Nora-rycket eller Tour de Nora

Starten av Pimpelsport cup gick igår av stapeln på Norasjön, Vädergudarna hade varit oss lite nådiga men i senaste laget för att ge en stabil förberedelse för abborrarna. Själv hade jag gjort en del framsteg och även skördat några finare placeringar i mycket gott motstånd så nu skulle det bara vara att åka och hämta hem några poäng i PSC. För nu var det ju inte en sjö man åkte till för första gången och hade lite olika alternativ att välja på, så vad kunde egentligen gå fel?
 
Upp till Nora på morgonen efter gårdagens 6-hektosfiske på Strängseredssjön i bagaget och några poäng i cupen troligtvis så känndes det bra att kunna ge sig ut på sjön med tanke på att man fiskat ganska jämnt med storfräsarna som gått rätt direkt medans jag själv gått bort över 1 timme innan jag kom på fisk så har jag nog hittat det sätt jag skall fiska på. Flera alternativa kombinationer som är färdigladdat och redo att släppas ned.
 
Jag hade bestämt mig sedan tidigare att jag skulle gå åt vänster o-avsett vad mannen från Hackås säger. Och iväg till området där jag och Laila Vuotolainen varvade varandra och plockade fisk lite varstans och hade en liten inbördes kamp. Och glädjande nog var det inte några i närheten som kunde störa mig. Men med lite eftertänksamhet började det smyga in sig att det var inte en enda Nora-fiskare i närheten och här brukar det krylla av dem. Hmmmm knepigt tänkte jag men det var ju några (2 st) som gick längre bort emot utloppet. Men det skall bli kul det här att få sitta ensam på fisken. Tipsade även Askersunds stolthet om vart han kunde fortsätta plocka luns antingen på udden eller gös-grundet. Men själv tänkte jag då rakt inte gå dit.
 
Starten gick och jag släppte ned en 45:a med en 14-krok då djupet skulle stämma för detta men det var lite grundare än beräknat men jag kör vidare eftersom det kommer bli ett race om att få pirken snabbt både upp som ned för att poängskörden skall bli riklig i cupen. Första fisken kom i 3:e hålet så det var ju en besvikelse med 2 bom-hål först. Men allteftersom jag närmade mig land blev det grundare och grundare och slutligen bestämmde jag mig för att gå ned på 25 mm Kinne och direkt vid nedsläpp nöp det fisk nummer 2. Båda fiskarna hade nappat bestämt så det var inga tveksamheter där inte. Men det måste ha varit att det var ingen mer fisk där då det inte var ett enda pet på grejerna.
 
Fiskade mig ut emot en bråte och missade ett napp som känndes som en grövre bite men nappade inte igen så jag drog ned tafsen med bloodis på och ganska snart kom fisk nummer 3 men ingen luns. Fick höra om Den grova fisken som plockats upp på udden på över kilot av just Rehnberg så var det ju bara att gratulera. Men jag fiskade mig bort emot starten där jag möttes av Brallen som hade i stort sett samma resultat som mig och vi insåg då att vi var på fel del av sjön. Fick då tips om vart man skulle bege sig till så det blev tillbaks till starten då det nappade bra bortanför paviljongen och det var ju skönt att Ronja hade valt just att börja vid paviljongen då hon ville testa på att fiska själv idag och då det var juniorfiske där med Stormen för 2 år sedan så visste hon ju vad hon skulle göra.
 
Men utanför starten satt en och plockade lite fisk så 2 provhål togs på vägen men jag själv lyckades inte så jag traskade vidare till Ronja. Då hade det gått över 1,5 timme och jag hade 3 fiskar. På Norasjön!!!!!! Men första hålet hos Ronja gav mig 11 fiskar i mycket rask takt så var det mitt synnerligen bästa hål. Men sedan blev det bara någon enstaka fisk så när halva tävlingen gått skulle jag bege ig ut till öarna och leta klunsar. Men då jag precis gått förbi stora ön fick jag tips om att det nappade frenetiskt för alla och det var fina fiskar bortanför paviljongen. Men att det var en avruskning emellan nämndes inget om. Men jag vände igen och gick längs med ön och bort emot delen där den mängdfångande klungan satt med Mikael Engvall i spetsen.
 
Men mitt ute på sjön var det lite olustigt då isen började prata med mig så jag gick med lätta steg raskt vidare. Kom fram och såg just Engvall och vi brukar fiska bra tillsammans med mycket respekt för den andres linje så jag slog ett hål i närheten av honom för att se och lära samtidigt som jag själv kunde bättra på mitt eget resultat. Första hålet och 2 snabba. Ojdå var det så lätt här sade jag men det skulle jag aldrig sagt. För det var sista nappet jag hade trots en mängd hål emellan alla som satt och plockade i klungan så det var bara att bege sig hemåt då man endast skulle vara i vägen utan någon vinstchans så det måste ju till något drastiskt.
 
Så fram med Väner-pirken men det är ju inte rätt sjö för den och känslan infann sig inte så jag plockade upp och gick tillbaks till startområdet men ganska snart infann sig en känsla av att nu får det vara nog. Ingen chans till att komma upp i resultatlistan och ej heller känslan för ett mirakel på gång så gjorde jag något jag inte minns att jag gjort sedan ett DM på Örlen för 30 år sedan och gav upp innan slutsignalen ekat. Så en kvart innan slutskottet klev jag upp till vågen och det var med en skön känsla jag vägde in mina 20 fiskar till en vikt av 536 gram och tog ledningen stort. Men det kan också bero på att de flesta fortfarande höll på att fiska så det måste ju ha varit otroligt bra den sista kvarten.
 
För alla som kom in senare hade mer än mig och jag kan ju inte heller skylla på att jag varit på fel område då jag testat de flesta förutom bakom ön där segraren Jesper Dyberg 8.8 kilo tog en dominant seger före just Kapten Mikael Engvall 6 kilo som jag satt bredvid och plockade upp hela 2 fiskar medans han säkerligen plockade 25-30 st. Thomas från Värmland knep 3:e platsen men nu började vikterna krypa nedåt. Stromen har lagt in lite glidmedel i alla proteser och blir bara giftigare och giftigare nu inför SM på Mälaren. Men för egen del blev det en dag att krypa under en sten och gömma sig eller bara le åt det för det hade nog inte spelat någon roll vad jag än gjort idag för det var bara en sån där dag då precis ingenting stämmer. Hoppas bara jag inte varit i vägen för någon idag.
 
Men det är fascinerande att säga att jag varit både på Strängseredssjön och Nora sjön under samma helg och då fått mest på Strängsered. Så gnäll inte på den sjön nå mer!!!!! Det kan ju vara som på Sandsjön eller Milsjön och det är värre.
Men nu får vi hoppas att kung Bore är stark i veckan så att vi får köra igång med våran DM-serie på hemmaplan.
 
Sköt om er allihopa så ses vi

Västsvenska pimpelserien på Strängsered

ÄNTLIGEN!
Så kan det låta när det blir premiär på någorlunda hemmavatten.
Första tävlingen söder om Örebro och då hittar blodhundarna is som håller alla deltagare på ovansidan vilket var föga troligt men de lyckades ändå. Bra jobbat av er. Trodde ju det längsta att vi skulle få åka till Värmland eller Fåsjön i Nora men det blev Strängseredssjön mellan Bottnaryd och Ulricehamn som blev lördagens arena.
 
Väst-Svenska pimpelserien skulle dra igång och det blev återigen Strängseredssjön som vann då det är en av de sjöar som lägger sig allra snabbast. Men att gå ut på denna sjön på nyis är  ju inget man strävar efter för vissa sjöar bjuder på enormt  fiske då det är nyis men Strängsered är inte en sådan. Så man ställde in sig på surfiske de lux och skruvade ner förväntningarna å det grövsta.
Planen var att gå bort till en sommarstuga för att fiska på ett kullerstensgrund/ås men då man kom iväg för sent och det var ett pärlband med fiskare på väg däråt så gjorde jag en rokad och valde längs med landsvägen i stället.
Många taggade pimplare på väg ut på isen. Foto Andreas Möller
 
Starten gick och man satt aldeles själv längs med vägen men ingenting nappade alls. Emil Löfgren for förbi på utsidan med precis samma resultat. Borrade mig bort mot vassen där Dan satt och då jag for förbi hade han fått 5 fiskar och det var ju ingenting så jag fortsatte bortåt över viken där det hördes om några som fått någon fingerfisk men Dan var nog ändå klart värst med sina 5. På Udden satt det ett pärlband med fiskare så där tyckte jag det inte var någon mening att stanna så jag fortsatte bort mot nya fiskevatten runt udden.
 
Nu började desperationen märkas men efter ett 10-15 tal hål skakade det till och jag hade i alla fall fått napp. Och ganska snart så fick jag även upp min första pinne och hade då spräckt nollan efter en dryg timme. Och man såg att det var desperation från flera fiskare för det var många som bytte fiskeområde och klungor bildades lite här och vart men i efterhand så fanns det inga skäl utan det var lika magert fiske överallt. Men jag harvade på i det området jag fått fisk på och även gammelhål levererade dessa små loppor.
 
Testade runt med olika beten på kroken och tyckte att vit pinkie var det bästa för att i slutet helst vara ren 3-krok. Tyckte ett tag att det måste vara bra med singelmyska men fick inte ett pet på det. Lattjo att höra sedan att dagens segrare Andreas "Nyllet" Möller fått bäst på detta när han blev ensam över kilot med sina 70 fiskar. Själv slet jag ihop 43 fiskar så det var ganska jämnt fiskat men synd att man inte satte sig på fisken i tid. Något på 6 hekto hade jag och det var precis utanför prisplats men nog i alla fall poäng då listan var :
1 Andreas Möller drygt kilot
2 Mikael Andersén knappt kilot
3 Dan Johansson 8-hektoisch
4 Emil Löfgren 654 g
5 Daniel Ahlgren 642 g
Med reservation för fel i stavning och vikter.
 
Såhär såg isen ut efter några värstingar varit där och härjat. Foto Andreas "Byxan" Möller-
 
I morgon kommer de köra cupen på någon sjö med samling vid bensintappen. Men för egen del blir det Nora-rycket på Nora-sjön som gäller. Och det är första tävlingen i Pimpelsport cup så det kommer nog många storfräsare dit så man får spänna upp sig ordentligt om man skall kunna hävda sig där. Och förväntningarna är inte uppskruvade här heller för även där är det ganska ny is  så det är nog inte full fart på de randiga krigarna än. Men jag hoppas jag har fel och det skall bli kul att träffa alla igen.
 
Sköt om er så ses vi.

Vikasjön och Siksjön 6-7 jan

I brist på isar i södra Sverige så får man fara land och rike kring för att hitta fiskbar is.
Denna helgen begav sig jag, Ronja och Bo upp till lördagens tävling på Vikasjön på södra sidan av Runn.
En sjö där vi aldrig satt våran fot på men fick några snabba korta tips innan start så vi kunde välja del av sjön.
 
Valet blev rakt över sjön till en vassvik där det enligt tips kunde finnas lite större fiskar och då passar det ju mig (tror jag) Så vi begav oss över skridskobanan och in till viken där vi var helt ensamma. Det satt några till vänster vid ett par mörtstugor och några till höger på nästa udde men just dit vi gick vart det helt rent. Nu fanns ju chansen att skrälla om det var så att det fanns några bumlingar hemma.
 
Första hålet slogs men känndes lite för djupt med ca 4 meter så det var bara att fortsätta mot vassen. Men det var djupare än jag trodde hela vägen och grundade inte upp förrän man närmade sig vassen. Men inte ett liv för någon av oss och det var bara att vika av. Bosse åt höger och jag och Ronja åt vänster. Men inte förrän man kom fram till mörtstugorna fick jag första nappet. Där hade de 2 andra suttit i fred  tills vi kom och vi fiskade oss runt på området. Det blev någon fisk härochvart men ingen större fart i något hål.
 
Någon större fisk blev det inte heller blev det inte för våran del och även säsongens första mört och gers fick plockas av kroken. Men av abborrar blev det 107 stycken och säsongsbästa i antal och med 1,5 kilo som resultat. Detta räcker ju naturligtvis inte för att placera sig på Vikasjön men då man gör en blindchansning på ett nytt vatten så får man räkna med att det inte blir mer. Men bästa Skaraborgare för en gångs skull och inte ens Tibros nya stjärnskott Jonny hade en chans!
 
Kapten Mikael Engvall hade däremot tagit kommandot över fisken och vägde in imponerande 10 vassa kilo abborre och vann odiskutabelt så nu slapp han nog att diska på kvällningen. Sedan var det ett ordentligt hopp till 2:an som hade knappa 6 kilo om jag inte hörde fel. Och efter detta var det snabbt fall i vikterna och det var pris även under 3 kilo om jag inte hörde fel. Men det var ingenting vi behövde bry oss om då vi var allt för långt från dessa vikterna. Men det var bara att köra på och komma igen, det är ju en tävling på söndag med!
 
Så vi skippade tävlingen på Barken och for ned till Klacken i Kopparberg för en övernattning där vi hade en stuga medans Tibros och Tidaholms stoltheter hade en och det är ju bättre att bo i stuga än att sova i bilen som också är ett alternativ. Men det lockar ju inte när det är mer än 10 sprittande glada minusgrader. Så vi mös med en pizza på Zaras i kopparberg som uppladdning inför söndagens drabbning i Hällefors där de gästvänliga Nora-fiskarna skulle bjuda oss på fiske på Siksjön där ryktena sa att det var 1,5 meter högre vatten än vanligt så det skulle bli spännande.
 
Söndag morgon kom och vi for igenom Kopparberg och vidare till Hällefors där jag återigen kör fel trots att jag varit vid sjön säkert 10 gånger. Men det är inget att göra åt nu men det blir ju lite stressigare förberedelser. Så det var bara att traska ut på isen och sjön gick knappt att känna igen. Det var som att komma till Storhamra utan sina öar och skär nära land. Men vi begav oss ut till vårat vanliga ställe att starta på för att sedan sprida ut oss över sjön åt olika håll.
 
Tanken var att fiska först på djupkanten utanför ön för att se om det fanns några fina fiskar hemma. Men man fick chansa på vart "min" ö var då den var helt under isen. Men var den var trodde jag mig ha bra koll på då jag varit där i stort sett varenda gång men jag missade den med 20 meter ungefär. Bo plockade första fisken innan han satt sig tillrätta och även jag hade napp i första men fick inte upp någon förrän i andra. Första var en 25 grammare och det var ju positivt då snittet ofta är mindre än så och det skulle det tyvärr bli igen. För redan andra fisken var nog under 10 gram.
  
Men under tiden man letade efter vart grundtoppen, eller min ö  som det brukar vara fanns så fick man en eller 2 fiskar ganska omgående i hålen men sedan var det tvärstopp. Efter ett tag började jag hitta upp på toppen och det grundaste jag hittade var ca 40 cm. Och i närheten av toppen fick jag lite fler fiskar i hålen och efter jag gått över till andra sidan av grundet så fick jag ett hål där jag kunde plocka en längre stund och fick mellan 50 och 60 fiskar där. Och här gick det även med tafsen till slut. Den hade ju inte fungerat tidigare under dagen. För så fort jag missade fisk och plockade fram tafsen så fick jag 1 och sedan var det tomt.
 
Men i detta hålet gick det fint och man fick sitta länge och nöta i det. För om det dog ut så gick det att få igång dem igen med lite trixande men till slut så blev även det för svårt. Fiskade runt i området men i slutet fick jag fiska mig bort från grundet för att få några till i snålblåsten som gjorde sig bemärkt och kylde ned oss så gott den kunde. Men jag slutade på 129 fiskar och 1545 gram vilket räckte till en delad 3:e plats. Det var bara Per Nilsson från Nora som frångick gästfriheten av Norafiskarna och ville visa varför han fått smeknamnet "Chefen" och gick in med dagens högsta vikt på 2,1 kilo. Peter Pistol har ju skälet att vara från Degerfors så han knep andraplatsen med 1,7 kilo.
 
Ronja och Alvin Ahlgren vann sina klasser och det var strongt gjort av dem att klara av kylan idag som vid start var nedåt 15 minusgrader och sedan med snålblåsten blev det riktigt kallt. Övriga Skaraborgare som kom på prisplats var J-H Branell, Charles Fasth, Bernt Olsson och Holmgren. Och det var kul att se att det var en kille som fick pris på i stort sett 1 fisk då han hade en på 1050 och vägde in 1,1 kilo. Som tur var hade hans borr gått sönder innan tävling och han hämtade reserven i bilen med grövre diameter.
 
Nu får vi se vad nästa helg har i sitt sköte för oss. Det ser ju inte ljust ut för oss härnere då Sofie inte hållt Mats i tillräckligt strama tyglar så han manipulerat ismaskinen så inte ens de värsta blodhundarna kan hitta några isar till Västsvenska pimpelserien. Än värre så är det aldeles för varmt i Skaraborg så det kan nog inte bli något DM i helgen heller. Men å andra sidan så är det ju Nora-rycket nu på söndag  och det är säkert någon som har tävling på lördag med så pimpel skall det nog bli.
 
Sköt om er så ses vi.

RSS 2.0