Storfräsarna vassast i Lidan

Tom Östlund, Tommy Lindblom, Mikael Tono och Anssi Lehtevä. Namn på en uppsättning rutinerade rävar som alla har en sak gemensamt. Alla vann sina sektioner på Sensas Open dag 1 i Lidan i Lidköping.
 
Själv agerade jag mest statist under dagen då min optimism slog tillbaks rakt på näsan i full fart. Det är inte alla gånger det är en fördel att vara så inbiten optimist som jag är.
 
Började dagen med samling vid vattnet med sedvanlig anmälan, regelgenomgång och lottning.Kul att Norrmännen kommer till oss och deltager då det verkar som om det bara kommer fler och fler till Sverige för att meta. Plats D 2 skulle bli min egna plats med fördelen på denna att D 3 var flyttad så att det var en lucka till näste man. Allt bra så långt. Att platsen sedan är en bra plats som brukar generera en hel del fisk var ju bra det med. Så då är det bara att förvalta platsen väl. 
 
Sagt och gjort så laddade jag upp mina grejer med 2 st 9-metare för olika förhållanden 1 st 7-meters och ett 5-meters. Något löjspö tog jag inte upp då jag ändå inte hade nått till löjorna med de löjspön jag har. Mäsket blandades i ordning och fuktades upp och även feederspöt apterades. Sedan var det 1,5 timme kvar till mäskning. Tog en tur och kikade längs med hela sträckan för att se hur andra förberedde sig.
Anssi som fick kantplatsen på D-sektionen nedströms idag förbereder sig på ett sätt som visade sig räcka till dagsseger på sektionen.
 
Runar Sperstad från Norge fick en plats på A-sektionen nedströms cykelbron som han förvaltade till en 3:e plats på sektionen.
 
Klockan blev 11:20 och Tono gastade det högsta han kunde och vi fick börja mäska. Mäskade på ordentligt på långspöna och fortsatte med feedern. När klockan blev halv gastades det igen och vi började fiska. Tyvärr började fisket likadant som i Tranås med i stort sett ingenting som hände. Fortsatte att fiska ett tag med långspöna och fick en liten brax, förlåt Jörgen! Skimmer.
Ut med feedern men kände inget. När jag vevade in satt en liten björkna på kroken. Ut igen men fick inga fler fiskar där.
 
Testade med 5-metaren invid vasskanten och fick en liten abborre men inget mer. Fortsatte att variera fisket för till slut kommer det igång. För sjutton det är ju Lidan vi talar om!
 
I med mera jokers på långspöplatsen efter 2 timmar men ingen respons på mäskningen. Testade med 5-metaren igen och slängde ett par majskorn innanför i vassbältet. Flötet dök omedelbart och en mört fick läggas i keepnetet. Testade detta flera gånger och fick några småmörtar till. Verkade som om mörtarna stod inne i vassen och skrämdes ut av majskornen. Det har ju hänt förut att fisken försvunnit från platsen förut när jag kastat i majs. Fast emellanåt så är det en effekthöjare också. Så det gäller att välja tillfälle då man skall använda majs.
 
Taktiken och tron på vräkfiske var ju i dag helt fel val och min fångst blev 1,2 kilo blandfisk och en sista plats på sektionen.
Kan ju tänka mig att Jimmy brax sitter och småflinar nu och tänker : vilket klantarsle som sumpar hemmaplansfiske! Och det är ju inte helt fel heller.
Greven sitter nog uppe i nord-Norge och nynnar på nidvisor så det står härliga till.
Lilja tänker nog att det är härligt att dra löja på 9-metaren med.
 
Men skam den som ger sig. I morgon är ju en annan dag och då får jag sikta på en uppryckning. Det har ju i alla fall gått åt rätt håll. Jag började med en så sista plats att jag inte ens fick lotta själv utan Bengtsson gav mig min plats så det måste ju vara hans fel! Vet även att det var i varje fall 1 som hade lägre vikt än mig så sist är jag inte längre.
 
Satte mig på ett straffpass med maskplockning under kvällen trots att det inte gick åt någon idag. Men i morgon!!

Lidan Open i helgen

Ja nu samlas flera av Elit-fiskarna längs med Lidans strand för att göra upp om vem som är bäst just nu.
Flera namnkunniga såväl ifrån Sverige som Norge. Eller vad sägs om Mikael Splash Tono, Stefan metekungen Holst, Kent på kanten Adell, Tommy minttu Strengelsrud, Charles den allsmäktige Fasth, Kristian idol Ekman, Anssi champ Lehtevä, Tom bulldozern Östlund, Pelle gäddan Hagman. Och detta bara för att nämna några.
 
Sen kommer vi som är lite mindre namnkunniga att slå ur underläge emot dessa giganter. Sånt gillar jag!
Jag kommer göra allt för att inte Greven av Sade skall få nynna på några julvisor i telefonen som just den där förbaskade tip-TAP-tip-TAP osv.
 
Läget i Lidan är nu att regnet som har kommit inte har ställt till några problem med vattenföringen och stilla flyter floden fram. Förhållandevis kallt har det varit i veckan men verkar krypa uppåt till helgen. Vindarna skall vara ytterst måttliga och växla under hela helgen så det kan bli lättfiskat i varje fall vädermässigt. Om sedan fisken bjuder upp till dans eller inte får vi se men jag själv har alltid höga förhoppningar på Lidan så här års.
 
För egen del så blir det långspöfiske som vanligt men tacklen byts säkerligen ut sedan SM:et i Tranås. Mer ordentliga revar och flöten så att man inte behöver fjolla sig med att håva fisk på 3 hekto utan kan brösta ned dem i keepnetet. Mäskblandningen blir på Lördagen rester sedan tidigare tävlingar och hottas upp med lite fräscha ingredienser. Vad det blir på Söndagen får Lördagen avgöra. Helt beroende på vilka indikationer man får under första dagens fiske. Att jag kommer att ha fram så mycket mask som möjligt innan helgen är heller inget att tveka på. För om braxen är där så tar jag dem och har ett par knep som fungerar rätt så bra i Lidan om bara tillfälle ges. Denna gången skall de väl inte reparera i Trollhättan och sätta käppar i hjulet en gång till och tramsa till det utan det blir nog fullt ös.
 
Nästa vecka blir det sedan att förbereda sig på invigningen av den nya farleden i Kjellstorp för Väner-fararna. Skall ju åka dit med lite grejer och visa att det faktiskt finns någon i Lidköping som har dugliga fiskegrejer till försäljning.
Gösfiskarna har ju fått börja fiska nu efter fredningen men de flesta rapporter än så länge har ju varit abborrfiske efter fin fisk söder om Hindens rev. Men rapporterna ökar ju med temperaturen för det är ännu inte så många som fått i sina båtar. Knepigt det där med planering och prioritering. De har sina båtar för att komma ut och fiska men använder dem mest när fisket är sämst.
 
I Örebro är ju Stange ute i parti och minut och visar att man kan fiska även om det inte är badtemperatur i sjöarna för då är ju inte fisken lika aktiv som oss. Kanske man kan få lite småabborre här och var men det bästa fisket är ju före och efter Svenssons båtsäsong.
 
FK Trollspöt far ner till Simrishamn i helgen och det verkar som om det är en hel del båtar som far iväg. Till och med Evert den förskräcklige sticker dit och fiskar ihop med Hultarna i Sadicci.
 
Nej nu är det bara att ladda inför helgen. Trots att det är många duktiga fiskare med i helgen så ser jag inga Värmlänningar, Dalmasar eller Norrlänningar med men någon gång kanske de kommer och tampas med oss mer än på SM

Mera fiskevatten

Ovädren avlöser varandra nu med regn och åska. Från tryckande hetta till slaskande regn med blixtar och dunder så bröderna Herrey blivit bleka när de gick i sina gyllene gummistövlar.
Om det påverkat flödet i Lidan vet jag inte än men något borde ha skett med vattentillgången uppe hos Vara-slättens bönder. Gårdagens kalas för Ronja som hade högtidsdag såg länge ut att få ha kalaset i åskoväder men i höjd med Järpås delade sig åskan och for mestadels över Hardangervidda och resterna gick in mot Skarahållet och vi på solsidan i Lidköping fick en fin afton med korvgrillning och fick även sitta ute och äta då det var för varmt inomhus.
 
Lördagen tillbringades på fotbollsplanen när det var klassfotboll för Lidköpingseleverna och även här var det lite flyt. Vi blev uppväckta på morgonkvisten av några rejäla smällar och skyfall så James Bond kunde hålla sig borta. Vid 8-tiden kollade jag på http://www.vanertracker.com/ som har den säkraste stormtrackern och såg då att ovädret dragit vidare och var nu uppe i Värmland och härjade. Intressant att följa vädret hur det transporterar sig längs med följda linjer gång efter gång och kunde man alstra strömmen från åskan så är nog just Hardangervidda det givna stället att ställa upp åsk-generatorerna. För det är nog hälften av alla gånger som åskan vikar av däråt. Oftast då tar det västsidan av Vänern upp över Oslo och ut på vidda. Men även Östgötarna får sin beskärda del medans Örebroarna klarar sig ofta. Men å andra sidan så går det över Närke så antingen stannar det där eller också vänder det och går över Närke igen. De flesta andra ställen går det bara rakt över för att falla av åt något håll.
 
Får se i morgon vad det egentligen blir för väder och då planera för vad man gör under morgondagen med Ronja. Hon är nog mest sugen på att cykla på sin nya cykel men man vet ju aldrig.
Ronja gjorde sig fin till årets klassfotboll.
 
Skall försöka att vara med på Lidan Open nästa helg om nu tillfälle ges så att man kan trimma upp sig inför stundande DM i Mariestad den 8:e juni vid potatislagret. Challe har ju tagit ett bra grepp om DM-serien och det blir inte det lättaste att peta ned honom därifrån för det har ju varit många gånger att den som vinner i Lidan även blir Distriktsmästare då vikten oftast blir högst där. Men ibland om än bara ibland så kan det ju smälla till vid potatislagret så att det blir höga vikter där med men Göta kanal sker det aldrig. Vet inte om jag varit med om vinnarvikt på över 7 kilo där, och jag har varit där många gånger. Oftast så räcker det med 2 kilo för vinnaren.
 
Abborrfisket har kommit i gång söder om Hindens rev med många fina borrar till de som ger sig ut och även så stora som över kilot rapporteras just idag. 4 veckor innan semester så låter det ju bra och vi får se vart vi åker på semestern. Det är ju lite långt att åka för att hälsa på Matilda som skall tillbringa hela sommaren på Saltstraumen brygge där hon skall ha ordnat till med instagram så att man kan uppdatera sig om vad som händer. Så nu är det väl bara att lära sig detta med då det är som rena Grekiskan för mig det där mad internet. Men språk är jag bra på så det skall nog gå till slut.
 

Mellantider.

Just nu så är det mellantider till det mesta. En vit helg när det gäller fiske för egen del då det var landslagskval och där hjälper det inte att kunna svinga ett 9-meters Daiwaspö i glasfiber utan det är T.A.P eller matchfiske som gäller. Var ändå skönt att vara hemma då man fick vårbruket i trädgården avklarat med rensning, plantering och frösättning. Fick även igång gräsklipparen som inköptes på Jula förra året då den redan nu hade gett upp och fått lämnas in. Går nu så bra den kan och utför sitt jobb på det sätt man kan tänka sig för det priset. Har ändå inte kommit på hur jag skall fästa min ICA.kasse på bästa sätt men klurar nog ut det till slut.
 
Var ändå skönt att få vara hemma då vi hade finbesök ett par dagar av Matilda mellan alla hennes Norge-resor. Hela 3 dagar var hon hemma men nu kommer hon nog inte hem på 3 månader. Så vill ni följa något intressant så kika in på hennes blogg för det kommer nog komma än det ena och än det andra från Bodö i norra Norge. (Lofoten)
 
Helgen som kommer så är det klassfotboll på lördagen och hela veckan innan så är det forbollsträningar med både Råda BK såväl som klassen. Och naturligtvis är det inte jag som skall träna utan Ronja.
 
Nästa helg kan det bli så att man deltager i Lidan Open som går här på hemmaplan innan sista DM:et går den 8:e Juni i Mariestad. Sedan är det sommaruppehåll. Vem vet? Kanske det finns ett T.A.P även till mig då så att man kan ta upp striden med de stora pojkarna.
 
6:e juni kommer även en ny farled invigas söder om Hindens rev och där skall jag tillbringa dagen då utrustning önskas till premiärdagen. Kanske vi kan få till ett prova-på-fiske med, för det var ju riktigt positivt förra gången då massvis med barn fick fiska för första gången.

Splash och FK Match blev svenska mästare.

Årets upplaga av SM i Internationell mete fick en rafflande avslutning.
Nytt vatten för många av oss och hur fisket egentligen skulle bli kunde man bara fantisera om. Vad man hört från arrangörerna var att det var ett fiskrikt vatten men förrapporten från Browning open var att det var ett surt vatten med inslag av stora braxar. Man hade en liten föraning om att det skulle då likna Norsholm i fisket men man vet ju aldrig. Lördagens fiske blev för egen del en stor besvikelse med 4 fiskar och tydligen 86 gram fördelat på 2 braxar, 1 mört och en löja, samt en tappad fisk halv-vägs upp i vattnet. Är inte säker på att jag hade flera napp. Ändå hade jag ju "fjollgrejer" på, men man skulle egentligen behöva gå ändå längre.
 
Under lördagskvällen gjordes en taktikgenomgång om hur vi skulle fiska och vad man kunde göra för att inte samla allt för mycket poäng. De andra skulle köra på som dag 1 men mitt fiske var vi tvungna att göra något åt. Vad fanns att göra? Satsa allt på ett kort och lägga ut en mask på botten och bara vänta? Nej det låter inte speciellt lockande. Köra med ändå "fjolligare grejer? Nej inte på toppknutet.
Vi kom fram till att jag skulle göra som dag 1. Men när jag säkrat 1 fisk skulle jag gå efter braxen.
 
Sagt och gjort så blandade Blom ihop en häxblandning till mig liknande den på Lördagen. Fråga mig inte vad det var men svart var det och man blev så torr om händerna att det svider i skinnet. 1 balja med underhållsmäsk med en laddning jokers i. Sedan var det bara att ta sig till peggen nummer 19 och ladda. Att jag fått lite friare händer idag kändes skönt efter lördagens 12:e plats. Och visst gjorde jag lite ändring. Det jag ändrade var att jag kopplade upp 2 st 9-meters spö i stället för 1. Det ena med 1,5 grams fjollmete och det andra med att Lidan-tackel innehållande 6-grams flöte, 12:ans krok som sedan skulle agnas med en saftig mask. Feederblandningen stod jag själv för och det blev en braxblandning som skulle vara långverkande. Mäskblandningen toppades med en golfboll småmask som klipptes och blandades ut i hela grunden. Grundmäsket halverades på plats och strax innan mäskning blandades jokersen in.
 
Vid mäskningen bollades hela grunden ut på långspöt för att sedan fortsätta med feedern. Mäskade med feedern tills startskottet ljöd och skulle sedan börja fiska. Valde mellan de 2 9-metarna men valde det Lidan-tacklade spöt för att börja med. För om det var brax där så är jag inte säker på att jag klarar av att få upp dem med så små krok och klena linor på toppknutet. På med en saftig Toftamask och började driva med strömmen. Strömmen var just då svag och det drev en lång stund medans jag tittade på sträckan. Inte en enda spörörelse och det är ändå dag 2 nu. Sa till grannen Claes Hedström att det var ju en en jäkla andradagseffekt på det här vattnet. Lasse Magnusson på min högra svarade då att det måste ju finnas någon fisk att mäska för. Kom då i slutet av första driftet och såg lite rörelse på flötet. Såg ut som om det var och drog i gräs på botten men sedan gick det sakta under. Krokade och det var fast fisk. Kändes inte så stor från början men halvvägs upp tog det stopp. Blev en längre fight med den fina braxen då man visste hur mycket den kunde betyda och det var inte säkert att man skulle få fler napp. Att den sedan gick fast i näckrosorna höjde ju spänningen ändå mer. När man sedan håvade den så kände man sig lugnare. en braxen mellan 1-1,5 kilo i nätet på första driften var ju inte fel. Hade heller inte sett någon annan få någon fisk under tiden. I tredje utlägget hinner inte flötet ens ställa sig upp utan dyker innan det ens har ställt sig rakt. Krokar och känner ytterligare ett tung-gung. Fisken kom lugnt med men när håven kom fram blev den förbannad. Ännu längre drillning på denna fisk som var över 2 kilo gav en god känsla inombords. I sjätte utlägget nappade det som det skulle med en hel del bus, lyftning och sedan sjönk det. 3:e braxen var ett faktum. Även denna håvades men i normala fall hemma i stan så hade den fått flyga in.
 
En halvtimme hade nu gått och jag kunde ha gått in till stan för att köpa korv eller kollat in torghandeln istället för jag kan inte säga med säkerhet att jag hade mer napp efter detta. Claes på min vänstra flank å andra sidan fick igång ett skapligt fiske som bara blev bättre och bättre med brax, mört och abborre. På högersidan spräckte Magnusson nollan med en kvart kvar. Stridh hade lite tur och fick en 2-kilos sutare och det hördes nog över hela sträckan. Vägde dock in 3,7 kilo på 3 fiskar som gav en välbehövlig 1:a
Feta Svartå-braxar som gillade Tofta-mask
 
Spänningen var nu olidlig hur det gått för de andra i laget. Efter en kort rapport så hade även Blom vunnit idag och Rosenkvist en 3:e plats. Följde med vågen bortåt mot Challe för att se om han fått igång något det sista. Sittandes bredvid Anssi som även han fått en riktig fisk idag stod sig Challes fiskar slätt. Närmare bron var både Borlinger och Gunther sittandes med var sin bonusfisk och klådde Challe som slutade 5:a. Snabba rapporter från Splash bankrunnerstab kunde läsa upp resultatlistan innan siste man hade vägt färdigt.
 
Segrade gjorde då Splash med 28,5 poäng före Constellation på 29 och Lidköping SFK på 31. Samma poäng hade Älvkroken men Lidköping hade en platssiffra bättre så bronset blev vårat.
Svenska mästarna Splash med Claes Hedström, Mikael Tono, Andreas Sandberg och Anssi Lehtevä
 
Att det varit jämnt kan väl förklaras med att om jag på Lördagen fått 66 gram till så hade vi fått samma poäng som Splash och därmed blivit Svenska Mästare.
 
Juniorklassen vanns av FK match som bestod av Anna Mattson och Oscar Storm. Kul att det var flera juniorlag med ifrån stora delar av Sverige.
Anna Mattson och Oscar Storm. Svenska mästare 2014 i Int-mete.
 
Nu är det bara att fundera framåt då trad-SM skall gå på detta vatten. Man ställer sig då frågande hur det vattnet beter sig när värmen har kommit och alla växter har kommit upp. När man ser en sådan sak att 1 lag i årets Int-SM nollade 3 man bägge dagarna. det är lite oroväckande med ett stundande trad-SM. Visst så kan man jämnföra med SM i Storsjön då 6 i seniorklassen väger in fisk men det skall ju alltid gå att få fisk. Ser även ett orosmoment i att underlaget inte är så snällt. Sumpmark ända fram till vattnet med en massa rötter i där folk kommer att snubbla ordentligt oavsett ålder och fysik. Står man still längs å-kanten så fastnar man och det är inte säkert att stövlarna räcker till efter en stund. Kanske man måste ha vadarstövlar i Augusti?
Som det var nu så hade arrangörerna gjort ett hästjobb med röjning av fiskesträckan och lagt ut pallar man kunde ställa stationen på. Bra jobbat.
När det kommer till trad så står man upp och fiskar. Myndre utrymme mellan varje fiskare så kanske hela å-kanten brister? Det kommer i alla fall att trampas sönder en hel del i kanten. Och man får hoppas att fisket kommer igång mer tills då för annars kommer de skrika efter ett nytt SM i Göta Kanal.
En bättre del av Svartån.
 
Endast halva sträckan det skall fiskas på är röjd så det finns bra mycket jobb kvar att göra inför trad-SM så de behöver inte känna sig arbetslösa.
 
En liten incident hände under lördagen då våran bankrunner Mikael Hjelm blev påkörd av en dam som smet ifrån platsen. Polis och ambulans tillkallades men han fortsatte sitt jobb oförtretet. Så en varning om den Tranås-familjen som är allmänt kända av polisen för vårdslös körning i Tranås. Får även rikta ett särskilt tack till Mikael för ett bra jobb. Inte bara som bankrunner utan även som privatchaufför och springpojk. Utan dig hade jag inte kunnat gå på dejt med skogs-fe:n i bästa PEO-stil och heller inte kunnat fiska då koncentrationen hade legat på något helt annat.
Även ett tack till Blom som blandade mäsk för glatta livet.
Bronsmedaljen gick till Lidköpings SFK
 
 
 
 

SM dag 1

Ja nu har man fått prova på ett nytt vatten igen.
Svartån i Tranås var arenan. Första anblicken gav en trevlig syn. Vattnet var smalare än beräknat men såg lockande ut med en trolsk inramning i Tranås city. Vanliga procedurer med att hälsa på så många som möjligt, anmälan och lottning.

Ut till sektion A på plats nummer 12. Trevligt nog så blev det som granne med ikonen Ekman hela dagen. Min stora idol i denna grenen. Lilja göra sig icke besvär att försöka överta denna platsen.ö

Grundmäskning enligt order och fisket började. Inget på långspöt så jag gick ut på feederplatsen. Dragning direkt och pulsen höjdes. Men för att korta av historia så fick jag vänta ytterligare 50 minuter innan jag fick min första fisk. En braxen på långspöt. Följd utav en löja på matchspöt. Sedan en lång väntan på nästa fisk. En braxen igen!

Brände en fisk halvvägs upp innan jag avslutade med en mört.
Resultatet blev 2 braxar 1 mört 1 löja med den fina vikten 58 gram och en 12:e plats. En fick 25 gram och en nollade på sektionen. Högsta vikten idag var 7 kilo på D-sektionen på plats 27.

Tur att det bara är jag som är det svarta fåret i laget då mina kamrater har gått fiskekursen. 2-3-4 var deras placeringar så nu har vi 21 poäng i laget. Ligger nog inte allt för långt efter och i morgon är en annan dag.

Då kör vi!

SM i morgon.

Då var det redan dags för SM i Internationellt mete.
I morgon bitti åker Lidköpings SFK till Tranås för att försöka "Matcha" de olika "Constellationerna" och hålla "Balans" i fiske-Sweaden så att det inte "Splashar" för mycket vid vattenkanten. Skall bli kul att se hur detta vatten beter sig över huvud taget då det för det första är ett helt nytt vatten för oss. Det skadar nog inte att vi ej var med på förtävlingen Browning open för förutsättningarna ändras allteftersom det blir varmare. Men så mycket varmare som önskat har det inte blivit och man undrar om mörtleken är över eller inte. Kanske har braxen börjat leka i stället och det är återigen nya förutsättningar.
 
Att komma dit helt förutsättningslöst utan mer info än rykten och en förtävling tidigare på säsongen gör ju att man kan börja från början. För få vatten är samma 2 gånger i rad. Det skulle väl vara Svartån i Örebro som har 2 olika sidor. Antingen löja eller bottenfisk på alla spölängder. (behövs inga låååånga spön där inte)
Jag, Challe och Rosenkvist far iväg med bankrunnern med det långa spöet Hjelm för att möta upp Blom som redan har insupit atmosfären på plats. Lyxresa för mig då jag inte behöver hålla i något över huvud taget. Jag behöver inte köra eller ha med grejer för att sälja. Mäsk och beten är färdigt på plats. Enda jag har behövt tänka på är mina egna grejer och plocka mask. Även en burk med gröningar är med för man vet ju aldrig, kanske det är det som gäller?
 
Att binda grejer som man inte hoppas skall gälla (fjollgrejer) har man fått göra men förhoppningen är ju att det skall behövas grövre grejer. Frågan är ju om man kan få dit de lite större fiskarna eller inte så man kan låta Lilja vara i fred med småfisken. Först får man se hur platsen ser ut och sedan göra en bedömning hur man skall gå tillväga. Har faktiskt fått lite förhållningsregler som skall följas av mina kamrater med vissa ändringar. Och så blir det.
Fjollgrejer de lux för SM i Tranås.
 
Såg även på pimpelsport.se att de gjort en summering av vinterns bravader och det är inte utan att man saknar det redan när man tittar i hallen som är fullbelamrad med utrustning inför helgens drabbning. Att man skall behöva ha så mycket utrustning för att meta mört sommartid! På vintern räcker det med ett tafsspö, isborr och något att sitta på. Javisst, någon liten burk med larver också. Inte litervis som nu. Inte 48 spön där det ena är längre än det andra. Konten väger säkert 20 gånger mer och så behöver man en väska som man kan ha som tält i värsta fall om man har glömt att boka boende.
 
Nej nu är det bara att bita ihop och kämpa på i helgen. För nu är det formtoppning och koncentration som gäller.
 

Uppladdning inför SM i INT-mete

Tiden går fort när man har kul.
Inte så länge sedan den underbara pimpelsäsongen tog slut och snabbt ersattes av meteprylar. Att det nu är mindre än en vecka kvar innan SM i lag i disciplinen Internationellt mete sätter igång. Har väl aldrig varit så dåligt förberedd inför ett SM som nu och det kanske inte är en nackdel. Slå ur underläge tycker jag om och vattnet är nytt vilket jag också tycker om. Att det är nytt gäller inte bara för mig utan för de flesta deltagare i årets upplaga då Svartån i Tranås är arenan. Några själar var där för att testa vattnet under Browming open som gick förra helgen, men mycket kan ha hänt sedan dess. Högsta vikten då var 6 Kg fördelat på 3 stora lock till braxen. Annars segrade Henrik Bengtsson Splash med 2 ettor och inget av passen kom över 1 Kg om jag inte är felunderrättad.
 
Att det var så surt då beror väl på flera faktorer och själv har jag hoppats på värmen som skall sätta fart på fisken. Värmen kom ju och avslutade pimpelsäsongen abrubt så då kan det ju lika gärna hålla på så att allt är genomvarmt innan semestern. Mörten som brukar vara talrik i Svartån lös med sin frånvaro under Browning open men hittades av Jimmy Brax längre upp i ån och de var mogna för leken. Rom och mjölke formligen sprutade ur dem så fort de nuddades och vi får väl hoppas att leken är över innan nästa helg och de kommit tillbaks till sträckan.
 
Att det finns grova braxar låter ju lockande för min del och kan man få en eller annan så verkar det ju som om man har en god placering rakt in på kontot. Braxarna i Lidan är ju inte heller på humör för att bita över de agnade krokarna, så värmen behövs så att fisket kan sätta fart. Guldfärgade braxar i Lidan har jag ännu inte sett utan det har rört sig om mindre exemplar som fortfarande är silverfärgade.
 
Dagens drabbning i Västra meteserien vanns av Jonas Stridh på 15-16 kilo följd av Jimmy "Brax" Johansson. Bägge med en del braxen i nätet.
På andra sektionen vann Stig Bohrlinger på 8 kilo mört i varierande storlek följd av Thomas "Mäster" Askolin Vikt ?
Synd för mästerfiskaren med ett gott genrep innan SM. Själv har jag ju första DM:et som genrep och det var ju inte tillräckligt bra, vilket bådar gott inför SM.
 
Passade på under dagen att fylla på i boxen med lite tackel inför SM. Förhoppningsvis är det inte sådana tackel som gäller men då kan man använda dem i kanalen senare under säsongen då det kan behövas lite "fjolltackel"
Att jag, Tomas Leijon sätter sig och knyter tafsar med 18-krok med klen lina istället för 0,16 hör ju inte till vanligheterna men i värsta fall så får man ju använda sig av dem.Inte ens huvudlinan kommer upp i den tjockleken. Flöten på 0,75-1,5 gram är ju heller inget jag brukar använda mig av, men samma sak som i Norsholm skall inte få inträffa. Då kunde man bara skratta åt det men nu är det lag-tävling och en helt annan sak. Trots att jag är "det svarta fåret" i laget så skall jag göra så gott jag kan för att inte sänka oss. Senast på hemmaplan var jag mycket besviken på min insats då det gick just i Lidan och det fisket kan jag egentligen. Förhållandena var exceptionella och lotten utgjorde allt för mycket, vilket det inte brukar göra i Lidan. För normalt så kan man vinna över hela tävlingssträckan oavsett mängden av deltagare. För att det finns gott om fisk i Lidan är det inga tvivel om. Förra helgen kunde man ana ett napp. När man sedan drog upp var linan tjock med slem på en längre sträcka.
 
Vilka som skall räknas som favoriter är väl Splash som har segraren Henrik Bengtsson, Anssi och Tono i laget vilka alla var sektionssegrare dag 1 på Browning open. Ovansiljan är ju giftiga då Lilja redan har siktat in sig på löjorna ihop med Lindh medans Jörgen har gottat sig med ännu mer pimpelfiske så att själen kan få ro (om möjligt?) VBMK är giftiga och samma gäller Balans. Hur vi lilleputtar från Skaraborg kan mäta oss med de andra uti vida Sverige återstår att se. Men alltid lär man sig något. Och inte heller nu blir det fiske med T.A.P. och skam den som ger sig. Någon gång har jag ett så att jag kan lära mig detta. För det är som med pimpelfiskets teknik med tafs och varpspö att vid vissa tillfällen så måste man ta till dessa trix för att få fisken till att bita. Kommer att anamma det någon gång med men först skall jag bli tillräckligt bra på att fiska med 3-krok innan jag ger mig i kast med det.
 

RSS 2.0