Jag och mitt "garage"

Att jag inte är som alla andra har nog inte undgått någon, inte ens mig själv.
Och detta är jag stolt över!
Att mitt garage heller inte är som alla andras kommer nog inte som någon större överraskning för någon.
Det intressanta är att för pimpelfiskarna så finns det bara pimpelgrejer och inget annat.
För trollingfiskarna är det nog samma visa att det endast finns trollinggrejer att tillgå.
Och så vidare för varje gren som finns så blir de förvånade över att det finns även andra grejer än vad just de söker.
För ett 10-tal år sedan retade jag upp mig på att det inte gick att få tag på den utrustning man ville ha just då man behövde det. Man fick vackert sätta sig i bilen och fara 7 till 10 mil föt att hitta något som kunde kallas för fiskebutik. I Lidköping var det ju öken med de 2 som sålde utrustning. Den ena var en klädaffär som sålde sportutrustning och den andra var en cykelhandlare. Ingen av dem hade något vidare utbud, men cykelhandlaren hade det nödvändigaste och till en skaplig penning. Han hade även servisen att man kunde beställa hem det man behövde om man var ute i god tid. Nu vet vi ju alla att beställa går ju inte alltid hem då vi nog alla till mans är lite hastiga och uppspelta när vi skall ha något och då måste det finnas NU!
Gick man sedan in i klädaffären så var priserna satta efter dagsformen och de visste att man betalade det som sades och när jag själv ville ha just den grejen så var naturligtvis priset dubbelt så högt som annars.
Visst köpte man varan men var ganska sur efteråt och tänkte att nästa gång priset är lågt så köper jag dubbelt i stället så kan jag ha tills den gången jag behöver den.
Men som alla andra så väntade jag tills behovet fanns och då till det dyrare priset.
Gjorde då slag i saken och startade eget med endast lite jig, häcklor, beteshakar och solglasögon. Efter ett tag så efterfrågades andra grejer så allt eftersom så plockades än det ena och än det andra hem.
Ut på tävlingar för att visa upp sig och sedan utöka sortimentet. Snart så ökade omsättningen och fler grejer togs hem.
2005 fick jag ett friår från jobbet och testade att öppna butik i Rörstrands lokaler. I gallerian skulle jag utöka ordentligt med sortimentet och gjorde så. Att lokalen inte var ultimat visste jag innan men efter flera försämringar av läget av lokalen med igenmurning av ena ingången som kom från Rörstrandsbutiken. Borttagning av parkeringsplatser samt höjda hyror allteftersom så flyttade jag hem igen. Trots att butiksytan endast var på 50 kvadratmeter så var den välfylld med varor från golv till tak. Svårt att få plats med grejerna i garaget men man fick endast ha de mest frekventa framme. Nu börjar det likna något och trots att det är trångt att gå runt så finns nog balansen där.
Kul med alla som kommer in och frågar vad de behöver för ett lyckat fiske. Jag ber dem ofta komma med sina draglådor för att komplettera eller kanske bara få tips. Det är ju få butiker som kan ge tips om när, var hur man skall göra det ena och det andra. När kunderna sedan kommer tillbaks och säger att nu får de äntligen fisk så värmer det långt in i själen. Något har man snappat upp på de olika turerna och full-lärd blir man nog aldrig. Men kul att man kan förmedla sin kunskap och få andra att få fisk eller varför inte, få mer fisk?
Viktigt att poängtera för alla att inte ta mer än de behöver då man skall ta tillvara på all fisk man får.
Kul också att se när det kommer långväga gäster i butiken. Ena gången en pimplare från Norrland som dyker upp i garageöppningen och säger tjena Tomas då han är på väg till Orust på semester.
Ett gäng trollare ifrån Finland kommer och skall handla och de vill bara ha Bomberwobbler. De ställer frågan om vad de skall använda på Vänern då de skall vara där en hel vecka. Tipsar dem om mina egna wobbler som är framtagna för just Vänern. Tittar på vädret och visar vilken som är trolig vinnar-wobbler för morgondagen. Motsträvigt köper de 2 och lämnar för vidare färd till Kållandsö och fiske. När jag åter öppnar på Måndagen så står det ett helt knippe med Finnar och hänger på låset. De blir väldigt glada när jag öppnar för dem och de går direkt till tavlan med handlackade wobbler. Det är ganska hetsigt mellan dem men jag lugnar ner dem med att jag har fler men inte färdigmonterade. Jag ber dem att tala om av vilka färger de vill ha och sätter mig och monterar. Frågar under tiden hur Söndagen var och de berättar med inlevelse om vart de körde och hur kul nappen var. Jag frågade sedan om de var nöjda med mina wobbler och de svarade. Märker du inte det?
Jovisst svarade jag men hur många fick ni på dem. 6 stycken svarade den ene. Men ni körde ju med många andra beten också, och ni var ju 3 båtar så hur många fick ni på de andra för ni hade ju bara 2 stycken?
Inte ett enda napp svarade han. Kul att ha förmedlat rätt denna gången med. Gav dem mitt telefon-nummer så att de kunde ringa om de kom någon annan tid. De ringde på Torsdagen igen för att fylla på inför sista trollingdagen. Kul igen för då vet man att det är uppskattat med det jag gör.
Har många sådana episoder att berätta om men det tar jag en annan gång. 
Kanske det blir om alla de som vunnit trollingtävlingarna runt om i Vänern eller dragit tävlingen största fisk på dem.
Tänkte visa ett par bilder som bevisar att bilen inte längre är välkommen i garaget.
Jiggar finns till de flesta sorters fiske såväl vertikal som traditionellt och även en del till Norgefisket.
Storlekar från 1" och uppåt
Jerkbait finns i många olika färger och vikter. Har även lite handsnidade dräpare för dem som vill ha det.
Wobbler till gös och gädda finns det med.
Standard-wobbler och löjskallar finns det med, även handlackerade.
Bomber, Strike Pro, Rapala, Cotton Cordell, Starfire, Genesis, Conrad för att nämna några wobblers.
Anchovy Special, JDF, Krippled och VK för att nämna några löjskallar.
 
Det finns även flugbindningsmateriel, flugspön, rullar och färdiga flugor med för den delen. Både till prickiga och arméklädda fiskar.
 
Spön och rullar till alla slags fiske med märken som: Daiwa, Shakespeare, Ron Thompson, Pezon & Michel, Gunki. Sjösländan mm mm
 
Lite flöten, krokar och mäsk till den metsugna med tillhörande beten.
 
Det är säkerligen lite som är bortglömt i denna bildserie men det är bara att komma hit så kan jag visa mer.
 
Veckan som kommer går åt till att förbereda sig inför SM i havsfiske som vi fick de sista platserna till.
Slagplats Helsingborg med fiske efter i första hand plattfiskar av alla de slag men vad jag förbereder mer med sparar jag till nästa inlägg för att ligga steget före. Det kan ju vara någon konkurent som läser detta och apar efter.
Trots att jag inte är som alla andra.
 
 
 
 
 
 

Första pimpelpasset.

Hade finbesök i helgen.
Matilda, Rasmus och deras Sibirien Husky Bam var och hälsade på.
Lördagen blev det mest lugnt med ett 80-års kalas i Borås. Men på Söndagen blev fiskesuget för stort.
Jag, Albin och Rasmus tog med oss Bam ut till Ullersund för att se om det var någon fisk kvar där. Vi parkerade vid fiket och fiskade mot Kevelstocken då vi hade lä på den sidan. Samma taktik som förra gången men nu blev det en mört som bete i stället för löja. Många småstötar i jiggen men det var gen större nappvilja på någon av predatorerna. Efter en stunds fiske hade jag och Albin fått var sin matabborre och tyckte att det var lite för dåligt för att stå i fyra-gradig temp med lätt regn. Så vi bestämde oss för att byta plats.
Sagt och gjort så packade vi ihop och for ut till Järna. Där har jag fått min största gädda på 9,5 kilo.
Började på utsidan med jiggen men snabbt visade det sig att fisken gick längre in på bryggorna. Gick in och bytte spö till rätt modell och snabbt hade jag fått flera abborrar på mitt kära pimpelspö.
Lycklig känsla med tanke på att nu är det inte långt kvar till isfisket.
Talade med en Dalmas nu på kvällen som haft ned till tio minusgrader under flera dygn och räknar med att hela sjön är isbelagd i morgon.
Mumma i örat på en pimpelfiskare.

Höstfiske i Ullersund

Mellan alla tävlingar i säsongsbytet mellan sommarfiske och det riktiga fisket så får man prova på lite olika fisken som annars inte hinns med.
Sorgligt för många som lägger i sin båt vid midsommar för att ta upp den när September är slut för då missar de ju alla bättre fisken. Visst finns det många som hinner med början på abborrfisket ute på Vänern en liten sväng i September.  Men vad de inte vet är att fisket blir bättre och bättre ju närmare vintern man kommer. Stimmen blir större och större och nappfrekvensen ökar med storleken på stimmen. Även gösen som ställer sig på platser där det normalt är fisktomt för att frossa i alla löjor som samlas både här och där.
Har själv varit ute i Ullersund mellan Kålland och Kållandsö för att både fiska och se på skådespelet när predatorerna går och mumsar småfisk och bygger upp sig inför vintern. Lätt och behändigt fiske då det endast är 10 meter från parkeringen till första fiskeplatsen. Kan det bli bättre?
I Tisdags "tvingade" Albin mig dit då det varit bra fiske där ett tag och vi tog en timme med jigspöt. Hann få 4 abborrar och en gädda under denna stunden så jag tog med mig lite grejer ut för att testa en liten stund innan jag skulle hämta Ronja från skolan. Jigspö, gäddmetet och ett löjspö för att få agn till gäddmetet. Lade ut löjspöt och plockade upp en löja som fick agera agn under turen. Strömmen i sundet var förhållandevis hård ut mot Kinneviken så jag undrade om fisken stod kvar då med för det var ju ström mot Dalbosjön då. Ganska snart fick jag lite stötar i jigspöt men ingen följde med upp. Efter 2 utlägg med gäddspöt så vände strömmen och flöte fick driva åt andra hållet. Bra med variation och med strömändringen så började fisken jaga lite mer. Hade 2 napp till slut men hade nog blyat för dåligt för gösen spottade direkt. ingen fisk med hem men nu har man lärt sig ytterligare lite om hur fisken kan bete sig. Undra om man någon gång blir full-lärd?
Man får ju hoppas att det aldrig sker för det skulle ju vara lite tråkigt om man slutade att förundras om hur fisken reagerar på än det ena och än det andra.
Kanske läge för Ahlgren och bokstavsmannen att dra ut på jig-turné. Fikaplats finns redan där men fiket är stängt för säsongen så man får ha med sig eget fika om man vill ha nåt. Abborrarna är av minst mat-storlek och för en vecka sedan var det mest fisk bort mot kilot som nappade. Gösar och gäddor finns i alla storlekar och det finns gott om dem.
När det gäller havsfiske-SM så är det tydligen redan fullbokat innan anmälningstiden har gått ut och det är ju lite surt då vi får stå som reserver för att få deltaga.
Blir det inget får vi väl ta en egen havsfiskeresa. För en gång vill jag i alla fall få fiska i havet från båt detta året med!

Helgen vid Klarälven

Nu har vi haft vårat möte med styrelsen i Sportfiskarna i Skaraborg.
5 glada satte sig i bilarna tillsammans med Ronja för att ha det årliga inför tävlingsmötet.
Mötte upp hos Jernberg ute på Torsö för vidare färd upp till Sysslebäck där vi skulle tillbringa helgen hos Morgan Walfridsson. Det tog ett par timmar upp och Bo blev nog lite trött på att höra på varje avfart som pekades ut som vägen till ett pimpelvatten där vi har tillbringat flera vintrar när vi åker upp till Värmlänningarna för att deltaga på deras tävlingar.
Väl framme så packades det in i rummen, kokades korv och sedan var det natten efter lite samspråk inför morgondagen.
Skönt med sovmorgon för det var ju ingen mening att stressa upp då vi inte kunde få tag på fiskekort förrän klockan 10. Frukosten spisades och vi for iväg in till Sysslebäck. Fiskekort och några chokladbitar införskaffades och vi for över bron där vi skulle ha våran basecamp.
Alla var ganska ivriga att få blöta grejerna men vi körde en gemensam start genom att Morgan visade oss de hetaste ställena på sträckan då han har en mångårig rutin av vattnet. Vi skulle köra en liten tävling under dagen om vem som skulle få upp flest harrar oavsett storlek. Vinnaren skulle få välja valfri fluga ur de andras askar.
Flugfiske går ju inte att tävla i enligt min mening för det är en njutningsform av fiske och man kan njuta minst lika mycket av att vägleda någon annan som lyckas få fisk som att själv få på en rackare. Men sagt och gjort så gick jag och Ronja snart över bron till by-sidan då det var lite djupare där så att även hon kunde fiska. Hon hade endast med sig ett 5-meters metspö och skulle maskmeta. Vädret var mycket fint med skaplig kyla på morgonen och Ronja blev jublande glad när hon fick se en vattenpuss med is på för då vet hon att det inte är långt kvar till pimpelfisket. Under dagen var det fortfarande i stort sett vindstilla och strålande sol så det var bara att njuta av denna vackra höst-dag. Knöt från början på min favoritfluga, en black gnat med parachutehackel och en vit indikator som grädde på moset. hade flera napp innan jag kunde landa de första harrarna. Det var många som var riktigt små och storleken kunde jämnföras med en wobbler. Men till slut fick jag en som var över minimimåttet som var satt till 35 cm. Fiskade mig över på andra sidan i slutet och när jag fiskat klart och fått 7 st harrar gick jag in med flugan släpandes efter mig. och då nöp en liten till. Ronja fick då ta över spöt och veva in fisken så att även hon fick en.
Ronja med sin första invevade harr.
 
Maskmetet hade visat sig vara värdelöst för dagen trots att fisken inte var uppe och vakade. Ingen hade ens napp på mask så det var bara fluga som gällde. Mina 7 fiskar skulle visa sig vara vinnande ihop med Morgan som även han hade fått 7 stycken varav 1 godkänd. Bosse fick 2 varav en godkänd, Bagarn fick 1 och stackars Anders blev utan. Men han har det nog bra ändå för han fick ju provsmaka fisken på kvällen då den hade rökts och nu är han ju på besök uppe hos Fredrik Schmitterlöv uppe på Nordic Sea Angling och skall försöka få lika mycket hälleflundra som förra året då de fick på 3 man i 3 dagar 34 stycken flundror. Svårslaget men inte omöjligt.
Bo Jernberg visade filmer ifrån sommarens fiske uppe i Rosto där de hade tillbringat 2 veckor med fantastiskt resultat och filmer som visade hur det kan vara i Sverige om man kommer till rätt ställe.
Mötet sköttes på kvällen efter en god middag som Morgan anordnat med nyrökt harr som förrätt uppföljt av fläskfile med grillade wok-grönsaker, kokt potatis och kantarellsås. Mycket gott.
Söndagen var det hemfärd och när vi passerade Gullspång kom Bosse med förslaget att vi skulle åka och kolla på laxleken. Och varför skulle man backa ifrån det då man skulle bli guidad av den som kan Gullspångsälven bäst.
Först åkte vi upp och fick se fördämmningen och lekområdet nedanför. Svårt att se om det var någon fisk där för nu gick allt vatten denna vägen då kraftverket renoveras.
Lekplatsen i Gullspångsälven.
 
Vi for ned för att titta på laxtrappan och efter en kort stund fick vi se en öring på 4-5 kilo som hoppade.
Fantastiskt roligt att få visa Ronja en hoppande fisk. Det är ju inte så många fiskar som går upp och Bo nämnde något om ett par hundra fiskar som kommer upp och då är det ju fantastiskt att vi fick se 1 av dem för det rör sig om ett par veckor som fisken kommer upp och det kan ju hända dygnet runt.
Laxtrappan i Gullspångsälven.
 
Nu är det bara att ladda batterierna inför stundande vinter och för egen del återstår det nog bara en helg havsfiske och kanske lite abborrjiggning då det är fantastiskt fiske efter fin fisk från land ute vid Ullersund. Fisket ute i sjön är också kanon för tillfället men då måste man ju ha tillgång till båt. Bra storlek på fisken med inslag av både gädda och gös och för dem som fiskar ute på sjön kan det bli en lax eller öring också. Kul fighter när man kör med jig-utrustning.
 

Nu är det över!

Nu är årets inplanerade metetävlingar slut för året.
Fram till isen så är det bara 2 fisken som skall följa planerna.
Nu i helgen som kommer skall vi ha tävlingsmöte uppe hos Morgan med fiske i Klarälven vid Sysslebäck.
En bit att åka men kul skall det bli då jag inte flugfiskat ordentligt på 8 år!
Har ju tyvärr inte haft möjligheten att åka till Storån där jag trivs allra bäst. Frihet med inga måsten eller tider att passa och ljudlöst då det inte finns några vägar eller mobiltäckning i området. Men men , nån gång kommer jag dit igen och då är öringarna mycket större efter denna tidens frånvaro.
Nästa tävlin blir SM i havsfiske i November tror jag. Kul fiske i sundet efter plattfiskar av alla de slag och kanske någon knot eller annan illbatting som vill sluka Tofta-maskarna.
Åter till nutid.
Dagens fiske i Lidan som korade årets bästa lag i Skaraborg.
Kampen stod mellan Lidköping och Tärnan Tidaholm.
Efter förra helgens fiske under landslagskvalet så var inte förhoppningarna speciellt höga. Dock fanns det ju förra helgen ton-vis med löja att tillgå och nu i helgen skulle de räknas.
Gjorde 8 nya löjtackel och blandade mer löj-mäsk än jag gjort nån gång tidigare då jag var helt säker på att det var löjor som gällde för dagen. Detta trots 4 frostnätter och sydlig vind istället för förra helgens nordliga vind.
Tacklade dock upp 7 och 9-meters-spö, feeder och slider. Slider var ju det som gällde förra helgen så det måste ju funka mer eller mindre nu med. Startade med att bolla ut en ordentlig matta på långspöna med förhoppning om att det skulle kunna bli lite braxenbryt. Fortsatte med feedern för att få ut mäsket till rullspöplatserna ända till startsignalen ljöd. Började dock direkt med feedern för att testa av hur det låg till men fick inget napp.
Ut med 7:an och en liten skimmer kom ganska raskt upp. Nappade lite sporadiskt men det var ju ändå fisk. Fortsatte fram och tillbaks med långspöna och fick till och med respons på mäskningen. Småfisk fanns i vattnet men det var 2-4 cm långa så jag fortsatte med skimmerfisket. När det återstod 30 minuter började det nappa löja på 7:an och de nappade överallt. Undrar bara var de hade varit hela dagen då de lös med sin frånvaro.
Fick ihop 5,5 kilo men blev frånåkt av Thomas Askolin som toppat formen till denna helgen genom att vila sig i form. Vidare till Challe som fick se sig slagen av Paolo Assio med 2 hg. C-sektionen var det ju våran reserv Daniel Blom som visade att fisket fungerade och slog Pelle Hagman med ett par hekto. På D-sektionen vann Pierre före Mikael och saken var klar.
Tärnan Tidaholm är Distriktsmästare 2013. Bra jobbat Tidaholm!
Kul också att det var så pass jämnt fiske då de flesta hade mellan 5 och 7 kilo fisk.
Efteråt tog Lidköpingslaget på sig en straffkommendering att fiska slut på löjmäsket. Var nog en ganska kul syn för de förbipasserande att se oss sitta tätt och mäska som galningar för att plocka upp dessa småfiskar.
Knepigt bara att det kan vara så tomt med löja för att sedan om inte explodera så i vart fall med en liten smäll komma in löjor på hela sträckan samtidigt.
Men nu är det i alla fall över för året och Grattis igen Tärnan.
Men i vinter !!!!!!

RSS 2.0