SM i havsfiske.

Nästa helg går SM i havsfiske av stapeln från Råå söder om Helsingborg.
Vi ska fara ned med 3 man och försöka bemästra fiskarna som kan tänkas att nappa i sundet.
Reglerna är enkla och man blir lottad på en båt och plats och får sedan göra det bästa av situationen där. Säkerligen kommer även rotation att förekomma på båten vilket innebär att man flyttar runt på olika platser på båten för att det skall bli rättvist. Vissa fiskar med fördel från för eller akter men får klara av att även fiska midskepps.
 
Poängsystem i att fånga så många fiskar av utvalda arter i 3 poängklasser utan minimimått. Detta för att snabbt returnera fisken åter i vattnet. De fiskar som fångas under lördagen är det i stort sett ingen som har möjlighet att ta hand om så det är alldeles prima att ha en båtkapten som skriver upp fiskarna och returnerar dem direkt i havet igen. Alla fiskar räknas ju inte och om någon skulle råka få ett "monster" så är ju inte tävlingen avgjord för det och turfönsteret är stängt.
 
Men att kunna slå Sixten Dalbom kommer bli en uppgift i sig. Han har ju vunnit de 3 senaste åren och bevisat att han behärskar detta fisket på ett alldeles utmärkt sätt. Men det blir ju lite skillnad i år då det är åter till Råå-båtarna och ingen Vandia med Thomas Nilsson som skeppare för då blir det helt annat fiske då Thomas är helt outstanding med att kunna hålla båten still. Då blir det helt andra förhållanden då man måste sköta all förflyttning och presentation av betet helt själv och inte kan använda sig av båtdriften.
 
Det man heller inte vet är om det fortfarande finns näbbgädda i vattnet för då blir det andra bullar och bottenfisket är som bortblåst. Långsamt invevade beten och ett förehavande som talar emot allt som fiskenerven har lärt sig och man får absolut inte göra mothugg för då blir man utan. Så är man för hetsig så rycker man bara kroken ifrån fisken.
 
Så förberedelserna får vara att knyta en hel hög med tackel i olika format och krokmodeller för att vara perfekt till just den metoden som gäller för dagen. Men även får man ha grejer med sig ut för att under tävling göra nya tackel i ett hast om man får någon god idé under tiden. Men förra gången hade jag nog "bara" 80% av Sixtens poäng och en placering i mitten och den siktar jag på att förbättra men det är inte lätt för det är många sundspecialister med på resan och det blir även svårt att bli bäst i bilen för Challe är ju rätt så skarp även här. Och Kenneth varierar sina resultat och är ena gången vass och nästa trubbig. Men blir det knot och vitlingfiske så är det få som klår honom för där är han väldigt stabilt vass.
 
Får väl se om man kan matcha Daniel Leek som numera är senior och vann juniorklassen i fjol. Även Samuel Larsson är ju giftig med och jag får försöka att ge på dem lite innan det är för sent. För Horreds stoltheter ska inte få det allt för lätt att klå mig igen.
 
Men nu får man börja så att alla tackel ligger på rättan plats i lådan och allt onödigt sorterats bort för denna gången skall det gå bra.
 
Sköt om er så ses vi!

Årsmöte på Sibiriens fiskeanläggning.

Under lördagen var det dags för årsmöte med Skaraborgsdistriktet.
Som vanligt var att det var kombinerat med någon form av fiske och denna gången skulle vi avklara detta i Sibirien norr om Mariestad. Ett ställe jag själv bara hade hört talas om men aldrig varit där då vi oftast har åkt till Hökensås när det gäller regnbågsfiske.
 
Men väl där så beslutade vi att vi skulle fiska ett pass först innan mötet så vi begav oss ut bland sjöarna som alla var grävda dammar i olika former och igenom dessa rann en bäck som fördelades ut i de olika pölarna. Ja det låter ju lite o-seriöst när jag säger pölarna men det var sjöar i olika former som även kunde tömmas vid behov och det är ju riktigt bra när det kommer till regnbåssjöar då det lätt kan bli lite algblommning och olika problem med vattnen då det ofta händer något med vattnen och de får ställas i karantän innan fisket släpps på igen.
 
Vi gav oss ut bland sjöarna och hittade ett fint ställe där jag och Ronja ställde oss på vindsidan av den ena dammen. Vi tänkte först ge oss ut på en brygga men den hade sett sina bästa dagar och det gick inte ens att ta sig ut på den. Men istället valde vi en gräsbank som var vallen till nästa damm som var den största i systemet. Men våran damm var av det mindre slaget men ändå tillräcklig att rymma ett 10-tal fiskare ändå.
Dimmig dag med regnbågsfiske på agendan.
 
I den största dammen hade de även en kasse med regnbågar i för att kunna pytsa ut fisk efter åtgång. Ganska smart att kunna få större leveranser av fisk och sedan kunna dosera ut lite fisk emellanåt och att de har fått acklimatisera sig till sjön inna de släpps ut för vilket vatten har inte fått klagomål om att fisken smakar sump och det gör den ju om de har svälts innan flytten. För då går regnbågarna och biter i garnet i kassarna och äter upp de alger som finns på dem och därmed tar smak av detta. Viktigt också att det finns kräftor på botten som dels äter upp den mat som passerar genom kassen samt att det blir god mat åt fisken.
 
Vi började fiska och startade med vanlig mask på kroken och skulle känna av sjön lite och den var ju grund och inte mer än en meter i djup vad vi hittade och visst fanns det fisk som sakteliga började visa sig. Men de flesta gick nära land så man nästan kunde peta på dem. Och ganska snart så hade vi första nappet. Ja vi och vi. Det var ju naturligtvis Ronja som hade första nappet. Men lite för försiktigt mothugg så gick fisken fri. Talade om att vid detta fiske får man vara lite mer hårdhänt om man skall få upp fisken och vid nästa napp var hon beredd på detta och krokade sitt livs första regnbåge.
Ronja med sitt livs första regnbåge.
 
Och nu verkade det som att sjön vaknade till och helt plötsligt var det ganska många fiskar som visade sig och det tog lite fart i fisket. De som stod mest i vindfånget hade mest fisk  hos sig och till och med jag hade ett napp men missade krokningen. Men Ronja drog ganska snart upp en till och visade vart skåpet skulle stå. Denna fisken var lite större och hon som sagt att hon inte ville fiska stora fiskar ville nu fånga ändå större. Men innan pausvilan var det bara bomnapp och vi begav oss mot samlingsplatsen.
Ronja med sin andra regnbåge.
 
Väl tillbaks så var det inte alla som fått fisk och Ronja hade lyckats bland de bättre men Lars "Bagarn" Andersson hade fått den största fisken och vann dagens "tävling" om största fisken med en fisk på 1,5 kilo. 
Så grillen startades för man kan inte ha möte på fastande mage och även 2 regnbågar grillades som provsmakning. 1 foliebakades och 1 halstrades och fick bli som efterrätt.
Lunchpaus i Sibirien innan årsmötet.
 
Efter lunchen togs mötet med genomgångar av det som behövdes och största frågan var hur vi skulle sätta våra regler för pimpelfisket med inkvalning till SM. Vi har ju sagt att om vi inte kan genomföra våra tävlingar så är det ju R.S.T som gäller men det har varit oklart vad som gäller om det blir is hemma efter R.S.T Så dels för att höja statusen på R.S.T och kunna avgöra vårat SM-kval har Anders Rotsén satt ihop ett förslag som skall läggas fram på årsmötet och vi har dragit många förslag och alternativ framför oss och har nog på det klara med vad som är bäst och förslaget läggs ut till tävlingsledarna i klubbarna och skall beslutas på höstmötet. Ronja å andra sidan gjorde sin matteläxa för veckan under tiden  så nu är den klar.
 
Efter mötet med lite kaffe och kaka var det dags för pass 2 och Ronja gick med bestämda steg tillbaks till "våran" pöl och sa att nu skulle hon dra 2 till. Och hon hade nästan börjat fiska innan jag hann fram. Men nu hade vi fått besök av Ahlgren, Thörneling och Rotsén också och sistnämnde försökte till och med att gå ut på den rötna bryggan men fick även han ge upp på det. Fisken var betydligt lugnare nu och om det beror på att det blåste mindre eller något annat vet jag inte men det var ganska skönt höstväder och Ronja satte sig och gjorde sin läsläxa under tiden.
Läxläsning i det fria i naturlig miljö.
 
Man kunde se dammarnas kanter och det var inte mer än ett flugkast mellan dem så man kunde lägga flugan i den ena på framkast och den andra i bak-kastet.
Vallen mellan de 2 översta dammarna.
 
Ahlgren tar på sitt "fighting face" och dricker kaffe.
 
Thörneling står och drömmer sig bort i höstvädret och lägger planer för hur han skall ta hem 6-timmars nästa dag.
 
Men eftermiddagspasset blev väl inte den napp-bonanza som vi hoppats på och det var ett lätträknat antal med regnbågar som kom upp. Vi var 4 som nollade helt på regnbågar men Challe hade i alla fall fått en hel del löja på matchmetet och var nöjd ändå.
 
Men man kan summera vårat första fiske i Sibirien med att det fanns en hel del fisk och många fiskeplatser. 1 sjö där det endast är flugfiske och för dem som inte lyckas finns en sjö som kallas sista chansen. Det är en sjö med väldigt mycket fisk och man får betala per kilo ochinget annat. Så stället kan rekommenderas och inga krångliga specialgrejer behövs.
 
Sköt om er så ses vi.

RSS 2.0