SM i Örträsk 2016

Nu är vi avklarade med årets SM i pimpelfiske.
Och det kan vara dags med en summering av helgen så jag skall sammanfatta det hela lite grand.
Började på torsän värredagen med leverans av bloodworms som inte var av den kvalitén som önskas men det fanns en microskopisk chans att får det hela tillrätta så de sköljdes av och torkades innan de packades ned så gott det gick. Resterande av grejerna låg redan i bilen och det blev uppstigning 03:00 för färd norrut med riktning Lycksele längs med kustvägen.
 
Resan upp gick fint och nya matställen testades och nu fick vi reda på att Ö-vik inte hade någon vidare mat på vägkrogen vid infarten till byn. Kanske de var nedslagna av förlusten mot Leksand i is-hockeyn men portionerna var ynkliga och kvalitén än värre så det var ju inte några mätta och glada magar som for vidare uppåt. På vägen upp syntes rävar, hjortar, rådjur, katter och en hel hög med överkörda grävlingar mest i Örebro-området. Men vi kom upp fint och inackorderade oss i stugan och började genast med larverna men det var en o-trevlig syn som mötte oss då vi öppnade för dem så det blev att snabbt införskaffa något att sålla dem igen och det blev en tur till Dollar store för att skaffa byttor och såll.
 
Larverna rörde sig lite men det var ingen trevlig syn då de flesta såg ruttna ut och det var bara att börja ringa runt till dem som beställt för att förvarna dem om katastrofen. Till på råga så fick Matilda uppsöka akuten med magsmärtor så det blev en orolig kväll under fredagen och natten. Men på morgonen så var det upp 05:00 för att förbereda inför starten av den individuella tävlingen. Så efter en spartansk frukost for vi iväg ned till Örträsk och dukade upp långbordet innan de tävlande skulle komma dit och packa upp de andra larverna så att det kunde köras för fullt då alla kom dit.
 
Samlingen och uppladdningen gick fint och jag och Daniel hade en plan att gå över på andra sidan vid en udde där vi räknade med att fisken skulle samla sig och inriktade oss på kanten til 10 meter där vi hoppades att de grövre abborrarna skulle tryckas ut av udden och vi skulle bli ganska ensamma om dem då det inte är så många som är bra på att plocka fisk från större djup. Så vi borrade 30-40 meter ut och starten gick. Men det var 15-18 meter där vi startade så det fick bli att dra sig inåt kanten och i andra hålet så vart det flera meter grundare och det blev 2 napp ganska snart men de norpade bara larverna från kroken så det blev att snabbt peta ned en tafsmyska i stället.
 
Så fort jag fått sträck på linan så nöp det i en abborre och kanslan kändes fin då det inte var så många omkring oss och att det var så lätt att bara skifta till blåmyska så är lyckan gjord. Men så var inte fallet utan det var sporadiskt med fisk och vi testade omkring på olika djup och med den mesta utrustningen men det blev ingen ordning på det. Men vi chansade på att så fort alla andra hade dragit vidare skulle fisken ändra attityd och att vi då kunde plocka fisk i alla gammelhål. Men det blev aldrig någon fart över huvud taget och att nu gå längst bort var inget att tänka på då rapporterna avlöste varandra om ett någorlunda fiske i norra änden.
 
Men efter andra rapporter så var egentligen racet över och det var endast enstaka fiskar som nappade så vi beslöt oss för att när en dryg timme var kvar flytta och emot ett grund vi hade hört rykten om men som absolut inte var utmärkt på sjökortet. Men vi hade hör talas om diskussionen mellan en av arrangörerna och en lokalbo då lokalbon talt om att de brukade simma ut och ställa sig på grundet medan arrangören hävdade att det var 40 meter slätbotten och helt omöjligt. Men när ytterligare en lokalbo hävdade att även de hade simmat ut och ställt sig på grundet så var diskussionen slut.
 
Men nu var det en tjock klunga som satt där så vi slog var sitt hål ett 100-tal meter därifrån och fick bägge fisk direkt och därefter fisk i de flesta hål. Sista hålet slog jag på en liten oborrad fläck mitt i schweizerosten och fick direkt en 2 hektosfisk som följdes upp av 2 små. Nästa napp känndes som en bättre fisk men släppte direkt. Sedan var det 2 ordentliga hugg som missades så jag tog upp och såg att myskan var borta. Så det var bara att plocka fram en ny men jag hann bara släppa i den i hålet innan slutskottet gick så det var bara att bita ihop och summera 21 fiskar och 873 gram.
 
Ja det var ju inte någon höjdarvikt men det var nog den högsta ändå i området så man får väl ta med sig det i framtiden. För det var ju bara att konstatera att vi hade dels varit i helt fel del av sjön då bägge ändarna var mest fiskgivande. Nils Ekbom vann i den södra delen med 2 bra hål ( 4 kilo i ett och 1,5 kilo i ett annat) Kompisen som gått bredvid hade 87 gram så det ver ordentligt prickfiske som gällt där. I andra änden satt Martin Södergårds och metade med 4:ans enkelkrok och vanlig metmask på och fick ihop 9 kilo och visade vart skåpet skulle stå. Han är inte bara bra på att laga mat kvällstid utan även en hejare på den ädla sporten.
'
Återigen en bild av den Svenske mästaren Martin Södergårds.
 
Pimpeltipset får jag rätta till. Det var inte J-H Branell som vann pimpeltipset utan Jan Branell som vann och inget annat. Bra jobbat Jan.
 
Kvällen förflöt och vi testade en pizza trots små protester från mig då jag hävdar att de inte går att äta norr om Strömsund men de var i alla fall ätliga så det blev en trevlig överraskning som var välbehövlig. Boendet på Ansia stugby var även den högt över förväntan och kan varmt rekommenderas. Mycket trevlig personal som mötte oss i receptionen och stugor som var riktigt fina så det var en ordentlig kontrast emot dem vi hade förra året i Norsjö som skulle hålla hotellstandard. Här var de fantastiska och välskötta och enligt rykten så var även frukosten bra. Synd då att vi var tvungna att fara iväg innan den serverades så att vi själva inte fick smaka på den.
 
På söndagen var det uppgång 04:00 för att packa ned allt och rensa ur stugan och ta hand om de larver som gick att rädda och det var inte mer än vad som räckte till vårat lag och de var inte helt super men det var allt vi hade. Skulle ju säkerligen inte behövas men en burk med självförtroende är ju alltid bra att ha med sig! Men vi for iväg till dagens lagtävling och efter sedvanliga genomgångar så gick starten och vi hade bestämmt oss för att gå längs med vänsterkanten till en vik som hade 3 inlopp och kunde leverera en del fisk enligt våran profetia!
 
Men vid utgången sa jag och Blom att egentligen skulle man stanna i startviken då alla for iväg så långt det gick för det såg lite giftigt ut längs med land på andra sidan innan udden. Men vi hade ju bestämmt oss så vi traskade vidare till viken. Väl där så spred vi ut och och jag och Bralle testade in i viken medans Challe och Blom satte sig lite längre ut. Våra hål inne i viken skulle vi testa av senare för gammelhålsfiske kan ju vara en hit så det får vi hoppas på.
 
Djupet inne i viken var knappa metern och helt OK för gammelhålsfiske men det fanns ingen fisk där så vi drog oss utåt. Challe hittade då på lite fisk ett 30-tal meter ut så vi satte oss  och snart hade vi alla fått fisk. Men det blev ingen större fart på dem förutom för Challe som satt med singelmyska och släppte ned den sakta under istaket och det nöp direkt. Men myskan försvann så han fick en ny av mig men det blev inte samma sak då denna myskan var en storlek större. Testade då med myskan själv och fick genast fisk och missade 2 till men sedan funkade det inte alls för mig.
 
Fick fortsätta utåt så jag begav mig utanför alla andra och hittade ett område som gav fisk och drog snabbt 25 stycken och satte ut signalen till kamraterna men det skulle jag inte ha gjort för efter detta hade jag inte ett enda napp till under hela tävlingen. Och det var ju inte stärkande för självförtroendet då man fick rapporter om än den ena och än den andra som fyllt konten på kort tid. Och jag vet ju att det inte alls är ovanligt med grishål på dessa breddgrader så det måste ju finnas sanning i det. Och själv testade jag av gammelhålen inne på det grunda men det blev aldrig någon fisk som gick in där.
 
Vid invägningen fick vi se att det där med fulla kontar stämmde och det var flera som hade fått mer än vad vi fått på fyra man så det var ingen förbättring från våran sida. Vid starten hade Falubygden suttit kring udden vid starten och fått all sin fisk innan 10:45 och sedna bara sporadiskt med fisk och väger in 44 kilo som var 50 gram mer än Nora/Gyttorp. Och då hade bara 2 från Falubygden suttit där när ruschen var och de andra 2 kom senare. Men Competition segrade på 51 kilo och jag tror att de fiskade i den bortre sidan så återigen hade vi varit på helt fel plats.
 
Men det är inget att göra åt nu och det är bara att lyfta på hatten för dem som lyckas bättre och komma igen till nästa år i Skellefteå. För våran 21:a plats med våra 16 kilo är vi inte nöjda med.
 
Packade ned i bilen och for iväg innan prisutdelningen var klar och hoppas ingen blev förnärmad av det. Men då vi hade en lång resa framöver så hoppas jag att det gick bra ändå. För det är inte brukligt av mig att lämna innan man applåderat åt alla som har slagit mig och det var ju de flesta i helgen. Men det var ändå skönt att vi kom iväg innan vägen blev allt för sönderkörd och vi pallrade os hemåt i rask takt. Och på vägen hem fick vi även se flera skockar med ren och det är ju kul för oss sörlänningar.
 
Och efter ett antal stopp för mat, dryck, tankning och pinkepaus så kom vi hem strax efter 03:00 på måndag morgon ganska möra i kroppen. Så nu är det bara att plocka bort alla vintergrejer för nu är det färdigpimplat för oss denna säsongen och vi önska alla som ska till Trysil och Norrdonsnappet ett riktigt skitfiske. Tack alla pimplioter för en härlig säsong och jag hoppas att vi möts även nästa säsong. För om 7 månader så kör vi igång igen. Men då skall vi ha klarat av allt som skall göras emellan också. Och för egen del så är väl höjdpunkten i nästa månadsskifte då jag far till Indonesien och skall försöka betvinga de fiskar som finns där. Och där hänger det ju inte på mitt val av område för där ska guiderna visa var de står så är det själva fisket som är upp till mig. Och då kan väl inget gå fel!
 
Skitfiske på er alla och ses senast nästa pimpelsäsong.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0