Funderingar om utrustning.

Ja då sitter man på annandag jul utan att åka och pimpla!
Kommer inte ihåg när det hände senast men nu är ju isläget minst sagt prekärt. Gav upp ganska tidigt att fara iväg på annandagspimpel då jag insåg att det skulle bli alltför dryg bilresa för att orka med resten av julfirandet. Även nyårspimpeln blir nog inställd då jag inte ens kan fantisera om att det ska vara bärbar is på Ullvättern.
 
Rapporterna haglar om isfria sjöar inom närområdet ( 5 timmar) och någon större ljusning ser man inte trots att det utlovas minusgrader snart. Mankan rapporterar om en hel minusgrad och det är ju "bara" 2,5 timmar till honom. Och liknande är det ju för allt för många i Sverige just nu. Får nog åka upp till Lappland för att det ska vara säkra isar i dagsläget känns det som.
 
Funderar då lite på vad man använder för utrustning var och varför. De grejer man använder här hemma på Vänern kan jag ju bara nämna lite kort för de ser inte ut att få bli använda i år/vinter. En farkost att ta sig ut på isen med. Spark, skooter, skidor, cykel, moped eller liknande då det är långt ut man skall ta sig för att få riktigt fiske. Grovt spö laddat med minst 0,30-lina och en 10 cm Vänerpirk med en krok minst av storlek 2. Allt mindre kan man lämna hemma.
 
Det är ju inte så att vi fiskar efter större fisk men fiskarna biter över ganska stora beten och ju större krok desto större gapar abborren. Man kan inte ana hur små abborrar som kan trä på sig på en 3/0 pimpelkrok. Har ju även testat denna utrustning över hela Sverige men den är outstanding i just Vänern och andra vatten som innehåller nors och eller sil (siklöja). Till och med i vatten som dem i Hällefors kan de vara riktigt giftiga och Fåsjön vid Nora. Sen att de ger fina fiskar i Jämtland med är ju inte heller konstigt. Sjön Viken vid Karlsborg är ju även den en sjö där Vänerpirken skördat stora framgångar och Borgvikssjön i Värmland. Synd bara att Normark slarvade bort originalverktyget för 25 år sedan och det nu bara finns kopior.
 
När man kommer till ett nytt vatten så får man ju fråga sig fram om djup och vilken normal fiskstorlek man beräknas att fiska efter och om det finns grynnor ute på sjön som brukar vara magneter för fisken. Även hur vinden blåste den tiden då sjön lade sig kan ju vara bra att veta då temperaturen blir mer rätt på ena sidan jämnfört med den andra. Längre fram på säsongen är det mer vart smältvattnet rinner ned under isen som kan vara bra att hålla koll på.
 
Men om man börjar med kläder så skall man ta något man trivs i och inte fryser. Att det håller värmen men ändå andas så man inte svettas ihjäl när man går en längre sträcka är ju en svår avvägning. Att de sedan helst ska vara vattentäta är ju ett plus så man inte behöver ta på sig regnställ över hela härligheten. Att det ska vara liten risk att fastna i kläderna med krok eller lina är ju även det en självklarhet. Halkbroddar är ju också en historia för sig själv och det finns en uppsjö av olika broddar att välja mellan. Alla med olika för och nackdela beroende på isytan och snömängden på isen men vid blankis så fungerar de flesta bra.
 
Isborr finns även de i en uppsjö att välja mellan och de flesta nya fungerar även de tillfredsställande och det är beroende på vad, när och hur man skall ha vilket isborr. Själv har jag isborr emellan 110 och 200 mm. 110, 115 och 130 används på tävling och de grövre vid fiske på Gullmarfjorden (havet) eller vid lakepimpel. Isdubbar är ju alltid ett måste och vid de första och de sista tävlingarna har jag alltid livlina med mig i utrustningen.
 
Vad man skall sitta på är ju ganska personligt och beror mycket på vart i landet man fiskar och vid vilken årstid. Samt hur god fisktillgången är och hur mycket extrautrustning man skall ha med sig. Limburkar som byggs ihop med ett överbygge med en fällbar sits är ju populära och räcker i de flesta fall då det varken behövs mycket utrustning eller blir särdeles mycket fisk. Värmlänningarna förespråkar ryggsäckar med stol och en hink inuti där man kan lägga fiske. Fungerar ju det med men själv tycker jag inte om att fastna i tyget.
 
Sen finns det ju de andra ryggburna skryllorna. Ron Thompson, Finnskryllan, Trianaskryllan och en hel del avarter som liknar dem. Ganska bra skryllor men man har ju fortfarande problemet med tyg på utsidan som man kan fastna i och när det är stöp på isen så suger de upp stöpet som svampar och blir då riktigt tunga även om man inte får mycket fisk (som jag). Annars är det bra med fickor som man kan ställa i en avsågad PET-flaska att ställa spöna i så att inte kroken fastnar i tyget från insidan.
 
Har provat många modeller men Benkaskryllan passar mig bra trots att jag inte får så mycket fisk. Inget söl och nästan inget att fasta i förutom bärselen som man kan trä in i ryggstödet under fiske. Gott om plats att ha färdigladdade spön för alla typer av fiske så att man inte behöver tänka på vad man plockar i skryllan varje gång utan man har samma arsenal vart man än åker. Finns ju även plats för att ha med såväl dricka som om man vill ha något med sig att äta.
 
Pirkvalet sedan: Det är ju helt beroende på vart man befinner sig i Sverige och vilket djup man skall fiska på samt fisktillgången. Pirkfärgen kan ju också varieras silver, mässing, koppar, brons och ett otal kombinationer av detta. Och man skall inte tveka en sekund på att använda sådant som urinvånarna säger att det inte fungerar på just deras vatten. För de kan ha gett det för lite tid. Storleken på pirken brukar jag köra grunt vatten liten pirk och djupt vatten stor pirk. Detta för att sträcka linan så där lagom så att man kan känna nappen. Men ingen regel utan undantag. Har ju hänt att jag kört med 10 cm Vänerpirk på grundare än en meter och en 25 mm på 8 meter. Tar ju evigheter att komma ned med den men kan vara väldigt effektivt vissa dagar.
 
När man kommer till krokvalet så är det ju först 3-kroksfisket jag anammar. Själva kroken är ju en smaksak vad man vill ha men många vill ha långskaftade pimpelkrok. Mustad och WMC är de vanligaste. Men deras lextra långskaftade modeller tillverkas ju inte längre. Owner har även de en bra krok som är supervass men är kortskaftad. Och det är en hel vetenskap vilken krok som passar just mig. Det är många som säger till mig att använda de långskaftade krokarna då det är mycket lättare att kroka av fisken men jag själv har problem med att kroka av fisken på dessa då jag nästan helt uteslutande använder mig av Owner. Fördelen med Owner är att de aldrig blir slöa. För har man skapligt fiske på såväl Mustad som WMC så måste men byta krok efter 2 timmars fiske för de är helt trubbiga.
 
När det kommer till hur man klär en krok med diverse färger så är ju även det en hel vetenskap och det är smaken som avgör vilken krok man använder. Garn eller lim är ju en smaksak det med men jag har en egen tanke angående det. Om det är väl bitande fiskar så förespråkar jag lim. Detta för att om kulan sitter på rätt ställe så kan man behandla den ganska hårt utan problem. Och om fisken biter så pass väl så är det antingen pirken eller rakt på centum av kroken.
 
När det kommer till "surfisket" där fisken som oftast är av tusenbrödrastorlek och de ställer sig i en ring runt kroken och bara suger i sig det som behagar flytta sig då de öppnar munnen så är ju även där Ownerkroken överlägsen. Kroken är så lätt och om man har garn på den då så flyttar den sig lätt i vattnet då abborren suger i sig. Detta i kombination av att ha en lång läng eller alternativ en linbit som tafs så följer kroken med vid minsta möjliga sug från abborren.
 
Vad det anbelangar färgerna så finns det en aldrig sinande flora av färgkombinationer och om det spelar någon roll låter jag bli att svara på då det är många som säger att abborren är färgblind! Svaret på det kommer vi nog aldrig att få men det kan ju sätta griller i huvudet på oss själva. Tror att färgerna skall kombineras så att det blir passande kontraster och att skarvarna mellan de olika färgerna antingen är markanta eller vaga beroende på vattenfärgen och vad som finns som naturlig föda under isen. Men då det är jagande fisk så förespråkar jag definitivt en krok som har ett öga. Då brukar fisken bita i lite brutalare och kroka sig själv direkt.
 
Och om man kollar i krokaskarna så är nog Sveriges mest populära krok Linköpingskroken som är röd och vit. Har sett det flera gånger då folk har kommit och visat upp sina askar och flera stycken har haft enbart Linköpingskroken i sin ask. Då bara lite olika varianter av den i nyanser, storlekar samt limstorlek.
Men i vissa askar så är det som en burk med smågodis i alla tänkbara färgkombinationer. Och i vissa områden så är det glitter som gäller och hur mycket det gör för fisken vet jag inte men för oss själva så är det ofta en fröjd för ögat.
 
Hoppas nu bara att jag inte har satt för många griller i huvudet på er nu men gå igenom eran utrustning nu när ni inte kan komma ut så är det färdigladdat då ni väl kommer ut på fruset vatten. Visa mig gärna era egna favoriter så kanske ni sätter griller i huvudet på mig med!
 
Sköt om er så ses vi snart på nån is hoppas jag!
Gott slut och Gott nytt år på Er!

Gryveldammen 20/12 2015

Fy vad gött! Nu har man fått fiska på Gryveldammen igen!
Efter en lördag som spenderades hemma då det inte känndes lönt att jaga boende eller att krångla till det med resor eftersom det var fler som inte kunde förrän på söndagen. Så då fick det bli att följa fisket via FB och andra medier då Ovansiljan skulle ha KM på "fyra små rätter" nordost om Venjan. En fiskemodell som brukar vara lite bingolotto men är en kul variant då man kan växla mellan fyra småsjöar i ett område. Alla sjöarna är för små för att hålla deltagarantalet men sammanlagt så räcker det gott och väl.
 
Att då välja rätt sjö vid rätt tillfälle och att ta sig till rätt plats på respektive sjö ställer ju ändå högre krav på de fiskande och en god portion tur krävs att ta rätt beslut. Och nappet kan ju variera rätt ordentligt på såväl sjö som tillfälle och det hjälper ju inte att sitta och ha koll på de andra för att apa efter eller ta deras gammelhål så fort de har flyttat. För om man byter sjö så är det ju nya insatser och fisken kanske beter sig helt annorlunda i denna sjön.
 
Andersén var väl och norpade lite ur Möllers byxor för han gjorde allt rätt och vann tävlingen på 10 kilo. Att han gick till rätt sjö direkt och fiskade helt rätt för sjön och dagen gjorde att det blev en skaplig kross. Undra bara hur det går för Möller nu när det är tömt lite ur fickorna?
 
Men Söndagen kom och Ronja väcktes 02:45! Vilken 9-åring annars skulle med ett leende gå upp så dags för att sätta sig i en bil? Stenhård är hon! Men hon skulle ju få träffa båda sina syskon och Joel samtidigt så det skulle det vara värt. Iväg och hämta upp Albin för vidare färd emot Örebro för att hämta upp Joel och Matilda. Vägarna var rena och det gick perfekt och timingen var suverän då vi svängde av E 20 samtidigt. Nu var hela gänget samlat.
 
Iväg vidare förbi Nora, Ludvika, Borlänge men när vi närmade oss Mora insåg jag att något vart helt fel och beräkningarna var av det mindre bra slaget och vi skulle komma sent till tävlingen. När vi kom bort emot Älvdalen var det sandad snö och is på vägen så vi fick ta det lite försiktigare. Men vi kom fram och kunde med hjälp av Älvdalingar att lösa kort då sekretariatet redan stängt men det löste sig fint.
 
Ut på isen och insåg att Joels och Ronjas halkbroddar inte passade så de fick gå utan. Inte helt perfekt då det var blankis med vatten på då det var 10 plusgrader. Men greppet räckte nästan då isens yta blev lite mjuk och gav lite grepp ändå. Ronja valde att följa med Joel och Matilda medans jag och Albin korsade sjön. Alben vek av emot den gamla starten medans jag gick emot min lilla vik i förhoppning om att det skulle finnas bra med fisk där.
 
Hann fram precis innan startskottet gick så att jag hann plocka fram grejerna och fästa borret i isen. Valde ju att börja utanför viken som vanligt på 3,5 meter och fiska mig inåt för här var det lite vitis och det brukar ju samla fisken när det är avsaknad av snö.
Isborret blev stående i en vattenpöl.
 
Testade först med att borra där det var som djupast  med vatten för att dränera isen och just här brukar det finnas lite grövre fisk. Men det var ingenting som ville nappa här och jag flyttade mig närmare den vänstra kanten då det brukar stå fisk inne i hörnet. Men samma resultat i vartenda hål och jag tog mig försiktigt in i min lilla vik. Isen i sundet var inte så frack och det var bra att det var snöfritt så man kunde välja rätt väg.
 
Väl inne i viken så fick jag fisk i andra och tredje hålet och det var precis samma då jag hade det bra fisket där förra året och hade förhoppningar om att jag skulle hitta den fina fisken där. Men jag fiskade av hela viken grundligt och det blev bara sporadiska fiskar och inget ordnat fiske. Men jag trodde i min enfald att det var en tvärseg dag då det var många utanför som rörde sig stora sträckor. Men då det rapporterades om att Spännar hade fått 21 hektosabborrar i första hålet och att fisken bara nöp i direkt så insåg jag att jag var helt fel ute.
 
Jag hade till och med övervägt att gå över på tafs vid ett flertal tillfällen men bestämmde mig för att lämna viken. 1:40 hade gått av tävlingen och jag hade då 14 små fiskar och begav mig igenom sundet för att fiska mig bort emot den gamla starten där fisken tydligen skulle bita bättre. Men jag slog ett hål på andra sidan utanför sundet och fick fisk direkt. Nästa hål och 5 stycken där av varierande storlek. Borrade då runt i området och hittade ett litet stråk där jag fick lite fisk så jag stannade kvar. 
 
Men när det var en halvtimme kva så hade det blivit heldött igen och jag tänkte om jag skulle gå utåt eller fiska mot myren där jag började. så när det var 20 minuter kvar så provade jag det första hålet jag borrade och fick fisk. Var lite förvånad då det stått och runnit ner vatten här hela dagen och pölen var nu nästan tom. Nästa hål och ett par till för att testa hålet längst in och även det gav fisk. Gick då tillbaks och hämtade borret och borrade mig längs med land och det var fisk överallt. De anföll grejerna direkt och jag brännde ett flertal grövre men då hade kroken häktats upp så den satt uppochned.
 
Så avslutande 20 minuterna gav 50 fisk i varierande storlek och jag slutate på 116 fiskar som vägde 4338 gram. Säsongsbästa såväl i antal som vikt. Nu återstod det bara att se hur det står sig i familjefejden. För jag räknade med att segervikten skulle ligga på 14-15 kilo med det avslutande fisket. Men det hade tydligen varit segt fiske för de flesta och min vikt räckte till en delad 7:e plats men Albin blev bäst i bilen på sitt premiärfiske med 4,7 kilo. Matilda blev 3:a i den sammanslagna damklassen på 2,6 kilo strax följd av Laila Vuotolainen Segrade där gjorde Gun-Britt Magnusson som går från klarhet till klarhet.
 
Ronja blev 2:a i den sammanslagna juniorklassen med 228 gram.
Totalsegraren Spännar från Ovansiljan petade ihop 6218 gram och det var en trippel med fiskare från Ovansiljan i toppen då Janne Fredriksson och Laxen tog platserna före Albin. Andersén som nog förtog sig på lördagen tog ändå sista priset med sin 11:e plats så nu får man skratta en vecka till!
Heikki Vuotolainen blev 4:a i herrveteranklassen med 2699 gram
 
Men nu blir nog detta underbara fiske det sista för året om det inte händer något drastiskt. För isarna i Värmland är ju inte någon höjdare då man hör rapporterna om hur söndagsisen var och där skulle jag inte ha släppt ut mina barn! Landlöst och en is som varierar mellan 3 och 10 cm i 12 plusgrader!!!
Så nu ligger såväl annandagspimpeln som nyårspimpeln riktigt risigt till då man inte är någon superman som orkar hur mycket som helst. Men det går ju knappast att avsluta bättre än med att få vara på den underbara Gryveldammen med sitt variationsrika fiske.
 
Sköt om er allihopa så ses vi så snart möjlighet ges.

Stefan Spännde musklerna på HDH-cupen

Då var årets upplaga av HDH-cupen genomförd.
En avslutande helg i Edsbyn/Ljusdal fick avsluta serien på bästa sätt. (nästan)
Starkaste fiskaren hette Stefan Spännar från Ovansiljan tätt följd av Jesper Dyberg Nora/Gyttorp
3 glada sörlänningar strålade samman på Leijon mansion och for upp till första tävlingen norr om Edsbyn.
Vi pratade olika fiskeminnen hela vägen upp. Ja i alla fall jag och Mikael! Möller låg och sov i baksätet för att vila sig i form. Detta satte ju sina spår och det resultatet vet vi ju sen innan.
 
Till andra natten som tillbringades i Färila togs alla tjuvtrick till för att jämna ut oddsen och vi for med en rasp över eggen på Möllers borr, Gnuggade byxor så att det rök om det och de andra gnällde om att det var en hantverkare inne i huset men jag vet inget om det! Så nu var alla förberedelser klara inför sista etappen och vi for iväg upp till Tevansjön. En förhållandevis liten sjö men stor nog att hålla antalet startande så det var inga problem. Kollade vart de flesta drog iväg innan jag bestämde mig och både Möller och Bror drog iväg snabbare än en avlöning indränkta i svartpåenkvart bort emot solsidan. (det är ju inget annat som duger)
 
Själv stannade jag åter i starten då det var gott om plats och inga kvar så då kunde jag fiska i skuggan. Bra alternativ då det är 11 sprittande glada minusgrader. Såg ganska fint ut med lite vass och stenar kring landsidan och även en liten bäck rann ner precis bredvid startstigen. Och fick sällskap av 3 fiskare . Gullstrand var med så då kan det ju inte vara helt tokigt uta man jag gick iväg en liten bite åt vänster eftersom Peo tycker att man alltid ska gå åt höger. Mest för att värma sig lite för det bet ju lite i fingrarna.
Starttrion vid utgången på Tevansjön.
 
Redan fisk i första hålet och i andra så rev det till och 4 st hektosriddare flög upp ur hålet. Kanonstart! Men det kanske är en sådan sjö som det är vräkfiske på? Men det lugnade ned sig och det blev mestadels loppor som bet över kroken. Fortsatte längs med kanten och varierade djupet fram och tillbaks och efter halva tävlingen hade jag 28 fiskar. Plockade då fram tafsen för att se om det funkade bättre och då var det fler fiskar som behagade nappa.
 
Testade både nya och gamla hål och det spelade ingen roll vilket för var de där så nappade de omgående oavsett. Och med tafsens hjälp kom jag upp i 69 fiskar trots att sista timmen endast genererade 4 fiskar. Vägde in 2,3 kilo vilket gav en andraplats i bilen så att jag får skratta hela veckan åt Andersén som hade flera gram mindre. Men Möller var det inget att göra åt då han fick 2,8 kilo och vann bilen igen. Har nu bestämmt att han själv får välja handikapp nästa gång. Det är bara att välja, antingen vänster hand bakom ryggen eller tumvantar i läder för Andreas.
 
I den vådliga dusten mot bokstavsmannen Bror så var det en strid med kniven mot strupen. Ledde över honom med 1 poäng innan tävlingen och han slog mig idag med sina 2,6 kilo. Spännande att se resultatlistan då man får räkna bort en tävling. Vi hamnade på samma poäng men hans vikt på 3 tävlingar var 84 gram mer än min så man föll på målsnöret. Nästa gång får jag väl inte reta upp honom så han blir extra taggad utan stryka honom medhårs så han blir from som ett lamm!
 
Kom även på att det var helt fel att gnugga brallor med Möllers. Jag skulle ju tömma hans fickor i stället och tömma innehållet i mina. För det där med fiske är ju bara tur!
Stor-Thomas Larsson Tyckte ordentligt synd om mig och gjorde 2 läggmatcher i helgen bara för att vara snäll emot mig men det räckte inte det heller. Samma poäng som mig och Bror men fruktansvärt mycket mer i vikt. (204 gram mer än mig). Det var snällt av dig Thomas och jag skall inte glömma gesten!
 
Vägen hem var fin och temperaturen pendlade mellan 4 och 11 minusgrader och vägen var ganska fin att köra på men lite hal emellanåt. Hemkost 23:40 då de andra grabbarna bara hade 1-2 timmar hem till sig,
 
Nästa helg är det Ovansiljans KM på Tallsjön i Noppikoski som är öppen för alla och är en mysig skogssjö med både öring och röding i (gäller inte i tävlingen)
På söndagen är det Tävling på Gryveldammen då Älvkroken har sitt KM och även här är det öppet för alla.
Kommer kanske bara att bli Gryveldammen för min del då den är en favoritsjö i mina ögon. Tallsjön är också en favorit  men Gryveldammen smäller lite högre med sin variation.
Hur det går med annandagspimpel eller nyårspimpel är svårt att sia om så vi får avvakta med att gissa hur och om det blir tävlingar och om jag skall deltaga..
 
Ta nu hand om varandra och kör försiktigt så ses vi.

Lätt fiske på Busjön

Då var HDH:s 3:e tävling avklarad.
Arenan var Busjön norr om Edsbyn och 3 sörlänningar samåkte upp!!
Jag, Andersén och Möller for iväg från Leijon Mansion kvart i 3 på morgonen och styrde kosan norrut.
 
Väl framme hade vi haft varierande temperatur och den lägsta jag såg var 9 glada minusgrader. Men på plats var det 6 och en strålande dag låg framför oss.
Utgång på Busjön.
 
Ett drygt 100-tal hade samlats denna fina dag för att se om det var lite fisk som ville bita över krokarna och jag stannade vid starten för att se vart alla gick. En god spridning av folk och ganska få kvar i starten gjorde att jag stannade vid första vassudden ca 20 meter ut och väntade in starten.
 
Starten gick och borret  gick snabbt igenom isen (12 varv) och pirken släpptes ned. Hann bara göra ett lockryck innan första fisken åkte upp. Ned igen och ny fisk. Ned och 1 lockryck och ny fisk. Bra start att få 3 fiskar i hektosklassen i första hålet! Missade sedan några napp innan det dog där och även nästa hål missades fisken men sedan var det tvärstopp. säkert 15 hål innan nästa fisk och det provades runt såväl in i vassen på 40 cm djup och ut på mitten av sjön på 3-4 meter. Samma resultat överallt med någon sporadisk fisk emellanåt.
 
Och att det var lätt fiske menar jag att det var lätt att borra, gå och bära hem fångsten.
 
Då jag hörde att de flesta hade ändå sämre resultat så fanns ju hoppet kvar och jag stannade i området tills alla lämnat motsatta sidan i slutet. Gick då över för att bakmeta deras hål och inte skulle störa dem med isborren men det var helt ogjort jobb. Den sista halvan av tävlingen var ganska döfödd för egen del och hade knappt napp över huvud taget.
God spridning på manskapet ute på isen idag.
 
Och tillbaks till invägningen möttes man av många fladderpåsar ända till dem som kom från norrsidan var tillbaks. Högsta vikten idag var på 5,2 kilo i Veteranklassen och Seniorklassen vanns igen av Stefan Spännar som kopplar ett järngrepp om cupen. En bra placering av honom i morgon och saken är biff.
 
Bäst i bilen blev Möller med 2,5 kilo vilket renderade i en 4:e plats och Andersén petade ihop 1,5 kilo och själv fick jag med mina 11 fiskar 1050 gram.
 
Viktigt också att poängtera att på Tenningen vägde jag inte in alla fiskar utan hittade en bamsing som inte blev invägd så då slutar jag att diskuttera om jag slog Bror eller inte. Men jag har i alla fall väckt den sovande björnen och fick storstryk av honom idag då han på ett 30-tal fiskar fick ihop 1,6 kilo. Kanske ett lite fjolligt snitt på fisken men ändå. Bror slog mig idag och det kan jag inte komma undan!
Men det är nya tag i morgon och nya insatser. En sjö man inte vet ett dugg om ännu men i morgon vet man väl allt!
 
For förresten igenom Järvsö på vägen till boendet men jag såg varken Barbro eller nån travhäst så de finns nog inte! Men nu ska vi göra Färila osäkert och gå ut och äta så att vi med förnyade krafter kan ta morgondagens utmaning.
 
Mats får väl fortsätta med sin stöpträning på hemmaplan och det är väl bäst att han gör det så det inte återigen blir grus i maskineriet på ismaskinen. För nu får isläget krypa söderut.
 
Sköt nu om er så träffas väl vi de lyckliga själar som får ge sig ut på is i morgon igen.
Ni andra får ha det bra hemma.
 

HDH i helgen

Nu är det spikat att åka upp igen till paradiset där det finns is.
Edsbyn och Ljusdal skall hemsistas av oss i helgen och det låter ju fint då de bägge är bandystäder.
Att en Villait skall beträda deras isar vet de nog inte om i förväg.
 
Vi blir en bil med 3 man upp i helgen och man får nog visa sig från den ljusare sidan i helgen för det blir tufft nog att placera sig i bästibilentävlingen. Kommer nog att bli ett munhuggande av det värsta slaget när man får med sig 2 av de värsta pimplioterna från södra Sverige. Andersén kommer ju med men även Andreas "byxtvättarn" Möller kommer med. Och vi får se om han har tvättat byxorna i någon laxälv under året eller om det blir som vanligt att man åker på däng?
 
Och Bror Olsson får jag be om ursäkt att jag skrev att jag spöade bägge dagarna för på söndagen fiskade vi helt jämnt. Kanske inte var så farligt på gräddhyllan ändå? Men jag vann på antalet i alla fall om man skall vara paragrafryttare men det får jag nog äta upp i såna fall. Så vi säger inget om det!
 
Men man blir lite avundsjuk på dem som har det lite närmare till fisket än oss. Farbror Peo retades och sa att han redan var på plats och då kommer han utvilad dit. Ajajaj! Får väl hoppas på att han lägger in en formtopp ikväll och lämnar lite handikapp.
 
Vad det anbelangar vägarna dit så finns det en god beskrivning på pimpelsport som är kanon för att hitta till sjön. Så kommer man bara till Edsbyn så är det nästan klart.
 
Men jag vill höja ett varningens finger om att det kan vara riktigt halt i morgon då det spås en kall natt och då de våta vägbanorna fryser så kommer det att bli isgata på sina ställen. Och vägen mellan Falun och Edsbyn har det redan höjts varningsflagg för samt vägarna norrifrån till Färila var ordentligt hala på sina ställen så ta det riktigt vackert i trafiken i morgon eller när ni nu åker upp.
 
Hoppas alla kör vackert och att vi ses på sjön i morgon. För vi kommer direkt till tävlingen utan omsvep.
 
Ta hand om er så ses vi!

HDH dag 2 på Tenningen/Stordammen

Deltävling 2 i HDH-cupen gick idag av stapeln på Tenningen/Stordammen nordöst om Orsa.
En sjö som används då tillfälle ges och snön inte ligger i vägen för att kunna ta sig fram. Förra året var ju ett dåligt vinterår för oss från södra Sverige och även däruppe är det lite väl lite vinter för årstiden. Att det blir så varmt som det varit i helgen är ju heller inte bra för då bygger isarna för dåligt men snön försvann ju nu så om kylan kommer så kan det bita till ordentligt och ändå bli bra.
 
Dagen började uppe i Sveg med frukost och stugstädning och sedan en tur söderut för att ta sig ned till tävlingen. Vi tog lite extra tid på oss för att kunna köra lugnt och fint då vi inte litade på underlaget då vi trodde att även 45:an skulle vara svinhal. Men det var lite varmare än vi trodde och  vägen var ren och fin på de övervägande ställena men bekymren började när vi for in mot Rosentorp.
 
På grusvägen var det en hinna med is med ett skikt vatten ovanpå och var således ganska halt. Längre fram blev det ändå svårare att köra då vägbanan var ganska spårig med. Och om man körde ut för att få lite grepp i kanterna så var det tjällossning och mjukt. I de sista backarna rann det små bäskar och man kunde gissa hur vägen skulle vara efter tävlingen. 
 
Men alla kom fram till slut tror jag. Även de som fick punktering på vägen och domkraften pajjade hann fram i tid. Och väl framme så avtog regnet som varit över oss nån halvtimme på vägen dit försvann och blev ganska klart väder men oroväckande varmt.
 
Ut på isen som denna dagen då var helt blank då all snö hade smält efter lördagens regnande i Orsa med omnejd. Vackert och lättgått men oroväckande då ytan redan började bli mjuk.
Kjell och Ellen smider planer inför tävlingen ute på blankisen.
 
Vi gick ut mot den planerade delen av sjön och hade helt slått ur hågen att ta följe på Dyberg som vann i fjol. Och det var ju helt rätt för det var ett 20-tal som ville dela på samma fisk så det var skönt att man lät bli. Är ju mer roligt om man kan hitta fisken själv. 
 
Vi gick ut till djuprännorna då jag själv trodde att det skulle bli djupfiske eftersom det var blankis. Och vi blev en liten klunga som började där men vi skingrades snabbt då ingen fick fisk. Alla spred i väg åt olika håll och jag tänkte att jag går åt det hållet där jag blir själv. Och efter ett par hål fick jag min första fisk. Den var aldeles ensam och jag fick göra ett gäng hål till innan nästa fisk nöp på 40 cm vatten. Fortsatte en lov och ut igen men det var bara sporadiska fiskar som ville bita.
 
Men jag hade bestämmt mig innan att det var där fisken skulle ta och förr eller senare skulle de ju nappa!
Så jag fortsatte i området och testade emellanåt lite gammelhål och det var ingen större skillnad. Det kom nån fisk här och vart  men aldrig några serier. Alla djup kunde fungera men i slutet gick jag in och gjorde en rad med hål som inte gav något under första rundan men andra rundan gav dagens bästa hål med 5 st. Så i efterhand skulle man perforerat detta området i början och fiskat på det i slutet. Men det vet man ju aldrig på förhand.
 
Trögt var det för många idag och mina 23 fiskar räckte ju inte idag heller. Det var ju bara 1,5 kilo. Men det skulle visa sig att dagens segervikt sträckte sig strax över 4 kilo så då var det ju trögt för alla. Segrade gjorde föga förvånande Jesper Dyberg strax följd av Chefen Nilsson. Båda från Nora/Gyttorp. 2 fiskare av rang som vi säkert kommer att få skriva mer om i vinter.
Bild på dagen segerherre byts ut mot 91:an Karlsson i förebyggande syfte för att bilderna inte ska bli uttjatade.
 
Bäst ur vårat gäng blev Teittinen och till Andersén får jag bara säga hahahaha. Bror Olsson hade ingen höjdarhelg och stod inte att känna igen. Han har nog varit på för mycket galej för jag rådde på honom 2 dagar i följd och det minns jag inte när det hände senast!
 
Nu är det en vecka till avslutningen av cupen och helgen därefter skall det bli tävling på Gryveldammen som är ett av mina favoritvatten. Dels för att det ofta är skapligt fiske på blandfisk. Dels för att vinnarplatsen inte har varit samma 2 gånger så länge jag har varit med. 7-8 gånger. Oavsett vart vi går ut så går det att nå hela sjön utan att man behöver knäcka sig (förutom då det är snö eller stöp i massor)
 
Så vi får väl se under veckan hur det löser sig med boende och vilka som skall åka med när, var hur vi åker. Det blir ju 2 nya sjöar för min del och det är ju kul. Vet heller inget om hur fisket är där och tar gladeligen emot information om bägge sjöarna. Djup, fiskstorlek eller annat som kan vara matnyttigt.
 
Men om ni åker dit så kör försiktigt. Speciellt om ni inte varit ute på vintervägar tidigare denna säsongen.
 
Sköt om er så ses vi!
 

Premiären avklarad!

Äntligen så fick man komma ut på is.
Att man fick ägna hela fredagseftermiddagen åt att åka bil får det vara värt men det blev en starpatsfull resa.
Att Helga stormade in som värsta Orsa-bon gick väl inte helt obemärkt förbi. Hårda vindar som byggdes upp över Vänerns vidder och slog med ordentlig kraft i runt Gullspång.
 
Helga hade passat på att spela plockepinn med skogen och det låg träd både högt och lågt och massvis med träd låg vid och över vägen så att flera team fick vara ute för att hålla vägarna rena. Endast en enda bil som vi såg hade krockat med ett nedfallet träd och det var fantastiskt för det var hård trafik och många träd fallna över vägen.
Ett av många träd som låg över vägen mellan Mariestad och Kristinehamn.
 
Vi stannade till i Kristinehamn för att ta lite snabbmat på burger King men då tågbanan mellan Oslo och Stockholm var nedstängd så fick alla resenärer ta bussen och varför skulle de inte stanna på matpaus om inte där. Snabbstoppet tog en timme så det var lite väl lång tid.
 
Vidare uppåt så var det isgata mellan Filipstad och Vansbro så var det väldigt försiktig körning på denna sträckan. Men upp kom vi och fick inackorderat oss i stugorna.
 
 
Startdags på Masjön.
 
Vädret var fantastiskt med svaga vindar men kanske lite för varmt med 5-6 plusgrader.
Inte riktigt som man befarat med de skrämselrapporter som var innan och de flesta stortrivdes på isen.
Ronja startade hårt och plockade 2 fiskar innan någon annan hann reagera men sen var det nog roligare med att göra snöänglar och snögubbar. Själv fick jag göra 15 hål innan jag fick min första fisk. Fick sedan i flera hål i rad men inte mer än 4 stycken i något hål. Fiskade med tafs i början men gick sedan över till 3-krok och det var ju inga tveksamheter på fisken om de verkligen var där för man kunde lämna hålet om man inte kännt något efter 4 ryck.
 
Plockade 30 abborrar och en gädda som fick simma tillbaks med en vikt av 2,8 kilo som gav mig en 19:e plats och det var nog det gyllene snittet för dagen. Van gjorde Stefan Spännars tätt följd av Laxen Båda på över 7 kilo. Sedan var det fallande skala nedåt. Men man kan summera att det var en fantastisk premiärdag även om det inte var något ösfiske. Men man kan ju inte få allt. Kul att träffa alla tokar som var med och med dessa positiva vänner kommer nog även denna vintern bli fantastisk.
Herr Nilsson ser ävan han ut att trivas på isen.
 
"Burger Kings" på fisketävlingen gjorde ett prima jobb med att grilla hamburgare och ser till att Sundberg får upp orken igen.
 
I morgon är det nya tag på Tenningen/Stordammen med de glosögda abborrarna och man får se om man kan gå rätt denna gången. Man var ju endast 20 meter ifrån fisken senast. Kanske inte från vinnarplatsen men ändå. Kanske man får ge igen på Stor-Thomas Larsson i morgon om han gör tabberas på de nyinköpta varorna och lämnar walkover. Peo Nilsson lägger väl in en formtopp om han nu inte sätter sig och pillar med fjollmörtar. Stormen har vilat sig snygg och skall dominera eller? Dyberg vill väl behålla titeln från i fjol så han fäller krokben på dem som försöker ta sig förbi.
 
I stugan var det jämnt med Andersén och Teittinen på 3,2 kilo och mig på 2,8 så vi var ganska jämndåliga och vill visa att vi kan bättre i morgon. Så i morgon är det nya tag för sen får vi  ju inte pimpla på 5 dagar!
 
Kör försiktigt i morgon så ses vi på isen på Tenningen/Stordammen.
 

Pimpelfiske i helgen

Nu är det äntligen dags. Premiärpimpel!
Förra helgen var det tänkt men en envis infektion stoppade den planerade premiären på Porfyrdammen men nu skall det bli av. Bilen är iordningställd och det känndes lite lyxigt att bara åka in och få på vintersulorna utan att behöva röra ett finger. Och sommarhjulen blev tvättade och fina med.
Nya sulor på åkedonet!
 
Förberedelserna har väl varit lite vaga och man har mest fått gotta sig åt andra som varit ute på sina premiärer en efter en. Men tacksamt nog har de delat med sig av bilder och rapporter av varierande slag.
Själv har jag jagat bloodworms som en besatt men det verkar vara dödfött. Det finns larver att beställa från utlandet men då kvalitén är så undermålig och frakten så dyr så låter jag bli. I alla fall för tillfället. För att chansa med stora pengar och sedan få kasta stora mängder av det så är det absolut inte värt besväret.
 
Medans det var hysteri hos många handlare med en så kallad "black friday" där det dumpades ut vissa hyllvärmare till snorlåga priser där det var många som visade upp sina allra sämsta sidor och det var slagsmål om grejerna även om de inte behövde dem. På en butik här i byn så blev såväl personalen som en liten flicka översprungna för att det skulle sparas 40:- på en vattenkokare. Helt absurt!
Jag själv tog det lugnt då jag bara har kvalitetsgrejer och ingen större brådska att tömma hyllorna. Jag tog i stället min egna version av den och fyllde på lagren med Benkaskryllor så nu finns det några stycken så att det borde räcka i alla fall fram till jul.
Black Friday!
 
Men inför den stundande HDH-cupen är det några som visat intresse för att hänga med så jag började leta efter något boende. Kollade först med Orsa camping men den hänger med i tiden och är numera flyktingförläggning så där var det bara att lägga ned denna vinterns boende. Sökte vidare och Noppikoski har några sängplatser men hälften är även där flyktingförläggning. Sökte vidare upp till Svegs camping och där bokades en stuga över helgen för 6 personer. Vi var ju bara 2 bestämda på att åka upp men jag chansade. Men innan kvällen var slut så var sängarna uppbokade så nu blir det fullt ös.
 
Helgens sjöar blir på lördagen en ny upplevelse och namnet på den är Masjön vid Älvros. Vet ingenting om sjön men det kommer nog att bli kul oavsett fiske. Gillar ju att fiska på nya sjöar då man kan ge sig ut förutsättningslöst och göra alla fel som finns och dominera med fiskesätt som normalt sett inte ska fungera i sjön.
 
På söndagen blir det att åka nedåt Orsa för att fiska i stordammen som vi var i förra vintern. Kommer ihåg de glosögda abborrarna som fanns där och det var svårt att få en abborre som hade så små ögon att de passade att sätta på kroken. Kul sjö bara man jobbar på fisken. Om jag inte minns fel så kunde man gå över en ås och fiska i ytterligare en sjö där det bara gällde tafs och mormuska men den gången var det 3-krok som gällde.
 
Skönt att säga att nu börjar säsongen. För även om man inväntar en bonus på våren så är det ju en underbar vinter framför oss.
 
Glöm nu inte att det är vintervägar uppåt så kör försiktigt och håll avstånd. För jag vill träffa er alla på nån is nu i vinter.
 
Sköt om er så ses vi!

RSS 2.0