en liten slamsa som visade sig vara en abborre av den mindre kalibern men den klev av precis under isen.
 
Insåg att det var ohållbart att fiska där så jag fortsatte in emot vassen. Fick lite fisk men först när jag satt nästan inne i vassen nappade det fler i hålen. Kikade ned och såg att det stod fullt med fisk runt pirken och bara blängde på grejerna. Frustrerande att se hur mycket fisk det finns men inte få dem att nappa. Så himla typiskt Lången. Har ju varit där ganska många gånger sommar som vinter och vet hur fina abborrar det finns där och har fyllt skryllan 2 gånger om vid 2 tillfällen. Men när sjön visar denna sidan så är den mindre kul.
 
Men vi var ett pärlband där som plockade lite fisk och det var ju inte bara abborre som kom upp utan även mört, snorgärs, gädda, löja, björkna och brax. Vore ju kanon för mormuskafiskarna där som ett eget paradis. Men då det nappade mindre och mindre och storleken var under all kritik så började jag springa över sjön då goda råd var dyra. Det gällde ju en SM-plats!
 
Visste ju ett grund i mitten men missade detta då det var ingen skillnad alls mellan hålen så det var bara att fortsätta över till inloppssidan. Patric hade ju forslat sig dit och inte lämnat den så då måste det ju finnas fisk där? Jag slog ett par hål i viken bredvid Patric och fick nägon liten loppa innan jag fortsatte över till samma vik som honom. Men han hade fått i stort sett samma sorts fiske där och det var ju inte det jag hoppats på. Men det var samma visa här med att det stod fisk runt grejerna och bara blängde. Men med lite tur så retade man igång dem så att man kunde få en eller två i hålet.. Helt plötslig ropar Ronja att hon trodde hon fått en öring.
Ronja med en öring från Lången!
 
Fascinerande med denna fisken är att jag själv var mindre än Ronja då jag började fiska där och har aldrig fått se eller höra om någon som fått nån. Att de finns där visste jag då de kommer ned ifrån silverfallen dit till och med Tidan-öringen kan vandra upp från Vänern. Med det var asgrymt att äntligen få se en live. Och att de var så fina och starka tyder på att de har det riktigt bra där de bor. Men man undrar vad de verkligen äter här men det visade sig snabbt då den spydde upp 2 nyätna abborrar.
Småabborrar är riktig öringgodis i Lerdala-Lången.
 
Slutsignalen gick och man fick lomma hem med endast 62 småabborrar som tyngde ned vågen till 699 gram och jag visste redan då att det inte skulle räcka. Men gladare ändå fick man bli då Albin blev 2:a efter Ahlgren som båda två troligtvis kvalade in till SM. Grattis på er bägge. Men det hade inte varit särskilt mycket bättre för de andra men i startdelen hade det i alla fall kommit upp lite finare fiskar. Så det var ju lite surt att man denna gången valde att traska iväg då de bättre stod i starten. Största fisk togs av Laila Vuotolainen som fick det fina priset för detta.
Laila tog dagens största fisk.
 
I lagtävlingen var det en bitter strid om den sista lagplatsen till SM. Lidköpings B-lag med Challe, Bralle och Albin/Patric var ju redan klara och A-laget med mig, Ahlgren och Blom redan var så akterseglade att det inte fanns någon chans så stod det mellan de rivaliserande Tibro och Tärnan. Och om jag inte misstog mig så var det Tärnan som gick segrande ur den striden. Challe blev segrare av Vandringspriset som bäst i distriktet alla klasser för 5:e gången och blev även Lerdalamästare med dagens högsta vikt.
Pokaler i mass till Charles Fasth. Tur att vandringspriset står i lådan  då det är en riktigt ful gubbe i lådan.
 
Vi hade även finbesök från Värmland och vi var ju inte sämre än att vi lät dem ta hem med Morgan Rhen som segrare och Lennart Khilestad som tvåa. Kul att ni var nöjda med tävlingen. Jag skrämde nog upp er med att måla fan på väggen om hur fisket skulle bli.
 
Men nu får vi se hur det blir till nästa helgen får vi se men det kan till och med bli 2 dagar i rad på Viken. Och det är en sjö där förhoppningarna skruvas upp av mig varenda gång jag far dit för man vet aldrig hur den är. Robert lade nyss upp en film på FB där de plockade fisken på balans precis under iskanten. Och det vet man att så är det ibland. Fisken kan nappa som besatt likväl som att den kan vara som döda sillar. Men det är sällan. Gäller mest att hitta de som vill nappa. Det är även en sjö som kan ge riktigt grova fiskar som Patrics på 1845gram i minnet. Hade samma dag en abborre i hålet som nog väl kunde varit gammelmormor till den och var flera storlekar större. Men den finns kvar då den missade balansen 2 gånger.
 
Och då det finns nors i sjön så kan det även vara läge till att lufta vänerpirken. För om man hittar ätande norsabborrar så är det ju det allra bästa. Men när man gör det vet man ju aldrig. Själv har jag vunnit på sjön både på norsabborre såväl som på småabborre utan bonusar. Men först får vi se att det blir där i första hand innan  man kan smida planer. Men jag säger som Albin. Det blir kul!
 
Sköt om er så ses vi

Kommentarer
Postat av: Jörgen Lindquist

Hej, fantastisk fin blogg/hemsida ni har.
Jag är ganska nyinflyttad till Lidköping och saknar pimpelfisket mycket. Kan du ge mig ett par tips på bra Abborrsjöar som jag kan prova, samt var jag köper fiskekort där. Skulle dom inte nappa så får jag steka mitt fläsk och koka mitt kaffe i alla fall.
Tackar på förhand.
Jörgen

Svar: Hej Jörgen. Det är bara att ringa på 070-6471687 så kan jag tala om hur du kan göra. Sjöarna i området är ju lite speciella och det är ju vilken typ av pimpelfiske du är ute efter. Nu till helgen verkar det kunna bli tävling på någon av Valle-sjöarna strax bortanför Skara.
Tomas Leijon

2018-02-19 @ 16:43:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0