Fiske i väntan på IS !

Oktober är slut och Novembar knackar på dörren. Ett mellanläge så att man kan tro att man är från Sundsvall som vill kalla sig Sveriges mitt. Mellan 2 älvar, mellan 2 höjder. Mellan Norr och Söder.. Men vi är mellan 2 säsonger!!!
Metet har ju sin sista!? tävling i helgen med Matchman i Norrköping som grande finale med många elitmetare på arenan. Själv låter jag bli. Men då abstinensen gör sig påminnd får man prova på lite alternativ.
 
För de "vanliga" fiskarna så har de flesta tagit upp sina båtar för länge sedan och gnäller på att det inte finns någon fisk i sjön. Men som vanligt tar de upp båtarna innan själva fisket skall börja. Det finns ju även de som har sina på trailer men det finns alltid undanflykter för att sätta i. Många vill ju bara fånga de prickiga fiskarna och kan då inte böja sig för att fiska randiga eller melerade dito. Men viss förståelse för de väder vi har haft det sista så Vänern är ju en stor sjö och de små sjöarna i närheten har sällan ramp.
 
Och att då sträcka sig till småbåtar eller kajaker för att komma åt dessa pärlor är ju inget att tänka på. Se bara på Rosenkvist som lägger ned hela sin själ på att fiska med en portabel båt ihop med sina barn och har en lysande framtid med detta om det inte kommer "kungar" som beter sig som de har förstånd och skriker åt folk att de inte får vara på "deras" vatten. Detta trots att de inte har mer rätt än andra att vara på ställena. Fiskekort gäller men vissa måste ju bara gapa för att de kan. Men tomma tunnor skramlar mest. Det vet ju alla.
 
Själv har jag inte blött en pryl förutom då vi var på Hökensås där det var lite mediokert fiske. Så nu började abstinensen bli allt för stor och jag fick grunna lite på vad jag skulle göra. Vissa ställen ger ju periodvis gott om fisk och då även från land. Det underlättar ju om man som jag inte har någon båt att lattja omkring i. Rapporterna hade kommit till mig om att fisket vid Ullersundet var över och all betesfisk hade lämnat området sedan någon vecka och då var det ju bara att chansa på vilket håll de stuckit åt. Österut mot motorbåtsklubben var ju dött och norrut visste jag inga bryggor som kunde fungera så det fick bli västerut mot Järnasundet där Jag varit tidigare och haft varierande fiske.
 
Sagt och gjort så bar det av dit för söndagens väder skulle väl ge lä i stormen (inte Jörgen utan vinden). Lite utrustning plockades ned i form av pimpelspö, jig-spö och Jerkspö. Man vet ju aldrig vad som erbjuds så det gäller att vara förberedd. Väl framme var besvikelsen stor då min bedömning om att få lä i sundet var heeeeeelt borta då det blåste precis rakt in från hela Dalbosjön med starka vindar. Så jag tog med mig pimpelspöt med en 80 mm Bergmanpirk och 10:ans 3-krok och ett jig-spö för att om det var militärklädda fiskar inne skulle jag plocka fram jerkspöt.
 
Enkel kär gammal utrustning funkar alldeles prima.
 
Gick ut i blåsten med en hink att sumpa fisken i om det skulle bli något och bestämde mig för att börja med pimpelspöt för det var jag mest sugen på. flyttade mig längs med bryggan tills jag kom till min favoritplats och det var svårt att känna pirken ens i vinden. Men plötsligt tyckte jag att jag hade något där  och sträckte upp och det var en skaplig abbis. Ja det var ju kul så jag fyllde hinken med vatten och sumpade första. Släppte ned igen och det hann knappt sträcka ut linan innan nästa satt. Drog sedan 8 till i rask takt och tänkte att nu fyller vi hinken så har vi abborre till kvällsmat.
 
Men lika fort som de började så slutade det och även test med jiggen som inte gav något och testande runt om på bryggorna uten ett pet vad jag kunde känna i alla fall. Så var jag redan nedkyld och det var obehagligt att stå på bryggan då vinden stötte i båtarna så att hela bryggan ryckte så var det svårt att hålla balansen. Dels att vinden nästan blåste omkull en dels att rycken var ganska ordentliga så var det bäst att ge upp. Men känslan av att dra ett par abborrar på pimpel var ju alldeles, alldeles underbar som Askungen hade sagt. Så till alla kan jag säga att det är en högtid att gå ut på bryggorna och pimpla för förr eller senare träffar ni rätt och utrustningen är enkel så det är bara att köra på.
 
Det övriga fisket runt om är ju som det borde. Grov Gädda fångad i Vänern på 16 pannor nyligen är ju inte fy skam. Hade ju suttit som en smäck för team blockstopp under förra helgens SM. I Lidan går det rykten om en grann gös vid kanothuset på 2-siffrig vikt. Och jag är den som är minst förvånad. Skönt skall vara att den släpptes tillbaks. 100% säker på att det går många vampyrer av denna dignitet i Lidan just nu då jag har sett massvis av dem tidigare men ingen fiskar efter dem. För inte kan det finnas gös där!!!
 
Mekenfisken fick det ju ganska lugnt i år och mig veteligen var det bara Challe som hade känn av den. Men själv har jag ju inte fiskat mer än de tävlingar jag deltagit på. Men det var ett tag sen jag hade känn av den. Och då hade både jag och Wallin på den inom loppet av en halvtimme. Mäktig fisk som man skulle vilja veta vad det är. Men nästa år blir det nog nya chanser.
 
Sätt nu på vinterdäcken och ta hand om varandra så ses vi snart.
 

Oktoberfest i butiken.

Nu står vintern inför dörren och rapporterna haglar om minusgrader i landet. Tävlingarna börjar närma sig sitt slut för året och Pike Hero och SM i gädda har aklarats med Bror E Olsson ihop med lill-Thomas och Erik tog en hedrande tredjeplats. Fiskandes i Nyköping där Thomas redan sedan tidigare har ett SM-brons fast då i Internationellt mete. Bra gjort att ta medalj i så olika discipliner.
 
Men här hemma är det regn och rusk som avlöser varandra men de som kommer ut har grymt fiske med stora och många abborrar i båten bara de kan komma ut. Inte att förringa brygg-pimpel som kan ge en hel del matabborre med. Då det gäller gädda så är det inte att förringa då det precis tagits upp en 16-kilos och fler finns det. Kanske ett lämpligt ställe att ha ett SM i Ekens skärgård? Plats finns ju så det räcker och fisk finns det ju med.
 
Men nu kommer det ett tillfälle att bättra på sin utrustning då vi kör 1/2 priset på spön och rullar i butiken. Fler bra erbjudanden på jerkbait och jig-påsar. Köp 5 men betala för 4 på de redan låga priserna, blanda fritt mellan jerkbait och jig-påsar. Jerkbait från CWC som big bandit, buster jerk, top bandit för att nämna några. Fullt med salmo-wobbler av många storlekar och slag. Illex-jerkar som Freddie catwalk i 3 storlekar. Jiggar finns i stor variation från 2"-200 mm.
Delar av betena som finns att välja på.
 
Spön finns i stor variation till spinn, haspel, jerk, vertikal i viktklasser från 2 gram och uppåt. Spön från Fly Fisherman, Gunki, Daiwa, Shakespeare, Rovex, Pezon & Michel mm, mm
Fiskeset för haspel och fluga finns med, även de till 1/2 priset. Vadarskor, fiskejackor, vadare,  fiskevästar gäller samma sak. Vi har även en fyndlåda och även den kommer inte o-straffat undan. En blandning av beten som priset redan är enkelt med 50:- styck men nu kan man ta 5 och betala för 4 och det är fri blandning av dem.
 
Detta gäller fram till den 10:e november då vi stänger för att välkomna vinterfisket och kommer att minska öppet-tiderna fram tills isen lägger sig i Skaraborg. Öppet-tiderna är fram tills dess 16-18 måndag till fredag som vanligt. Är det några som vill komma andra tider får boka in sig.
 
Välkomna att fynda. Annars så ses vi nästa gång.

Höstdagjämning och Mallis

Hösten kom fort men ändå helt planenligt. Höstdagjämningen är ju då löven blir gula som en vis människa sa. Efter väl förrättat värv med hela sommarsäsongen bakom sig fick vi för oss att precis som Mr Walker klä oss i vanliga kläder och ge oss ut bland vanligt folk. Detta med destination Medelhavspärlan Mallorca. För många förknippat med festande och skumdisco i Magaluf. Men vi bokade våran resa till Alcudia 1 timme norr om Palma och inte alls samma stress som på sydkusten.
 
Förhoppningen var ju att få tampas med någon saltvattenfisk om tillfälle bjöds och då fiska ifrån land någon stund emellanåt. Så det var bara att börja jaga licens för att få fiska där . För inte vill man fiska olagligt!! Det var lite bökande med att få reda på hur man fick tag på licenser men slutligen hittade man fram till hur man gjorde och licenserna löstes för alla utom Ronja då hon är under 14 år och fiskar fritt. Men för oss andra så blev det licens de närmaste 3 åren till en kostnad av 15 euro och 1 cent. Varför de skall krångla med den där centen vet jag inte.
 
Dagen innan avfärd var det fotboll på schemat med först Rådas 06:or i Vänersborg och sedan Trässbergs A-lag i Trollhättan. En kylig dag så understället plockades ned men dessvärre sattes den aldrig på och det skulle man få lida för!!! Tog en varm dusch men kännde redan att det nog hade blivit lite väl mycket kyla för kroppen men det löser sig så fort man kommer till värmen. Eller?
 
Resan ned gick fint trots att det tjocknade ordentligt i halsen och huvudet känndes blytungt men en GT på planet så blir det nog bättre. Men jag vet inte om det hjälpte något mer än de närmsta 5 minuterna och så mycket medicin ville jag inte ta. Väl framme i Palma var det lite joxigt att få fram grejerna då spötuben och Matidas väska fick gå som specialbagage men väl framme så kom de inte på samma band. Vet inte om de har olika kriterier i olika länder men slutligen fick vi tag på alla väskor och begav oss till Alcudia med transferbussen.
 
Men veckan som var så var man hängig och slöare än slöast och orken var inte riktigt med. Men en vecka som gick i solens tecken var ju inte dumt. Men när det blev som varmast var det inget kul att ha en förkylning i kroppen och man fick avvika från stranden då det bara snurrade i huvudet. Gick då omkring och kollade eventuella fiskeplatser och luskade med så många som möjligt om vart man kunde och fick fiska då min Spanska inte är särdeles bra. Men med god hjälp fick man reda på att fram till sista september fick man inte fiska på badstrand mellan 07:00 och 22:00. Så fiske från stranden var otänkbart då det var mörkt då.
 
Men en bite bort fanns det en pir som gick ut och man fick fiska från och tidvattnet ledde in havsvatten in i naturreservatet innanför Alcudia där det var väldigt gott om fisk som man kunde titta på från balkongen. Var ju som en Göta Kanal bakom innan det gick ut i reservatet som var helt fredat från fiske och det var ett skådespel med bra mycket fisk som kunde ses. Fisk i alla storlekar (kanske inte de allra största) sam omkring men vilka arter det var är svårt att säga.
 
Och efter ett par dagar så blev det ett tillfälle att gå iväg till piren så vi gick iväg en sväng för att spinnfiska lite. Och i kanalen ut stod det bra mycket fisk mellan 1 och 5 kilo men troligtvis var de planktonätare för ingen var intresserade av alla beten vi presenterade för dem. Och även utanför var det fisk som patrullerade utanför piren men inte heller de gjorde mer än någon vändning efter dragen utan att hugga. Lite frustrerande men ändå. Så länge det finns liv finns det hopp!
 
Nån dag senare gick jag och Albin dit igen och frestade fisken och jag hade i alla fall ett påslag på utsidan men kunde inte kroka. Men det var många fiskar att titta på och när vi gått in i kanalen igen kommer det en fisk så att det börja spritta med småfisk i mynningen och jag säger till Albin att kolla. Och vips dyker det upp ett monster som heter duga och jagar in i mynningen så att det sjuder om vattnet. Börjar då frenetiskt att kasta med en popper av det mindre slaget med de klena grejer jag hade med då men fisken visade sig inte. Bestämmde mig då för att om det blir något mer fiske skall jag inte använda de klena grejerna utan på med det grövsta jag hade med!
 
På fredagen var det dags för en utflykt med bil och vi skulle börja med Alcanada utanför Alcudia på ett rekommenderat område där det skulle finnas bl.a muränor och i bästa fall tonfisk och dorado. Området är på utsidan av en golfbana och en stig ledde oss längs med standen ut emot det öppna havet. Lite speciellt område och första gången det luktade hav. Flera båtar åkte utåt området och hoppet tändes. Pratade med en inföding som endast hade fått en stenfisk inne på stranden och han önskade oss lycka till med di grove. Landskapet var lite James Bondliknande och man väntade på att Scaramanga eller nån annan skulle hitta oss.
Albin ovan en udde som såg spännande ut.
 
Vi testade runt med allt vi hade med oss och jiggar, flugor och poppers avlöste varandra i vattnet. Klart vatten och fina klippor och fisk inom kastavstånd. Men det var svårt att få dem att bita. I efterhand skulle vi nog ha gått någon kilometer till för att fiska ändå mer på utsidan men värmen var ganska påtaglig och styrkan fanns inte riktigt där. För den jäkla förkylningen ville inte släppa. Men till slut fick Albin på en fisk och kunde dra in en tjurfisk. Kommer inte ihåg det Spanska namnet på den men den var som en snultra fast lite färg-grannare.
Albin med sin tjurfisk.
 
Efter detta avbröt vi för en sightseeingtur med bilen till Port de Soller på öns västra sida och det var ett fascinerande landskap och en hel del cyklister somm ville känna sig som om de varit med i giro de Italia som belamrade alla vägarna så man fick se upp för dem överallt. De betedde sig emellanåt lika illa som kanotisterna i Göta kanal vid tävling och bredde ut sig över hela vägen och räknade kallt med att alla bilister var deras materialare. Men en god glass fick det i alla fall bli i hamnen innan hemfärden till hotellet. Men väl tillbaks skulle vi göra ett sista försök i hamnen vid piren och nu med de grova grejerna.
De grova grejerna kom fram till slut.
 
På vägen ut var det många som kommenterade att man hade för grova grejer att fiska med men de visste ju inte vad jag och Albin sett dagarna innan. Och det var större bete som den fisken tog än vad jag använde. Men till vårat förtret var det ett par dykare som höll på i mynningen men det fick bli ett par kast ändå. De var ju bara på insidan av mynningen så man kunde ju testa på utsidan utan att riskera att få en av dem på kroken. Men det var ingen stor fisk som ville ge sig till känna men det är ju alltid spännande med möjligheten att få på en gris. Undra bara på vad det var för fisk som var inne och jagade tidigare. Allt gick ju så fort och att fisken vägde minst 15 kilo är inte överdrivet utan jag skulle snarare tro på det dubbla. Men då vi inte fått syn på den eller heller fått på den på kroken så kan vi ju inte artbestämma den. Fick många bud på vad det var i receptionen men det var inget som kunde bestämmas.
 
Men alltid kul att se hur fisk betedde sig och det var många fiskar som lätt kunde mäskas in med lite bröd i vattnet men att sedan få spinnfisken på plats är ju en helt annan sak. Men provar man inte får man ju inte reda på nåt heller. Och om ni skall dit och fiska så kan ni höra av er så skickar jag info om hur ni löser licens. Och ta med er utrustning som täcker ett bredare spektra än n brukar. För det kan vara fiske efter alla storlekar av fisk beroende på hur väder och vind beter sig. Annars kan man ju boka guidade resor ut men det var löjligt kostsamt så de vill nog inte ha ut folk på havet alls. För de priser de satt var outrageous!
Men i alla fall ett skönt semesterställe att fara till.
 
God mat och dricka förgyllde hela veckan och att få umgås med hela familjen var ju riktigt nice. Men nästa gång får man se till att hålla sig frisk för det är ingen höjdare att vara snörvlig i den värmen som det var. En killförkylning de lux är ju inte att leka med och sängen/soffan har varit min bästa kompis hela veckan hemma.Men det skall väl ge sig till slut för nu skall ju vintergrejerna plockas iordning inför den stundande pimpelsäsongen. Och nu får man väl se om man kan blomma lite i vinter då det har varit lite bristfälligt med framgångar det senaste trots 1 seger i Värmland på södra hyn. Men det är som vanligt bara att kämpa på och göra sitt bästa och man får väl se om man klarar av att klå Andersén i alla fall 1 gång i vinter.
 
Sköt om er så ses vi snart.

RSS 2.0