Kommande fisken

Ja vädret är ju nästan så stt man får starta upp gräsklipparen i stället för snöslungan.
Man kan ju inte riktigt se att det är slutet av februari då snödropparna redan är överblommade och man väntar på att se en massa tussilago i vägkanten.
 
På fredagskvällen väntar ju semifinal 1 mellan Villa och Västerås på bortaplan men sedan stundar ju helgen.
På lördagen är jag övertygad om att det inte finns någon is på våra egna breddgrader så om det skall bli något pimpelfiske så får man följa kompassnålen norrut.
 
Mormuskafiskarna håller på för fullt under helgen så de får väl hållas ifred av mig denna helgen.
Örebro kör sitt sista DM och till och med där så är isläget prekärt och sjö inte bestämd. Planerat är att köra på Fåsjön norr om Nora men om vädrets makter ställer till det så blir det i stället på Ramsjön söder om Nora. Kolla på telefonsvararen 019-310114 på fredagskvällen om hur det blir. Annars skjuts denna tävlingen på framtiden.
 
Vart det går i Värmland vet jag inte men även där så börjar det tunnas ut på sjöar som är fiskbara och händer inget snart så blir det ju ändå värre. Kyla skall ju komma in i nästa vecka men är det för sent? Och är den återigen för dålig? Östgötarna har nog sista chansen i helgen att ge sig ut på is då det gäller hemmaplan och det är ju som om man börjar fundera på att ordna bussresor norrut för pimplioter som det rycker i pimpeltarmen på. 
 
Under söndagen så anordnas pimplare mot cancer på Runn och det är ju en tävling värd att åka på. Att pengarna som kommer in går till välgörande ändamål som cancerforskning är ju ett bra skäl att dra man ur huse för att deltaga. Men om vi kommer dit är ju upp till Ronja då det är en tråkig bilresa dit och hem.Vi får se hur det blir.
Det lär ju vara gott om folk ändå i Dalarna då skid-VM pågår för fullt. Dock i Falun men ändå så är det ju i skaplig närhet till Runn. Kanske det även börjar komma dit lite skidåkare som är på väg till Mora-trakten som skall deltaga i öppet spår eller Vasaloppet.
 
Nästa helg så är det ju Kälarne cup också men hur det blir med den vet man ändå mindre för den bilresan är ju ändå längre. Det var ju en riktigt rolig tävling full av likasinnade och sjöar som det fanns fisk i alla storlekar i. Så om man inte varit norrut och fiskat förut så kan det rekommenderas. Men en varningsflagg höjs då det är starkt beroendeframkallande att åka upp till dessa breddgrader.
 
Men att vintern redan är över vill jag varken hoppas eller tro på för det är ju inte så många år sedan som vintern kom i slutet av februari och isen låg tjock på Vänern långt efter påsk. Hällekisträffen fick flyttas fram och man kunde fortsätta att pimpla.
 
Men om ni åker ut i helgen så kör försiktigt så ses vi någon gång.

Per häll vann på Sörsjön

Föga förvånande så var det en (av alla) storfräsare som vann dagens batalj på Sörsjön. Även om det nu inte har tävlats där sedan 1994 enligt rykten så var det många som visste mycket om sjön.
 
Själva hade vi skissen från 1934 tror jag det var som Stange så föredömligt visade upp på bloggen och jag hade spanat ut vart jag skulle gå men när vi kom fram insåg jag att det var fullständigt omöjligt att gå dit då det strömmar igenom sjön och var helt öppet i strömfåran som gjorde att denna viken var helt borta ifrån fisket.
 
Gick då i stället för att leta efter ett kuperat område som var skiftande från 2-8 meter. Fiskade mig mot land där det var tomt och först när jag närmde mig land fick jag första fisken. Fisken betedde sig knepigt och jag hittade ingen som helst  rytm eller logik i fisket då det helt plötsligt bara satt en på och sedan inte mer. För att få någon mer så fick man gå minst 20 meter därifrån för annars fick man inte något alls.
 
Fick helt plötsligt fisk i 3 hål i rad och trodde att jag hittat ett bra område men det gick inte alls. Så jag fiskade mig utåt igen. Träffade på fler som hade fått till och med mindre än mig men fortsatte ändå. Till slut var jag så desperat satte jag på Vänerpirken för att dunka på djupet då det skulle finnas fin fisk. Men då träffar jag på en av grundtopparna och fortsätter vidare. 
 
Tillbaks till starten där det satt en hel del fiskare och bara en enda liten loppa och Chefen som kom över med de dräpande orden: Har du bara 19 fisk! Jag har flera hundra men de är små! Insåg då det faktum att jag inte skulle ta speciellt många skalper idag utan fick se mig i bottenträsket. Gick ut igen till en klunga som satt runt grundtoppen jag tidigare gått över och de plockade den ena fisken efter den andra och fina var de med. Vilken öken. Det var ju där jag gick med Vänerpirken men idag var det småpirk som gällde.
 
Hann i alla fall få en bättre fisk och några småttingar till så jag hade bara 25 fiskar som vägde 850 gram och en 21:e plats i tävlingen. Albin spöade mig med 4 hekto och Tibros stolthet Patrik E G T Olsson gick in och knep sista priset i vanlig god ordning med sina 3,2 kilo. Bra jobbat Patrik!
 
Per Häll var det ingen som kunde stoppa idag då han krossade allt motstånd (och det gör han ju emellanåt) med sina 6 kilo följt av J-E Stange och Ove Rosen.
 
I småland var det idag ombytta roller på Knallarna då Andersén vann med Möller som 2:a Knallsuccé
Uppe på Jämtcupen var det Sveg för hela slanten i Jämtcupen med 3 st från Svegklubben i topp med Martin Södergårds i spetsen. Bra jobbat där med.
Thomas Larsson hade slagläge inför den avslutande dusten men drog en nitlott på isen idag.
 
Vad det gäller isläget så ser det riktigt mörkt ut på hemmaplan. Lerdala-Lången går helt öppen, Vristulven öppen i mitten och stora flak som bryter sönder och Flämsjön som går öppen på storsjön. I och med att det i den kommande prognosen endast är 2 punkter med blå nollor så räknar jag med att alla isar är borta innan dessa 10 dagar har gått. Synd att det aldrig blev någon riktig vinter i år heller. För nu tror inte ens jag på att undret skall ske så att vi får bärkraftiga isar här i vinter.
 
Börjar tröttna på att bara åka bil mer än man fiskar så vi får se vad framtiden utvisar om, när och vart det pimplas igen. För nu börjar bägaren bli full och valkarna i aktern har blivit allt för tjocka. Hoppas nu bara det är bättre förutsättningar norrut så det blir stabila isar då vårfisket nu börjar.

Mormuska-DM Skaraborg

Ja då var Skaraborgs andra mormuska-DM avklarat.
Hade ingen ork att deltaga då jag varit utomlands och kom hem först på fredagkvällen.
Åkte och hälsade på ihop med Ronja ute på Höjentorpsjöarna och skaffade med lite korv och bröd till de deltagande.
 
Att Höjentorpsjöarna inte är några sjöar med stjärnstatus såg man ganska snabbt när man kom fram men Daniel Ahlgren visade oss att det verkligen gick att få lite fisk direkt när vi kom dit och plockade upp både abborre och mört innan vi gick vidare. Längre bort på sjön satt resten och så såg resultatlistan ut med då Ahlgren pulvricerade motståndet och ställde skåpet på rätt plats med en gång.
Daniel Ahlgren med sitt "fighting face" är han krossar allt motstånd.
 
För i den andra delen satt de övriga deltagarna och fick dela på samma mängd fisk som Ahlgren tog själv.
Patrik, Challe, Bralle och Albin satt längs med kanten i den delen det strömmade och det var nog inte rätt melodi för dagen.
Patrik koncentrerar sig maximalt på spötoppen.
 
Efter halva tävlingen var det sidbyte med vägning och korvgrillning innan det var dags att byta till nästa sjö.
Ahlgren hade 1140 gram medans 2:orna Albin och Patrik hade 480g
 
Taktiksnack innan andra tävlingen.
 
Vi grillade lite korv innan de tävlande gick ut igen och sedan var det full fart igen! Höjentorpfiskarna var som de brukar. Små och svårkrokade men återigen var det Ahlgren som var bäst och tog hem DM-titeln med 2 st 1:or och försvarade sin DM-titel. Patrik blev 2:a med 4,5 poäng och Albin knep bronset med 6,5 poäng. Endast ett halvt poäng före Bralle på den fjärde platsen.
 
Challe fick gå ohotad i Veteranklassen och tog hem DM-titeln med sina ettor. Så detta blev nog en välbehövlig genomkörare innan SM nästa helg då de åker upp för att försvara Skaraborgs färger. Kan ju i alla fall vara nyttigt att i alla fall ha ett pass i kroppen.
 
I Östergötland var Knallarna och visade upp sig och det var ju skönt att de visar att det inte är nån skam att bli slagen av dem alltsomoftast då Möller vann storstilat i sina skitiga byxor och Andersén knep andraplatsen med ett par kilo dammsugare, eller var det abborre?
 
Morgondagen så bär det av norrut till sörsjön då isarna inte är särdeles bra hos oss och det verkar nästan som om säsongen är över innan den ens börjat. IGEN!
Känns lite fördjävligt då det inte är särdeles kul att behöva sitta timtals i bil för att fiska endast ett litet pass men vad göra? Hade ju varit fantastiskt att få fiska på hemmaplan nån gång emellanåt i varje fall. Inte det att det är bättre fiske eller så men det kan vara skönt att få vara hemma i varje fall på kvällarna.
 
Kör nu försiktigt så ses vi nånstans.
 
 
 

SM 2015- 2016 i pimpel.

Har nu kontaktat de personer som är ledande i tävlingsstyrelsen inför 2016 års pimpel-SM.
Har fått det bekräftat av Anssi och dem i Lycksele.
Vid kontakten ställde jag ett förslag till dem att: Då det är mycket folk som är uppe och surrar i området mellan påskpimpeln och SM i Norsjö så varför inte ställa till med en liten tävling inför pimpel-SM både 2015 och 2016 samtidigt?
 
Att det är långt att åka för många och mängder av tävlingsfiskare stannar och frifiskar i stället för att åka bil fram och tillbaka 2 helger i rad så kan man ju göra 2 flugor på smällen. När de bestämt sig för vilket tävlingsvatten det skall bli inför SM 2016 så kan det anordnas en insatstävling på onsdagen innan SM 2015 i Norsjö.
Allt för att vi skall få en bild om hur vattnen är och hur man skall förbereda sig bäst inför nästa års SM.
Tror att det är en hel del som håller med om detta och är intresserade av detta och jag vet ju flera bilar fulla som har samma tanke.
 
Att anordna en insatstävling kan vara bra då det är en förhållandevis nystartad klubb som anordnar så att de kan få rutin i att arrangera tävlingar. Anordnas denna tävling så kan de samtidigt se vad som krävs inför ett arrangemang så att själva SM blir den fest det förtjänar. O-avsett om man skall på SM eller till Lofsdalen så tror jag själv att det är högintressant att genomföra denna tävlingen.
 
Att det är någon form av Norrlandsfiske som gäller men även de skiljer sig ju markant från sjö till sjö. Ena sjön så är det grundfiske och nästa djupfiske. Stora pirkar, små pirkar eller tafs och mormuska? De flesta Norrlandssjöar innehåller ju en hel del klunsar men hur mycket är det på SM-vattnet? Frågorna är ju fler än så men de i tävlinsledningen skall ta det i beaktande och återkomma med information om hur det blir det tilltänkta onsdagen.
 
För i och med onsdagen så hinner alla komma ifrån påsk-pimpeln och för dem som inte är med så kan de komma upp redan på onsdagen och få fiska av sig resdammet och ändå ha 2 dagar att förbereda sig inför SM med fiske eller vila efter önskat behov. Kanske prova på lite rödingpimpel då man ändå är i röding-land eller ta en skotersafari ut på nejderna är ju inte fy skam heller. Finns väl lite uthyrning och guidade turer lite var stans och kanske det finns en möjlighet att åka hundspann?
 
Norrland har ju en hel del att erbjuda i upplevelser och det blir ju inte som på hemmaplan med någonting och det är ju naturen som gäller. För asfalt och betonglivet det har vi ju så det räcker söderut så man får ta till vara på när man kommer upp i Paradiset och se till att njuta ordentligt för efter SM så är det ju slut med det för sörlänningarna och tillbaks till sommarlivet och längtan inför nästa vinter.

Balett i Knalleland

Då har vi varit på Premiär av Svansjön i Knalleland. Dagens primadonna blev Mats Petterson med 2,4 kilo fisk.
Det var Södra Älvsborgs DM men ändå en öppen tillställning och det var en skön känsla med en kortare biltur än tidigare på säsongen. Knallens isletargäng har slitit som djur och satt fotboja på Mats så han inte kommit nära sjön så att det kunde finnas någon is. Och vad isen gäller så var det fantastisk is jämnfört med vad jag hade trott innan. Hade befarat att isen skulle vara sämre men iskollarna hade trollat fram en is som hette duga. Trodde inte detta var möjligt men den som söker finner.....
Bra jobbat iskollarna.
 
Hade som plan innan att gå åt det håll det gick minst folk åt och det valet blev ju inget svårt då 70% gick mot den stora delen av sjön där di grove skulle infinna sig och man kunde med lätthet se vart de brukar vara då det blev inte bara en klunga utan en hel hop med fiskare på den utvalda fläcken. Har aldrig sett en sådan koncentration av fiskare på så lite yta. Liknade mest en parodi på REA på Ullared.
Startklungan som sökte efter de stora.
 
Själv gick jag över i den lilla delen av sjön och tänkte börja där jag slutade senast jag var där på ett DM för några år sedan. Att denna viken var mindre populär såg man på antalet startande i viken. Tror att jag hade något på 2 hekto senast så det skulle jag försöka slå.
Lilla delen av sjön med endast ett fåtal fiskare blev min start.
 
Började en bite ut och fiskade mig inåt vassen och i 3:e hålet fick jag en liten loppa och fiskade runt men fisken var så liten att jag böt pirk och krok till de minsta jag hade och fick raskt ett par stycken. Men det var allt för långt mellan dem och efter halva tävlingen hade jag bara 18 fiskar så jag drog ut i viken och letade. Testade runt ett område där jag såg ett näckrosbälte senast då det var blankis men inte ett litet pet ens. Sprang på Jörgen Bertilsson som rapporterade om surt fiske i andrsa delen så jag vände tillbaks och testade runt på lite olika områden och petade upp några loppor till och fick ihop hela 41 stycken med en vikt av 614 gram och blev då lika med Herr Ahlgren.
Invägningskön på Svansjön.
 
Kul att se att det var 2 pimplande juniortjejer och ju fler juniorer vi får med desto roligare blir det. Om jag inte såg och hörde fel så var Patrik Olsson bäste Skaraborgare med en ruskig påse. Inte så att det räckte till att spöa dagens vinnare Mats Petterson på 2,4 kilo och Andersén med 2,3 kilo strax följd av Henrik Bengtsson.
Hade nog gått någon konstig influensa i gänget då de lät som om de varit på en AC/DC-koncert hela veckan och kraxade omkring och var allmänt matta.
 
Skulle varit något annat och vara ute på Sundsjön och tampas med Janne Johansson i stället som krossade allt motstånd och hade 28 KILO MER än 2:an Mikael Rhenman som "bara" hade 17 kilo.
 
Får väl se hur det blir nästa helg med fiske då det skall bli plusgrader här i veckan och kanske inte ens Knallarna med skallgångskedja går ut och letar så vore det fantastiskt om de lyckas ännu en gång. Själv tar jag en tur till syd-Frankrike och kommer hem på Fredagen så ni får hålla koll på vart tävlingarna går själva.
Jag tar gärna emot information om vart isarna håller och hur långt/kort men behöver åka. Men det finns ju ett alternativ på lördagen då om Villa har avgjort mot Edsbyn i bandyns semifinal eller vill ha en hemma-match till för då kan det bli bandy i stället.

Örebro vann R.S.T-pimpeln på Östersjön.

Dagens fiske på Östersjön var full av förväntan och förhållandena fina.
Omkring nollan och nästan vindfritt. Lite moln och dimma och lätt att gå utan halkbroddar.
Knappt 100 man gick ut på isen och spred sig ut över nejderna.
Hade bestämt att stanna i startområdet och då helst vid inloppet om det inte fanns mycket folk kvar.
 
De flest vallfärdade längre bort på isen och det var inte många kvar och det var i stort sett tomt vid inloppet så valet var lätt. Satte mig ungefär där jag minndes att det skulle vara ett parti med stora stenar på botten och det är ju alltid intressant. Emellanåt går det riktigt fin fisk där så förhoppningarna höjdes igen.
Fina förhållanden för fiske i Värmland.
 
Starten gick och djupet stämde med knappt 2 meter djupt och efter en stund vid botten höjde jag upp 30 cm och vips så nappade det och 14 fiskar låg i påsen. Små men ändå, det var fisk!
Nästa hål var bomhål men efter 3:e hade jag 49 abborrar så det var ju ingen dålig start. Men sedan blev det segt och det blev nån fisk härochvart så efter en stunds harvande där bytte jag sida om inloppet och fick lite mer fisk i påsen och när jag gick intill land fick jag ett hål med dryga 30 i.
 
Det tog 2,5 timme innan 100-strecket bröts men sedan tog det stopp igen och det bar av tillbaks mot startdelen igen och fick några till. Hittade de stora stenarna jag letat efter men där fanns det inga hemma och det var bara 15 meter ifrån där jag startade. Fick bara 3 st som var lite större men då jag såg att det var många som flyttade sig långa sträckor så insåg jag att det var inte Östersjöns bästa dag så därför stannade jag i området.
Slutade med 117 fiskar som vägde 2,6 kilo och räckte inte upp till prisplats men hur gick det då i DM:et. Ja det vet man ju inte då det är annorlunda klassindelningar i R.S.T men jag tror att det räckte till en 4:e plats.
 
Tyvärr blev det inte beslutat att avsluta DM:et här och nu utan det blir mer tävlingar om det blir någon ytterligare 4-timmars pimpeltävling på en söndag i Skaraborg innan midsommar!
Men annars så vann bokstavsmannen Patrik E G T Olsson följd av Daniel Blom och dagens skräll Benny Svensson som äntligen fick slå Matilda och glad blev han så det räcker för 2
Vem är lyckligast? Benny eller Ronja?
Ronja har ju i alla fall en äkta medalj!
 
Distriktskampen vanns av Örebro på knappa 30 kilo med Värmland på 25 kilo och Skaraborg 3:a på 21 kilo
Segrande laget från Örebro
 
I morgon så blir det fiske på Svansjön där södra Älvsborg skall ha sitt DM.
En sjö som kan bjuda på allt möjligt. Mest surfiske men inslag av lunsar  och då är det oftast fisk över kilot.
Vi får väl se hur det går då.
Värmlänningarna fiskar i morgon på Västra Silen vilken kan ge ganska bra med fisk så att en Jämtlänning skulle bli nöjd. Men ibland får man gå på djupet för att hitta de fina fiskarna. Det är inte sällan som fisket sker på 20 meters djup.
Örebroarna har lag-DM på Norasjön och där  är det överflödigt med förklaring.
 
Kör försiktigt nu i morgon då det säkerligen blir minusgrader i natt och då mycket halt.
 

Östersjön på lördag

Nu står det klart och är bekräftat att R.S.T och Skaraborgs DM går på Östersjön i Värmland.
Känns lite o-ortodox att säga att Skaraborgs DM skall gå av stapeln i Värmland. Men vad gör man om isarna inte infinner sig. Vi beslutade att om det är odugliga isar i Skaraborg så använder vi oss av R.S.T för att kunna avgöra vårat DM. Finns ju fler inflikningar som kan och borde göras då det finns flera synvinklar på det hela.
Vi har ju som regel att de 3 första fisketävlingarna som går på söndagar i Skaraborg skall räknas som DM.
 
Men vad händer om en av dem är under SM-helgen?
Vad händer om isen lägger sig efter R.S.T?
 
Det kan ju dras i långbänk om detta om man får säga som Torbjörn Fälldin en gång sade men det enklaste är enligt mig att: Om ingen DM-tävling genomförts före R.S.T så gäller just denna tävling som DM och därmed slut.
Sedan kan man fiska de andra tävlingar efter som om det aldrig varit några is-problem.
Ett litet krux är ju då att R.S.T inte är sanktionerad och klassindelningen är lite annorlunda. Men det blir ju bara lite extrajobb med uträkningen av vårat DM men det är i alla fall avgjort.
 
Om man inte gör denna brytning så kan det ju bli så att folk åker (mot sin vilja) till ett annat distrikt för att deltaga i DM. Om isen kommer senare så blir det ju ett jäkla liv om att den inte räknas.
Det kan även bli så att den anrika 5-timmars på sjön Viken kan ingå i DM-serien och hur gör man då vid skiljevikt vid lika poäng?
Nej ha R.S.T som deadline för att få vårat DM avgjort så blir det lättast för alla att komma ihåg det och även få lite förhöjd status på denna tävlingen. Dels att vi får en chans att hävda oss lite bättre mot tungviktarna Örebro och Värmland.
Nog om detta.
 
Östersjön bjuder på ett varierande fiske och vart man skall gå vet man ju inte förrän efter tävlingen för den kan ju avgöras i stort sett vart som helst. Man kan sitta i kanterna och plocka upp en hel del småfisk, men även gå ut lite och blanda fångsterna med lite bonusar eller rent av gå ut och dunka upp nors-abborre på lite djup.
Eller göra som Challe gjorde första gången då han bestämt sig för att gå över till andra sidan och hittade en vassrugge mitt ute på sjön med några borrhål runt om. Stannar där gladeligen i tron om att han hittat ett grund. Starten går och han svarvar sitt hål och börjar repa lina. Hoppsan-! 20 meter djupt! Bara en vassrugge som följt med den första isen och stannat där när det frös på igen. Inte ett napp där och slokörad fick han gå vidare.
 
För att hitta dit åker man på väg 26 mellan Storfors och Filipstad och svänger in mot Nykroppa. Kort in på denna vägen är det en stor blå byggnad som vi stannar vid på deras parkering. Sedan är det bara över vägen nedför slänten till sjön. Troligtvis behövs det halkgaloscher och om man behöver beten vet man inte innan tävling. Men fisk finns och det är bara att välja rätt för dagen. Segerplatsen kan ju som sagt vara vart som helst runt om hela sjön men jag tror att det är någorlunda strandnära men skulle gärna prova på något grund ute i sjön för det måste det ju finnas. Kuperat härligt landskap runtomkring borgar för liknande botten.
 
Men vi får se hur det blir på denna tävlingen och eventuellt blir det en tävling i Knalleland på söndagen. Sjö meddelas på fredag. Men även på lördag kommer de nog att köra sin första serietävling och det är ju kul för dem men surt för oss som åker på R.S.T men man kan ju inte vara överallt. Helgerna skulle vara längre!
 
Kör försiktigt så ses vi på lördag i Värmland.

Vinnar-rad R.S.T och DM Skaraborg

Frågorna har ställts om hur Lars Gullstrands vinnar-rad sett ut och här kommer den.
Klass Startn Deltagare Poäng
ÄHV 1437 Sten-Olof Holmberg 1
YHV 1230 Krister Bergman 3
H-Sen 1049 Karl-olov Vickström 22
ÄHJ 1912 Linus Axelsson 2
YHJ 2002 Daniel Bergman 4
ÄDV 1835 Ann-Kersti Norgren 2
YDV 1728 Birgitta Stockhaus 9
D-Sen 1610 Lotta Engvall 1
ÄDJ 2101 Matilda Leijon 1
YDJ 2207 Matilda Jakobson 2
Arr 2326 Jan Fredriksson 1
    Totalpoäng 48
Vinnarvikt     9300
Spelare Lars Gullstrand Linghed/Falun    
Strålande spelat och en kross av det gamla rekordet på 78 poäng som Daniel Blom spelade i Värmland.
 
Vad som gäller framöver är ju att på lördag så går R.S.T av stapeln.
Örebro skulle ha arrangerat men lämnar över stafettpinnen till Värmland. Sjö meddelas senare i veckan.
 
Eftersom isläget är minst sagt prekärt i Skaraborg med att just nu har vi isar men inte en chans att arrangera ett DM. Som vi skrivit in så gäller då R.S.T som DM för Skaraborg även om det går i ett annat distrikt. Hur det blir om det blir isar framöver bestäms innan tävlingen på lördag men risken/chansen finns att det är endast denna tävling som gäller. Så se till nu att komma mangrannt till lördagens distriktsmatch så kan vi ha en chans att inte bli krossade fullständigt av Värmland och Örebro.
 
Lagtävlingen gäller samtidigt och det kommer endast bli en extraavgift för sanktioneringen till förbundet för de tävlande Skaraborgarna.
Hur fisket kommer att bli kan vi inte ens spå om då vi inte ens vet vilken sjö som gäller men håll koll på Abresparrs sida så får ni snabbast information.
Ladda nu alla batterier så ses vi på en sjö någonstans i Värmland på lördag!
 

SM-resumé dag 1 och Pimpeltips-SM resultat

Hemkommen och någorlunda uppvilad får jag rapportera om dag 1 på SM i pimpelfiske på sjön Runn 2015.
Resan började på fredagen då vi tog oss upp till Lugnets stugby för att övernatta innan lördagens tävlingar.
Kroksortering och larvplockning blev  kvällens huvud-syssla men till slut kom vi alla i säng efter en ordentlig kvällsmat på Scandic.
 
Upp på morgonen och iväg till tävlingsplatsen och få träffa alla underbara människor från hela vårat avlånga land och göra de sista förberedelserna inför tävlingen och det drar ihop sig till start. Avvaktar lite väl länge med att gå till startplatsen då jag ser att Daniel och Matilda också är kvar och frågar dem om planen. Själv hade jag 3 val och det var att stanna extremt kort i starten, extremt långt bort eller vänster in i viken och valet hade blivit det korta. Men då de sa att de skulle stanna i starten traskade jag iväg för att sondera läget om vilket annat alternativ det skulle bli för mig.
Kom fram till startfållan och de flesta hade gett sig av redan och det var bara att traska iväg och bestämma sig sedan.
Fram till första vägskälet gick jag förhållandevis lugnt och kollade på vart alla andra tog vägen och det var med besvikelse jag såg att denna planen delades av fiskare i mass. Såg de som skulle extremt långt och det var många som skulle ta sig iväg på den plogade leden och de som var längst bort var redan ett par kilometer bort så det var bara att lägga ned.
Man fick nästan ha kikare för att se de som sprungit längst bort bara på ett par minuter.
 
Alternativ 2 var ju att ta sig in i vänsterviken men det var ett pärlband med fiskare som gick där med så det blev också nedlagt.
Ny plan med check av hur det såg ut med fiskare och bergskanter så fanns det 2 nya alternativ. Det ena var att gå rakt fram eller hålla sig längs med kanten på udden och valet föll på udden.
Orken var sparad så man kunde orka med att borra i massor och jag hittade en ledig yta som skulle intas.
 
Fisket började och jag satte mig medvetet innanför de övriga fiskarna med tanke på att försöka få igång fisken så grunt som möjligt och även ha en hel del gammelhål att tillgå längre fram på dagen. Fick fisk i andra hålet och fortsatte inåt och på 70 cm djup fick jag fisk igen men bara 2 åt gången. Fortsatte utåt och fick 8 fiskar men i nästa kom en gädda och slet av pirken. Såg till min förtvivlan att jag inte hade några 33:or i reserv och fick ta en hedenskog i stället och det gick inte lika bra trots att det inte gick bra innan. Fortsatte inåt igen och till slut hade jag ett 25-tal hål som skulle sparas lite innan jag bakfiskade dem.
 
Fiskade mig in i klungan men fick ingen styrsel på fisket och efter en timme skulle jag gå in till min länga med hål och såg till min förtret att precis en annan fiskare gått dit så det var bara att låta bli. Tog en ordentlig lov utåt och fiskade mig långt ut för att se om man hittade någon större fisk men på den helt släta botten hittade man inte mer än ett par fiskar och de var inte tillräckligt stora heller. Tillbaks in i klungan och såg att "min" yta var orörd efter bakhålsmetaren cå jag fiskade mig tillbaks däråt. Då kom Ronja dit och det är ju alltid härligt för även om solen går i moln så har man sin egen lilla solstråle i närheten som värmer.
Min egen solstråle Ronja!
 
Precis när jag kom fram till mitt område kom en ny bakhålsmetare och äntrade scenen. Hann dock ta den ena slingan själv men lusten började tryta då det inte ville sig och loppet var då redan kört. Fiskade mig hemåt och konstaterade att det jag gjorde var inte rätt för dagen och det som normalt sett funkar när man fiskar från den vanliga udden funkade inte alls. Inte förrän jag petade på blodisar på kroken så fick jag fisk. Men det var ju ändå för sent.
Tätt bland deltagarna på pimpel-SM
 
Väl tillbaks till starten kollade jag med Daniel och Matilda och insåg att de fiskat bra så jag höll mig på avstånd ifrån dem och gick i stället och lallade runt innan slutskottet gick. Fick ihop 58 abborrar som vägde 1,3 kilo och det var väl vad jag räknat med att få i ett hål. Så inte var jag nöjd med detta men heller inte bitter. Fick glädja mig åt andra som fiskat bättre. Sedan var det bara att ta sig hem men tanken föll ju på dem som tagit sig långt bort för nu hade det börjat blåsa ordentligt så de fick ta sig hem i ordentlig mot-vind. Skulle de hinna och hur många skulle bli diskade?
Hemgångsdags och de som suttit i starten var nog ganska nöjda med det då det friskade i i vinden.
 
Hemgången blev lugn och fin då jag satt precis utanför startfållan när slutsignalen eller skriket som det blev här då skottet hörde i alla fall inte jag. Var ju lite problem då det åkte förbi en snöskoter 3 minuter före start och fick till ett smällande ljud som många uppfattade som startskott och började fiska.
Väl tillbaks såg man att fisket inte hade kommit upp i vanlig Runn-status och påsarna var förhållandevis små ändå men det var ju innan långlöparna kommit tillbaks. Så spänningen blev oliiiiidlig som Peter Harryson sa innan prisutdelningen var. Men till slut stod det klart att Matilda tagit hem guldet i Äldre Damjuniorer med en vikt som gett henne 5:e plats i Dam-klassen och en 6:e totalt av alla Damerna så nu får de damer som fiskar börja se upp för nu kommer de yngre ikapp er snart!
Matilda tar emot sin Guld-Medalj och folkets jubel
 
Så man undrar hur det nu har gått i pimpeltips-SM då det blivit blandat med skrällar och många segrare hade bokats in på tipslapparna.
Matilda och Anna med sina guldmedaljer och dem hade jag själv skrivit in i min lista.
 
I tips-SM så var det några som inte återfanns i reultatlistorna och 2 av de spelade blev diskade med följda straffpoäng som följd. Martin Södergårds som hade över 6 kilo i påsen hann inte in och Dan Ersbjörs som föll på eget grepp då han var förhandsfavorit med en påse som gett honom guldet om han bara hunnit in i tid.
Men resultaten hade inte gjort någon skillnad i tips-SM då de som spelat på Ersbjörs inte lyckats i de övriga klasserna.
Bäst av dem alla var den nykorade Svenske mästaren Lars Gullstrand som nu innehar det nya rekordet med endast 48 poäng i sin tipsrad. Knappt slagen blev Juha Saronen följd av Henrik Jonsson. Och då ska ni veta att det var tätt mellan dessa 3 då Henrik hade 63 poäng
Lars vinner nu förutom äran av att vara Sveriges mest kunnige av Sveriges alla fiskare inom pimpelsporten det "gula setet" så att han kan ta nya titlar med detta.
 
Jag kommer även att dela ut 2 extrapriser till några prestationer och det är till den som gissat segervikten bäst och det var Jörgen Storm som endast var 295 gram ifrån och han kommer att få ett Dalaspö.
Andra prestationen var Stefan Olsson som prickat in hela 6 st segrare och även hade Ersbjörs som spelhäst. Även han kommer att få ett Dalaspö.
 
Nästan så att jag skulle ge ut ett 3:e pris med för det var bara en enda som hade 2 diskvalificerade i sin spelrad men dotten-nappen nämner vi inte. Jag själv hade ju både Ersbjörs och mig själv som spelhästar och bara där hade jag ju 120 poäng. Men jag var ju utom tävlan också så det spelar ju ingen roll.
 
Kommer nog att köra en liknande tävling igen men vi får se om det blir till Norsjö-SM eller inte. Vi får se.
 
 
 
 

Min spellista

Nu har starten gått och min spellista lyder som följer.
ÄHV Heikki Vuotolainen. Tror att fisket kommer att passa honom och att han gör rätt val idag trots att det finns större favoriter och han nu tar sitt 3:e SM-guld
 
YHV Dan Ersbjörs. Hemmafiskare som har matchboll och nu får bevisa att han kan det han säger. Tror han kommer lyckas med några extra tips från Jonas Gustavsson.
 
H-Sen Jörgen Storm. Har inte varit i närheten av att använda något ur sitt "flytkonto" ännu och ser nästan ut som han vore ur slag men jag tror att full fokus gäller på detta nästan hemma-SM och även han tar sin 3:e guldmedalj.
 
ÄHJ Joakim Eriksson. Trålen från Nora. Har kapaciteten att bemästra de mest rutinerade fiskarna.
 
YHJ Samuel Larsson Duktig fiskare från Horred. Kommer dominera om han inte biter sig själv i hälen och försöker springa bort på isen.
 
ÄDV Gun-Britt Magnusson. Kommer med sin Grace på isen smyga upp den ena fisken efter den andra och utan att någon hinner reagera så har hon krossat hela klassen.
 
YDV Rosie Thörne. Hemmais och en ruskig rutin från sjön.
 
D-Sen Marie Björklin. Kommer att böja ned huvudet och bara köra på som en furie med skygglappar stora som elefantöron men det kommer att bli en gramstrid.
 
ÄDJ Matilda Leijon. Rätt inställning och rätt peppning har gjort så att hon nu kommer att dominera klassen.
 
YDJ Anna Mattson. Duktig plockefiskare från Dalarna som även kommer att ha hjälp av sin innebandy nu för att orka med att kämpa ända in i kaklet.
 
ARR. Här skall det inte fegas så jag säger Tomas Leijon. Jag vet att jag har kapaciteten att plocka fisk snabbt och tror att det är min tur att välja rätt väg på isen. Kommer själv att ha den högsta vikten på tävlingen med 12240 gram och det känns fint redan nu.
 
SKITFISKE på er alla ute på isen

Spelhästar på pimpel SM

Det kom ytteligare en spelare in i startfälte så nu är det över 60 olika "spelhästar" fördelat i de 11 klasserna.
Snittvikten för lördagens fiske lyder numera 9441 gram.
Följande spelare har utsetts till favoriter i årets upplaga av pimpel-SM:
ÄHV 1437 Sten-Olof Holmberg
  1438 Jan-Olov Lindgren
  1403 Heikki Vuotolainen
YHV 1230 Krister Bergman
  1216 Roul Steiner
  1231 Dan Ersbjörs
  1232 Thomas Jansson
  1237 Lars Sundberg
  1203 Charles Fasth
  1219 Kurt-Arne Larsson
H-Sen 1049 Karl-olov Vickström
  1032 Jesper Dyberg
  1054 Mats Larsson
  1048 Jörgen Storm
  1103 Thomas Larsson
  1051 Per Morelius
  1042 Mikael Engvall
  1105 Martin Södergårds
ÄHJ 1932 Christoffer Holmqvist
  1909 Joakim Eriksson
  1912 Linus Axelsson
  1927 Daniel Leek
  1913 Mattias Berg
  1910 David Eriksson
YHJ 2008 Linus Eriksson
  2015 David Öhman
  2002 Daniel Bergman
  2035 Samuel Larsson
  2026 David Ödmark
  2011 Oskar Sundberg Storm
  2020 Melker Otterbjörk
ÄDV 1840 Gunbritt Magnusson
  1815 Lillemor Arvidsson
  1804 Saga Gustavsson
  1835 Ann-Kersti Norgren
  1816 Ingrid Järnberg
  1811 Britt Lindström
YDV 1718 Helena Halsinaho
  1726 Rosie Thörne
  1706 Leena Varis
  1728 Birgitta Stockhaus
  1724 Birgitta Gustavsson
  1723 Annika Skoog
  1709 Majbritt Nilsson
D-Sen 1610 Lotta Engvall
  1618 Carina Wederberg
  1630 Marie Björklin
  1612 Linda-Maria Lundin
  1627 Yvonne Larsson
ÄDJ 2101 Matilda Leijon
  2104 Alexandra Höök/Hansson
YDJ 2206 Anna Liss
  2205 Anna Mattson
  2207 Matilda Jakobsson
Arr 2322 Greger Karlsson
  2321 Thomas Larsson
  2326 Jan Fredriksson
  2327 Stefan Spännar
  2320 P-O Eriksson
  2304 Jörgen Axenmo
  2347 Magnus Olsen
  2338 Timo Hakulinen
  2301 Tomas Leijon
  2326 Jan Fredriksson
Som ni ser så är det många olika alternativ och utgången oviss. Men på lördag kväll vet vi vem som vunnit respektive klass och det skall bli kul att se hur många klasser som vinns av de som inte är spelade. Men i varje fall kan de som läser sitt eget namn här veta att det är i varje fall någon som tror på att de skall kunna hävda sig under helgen.
Min egna rad kommer i morgon vid startsignalen och med vissa motiveringar.
Ha en trevlig kväll och vila upp inför morgondagens prövning.

49 timmar till start av pimpel-SM

Då är det torsdag morgon och förberedelserna fortsätter inför stundande SM-helg.
Allt skall vara i ordning och packat och klart in i minsta detalj. Hör många som känner sig stressade över att inte hinna med sina egna grejer och jag vet hur det känns. Förberedelser med krok, pirkar, larver mm skall vara så tip-top som det kan bli och då blir det lite att göra.
 
Förberedelsarna för SM börjar för egen del ett år innan starten men finliret komprimeras ändå till de 2 sista veckorna innan helgen. Det skall finnas allt som sig bör för att tillgodose alla hugande spekulanter och förberett så att det går så fort som möjligt på plats. Då vissa grejer skall tillverkas så krävs det att vara ute i tid så att de hinner tillverkas och inte blir något "hafsverk" utan håller den klass man kan kräva för att få ett fungerande fiske.
 
Tävlingsledningen har som vanligt ett digert arbete med att sammanställa allt innan tävlingen och det är ju mer än bara startlistor och startkort. Parkeringar skall ordnas, målfållor monteras, avruskningar skall sättas ut, priser införskaffas, isar kontrolleras och i detta fallet så har även isen plogats. Allt för att de deltagande skall ha en chans att ta sig iväg en bite på isen så att det inte blir folkstockning i startdelen. Trots detta kommer det nog ändå att bli trångt i startdelen då det utanför de plogade banorna kommer att bli tung-gått.
Plogade banor finnes på den idividuella delen. Vem vet det kanske plogas ändå längre?
 
Inför lagtävlingen håller de på med att kolla förhållandena om det skall plogas där med och det får de se som skall vara med då. Själva lämnar vi området på lördagen då vi inte kvalat in i lagtävlingen och beger oss hem till premiärpimpel i hemmalänet. "Lilla SM" som tävlingen kallas skall väl gå av stapeln fast nu på Mullsö i stället för Alvasjön om jag är rätt informerad.
 
Iskontroll göres av Jonas Gustavsson som tyvärr inte skall vara med på SM utan kollar isar för glatta livet i stället. För det hade nog varit flera som spelat på Mr 100% som spelhäst. Hade ju själv gjort det då han radar upp den ena prestationen efter den andra. Senast var det ju seger på Kättbosjön i Dalarnas DM
 
På tal om spelhästar så är inlämningstiden av pimpeltips-SM avslutad och det var riktigt intressant att se vilka som spelades och hur många olika varianter som skulle bli. Men antalet spelande varierade ordentligt i de olika klasserna och det har väl lite med att göra hur många startande det är i respektive klass. Det har spelats på mellan 2 och 9 olika "spelhästar" i klasserna och totalt 59 spelade segrare. Vilka det spelats på lämnar jag inte ut förrän i morgon av respekt för de tävlande och det kommer inte att skrivas hur många röster de fått var.
Segrarvikten varierar ordentligt men om man drar ett snitt av dem så vinns det på 8717 gram under lördagen.
 
Det kommer då att bli en hel del fiskar om snittet är 20 gram så blir det närmare 435 fisk och det är ju inte omöjligt för de flesta. Men att man behöver jobba lite för seger finns det inget att tveka över. Det är ju inte bara att glassa ut på isen med tron om att man springer på bjässarna som finns i sjön utan skulle man råka få någon fisk över hektot så är det ren bonus. Själv tror jag på 3-kroksfiske till 90% och tror att man inte kan vara lika snabb som segraren med tafs. Balanspirk följer med men kommer troligtvis inte att användas. Men lämnar man den hemma så är det väl just den som behövs för dagen trots att man är på Runn.
 
Så ta det försiktigt på vägarna nu upp eller ner till Dalarna så ses vi där.
 

Klockan tickar mot SM i pimpel

Tiden går fort när man har kul sägs det och nu i helgen är det redan dags för pimpel-SM.
Om 83 timmar går starten av själva fisketävlingen på Runn.
Om 25 timmar går anmälningstiden ut för att vara med i Pimpeltips-SM (se tidigare inlägg)
Listan på "spelhästar" blir bara längre och längre så snart har vi hela startfältet i deltagarelistan.
Vilka det har spelats på kommer att offentliggöras på fredag klockan 18:00 Denna listan kommer att vara helt utan inbördes ordning och hur många eller vem som spelat på vem kommer att bli hemligt för alla. Endast seger-raden kommer att offentliggöras och det efter tävlingarna.
 
Min egna rad som kommer att vara utom tävlan offentliggörs först klockan 10:00 på lördag då starten har gått. Så ingen skall känna sig pressad av att få favoritskap på sig. Än så länge så kan jag informera att ingen har stuckit ut med hakan ännu och spelat på sig själv (vilket uppskattas) för här skall vi alla tro att vi är något. Om det inte räcker till seger så kan det ge en låg plats-siffra i alla fall.
 
Uppe i Falun har de nu gjort i ordning på startpåsarna så att de är laddade och klara och de väntar ivrigt på att få sätta igång med tävlingen. Vädret under helgen skall enligt YR.NO bli:
Lørdag07.02.2015 kl 1–7 Klarvær.  Gjelder for: kl 1–7 -8° 0 mm Lett bris, 4 m/s fra vest
kl 7–13 Skyet.  Gjelder for: kl 7–13 -9° 0,2 mm Svak vind, 4 m/s fra vest
kl 13–19 Klarvær.  Gjelder for: kl 13–19 -3° 0 mm Lett bris, 5 m/s fra vest-nordvest
kl 19–1 Delvis skyet.  Gjelder for: kl 19–1 -5° 0 mm Lett bris, 5 m/s fra vest
Søndag08.02.2015 kl 1–7 Klarvær.  Gjelder for: kl 1–7 -5° 0 mm Lett bris, 5 m/s fra vest-nordvest
kl 7–13 Klarvær.  Gjelder for: kl 7–13 -5° 0 mm Lett bris, 5 m/s fra nordvest
kl 13–19 Klarvær.  Gjelder for: kl 13–19 -2° 0 mm Lett bris, 5 m/s fra nord-nordvest
kl 19–1 Klarvær.  Gjelder for: kl 19–1 -8° 0 mm Lett bris, 5 m/s fra nord-nordvest
Och det ser ju inte helt fel ut och kan bli riktiga kalas-dagar uppe i Dalarna.
Hoppas nu bara att föret håller och att folk kan ta sig en bit bort från starten så att man inte sitter som packade sillar och slask upp till knäna för att ingen orkar gå iväg. Men det finns ju alltid några som är starkare än andra och börjar spåra för efterföljande deltagare. Kanske det blir Lill-Thomas som flyter fram ovanpå skaren eller Svegarna som lätt joggar iväg som om de hade eld i baken. Eller nån skogshuggarfiskare som bara maler på i rent vres eftersom de har bestämt sig för att snö är inget hinder.
 
Kanske det blir Knallarna med Mats i täten som efter flera månader av stöpträning nu är i bättre form än någonsin! Men i alla fall så blir det alltid någon som är först, starkast, snabbast, tjurskalligast eller mest skitnödig som bara drar iväg. Kul skall det i alla fall bli och må bäste man och/eller kvinna vinna.
 
Kör försiktigt så ses vi i Dalarna på lördag

Snöigt på Kättbo.

Ja nu ska jag banne mig inte åka till Dalarna innan det blir pimpel-SM där!
Efter 2 turer i helgen så tycker jag att det räcker. 
Dagens resa upp startade 04:30 och under tiden vi for upp så roade vi oss med att komma bakom snöplogar eller se på tokiga Polacker som vinglar över hela vägbanan. Men vi kom i alla fall fram innan starten och det får vi vara nöjda med.
 
Väl framme så stod de flesta startklara och bara mös i det fina Februarivädret som utlovat 9 sekundmeter och snö hela dagen. Visst snöade det men inte så mycket som utlovat och vinden, ja den var som bortblåst.
 
Ut på isen där det var förberett med skoterspår och eftersom Daniel och Matilda gick västerut så gick jag österut. Var ändå lite sen ut eftersom man hade lite beslutsångest om vart man skulle gå. Endast Stormen kom ut senare. När jag traskat över första sundet såg jag att det var en hel hög med folk som gått till bägge utsedda ställena så jag kikade mig omkring och tyckte att inloppet såg fint ut. Traskade ut i snövallarna som var stövelhöga där de var som lägst och där de var högre fick man släpa fötterna igenom snön för jag var inte intresserad av att köra indianen ute på isen.
Snödjupet var ordentligt men varierande över hela sjön.
 
Att pulsa i snön gjorde nog att de flesta sa de vanliga kommentarerna att. Jag ska sluta röka! Innan nästa säsong skall jag ha tränat upp min fysik! Jag skall inte äta eller dricka så mycket som jag gjorde igår. Ja de flest lät nog som Kenneth Lilja kommenterandes sin fysik.
 
Första hålet kännde jag ingenting men i andra fick jag 3 fiskar och hade känn av luns. Men hur jag än gjorde ville den inte ta igen. Nästa hål och samma sak.Fiskade runt hela inloppet vid avspärrningen och det var ordentligt kuperad botten så den var ju högintressant. Fiskade mig bortåt längs med land men det var ingen skillnad mer än att det var djupare. Fiskade runt med i stort sett allt jag hade i konten men det var lögn i h-e att få de stora till att bita tag i grejerna så att man kunde få upp dem. Hade säkert 15 kontakter men ingen med upp. Till slut plockade jag fram tafsen och bakmetade hålen igen och då fick jag några loppor till.
 
Bestämde mig för att flytta men då jag inte vaknade tillräckligt snygg så var hela kroppen matt efter bilkörning och snöpulsning så det var bara att ge si tillbaks mot starten. Testade utloppet ur startviken men det var det nada. Fortsatte mot ön med samma resultat. Inte förrän jag kom till startkanten fick jag fisk igen och kom upp i hela 38 fiskar. Det är lite mer än 1 fisk per mil i bilen enkel resa. Var såklart inte helt nöjd med detta men det är ju som sagt bara att bryta ihop och komma igen. Men det var ju skönt att se att det varit trögt för de flesta så då var det ju inte riktigt så dåligt som om det hade varit en vräkardag.
 
En som hade missat att det var Jonas Gustavsson som helt sonika vräker upp ett 70-tal fiskar som vägde 5 kilo i första hålet innan han blev tillrättavisad om att det var en trög dag och bromsade in sitt fiskhivande och landade på över 7 kilo. Näste man hade 5 kilo så Jonas kunde nästan gå in och ta hand om både fiskvägning och hamburgergrillning i stort sett efter första hålet! Men å andra sidan hade han ju inte haft några påsar att väga då eller någon att sälja hamburgarna till.
 
Men det skall bli intressant att se hur många som tar sig hur långt på SM:et då det fortfarande snöar i Dalarna. De som har ork och varit med på Mats Pettersons stöpträning har ju chansen att springa sig till en egen fiskeplats och bli ganska ensamma där. Eventuellt skall det plogas banor på isen så att det skall bli möjligt att sprida deltagarna på Runn. Och om en vecka så är hela SM:et avslutat och vi vet även vem som blir Svensk Mästare i Pimpel-SMtips.
 

RSS 2.0