Lidan 31 Juli

Tog ytterligare ett pass på D-sektionen för att testa lite mer.
Ökade på mäskmängden för att mäska upp 2 platser för att se mer var fisken gick.
Startade starkt med 5 braxar på 5 utlägg men sen kom usch-fiskarna in och ställde till problem.
Vinden var ett problem ihop med strömmen som ökat en del i och med regnandet. Detta kommer säkerligen inte vara något problem till SM-dagarna.
Problemen som blir är ju att välja rätt flöte för dagen. Petitesser tycker en del men var flöte har sin fördel i förhållande till djup, ström, vind och beten.
Mitt favoritflöte var idag inte alls rätta flötet för förhållandena och ett helt annat skulle ha använts. Menmen man lär sig alltid något.
Mäskplats 2 gav ingen fisk men kommer att testas mer om förhållandena blir rätt. Det gäller ju att ha rätt utrustning till respektive fiske.
Kommer säkerligen att testa mitt Leijon-tackel nästa gång då jag tror att under dessa förhållandena kommer att vara klockren. Hoppas bara att man hinner ner och testa allt man vill innan Söndag som är sista träningsdan innan SM.
Kommer att ladda upp med så pass mycket mask att till och med PEO kommer att rodna.
Det kanske är onödigt men om det blir det drömfiske som det kan bli så kan det ju behövas.

Lidan 30 Juli

Gick en sväng längs med A-sektionen som nu var uppröjd.
Gator var öppnade i vassbältet så att det finns en möjlighet att landa fisken. Kan vara ett gott tips till dem som skall fiska denna sträcka att ta med lie för att rensa ännu bättre. De platser jag tittade på fanns det en hel del vass kvar som fisken kan gå fast i och ställa till problem. Långspöfiske går på många platser men inte alla då det endast är som sagt en uppröjd gata med hög vass vid sidan om. Träden kan även de ställa till med problem beroende på vindarna. Lätt att fastna lite var stans när man svingar ut långspö, feeder eller matchspö. Får väl hoppas att de som inte har T.A.P får platser där även de kan fiska obehindrat. Kommer säkerligen bli vissa klagomål angående några platser. Såg nu på morgonen att Gyllbrant var nere på D-sektionen för att laborera inför SM:et.
FK Topp anordnade Lag-DM på A-sektionen som segrades av Splash med FK Topp som 2:a och MK 820 på 3:e
Tror att segervikterna varierade mellan 10 och 20 Kg. Hoppas att det inte var platserna som avgjorde utan rent handhavande.
Vi får se nästa helg.

Lidan Lördag 28 Juli

Min eget referat kan ni se nedan.
Var nere en sväng och kollade sektionerna med vem som fiskade var , på vilket sätt och resultatet.
På D-sektionen satt Andreas Sandberg och Mikael Tono och fiskade uppströms min plats från morgonen.
Båda hade liknande mäsk men Andreas fick nästan bara björkna medans Tono mest fick mört.
På C-sektionen satt Anssi ca 3 platser ned i gräset och hade mediokert fiske på T.A.P. Började dock nappa när jag kom ned och han fick napp direkt i varje utlägg. Han hade på ett par timmars fiske endast fått ca 4 Kg
På B-sektionen satt Phil Ackerly och Tim med ett halvdant fiske på T.A.P.
Lade märke till ett par saker till men de skall jag nog mörka fram till SM. Detta eftersom jag i min positiva enfald trodde att alla delade med sig för att utveckla sporten så att vi kan ha en chans att hävda oss internationellt. Men så var inte fallet.
Själv tar jag hellre stryk av någon som har förfinat "min" filosofi i fisket om det bjuds tillbaks att dela deras filosofi och kunskap.
Se Jörgen Storm som ett exempel.
Han delar med sig till och med före en tävling med tips för att lyckas även om man själv har peggen bredvid.
Att man sedan är så korkad så att man inte lyssnar är en helt annan sak. Jörgen vann SM och jag blev näst sist p.g.a min tjurskallighet att inte följa goda råd.
När vi var och hälsade på vid Gryveldammen pekade han ut flera hotspots som kunde vara vinnande men man är ju så himla duktig på att hitta egna ställen så man fiskar i blindo ändå. Allt för att inte bli en knähund på isen.
Den tävlingen vann Thomas "rosa mössan" Larsson på ett av ställena Jörgen tipsat om.
Fredrik Samuelsson från Sundsvall är ett annat lysande exempel. Vid en tävling i Jämtland står han kvar och väntar på mig för att visa en hotspot som kan generera större fisk. Vi hinner precis i tid till startskottet och han har helt rätt. Första abborren går inte upp genom hålet!
Dessa perssoner har naturligtvis fler äss i rockärmen eller stövelskaftet än så men är hedersvärda att utveckla fisket i en god kamratanda.
Detta gäller fler fiskebröder och systrar så ta inte illa upp om Ni inte blivit omnämnda.
Tack för det.

Morgonpass på D-sektionen

Tog ett morgonpass på D-sektionen för att laborera lite med grejerna.
Testade att fiska o-mäskat till att börja med men det lilla mäsket som jag lade i igår var med all sannolikhet helt borta.
Platsen liknade mest dagen efter Mikael Tono suttit där och var steril.
Började mäska och redan vid andra mäskbollen började det nappa. Satt i 2,5 timmar och testade olika beten och mäskrespons och fick en liten bild om hur det kanske kan funka om 2 veckor. Fick ca 15 Kg i nätet mestadels braxen. Så det var trögt med Lidan-mått mätt. Har även testat lite med krokar för att se vilka som passar mig bäst till detta fisket. Både modell och storlek har testats för att kunna locka upp fisken så fort som möjligt.
Valet har fallit på en Sensaskrok som skall bindas upp i storlekarna 10, 12 och 14. Detta för att kunna lyfta in 1/2 Kg fisk utan att att tappa dem på vägen. Krokningsmässigt så har jag under de senaste 2 passen endast tappat 1 fisk så det lovar gott. När det gäller betet så kommer samma arsenal som vanligt med ut men jag vet ännu inte vilket bete som är det bästa. Man får ju se hur vattnet beter sig under tävling men att det kommer att bytas bete en hel del gånger under tävlingen är jag helt på det klara med.
När jag slutade började andra fiskare strömma in och 3/4 av Splash-laget var på plats genom Mikael Tono, Andreas Sandberg och allas våran egen Anssi Lehtevä. Fint folk som heter duga men jag fick ändå tala om för Mikael att hur mycket de än satsar och koncentrerar sig så får de sikta på silvermedaljen då guldet är bokat!
Det var även en till som skulle fiska på A-sektionen men jag såg inte vem det var. Kommer nog att åka ner senare för att kolla hur det går på de olika sträckorna.
Skall även bli intressant att se hur FK Topp ordnar till det med A-sektionen då den ännu inte är röjd.
Ett skapligt vassbälte ligger längs med hela sträckan och även träd som behöver ansas för att få den fiskbar.
De har ju sagt att den skall röjas nu i helgen. Men det tar nog längre tid coh är svårare än vad de har tänkt sig.
Kom ihåg Steve Björks insats i Järvträsk Norsjö. Steve lade ner 800 mantimmar på att rensa vass och sly för att få sträckan fiskbar. Detta är lika med 20 arbetsveckor. Stor eloge till Steve för sin insats här också men att det behövs eldjälar överallt för att kunna anordna större tävlingar är det ingen tvekan om. Och det räcker inte med 1 per tävling utan säkerligen minst 10 man som är samspelta och kan leda och fördela jobbet till resten.
Själva har vi ju fördelen att kunna arrangera i Göta Kanal där det inte behövs röjas speciellt mycket men krävs ändå en ordentlig stab för att arrangera en SM-tävling.

Kortpass på D-sektionen

Tog en sväng ner på D-sektionen idag för att kolla lite inför SM:et om drygt 2 veckor.
Tog 1,5 Kg Lake Hemp spetsat med casters och lade ut endast lite grand till att börja med.
Fisket var förhållandevis trögt vilket jag ser som ett gott tecken inför stundande tävlingar.
Kom in lite braxen till slut när jag ökat på mäskningen men ingen hög permitet på dem heller.
Fick även besök av Dr Phil Ackerly och Tim som även de skulle provfiska men inte på Meken-sträckan för där skall de sätta Tikkanen. Solen gassade på i vanlig semesteranda och det var nog tur att jag bara fiskade i 2,5 timmar med bar överkropp. Det får ju inte bli för mycket av det goda!
Kommer säkerligen vara en hel del folk längs med Lidans strand denna helgen då det från och med nästa Söndag är fredat längs med tävlings-sträckan.
FK Topp skall ju ha en tävling nu på Söndag så då får vi se om det blir någon skillnad när det är fler som dunkar i mäsk.
Phil och Tim verkar som om de tänkt spendera hela helgen vid Lidan. Och de kommer inte vara ensamma.
Själv tänker jag ta ett tidigt morgonpass imorgon för att se om det blir någon andradags effekt på min plats.
Det var ju inte speciellt mycket mäsk jag la i men det kan nog hända saker ändå. Fisken finns ju där så det är bara att locka fram deras bästa sidor så att de äter så mycket som möjligt.
Dagens resultat av trögt sommarfiske i Lidan 2,5 timmar blev ca 10 Kg på Brax, mört, björkna, löja och abborre.
Förresten är det nog bara 4 månader kvar innan vi kan beträda isarna i Dalarna!

Karp och semester

Äntligen har den efterlängtade semestern börjat. Har redan hunnit med en liten semestertur med den nya vagnen.
Blev ett besök vid Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Storslagna tillbyggnader med en rekorderlig Mattisborg som kronan på verket. Explosioner och effekter som heter duga till barnen. Faktiskt även till vuxna med för den delen. Nästa år skall tydligen Katthult byggas ut å det grövsta.
Kul att se folk som redan efter 2 dagars sol gömmer sig för solen och börjar gnälla för att det är för varmt. Ja vissa är då aldrig nöjda. Välj då inte att ta semester samtidigt som mig för det blir alltid bra!
Var en sväng till lilla pölen tillsammans med Micke Hjelm, Ronja, Daniel och Emma Blom.
Nappade lite lugnare idag men alla fick en hög med karp men det var bara Micke som klarade av att lura någon större. Synd bara att Ungrarna tycker att dessa karpar smakar gott då de tar sig en middags-karp emellanåt.
Ronja och Emma fick sina första karpar någonsin och var trallande glada vid sjökanten.

Expedition husvagnsköp

Ja nu i semestertider ville vi som alla andra ha en husvagn att övernatta i när det bara regnar hela tiden.
Men vi har ju inte börjat våran ännu så det skall ju bara bli bättre.
De flesta husvagnar var sålda redan när vi ringde men till slut började vi få napp!
Första husvagnen var bortanför Falköping som vi åkte till i Söndags. Nybesiktigad och i fint skick utlovades det. Fast när vi kom fram så blev vi besvikna redan på 100 meters håll. Inte vidare fräsch såg vi redan då. Men köpglada som vi var så gav vi den en chans. Inspektering utvändigt såg vi att lamporna var ihoptejpade och allmänt skabbiga. Gick sedan husesyn invändigt och såg direkt att flera dynor saknades, den mesta utrustningen ihopbonnad eller fortfarande trasig. Var därefter mycket tveksam till denna vagn. Tog ytterligare en inspektion av utsidan och kollade då under vagnen. Sedan sa vi tack och hej då hela bottenplattan var rutten. Skäms och säga att den var i fint skick!
Hittade en vagn i Skövde dagen därpå och gjorde upp med dem att vi skulle komma klockan sju på kvällen dagen efter. Ringde dock innan vi for iväg och tur var väl det för de hade sålt den på morgonen. Oskick att inte hålla på den när man gjort upp om tid och det var ju ingen som bokat den eller varit intresserad före oss.
Startade då datorn och sökte lite bredare och fick in en träff på en vagn i Örebro län med Kumla som hemdestination. Annonsen hade varit inne i 23 minuter så det var bara att ringa. Fick tag på lokföraren Pelle som lovade att hålla på den tills vi kommit fram. Sagt och gjort så drog frugan och jag iväg för att kolla på den. Inspektionen gick bra och köpet genomfördes. Klockan var strax efter 10 på kvällen och vi kopplade på vagnen för hemfärd. Vi kom knappt en halv meter. Röret till kopplingen på bilen gick sönder så det var bara att ställa ekipaget på plats efter försök att likt McGyver försöka reparera bilen med slang och rörklämma. 
Dagen därpå fick vi jaga efter reservdel och en öppen verkstad som hade en möjlighet att byta röret åt oss.
Rejmes i Örebro ordnade fram ett nytt rör på mindre än en timme. Fick sedan tag på en Holländare vid namn Cooiman som hjälpte oss med reparationen. Mycket bra service från både Rejmes och Cooiman i Kumla gjorde att vi kunde komma hem med ekipaget till Lidköping. Ett jättetack till den trevliga familjen som vi köpte vagnen av som ställde upp med skjuts till alla ställena, frukost på morgonen samt att leta reda på alla ställena trots att de hade semester. Tack Tack och åter Tack. Detta ger mig bara ytterligare cred till alla Örebroare som hjälpsamma, pålitliga och mycket trevliga medmänniskor .
Att det var en lokförare som haft vagnen innan märktes när vi åkte hem för det gick som på räls och semestern är nu räddad.
Trevlig sommar till alla för nu drar vi snart på semester.

Karp-bonanza

Var en sväng en tur med Albin till den lilla pölen för att fiska karp.
Tog endast med 1 Kg mäsk , lite majs, casters, maggot och mask.
Vetskapen från provfiskena under våren var ju inte allt för upplyftande med bara ett fåtal karp på många timmars nötande. Grundmäskade försiktigt på 2 platser så att vi skulle ha var sin och jag tog min invanda plats vid den högra ön.Första utlägget och jag hann inte lägga ner spöet förrän flötet sjönk. F--n tänkte jag att jag blyat för hårt men det var fisk direkt. En babykarp fick syna den övre sidan av vattenytan. Nästa utlägg och samma visa. Fick fisk i de 7 första utläggen och det liknade mest att fiska löja. Fortsatte på den inslagna vägen och sköt ut lite casters över mäskplatsen. Fortsatt med masvis av napp men började missa lite i krokningen. Testade med mask för att hålla undan de små och kanske få någon av de större. Enda som hände var att nappen minskade drastiskt men fortfarande babykarpar som ryckte i betet. Gick tillbaks till maggot och det nappade konstant igen. Betet togs redan på nervägen så det blev en hel del krokningar och träning på att kroka loss. Fisk nummer 26 blev en halvkilos så det blev i vart fall lite fight. Runt fisk nummer 80 blev det en 6-7 hektos med ytterligare fight. Saknade dock de större som man helst slåss med. Först fisk nummer 150 blev en ordentlig rusning men linan brast på tafsen. Testade runt på olika ställen och idag spelade det ingen roll om det var mäskat eller ej. Det nappade kopiöst över hela dammen. Enda skillnade var att det på mäskplatserna emellanåt steg bubblor på en yta av 5X5 Meter. Det var inte lite bubblor heller utan det var nästa som att det skummade om ytan. Har ju inte sett någon sumpgas tidigare i pölen så det borde varit fisk alltihop. Problemet var dock att det var så mycket yngel att den större fisken inte hann fram till betet innan det var väck. De hägrar som stannar för att äta upp sig där får se upp så att de kan lyfta efter maten.Fick till slut 201 karpar varav 8 st spegelkarp. Albin fick ca 80 st så nappet var det inget fel på.
 
Kanske tar en tur ned till Lidan idag för att testa lite inför stundande SM. Konstigt att det bara är 15 anmälda lag ännu men det är nog flera som inte är registrerade på nätet ännu. T.ex FK Balans som inte är anmälda ännu brukar ju ställa upp med 3 lag. Men det löser sig nog till slut. Det kan ju vara slappa uppdateringar på FK Topps hemsida också. Ingenting är omöjligt.

En vecka kvar

Nu är det bara en vecka kvar till den efterlängtade semestern.
Skall nog ner och testa D-sektionen inför SM snart igen för att se vad som gäller inför tävlingen i Augusti.
Tänkte göra test med feedern för att se om det går att få igång någonting vettigt mittuti.
Från vecka 30 kommer det att vara sporadiskt öppet i butiken då vi skall försöka att åka runt och kolla om vi kan relaxa någon stans i Sverige eller Norge. Får väl givetvis bli nån tur till Solviks camping i Kungshamn där vi alla trivs. Jag kan gå ut på en fisketur om jag vaknar för tidigt. Kanske dra någon makrill, näbbgädda eller havsöring innan frukost. Ronja kan leka, bada och fiska krabbor. Anette kan sola, vila och ha det gott. Albin och Matilda gör vad de vill då bägge jobbar. Men själva skall vi ha det gottgottigottgott.

Besök på Smögen

Var en snabbis igår till Smögen och hälsade på Matilda som jobbar på Ekelöfs i år med.
Hon blev gott överraskad när lillasyster visade upp sin nuna.
Gick ut en sväng efter hon slutat jobba för att fiska lite gylta. Matilda ordnade med en påse räkor så turades vi om att fiska. Alla fick gylta och det nappade bra i varje utlägg men som vanligt var det mest snultror som bestal oss på agnet. Albin fick en bergstorsk och jag fick en gråsej och en grässnultra. Kul med variation i fisket men de stora uteblev. Hade dock ett par ordentliga draganden men fick inte se vad det var för något. 1 och en halv månad kvar till kust-DM som kan rekommenderas till alla som vill få lite napp. Säkerligen ingen matfisk (förutom makrill) men ändå kul fiske. Gyltorna drar ju som bekant helt OK.

Härlig dag på Läckö

Var på matmässan i dag med fiske för barn som fick prova på.
Fisket var trögt men alla barnen var mycket nöjda när de lämnat fiskebryggan mellan Sigrid Stor-råda och Navaren ute vid Läckö slott.
Studiefrämjandet hade bokat våran fiske-klubb för att arrangera mete för barnen.
Många blev förvånade när det var gratis att prova på att fiska. Få låna ett färdigriggat spö och hjälp med att agna på krokarna blev rena lyxen. Runt 80 barn provade på fiskelyckan och det var riktigt trångt emellan varven. Speciellt när Navaren skulle köra sina turer då passagerarna skulle passera samma brygga.
Jag kan rekommendera alla fiskeklubbar att ställa upp på en liknande happening då det var massvis med 10-åringar som fick hålla i ett fiskespö för första gåmgen. Det syntes på dem att detta var äkta glädje. Speciellt då föräldrarna inte fick bestämma och skylla på att det kostade för mycket.
Det är ju rena mörkret att se logiken i att barnen inte får åka ut och fiska med ett metspö för en hundring med metrev. Alltmedans det kan köpas TV-spel och liknande för hundratals kroner.
Att som Jänkarna avslutar sina program med att göra sig själv en tjänst att ta med ungarna ut och fiska är mer sanning än någon kan föreställa sig. Detta är mycket mer sanning än så. Att vi som höll i det idag Jag, Mikael Hjelm och Ronja (6 år) såg hur kul alla barnen tyckte det var blev varma i hela hjärtat.
Barnen tackade mycket för att få lov och fiska samt att de blev lovade av föräldrarna att köpa sig ett spö OCH åka ut att fiska.
Hoppas nu att alla barn i hela världen får lov att ha lika kul som dessa så att de får lära sig att fiska, bygga kojor och liknande i stället för att bara sitta och uggla framför datorer och TV-spel bara för att föräldrarna är LATA!
Hann under de lugnare delarna ta lite bilder på de nöjda barnen men tyvärr inte då det var full rulle. För då hade vi fullt upp bara med att agna om krokarna.

Värme i Lidköping

Äntligen lite värme som kommer till oss.
Det är ju bara 2 och en halv vecka till semester så nu får det allt torka upp lite på Sveriges campingplatser.
Kommer nu på Lördag hålla till på Läckö med lite barnmete ihop med matmässan. Kanske även kan bli något gott att smaka på? Kockduell med Mannerström som bedömare. Han kanske även får ett fiskepass hos oss någon gång under dagen. De kanske behöver några färska råvaror t.ex en saftig braxen. Har själv inte ätit detta sedan min Farfar gick bort men det var en högtidsstund när vi delade brax alldeles själva på hans gård i Holmestad. Allt som behövdes till var skirat smör, pitäter och lite ärtor. Detta var mums.
I Käverstocken är det högtryck med gösfisket med flera fina fiskar som fått syna durken. Undrar bara vilken jig som funkar bäst. Kan ju bli någon tur snart om man inte tränar på tävlingssträckan i stället.

RSS 2.0