Påskpimpel 2012

Har idag kollat med några som vet om påskpimpeln norröver.
Sanna, PEO och Stormen har alla fått svara på mina näsvisa frågor.
Gällande Skärtorsdagspimpeln på Raftsjön så är det i år en 4-timmars kvällstävling som startar 16:00
Det blir då tidig avfärd för våran del då vi endast har 82 mil till Strömsund. Raftsjön ligger ju väster om Hammerdal men det kan vara skönt att plocka ur grejerna i stugan innan eller också åker vi direkt till sjön.
Fredagen blir som vanligt med Hammerdal och Fyråssjön. Lördagen tillbringas Norr om Strömsund på Ulriksforsarnas tävlingar.
Vad som gäller för Vikinganappet och kvällstävlingen där får vi avvakta för att se om de blir av eller ej.
Alternativet finns ju också i Strömsundstrakten med en by-tävling först och en kvällstävling 3 km ifrån.
Vad som gäller för Storhamrasjön i Noppikoski på Måndagen bestämms först på Fredag då sjön skall kollas då kyla är utlovad i veckan. Blir denna tävlingen inställd stannar vi kvar och fiskar sista tävlingen på Ottsjön väster om Hammerdal.
Föret är bra utan snö på isen och kommer troligtvis att bli snabbt då nätterna skall vara riktigt kalla och frysa ihop hela istäcket.
Tråkigt att höra att Bergsnappet är inställt p.g.a isläget som försämmras drastiskt även där.
Skall bli underbart att träffa alla härliga människor till påsk igen.

Havsöringspremiär

Ja nu på Söndag så släpps ju förbudet på havsöring och torskfiskar på kusten.

Med den ihållande värmeböljan så kommer det säkerligen vara massvis med folk på kusten.

Ett bra tillfälle att ta med hela familjen på ett trevligt fiske. Fiska en stund och fika en stund. Om någon inte vill fiska så kan de alltid hitta en plats att lapa sol. Korvgrillning hör till om man skall tillbringa hela dagen där.

Inga krångliga grejer behövs då man kan flugfiska, spinnfiska och meta efter öringen.

För de som skall spinnfiska och aldrig fiskat efter öringen förut så behövs ett skapligt lätt spö, likadant som används till abborre och lättare gäddfiske. Skeddrag typ Viking herring och Toby i olika färger. För metaren så kan det metas med Räka, Mask eller skarpsill. Masken är min favorit då den även är lätt att få tag på. Masken är ju snarlik borstmasken som är huvudfödan för öringarna just nu. Självfallet så går det ypperligt att agna med borstmask med men agna på snabbt eftersom de små krakarna bits.

Flugfisket bedrivs oftast med ett klass 5/6 eller 6/7 och streamers och nymfer runt storlek 10 är att rekommendera.

Vart skall man då fiska?

Jo välj en vik som helst har leopardbotten d.v.s varierande sandfläckar och musselbankar. Helst skall det vara pålandsvind i viken du skall fiska i då fisken följer med vinden.

Glöm bara inte att släppa tillbaks de öringar som är under minimimått 45 cm omedelbart. Det finns ju fisk till alla och de små är större nästa år.

Prova gärna att foliebaka en öring på grillen, det är en riktig höjdare. Enkel kryddning med salt och vitpeppar och ett par klickar smör. Glöm inte att skära ett par jack i ryggen så att saltet lättare tränger in.

Annars kan man hålla sig till Lidan där fisken börjar bli riktigt i stöten med skapligt klart vatten (i Lidanmått mätt) eller ge sig ut i skärgården på gäddfiske. Gäddan är ju i Vänern ganska fredad då de flesta antingen trollar lax eller jiggar gös och abborre. Kommer man rätt i Vänern så kan det bära iväg både i mängd och storlek.


Värmebölja

Ja värmen håller i sig i Lidköping.
Bra förhållanden för metare som skall ta sig till Lidan och Meta.
Flera har varit ute i helgen och det har nappat skapligt med granna mörtar, björknor och feta braxar. Även en och annan id har simmat i keepneten. Inför påskpimpeln ser det mycket lovande ut i dagsläget. Från Torsdag skall det bli någon plusgrad på dagen och tvåsiffrigt med blåa grader på natten så långt prognosen räcker. Får se bara hur långt kylan räcker för Vikinganappet och Storhamrasjön på annandag påsk. Isen var ju i stort sett skrot på Venjan i helgen men Storhamra ligger ju som sagt lite högre upp. Alternativen är ju inte så dåliga heller. Uppe i Strömsundstrakten kommer förhållandena vara ypperliga som det ser ut och de alternativa sjöarna är ju inte direkt dåliga. Skulle det mot förmodan bli någon tid över så kan det ju bli en tur till hemlijaure som nog uppskattas av alla som får äran av att beträda denna is. Tackar för övrigt Norafiskarna för det trevliga sällskapet i helgen. Det var nog inte för sista gången hoppas jag. Kom gärna ner till oss om ni vill ha lite bra mete någon gång. Svartån är ju bra men Lidan kan vara ett par strå vassare. Hör av er så kan Ni få dagsfärsk information.

Venjan/Färmen

Ja då var helgens fiske avklarad.
Fisket på Venjan kom nog inte upp i vanlig status. Kom som vanligt efter i starten då jag tänkt att följa storfräsarna till sina hotspots.Var 5-10 minuter efter direkt vid utgång och då fanns det inte en chans att gå ikapp och följa med. Javisst hade det gått att gå på fisketiden men orken tröt p.g.a förkylningen. Gick utgångstiden och stannade innan sundet/kanalen och harvade runt där. Hittade ett stråk som hade lite fisk och var alldeles själv. Flera som gick förbi hade fått skralt med fisk och mitt bästa hål fick jag 37 fiskar i. Fiskade mig tillbaks mot starten och fick se ett par grupper som plockade fisk här och vart men fick nästan inget själv. Lade märke till att de flesta som fick fisk körde med pirkar i helbrons. Gick tillbaks till invägningen och fick se att det var mer än mina barn till Juniorer som kan slå mig.Anna Mattson hade en fin påse på 6 Kg och Trål-Jocke hade petat ihop över 7. Själv hade jag 2,5 Kg. Andersén var ändå värre med sina 1,4 Kg. Möller fick 3 Kg.
Efter tävlingen körde vi en liten kula med Nora-pimplarna och jag fick se Trål-Jocke in action. Fisk i stort set vartenda hål. Provade lite olika djup och desto djupare så var det större men färre fiskar. Mikael och Möller fiskade precis under istaket och fick 201 respektive 245 borrar. Åkte sedan till Vallerås och checkade in på vandrarhemmet och käkade i Malung. Inför Söndagen så var Kappsjöns fiske flyttat till Färmen. En sjö som tydligen inte är lika populär som Kappsjön. Gick ut och hittade en egen vik där jag fick lite fisk men sedan började jag både frysa och svettas så det var bara att ge upp. Ett hål med 36 fingerfiskar som bäst. Avslutade med en Gädda på ca 3 Kg som gjorde en 12-metersrusning direkt för att sedan komma snällt till hålet och lämna tillbaks pirken. Puttade tillbaks gäddan utan att den varit uppe på isen. Fick på vägen hem reda på att det var strörstafisk-tävling oavsett art så kanske den skulle sparats? Satte mig i bilen innan 12 och körde hem för att titta på Bandyfinalen. Lite frustrerande att lyssna på radion och höra att det blir 1,2 och 3 -0 i rask takt. Resten fick jag se på TV. Matchens gigant Martin Berggren i Villamålet hade inte marginalerna på sin sida i första halvlek. Han var i kontakt med bollen på samtliga 5 Sandvikenmål. (inklusive straffen) Andra halvlek var marginalerna bättre. Utespelarna vaknade också till och spelade så bra som bara Villa kan. Och det räckte nästan. 6-5 till Sandviken när det feta käringa sjöng. Surt med de 3 sekvenserna som borde varit straffar men bollen är rund och fisken har fenor.
Får se nu hur det går till påsken med Storhamrasjön. Isen var inte direkt bra på Venjan och vintergraderna skall ju inte komma förrän i slutet av veckan. Det är bara att hålla tummarna, annars får det väl bli Ottsjön på måndagen?

Pimpel i morgon

Kontrasterna är stora just nu.
Själv skall jag åka och pimpla i morgon, Pelle Hagman skall ner och meta i Lidan i morgon och flera av trollarna planerar för en helg med fiske över dagarna 2. Stange fiskar gädda så att det skummar om vattnet och det är en vecka kvar till öringpremiären på västkusten. Kanske kan bli en tur nästa helg om vädret tillåter.
Söndagseftermiddagen går väl åt att lyssna på sportradion då Villa äntligen tagit sig till final på studenternas i Uppsala. Det var ju 29 år sedan. Tror på första SM-tecknet till Villa då de kommer att slå Sandviken med 7-3 fördelat på 4 målskyttar. Jesper Bryngelsson, David Karlsson, Daniel Andersson och Tim Person heter Villas målskyttar. Får se om min "vilda" gissning stämmer överens. Publikstöd lär de ju få då det beräknas åka upp 15000 supportrar ifrån Lidköping. Anmälning till Skara sommarlands karpfestival den 20 maj skall ske till Gunter snarast. Låter kul men jag får klara av ena säsongen först innan nästa påbörjas.
Heja Villa friskt humör. Jodeladiho som Lenhult hade sagt.

Venjan/Storkappsjön

Talade en stund med Stormen i går om helgens fisken.
På Lördag blir det tävling på Venjan och på Söndag på Storkappsjön.
Skall kolla om det är fler intresserade som vill åka dit över helgen och om det går att fixa till något boende i närheten. Sjöarna skall nog bjuda till med fler fisk än SM-vattnet men snittet kommer att sjunka drastiskt.
Spelar ingen som helst roll just nu då man endast behöver ha något som aktiverar pimpelnerven i andra änden.
Nästa helg kommer säkerligen bli en vit helg i avvaktan på påskpimpeln i Jämtland. Kanske skall kolla med Evert Ljusberg om han har några tips inför kommande bataljer. Matilda och Viktoria kanske följer med till helgen? Det vore skoj tycker jag. Annars var det kul att de 2 sista helgerna på Runn/Ö-sjön och SM visade sig flera juniorer på styva linan och man fick stryk av flertalet. t.ex Orsajunioren som nästan själv spöade hela vårat lag.
Många kanske skäms över att få stryk av de yngre men jag själv blir bara glad när de haft roligare fiske än mig.
Man har mycket kvar att lära inom fisket och att kolla på en junior som gör "alla fel" men ändå får mer fisk kan ge ett helt annat perspektiv på vad man skall göra och när.

SM 2012 dagen efter

Ja då var vi hemkommna från årets SM-tävlingar i Jämtland.
Kan väl summeras med ett ord. Antiklimax
Det började ju så bra med en fin färd upp med Familjen Bohrenfors som farthållare och vägvisare. Ett ganska komfortabelt sätt att bara följa efter.
Väl framme så var ju Daniel och Maria Ahlgren redan där. Vi hade åkt om varandra på vägen och landade med bara ett par minuters mellanrum.
Incheckning i stugorna och de var så bra som jag minndes från första gången vi var där för 6 år sedan.
Snabbt på med fiskegrejerna . Ja Daniel var redan marschklar innan jag plockat ur bilen så han var redan het.
Vi gick de hundra meterna ner till sjön och det nappade i stort sett i varje hål så som det skall göra i Jämtland. Alla storlekar på fisk nappade på alla djup så man tänkte ju att nu är saken biff.
Första tävlingsdagen Individuellt:
Själv hade jag inte kvalat in då jag tydligen inte är en tillräckligt duktig fiskare så jag fick följa med Ronja ut på isen istället. Strålande sol och vindstilla var det på parkeringen så man hade förhoppningar om att det skulle råda Jämtlandsväder även ute på isen. Fel fel fel. Hornepär var starkare i vinden än vanligt och Ronja fick hålla hårt i skryllan för att den inte skulle flyga bort. Vi hade fått ett tips av den gode PEO Nilsson och följde detta. En vass åt vänster som skulle vara dålig första 20 minuterna för att sedan bli bra med fiske i gammelhål. Ja då Ronja inte fick ta med sig borret så var det ju bästa alternativet. Strax innan vassklungan så såg vi ett gammelhål som gick att sparka upp skorpan på och trodde att där står fisken eftersom det var ett hål arrangörerna gjort kanske dagen innan för att kolla isen. Starten gick och Ronja började med lockilockspöt. För vanliga fiskare så är det pirk med tafs. Hon satt och ryckte i hålet ett bra tag medans jag spanade ut över nejderna för att se på när de andra vräkte fisk så jag kunde guida henne rätt. Det var lättare sagt än gjort. Ingen fick fisk! När det gått en timme hade jag endast sett en enda fisk komma upp. Gick närmare vassen ändå och såg då Björne och Lasse Sundberg springa fram och tillbaka för att emellanåt plocka upp nån fisk här och nån där. Tog med Ronja för att få fiska lite i lä och värma upp sig. Sedan gick hon ut och tampades med grabbarna. Efter 2 timmar och en kvart tog Ronja spöet och gick in i vassen för att doppa i gammel hål och helt plötsligt började hon dra. Jag såg svallvågor i hålet och insåg att en bamsing var på väg. Nej den släppte sa hon lugn som en filbunke. Ja Pappa skall ju inte vara sämre så jag sa lugnt som vanligt. P´ån igen jag tror han andas. Ja Ronja släppte ner och började dra igen och upp kommer Ronjas hittills största abborre ca 4 Hg. Jubel i busken! Skynda dig ner med grejerna det kan finnas fler sa jag och Ronja lyfter upp ännu en fisk på ca 2 Hg. Efter detta blev det inga fler napp men målet var ju nått. Det enda målet hon hade var att få en enda fisk och så får hon två. Suveränt. Ronja fiskade sig hemåt och vi träffade på Matilda som sa att hon endast fått en vilket senare visade sig vara en luring från henne. Innan prisutdelningen visade sig det att det varit trögt fiske för de flesta och till och med en hel hög som nollat. Jag själv trodde inte att det var möjligt över huvud taget i dessa fiskrika sjöar. När resultaten lästes upp så blev Matilda 3:a och Ronja med sina 2 fiskar och 614 gram blev 5:a Daniel Ahlgren från Tibro hade klämmt till med lite bättre fiske och knep en bronspeng som var mycket välförtjänt. Se på Tibro SFK:s hemsida om hur det gick till. Maria Ahlgren också Tibro kom 5:a och höjde sitt personliga med 2 placeringar. Leif Svensson kom 7:a i Veteranklassen och våran egen Jan-Henrik Branell tog silver i Arrangörsklassen. Bra jobbat J-H
Albin kom på 9:e plats i Äldre herrjunior efter ett ordentligt slit på isen men missade det bästa fisket med bara ett par minuter. Ahlgren och Jensen från Värmland fick dela på den fisken.
Det allra bästa var reaktionen när Ronja blev uppläst och fick lite applåder från början tills de såg hur gammal hon var och applåderna eskalerade för att bli den längsta applåd jag någon gång har hör vid ett tävlingsfiske. Underbart att höra och jag vill tacka alla för varenda klapp för de värmer fortfarande.
Dag 2 Lagtävling:
Fick ju äran av att vara med i vårat lag bestående av J-H "silver" Branell, Challe och Albin.
Vi satsade på ett grundflak som låg ca 20 minuter från starten och det visade sig vara samma strategi som Tibros veteraner. Ja det ser bra ut tänkte jag för då blir det många gammelhål att doppa i senare. Men en halvtimme senare visade sig att grundet inte hade den mängd fisk som var önskvärt och själv hade jag endast en enda. Bernt Ohlsson från Tibro fick ett hål där han lyfte upp ett par kilo och en Borlängefiskare smög in och fick ett riktigt fläskhål. Vi flyttade oss in mot land och hittade lite fisk där men inga större samlingar.  2 hål med 3 i vart för mig och J-H hade ett hål som han plockade ett par stycken i. En Alingsåsjunior fick ett bra hål intill oss och lyfte säkert upp 5 Kg i detta medans vi andra omkring inte hade ett enda pet på grejerna. Vi splittade upp laget och chansade i 2 grupper om att hitta fisk utan att lyckas. Såg att det var någon som fick en  fisk här och där men ingen vidare fart och alla hade lätt att hålla räkningen på sina fiskar. Träffade på Stange på slutet som fått ett skapligt hål och nog hade 6 Kg medans min förhandsfavorit Jesper D endast fått en enda. Han hade tydligen fått en till det sista så han dubblade sin skörd. Slutskottet brann av och vi vandrade in och summerade vad vi fått.
Jag hade fått 7 st, Albin 14 st, Challe 12 st och Branell ett 20-tal. Samanlagd vikt på dessa 8,9 Kg vilket jag räknat med att vi hade haft i snitt. Segrarna hade 27 Kg så det var utskåpning.
Kvällen ägnades åt terapi vid Albacken med att lyfta upp lite fisk för att se så att grejerna verkligen funkade och det gjorde de.
Undra bara vad det är med SM. Varför blir de flesta sjöar ökensjöar och inget funkar som det skall när det kommer till tävlingsdagen. Många är vi som fiskat på denna sjö förut och sällan har vi varit med om maket till skitfiske på sjön. För att citera den gode PEO J---A runkfiske.
Nä nu får vi se fram emot påsken istället för nu blir det nog inget pimplande på hemmaplan mer den här säsongen.
Väl mött i Hammerdal och Strömsund till påsk

Resklara

Ja då är bilen lastad till bredden av olika utrustningar och godsaker.
I morgon bitti 06:00 börjar resan mot Revsundssjön. Bohrenfors/Hjelm kommer till oss så att vi skall åka i samlad trupp mot Republiken Jämtland. Vi skall prova att åka över Gävle och Sundsvall för en gångs skull. Resan skall bli 1 mil längre men gå 1,5 tim snabbare. Om vi kommer fram i tid och känslan infinner sig så skakar vi av oss resdammet och provar sjön som ligger precis vid Albackens Jakt och Fiskecamp. Enligt ägaren så skall det finnas ett tätt bestånd av abborre i sjön och ja det skall finnas kilosfisk även där. Ja vart i Jämtland finns det inte det? Frågan är väl om de vill bjuda upp till dans eller inte.
Väderrapporten ser bra ut enligt YR.NO men vi skall ju vara i ett område som rör sig strax söder om snöovädret i Lappland. Mulet och 3-5 sekundmeter på Lördagen och strålande sol med samma vind på Söndagen.
Kan nog vara ett gott beslut att vänta till Måndag morgon med hemfärden då en sådan Söndag torkar ur hela kroppen och man blir en fara i trafiken. Kanske man är det ändå men det förbättrar inte ens kvalitéer som förare. Hoppas det är många som inte är så stressade att de inte hinner avvakta och ruschar hem så fort tillställningen är slut. Ser ju det allt för ofta redan på småtävlingar att en del som i stort sett springer in i bilen och drar hem redan innan prisutdelningen börjat eller mitt i ceremonin kör rakt igenom publiken utan att stanna och applådera de som för dagen fiskat bättre. Skärpning!
Själv har jag som motto att applådera alla som slagit mig oavsett klass. Har de mer i påsen än mig så är de bättre än mig. I varje fall den dagen. Börjar få skapliga valkar på insidan av händerna efter denna säsongen då det för egen del har gått rent ut sagt skit. Men nu är det bara Jämtlandspimpel kvar för min del och där är alla vinnare bara de kommer dit. Visst är det en lång resa dit men är för mig värd varenda sekund. Trevligt folk, bra fiske och detta 2 gånger om dagen. Underbart!

Uppladdning 2

Ja då har man passerat Evertsberg i uppladdningen och det är ju inte förrän på Fredag som vi skall komma till Mora.
Men som alla stora idrottsmän och kvinnor så räcker inte detta utan vi far lika långt till för att landa på Albackens stugby som är en jakt och fiske camp.
Isläget inför SM har förbättrat sig ordentligt de sista veckorna så isen är riktigt bra nu med 10 cm skarsnö och blankis. Broddar är att rekommendera. Bra att föret blir lättgånget då det sprider ut startfältet över hela sträckan så att det kan finnas lite gammelhål att doppa i som det inte har varit 20 man tidigare och fiskat. Gammelhål brukar ju fungera ganska gott däruppe, bättre än nyborrade som sällan ger riktigt grisfiske förutom när det är djupt.
Talade mad Sanna igår inför påskhelgen och det ser lovande ut med isar och fiske inför denna resan.
Fick även en insyn i VM som gick i Kasackstan för ett par veckor sedan. Microber till fisk som var omöjliga att kroka och en klassisk öststatsresa med problem i tullar med extrapapper som skall fyllas i och betalas extra. På kvällen kom de muntra stripporna in och visade upp sin prislista på tjänster och det gällde nog inte pirkpolering eller liknande. Ja gott att de kom hem i vart fall så vi får träffa dem till påsken igen.

Uppladdning

Ja man kan ju ha olika former av uppladdning.
Själv har jag valt att försöka vara så lätt som möjligt så att jag bara kan dansa fram över isen.
Magsjuka på väg hem från Dalarna hjälper till ordentligt. Tränar i övrigt som värsta vasaloppsåkaren med blåbärssoppa så fort jag kommer förbi vätskekontrollen. Har nog alla grejer färdiga så det skall inte vara problemet om nu något över huvud taget kan gå på tok. Skall bli kul att testa en för mig ny del av Revsundssjön. Väntar in i det sista som vanligt med att spika strategin. Kanske får jag hänga på Engvall så att jag kan gå i varje fall lite rätt på sjön. Nej vi gör nog som vanligt och lägger en plan på Fredag kväll som ändras på Lördag kväll för att på Söndag bli vad den blir. Kul skall vi i alla fall ha.

Helgens fiske

Ja helgens fiske på Runn och Ö-sjön var ju fiskrik som väntat.
Startade själv med ett bomhål för att fortsätta 5 meter ifrån med 121 st. Nästa hål tomt och 4:e 46 st. Ja det är roliga sjöar när man borrar på dem men för lite fisk där jag var. Fick ändå nästan 5 Kg medans vinnaren hade över 11.
Ösjön på söndagen chansade jag på att stanna i startviken då de flesta både gick och sprang för att komma så långt bort som möjligt. Gick intill land där en liten bäck kom ut men det fanns ingen fisk där. Efter 20 hål började det nappa men det var allt för lite fisk så jag knaprade bara ihop 1,3 Kg och segraren 12. Jaja det är ju nya insatser till helgen på Revsundssjön där jag bara skall fiska laget på Söndagen. Fick prata med de nya medlemmarna i 30-klubben. De hade på Lördagens fiske varit 8-10 man över 30 kilosstrecket och segrarvikten var på 38.
Helt otroligt fiske men det går ju lite över gränsen. Man får ju ha pulka för att få iland fisken.
Kommer nog att bli lite mer lagom på SM.
Kul att se att Charles Fasth gick och vann veteranklassen på Ö-sjön.

Runn i morgon

Ja då blir vi 3 st som åker från Lidköping till Runn i morgon.
Jag, Charles och Evert skall beträda isen i morgon bitti.
Nu får vi se hur pass vältränade vi är på att slita och dra de randiga.
Att börja dagen med 4,5 timmar i bil är inget man suktar efter men det kan vara värt det.
Som när jag och Albin åkte på premiärpimpel på Tallsjön i Noppikoski. Denna resan tog 5,5 timmar och fisket var endast 3 timmar om jag inte minns helt fel. Att få komma ifrån höstrusket hemma och få pulsa ut i snön var en ren njutning. Till och med att få snö i nacken var till och med ljuvligt. Svegare, Orsaiter och andra som bodde nästgårds undrade väl vad det var för tokar som kom, men det var ju bara Vi. Fisket som även det blev kul. Inte för att vi placerade oss utan att få komma ut på isen och fiska. Det nappade lite grann varje fall men det jag minns mest var att jag samtidigt fick 9 st rödingar. Hörde att det kommit upp totalt 81 rödingar/öringar så jag hade själv tagit var 9:e. Det kommer nog inte att bli några sådana i morgon men det kommer nog inte vara brist på fisk ändå.
Ses i morgon på Runn.

Slaget om Runn

I helgen går slaget om Runn.
Vi åker en bil från Lidköping på Lördag morgon och övernattar i Falun.
Tack för tipsen men det var inte så lockande med raggardusch i bilen.
Har inte så höga krav kunde till och med tänka mig att sova i kåtan då det skall vara förhållandevis bra väder i helgen med 8 varma grader på dagen och 3 sekundmeter.
Har ju tidigare erfarenheter att vakna upp i Dalarna med 10 cm blötsnö utanför tältet och tipset att man skall använda en snöslända som bete i änden på flugspöet. Denna dagen var veckan efter midsommar och fisket efter öring var något av det bästa jag varit med om. Kompisarna blev lite avis då de deppade ihop vid vindskyddet och jag själv vandrade ned till håarna för att 2 timmar senare återvända med 2 st kilosöringar och släppt tillbaks flera.
Ja men nu i helgen är det ju inte dem vi skall fiska efter utan plockefiske efter småabborre så det är ju inte riktigt samma sak. Kan ju vara bra att få upp tempot innan SM så att man har i varje fall lite vana att kroka loss fisk. Förhoppningsvis så är det ju inte samma storlek på dem nästa helg utan att Revsundssjön bjuder till. Men det har ju blivit en ful ovana av sjöarna att vara sega under SM-helgen. Alla som har varit på Revsundssjön vet ju att när den bjuder till så blir det åka av.

Runn 10 mars

Funderar på att åka upp till Runn och Ö-sjön nu i helgen.
2 sjöar med plockefiske. Allt över 50 gram räknas som bonusfisk.
Frågan är bara om man kan få tag på vettigt boende över natten. Känns inte rätt att sitta 4 timmar enkel resa 2 dagar i rad. Antingen blir det endast Lördag eller också Söndagens fiske på Ösjön med.
Kanske någon som har kontakter. Har inga större krav bara det är varmt , torrt och nära.

10 dagar till SM

Snart är det dags för årets SM i pimpelfiske.
Frågorna rullar runt i förberedelserna. Kan man förutse vad som komma skall?
Först när det gäller de yttre förhållandena.
Hur tjock är isen?
Vilket före kommer det att bli?
Rapport från idag på Nordöstra sidan 3 mil från Revsundssjön så är det skapligt före med ca 10 cm snö på isen.
Snön har frusit ihop och blivit skare så att det går att åka skoter överallt. Detta innebär ju inte att det går att gå på den utan larvfötter. Kanske Andersén med sina snöskor?
Det är ju dock 10 dagar kvar så mycket kan fortfarande hända.
Vad kommer det att bli för väder?
Ja 10 dagar är för mycket att begära att de kan spå om då det säkert är lättare att få in 13 rätt (igen) på stryktipset.
Minns själv en påsk då det var 27 minusgrader på morgonen för att mitt på dan vara lervälling på startplatsen. Detta hände i Gällö, Norra sidan av Revsundssjön.
Vilket humör kommer fisken att ha? Djupt eller grunt? Stora eller små? Jämtkroken eller tafs? Kinnepirken 55, 45 eller 38?
Frågorna vandrar omkring men det är ovanligt tyst innan ett SM.
Har alla andra planen färdig?
Själv får jag nog fundera lite till. Får ju en förindikation på Lördagen som kan hjälpa till Söndagen vilket sällan stämmer ändå. Det är väl bara att gå ut och göra sitt bästa. Tror själv att Nora/Gyttorp kommer att ta hem lagsegern och Dyberg tar medalj. Andra starka kandidater är ju Hillman och Thomas "Rosa mössan" Larsson som troligtvis också är i topp.
Själv skall jag bara heja på mina Barn under Lördagen då Albin går ut som regerande mästare. Matilda vill förbättra sitt silver. Och naturligtvis Ronja 5 år som vill få fisk. Detta blir hennes första SM då vi inte kunde åka till Norsjö i somras.

Viken 4:e Mars

Fint väder med lite snålblåst på Tibros årliga 5-timmarstävling på sjön Viken.
Gick med Matilda över till min vanliga lilla vik för att se om det stod några borrar där. Helt tomt i hela viken. Gick sedan ut och såg Börjesson sitta och dra den ena efter den andra. Ville inte borra på honom så jag letade efter egna ett par hundra meter längre bort. Fick ett par hål med fisk i men sedan tog det stopp. Under tiden blev Börjesson nerborrad av några andra så jag tyckte det räckte och gav mig ut på turné. Rundade en ö som tidigare gett skapligt med fisk men fick bara 2 pinnar där. Rundade en holme och provade med en 25:a och brände snart en grov. Såg att Tettinen satt och öste fisk på andra sidan ön så jag närmade mig honom för att undersöka tekniken. La ner fisket och testade vad han gjorde. Inget ovanligt mer än att han körde med en i stort sett vit krok. Ja det har ju hänt flera gånger på Viken så jag satte på det vitaste jag hade och slog ett hål-stendött. Packade ihop och fortsatte dit där jag brukar avsluta och Matilda berättar om ett hål hon fått direkt hon kom dit. Borrade mig därifrån mot stora ön och fortsatt stendött. Fick på en Jämtkrok och fortsatte mot ön och efter ett par hål blev jag förvånad. Redan vid lodningen satt det på en abborre och så fort linan sträcktes satt en ny. 26 abborrar senare var det slut. Borrade ett par hål omkring utan resultat. Fortsatte mot ön och fick nån ströfisk här och var men allt sämre desto mer det grundade upp. Gick tillbaks i linje med 26-hålet och fortsatte utåt. Det gick tydligen en djupränna där som jag följde utåt. Fisk i varenda hål till slut men allt för sent. Skrapade ihop 127 abborrar till slut med vikten 3,1 Kg
Tettinen som i stort sett haft 3 bra hål skrapade ihop lite över 5 Kg
I övrigt var det Veteranerna som sopade mattan med oss andra.
Charles Fasth med 8,6 Kg och Börjesson med 7,? Kg var dagens högsta vikter.
Kul för egen del med avslutningen för jag hade ca 20 fisk efter de första 3,5 timmarna.
Förresten så var jag vinnare ändå. Bäst i bilen är inte att förakta speciellt inte då 2 av dem är Svenska Mästare varav en är regerande!

Knalleserien avslutad

Gratulerar Mats Pettersson som tog hem serien i år.
Tätt följd av Vinterbadaren Peter Lind.
Trea kom Andreas N Möller
Dagens fiske blev mediokert för samtliga på Danicke. En i B-klassen kom över 3 Kg ett par över 2 men allt för många under 1 Kg.
Fisken fanns men var inte aktiva utan man var tvungen att borra dem mitt i huvet.
Morgondagens drabbning på sjön Viken ser jag fram emot då samma resultat inte finns på världskartan.
Synd bara att Örebro kör sitt lag-DM samtidigt då man gärna sett dem på isen i  morgon.
Bra väder med snabbgådd is är förutsättningar som gör att det blir lättare att jaga efter riddarna.
Kommer det att bli grunt eller djupt fiske i morgon?
Kommer sommarstugeviken vara smällfull med fisk?
Kommer Benny bli svett?

Start-tider i helgen

Ja vi kan konstatera att Tibro kan köra sina tävlingar i helgen.
Dock är start-tiden ändrad på Kyrksjön till 09:00
Samma gäller på Söndag då Viken 5-timmars går av stapeln. En kul tävling som är att rekommendera. Viken är en sjö med varierande storlek på fisken från plockefiske till lunsdragning varierat med norsabborre. Utgång vid Forsviksidan från grusgropen.
Knallen kör sin sista serie på Danicke där det troligtvis är myror som dominerar men vem vet det kanske är en dag som det slår in att det blir lite bättre med fisk. Behöver ett sådant fiske snarast. Kan inte vänta längre nu, det är ju bara 2 veckor kvar till SM i paradiset Jämtland. Kanske kan bli en sväng till Runn nästa helg?

Vårkänslor

Våren kommer alldeles för snabbt för tillfället.
Igår kväll såg jag den första daggmasken krypa omkring i rabatten och denna gången ser jag inte med blida ögon på detta. Rena sommarvärmen idag med massvis med folk som springer omkring i T-shirts och sätter sig i lä för att lapa sol. Sånt skall man göra på isen i April!
Hann dock ner för att testa Mora Nova Titan. Första prototypen färdig och förhoppningsvis kan den testas i helgen. Bara det inte blir allt för långt till isen.
Hur det gick? Ja det blev inte mycket till utvärdering då isen i småbåtshamnen är på upphällningen och inte kan jämnställas med hård kärnis.
Vad det blir på Lördag vet man inte ännu. Knallen på Tolken? Tibro på Kyrksjön? Eller Sör-Älgen vid Hällefors (Örebro)?
Vad det blir på Söndag vet vi ju heller inte ännu. Förhoppningsvis blir det på sjön Viken arrangerat av Tibro med den traditionella 5-timmars. Annars får det väl bli Åmotsfors i Värmland som kör sin 7:e serietävling där. Sjön skall tydligen ligga mellan Åmotsfors och Charlottenberg i Västra Värmland. Kanske kommer Stefan Simon dit och då skall det ju vara en sjö som ligger utanför "dödens triangel" med svartmarkerade sjöar.

RSS 2.0