Halvlek

 Då var första halvlek avklarad av semestern i morgon. 
Hur den har varit har väl varit som för de flesta med en hel del regn med korta mellanrum mellan skurarna.
Värmen har ju även den lyst med sin frånvaro men idag fick vi se den stora lampan under en kort stund och den var saknad. Har inte funnits några alternativa platser att åka till senaste veckan då alla haft samma prognos som alla andra. Kallt och regn med inslag av blåst. Djävla EU!
 
Laddar om batterierna och drar mot enda stället i Sverige som skall erbjuda lite sommarliknande väder och far förbi Leek, Samuel och Edvin i rask fart för att passera Gaisarn när vi byter väg och landar nere i Calle och Mårtens land där vi INTE skall spela in någon  ny "meta mera" utan bara njuta av plusgrader som skall komma upp i en samling av 26 stycken SAMTIDIGT! Det har ju sagts att till helgen skall det ju bli 30 grader varmt. 15 på lördagen och 15 på söndagen. Men nu skall det närma sig det på en och samma dag. Otroligt!
 
Till helgen är det första DM-tävlingen i Intmete individuellt som skall gå av stapeln på den gamla sträckan nere vid kolhögarna mitt emot vändjacket. Kan inte minnas att jag metat där sedan jag gjorde comeback på ett lag-SM för några år sedan och fick andradagen en plats som jag själv räknar som bäst och redan vid lodningen fick jag en indikation att det var en sådan dag att alla vändjackets braxar hade styrt kosan mot kanten som vi satt på. Detta genom att vid lodning var det som att dra upp en tross och linan var över centimetern tjock de 2,5 meterna närmast lodsänket. Helt fulla av braxslem.
 
Laddade upp min utrustning med grova linor i förhållande mot de andra och masken i högsta hugg. Denna dagen var riktigt blåsig med vinden i ryggen och det friskade i riktigt ordentligt så att man blev blästrad på ryggen av grus och små kolbitar som virvlade omkring. I med en 12:ans krok med en fin dendrobena på och det hann nog inte landa innan första braxen hade nappat. Upp med den och ny brax igen. Ny mask och ny brax. Då small tafsen. Attans bananer sa jag ungefär och knöt på en ny tafs. Ny mask och ny brax. Denna hade svalt och kroken kunde inte hittas och tafsen small av. Ny tafs, ny mask och ny mask. Halvvägs upp small tafsen igen. Ny tafs ny mask och ny brax. Då gick kroken av. Ny tafs, ny mask och ny brax. Nu hade jag bestämt mig för att ta det mycket vackrare och drillade försiktigare.
 
Vinden hade nu ökat så man tyckte synd om dem som satt ute på piren och vågorna slog över den. Men för min egen del var det mest att man knappt orkade hålla upp spöt i vinden. Under drillningen pressade jag så mycket jag vågade utan att något skulle knäckas. Men mitt under drillningen med en 1,5 kilos braxen som nappat och jag höll den så hårt jag vågade så såg jag att linan pekade rakt ut från spötoppen i riktning mot vändjacket. Jag hade alltså tappat en fisk på 1,5 kilo utan att märka att den klev av. Då är det ordentliga vindar. När man knappt orkar hålla upp spöet i vinden utan att vara skrämd av att knäcka spöt i vinden trots att jag använde glasfiberspö rakt igenom för det var innan jag köpt mig något kolfiberspö.
 
Under tävlingens gång så gick tafs efter tafs och till slut var det tomt på tafs med 12:ans krok. Tänkte då att det går lika bra med 10:an så det fick det bli. Ny tafs, ny mask och lång väntan. Fick efter ett par drift en mört och satt häpen och undrade. Hade all fisk försvunnit? Det är ju ändå vid kolhögarna vi sitter så det skall vara en intet sinande ström av brax därnere. Kan det ha berott på krokstorleken? Bytte till en tafs med krokstorlek 16 och monterade dit en ny mask. Det hann inte ner innan nästa brax nöp. Halvvägs upp klev den av och ramsan kom igen. Ny mask och ny brax och nytt tapp. Hade ju då ett dilemma. Liten krok napp direkt, stor krok inget napp. Kunde ju inte sitta och tillverka tafsar under tävlingens gång så jag fick köra med den lilla kroken trots att jag brände fisken.
 
Fick ihop usla 11,5 kilo som i vanliga fall skall räknas som OK men jag har aldrig någonsin brännt så mycket fisk som jag gjorde den dagen. Grannen som inta hade hälften av mina napp och krokningar men fick upp sina vägde in 50 kilo och vann. Själv blev jag 11:a om jag minns rätt och var arg som ett bi. Mycket missnöjd med min insats. Jag var MYCKET nöjdare med min insats i Norsholm där jag blev sist. Till och med slagen av de fegisar som inte fiskade dag 2 utan giltiga skäl. Men man fick ju mycket lärdom om vattnet då man fick äran av att sitta bredvid segraren Storm andradagen och silvermedaljören första dagen. 2 helt olika fiskestilar och vi får se om man anammat något av dessa giganter när det väl blir lag-SM igen på samma vatten.
 
Hade ju varit enkelt att förbereda sig såväl tekniskt som mentalt om det gått i Lidan igen då man har sin mesta erfarenhet om vattnet och fiskbeteendet där medans i Norsholm vid Brådtom slussar har man bara sin egen satsning som gick helt fel den gången. Så man får tro att jag har lärt mig något om hur man fiskar där. För nu har jag fått vetskap om att det gäller inte att plocka så många poäng som möjligt utan tvärtom. Så jag skall kämpa med den devicen och försöka ta så lite poäng som möjligt.
 
Men vad som gäller på söndag så blir det nog åka av och fisk finns det. Ser inte ut att vara löja inne och stör utan det är nog bottenfisk som gäller. Själv vilar jag mig i form till SM:et och skall nog bara knyta några tafsar till innan allt är färdigt.
 
Nästa söndag är det tradmete-DM i potatislagret vid Tidan i Mariestad och även där får de andra klara sig utan mig. För nu skall vi ha semester och gotta oss. Blir nog inga besök så värst långt norrut då de inte bjuder på någon värmebölja. Och om det har varit så kallt och blött under en så lång tid och därefter ger en värmebölja så blir det säkerligen mygginvasion a´la Forshaga och det vill man ju inte vara med om. Så ni får hålla er till tåls innan ni ser min fula nuna norr om Örebro och risken/chansen finns att det inte blir förrän det finns någon hållbar is. Och det skall väl gå snabbt att göra is i år då kälen knappt har gått ur backen då värmen lyser med sin frånvaro.
 
Sköt om er så ses vi!
 

Summer-tour 2015

Då har vi börjat trotta runt i Svea rike för att hitta några nya pärlor at förlusta sig på.
Började med att som vanligt kolla väder-rapporterna och de bästa väderutsikterna skulle vara öst-kusten alternativt Skåne som ville bjuda på någon form av sommarväder.
Beslutade då för att fara till Gränna och därifrån fara vidare åt önskat håll. Men först skulle ju Gränna avklaras och lite lokalt godis införskaffas.
Lite godis från Gränna!
 
Beslutet blev sedan att fara österut och vi tänkte undersöka hur det var på Västerviks camping som vi hört talas om att det skulle vara bra och det bästa vädret skulle de också ha så vi for igenom urskogen förbi Tranås och Svartån för att fara förbi Jockes Aneby utan att fylla på mäskförråden alls utan vidare längs med djungelvägarna och for förbi Ankarbergs Vimmerby utan att införskaffa några pirkar. Men han var ju ändå i Italien så det hade ju varit ogjort jobb.
 
Vidare kom vi fram till Lysingebadet i Västervik men naturligtvis fanns det inga elplatser kvar men väl så vi kunde ställa upp vagnen över natten. Men min bedömning av denna campen skulle de nog inte vara så nöjda med och ha som rescension på sin första sida. Först blev vi tilldelade en plats på området Q och det skulle bara vara att ställa sig vart man ville. Så vi for ner och hittade en plats som såg OK ut men när vi körde in undrade folk varför vi kunde få en plats där och det förstod jag genast när de visade deras info som vi inte hade fått till oss. 2/3 av området var el-platser så det fanns bara den nedre delen kvar att välja på och vi hittade en liten teg att baxa in vagnen på. Han som checkade in precis före oss hade fått exakt samma information som oss och gjort precis samma fel så de andra gästerna var redan vana med detta.
 
Gick runt på kvällen och kikade på campingen som var av det enorma slaget men ordningen var under all kritik på massvis av grejer då det var vilda västern över allting där och skulle det gjorts en brandinspektion skulle de fått definitivt körförbud av mig då de flesta vagnar stod helt malplacerat och ej tillgängliga vid eventuell brand. Badet som skulle räcka till dessa mängder av campare var så minimal att en Iransk familj inte fått plats själva på den!
 
På lekplatsen (för de mindre) hade de traditionella ribbor i olika höjder och den första vi såg hade en vass klippa under sig så om barnet tappat greppet skulle de fara rakt ned i en klippa troligtvis med ryggen eller huvudet först och det hade nog inte gått så bra. Klipporna på utsidan var belamrade av ett vattenäventyrsland och man började tänka på sällskapsresans SOS där Janzzon myglat fram en lekpark på stråholmen. Även här hade allt förvandlats från en idyll med klippor till sterilt lekland. Resten av campingen var som ett stort jäkla tivoli och det var inte det vi eftersökte och bestämmde oss för att fara vidare redan nästa morgon. För laserdome, rodeotjurar, segwayuthyrning i mass bl.a tyckte vi inte passade oss utan det var en stekarcamping utan känsla och själ.
 
Valet blev att åka runt viken till de andra campingarna för att kolla hur de såg ut och om de inte passade skulle vi köra vidare. Vi for till Tättö camping och bokade in oss direkt. Lagom stor på en halvö med 3 badplatser med olika bottenförhållanden och möjligheter. Passade som handen i handsken men de hade endast plats en natt så vi for vidare och valde nästan norrut och tog en sväng till Söderköping och tänkte överraska Ronja med en middag på smultronstället. Men att ta sig in till kanalsidan med husvagn var inte ett dugg lätt så vi fick fara över på andra sidan landsvägen en bit och parkera på ICA:s parkering. Väl framme var kön till glassrestaurangen fruktansvärt lång så vi fick återigen ta glasseriet vid sidan om för att stå i kö 2 timmar för att köpa glass var vi inte intresserade av. Men gott blev det.
Glassdags vi göta kanal i Sörping!
 
När vi sedan kollat på båtar som endast kunde ha passat Rosenkvist och hans nya kuddar så for vi vidare förbi Norrköping upp till Katrineholm där vi bokat en el-plats till oss i förväg dagen innan. Letade upp en bra plats för att få upp förtältet till Ronjas förtjusning för nu skulle vi allt visa att vi hade campingens snyggaste hippi-fransar på förtältet.
Hur snyggt kan det bli?
 
Så nu är det bara för oss att vänta in åskovädret som skall komma i morgon och det skall väl bli mysigt i husvagnen. För man har ju hållt sig uppdaterad med vad Stangemannen gör så man inte skall tälta i hålor eller liknande. Så våran plats skall nog vara till belåtenhet här i Katrineholm och bara ett spinnkast ifrån os har de kör-träning med Gabriel Fors så vi får väl se vart det barkar i morgon när de skall vara fulltränade.
 
Sköt om er så ses vi!
 

Nu är det dags!

Eter 52 veckors slit så är det äntligen dags för lite ledighet!
Många pusselbitar har pusslats ihop men några återstår innan man kan slappa helt.
Bilen bytt men ägarpapprena kvar att slutföra men de är nog klara idag.
Husvagnen besiktigad och snart packad inför globetrottande någonstans.
Häckarna är klippta runt om huset och det mesta är ansat i trädgården men gräset kan behöva en omgång till eventuellt. Behöver dock täta en läcka i värmeväxlaren men det är inget måste för man kan ju bryta varmvattentillförseln in i huset.
 
Testade att slappa ned en stund ute på Kållandsö i helgen för i Lidköping var det ju mulet och på Kållandsö skiner ju alltid solen. Slöade maximalt med mesta ansträngningen på att rensa i smultronlandet. Grödorna som planterades senast har växt på bra och kan nog ge lite skörd längre fram på sommaren.
Ärtor, sallad och gurka växer så det knakar just nu.
 
Vi provade på att fiska lite på klipporna men på just detta stället så är det lite knepigt med fisket och trots att det är nära till många säkra fiskeplatser så blir det inget vettigt fiske förrän på slutet av säsongen. Abborren som kan finnas i mass fångas sällan i just våran vik utan det blir bara enstaka exemplar och då av den mindre storleken. Kan ju dock komma in något jagande stim i slutet av Juli och framåt men annars är det bara att flytta sig utåt 200 meter så är förutsättningarna helt annorlunda. Men braxen går det ju att få med inslag av mört och björkna och någon enstaka abborpinne. Och om man spinnfiskar kan det bli någon liten slinka emellanåt trots att det går 10+ gäddor i vassen bredvid.
Någon brax emellanåt är ju ett säkert kort att fiska efter på Kållandsö.
 
Men Ronjas kusin var med och metade och det var ständiga tävlingar och Emil fastnade ordentligt för att det där med fiske var ju faktiskt riktigt kul och det tycker nog de flesta om de bara får pröva. Så ta med så mycket barn ut som möjligt så de får prova på detta och inte bara höra talas om det eller höra om det från någon förståsigpåare som aldrig fiskar själv och då få den vanliga vanföreställda synen på fisket. För vem har inte hört kommentarer som att:
Varför skall man ge sig ut och pimpla. Man fryser ju bara!
Är det inte bättre att gå till fiskbilen?
Varför fiskar du inte bara matfisk?
Fråga tillbaks då:
Varför golfar du? Det finns ju jordfräs att köpa!
Varför spelar du fotboll? Köp varsin boll istället så slipper ni jaga!
Varför går du på gym? Jobba dig trött på arbetet istället!
Eller också så skiter ni i dem sämre vetande och bara njuter av fisket för det gjorde Ronja och Emil!
Slapparmete de lux!
 
När det nappar lite mindre bra så kan man inta en ställning som passar semestern bra och samtidigt bara umgås på de varma klipphällarna. Snacka om att man får nöjda människor om de får prova på lite fiske emellanåt!
 
Nu får vi se vart och när det bär av på någon resa och det är som vanligt väder och känsla som hjälper oss att bestämma vart vi skall fara och alternativen är många. Synd bara att det blir avbrutet för några tävlingar under semestern och vi får se hur många som det deltags i. För vissa av dem är ju lite mer "viktiga"att deltaga i än andra
Och vart vi åker bestämmer ju som sagt väder och förutsättningar. Hos Matilda i Molde så regnar det och är kallt. I Jämtland är det kallt om mornarna så PEO nästan har rimfrost i skägget. I Orsasjön är det bara 16 grader och ingen vidare badtemperatur. Västkusten har det varmare i vattnet än i luften och har nog sett sina glansdagar då allt bara blir sjabbigare och dyrare i allt för rask fart.
 
Östkusten verkar ha det stabilaste vädret i år men vi får se vart det bär av.
 
Sköt om er så ses vi!
 

En vecka kvar.

Klockan bara rasar fram emot semestern.
5 arbetsdagar kvar och sedan är det frid och fröjd och väder ihop med lust lockar åt alla väderstreck.
Som vanligt planerar vi inget i förväg utan gör det vi vill och när vi vill. Kanske vi våldgästar just erat område så ni får hålla er inne och låsa ordentligt om er?
 
Förberedelserna är i stort sett avklarade för att kunna hålla sig på resande fot och det är bara husvagnen kvar att besiktiga.
Annars är häckarna ansade och trädgårdsbestyren med. Växer ju så det knakar och gräsklipparen fick tömmas 18 gånger innan mattan var klar. Mitt under trädgårdsbestyren blev det en välkomnad paus då saluterna avlöste varandra när ostindienfararen Götheborg kom till stan.
Ronja var snabbast genom grannens trädgård till Kinnevikens strand för att beskåda Götheborgs framfart till Lidköping över Kinneviken.
 
Denna båten släpptes snabbt i tankarna och vi återgick till att förbereda oss inför stundande drabbningar.
8 skottkärror med spill från häckarna dumpades i sumpmarken för att någon gång fylla upp den så att det inte blir så mycket mygg i nejderna. 
 
Efter en god natts sömn var det bara att köra igång igen. Nu var det dags att trimma upp åkedonet inför stundande resor. Nye bilen fick ärva takboxen så att den går att känna igen och den gamle städades ur och fylldes till bredden med alla tillbehör som skulle kunna tänkas till den med vinterdäck och galler så att sätena fick fällas för att allt skulle få plats. Men nu är det klart och den gamle bilen redan hämtad. Så nu är det bara till att köra in den nye men det skall väl ta ett par år att köra in den men den är ju inte som en vild Mustang utan en Svensk ardenner så det skall väl inte vara så svårt att tämja dessa hästar.
Takboxen sitter som en smäck på sin nya plats.
 
Och att utvecklingen gått framåt är det ju ingen tvekan om och alla verkar nöjda med bilen. Speciellt Ronja då den både har en radio samt är som en dröm att åka i. Så det här skall nog bli riktigt bra tror jag.
Efter väl förrättat värv tyckte jag att vi var förtjänta av lite rast och glass så vi for in till människobyn för att beskåda spektaklet som utspelades längs med meken-sträckan. Och det var inte att känna igen för bakom båten Mina låg nu ostindienfararen och vips så såg Mina ut som en jolle där den låg.
Götheborg låg vid kajen utanför Odal mitt emot Meken-sträckan.
 
Fullt ståhej och man kan inte tro att det finns så mycket folk i området då det var folk precis överallt. Hade en liten fundering på att borda båten för att se hur det var men inte F-N tänkte jag mig att det var så lång kö för att köpa biljetter för att få gå ombord. Ej heller att man fick köa igen ännu längre för att gå ombord. Så jag kollade inte ens vad priset var utan vi gick utanför och kollade utan att se Jack Sparrow någonstans. Ronja var den enda som rörde vid ekipaget och det fick bli ena trossen och den var jättekladdig sa hon och det får vi nöja oss med. Men ett imponerande skepp är hon ju och ännu mer imponerande var att de valt rätt galjonsfigur.
Mycket ståtlig galjonsfigur av den bästa sorten.
 
Men nu får man palla med de sista 5 arbetsdagarna och de blir på vanlig dagtid då man som vanligt har lyckats med att trimma in maskiner till körbart skick på kortare tid än förväntat och det är bara att slå sig för bröstet igen! Kan gå på semester med gott samvete för allt jag lovat har jag infriat och lite därtill. Och så är jag ju så himla ödmjuk också till råga på allt!
 
Det är lättare att hålla ordning på hur maskiner beter sig än hur fisken beter sig under ytan
Men snart är det ju Norsholm igen och där skall jag nog lyckas bättre än senast för då blev jag ju sist där men följde min plan till punkt och pricka och är stolt över det. Denna gången skall jag vara ödmjuk mot vattnet (kan faktiskt vara det) och krypa till korset  för att denna gånge plocka så FÅ poäng som möjligt.
 
Sköt om er så ses vi!

Premiärfiske på Vänern.

Mycket arbete och värme har satt sina spår den senaste tiden.
Fick ett erbjudande av min lille son eller brorsan som han kallas att följa med ut en tur i hans båt med flickvännen. Och då jag behövde komma ut och bara vara så for jag ut till dem ute på Naven som är Vänerns hjärta. Hade inga förhoppningar på något vidare fiske då det var pressande värme och för tidigt på säsongen och då brukar det inte vara något höjdarfiske men det spelar ju ingen roll då man får komma ut och bara finnas till.
 
Gummibåten som är försedd med en 4-hästars visp istället för elmotorn drav ju lite hårdare och vi kunde ta oss ut en bra bite för att komma ut mot där fisken brukar finnas så här års. Albin styrde kosan mot Klasgrundet men på min inrådan for vi mot gässlingen istället som ligger lite söder om Klas och skulle därefter drifta ned mot Klasgrundet.
 
På med dubbla jiggar med en 3-tummare i botten och en 2,5-tums som upphängare. Jag var ju inte intresserad av att ta några mindre fiskar utan det skulle vara matfisk om det skulle bli något. Ganska snart hade jag på en rackare som klev av efter ett par meter och 10 minuter senare hade jag ett par nafsande ytterligare. Men ingen fart på dem alls. Var mer action i flygarna idag som hade uppvisning för Mankan och de andra som besökte Såtenäs denna dagen och vi fick våran beskärda del av Herkulesflygarna över Kållandsö och Dalbosjön.
Herkulesplanen visade upp sin power över Dalbosjön.
 
Vi drev förbi Klasgrundet och såg då lite laxfisk uppe och satte på ett par wobblers för att se om de ville bita. Och då de är uppe i ytan mellan Klasgrund och Nyberggrundet så brukar de vara ganska nappvilliga men inte idag.
 
Gled omkring och provade lite olika djup och sidor om grunden men nappet var minst sagt skralt. Men så är det ju ofta på Vänern att det är allt eller inget. Men vädret var ju kanon och man får inte ha för uppskruvade förväntningar om man åker ut och fiskar mitt på dagen under tryckande hetta men det var skönare ute på sjön än inne på land. Fick då en tanke att jag vet ju vad jag fiskar med som bete och ni får gärna gissa vad jag har som bete i linänden. Borde vara självklart med denna bilden.
Gissa vad jag har i linänden på spöt?
 
Alla kan ju inte vara så smarta som Lill-Jimmy och åka ut arla på morgonen då fisken fortfarande är i tagen men sommaren är lång och om 2 veckor börjar semestern och så skall det väl bli lite fiske i någon form vart vi än beger oss. Kanske även ett och annat stödben med?
 
Turen fortsatte inåt mot naven och vinden avtog helt även om det inte blåste mycket denna dagen och de enda vågor som blev var av alla båtar som var ute och for. Antingen skulle de byta plats eller svalka sig då de drog på för fullt eller också var de ute med vattenskidor eller ring efter båten och hade allmänt skoj. Men det var kul att se så många vara ute och fiska trots att fisket var så mediokert. En hel rad med fiskare låg längs med grundkanten från Gässlingen och söderut mot den gröna farledspricken på Navens södra infart.
Blankväder på utsidan av Naven.
 
Lade oss för att drifta längs med grundtoppen och snart så var det fisk på alla spöna samtidigt. Men storleken var lite för liten men hade ett par fina påslag men kunde inte kroka ordentligt. Kul är det ju här för man vet ju aldrig vad det är som smäller på. Abborre är ju naturligtvis vanligast men inslag av gädda, gös, lax, öring, sik eller asp är ju inte allt för ovanligt. Tänk er själva att ni sitter och pimplar abborre med antingen pimpelspö eller spinspö och plötsligt smäller det på en lax på ett par kilo. Adrenalinhöjare som heter duga.
 
Men det blev inte så mycket fisk då vi åkte ifrån detta området för att söka efter rätt storlek som vi inte hittade. Och i och med att vinden mojnade helt så blev det aldeles för hett på sjön så vi fick ge upp och det var väl tur det för att ge sig ut i detta väder och blotta kroppen för den stora lampan är inte att rekommendera om man är ute på sjön. För det blev som en ordentlig kärringförkylning i och med brännan som känndes som en pansarplåt över ryggen och valet under söndagen var att inte visa sig för solen denna dagen och det var rätt beslut. Fortfarande i skrivande stund så hettar det ordentligt där solen kom åt och polkagrisbrännan är startad. för sitter man ned så blir man röd/vit randig som ett bullflöte.
 
Men nästa gång skall man vara förberedd på att dra lite fisk för då har det nog blivit rätt säsong. För de som fiskar på småsjöar så är det ju inte lika känsligt med säsongerna och lättare att leta reda på fisken men där vi har båten är det bara att invänta rätta förhållandena och hålla sig till braxen fram tills dess.
Nu kämpar vi på i 2 veckor till innan vi skall ut och fara. Vet inte när vart eller hur det blir så kanske vi kommer till en plats nära Er!
 
Sköt om er så ses vi!

RSS 2.0