Semester och midsommar!

Äntligen har det blivit lite tid för semester!
Börjar ju bra med lite extra tid i och med att midsommar ger en extra ledig dag. Och det är ju inte fy skam då det blir som en förlängning av ledigheten. Men om man skall ha det bra så får man ju jobba lite för det och det blev mitt första besök hos Edvinsson i Truve där det var självplock av godsaker. Skall man ha det färskare än så så får man odla allt själv och det har man ju inte tid med! Men det var ju på vägen hem så det blev ju i alla fall ingen extra resa utan tog bara lite längre tid att åka hem. Men jag blev fascinerad av hur arrangerat det var och redan på parkeringen var det 2 parkeringsvakter och de behövdes!
Färska jordgubbar och färskpotatis är ju balsam för själen!
 
Och då väderrapporterna inte sett speciellt lovande ut så hade man inte så höga förväntningar vädermässigt på helgen men ibland så blir man överraskad. Vad det gäller campingar så blir det en bristvara i år då flera campingar har ett helt annat klientel i år och kommer ha svårt att få uthyrt efteråt då en hel del skrotas på campingarna. Solviks camping som länge har varit en av Sveriges mest välorganiserade campingar är numera stängd och har asylboende i stället. Kommer att ta ett tag att renovera upp stället då det mesta har raserats och bara att den har stängt i år gör att det är brist på campingplatser i Smögenområdet. Men å andra sidan så hittade vi en liten camping i Hunnebostrand som duger åt oss trots att den inte ligger alldeles bredvid havet. Den hade vi nog inte hittat annars så man får väl se det fins i kråksången!
 
Trevliga grannar och regler som följdes var uppskattat. Ungdomar som festade loss ordentligt men lämnade campingen och begav sig ut på galej och skötte sig alldeles prima trots den ganska skapliga konsumtionen av alkoholhaltiga rusdrycker som införmundigades. Så med ett blandat klientel av campinggäster så blev det en trevlig tillställning där med. Det var lite värre när vi åkte ut på Smögen på lördagen för att fiska som man såg att alla gamla regler inte längre åtföljdes. Campingförbud gäller ju i Bohuslän förutom på campingplatser men nu var det vilda västernlagar som gällde då det saknades boende för alla som vallfärdat till kusten för midsommarfirande.
 
Och det var något av det värsta jag sett. Alla parkerinsplatser som fanns kvar var överbelamrade med tält, husbilar, bilar och skräp. Trodde nästan att det var en tipp de parkerat på för det såg ut ungefär som på de platser där det har befunnit sig nysvenskar en vecka. Så fruktansvärt nedskräpat så även om man planerat att parkera där så hade man nog inte vågat köra in där då det var glassplitter och skräp över hela parkeringsplatsen. Och det kan nog inte ha visat sig någon ordningsmakt där över huvud taget för så nersvinat har jag inte sett på länge.
 
Men vi kom ut på klipporna och jag, Ronja och Joel började fiska lite innan de andra som parkerade bilen kom. Och jag började först med att fiska med häckla och 100-grams pirk följd av en jig. Och redan i första kastet klev det på något grannt som till och med tog lina trots hårt ställd broms. Men dessvärre följde den inte med upp utan man fick stå med skägget i brevlådan och veva in grejerna. Men i andra kastet nöp en makrill och hoppet tändes åter. Men sedan så lugnade det ner sig och då häcklan sattes så monterade jag dit ett gylta-tackel i stället för det var ju målet att Joel skulle få sin första gylta.
 
Men det var trögt med gyltorna och vi fick vitling och snultror. Det var då själve fn tänkte jag för förhållandena var ju goda för gyltan. Och inte förrän Matilda knäckte koden med gyltorna så blev det inga. Men efter detta så blev det bara bättre och bättre. Joel knep sin första gylta och mission complete!
Joel med sin första gylta.
 
Men mycket skall ha mer. Och när det gäller gyltafiske så är det som att köra motorcykel. Hornen kommer fram i pannan och man testar runt för att få så många och stora som möjligt. Och allt eftersom vi klurade ut vart de stod och hur de nappade för dagen så blev det bara bättre och bättre och snart så var det 2 som drillade samtidigt och Joel och Matilda drog upp en dubbel och då visste vi att vi var ganska rätt.
Dubbla gyltor och storleken ökar.
 
Denna dagen stod gyltorna ganska högt upp och om man kom nedanför kanten så var det lönlöst. Och emellanåt så är det ju bara detta som gäller och när man väl hittat dem så blir det ju bra. Tror att jag själv drog ett 50-tal. Inga bestar men redan en liten gylta är ju kul. Det blev faktiskt ett par torskar i matstorlek med så det var ju förhöjande. Man får ju inte ha Norgemåttstocken med då det är stoooor skillnad i att fiska i Norge kontra Sverige.
 
Men då räkorna tog slut så gav vi upp då det var markant bättre med räka än mask idag och det kan bero på att det inte var daggmask utan vanliga dendrobena som är ett par klasser mindre och kanske inte lika lockande för gyltorna och torskarna. Men det var i alla fall kul att få lite fisk och Jel blev nog lite imponerad av hur pass starka gyltorna ändå var. För även om vi inte fick någon större än 6-7 hg så ger de en fight som heter duga. Och man får inte mesa för då går de in i klipporna och skär av linorna.
 
På kvällen stektes makrillen till Ronja som förrätt för hon hade ju längtat såå. Och Joel bjöd på Sushi a´la Hallstahammar så det både räckte och blev över.
Sushi a´la Hallsta
 
Resan hem blev en resa utan dess like då det varit en brand på E6 som stoppade upp all trafik och tillsammans med midsommartrafiken så tog det hela 4,5 timmar att åka hem ifrån kusten och det är nog en bottennotering sedan vägarna började byggas om för 35 år sedan.
 
Men nu får man se vart och när det dras iväg igen. Vi följer ju bara solkartan så det får bli vad det blir. Öster, söder, väster eller Norrut mot stålmannen. Ingen vet vart det blir men den som lever får se.
 
Sköt om er så ses vi!
 

Trad-DM i Mariestad på nationaldagen.

Årets upplaga av DM i traditionellt mete gick idag av stapeln i Mariestad i Tidan på piren utanför hamnen.
Söndagskvällen blev till att förbereda! sig. Grejerna hade ju inte ens tagits ned från vinden för att finslipas så det fick bli vad det blev. Grejerna åkte fram och grovsållades och lite Toftamask plockades upp. Man vet ju inte  riktigt vad som kan väntas från Tidans mynning ut till Vänern. Ibland är det braxenfiske och ibland är det löjfiske så det till och med skulle lugna Liljas nerver.
 
Men en sak är ju säker och det är ju det att det finns björkna i mass för det är det säkraste kortet som finns där. Men med det magra fisket som varit gällande i Lidan de senaste veckorna satt ju i bakhuvudet och man visste inte alls vad det skulle bli av dagens drabbning. Men i alla fall så samlades ett gäng med fiskare i alla åldrar och det var kul att se att det inte bara var Leijon och Ahlstrand som representerades i juniorklasserna.
 
Det blev lottning och utgång och jag drog nummer 14 som denna dag var precis innan det stora trädet och det var en förlösande känsla att dra ett kanonnummer för det är en av de säkraste platserna och det är inte sällan som segraren suttit just här. Så med glädje plockade man fram grejerna och matade på revarna och det var hemskt vilken dålig ordning man hade på sina grejer och vilken rev till vilket spö?
 
Redan vid uppackningen så visade det sig att 5-metaren saknade toppögla, vid tillrättning av 9-metaren bröt jag av toppen. Så det blev att omdirigera och ta 4 och 7 meters för att följa upp med rullspön. Djupet är ju ganska unisont så det spelar mindre roll om man kastar 10 eller 40 meter så är det liknande djup. Och på andra sidan trädet satt Benny och lapade sol i skuggan medans Daniel Ahlgren och Bertil Vik blev mina närmsta grannar uppströms. Ronja fick sätta sig på plats 40 inåt hamnen och klara sig utan hejarop och trakasserier från mig.
 
Starten gick och vi började alla med 7 meters (eller snarlikt) men det hände inget mer än att Ahlgren och någon mer fick var sin mört. Så efter många svängar med långspöt fick det bli att ta fram det lilla spöt med 18-krok och singel pinkie och efter ett par utlägg fick jag slutligen en mört följd av ett par minilöjor. Men det är ju bättre än inget men Bertil fick en brax på några hekto så man var ju distanserad redan där. Men även att Ahlgren bytte plats för att fiska kompis med Alvin som även han fick sitta längre ut så hände inte så mycket mer än att flötet sjönk.
 
Och det sjönk ju många gånger då jag slickade botten med kroken och då det är riktigt ojämn botten så luggar man kroken i botten och flötet sjunker.  Så flötet sjönk precis likadant och jag sträckte upp för att mötas av ett tvärstopp. Men det gjorde knyckar som en grann abborre så man fattade ganska snart att man fått på en ål som det finns gott om i Mariestad. Så det var med bedrövelse som man krokade av ålen och slängde i den i hamnbassängen för att minska risken att få på den igen.
 
Efter en stund kom Rickard Ahlstrand och tog över Ahgrens startplats men det hände inte så mycket mer än att Bertil emellanåt fisk någon abborre eller mört men det var sporadiskt, mycket sporadiskt.Jag själv fick någon fisk på 4-metaren emellanåt men det var små och synnerligen sällan.
Rickard och Bertil kämpar på.
 
Men rapporterna haglade om lika trögt fiske över hela sträckan och det var med glädje man hörde att juniorerna fått fisk. Stor eloge till alla juniorer som pallade med att kämpa hela tävlingen trots att det inte hände särdeles mycket. Men efter 2,5 timmar så fick Ahlstrand till vänster på en ordentlig fighter och kämpade länge och väl med en sutare som inte alls var medgörlig. Kanon-napp utan tveksamheter och en fight som heter duga.
Rickard med tävlingens största fisk som var hans första för dagen.
 
Tävlingen fortlöpte i det fina vårsommarvädret som var glädjande men man undrar vad som händer med de ursäkra vattnen som just nu är rena rama öken fisket på. Men efter tävlingens slut och vi hade plockat ihop grejerna och precis skulle gå så var det fullt med fisk utanför där vi suttit. Och under tävlingen så verkade det inte finnas någon fisk i vattnet då man testat allt från strandkanten till 35 meter ut vid ett bälte med växter. Men man fick nöja sig med de 12 fiskarna och 325 gram som ledde till en tredjeplats i DM:et vilket man får vara nöjd med. Bollnäs nästa år då!
 
Och Ronja fiskade kanonbra och plockade ihop 290 gram och vann yngre damjuniorer. Men det var många juniorer som fiskat bra idag och man blir alltid glad av att bli slagen av juniorer. Alvin Ahlgren  fiskade så bra att han blev silvermedaljör med sina 348 gram. Bra jobbat Alvin som inte var sen att trakassera sin far Daniel. Challe å andra sidan tog hem veteranklassen med 158 gram. Synnerligen surt fiske för de flesta men Rickard Ahlstrand tog hem vandringspriset helt ohotad med sina 1745 gram. Mycket tack vara sin fina sutare som var startskottet för hans fiske för efter det så var det nästan bara han som fick fisk.
Alvin Ahlgren var strålande glad (som vanligt) när han på sin första tävling slagit flera av "eliten" därav till och med Svenska mästare i just mete. Vad ska det bli av honom då?
 
Nu får vi se vad som blir nästa fiske blir men det finns några prospect i tankarna men vad det blir av dem får man se. Men nu är inkvalningen till nästa års SM i alla fall klar.
 
Sköt om er så ses vi.

RSS 2.0