SM i havsfiske 2014 avgjort

Under helgen den 1-2 November avgjordes SM i havsfiske med utgång från Helsingborg med båtarna Vandia och Tärnö. Arrangerande Kinnarp drog ihop 40 startande för att göra upp om titeln Sveriges bäste havsfiskare. Och de gjorde det med den äran och får mycket beröm för sitt arrangemang- Visst var det lite strul i början men de löste uppgiften väl och skall ha all cred för en god insats för fiske-Sverige. Att det var vissa klubbar som bojkottade tävlingen är ju bara synd om de själva då de inte kunde anpassa sig till de nya regler som gällde för tävlingen.
 
De nya reglerna var ju inte så massivt annorlunda som man kan tro för en bojkott och de farhågor som fanns var som bortblåsta.Ändringen var att alla minimimått försvann och en sjökapten registrerade var fisk som kom upp och omeddelbart återutsattes. Skillnaden var att han inte behövde mäta varje fisk och återutsättningen gick rekordsnabbt. Som det var innan så skulle varje fisk mätas så att det med millimeterprescission skulle stämma med tävlingens minimimått. Med andra ord så tog det mycket längre tid att kontrollera fisken samt att det behövdes 2 man för att fullfölja mätningen då man blir blöt och kladdig när man tar i fisken och sedan skall skriva på ett papper en hel dag. Mycket bra arbetande kaptener skötte detta utmärkt och allt flöt på väl.
 
Åter till själva fisket.
Dag 1 så samlades vi på kajen för att lotta på vilken båt/sida som vi skulle fiska på och min lott sa Vandias babordsida. Fick med mig Challe som skulle fiska på styrbord sida så vi kunde ge varandra lite info under dagen. På min sida kom även Benny Johansson och Ragnar Nilsson som jag såg som de största hoten redan innan avfärd. Fisket började med skrubbafiske på 5 meters djup och det började trögt för min del och det är lite problem för min del att fiska så grunt som 5 meter när man är van att fiska på 15-45 meter. Fick i alla fall ihop 2 st skrubbor medans Benny hade 5 och Ragnar 7 st.
 
Jaja tänkte jag det är ju inte så konstigt då de har rutin från detta fiske sedan stenåldern och jag kommer igen när vi kommer till djupet. Efter detta for vi ut en bit och fiskade på 10-12 meter och det kom upp lite mer fisk och jag blandade med rödspätta, sandskädda och knot. I och med denna flytten hade vi även bytt plats för att det skulle bli rättvist med platserna på båtsidan. För min del var det fortfarande midskepps och ingen riktigt lyckad fiskedag då det inte riktigt stämmde för mig.
 
Nästa flytt ut på M 7:an och fiske på 28 meter djup höjde mina förväntningar med en plats nästan i fören och jag kunde svinga mitt låååånga spö ganska yvigt och få fart på grejerna. Fart i fisket blev det också då rödspätta. sandskädda och knot svingades upp både högt och lågt och jag närmade mig täten. Tyvärr fick man ju bara stå på den här platsen i 1 timme och 10 minuter innan det var dags för nästa flytt.
 
4:e passet för mig blev på en akterplats och fiske återigen på 10-12 meters djup. Började bra med ett par snabba fiskar men sedan blev det återigen trögt. Ragnar och Benny å andra sidan fortsatte att plocka fisk i jämn takt och var o-stoppbara för min del. Plockade ihop 51 fiskpoäng vilket stod sig slätt mot Ragnars 98 och renderade mig i 53,68 poäng eftersom poängen räknas i hur många fiskpoäng man har i förhållande mot sidsegrarens fiskpoäng i procent. Ragnar som var bäst av alla startande  fiskade då ner oss andra på sidan i och med hans krossning.. Challe å andra sidan vann sin sida med 69 fiskpoäng och var med i ledningen tillsammans med Ragnar, Sixten Dalbom och Finn Rostgaard. Alla var de ju sidvinnare och fick med sig 100 poäng till dag 2.
 
Kvällen drog ihop sig och vi laddade in våra grejer på City vandrarhem och vi knöt lite tackel och en sväng på stan. In på samma ställe som vanligt och åt en stadig middag i form av en plankstek nedsköljd med lyte bryggd humle som satt som handen i handsken. Sedan vet jag inte varty allt grus kom ifrån men det for in i ögonen och det var dags att krama kudden.
20 förväntansfulla fiskare på Vandia under söndagens fisketur
 
Dag 2
Frukost på vandrarhemmet och iväg till kajen för ny lottning.
Denna dagen blev det Tärnö för min och Kenneths del så nu var det helt andra förutsättningar. Styrbord sida för min del men plats nummer 4 precis som dag 1. Tärnö driver ostadigare än vad Vandia gör och man får fiska lite anorlunda där. Första timmen var det skrubbafiske igen och självförtroendet sjönk ordentligt. Inte ett enda napp över huvud taget! Annars så fick nog de flesta fisk i varje fall och jag var nästan ensam om att ha nollat.
 
Flytt upp på båten och nya förhoppningar då vi kom ut på djupare vatten. Efter en stund så släppte det och jag plockade en hel del fisk som torsk, rödpätta, vitling, knot och sandskädda och det fanns lite förhoppning om att varje fall få 1 bra resultat med mig under helgen trots att Henrik Karlen stod på samma sida. Här ute fick jag nog ihop lite bättre än honom och många andra med för den delen så känslan var positiv för resten av fisket.
 
Nästa flytt ut på M7:an och återigen en plats i fören och jag plockade på skapligt och höll jämna steg med storfräsarna och låg skapligt till. Dog ut en liten stund men jag knäckte nöten igen och fick åter lite fisk.
 
Ny flytt igen och tillbaks på mellandjup och starten var kanon då det nöp en torsk direkt vid nedsläpp som följdes av 2 snabba sandskäddor och sedan blev det broms i fisket medans Henrik fortsatte att plocka fisk i fören. Det är ju en stor fördel att kunna svinga ut betena ordentligt då man är på grundare vatten för att fiska av större område och reta fisken till hugg. Slutade dag 2 med  53 fiskpoäng medans Henrik petade ihop 80 och vann sidan. På Vandia hade Benny varit dagens fiskare och krossade alt motstånd med över 120 poäng.
 
Rafflande väntan på resultatet satt vi och mumsade i oss en saftig hamburgare få restaurangen där prisutdelningen var och vi visste att det var jämnt mellan en kvartett fiskare då Benny och Kolbäck hade vunnit sina sidor medans gårdagens toppfiskare hade fått lite sämre. Men när resultaten stod klara stod Sixten Dalbom som segrare med 194 poäng. Detta var hans 3:e SM-guld i havsfiske på 3 år och det är en prestation som är svårslagen och han lär ju vara storfavorit även nästa år då det kanske flyttas till Råå där båtarna är lite jämnare fiskemässigt. På silverplats med 190 poäng kom artfiskespecialisten Niklas Kohlbäck som spurtade upp sig med en sidseger dag 2. Men på 3:e plats kom som vanligt våran egen Challe Fasth på 189 poäng. Inponerande att han får plats med alla sina SM-medaljer då han plockar i alla discipliner han ställer upp i. I år har det blivit guld i mormuska, brons i Int--mete lag och individuellt, Tradmete lag och individuellt och nu även brons i havsfiske. Storstilat jobbat Challe!
På den nesliga 4:e platsen kom Benny Johansson med 180 poäng och kunde inte rädda upp sig från Ragnars kross från dag 1.
 
Horreds stoltheter Daniel och Samuel tog guld respektive brons och kommer att bli giftiga i framtiden då de hade hävdat sig skapligt även i seniorklassen så nu får vi alla se upp för dessa storfiskare.
Skönt att se att det inte blev något stort uttag med fisk i och med de nya reglerna och det var inte mycket fisk som försvann ifrån vårat hav.
På 40 man togs det hem 1 torsk och ca 40 rödspättor totalt vilket är ett sparande för framtiden.
 
Nu är det bara att skölja av grejerna och stoppa undan dem och önska att vintern tar ett ordentligt grepp åtminstone uppe på kullarna mellan Orsa och Sveg så att premiären kan bli av som förväntat.

Kommentarer
Postat av: Storm

Jösses vad detdäringa haffsiga fisket verka könstigt, man blir snurrigare än vanligt om man skall förstå ;)
Vi gör vårat bästa här på höjderna men för stunden har det bara varit lite "skorpa" på sjöarna.
Hae't Gött !

Svar: Det börjar som en skorpa och blir sedan bara mer och mer.

Som flickan sa.....
Tomas Leijon

2014-11-04 @ 10:26:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0