SM i Göta kanal eller- Vem faen startade fläkten!

Årets upplaga av SM i Internationellt mete gick i helgen av stapeln i Göta kanal i Västergötland. Constellation hade föredömligt tagit på sig oket att ordna till med ett SM då det saknades arrangörer. Stort tack till Er för detta.
För de o-invigda så är detta ett kval för att få äran att representera Sverige i ett klubblags-VM nästa år som jag tror går i Kroatien. Endast det segrande laget får åka så det är seger som räknas.
 
Själva skulle vi kämpa med näbbar och klor då det var på "hemmaplan" alltså bara en styv timme hemifrån.Men sträckan är en som vi själva har ratat bort till fördel för Töreboda där man kan få sitta o-stört istället för att plocka undan spön och kan fritt sprida ut sig över nejderna utan att bry sig mer om hur det ligger mer än att grejerna är inom armlängds avstånd. Något som kan liknas vid compact living då man skall få plats med så mycket nödvändig utrustning som möjligt på ett litet område. För under tävling har man ingen tid att rodda i något annat än själva fisket. Gäller dock inte i Svartån Tranås där det kan räcka med 6 utlägg för att bli o-hotad.
 
Men vårat lag i år bestod av mig, Blom, Micke och JP. Planen var att alla skulle fiska på samma sät med endast några små skillnader i utförandet. Rullspöplatsen var fri till innovation medans Lång och kortplats var förutbestämda och löja var fritt och rekommenderades då det var fin löja i vattnet. Men förhoppningarna var ju som vanligt på bottenfisk då det brukar löna sig i längden att jobba med. Men löja skulle ju finnas med som ett komplement för säkerhets skull. Blom skulle sköta om mäsket då han är i en klass för sig med detta och han blandade till en häxblandning till hela laget så att alla skulle ha samma förutsättningar och det gjorde han med den bravuren att man inte behövde justera nånting under hela helgen . Strongt.
 
Rollerna hade delats upp så att Blom skötte mäsket, Jag anmälde och fixade beten  (mycket Toftamask), pinkies och maggot. Micke blev privatchaufför och JP stod för det förståndiga! Att vi sedan fick lämna Rosenkvist och Challe utanför är ju en annan historia. Challe för den delen rättade mig från mitt förra inlägg då han bara har silver i kust och brons i tradmete och det är väl änna för dåligt av en mästare så han får lägga in en formtopp där nu innan han börjar med flugfiske.
 
Dagen kom och vädergudarna hade bestämt sig för att vara lite tröga så fredagens blåsväder kom på lördagen i stället för på fredagen så nu blev det lite att fundera på innan start. Blåsten kom i ryggen och sträckorna A-C satt med skog bakom sig men D hade ett helt öppet fält bakom sig så nu fick man börja fundera på hur långt spö man skulle kunna använda. Kanske man skulle ta fram pimpelspöt? Nja det hade nog sett kul ut men lite seriös får man vara ibland. Så man gick ut med grejorna till sträckan och fick ett orentligt uppvaknande när man kom utanför skogen för man fick verkligen hålla i grejerna. Höll på att bli av med sittdynan innan jag ens kommit fram till sträckan!
 
Lottninge gick och JP drog plats 3 som skulle bli våran för dagen och bra där tänkte jag för då kan ingen säga att det var bara för att du gjorde som Kent Adell som du vann! Men nu blev det inåt så om jag gör det bra så kan ingen ta det ifrån mig. Men platsen var en av de få som helt sakande beväxtlighet på motsatt sida var ju inget som gynnade rullspöfisket men man vet ju aldrig. Fick sätta mig mellan 2 träd och med lite tur kunde man använda 7-metaren med en tung rev för att kunna få in flötet i blåsten men sen var det nog stopp. Inget T-A-P men jag skulle använda cupping kitet för att precisionsmäska på 5.metaren för längre kunde jag inte gå. Så 7,5,4 meters feeder och matchspö samt 2 löjpiskor plockades fram och cuppingkitet med 7:an lades bakåt ut i fältet med topparna nedåt för att ligga still,
Jag på min plats i kanalen. Observera att jag fick ta kärran i stället för spövilaren för att lägga spöna på då den andra skulle ha blåst i vattnet!
 
Gick en sväng in på sträckan när jag var färdigordnad med utrustningen för att värma mig och det var en så markant skillnad så fort man kom in där det var skog att det känndes som stiltje där. Men att det kom kastvindar där inne med bevisade Andreas Sandberg då han redan vid lodningen knäckte en topp i en kastby. Och det var mängder av grejer som kom flytande då det var en hel del grejer som blåste bort från sina ordinarie platser för att sedan landa i kanalen. Och när jag kom tillbaks fick jag det dystra beskedet att det kommit en kastvind även på min plats så halva cuppingkittet blåste i och låg nu på botten av kanalen. Surt!
 
Så det var bara att plocka  ned det och ladda färdigt det sista och hade gjort en braxblandning till rullspöplatsen som skulle feedras över i mån av tid. Starten gick och grundmäskningen gick fint med precisionskastning av mäsket så att inte ett öga var torrt som följdes av feederkastning som även det gick galant. Hann med 12 stycken feedrar inna starten gick. Började med 7:an som hade ett 4-grams flöte på sig men det var inget som ville nappa där. Så jag gick in på 5:an och i första utlägget fick jag en liten brax. Gött att det var utjämnat mot Litzell på min vänstra sida tänkte jag då han började men kort T.A.P att plocka småfisk. Gick in på 4:an och fick 2 abborrar innan det nöp brax nummer 2. Ja det kommer att bli bra det här tänkte jag och bara väntade på att långspöplatsen skulle börja fungera.
 
Och i väntan på detta så var det ju bara att alternera mellan spöna men det var bara lite småabborre och gers som ville ta och vips så var tävligen över. Helt otroligt att inte få en enda fisk på huvudmäskplatsen men det var nog ganska säkert att det var flötesstorleken som avgjorde detta. För fisken var inte på sitt bästa humör någon av dagarna. Men löjorna man fick var stora och feta så det var egentligen synd att man fick de 2 braxarna i början för annars kanske man hade fiskat löja i stället och det hade varit helt rätt. Enda i laget som hade gjort detta och fått en plats med lite sol när det behövdes var Micke som drog hem en andraplats medans JP blev 5:a och jag och Blom drog till med 7:or.
Micke Hjelm smartast i laget dag 1
 
Så nu var det bara att summera. Vi låg på en 5:e plats och borde inte ha något med segern att göra då det var lite väl långt avstånd till Splash och FK Match som låg i täten men det går ju ändå att klättra så vi for hem och laddade om. Skönt att få sova hemma mellan tävlingarna tycker jag!
 
Dag 2
Nya insatser och förberedelserna var detsamma men idag hade det mojnat och skulle inte blåsa med än 6 sekundmeter så nu skulle väl långspöt tas fram. Men då lottningen gjorts av JP så drog vi peg 11 och det brukar ju inte vara optimalt dag 2 i kanalen för fisken har nog gått in och ställt sig på sträckan så jag skulle nog velat ha en eller 2 platser vänster men så blev inte fallet. Skälet att jag inte var nöjd med det var att Hossa suttit där och vunnit dag 1 på feeder. Men han hade fiskat kort feeder så det skulle stämma överens med långspöt ändå. Fick ju även idag Litzell på min vänstar sida och jag klarade ju att klå honom dag 1 med några gram så det får jag vara nöjd med.
 
Starten gick och mäskningen gick lika klanderfritt som dag 1 men denna dagen grundade jag ingenting på 4-5 metersplatsen då jag inte ville skrämma alla braxar som bara stod och väntade på mig där så jag dundrade ut allt på långplatsen. Men fy vad tji jag fick för jag fick inte en enda fisk på dessa spön idag ej heller på löjspöt och jag tror inte ens jag hade några napp på dem. Så allt gick på T.A.P och de var riktigt fjolliga och nu inser jag hur mycket man kan sakna ett cupping kit. För underhållsmäskningen gick ändå ganska bra men inte tillräckligt så jag kunde inte samla fisken och göra det effektivt. Men jag kämpade på väl och lyckades trots förutsättningarna peta ihop 1,3 kilo som räckte till en 4:e plats och jag får nog känna mig nöjd med detta efter förutsättningarna.
 
Kvar stod ju då att se hur det gått för alla andra då. Räknade med storstryk av Litzell idag som jag trodde hade dubbla min vikt men han slog mig bara med 1 hekto. Sedan Thomas Söderlund som vann sträckan på 2,4 kilo.Sedan hade jag ingen koll längre bort då jag hade fokus på mitt egna fiske men det var bara Henrik Bengtsson som klådde mig av de innersta fiskarna och blev 2:a. Nästa sektion vanns av Blom och då tändes lågan. B-sektionen blev JP 5:a på och Micke blev 7:a. Ja det är ju under snittet så vi halkade nog inte bakåt i alla fall som FK Match gjorde när det inte fanns löja i vattnet.
Blom vann sin sektion dag 2 (Bilden från dag1)
 
Sedan var det bara att vänta. Men ganska snabbt stod det att vi klättrat 1 placering och slutade 4:a vilket ändå är en ganska bra placering men man önskar ju alltid att vinna med i helgen var det elefanternas helg och Splash vann före Constellation med 4 poäng och tar platsen till Kroatien-19 Bra jobbat av hela laget 4 sektionsvinster grundar bra. 3:a blev SWEA. Men det var i alla fall en lektion i innovation då förutsättningarna ändras så abrupt som de blev i och med vinden men det är läropengar i allt som mamma sa. Och snart är man väl full-lärd. Nej det tror jag aldrig man kan bli inom fisket för då skulle man nog slutat.
 
Sköt nu om er så ses vi. Om det blir bakom långa eller korta spön får vi se.

DM, Kval, SM, SM, Abborre och SM

Lång tid utan att rapportera. Så nu får det bli lite sammanfattning innan det blir för mycket att skriva om.
Träningsmetet i kanalen gick sådär innan lag-DM men det var ju ändå A-laget som skulle fiska så då fick jag ta träningspass lite vid sidan av för att testa vad som gällde för kanalmetet. Hade inte det mäsk jag önskade men skulle testa lite olika för att se vad som evetuellt kunde fungera och hur man skulle göra för att få det att fungera.
 
Satte mig 3-4 peggar bortanför de andra för att inte störa dem då vi inte hade några kantmetare mer. Hade som plan att dra in braxen och enda sättet var att fiska samma tid som de andra för att få ett rättvist resultat. Men då jag satt själv så skulle det ge mig lika mycket fisk som de 2 högsta vikterna inne på sträckan för att ge godkänt. Så vi körde igång och jag testade med flera olika varianter men blev inte nöjd trots att jag hade en skaplig vikt så nådde det inte upp till den standard jag själv satt upp. Men i lag-tävlingen var det jämnt som det skall vara och ingenting var färdigt.
 
Dag 2 och jag var den enda som fick samma plats (tror jag) och våra kämpar från Lidköping skulle jämna ut så gott det gick emot formstarka Tibro som hade en knapp ledning efter dag 1. Fisket startade men det blev inte den farthöjning dag 2 som var önskad och heller inte det egna resultatet men i alla fall så var det lika jämnt idag men Lidköping spurtade förbi Tibro och tog hem lag-guldet. Själv hade jag bara kunskapen om 2 olika tillvägagångssätt som inte skulle anändas vid kvalet och grundplanen skulle kanske vara intakt.
 
Så hem och ladda inör kvalet men de rapporter som kom ifrån dem som varit där och testat satte griller i huvudet och nya planer smiddes. Att de hade haft ett fröjdigt fiske med mer av allt och hårdare fiske gjorde mig så förbryllad att jag ändrade min gameplan för att ladda i mer under kvalet. Men då jag äntligen fick chansen att mobba både Adell och Markus under samma helg så tog jag den verkligen inte utan fick agera statist när jag gjorde bort mig under 2 dagar med sistaplatsen varje dag. Men det är i alla fall skönt då man hittar lite grejer ma gör fel och kan rätta till dem.
 
Fel 1 var att jag inte följde min masterplan och mäskade på alldeles för hårt.
Fel 2 var att de frysta jokers var fel paket och inte de leemade som önskades med rätt effekt och blandningen blev då helt fel.
Fel 3 var att de jokers som leemades upp inte var tillräckligt bra utan skrämde nog mer fisken än lockade till sig dem.
Men det är bara att komma igen för jag vet att jag inte är sååååå dålig på att fiska men det är ju ganska små marginaler mellan succé och fiasko på denna nivån. Så nästa år skall jag ta en landslagsplats.
Hur svårt kan det va?
 
Under tiden var SM i tradmete men jag fick tacka nej till detta då Ronja inte ville fiska detta så piren i Nyköping blev utan Leijon-besök denna gången trots att det är ett roligt vatten med en hel del fisk.
 
Istället blev det förberedelser inför SM i Int-mete för hela slanten. Söderhamn skulle belägras och man har ju en ruskig rutin från detta vatten så man visste ju precis vad man skulle göra! Fiskar som snittade på 2 hekto skulle få flyga upp och bröstas ned i keepnetet för att snabbt följas av nästa. Id, mört, abborre och skimmers skulle avlösa varandra och man skulle fiska onthedrop med kanaltackel betade med blodisar. Tung grundmäskning och sedan bara loosfeeding.
Hur svårt kan det va?
 
Starten på lördagen och man hade lottat till sig en plats på högkajen och var ganska förnöjd med det.
Fisket började och grundmäskningen bombades ut. De löjor som fanns där skulle ju skrämmas ut av mäskningen för det gjorde de senast. Rullspöplatsen mäskades upp med feeder och även en kortplats . Fick då se att Challe satt på kant uppåt på norrsidan flakerade av Stormen inåt så det skulle ju bli en giganternas kamp där och jag satt på första parkett. Men de skulle allt få se mig baxa upp den ena efter den andra! Hur svårt kan det va?
 
Men det blev inte riktigt som jag förutspått. Löjorna försvann inte och ställde till med förtret.  Att fiska en halv-meter över botten hjälpte lite men inte tillräckligt och näst sista platsen på sektionen var min med 5,7 kilo. Surt att inte begripa vad som gått snett men mina grannar hjälpte mig i nöden och gav mig mitt alibi och bortförklaring. Platsen jag var så glad åt skulle de betala stora pengar för att slippa då det kommer ut ett avlopp där och är 70 cm djupare. Och då jag höjde 50 cm så var jag egentligen 20 cm för djupt och fiskade. Och vid närmare eftertanke så hade grannarna till höger om mig betydligt grundare inställning på sina riggar än mig. Synd att man ska vara så trög och inte testa att gå upp ändå högre i vattnet. Challe å andra sidan satt och gjorde alla möjliga fel på sin kant och drog upp högsta vikten på den sektionen.
 
Till stugan och ladda om efter en smarrig måltid i Söderhamn city och blanda till en ny häxblandning för dag 2 blir det ju helt annat fiske. Idarna blir skogstokiga och löjorna har evakuerats då det klivit in grövre fisk för det brukar de göra!!! Testade att göra några sötekulor till dag 1 med att överfukta ett utvalt mäsk med en hel flaska Bremes som fick stå precis som det var över natten för att sedan bara blandas i som plockgodis till fisken, Gjorde samma sak till dag 2 för det verkade vara bra men denna gången blev det 1 flaska caramel. Men denna gången fick jag lägga i blandningen i en plastkasse över natten av utrymmesskäl då vi skulle fara hem efter tävlingen.
 
Dag 2 började med lottning och det var skönt att inte komma på samma sektion som Challe om man nu skulle göra bra ifrån sig. Men det var Dyberg som ledde hela tävlingen när han drog en turlott och fick sitta i kanalen och fläska upp över 20 kilo brax. Tom Östlund vann min sektion och Anders Eriksson vann den fjärde. Men dag 2 skulle jag få äran av att sitta på Challes plats fån dag 1 där han vann. Men det brukar ju inte vara nån höjdare med kantplats dag 2 men för idens skull så kan det ju vara bra tänkte jag utan att veta att iden var som bortblåst idag. Men det var bara att kämpa på och göra det bästa man kunde med situationen.
 
Starten gick och den klumpen som blivit med mäsket i plastkassen hade baxats isär och fördelats i den andra blandningen dunkades ut på dagens plats och fisket kunde börja. Direkt var det fisk på platsen. Kanske inte riktigt den storleken som man räknar med i Söderhamn men ändå. Kom man igenom löjorna så var det bottenfisk ganska snart på kroken. Ja just det, glömde jag att skriva att det var inte en enda löja som lämnat ån utan de hade skickat ett grupp-SMS till sina vänner så att de skulle ha släkt-träff där. Men det var bara att kämpa på och javisst hade jag skapligt fiske men tyckte att de var lite för små.
 
Det viktigaste för dagen var ju att man inte skulle få epitetet SIST. Och för dem som inte vet så står detta för Sämst I Skaraborg Totalt. Och det stod emellan mig och Pierre som satt på kantplats nedströms på högkajen så vi hade kantplatserna i stort sett mitt emot varandra. Men själv hade jag ganska bra fokus på mitt egna denna dagen och kämpade väl och det känndes som det var skaplig vikt på gång. Men hur mycket skulle det vara. Vore ju kul med en placering denna gången för självförtroendets skull. Och då grannarna spekulerade i om jag hade 15 kilo så tyckte jag att det var väl lite och ta i men i alla fall 10. Vägningen kom och då ledarvikten var på 8 så känndes det bra men då nätet drogs upp blev jag nedstämd.
 
Alla mina farhågor besannades då nätet kom upp och visst så har storleken betydelse. Det var många men ack så små fiskar och det blev bara 6,8 kilo och en placering i mitten. Men jag får ta med mig att jag slog de närmsta på kanten flera platser in och det var ju inga blåbär de heller så lite föröjd får jag vara ändå. Men nu till epitetet SIST. Det tog ett par dagar innan hela listan kom ut men då visade det sig att jag krossat Pierre med samma poäng men ett helt kilo mer så nu vet vi vem som blev SIST. Grattis Pirre! Och Askolinponken gjorde som Dyberg dag 1 och dominerade i kanalen tätt följd av Jompe. Men Challe den stackaren fick sitta på sektion 1 och fiska på plats 3 eller 4 dag 2 och gjorde även denna dagen allt fel. För emot alla profetior så drog han upp den högsta vikten här med så då var det klart att han tog sitt första guld här med.
Medaljtrion 2018 Åslund, Challe och Östlund
 
Ja nu vet man ju inte vad han skall sikta in sig på för efter 2007 så var det ju bara Int-metet som han saknade SM-guld i då han har tagit guld i Havsfiske, Kustfiske, Pimpel, Mormuska ochTradmete så frågan är om det finns någon i Sverige som kan mäta sig med detta då det är vilt skilda kunskaper för respektive disciplin. Bara att lyfta på hatten åt denna gigant och säga att det är en ära att få bli slagen av honom. Bra jobbat Charles!
 
Men nu grottar vi inte ned oss mer i det utan vi kör vidare. Under helgen vart det feederkval men själv åkte jag ut till Ullersund för lite rekreationsfiske. Var ju första gången på många år som jag inte for iväg på R.S.T som vanns av Örebro, Men Ronja var inte sugen på detta heller så det blev en tur med spinnspö och pimpelspö. Först en tur ut till Järna för lite bryggpimpel men det var inga inne så vi for till Ullersund istället och där skall ju fisket börja snart och direkt fick vi kontakt med abborrarna. Först drogs ett gäng på pimpel men det var bökigt att pimpla från den nya cykelbron så det fick bli jig istället.
 
Och det nappade till och från med jämna mellanrum och det blev ett gäng abborrar hem så att det kunde bli lite söndagsgodis på tallriken. Nu börjar ju den säsongen då man med lätthet kan stå från land i sundet och kommer man rätt dag kan man dra upp hinkvis med matabborre från land i denna Sveriges största sjö. Inslag av gös och gädda får man räkna med och emellanåt kan det även bli någon prickig fisk.
Lite matfisk av den bättre sorten är ju aldrig fel.
 
Men nu är det bara att ladda inför helgens batalj i Göta kanal. SM i Internationellt mete för klubblag skall avgöras. Och denna gången skall jag vara med i laget. Förutom mig blir det Blom, Micke och Jens som skall försvara Lidköpings färger och med lite tur kan vi få med några bankrunners. De är ju lite B-betonade men man får väl ta vad som kan fås! Challe och Rosenkvist kanske kan komma med för lite glada hejarrop och moraliskt stöd. Men alla groupies och huliganer klarar vi oss utan för vi behöver koncentrera oss in i det minsta för att få bukt med våra konkurrenter.
 
Nu är det dags att det vänder och fokuseringen är på topp. Hur svårt kan det va?

RSS 2.0