Annandagspimpel på Norrsjön med Örebroarna 26/12-18

Julen avklarad och annandagen skall det ju vara bandy eller pimpelfiske. Villa rullar ju på stabilt och trots att det var derby mot Vänersborg så var det pimpelnerven som önskade mest. Och då det var sena bud om andra tävlingar var det Norrsjön vid Kopparberg som lockade mest.
 
Norrsjön är ju en sjö med skapligt med fisk i antal och även storleken är skaplig men inga direkta förhoppningar på att få matfisk men möjligheten finns. Sjön har ju gäckat mig sedan första gången och det har ju inte varit någon gång som jag har gått till rätt del av sjön. Ej heller valt rätt metod och strategi för mitt fiske och då haft fel grejer i vid varenda tillfälle. Men till slut kanske man får in rutinen och väljer rätt för dagen. Har ju lite svårt att ta fram tafs just nu då jag verkligen vill lära mig pimpla först innan jag blandar för mycket. Och då går det ju inte att vela fram och tillbaka mellan teknikerna innan nån sitter. För då blir det bara tafs som gäller och man kommer då att missa många race på 3-krok.
 
Men nu har man ju aldrig lyckats ännu på denna sjön och även denna gången så var man i valet och kvalet om vart man skulle gå. Göger, vänster , rakt fram eller stanna. Alla alternativen lockade och starten hade jag räknat bort innan då jag  med att det skulle stanna för många. Men när vi kom ut på isen gick lämmeltågen med de 115 startande åt alla håll. De gick vänster, höger och rakt fram. Kvar i starten var det ---i stort sett inga! Valet blev då lätt för mig och Ronja då man kunde börja på samma ställe som senast där man hade en kul liten stund innan alla andra tog över fisket och denna gången skulle man få vara nästan själv om det. Underbart!
 
Starten gick och inget hände. Kännde då att var det därför inga urinvånare stannade för att det inte fanns fisk? Men i andra hålet kom det upp fisk men de känndes tveksamma i nappen. Fortsatte in mot vassen och fick ytterligare fisk men samma visa. De var lite tveksamma i nappen och det missades en hel del försiktiga petanden. Gick ända in till vassen men där det var grundare kunde jag inte förmå någon fisk att nappa så det måste ju vara fisktomt där. Kollade hur det gick för Ronja som började med tafs och hon hade då fortfarande inte haft napp så det verkade ju inte vara bättre.
 
Drog ut på udden då det helt dog ut i viken och fick fisk igen. Bränte en som känndes som en liten spädgris men krokningen misslyckades. Kikade bort längs med kanten och det satt ett pärlband med fiskare så långt ögat nådde. Fiskade mig in bland de övriga och kikade på hur de gjorde för att få fisk och det var alla möjliga metoder som gällde Pirkar i olika storlekar och färger, tafs, mormuska och alla fungerade till och från. Så tekniken man valde spelade nod mindre roll bara man kunde reta dem till att nappa.
 
Körde lite stilstudie på Per Häll som alltid är intressant att studera men omöjlig för mig att kopiera då han satt och plockade ganska bra på tafs och myska medans jag ebvisades med 3-krok. Men man skall ju fiska själv med så jag satte av vidare bort längs med kanten och hade även passerat Börre Omang som vann Seniorklassen men han var mycket duktig just då i alla fall medans jag gick förbi för om han fick något då så mörkade han väl då jag inte såg att han fick någon fisk alls. Men jag fortsatte bortåt tills jag kom bort till Ahlgrenarna och Pierre och hittade en liten fläck som var oborrad nära land och slog ett hål där och fick mitt bästa hål där med 20 fisk.
 
Men man var ju nära fisken ändå idag och man får väl snart krypa till korset och knöka sig in bland alla andra för att vara med om förstaracen i början av tävlingarna men det är ju alltid roligast att hitta fisken själv. Men för att vinna måste man ta fram de vassa armbågarna och gå i clinch med övriga med rätt inställning och självförtroende så kan man gåra som Ankarberg på Gåxsjön och slå ett hål mitt i folkhavet där fisken splittrats och lyfta upp dryga 7 kilo i ett hål. För så gör en mästare och säger som Gunde att ingenting är omöjligt. Och vid pimpelfiske hjälper inte Mårtens taktik att gnälla till sig fisken utan det är bara jobba, jobba, jobba.
 
Men slutligen kunde jag summera 98 abborrar som  vägde 2,9 kilo och var ändå ett fall framåt. Hade som mål att om jag hade hälften av Per Hälls vikt så skulle jag vara nöjd då han var den som jag sett plockade mest fisk i området jag var. Och jag fick se mig nöjd då det räckte långt i dagens förhållanden då jag var dryga kilot efter bara. Fick ju även revansch på Ronja idag men hon klår mig igen nästa gång säkerligen vart det än blir. Vi får se vilka som har tävlingar lördag till måndag och om man kan åka dit.
 
En del säger att det gör ont när knoppar brister men Knoppen som har blommat ut nu har startat säsongen på bästa sätt och dominerade totalt idag med 8320 och hade dagens högsta vikt och det var 2,5 kilo mer än näst högsta vikt. Men snart är det ju Siksjön igen och då får vi se om skrällarnas sjö levererar till mig igen. För jag blir inte klok på varför jag placerar mig på denna sjön då fisket absolut inte är inom min comfortzone och har allt jag inte klarar av och Örebroarna är ju så himla duktiga på detta .
Och detta skrivs helt utan ironi då ingen är mer förvånad än jag.
 
Men hör gärna av er om det blir några tävlingar till helgen som är öppna. För här hemma är det ingen större risk att det går att genomföra något till nyår då det regnar med 5 plusgrader och inte främjar isarnas uppbyggnad. Trots att det gick att gå ut på vissa av Vallesjöarna på annandagen och Knallelandets Blodhundar hittade bra is. Imponerande Och jag hoppas att de har bättre förutsättningar än vad vi har här.
 
Sköt nu om er och kör försiktigt så ses vi snart på någon is

Julklappskula i Nora 23/12-18

Vädrets makter med Kung Bore i täten är ju de som bestämmer hur långt man skall behöva åka för att få pimpelfiska. För ett par veckor sedan kunde det till och med köras en mindre kula söder om oss men nu har Hawaitempen tagit över och isarna inte tillräckliga. Visst är det nära men ändå så långt borta om man inte skall köra Jesusmästerskap eller liknande då isarna inte har tillräcklig tjocklek eller jämnhet. Men det skall väl rätta till sig till slut.
 
Nu fick jag en trevlig liten vink av en kamrat som talade om att de skulle köra en julklappskula på Åsbosjön i Nora En sjö som jag aldrig hört talas om men uppenbarligen måste ha sett då jag kollat på kartboken då den ligger på andra sidan av människobyn i Nora. Och där har jag ju varit på Nora-sjön flera gånger.
Åsbosjön i Nora
 
Så jag och Ronja for upp på morgonen och min egne lille Dalmas Albin åkte ned och sammanstrålade med 19 urinvånare som även de tyckte att pimpla är det bästa som finns och ma började spåna lite om info om sjön. 2-3 meter djupt med skapligt snitt och en del kluns. Jämndjupt så när man ställt in djupet behöver man inte justera mer. så det var bara att plocka på sig grejerna och ge sig ut på isen.
Samling på isen i Åsbosjöns södra ände.
 
10 sprittande glada grader och i stort sett vindstilla utan några speciella moln och ni kan förstå själva hur pass gott det var på isen. Aldeles underbart med andra ord. Nu skulle man även ha koll på Henrik X:et som tydligen skulle vara dominator på denna sjön med att kunna hitta klunsar och vinna tävlingen. Neb nab kollade på honom och gick ändå dit man gissade vart fisken skulle vara och stannade längs med en råk som släppte ned lite ljus. Det kan ju vara en samlingsplats för abborren. Nu gällde ju all fisk förutom gädda och lake men jag tror ingen inriktade sig på något annat än abborre.
 
När starten gick var jag nog så mitt i allt jag kunde. Mitt i sjön och mitt emellan alla deltagare så det är ju bara att flytta sig åt rätt håll. Men då jag släppte ned i första hålet så började det rassla i grejerna direkt som om man vore i Jämtland. Och efter ett par bommade napp så fick jag upp en 150-grammare och blev glatt överraskad. Nästa hål och det nyper i en hektosfisk direkt men sedan tomt igen. Efter 5 hål hade jag 5 fisk med 1 bomhål. Svårt som sjutton att få mer än 1 abborre i hålet. Man kunde ha flera napp men så fort man plockade upp en abborre så var det slut.
 
Fiskade runt omkring i området men det blev ingen större händelse och utrustning testades och byttes i parti och minut och fick ingen ordning på något. Så jag fiskade mig bortåt udden där det satt en klunga och fiskade men det var väl ingen större aktivitet där heller men Ronja fick i alla fall skapliga fiskar och tog en emellanåt och den största på över halvkilot. Lite svår att bryta nacken på men det gick.
Skaplig borre från Ronjas sida.
 
Djupet ökade vid den udden men jag fick ändå inget förrän jag kom tillbaks till "min" dela v sjön då jag fick ett par stycken i gammelhål. Fortsatte in i den grundare delen och fick se lite hur man kunde fiska och visst lär man sig något nytt varje gång men man måste lära sig när man skall använda vilken teknik och komma ihåg det till nästa gång på den sjön.. Som exempelvis Mjörn där man alltid skall ladda upp och fiska med balanspirk.
 
Men 3 timmar går försvinnande fort och jag fick nöja mig med 16 fisk och en vikt av 1,6 kilo vilket ger ett fint snitt. Slagen av Ronja med styva hektot och Albin ett hekto till. Men det är ju inget att skämmas över då Albin vunnit SM och Ronja är med i Landslaget och de andra i Nora är ju inga duvungar de heller. Och X:et får nog inte sitta själv en gång till på sjön då han krossade allt motstånd idag med 8,5 kilo och hade ett hål där han fick 5 fiskar och den minsta av dem vägde 6 hg.
 
Nu finns det ju en möjlighet att utmana Henrik på nyårsafton då de kör en kula till från Norra delen av sjön. Tror inte Henrik får sitta själv då men man vet aldrig! P-O tog dagens största fisk idag med en fläskig braxen på 1,4 kilo. Och det är snart dags att åka upp däråt igen då det inte blir någon kula i Knalleland. Norrsjön söder om Kopparberg ruskades av redan under söndagen av Chefen och Dyberg med samling längs med riksvägen.
 
Det är även en tävling i Smedjebacken samtidigt men Norrsjön lockar mer. Norrsjön kan bjuda på ett fiske efter skapligt med fisk upp till 50 gram. Och emellanåt kan man få lite finare men det är inte så ofta som snittet blir högre. Och vart man skall gå på sjön är ju lite som Gryveldammen att det är  många möjliga vinnarplatser så man kan stanna i starten, gå höger, gå vänster, rakt fram till udden eller längre åt samtliga håll. Och kan man få sitta själv så kan det vara så att till och med Nicklas Gustavsson vinner. Så det är väl stor chans att placera sig bra som att Kenneth Lilja vinner SM. Inte omöjligt och har faktiskt hänt.
 
I övrigt kör de säkerligen 1 eller 2 tävlingar i Värmland med men de har jag ingen koll på då de inte står i schemat. Men tänk på att köra försiktigt för det är många som tydligen inte bruka köra bil mer än när det är julhelg och kör som krattor. Och då det är de temperaturer som är så finns det risk att det även är halkigt ute så kör försiktigt så ses vi på någon is framöver.
 
God Jul allihopa

Äntligen pimpelpremiär på HD-cupen!

Äntligen vart det dags att få beträda fruset vatten. Stortandsjön och Stordammen skulle beträdas och det var jag inte ensam om att längta till. Förberedelserna var lite knapphänta och mina egna grejer hade fått stå åt sidan och var o-rörda sedan Särnarycket i våras. Men det är väl bara att rycka igång och köra på och använda sig av rutin i stället för det är ju bara blåbär som deltager!!!!
Hur svårt kan det va?
 
Nya vinterdäck på bilen som skulle visa sig vara ett mästerdrag då det på flera ställen var isgata med vatten på som varierade hela vägen upp och avsaknad av blågrader var överhängande hela vägen upp. Denna gången fick jag ta en annan väg upp då jag hämtade upp min egna lilla Dalmas vid kupolen i Borlänge innan färden gick vidare upp till Sveg för att sammanstråla med goda vänner som bjöd på älgfärsbiffar med lingonsås som levde upp till de högt ställda förväntningarna och var djävulskt gott.
 
Skönt att komma upp dagen innan så man slipper den 7 timmar långa bilresan på morgonen så det var inga större problem med att gå up 05:50 för att äta frukost och dra iväg till Stortandsjön. Vägen dit var bra men skogsvägarna är väl inte optimala för en V 70 och man skulle nog egentligen ha en XC istället men vi kom fram i alla fall och började plocka i ordning utrustningen. En hel del fick rensas ur skryllan för att inte bära med en massa skräp. Lite beten plockades med och ut på isen med de 78 andra glada fiskarna.
 
Planen var att gå längst bort till vänster för att fiska av borterkanten som jag inte fiskat på förut men då jag kom ut så hade de flesta traskat iväg långt bort och då det var lämmeltåg såväl till höger som vänster stannade jag i starten där det inte var speciellt många som var kvar så det blir ju att man får mer is att borra i och fler alternativ än om man skulle sitta i klunga. Har ju varit varnad för denna delen av sjön sedan tidigare att det inte finns tillräckligt med fisk där men då det knappt var några kvar där så testar jag ändå.
 
100 meter ut på isen stannade jag och inväntade startsignalen så jag fick slå första hålet. Det känndes som det var i det grundaste laget och ingen fisk behagade bita så jag flyttade 30 meter innan nästa hål. Där var det bara 10 cm djupare så jag tog 20 meter till. Där blev det 30 cm djupare och första fisken kom upp. Från detta hittade jag fisk i de flesta hålen jag borrade i ett område som inte var större än 100x100 meter och hade ett jämnt fiske över hela dagen. Inga racerhål men det blev ju fisk överallt. Testade med att fiska gammelhål och det var ingen skillnad om det var gammelhål eller nyborrat för det nappade omgående om det var fisk där och skryllan känndes bara tyngre och tyngre.
 
Innanför satt Kjell och Ellen och plockade fisk de med och Marie kom åt mitt håll och hade endats fått 40 fisk medans jag själv hade fått betydligt mer ovi fiskade sedan kompis sista timmen och Marie tyngde ned sin påse bra hon med. Men det slutade med 211 fiskar och hela 10,9 kilo som gav mig en 5:e plats i seniorklassen vilket jag får känna mig nöjd över. Visst hade det gått att plocka ihop mer men jag var så oerhört nöjd med att bara få komma ut på is så de 2 kilo som fattades upp till regerande Svenska mästaren rörde mig inte i ryggen. Men bäst av allt var att jag totalkrossade Farbror Nilsson och förnedrade honom med sina 10,7 kilo. Albin fick över 5 kilo han med och det är ingen dålig start det heller på säsongen. Det var hans första tur på sjön så det var godänt.
 
Tillbaks till Ulf´s stuga i Sveg och där väntade en kulinarisk suc´ce med plankstek de lux som Marie och Peo snickrade ihop och man kännde sig riktigt bortskämd och om de var djävulskt gott på fredagen så vet jag inte vad man skall säga nu. Vart ju egentligen mätt efter halva portionen men det gick bara inte att lämna.  Så efter maten var det gemensamt beslut att vänta lite med efterrätten och det fick bli flera timmars väntan på brieosten med nötter, honung och hjortron.
Finns bara en sak att säga: Magiskt
 
Men det blir ju även en andra dag på HD-cupen och denna natten blev det ingen sömn alls. Jag låg och vred mig och funderade på hur jag skall kunna återgälda denna goda gästvänlighet. Kom fram till att det enda rätta var en läggmatch! Men hur skall man säkra detta? Hade som plan att gå upp till Tänningen som är den andra sjön som man får fiska på med huvva! där har det ju vunnit många gånger. Fick se vart alla gick och det var många som traskade iväg norrut så jag tänkte ihop med Albin att utforska utloppsdelen och vi tog var sin sida för att sedan fiska sig bortåt.
Plusgrader gjorde sig påminnda och det var blankis som gällde båda dagarna.
 
Såg att även Fäsa gjorde oss sällskap så då tänkte jag att det här är fel del av sjön.
Starten gick och jag stannade långt ut i viken då det såg lite skumt ut med sprickorna och det såg ut som att isen blev tunnare in i viken och det är dumt att chansa. Men då det inte blev några napp där så gick jag längre in i viken och det var en synvilla för isen var lika bra därinne som därute. Även idag blev det fisk i 3:e hålet och när jag kom in till land så låg det en stck där som jag fiskade intill då det suger i ordentligt. Men tyvärr klev fisken av direkt men fröet var sått.
 
Fiskade runt i området och slog ett hål bredvid stocken igen och släppte ned en blåmyska och det ticker till i spöet. Lyfter i ännu en gris men kroken ville inte fastna nu heller. Dessa 2 fiskar gjorde att jag fiskade allt för länge i området i hopp om att di grove som simmar där skulle behaga nappa men det var bara att traska därifrån. Så jag fiskade mig bortåt och fick några fiskar på 40 cm djup vid en udde men annars var det magert. Halva tiden hade gått och jag hade endast 18 fisk. Men är det läggmatch så är det. Bedömde att nu räcker det så nu skall jag utforska stordammen där jag inte fiskat tidigare.
 
Så jag gick igenom sundet och första hålet gav 5 fisk. Fiskade mig framåt i ett o-borrat område med varierad framgång innan det kom ett par andra i vägen och det fick bli ett större flytt. Hade kollat på Andersén som plockade fisk i varje hål och fiskade runt honom och det området var det gott om fisk i men då jag såg hans resultat var det bara att gå och lämna honom ifred då jag endast hade förstört hans fiske om jag stannat. Fortsatte leta ute på sjön efter den gamla bäckfåran som ringlar omkring nere på botten och till slut hittade jag ett område där bäcken slingrat sig fram och fick till slut lite fiske innan slutskottet gick. Fick ihop 59 fisk till slut som vägde 3,7 kilo och gav mig en av de sista platserna. Och det vore själve fan om inte detta skulle räcka som läggmatch.
 
Andersén fiskade bra och fick ihop 10,6 kilo och öp 3;e platsen precis som på SM. MEn totalsegraren blec Stefan Spännars som vann HD-cupen igen. 2 dagar jämnt fiske av honom är bara att lyfta på hatten åt. Och hur gick det med läggmatchen då? Jo jag blev ju lugn då Peo kom upp till parkeringen från isen för då visste jag att jag hade lyckats. För om hans kulle haft mindre så hade han tagit en skogsväg upp tidigare och redan bytt om och suttit resklar med vit skjorta och slips.
 
Men summa summarum så vart det en underbar helg med likasinnade pimplioter och fisken var på bettet så om man skulle placera sig skulle man ha över 10 kilo fisk bägge dagarna. Och det var låååååångt över förväntan då jag trodde att det skulle bli ökentrögt med det varma vädret och blanka isarna. Men fisken behagade nappa även om det knappt var batten under isen som var kristallklar och hård trots  det milda vädret. Och nu är det bara att blicka framåt. Om 2 veckor så körs det dels på Baggtjärn i Sorfors som att Dalarna kör Dalamästerskapet med 2-dagars först på en sjö jag tappade namnet på mellan Mora och Venjan och söndagen på Gryveldammen bortanför Älvdalen. Mumma!
 
Om man har möjlighet att deltaga får framtiden utvisa och det är ju troligt roligt fiske på bägge sjöarna.
Men tänk nu på bara att köra försiktigt i trafiken för det är just nu isgata på många ställen och även djuren i skogen verkar tycka om att hålla sig på vägen. Inte bara väg-renar utna även älgar och andra som hör hemma där.
 
Sköt om er så ses vi.

RSS 2.0