Karp och insekt.

Var hemma hos Tony Tiger för att se hur det gick för de små skötebarnen.
Jag och Ronja körde via ett stopp på högkullens utkikstorn till Lundgren Mansion.
Vi tog en liten rundvandring och pratade en hel del minnen från fornstora dar då vi var Världsmästare i flugfiske.
Ja det var ju i alla fall vad vi tyckte.
Gick sedan ned till dammen där småkarparna huserar. Tony slängde i lite pellets och efter en liten stund var det fart på fisken.
Tog fram löjspöna och knöt två tackel med 20-krok i änden som betades med singel pinkie, och snart så började de nappa för oss. Den ena färg-grannare än den andra och efter en stund var det trångt i byttan. Gick då över till grannen som även han fått lite fisk för att hålla rent. Fick inga napp här men vi såg några stycken som säkerligen måste vara års-yngel för så små satte vi inte i.
Gick tillbaks till Tony:s damm och fikade lite samt bytte vatten i byttan då syret började ta slut.
Efter fikat tog jag ett varv runt dammen och testade lite varstans men de var inte intresserade av att nappa då de hade massvis med mat i alg-slemmet som låg längs med kanten.
 Fick min första insekt på mete då en simmare våldförde sig på betet och vägrade släppa.
Simmaren som tog mitt bete vid Lundgren Mansion
Som ni ser så har han just klippt växterna men det tog bara ett par timmar innan de var ovanför vattenytan igen.
Vattnet var lågt även här men fisken verkar klara sig gott här men de kan nog lätt bli för många då den inte är allt för stor och de är duktiga på att yngla av sig.
Vi fiskade på en liten stund till och delade broderligt/systerligt på fisketiden så att alla som ville fiska fick göra detta. Vi hade även på ett par lite större men att fiska lite större karp med löjspö och 20-krok är ingen höjdare.
En rusning in i näckrosorna så släppte kroken. Skönt att veta att de finns i varje fall.
Sammanlagt fick vi 65 karpar och 1 insekt och alla simmar välmåendes kvar i sjön/dammen
Färgsprakande fiskar innan isläppning.
Se variationerna då en del var helt orange, en del vita, en del blåa och vissa melerade i en stor variation färger.
Mycket vackert att se dem simma omkring i dammen. Skulle ta mycket emot att nacka en sådan fisk.
Undra på hur stora de kan bli och hur många de är i dammen nu. Man kan bara se de som är max 10 cm under ytan och det var fantastiskt att höra dem när de smaskade runt i dammen.
Lät nästan som en hel sutarinvasion.
 
 

Testfiske i karpsjöarna

Gjorde ett test igen både dammen och sjön testades.
Första testet blev en kort test i sjön med Ronja bredvid.
Vassen hade växt sig riktigt hög och för att fiska där måste man röja platser för att det skall bli fiskbart. Fick en mört och en abborre innan det blev för varmt att stanna kvar i häxkitteln som blev när man är omringad av tre meter hög vass, strålande solsken och vindstilla.
Får återkomma med ett test senare och då röja platsen och mäska upp så att det kan samla fisken lite bättre. Kanske får leta reda på något djupare ställe då det är mindre än en halv meter i den ände jag suttit i.
Abborren fick följa med till dammen som numera är full av näste.
Verkar också som att det inte finns någon fisk kvar över huvud taget.
Synd då det verkade så lovande förra året med mängder av småkarpar.
Jag fick ju som mest 201 små karp på ett pass. Nu i år har jag inte haft ett enda napp och heller inte med säkerhet sett någon fisk. Om det funnits karp kvar så borde det ju inte vara så igenväxt. Vattennivån var nog 40 centimeter lägre än annars och det är ju inte optimalt då dammen är grund redan från början.
Talade med Tony Tiger som däremot hade positiva svar från sin göl på gården där vi släppte i lite karp ihop med guld fiskarna. Ynglen vi satte i gölen förra hösten var nu mellan tjugo och trettio centimeter och dammen var djupare än han själv trodde. Kanske kan bli en ny rokad med karpar till dammen eller Mickes nya damm.
Efter testerna hämtade vi Albin på jobbet då han ville träna lite inför mete-SM om två veckor i Söderhamn.
Lärde honom allt jag kan (och det gick ju fort) och fortsatte att fiska lite till. Att fiska i Lidan är ju oberäkneligt och nu utan att mäska. Fick ändå ett skapligt pass med abborre, mört, björk nå och till och med ett par braxar.
Men vem vet? Hur kommer fisket i Söderhamn att bli?
Om två veckor vet vi svaret.
Jag och Albin åker upp och spänner musklerna och får se hur långt det räcker.
Man får väl se till att i varje fall spöa Greven. Det är ju inte alltid gammal är äldst.

Semester slut

Ja då var ju årets semester avklarad. Bara 51 veckor och 4 dagar till nästa.
Tillbaks i lunken på hemmaplan och tur är väl det. Många vill ha grejer till gösfisket just nu. Komposten behöver massvis med vatten och spridaren får gå minst varannan dag för att behålla fukten. Maskar finns det ju gott om nu men missar man med tvättningen så sticker de iväg.
Men vad har man egentligen gjort på semestern då?
Målat hus. check
Matchmetat i Lillån. check
Feedrat id och braxen i Ore Älv. check
Orsa björn park. check
Tomteland. check
Solvik camping. check
Match och spinnfiskat havsöring, graden, makrill mm från Solvik. check
Naven med braxenbonanza. check
Johannesviks camping med match och spinnfiske efter makrill och näbb gädda. check
Klippfiske vid sprängstenen utanför Smögen. check
Ätit pinfärsk egen fångad fisk. check
Druckit ett par kalla. check
Astrid Lindgrens värld. check
Flugfiske på Naven efter abborre och sparv, check
Att semestern är över är inget att gräma sig över. Det är bara att njuta för om 4 månader har isen frusit igen och vi får börja pimpla

Hovenäset

Har nu varit på Wiggersviks camping ett par dagar. Fiskat morgonfiske och kvällsfiske. Vid campingen har resultaten uteblivit men det finns lite fisk här ändå.
Gårdagen var familjen Blom på besök så vi tillbringade de ute på sprängstenen utanför Smögen. I rännan utanför sprängstenen är det över 40 meter djupt och en botten som gör att fisken är ganska så skyddad här. Alla som fiskade fick fisk. Både på Toftamask och räka. Arterna blev snultra, glyskolja, vitling, berggylta, blågylta, rödnäbba, torsk och makrill. En blandad kompott med andra ord. Daniel plockade en hel del snultror som var lila. Har inte sett sådana snultror förut men granna var dem. Kul också med torsken. Fick 2 som jag sparade som matfisk. Underbart med färsk torsk som bara smälter i munnen. Tycker synd om de stackare som inte får testa det där med färsk fisk.
Att gå till fiskbilen eller fisk disken och tro att man får färsk fisk har inte samma måttbräda som jag. En fisk skall till-lagas 2-6 timmar efter den fått lämna vattnet för att ha rätten att kallas färsk. Inte ligga ett par dygn på is för då kan man lika gärna djup-frysa dem med en gång. Men de skall baske mig inte kallas färska.
Var idag en sväng åt Lysekilshållet och fiskade i en vik vid Lyse-berga. Endast ett par napp på både spinn och Lets men ingen fisk utökad.
Testade även på Ramsvik utanför Skalhamn. Här blåste det ordentligt så vi satte oss på den bortre sidan. Det nappade trots allt skapligt här för denna sidan brukar vara kass. Fick ändå ett par berggyltor så att man inte blev helt tom för dagen.
Vädret på kusten är ju att det kommer fortsätta blåsa så på tisdag sticker vi hemåt och drar iväg till Wimmerby istället. Där kommer det att bli svettigt värre men det blir nog en bra avslutning på årets semester.

Åter till Väst-kusten

Nu har vädret stabiliserat sig så det är värt att vara på kusten igen.
Drog ned med vagnen till Kungshamn men Solviks camping var fullbelagd. Fick köra vidare till Wiggersviks camping. Har bara legat här en gång förut och visste inte så mycket om denna campingen.
Efter hämtning av Matilda tändes grillen och jag gick på upptäcktsfärd.
Gick igenom campingen och över ett berg där jag hittade en intressant vik. Ställde mig och rå-spann med ett skeddrag med resultatet två brutalhugg och två följare. Den ene var en tjugo centimetare medans den andra var en riktigt fin havsöring. Kul resultat på en sådan kort tur.
Gick allihopa tillbaks hit efter grill ingen med större arsenal med oss.
Två spinnspön och ett match-spö som naturligtvis betades med Toftamask. Såg en del vak men huggen uteblev Fick till slut ändå en makrillar på spinn-spöt. Ser lovande ur för morgondagen som skall bli vackert väder med klena vindar. Får nog bli en morgontur innan frukost i morgon innan alla bad-djävlar stör för mycket.
Det ser lovande ut eftersom det var en hel del skarp.sill som gick omkring i stora stim. Får nog bli till att ta med flug.spöt i morgon med så man får testa om ränderna har gått ur eller inte.
Längtar tillbaks till Storån i Dalarna dit jag inte varit på sju år.
En slitsam batteriladdare som inte går av för någon hacka i djupaste Småland.

Hemma-match

Tröttnade på det eviga blåsandet på väst-kusten och for hem.
Borta bra men hemma bäst som de säger.
Vädret här hemma är mer än 5 grader varmare än i Bohuslän och solen har även här lite Orsa-varning.
Inte ett moln på himlen och det kliar på kroppen efter alla soldanser. Håller på att ladda om för att dra ytterligare en sväng till västkusten då vi har en och en halv vecka kvar på semestern. Får se om man kan komma ut på havet och ta lite torsk med för det var ett tag sedan man gjorde detta.
Tycker synd om Jimmy Brax.
Vara i Falkenberg och inte få fiska!
Ett gott tips: Lär barnen att fiska så får du fiskekamrater för hela livet. Det bästa som finns.
Och det är ju ingen som blir sugen på att fiska om de inte får testa.
Kvällen får bli till att hålla sig inomhus och i skuggan då det blev en heldag på stranden idag. Känns nästan som att ha saltvatten på kroppen och man glömde torka sig. TVI !
Åkte förbi Lidan igår och förrgår men var förvånad över att det var tomt längs med kanten. Endast en kille som spinnfiskade vid kanotklubben.
Får se om det kan bli en koll på karpvattnet också eller om det kan bli ett ruda-pass innan semestern är slut. Men då måste rätt förhållanden inträffa och det känns ju bara som att de gör det var tredje år.
Uppe i Hamburgsund var ett gäng ute och fiskade på havet med en massa makrill, torsk och även pigghaj som resultat. Har ju själv inte varit ute på havet på 3-4 år om man inte räknar SM:en och det är ju inte samma sak som västkusten.Man får hålla tummarna att man kan komma ut!

Klimatombyte

Efter ett par gemytliga dagar i Orsa for vi till Bohuslän.
Resan tog lite längre tid än uppskattat. Campingarna stänger ju klockan tio.
Hade flera alternativ att stanna på Vita Sandar eller Örnäs Camping i Dalsland.
Men efter en dag på Gesundaberget och tomteland var vi sugna på att få träffa Matilda och Rasmus och for hela vägen till Lyse-Berga. Framkomst halv tolv med kaffet färdigt på bordet.
For på morgonen vidare tillsammans till Solviks camping där vi brukar campa. Alla trivs på campingen då den ligger skyddat i stort sett från alla håll. Det är tacksamt för det blåser 14 sekundmeter just nu.
Gårdagen blev till en improviserad firmafest med räkor och tillbehör. Albin gjorde efterrätten med ny plockade jordgubbar, maräng och nutellagrädde. Smaskigt så det förslår. Inte bara Orsaiter med Kalle Morris i spetsen som tycker om god mat.
Fisket idag:
Morgon fiske med Albin. Gick ut på klipporna mot Sote-kanalen och spinnfiskade. Albin fick tre makrillar och jag. blev utan. Var dock en del havsöring i vattnet. En av dem flög nog två och en halv meter upp i luften i ett spektakulärt hopp.
Gick senare ned med Rasmus till samma ställe. Rasmus tog Albins grejer medans jag tog matchspöt. Rasmus fick på sin första havsöring men tappade den. Gjorde inget för den var för liten ändå. De ska ju vara 45 centimeter på Västkusten och får inte vara för korta ens i ena änden. Själv fick även jag en liten öring och även en graden som även den fick gå tillbaks. Betet då? Toftamask såklart . Har lite planer för morgondagen men det beror på blåsten.
Är det bra väder när jag vaknar blir det nog en tur till kanalen igen.
Campingen har en massa gäster från vårat västra grannland som inte har lärt sig att fiska. De vet heller inte hur djur beter sig då de sitter och matar fisk måsar i full kareta för att nästa stund få mås-skit i huvudet.
Ja blir det inkomster så blir det utgifter.
Skitfiske på er i Horrmund i helgen.

Slutfiskat i Orsa

Nu på kvällen avslutade jag prologen av Orsa match open.
Kvällens pass blev i Ore älv. Eftersom det var fler som skulle dit var ju inte valet så svårt. Jörgen skulle dit och trimma inför helgens rafflande landskamp mot Norrmännen. Oskar skulle träna på feederfiske och en familj till skulle dit för att ha lite kul.
Satte mig nedströms Oskar med löfte om att han inte skulle ta all fisk.
Men den där Oskar är ju lurigare än Greven själv och tog i stort sett all fisk för oss as andra. Innan han gått så hade jag endast fått en stäm. Familjen uppströms Oskar bände in den ena fina braxen efter den andra. Inte förrän Oskar och Jörgen lämnat älven började det nappa ordentligt för mig. Vinden låg på uppströms med vågor som störde samt att klykan jag kapat till mig var för kort så kantgräset ryckte även det i spötoppen. Lärde mig efter en stund att tyda drycken och plockade även jag fina fiskar. Ömsom braxen ömsom id. Fiskar mellan ett och två kilo tryckte till bra i strömmen och gav en fin avslutning på fisket här. Inte förrän masker tog slut så minskade det utan snarare ökade för varje feedern som åkte i.
Kanske ett ställe för Jonas Strid med sin monsterfeeder?
Kan ju rekommendera de som tvekar att åka hit att göra slag i saken.
Även om man inte skall fiska på tävlingen så är det ett underbart ställe att fiska på.
Lillån med ett varierande fiske som kan vara allt mellan Kanalfiske till ett braxeninferno. Detta beroende i första hand på om solen skiner eller inte. Så där är det bara att välja. Sol eller fisk.
Ore älv med ett grymt feederfiske. Glöm bara inte att ha tillräckligt med mäsk så att det räcker hela tävlingen och att det skall vars tillräckligt med mat i för att mätta stämarna som annars kan förstöra en annars perfekt dag vid vattnet.
Tack Jörgen för alla tips jag har fått. Jag har nog testat de flesta redan och de funkar när man gör dem vid rätt tillfälle.
Nu har jag ju matchmetat feta braxar i Lillån, jag har feedrat feta braxar och idar i Ore älv. Så nu skall jag väl vara fullfjädrad inför spurten i DM-seriens avslutning i Tidan. Om jag någon gång skall ta in 25 kilo på Rosenkvist så är det väl nu!

I morgon blir det tomteland så där skall jag väl känna mig som hemma.
Efter stängning blir det vidare färd mot västkusten med makrill, torsk och kanske någon berggylta som skall bärgas. Kanske testar match spöet på makrillen med en mask på. Låter som en kul idé.

Vad händer i Orsa?

Jag gör ju det mesta fel när jag fiskar i Lillån.
Maggot som skall vara det bästa betet här har jag ju lämnat hemma och får hålla mig till Tofta-mask.
Resultatet blir ju att jag bara får en massa braxen. Det intressanta med dessa är att redan de små 3-4 hektos bra arna är guldfärgade. I Lidan får de ju inte den gyllene färgen förrän de har kommit över kilot.
På dagarna blir det hud-stekning så att man håller värmen natten igenom.
Den stora lampan de har i Orsa är som en laserstråle med en ordentlig beamer som slår på sin vaporizer och förintar molnen så fort de kommer i närheten. Numera är jag vändstekt.
Fisket då?
Ja det har blivit en massa braxen med topp på halvannan kilot för att spetsas med några abborrar och mörtar.
Ingen sutare ännu men i morse hörde jag ett hemtamt smackande på bryggans insida och så länge det finns liv finns det hopp.
Noterbart är dock att när solen ligger på blir det endast småbraxen som nappar och di grove uteblir helt.
Greven plingade också när han utförde min favoritsyssla- åka bil. Väl passade han på att massa sig förbi campingen samtidigt. Han påstod också att han har släkt som pratar mer än han. Men det får man tro om man vill.
Aftonens pass har jag återigen dragit peg 5 men skall även testa sluttarmen av Lillån där jag lagt ut lite mäsk för att testa.
Undrar även hur min pimpelidol Lilja klarar av detta fisket. Jag har inte sett en enda loja här.
Han kanske har dresserat småmörten att agera löja i brist på annat?

RSS 2.0