Surt men torrt avslut på 2016

Då har vi börjat på ett nytt fiskeår med nya förhoppningar.
Men avslutningen kude ha gått både bättre och sämre. Vi for iväg en billast från Lidköping upp till Filipstad för att äntra isen som på fredagen var 12-15 cm kärnis. Men det var inte bästa förhållandena för att det skulle bestå med 10 plusgrader och skaplig vind.
 
Men under anmälningstiden kollades isen väl utanför starten och man såg att även kärnisen tagit ordentligt med stryk under natten och en varning utfärdades o och med att den tunnades ut hela tiden med värme och vind som minusfaktorer. Att tävlingen skulle kortas ned till 3 timmar var det inte mycket snack om och även att den skulle kollas under tävlingen så om något drastiskt skulle hända skulle den brytas omeddelbart. 
 
Isen var naturligtvis sämst invid land där det låg ett vassbälte som behövde kommas över för att komma ut till den prima isen så det var lite vårkänslor med nästan landlöst invid land och bra is ute på. Men det var många som fortfarande ville fiska så 60 man gav sig ut på isen men 1 gick vid sidan av och det var ju inte bra så han fick avgryta redan innan han kommit ut på isen då den brast under honom. Men efter detta så användes en båt så det var bara att ta "färjan" över till isen.
Hade inte räknat med att träffa på färjekarlar sista dagen på 2016!
 
Men väl ute på isen utanför vassbältet så var det stenhård kärnis i varierande tjocklek som bar för alla tävlande som tur var. Och fisket det var väl ungefär som beräknat. Men för våran egen del så tog Ronja ett smart beslut i och med att hon var tveksam till att gå ut och då skall man aldrig tveka utan stanna i land. För är man osäker så är det ingenting att skämmas för utan säkerheten skall alltid gå främst. Lånade i stället ut min livlina till Daniel som skulle ut på isen så att det skulle finnas en livlina till hands om olyckan skulle vara framme.
 
Deltagarna spred ut sig och började fiska,
 
Istället bestämde jag och Ronja att vi skulle "göra stan" och fick tips av alltid lika trevlega Britt Lindgren om var det fanns fik och i Filipstad skall man inte kunna villa bort sig. Sagt och gjort så for vi in och man har ju inte sett mer av Filistad än korsningarna när man far igenom eller ett och annat matställe när hungern har infunnit sig då man varit på resande fot. Kanske inte några kulinariska suc´ceer men ändå nån bukfylla. Sen har man även sett när Värmland haft en DM-tävling där då de hade den lagom när vi passerade upp på väg emot Orsa på campingsemster och det var lagom tid för en skaplig bensträckare.
Bananbakelse i stället för pimpelfiske på årets sista dag är ju inte helt fel det heller.
 
Efter fikat var det ett litet kik ned till vattnet för att titta på hur det såg ut om det var någon aktivitet där men det var endast ankor som var i farten men en liten filur satt på en parkbänk och Ronja gjorde honom sällskap. Han såg ju så ensam ut där han satt.
Ronja och Nils Ferlin sitter och kuckelurar.
 
Nu hade det gått en stund och vi for tillbaks till tävlingsområdet för det kunde ju ha blivit så att tävlingen avbrutets och då vill de flesta hem för att fira nyår så då kan det ju vara bra att vara tillbaks. Men väl tillbaks möts vi av det glädjande beskedet att isen håller sig skaplig efter kontakter med fiskare runt om på isen och att de kommer att få fiska de 3 timmarna som utlovats. Under tiden byggdes en brygga för att säkra att alla kunde gå igenom vassbätet säkert och det blev en ganska ordentlig gång ut på isen.
Ingångsbrygga de lux som märks upp med ruskor så att alla skall gå samma säkra väg igenom vassbältet.
 
Men vi väntade lugnt i land tills de skulle komma in efter turen och det fanns rapporter om att det kommit upp en del lite bättre fiskar och några hade fått många mindre så fisk fanns det och hittade man dem och gjorde rätt så kunde man få lite och det var på lite olika ställen de fick fisk men fläckvis. Om det nu verkligen var så eller ej kan jag inte bestämt säga utan får gå helt på hörsägen nu. Men jag tror att de flesta fick fisk. Många bara ett par få men några hade skapliga påsar ändå.
Disciplin gällde att man skulle gå på rätt väg och en i taget för att vara helt säkra på att det skulle hålla genom vassen.
 
Alla hjälptes åt vid ingången och det behövdes för en hel del av deltagarna är ju inte purunga längre och varför skall de inte få någon hjälp? Var en hel del som trillade efter bryggan och hjälpen var välbehövlig för att få in grejerna igen. Och allteftersom deltagarna kom in så visade det sig att det krävdes mer fisk än jag räknat med och variationen i påsarna var markant. Jensen gjorde ju en stabil insats igen 4087 g och vann veteranklassen. och jag tror att bäste Skaraborgare var Ander Rotsén på andra plats med 3502 g tätt följd av dagens skräll Benny Svensson 3216 g som återigen var enda Tibrofiskre på isen. De hade fått skapliga bitar och tyvärr bränt några lunsar med annars hade det nog gått riktigt bra. Andra segrare var Lennart Khilestad ÄHV, Laila Vuotolainen DV, Saga Gustavsson ÄDV och enda junioren Dominic Abresparr.
 
Dagens värsting Stefan Forslund SFK pirken med 4805 g foto K Abresparr
 
Annars kan man ju fundera på vad som händer i andra delar av landet. Och det är en persson jag inte begriper mig på ordentligt. Och det är det lilla äcklet Andreas Möller. Han har ju banne mig inte tvättat byxorna på många år nu! Kommer bli en kontaminering av mina, kanske till och med ett byta av byxor med honom då vi far på nästa tur. Han far iväg på "skidresa" som han säger och tar med sig pimpelutrustning för att deltaga på en tävling på Torpsjön. Och med stor hjälp av sina byxor som snart kryper ut i bilen själva så klämmer han till med en seger där med. För han hade ju en tur tidigare att kolla att grejerna fanns kvar. och nu knäppte han till med 12 kilo randiga riddare.
Andreas Möller och Marie Magnusson. (Marie är hon med de rena byxorna) segrade på årets sista tävling.
Foto Peo Nilsson
 
Härligt att höra att det är 45 cm is däruppe så att det finns någonstans att svarva is på framöver.
Och man kan väl summera isläget just nu med utgångspunkt Fiipstad:
Söder om Filipstad- Gå inte ut på isen!
Filipstad med omnejd: Vänta tills det har varit minusgrader i minst 3 dygn annars-gå inte ut på isarna.
Norrland- Kör på!
 
Som det verkar bli inför nästa helg så blir det säkerligen fredagen på Siksjön i Hällefors som blir min arena. En reglerad sjö som ligger i en köldhåla och isen har klarat sig skapligt. Och då det ska bli minusgrader till och med 2-siffrigt så skall det inte vara någon fara med denna tävlingen.
Men hur det blir lördag-söndag avvaktar jag med att svara på men som det ser ut nu så blir det något norrut.
För på lördag skall Västsvenska pimpelserien köra igång och på söndag skall Skaraborg ha sitt första DM. Men jag skulle bli förvånad om de gick att genomföra. Kankse Västsvenska då de ha lite bättre förhållanden men jag vet inte om alla isar försvunnit eller om de har klarat sig.
 
Men jag får avsluta med att önska alla ett riktigt gott nytt fiske-år och tänk på nu när det blir minusgrader igen att det blir halkigt då. Så kör försiktigt så ses vi snart.
 
 

Kommentarer
Postat av: Möller

Bästa tipset - Om nödvändigt, torka med fuktig trasa, ALDRIG tvätta i maskin 😆

Svar: Tack för tipset! Ha bara koll på vart de tar vägen när vi är ute och åker!!!!!
Tomas Leijon

2017-01-01 @ 21:41:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0