Dubbla Skaraborgssegrar vid midsommarfiske med Knallen

Som alla säkert har sett så ha Tor härjat friskt över hela landet.
Och som läget är nu så börjar det ta på isarna och endast kärnisen finns kvar. Detta gjorde att det endast hittades ett vatten som skulle kunna bära men flera valde att åka hem i stället och de ska ha en eloge för sitt beslut. Nu var det så att ingen bröt igenom isen men det fanns fläckar på sjön som var sämre än de andra delarna. Men över lag så var isen förvånansvärt bra på sjön Stråken. Men jag råder ingen ensamfiskande Svensson (inte Inge denna gång) att ge sig ut på någon is innan det kommer kyla nu utan det skall ske tillsammans med rutinerade fiskare och ha både hängslen och livrem i detta fall då isdubbar och livlina.
 
Det svåraste var att ta sig ut på isen me en vik hittades så vi kunde starta fisket. Men jag safeade lite och stannade i startviken då jag inte ville chansa och en fläck hittades av Inge som drog igenom isbillen mitt ute på sjön. Bra gjort Inge för nu tog alla det lite varligare! Släppte ned pirken och direkt small det på en riktigt förbannad stråkenabborre och man fick en nöjdkänsla att de var ordentligt i tagen. Men det var den enda fisken som nappade så för mig på hela dagen så man kan ju lätt bli lurad.
 
Fick sitta och titta på när Engvall plockade den ena efter den andra och såg även att bonden hade ställt ut ett litet vindkraftverk på isen för att hålla hushållskostnaderna nere. Men jag petade omkring i startområdet och fick nån fisk här och var men såg då att vindkraftverket flyttat på sig. Och efter ett tag gick jag bort mot detta och såg att det var Trollhättans stolthet Johan Mattson som satt och drog fisk. Men när jag testade runt honom så kännde jag inte ett napp utan gick tillbaks.
 
Fortsatte med lite gammelhålsfiske och fick lika bra i nya som gamla hål men till slut vart det så trögt att jag gick ut lite djupare. Återigen sammanstrålad med det nya vindkraftverket så fick jag ett skapligt hål. Bara loppor men ändå, det var ju fisk. Petade ihop 91 abborrar och ett 10-tal mörtar 2,1 kilo och knep 5:e plats i B-klassen före Mattson. Blev helt förvånad då han hade mindre än mig då jag inte tittat åt hans håll en enda gång under tävlingen utan att armarna gick!
 
B-klassen vanns av Patric Ericsson på 3,5 kilo om jag inte minns fel och A-klassen vanns av nykorade DM-mästaren Daniel Ahlgren. Mats Pettersson kom strax efter och sedan var det en fallande skala. Daniel hade 4,9 kilo och Mats 4,8 Men vädret har väl varit bättre för det var rena rama midsommarvädret idag med blåst regn och 3 plusgrader. Så jag väntade bara på att få se Näcken visa sig. Vi var ju redan på Stråken!
 
Men som sagt så var det ingen som trampade igenom idag vilket var glädjande och i morgon arrangerar Skara SFK pimpeltävling på Skärvalången i stället för Tärnans lilla SM som ställts in.
Men vi far upp till Enskede för att deltaga på PSC 2 på Drevviken. Ny sjö för oss alla i bilen men det ser jag fram emot.  Och tillika premiär för året i PSC ihop med en massa andra pimplioter från hela Sverige.
 
Och till dem som skall ut och frifiska så återigen. Ta det vackert för isarna krymper även underifrån!
Lidan Har exempelvis öppnat sig till hälften och i morgon är det nog helt öppet inne i Lisch.
 
Kör försiktigt och ta hand om varandra så ses vi.

Frifiske mitt i veckan.

Nu har vi ju fått isar i närområdet och då vore det ju skam att inte prova på "hemmaplan".
Så eftersom det var eftermiddags arbete så tog jag lite kvalitetstid och for till en sjö i närheten för att testa av den lite grand. Trots att det varit varmt det senaste och snön har försvunnit så for jag iväg till Lerdala-Lången.
En grund sjö med snittdjup på 1,5-2 meter med 2 djuphålor på 4 respektive 6 meter. 7 Km lång och 1 Km bred.
Sjön är ju en lustig en och det brukar vara loppor de flesta gånger men vart 20:e år så blommar den upp och det är kanonfiske på finare fisk hela vintern för att sedan återgå till loppstadiet.
 
Började från Melldalabadet och redan i badviken borrades första hålet och fortsatte rakt över sjön i en rak linje. Först när jag kommit ut på mitten så fiskade jag i ett vindhål och fick 9 små loppor. Men jag fortsatte över till andra sidan som varit vinnarplats flera gånger. Men där var det lika fisktomt som vanligt. Ut på isen kom det en trio med mästare och medaljörer från såväl DM som SM i form av Challe, Börjesson och nykorade DM-mästaren Ahlgren. Ja då var man blåbäret på isen igen då! Men de var ute för att leta upp en lämplig sjö att ha mormuska-DM på och då skall det väljas en sjö där artrikedomen är bred för att få variation i fisket.
 
Och Just denna sjö kan ju leverera olika fiskar för under en pimpeltävling för ett par år sedan så fick vi upp. Abborre, mört, snorgärs, löja, nors, braxen, björkna, gädda och gös. Så det måste ju vara den optimala sjön samt att den har det djup den har. Men idag var det i stort sett bara abborre som nappade men emellanåt så är mörten dominerande på såväl pimpel som tafs och mormuska och man kan lämna sjön efter att ha fått mer mört än abborre på kroken. Och de dagar braxen är i stöten så är de de som dominerar. Men det slutade idag med att de bytte sjö för att testa av nästa.
 
Värmen som har varit betydande det sista var hela 8 plusgrader idag och på kvällen kom det även ett varmt sommarregn ner så det luckrar nog upp isarna mer än de behöver. Och att det samtidigt blåser 10 sekundmeter är ju heller ingen förlåtande förseelse av Kung Bore som nu får ta i med hårdhandskarna för att inte helt få börja om med isbygget. Isen idag var ju helt OK med ett par vindhål där vattnet runnit ned och ätit upp hål i halvmeterstorlek i värsta fall. Men isen var förvånansvärt hård och fin men snart måste det vända för att inte ta kål på isen.
 
Tillbaks till fisket:
Då jag inte hade all tid i världen på mig så gick jag tillbaks till området där jag fick lopporna och när jag kom i närheten av dem som hade en hel del nate så började det nappa igen och jag fick fisk i stort sett i vartenda hål. Knepigt att man bara hittar en så liten fläck då man har förflyttat sig 2 Km över isen och inte ett enda napp på de andra ställena. Men det är svårt att bestämma sig för vad man skall använda då storleken på fisken är minst sagt varierande här och jag fick fisk emellan 2 och 200 gram. Så de minsta kunde man nästan rakt igenom medans de större fick en att längta till påsken med Jämtland och Storhamra.
Synnerligen varierande storlek på fisken idag.
 
Men det blev i alla fall 82 fiskar innan man fick avbryta för att jobba och det är ju ändå OK efter endast 2 timmar på isen med mest sökande av fisk utan stopp. Hoppas nu bara isen klarar sig så att det går att göra om detta snart. Men till helgen har nog Knallens blodhundar hittat nån is och då blir det serien där på lördag. Söndagen blir nog att åka till Drevviken i Stockholm för att vara med på PSC 2 som går där och det är ju en höjare så fort det är PSC som grabbarna på pimpelsport skall ha en eloge för att dragit igång.
 
Och på tal om pimpelsport så har de fått en ny korrespondent i och med att de värvat storfiskaren Arvid Einarsson som är första reservidol efter Kenneth Lilja som äntligen tagit sig ut på is med syfte att behålla idolskapet. Och bra gick det för Lilja med då han blev 2:a på Dalarnas DM 1. Men han tog nog ut sig lite då det inte gick lika bra på söndagen. Men Kenneth, du får börja träna lite med kroppen istället för endast verbalt!
 
Hur det gick för egen del i DM-serien är ännu inte klart då det hänger på om alla betalt in till sportfiskarna eller ej. Sitter i ett litet prekärt läge som slits mellan hopp och förtvivlan då man kom kom 4:e plats och det var 21 startande seniorer. I och med 21 startande så blir det just 4 som skickas till SM. Men då det inte finns sportfiskarnas nummer på en av deltagarna så blir det ju endast 20 seniorer och då missar jag SM. Så det är bara att avvakta och se om nr 21 löst medlemskapet eller ej!
 
Sköt om er och kör försiktigt så ses vi!

Inte helt hundra på Kyrksjön. Ej heller myggfritt!!!

Nu har vi i Skaraborg avslutat våran DM-serie på sjön Kyrksjön ivid Mölltorp.
Sjön åkte vi förbi på lördagskvällen men man fick ju åka hem och sova emellan tävlingarna.
Så efter samling så vart det utgång och planen var att gå till sundet för att fiska djupt då det bara har varit djupfiske som gällt i våra regioner då fisken inte har velat krypa upp på grynnorna. På vägen dit drog Benny Svensson handbromsen och vände om och jag tyckte synd om honom att han skulle få så lite fisk idag igen!
 
Men jag fortsatte mot sundet och hade lite koll på vart många gick då det kan vara bra att ha på hårddiscen för framtida behov. För man kan ju skaffa sig lite tur genom att veta vart det nappar efter olika förhållanden. På vägen ut träffade jag på en sparkfiskare som rekommenderade sundet där det hade nappat oavbrutet då han själv var ute och fiskade tidigare i veckan. Skönt då att se att jag skulle bli i stort sett ensam där då det endast var 2 fritidsfiskare och en dam som stannade innan sundet. Blom och Ceder gick som vanligt ut på grundet bakom den högra ön och de andra flyttade sig bortåt till nästa ö. Vänstra delen av den stora ön hade en ordentlig klunga redan från start. Och på vägen ut såg jag till min häpnad en mygga! på isen.
Ismygga de lux!
 
Tanken var att se efter vilket djup fisken går på innan inträde i sundet och första hålet slogs och det var ca 7 meter djupt. Ganska snart så nappade det och redan i första hålet kom det upp ett 10-tal abborrar och det var ju en ovanligt bra start. Såg ingen annan som vevade med armarna så jag fiskade mig inåt men det blev inga napp grundare där så jag vek ut igen och fick fisk. Att sitta på detta djup och fiska efter småfisk är ju inte helt optimalt men det får gå.
Startkitet på Kyrksjön.
 
Ganska snart tog jag fram tafsen för att testa om det var effektivare men jag är inte säker på att jag ens hade napp på detta så jag gick tillbaks till 3-krok igen. Men det blev ingen direkt fart på dem så jag fiskade mig in i sundet där fritidsfiskarna hade suttit och fått lite matfisk på balans me själv kännde jag ingenting när jag testade där så jag fortsatte längs med den vänstra ön och såg att armarna på Blom och Ceder vevade ikapp så nu måste man öka och få igång lite fiske så man inte halkar efter. Men det blev ingen större ordning på det utan blev några här och några där.
 
Sista timmen gick jag tillbaks till där jag startade och fick några till så det slutade på 99 stycken och 2,9 kilo. Säsongsbästa men ändå en ordentlig besvikelse då man kännde sig distanserad av såväl Blom som Ceder då man uppskattade att de hade minst 3 gånger så mycket men så var inte fallet utan de var endast nåt kilo före så då känndes det lite bättre. Men segervikten skulle skrivas upp ordentligt då man hörde om vikter på 6-7 kilo. Och det stämmde bra. Seriesuveränen Daniel Ahlgren hade nåt på 6 kilo och blev 3:a. På andraplats kom Bo Khilestad som kommit ner från Värmland för att deltaga på Kyrksjön med sina 7 kilo. Men dagens segrare var faktiskt Benny Svensson som gjorde hela Tibroklubben stolt när han vägde in sina 9 kilo som togs strax utanför starten. Bra jobbat Benny!
Seriesuveränen Daniel Ahlgren och dagens segrare Benny Svensson.
 
Men hur det gick i serien får vi vänta på svar om då Rotsén skall räkna samman alla tävlingar. Men klart är ju att Ahlgren och Blom är kvalificerade till nästa års pimpel-SM men 3:e platsen är det tightare om.
Och till er som klagar på att det är kallt så ber jag er att kolla bakom Benny och Daniel så ser ni sjön som numer har ett vattentäcke och utlovade mildgrader hela veckan! Inte bra då isarna nu har blivit fina men lätt fånget lätt förgånget. Hade det varit rena kärnisar hade jag inte varit oroad men nu är det mycket stöp som fruset ihop och det tål ju inte lika mycket värme som kärnisen gör. Vi får hoppas att kung Bore tar tag i saken igen och rättar till vintervädret.
 
Och nu har det även kommit in lite kolfiberspön för de hugande spekulanter som är intresserade. Finns både som pimpelspö och varpspö och kommer att visas upp på tävlingar framöver. Och det är begränsad upplaga och beställningar rekommenderas att läggas i tid eftersom det är handgjorda spön.
Fina kolfiberspön.
 
Det var även skönt att i familjefejden få kvittera emot Albin så nu står det 2-2 emellan oss och intrigen tätnar. Vem skall gå segrande ur striden i år?
Vad som gäller till nästa helg återkommer jag med och vilka sjöar/utgångsställen det blir får vi se längre fram i Veckan. Och jag får passa på att Gratulera Anssi som segrade uppe på Mälaren idag med och Jesper Dyberg som vann på Hjälmaren. Man blir lite avundsjuk att sjöar nummer 3 och 4 i storlek skall vara så mycket fiskevänligare än Vänern och Vättern. För isfisket på i alla fall Vänern är ju så speciellt att det endast är vårfisket som gäller i skärgården då norsjagande abborrar fyller upp vikarna. Men i alla fall Värmlandsvikarna kan ge skapligt fiske fortfarande.
 
Sköt om er så ses vi!

Åsunden 23/1

Nu har vi tagit en tur till Östergötland för att kunna få igång lite fiske!
Tanken var att på denna säkra sjö få igång armarna inför stundande DM-final i morgon på Kyrksjön. Sjön levererar ju överallt men kanske inte mest överallt men i alla fall så man kan få in lite timing i fiskdragning vilket har uteblivit mesta delen av säsongen än så länge för egen del.
 
Jag och Challe utförde våran andra hobby och åkte bil till Åsunden vid Rimforsa. Ligger ganska nära Järnlunden där rykten går att fisket har kommit igång. Och då man innan start fått höra att det vid avruskning bet i en del grova fiskar så hoppet ökade om ett riktigt gott fiske.  Planen var då att hålla koll på de "värstingar" man känner till i området för att lära sig mer om vattnet och se vart de beger sig ut på isen för det finns ju en del som kan vattnen där lite bättre än andra.
 
Hossa som brukar vara en dominator på vattnen i Östergötland och Kent Adell som brukar hitta en egen kant att sitta på är ju några av storfräsarna jag ville se vart de tog vägen. Men som så ofta förr så drog det ut på tiden och när jag väl kunde äntra isen så var de flesta bortom synhåll och än mindre kunde jag urskilja vilka som gått åt vilket håll. Men de flesta hade ringt Peo:s telefonsvarare och gick iväg åt höger men det fanns de som gick åt vänster och rakt fram med så hela Herr Nilssons taktikbok var med.
 
Jag traskade iväg åt högerhållet och stannade vid en ö jag haft bra fiske tidigare då det var 30 sprittande minusgrader och snö på isen så det kan ju inte skada att stanna där. Så jag började på behörigt avstånd och fiskade mig mot ön med 3-krok men kände inte minsta stöt i grejerna. Väl inne vid ön så vek jag av och där satt en fiskare och plockade lite fisk men jag kännde inget och gick över till tafs. Genast vart det fisk och 5 stycken fick komma upp och 2 i nästa hål. Men sedan var det stopp för mig. Så jag fiskade mig över hela delen av sjön ute på det öppna men dat var som ett dansgolv helt sterilt.
 
Bort emellan öar och testade av så mycket som möjligt och hörde andra rapportera lika surt fiske med en enstaka fisk här och var. När jag fiskat av delen och kommit ut i sundet så var valet om man skulle ge sig ut eller gå tillbaks där jag fick fisk i början. Då det var för stora arealer att leta av utåt och man inte hade minsta hint om vare sig att det var fiske eller vart man skulle gå så gick jag tillbaks mot startplatsen fortfarande borrandes fram. Men då jag kom tillbaks hade jag nog ett 10-tal fiskar och hade nog inte bommat en enda!
 
Väl tillbaks så sitter en dam och hivar för glatta livet mitt emellan mina starhål! Jaha det är precisionsfiske idag tänkte jag och slog lite hål emellan dem som gett fisk tidigare. Men då det återstod 40 minuter av tävlingen hade jag bara 13 fisk och ville justera drastiskt. Så på med en 25 mm pirk på 6 meters djup och fick fisk ganska strax. Men att fiska med en så liten pirk på sådant djup är inte lätt så då skiftade jag till en lite större som skulle provköras. Den hade simhud och fjädrar och kroken på var en som jag själv rekommenderar till just Åsunden så det är väl bara att köra?
 
Pirken kom till botten och 1 lockryck och det var fisk. Ganska raskt fick jag 8 fiskar i det hålet och undrade vad som varit så svårt idag? Men efter detta kännde jag eller fick fisk i stort sett i varje hål och slutade på 32 fiskar. Vikten 810 gram och en tiondel av dagens segrare idag. Det var ju helt tydligt att man varit i fel del av sjön men ändå? Så dåligt var det inte i den delen jag var och varför fick man ingen fisk på 3-krok i början där? Ingen bonusfisk som togs i den delen såvitt jag vet men det var ju inte alls som vanligt och att höra de som fått hål med 50-80 fisk i låter som en utopi och undran om det var en annan sjö de fiskat på.
 
Får nu se till att inte göra om samma fel i morgon på Kyrksjön men vad var det egentligen som gjordes så fel idag av mig. Inte bara val av del på sjön utan över huvud taget. Det får jag fundera på tills i morgon och helst komma på en lösning innan start. Men som det är just nu så har jag ingen egentlig förklaring mer än att jag förutom välja fel del även fiskade riktigt uselt idag. Men som de säger så ett dåligt genrep...............
 
Kör försiktigt och sköt om er så ses vi snart på någon is!

Hektisk tid på säsongen.

Nu är det full fart på pimplarna över hela landet.
Till och med nere i Skåne är det full fart på dem som håller på med den ädla sporten.
Helgen som gick så vart det ju start på PSC med arenan Norasjön som även den kunde visa en seg sida då trögfisket har avlöst varandra på alla möjliga sjöar och det är ju inte bara jag och Samuel som har nollat utan listan kan göras oförskämt lång så jag skall inte ens nämna Mats Petterson i detta.
 
Norarycket segrades ju som de flesta vet av Laxen. Och det är bara att lyfta på hatten för denna duktiga fiskare som är som ett årgångsvin och blir bara bättre med åren. Bävar bara för när man får fiska i veteranklassen mot honom. För om man ligger efter nu så kan han väl ta min påse som agn när man blir veteran!
Skaraborgs DM har nu avklarat 2 av 3 tävlingar och bara grande finale på Kyrksjön är kvar nu på söndag. Och till dem som inte har varit där förut så kan jag varmt rekommendera denna tävlingen då det är en fiskrik sjö med många ansikten. Mer om det på söndag efter tävlingen.
 
Men i seniorklassen är det enda som är säkert att Daniel Ahlgren tar en medalj och SM-plats medans resten är en öppen historia. Så den som lyckas bäst på söndag kan även den knipa en medalj och SM-plats. Men vi får väl hoppas att det är någon som tar medalj på årets SM i Lycksele och ger en plats till från Distriktet. Själv har jag fått klartecken att jag får deltaga däruppe och det kommer att bli sista pimpelhelgen för säsongen för sedan är det full fokus på varmare breddgrader.
 
Förra helgen vart det lite surt med larver för min beskärda del fick fel adress men glada var de som kom till Nora-rycket för där fanns det helt plötsligt larver som annars inte hade kommit dit.
Nya försök denna veckan och nu kom de rätt och skall prepareras så gott som möjligt innan helgen som kommer att bedrivas på 2 olika vatten. På lördagen är det tävling på Åsunden vid Kårtorp. Detta för att det fisket passar bäst inför Kykrsjön på söndag. Alternativet vart att fara till Värmland för att deltaga på Grumscupen med fiske på Longsjön på lördagen och Grumsfjorden (SM-vattnet för ett par år sedan). Men det passar bättre med Åsunden för våran del.
Larver som skall badas och sållas.
 
Och ute i landet så är det nu så många tävlingar/kulor så man har egentligen inte tid att ha ett arbete men man måste ju ha en inkomst med så det är bara att bita ihop och köra på. Isläget blir ju allt bättre och ifrån några Skara-sjöar rapporteras det om isar på 20-25 cm som inte har allt för mycket snö på sig så de växer så att det formligen knakar.
 
Även i Dalsland börjar isarna bättra på sig och på Ånimmen är det flera som rapporterar även bra fiske med matabborre. Men man skall fortfarande vara vaksam på hur isen är för det kan fortfarande vara många tunfläckar där som det har legat snö på. Så den som inte har isdubbar på sig när den ger sig ut klassar jag in i en kategori och den kallas idioter. För rapporterna har ju haglat från hela landet och det har oftast varit skridskoåkare. Men det har även varit barnfamiljer so ger sig ut på okontrollerade isar med barnvagn. - För det satt ju fiskare längre in! Men att de inte lyssnar trots att de blir tillsagda att isen inte är kontrollerad längre ut och troligtvis dålig så sportfiskare inte ger sig ut där så skall de promt ge sig ut ändå! SKÄMS!
 
Utanför huset så kan man nu blicka ut över Kinneviken och se att det är locket på så långt ögat når och det har det nu varit en vecka så det kan nog vara dags att testa om det finns lite sik i Blomberg. Det brukar ju vara gott om dem i månadsskiftet Januari/Februari så det borde ju vara dags nu. Så på med mormuskorna och nån maggot så skall det nog utvisa sig ganska snart om det finns någon hemma. Det brukar ju även gå lite lunsar till abborre där med så de grejerna skall ju med också!
Men glöm inte kolla isen innan om ni skall ge er ut för jag har ingen som helst rapport därifrån men då de kör rally på isen utanför båtgården så borde den vara minst OK.
 
Sköt om er nu och fiska säkert så ses vi snart.

Vristulven DM 2

Då har vi klarat av DM 2 som gick på Vristulven med utgång Böjabadet.
Vristulven är ju en gammal SM-arena i pimpelfiske för herrans massa år sedan så det finns nog några ute i landet som minns den. Sjön kan förklaras med att den är vanskligt grund i kanterna men har ett skapligt djup i mitten. Normalt så sker fisket på det grunda med risk för att borra i sten då det vimlar av stora stenar såväl i vattnet som på land. Minns den gång jag som liten knort var ute för att pimpelfiska med halvmetern tjock is och vi hade bara yxa att öppna isen med. Ett plaskigt arbete men vi hade inget isborr så det var enda alternativet. Jag slet som ett djur och skulle börja pimpla och märkte till min förtret att en sten hade prickats och låg precis under isen. Bara att göra om för att kunna få ner pirken. Blev inte så många fiskar den turen men den som spar han har!
 
Vis starten vart det funderingar på vart man skulle gå och valet att gå ut till utsidan den stora ön vilket jag trodde skulle vara alternativet med fiske på 4-7 meter i stället för normala 0-4. Men då det var lite narig vind så valde jag startviken för Ronjas skull då det var enda stället som det kunde vara lä. Det finns ju emellanåt lite fisk där men borde vara i tidigaste laget. Men de övriga följde samma lämmeltåg som vanligt och följde Peo:s råd och gick åt höger!
Lämmeltåget gick som vanligt runt udden och intog högersidan.
 
Vi startade med 3-kroksfiske men som befarat så fanns det ingen fisk och vi fick bege oss utåt. Men längs med hela kanten så var rapporterna svaga och endast en enda fisk rapporterades. Så Jag och Ronja bestämmde oss för att gå ut en bite och testa djupare utanför den stora ön. Men när vi närmade oss så såg vi att det var klungfiske som gällde men på helt fel ställe.
Klungan var stor redan när vi kom dit.
 
På vägen dit så såg vi att det vevades febrilt med armarna på dem i klungan så jag försökte bilda mig en uppfattning på vägen vad som gällde och det var tydligt att fisken gick riktigt djupt idag. Så jag plockade fram en 55:a med blåmyska och borrade ett hål och fick 2 fiskar i första hålet. Fortsatte med några bomhål tills jag hittade ett med en stor sten i kanten av hålet. Det blev ett riktigt bra hål med 40 fisk i. Annorlunda att fiska på ca 10 meters djup och fiska loppor på Vristulven men det var tydligen det som gällde. Till slut satt i stort sett hela startfältet där och det var minst lika trångt som det var på Gåxsjön för 2 år sedan då vi hittade fisken ute på sjön.
 
Men allteftersom så tunnade det ut på fisken och blev färre och färre i hålen och till slut var det nästan bara Heikki Vuotolainen och Claes Thörneling som satt och drog oavbrutet. De hade träffat kanten som brantar ned mot djupaste hålan och satt helt rätt och var untuchable då kanten är så liten. Fortsatte ut på de avfiskade områdena för att över huvud taget få något och det blev några stackare till och petade ihop 81 stycken med den hugande vikten av 1630 gram vilket räckte till en 5:e plats i dagens drabbning.
Segrade gjorde Daniel Blom på 2.7 kilo följd av Ahlgren  som i och med andraplatsen idag är klar för SM 2017 och ledare av DM-serien och kan endast petas ned av Blom och Ceder. Altså klar medalj redan i våran DM-serie. Bra jobbat Daniel!
 
Det är fler som är klara för SM och det är alla damer och juniorer som deltaget i båda tävlingarna.
I lagtävlingen segrade Lidköping idag och det var jämnt även idag och därmed utjämnat mot Tärnan och avgörandet sker nästa söndag på Kyrksjön i Mölltorp. Fördel Tärnan där men under har skett förut. Skaffa blynacke och bara köra på är det som gäller. Och vad det gäller SM-platserna till nästa år i seniorklassen så är det fortfarande öppet och en bra prestation på Kyrksjön är ett måste om man vill deltaga på SM 2017 individuellt. Det kommer i alla fall att bli en batalj i värsta slaget på söndag för alla som inte är klara för SM och Daniel Ahlgren kan bara gå omkring och lattja om han nljer sig med det men jag tror att han siktar mot guldet så han blir nog giftig där.
 
Skön dag i alla fall och fisket var marginellt bättre än förväntat om än dock på helt fel plats än förväntat så kan vi bara se fram emot uppgörelsen på söndag.
 
Sköt om er så ses vi.

Tolken idag!

Då har vi klarat av serietävling nummer 2 i Knalleserien.
Utlovat var en del kallgrader närmare 10-12 stycken för att inte minnas helt fel.
Men när jag började åka var det endast 7 st på hemmafronten men allteftersom så kröp kvicksilvret allt längre ner och som kallast var det nog 11 busiga små minusgrader men ingen vind att tala om. Dock en del snö i luften och det var det ju inte alls utlovat i prognosen.
 
Men ett glatt gäng begav sig ut på isen i både A och B-klassen. Hade redan bestämmt mig innan att jag skulle göra en Anti-Peo och gå vänster. Slog följe med Andersén en första bit där våra vägar skiljdes. Han skulle "safea" medans jag skulle vara gambler och gå på baksidan av ön och fiska in mot land på andra sidan.
Andersén med kraftfulla steg ut på vidderna.
 
Hade som plan att snika intill grundet för att fortsätta bort över djuprännan för att se om det fanns fisk där jag haft bra fiske tidigare. Så jag började på 4-5 meters djup för att gå utåt mot djuprännan och det tog nog 15 hål innan det ryste till i spöt. Kändes som en skaplig fisk men strax efter högg det i en liten loppa. Nästa hål blev det 2 loppor direkt innan det återigen ryste till i spöt med känslan av att det var bättre fisk. Fortsatte framåt med ungefär samma resultat i varje hål och så fort som det känndes som en skaplig fisk så bommades det.
 
Skiftade till tafs och fick bara småloppor och inte heller i högre fart än med 3-krok så jag återgick till 3-kroken. Men då verkade det vara slut på nappet av de större (om det nu var det) och det blev fruktansvärt många bommar och endast vart 5:e napp resulterade i fisk som bara Herr Nilsson hade varit stolt över. Så jag begav mig vidare bort mot land och in bakom nästa ö där jag hade 2-3 meter men det blev inte ens ett enda pill där och jag fiskade mig utåt igen.
 
Inte förrän jag kom tillbaks till området jag fick fisk på tidigare så började det pilla på grejerna igen. Borrade mellan de gamla hålen och fick nog 1 fisk i varje. Eller i alla fall napp. Det var ju inte direkt som asförbannade Storhamraabborrar utan minikattungar som trevande försökte komma åt kroken. Men i slutet så bytte jag återigen till tafs och då fick jag upp ett 10-tal fisk innan slutsignalen gick. Årsbästa igen men nu får det ta mig skatan hända något för att årsbästa numera är 33 fiskar och strax över halvkilot är väl så det ska vara efter ett skapligt hål på en sur sjö? Men detta är efter 4 timmars hårt slit med mängder av hål och förflyttningar. Att chansa får man nog sluta med och börja armbåga sig lite på de säkra ställena. Det blir ju klungfiske då men man har inget val.
 
Högsta vikten för dagen kom upp i B-klassen av Peter Karlberg med 3822 gram. Dagens skräll denna gången var dock Benny Svenson på andra plats med 2468 gram. Heja Tibro!
A-klassen vanns av mannen som skall exportera matjord till våren nämligen Andreas Möller. Vikten stannade på 3538 gram. Men varför göra mer än man behöver?  Det räckte ju med att ha bäst i sin egna klass och första runner up var vår egna Charles Fasth på 3462 gram och sedan var det fallande skala nedåt. För hela resultatlistan se Knallens blogg.
Möller höll väl igen lite för att spara på krafterna framåt i serien men det räckte ju ändå till 25 poäng i serien.
 
I morgon har knallen sin pimpelcup på sjön vid Danicke om jag inte hörde fel. Men jag lyssnade inte särskilt noga då jag själv redan var ute (mentalt) på Vristulvens is dit vi skall fara i morgon. Skall bli intressant att se vad sjön har att erbjuda men har inga uppskruvade förväntningar på morgondagens fiske. Och då kan det väl bara bli bättre än förväntat?
 
Och då jag inte kan mobba Mats Petterson som bara hade 1,9 kilo mer än mig så får jag väl lägga in en bild på Samuel Larsson i stället. Han deltog inte men förtjänar ändå en bild!
Samuel! Kommentarer överflödiga!
 
I morgon går även deltävling 1 i PSC av stapeln i Nora då Norarycket avgörs. Hade gärna varit där då Norasjön är en underbar pimpelarena för där får till och med jag fisk!
 
Nu får vi ladda batterierna inför morgondagen oavsett vilken sjö vi skall ut på men kom ihåg att det kan vara halkigt på vägarna så ta det vackert och skitfiske på er.
 
Sköt om er så ses vi!
 

Nu kör vi!

Tack Kung Bore!
Äntligen har du gett de minusgrader vi har längtat efter så länge.
Nu börjar isarna stärka sig så att till och med Kinneviken i Vänern ligger och fartygsskepparna börjar gnälla. I Skaraborg så väver isarna nu så det knakar då det blev lite regn som tryckte ihop snölagret för att sedan frysa ihop till ett lager med sammafruset stöp så att kylan biter igenom och bygger is.
 
Morgondagen blir det Knalleserie på sjön Tolken där det vankas djupfiske eller?
Man vet ju inte riktigt då sjön inte har varit sig lik sedan SM gick där för ett antal år sedan då grundfisket fick sig en ordentlig knäck. Om det berodde på SM:et eller ej kan man ju aldrig veta men det skedde en ändring samtidigt och det blev sedemera bara djupfiske som gällde i sjön. Men de sista åren har även grundfisket gett bättre och bättre så snart kanske det kan vara bra igen. Kanske i morgon?
 
På söndagen blir det Skaraborgs DM 2 på Vristulven. Kanske lite väl tidigt att ha en tävling där men ändå. Vi får en liten förhandsvink om hur det kan bli längre fram på säsongen där. För de flesta minns väl att sjön blommade senaste året vi hade tävling där och levererade ett fullgott fiske efter fisk i bra tävlingsstorlek. Men vi skall nog inte räkna med några högre vikter där ännu men vi får ju se vad snittvikten ligger på och därefter får vi dra våra egna slutsatser.
 
Samtidigt går första deltävlingen i den härliga pimpelsport cup i och med Norarycket vilket även det hade varit kul att vara med på men man kan inte göra allt. De som kommer dit kommer säkerligen att bjudas på ett härligt fiske och alla vill väl slå föregående års rekord som slogs på sjön. Även deltagarna där kommer att få tillgång till bloodworms då min leverans bara hamnade 4,5 timmar norrut så att vi härnere blev utan. Men till nästa vecka så kanske det levereras till rätt adress.
 
Nästa helg blir det även där krock då DM 3 och Järfällamästerskapen går av stapeln samtidigt. Synd för det är andra deltävlingen i PSC vilket är en riktigt lattjo tillställning. Dels att det är PSC samt att det är på Mälaren vilket alltid är kul. Kanske man kan göra helt rätt någon gång där och det har ju bara gått uppåt för egen del. Från diskad på SM då jag lyssnat för dåligt på ingångstiden till 4,5 kilo och senast 8,9 kilo och nästan poäng i PSC. Blev väl nästan även i Nora men det räknas ju inte då det bara är poäng som räknas.
 
Nu laddar vi så gott det går och värmer upp oss inför morgondagen då Tolkens is ihop med randiga riddare skall bemästras så jag hoppas det kommer riktigt mycket folk för det brukar ju bli folkfest där. Kom ihåg bara att det är ny infart till tävlingsområdet så det kan vara bra att ringa Knallens telefonsvarare för vidare information.
'
Kör försiktigt så ses vi på någon is i helgen

Skaraborgs DM 1

Nu har vi äntligen fått avgöra DM på hemmaplan och inte behövt åka till något annat för att genomföra vårat DM. Visst är det bara en deltävling än så länge men detta innebär att vi inte behöver använda R.S.T för att avgöra detta. Arenan var Månserudasjön vid golfbanan i Töreboda. Och för de flesta så är väl just Töreboda mest känt i fiskekretsar för Göta Kanal där många tävlingar i mete har avgjorts. Men det finns faktiskt en sjö där med och innan kom jag inte ihåg sjön men när vi var framme kännde jag igen den och har någon gång tidigare varit där men inte med något fläskafiske i minnet.
 
Men det är ju DM så då är det bara att ta fram skygglapparna och försöka göra det bästa av det. Så när alla var anmälda så bar det ut på isen. Isen var täckt av decimetern av snö men här skulle den tydligen ha legat längre så det skulle väl inte ge så stora problem. Tanken var ju att inte bara slå de andra tävlande utan även årsbästa som efter 2 tävlingar fortfarande stod kvar på fina 4 fiskar och 103 gram.
Utgång på SKaraborgs DM 1 Månserudasjön.
 
Vädret var inte riktigt vad som var utlovat så det blev plusgrader som gällde idag.
Jag hade lovat Peo att inte följa hans råd att gå höger men när jag såg vart alla gick så gick jag- höger.  Hittade en vass som såg fin ut men vågade inte riktigt gå nära då de varnade för att borra i sten så det fick bli en bite ut.
Startade med en 25:a med en felbeställd krok som jag skulle kunna tänka mig i detta vatten och starten gick.
 
Redan i 3:e hålet hände det där magiska! - Jag fick fisk. Det var riktigt länge sedan men fortfarande underbar känsla. Ronja kontrade direkt så det blev lika. Benny som för dagen utmanat Ronja på fiskeduell med pris att vinnaren fick kasta snöboll på loosern ringde och var bekymrad över att det inte nappade. När han fick reda på att vi båda fått var sin rackare började han traska runt på sjön. Fick sedan några till och det blev till och med en serie på 3 fiskar i ett hål. Men det var många hål emellan nappen.
 
Men när det kom folk från alla håll och rapporterade att de var fisklösa stannade jag i området och petade upp en här och en där. Inga Jämtar precis men Herr Nilsson hade nog gottat sig åt dem i full skala. Fiskade ut mot ett stengrund som hade branta kanter men kännde ingenting där. Såg då Ove från Vattnan som satt och fick lite fisk längre ut men valde att vända tillbaks då det var flera stycken som ville ha hans fisk som han hittat ute på sjön. Tillbaks inåt så fortsatte jag att få nån fisk här och vart men rapporterna avlöste varandra om fisklösa fiskare så jag stannade kvar.
 
Stackars Ove hade vid det här laget fått många fiskevänner så de var nog 25-30 man runt honom men då det bara var en liten ränna som rymde fisk så var det inte så mycket de fick runt om. Själv började jag missa fisken och det var några stycken som revs loss i iskanten eller nappen missades så det var lite surt. Men jag kunde i alla fall räkna ihop 20 fiskar med den hugande vikten 292 gram som renderade i en 5:e plats i herrsenior men en 3;e plats i DM. Skaplig start på DM men det är ju 2 tävlingar kvar så mycket kan hända.
 
Segrade gjorde idag Daniel Ahlgren Lidköping SFK på förkrossande dryga 600 gram. Ove som fick behålla lite av fisken själv blev 2:a med kamraten Mats Olsson tätt efter. Ceder nöp sistapriset och sen kom jag med Blom hack i häl. Lagtävlingen vann Tärnan före Lidköping med 30 gram tillgodo. Synd att vi inte hade Ahlgren i laget för han hade nästan vunnit laget själv då lagen hade något på 700 gram! Och detta på 4 deltagare i varje lag!
Hur det gick i den allvarliga dusten Ronja vs Benny så ser ni resultatet nedan.
Ronja segrade över Benny i dagens batalj! Detta trots nytt personligt rekord i snöänglar. (av Ronja)
 
Nu får vi avvakta med vilken sjö det blir nästa helg för det är isläget som avgör. Skarasjöar eller eventuellt Ymsen. Det får förkunnas under veckan. Men till nästa helg skall vi ha fått hem blodisar så även om fisken är lika nödbedd som den varit än så länge i våra regioner så skall vi kunna matcha upp dem med lite kryp på kroken. Glöm bara inte tomburkarna hemma för de behövs.
 
Och det var inte alla som fick fisk idag så för deras skull sätter jag in en bild på en annan som nyss nollade.
Samuel får representera de som blev utan fisk idag.
 
Så nu får ni sköta om er och hoppas på att vädergudarna är med oss så att vi kan få komma ut på sjöar som innehåller nappvillig fisk så att inte alla liknar dem i Malungstrakten.
 
Ha det bra och sköt om er så ses vi snart.

Första Knalleserien avklarad!

Då var första serietävlingen avklarad i Knalleland.
Ett gott gäng samlades på parkeringen vid sjön och den fylldes ganska väl och förhoppningarna steg om ett gott fiske då uppslutningen var hög med många comebackande fiskare. Till och med födelsedagsbarnet Gunter Furtemuller var på plats med en billast trollhättingar.
 
Ut på isen som nu hade fått ett vackert lock i form av snö. (det var tydligen blankis innan natten) och sjön såg fin ut och väldigt fiskrik. Men ingen hade någon information om sjön då det var väääääldigt länge sedan det var tävling där. Så en vilad sjö som hade detta utseende med vasser, branta kanter, Flata kanter såg ut som att den kunde leverera rejält med denna variationen.
Snöig start men stora förhoppningar på sjön att den skulle leverera idag.
 
Började med liten pirk och fiskade utanför an vass men kände inget så jag fiskade mig bortåt mot den första klungan där Gädd-Pelle Hagman fått en 3-hektos. Men ingen annan kännde något så jag fortsatte ut rakt över sjön till motsatt udde och var nere på 10 meters djup som djupast slog en lov runt den bortre viken och såg då en lång tarm bort åt andra hållet. Men då folk kom därifrån med som inte heller hade kännt så avböjde jag inviten att gå in där.
 
Testade runt i hela arsenalen och kommer att kortfattat förklara att ingenting funkade så Sören Stange får hållas med att jag INTE slog årsbästa idag för det var mig övermäktigt att ens få ett enda napp under de 4 timmar som tävlingen var. Men jag var inte ensam utan många blev helt utan idag.
Det var många som såg ut som Samuel Larsson idag!
 
Men när man summerade vart de som fått fisk hade varit i den viken som jag hade ratat coh enligt urinvånarna så var det enda stället man kunde få fisk på. Bra att veta efter tävlingen!
Men man får vara glad för Mats Petterson som gick in i ovan nämnda vik och äntligen fick fisk och hamnade på andra plats idag. Men vann gjorde byxmannen Andreas Möller som fick ihop 1,4 kilo och var ensam över kilot.
Glad idag igen! Andreas Möller segrade på Knallens första serietävling.
 
Men det finns god behållning av dagen med.
Att vara ute en sådan här dag gör att man uppskattar varje napp mycket mer. Så då kan även andra sursjöar bli lite lustiga!
Och det var även skönt att den 3-årige killen som var med idag fick en fisk och slog många vuxna. Om han slog hälften vet jag inte men det var nog inte långt ifrån för hans fisk vägde hela 66 gram.
3-åringen som läxade upp flertalet av deltagarna idag. Inklusive mig.
 
Nu blir det bara att ladda om inför morgondagens fiske med förhoppning om att jag skall klå mitt årsbästa då i stället. Och då klår jag ju 8 timmars fiske som renderat i 4 fiskar med den hugande vikten 103 gram.
 
Kör försiktigt i snön så ses vi.

Dubbelhelg i pimpelfiske.

Nu kör det igång med tävlingar "på skarpen" här hemma.
Senaste dygnet har det snöat och lagt ett lock på de tunna isarna. Att det är tunna isar nämns för att gemene man inte ska ge sig ut på isarna under helt okontrollerade former. Varningen är då isarna varierar brutalt och man får vara riktigt van och kunnig för att ge sig ut. Men kontrollera isarna flera gånger då det beror ordentligt på åt vilket håll det blåste då isen la sig. Isarna kan variera så pass mycket som att det är upp emot 15 cm is på flera ställen medans det kan finnas fläckar där det endast finns en tunn hinna. Värre är ju att det har snöat och täckt isen så att man inte kan se hur tjock isen är. Ännu mindre "höra" när isen pratar och varnar om att den är tunn för det blir en ljuddämpare så man inget hör.
 
Men nu finns det även gångbara isar och blodhundarna från Knallen har återigen lyckats och nu bär det av mot Alingsås för att fiska på Ornunga som är en sjö jag inte ens har hört talas om. Så det blir en ny sjö att lägga till handlingarna. Har inte en susning om vad det kan bjudas på för fiske och inte heller vilka djup eller storlek på fisk. Men man får väl göra som Bertilsson i onsdags och drömma sig tillbaks till Jämtland och river upp lite granna abborrar. Och Mats är väl lite revanchsugen då det inte blev allt för många fiskar som ville bita på hans krok i onsdags.
 
På söndagen så blir det DM på ännu en ny sjö för mig då vi far till Töreboda för att fiska på Månsarudssjön vid golfbanan. En sjö jag aldrig heller hört talas om tidigare trots att det tidigare gått ett DM där. Men då var jag väl fortfarande med i Götene SFK och där åker man inte på annat än klubbtävlingar. Så blir det i en klubb som är mest för inbördes beundran.
 
Men nu laddar vi för 2 nya sjöar som ska bemästras då det är både seriestart i Knallens serie såväl som Skaraborgs DM-serie med nya förhoppningar om att lyckas att antingen gå upp i A-klassen och/eller komma till SM.
 
Kör försiktigt i snömodden så ses vi. 

Premiärpimpel i södra Sverige.

Då har vi i södra Sverige fått komma ut på is!
18 sprittande glada minusgrader på morgonen och en kanske lite mindre fiskrik sjö! Men det var inga tveksamheter här inte. Trodde vi skulle bli ett fåtal men uppslutningen var nog mangrann till sjön som Knallens blodhundar till isjägare jagat reda på. Knallar, smålänningar och Skaraborgare om vartannat med inslag från Göteborg och Trollhättans stolthet skulle samsas på isen. Och i detta gänget är det inte svårt då alla har rätt inställning till vad det går ut på och vare sig surfiske eller köldgrader kan hindra dem.
 
Efter samlingen på parkeringen som blev full av pimpelfiskare så bar det ut på isen. Temperaturen hade nu gått upp till modesta 9 grir och solen bröt igenom och gav oss ett vackert vinterlandskap och en is som det bara myllrade av likatänkande (någorlunda i alla fall) var en fröjd för ögat. Nu ligger isen söder om Jönköping!
Ut på isen som täcktes av ett centimetertjock snölager som satt fast i isen så gott det gick och bort mot det område jag fått fisk senast. Där fick jag samsas med såväl Möller som Andersén och Blom så nu skulle det inte bli lätt att ta hand om alla fiskar själv!
 
Men då vi fiskat i 20 minuter i området utan att någon haft ens ett enda napp begav jag mig ut och över mot andra sidan. Jag hade ju gått ut åt höger precis som Peo tipsat mig om men det var ju inte rätt den här gången heller. Så nu bar det av emot precis helt andra sidan. Fiskade mig bortåt. För det heter väl ändå att fiska även om man inte får något? Väl över mot andra sidan fanns det lite is-skravel som jag testade utanför och en saftig fisk (troligtvis gädda) nöp tag och dansade lite med grejerna innan kroken brast. Men väl över intill en vass skulle det bli guld och gröna skogar!
 
Nä det blev samma sak där med och då isen var betydligt sämre där så traskade jag tillbaks. Testade av området där gäddan hade bitit för om det finns gädda så finns det betesfisk och då troligtvis abborre. Men det blev ingenting här heller. Fortsatte tillbaks till Blom där han satt kvar och gnetade så rapporterade han att han fått upp 10 abborrar. Slog ett hål och fick 2 förhållandevis snabba fiskar men var inte övertygad om att det var rätt så jag fortsatte bort i arkipelagen.
 
Men det var ungefär samma resultat vart man än gick och ett 10-tal abborrar var för dagen ett bra antal fiskar och jag började söka efter fisk som var i alla fall större än handflatan för det var ju några som fått upp matfisk med.
Mikael Hjelm sitter och småmyser då han fått upp en abborre på 540 gram
 
Sprang även på lite Tibrofiskare som kommit till tävlingen och även de hade fått fisk.
Bernt Olsson Tibro har kopplat på sitt fighting face och blev enda Skaraborgare på prisplats.
 
Fortsatte utåt och bytte helt grejer och satte på en 55:a med tafs. Detta kanske skulle väcka fisken? Ganska snart så fick en borre syna ovansidan av isen och i nästa hål en till. I 3:e hålet gungade det till lite bättre men det var en 3-hektos mört som hade våldfört sig på kroken. Men sedan vart det stopp och jag fiskade mig hemåt till slutsignalen och kunde summera 4 fiskar och 103 gram. Årsbästa!
 
Tillbaks till invägningen och där kom den ena fladderpåsen efter den andra och det visade sig inte hade varit någon höjdardag för någon fiskemässigt. Men en helt fantastiskt fin dag på sjön. Kul att se 9-åriga Linéa som pallade för hela dagen och kom in som en solstråle även utan fisk och konstaterade att på lördag blir det bättre. Underbar kommentar.
Tur att det inte blåste på parkeringen för då hade påsarna blåst iväg.
 
Men Jörgen Bertilsson som senast pimplade påskpimpel i Jämtland hade ju inte förstått att det var en sursjö med mestadels småfisk och plockade ihop hela 1,3 kilo och pulvriserade allt motstånd för dagen. Hur trög får men egentligen vara? Alla borde ju förstå att det inte går att göra så. Och för att strö ändå mer salt i såren på oss andra så lade han av i förtid också. Fy på dig Jörgen.
 
Bästa Skaraborgare blev Mikael Hjelm med 540 gram på 1 ! fisk Blom hade nog flest med sina 25 men storleken uteblev på allihop. Bernt Olsson enda pristagare från Skaraborg med sina 4 fiskar. Men jag tror nog att alla Skaraborgare i alla fall fick fisk. Det var det ju inte alla som gjorde för det var flera som nollade.
Om Samuel Larsson skall fortsätta att få kallas Horreds stolthet så får han börja fånga lite fisk. För det hjälper inte att blunda för sanningen att man har nollat!
 
Mats Petterson var glad att få komma ut på hemmais. Men hur gick det för honom då? Jo det får ni se på Knallens hemsida där resultaten läggs ut.
 
Nu på lördag kommer troligtvis Knallen att starta serien på någon sjö med en aning mer fisk så vi får hålla koll på deras hemsida eller telefonsvarare på fredag för att se vart bet bär av.
På söndag är det säkerligen DM på Månserudasjön i Töreboda som Bernt Olsson har lovat bättre fiske på än vad vi nu hade på 3-hörningen. (I alla fall för honom). Vad den sjön har att erbjuda har jag inte en aning om men det vet vi då.
 
Sköt om er så ses vi på någon is snart.

Äntligen dags.

Nu är det äntligen dags för pimpelpremiär på "hemmais".
Det är väl synd att kalla trehörningen söder om Bottnaryd för hemmais men det duger för mig.
De senaste dagarna med blågrader har Knallens blodhundar till isjägare hittat godtagbar is och ställer till med pimpeltävling på just trehörningen. Endast en och en halv timma dit så det får räknas som hemmaplan då man kan få krypa ned i sin egen säng efter väl förrättat värv.
Att inte heller behöva gå upp på småtimmarna för att sitta längre tid än själva fisket för att komma fram är en ynnest som är svår för Nordlänningar att förstå. Att de har långt till sjukhus eller affär är väl en värdslig sak jämnför med om man har långt till pimpelisar?
 
Mats Pettersson har väl blivit deporterad till stöpträningsarenan för han har inte kommit åt reglagen på ismaskinen och ställt till förtret. Möller har hållt sina byxor inlåsta i bankfack då folk är och stoppar in sina händer i fickorna hela tiden. Andersén vilar sig i form ihop med en rulle toapapper med blandade fanfarer. Björn smider någon list om vem som skall få vad i sin påse att väga in. Kanske en näbbgädda den här gången? Men annars så kan det nog vara en och annan överladdad Knalle som beger sig ut på isen i morgon då isarna har lys med sin frånvaro en längre tid.
 
Men det är en del som far upp mot Vikasjön för att fiska i stället men nu skall vi börja fiska i södra Sverige med. Och på lördag startar nog Knalleserien och sjö meddelas senare men det finns ju några lågoddsare som inte kommer nämnas här. För om man ska ha reda på vilken sjö det blir så är det antingen Knallens hemsida eller telefonsvarare 033-255027 som gäller. Där kan man få rapport från fisket samt nån rolig historia emellanåt samt vart nästa fiske sker i Knallelandet.
 
Men det ska bli riktigt kul att träffa hela gänget igen på deras egna isar istället för nån ibland på en tävling ute i Sverige.
 
Sköt om er därute nu och kör försiktigt så ses vi.

Nytt fiskeår

Ja då var 2016 här.
Och 2015 var ett år som inte var som alla andra. Vintern befann sig inte i närområdet och det var mycket bilåkande för att komma till pimpeltävlingar och man borde nog ha skaffat klippkort på Orsa camping för att få övernatta. En endaste tävling i skaraborg och den deltog jag inte på utan grillade korv till mormuskagiganterna i Distriktet. Och isgränsen gick väl i stort sett hela vintern från norr om Orsa så vart det fina isar medans söder så blev det tjatigt att höra om inställda tävlingar.
 
Sluttampen gav en fin avslutning med påskpimpel följt av en härlig pimpelvecka då vi fiskade oss upp till pimpel-SM i Norsjö via Lycksele. Just i Lycksele testade vi av den sjö vi trodde var enda alternativet till 2016 års pimpel-SM men tji vad fel vi hade. Vi hade i alla fall ett härligt fiske ihop med familjen Rimmevik trots att vindarna var i mesta laget. Sjön visade upp många möjligheter och att allt var möjligt på det vatten vi provade. 3-krok, tafs, Vänerpirk och balans var alla framgångsrika. Syftet med testet var ju att ha ett litet hum om vad man skulle förvänta sig men då de väntade tills i höstas med att komma ut med de små pölar som skall användas till SM-vatten så blev de ju ofiskade av oss så vi har inget att komma med som bidrag trots att arrangörerna tyckte det hade varit kanon med en mindre tävling på vattnen innan SM i Norsjö då många ändå var på väg däråt. Men vi får se hur de löser logistikfrågan ute i bushen vid de tilltänkta vattnen.
 
Pimpel-SM i Norsjö chansade jag på att gå iväg och fiska lite ensamt men det var inte ett lyckat drag då detta område inte hyste önskad mängd fisk. Men jag blev ju i alla fall top-100! På lagtävlingen gjorde vi taktiskt rätt och delade upp oss för att testa av flera områden direkt och till slut satt vi i stort sett i samma område hela laget med skapligt fiske. Och hade vi bara tagit upp någon av alla lunsar vi hade på så hade det blivit medaöj. Hade vi tagit upp alla så hade vi definitivt vunnit. Men eftersom vi "bara" fiskade bra men inte tog upp lunsarna så kom vi på en hedrande 4:e plats vilket är klubbens bästa placering någonsin. Stora gratulationer till dem som kom före oss då det var 3 riktigt bra lag före oss.
 
Sedan kom våren. Och något havsöringsfiske blev det ju inte men lite mete som blev blandade framgångar. Svårt med motiveringen är väl den första bortförklaringen. Pelle Ernst gillar ju bortförklaringar! Men då man inte har utrustningen eller hinner med att svinga spöna tillräckligt ofta så går det inte att hävda sig då det i vårat distrikt är många duktiga metare. Att bara vara lite bra räcker inte utan man måste dels ha självförtroendet ihop med rutin och som Lennart Zackrisson sa "ha en känsla för feeling". Har man inte denna känslan så tar man fel beslut och då funkar ingenting.
 
Sommaren kom och strax innan semestern fick vi den nya bilen och for på husvagnssemester ned till Malmö där det var oroväckande att se hur det såg ut i utkanterna av stan och speciellt då runt Sibbarps camping. Den fina parken hade förvändlats till ett ghetto med grov nedskräpning och doft av urinoar vilket gjorde att man kände sig som om man campade någonstans i Rumänien och inte i sköna Skåne. Men nu börjar det ju bli likadant över hela Sverige och det finns väl knappt en stugby som inte kommer att raseras av flyktingströmmen. Hoppas bara alla campingägare räknat in att det krävs total sanering eventuellt om/nybyggnad av campingen om det skall gå att hyra ut stugorna efter denna invasionen.
 
Hösten kom och man summerade den första sommaren som jag inte varit på västkusten över huvud taget. Inte ens till Smögen för att äta glass! Ej heller någon Gyltatur då det aldrig blev tillfälle till detta med rätt väder eller någon möjlighet att åka dit. Men i stället blev det en tur med fiskekryssningen ihop med Albin och Törneling. En resa jag sent skall glömma då jag fick med mig en drömresa till Indonesien med Papua Guinnea och fiske efter GT i ett paradis med Solid Adventures som researrangör i bagaget. En resa som kommer att gå av stapeln någon gång i April. Blir det det tidiga resan så blir det inget pimpel-SM för mig men jag hoppas få plats på den sena resan för då är pimpelsäsongen över och det är bara mete jag missar och det skulle inte vara en lika stor förlust som att missa pimpel-SM vilket jag tycker är riktigt kul det med.
 
Vintern började och isfronten gled söderöver och vi började med HDH-cupenGick inget vidare på cupen men var aldeles underbart att få svarva is igen så vi begav oss till Gryveldammen NV om Älvdalen för årets sista pimpel. En tävling som blev helt enligt 2015 års mantra. Fisken hittades i slutet och då ca 10 meter från där jag startade. Så 2015 kunde allt Mikael Engvall med gott mod ha startat 10 meter ifrån mig och ändå varit på rätt plats. Hände ju flera gånger att man var riktigt nära men gick åt fel håll. Tänk om man går åt rätt håll nån gång! Då blir jag nog helt o-stoppbar! Det i kombination med lite jord ifrån Möllers byxfickor så är lyckan gjord. Men att avsluta på prisplats vart ju helt OK ändå även om Lilleman tvålade dit mig.
 
Avslutningen stannade jag hemma då det inte orkas med att fara iväg alltför långt och ändå kunna fira ledigheten med familjen. Och då isarna uteblev i Värmland och Örebro så hade det redan gått över gränsen. Värmen fortsatte och det som såg så lovande ut först förvandlades till att daggmaskarna var uppe och visade sig i gräsmattan och snön i stort sett helt försvann.
Olof har fått lite väl många varma kramar men står ändå upp!
 
Nyåret kom och första helgen blir det inget fiske då Ronja dragit på sig en förkylning. Men vi får se vart det bär av på onsdag. Då kan det ju vara så att det blir tävling på Siksjön i Hällefors. Kul ställe och bara 2,5 timmar till. Annars så måste ju Mats ha anlitat någon bulvan till att sköta ismaskinen för i Knalleland så går ismaskinen för högtryck och man hoppas att den får förbli intakt nu så att knallens isletare inte går in i väggen för de har fått jobba för högtryck de senaste åren och det är ett beundransvärt jobb de har lagt ner för att vi andra ska få en möjlighet att förlusta oss. Tack på förhand till Er! Ingen nämnd och ingen glömd.
 
Ha nu ett riktigt gott nytt år på er alla och ta hand om varandra så ses vi snart.
Glöm nu bara inte att försöka ta med fler damer och juniorer på tävlingarna för ju fler vi är tillsammans ju gladare vi blir!
I skrivande stund läser jag om att Värmland ställer in sina tävlingar nu i helgen och Siksjön kan mycket väl bli inställd med då det har kommit 12 cm nysnö uppe på den tunna isen. Mörker!

RSS 2.0