HD-cupen anno 2016

Nu har premiären blivit avklarad.
Arenan var norrut och fredagen ägnades åt att åka bil för att ta sig upp till Orsa för larvsållning och övernattning.
Väl uppe på plats efter en lugn fär uppåt kunde man konstatera att det inte var i närheten lika mycket snö som man trodde då man hade fått rapporter om ordentligt med snö både högt och lågt. Men kvällen ägnades åt att sålla och packa larver så att det skulle bli så bra som möjligt och själv vart jag nöjd.
 
Men upp på morgonen igen och fara norrut till Ängersjön som ligger öster om Sveg och man tog en ny väg dit via Los och Kårböle för att komma österifrån till sjön och det blev en liten fin roadtrip på 2 timmar och vi fick parkera längs en väg som gick aldeles längs med sjön som var lite större än Alvasjön men med lite inslag av vikar. Och det blev som vanligt att man kom ut på isen lite senare än de flesta och man kunde snabbt kolla att det var många som farit iväg långt bort från starten och spridit sig åt alla möjliga håll.
 
Och då man inte hade varit där eller hade någon vidare info om hur det var på sjön så fick man chansa i vägvalet på sjön så att man hade en startposition som låg i närheten av starten. Vänster blev det även om Peo som vanligt säger höger så var vi ju lite Wild and crazy och gamblade med en vänstersväng. Ronja som var ordentligt laddad och längtat sedan våren på att få beträda isen likt jag startade lite närmare udden så skulle vi se om det fanns någon fisk i området. Ganska djupt med närmare 4 meter som start började fisket. Ronja hade ca 3 och vi kikade om det var någon i området som fick något men det var fasligt lugnt vart man än såg.
 
Så nytt hål 10 meter längre bort och ganska snart så kom det underbara dunset i spöet och en hektosfisk plockades upp. Vilken känsla! Gott att det inte var några tveksamheter i nappet men den var ack så ensam så det var bara att fortsätta. Nytt hål och nu djupnade det till ordentligt. Men det var även där en fisk som behagade nappa på precis samma sätt. Men även den var ensam. Såg då att Hans Erlingson fick fisk han med men jösses vad djupt han måste haft det där tänkte jag och fortsatte framåt. Men det var tydligen jag som satt i djuprännan och han fiskade på kanten upp mot grundare. Visste inte att sjön var så oberäknelig med djupen och det varierade ordentligt på botten.
 
Första halvtimmen gick och jag hade då 5 fiskar som ensamma nappat på olika djup och man såg ingen konsekvens i vart fisken stod. Men alla fiskar nappade tveklöst och inga napp utöver dessa fiskar känndes inte och man var i alla fall hundraprocentig i krokningarna. Ronja hade Flera napp men lyckades inte kroka fiskarna med vare sig 3-krok eller tafs. Och efter en stund förflyttade Hans sig utåt och satte sig mitt i sjön och blev sittande på samma fläck och plockade den ena fisken efter den andra men vi fiskade kvar i område. Hoppades att han skulle få sitta själv utan oss som inkräktare och det var bra länge som han satt o-störd men när det var flera som gått till honom så fiskde vi oss däråt.
 
På vägen dit så var det fasligt djupt och man fick gå upp ordentligt i pirkstorlek för att kunna fiska och det var säkerligen 20 meter som djupast. Men väl framme hos Hans så var det återigen grundare. Det satt ett tio-tal fiskare runt Hans nu men det var bara nån enstaka som fick någon fisk runt honom och själv kännde jag inte nåt utan testade runt bland utrustningen och gick igenom än den ena och än den andra constellationen utan framgång så det var bara att avvika från området och låta honom vara i fred.
Hans Erlingsson in action vid ett av sina guldhål för dagen.
 
Jag och Ronja fiskade av området igen där vi startade och testade runt även på grundtoppar i närheten såväl som djuphålor för det varierade friskt överallt. Och när jag gick över till tafs så nappade det mer men man missade även fler napp så man blev inte klok på vad man skulle göra för att få igång fisken. Men fick även en sik i slutet och då all fisk räknades så fick även den hamna ner i baljan. Slutade på 11 abborrar och en sik med en totalvikt på 1,4 kilo som inte räckte någonstans och man fick till och med se sig slagen av Andersén som lämnade ett litet handikapp i form av att han kom en halvtimme efter starten (engångsföretéelse??) och slog mig med några fjolliga gram.
 
Åter till stugan i Sveg via en genväg som gick raka vägen till Fågelsjö för att sedan fortsätta söderut till Orsa. Kontentan var att denna vägen blev 5 minuter kortare i tid men säkerligen var kortare i distans. Men med rådande vinterväglag så hade det varit säkrare att åka via Kårböle hem med. Men det skadar ju inte att testa!
 
Åter i stugan var det bara att ladda upp med mat och se till att kläderna skulle vara torra inför dag två på Tallsjön nordväst om Noppikoski. Och det fick bli en middag på Grekrestaurangen som ligger i byakrogens lokaler men det var inget upplyft precis och det får nog bli någon annan nästa gång. Men vi blev mätta i alla fall och Ronja som blev utan fisk denna dagen var ändå nöjd med att få komma ut på isen och hennes kycklingkebeb var hon nöjd med. Så det var bara att gå och lägga sig och ladda om nöjda med att återse isen som man längtat efter. Kul också att träffa likasinnade men några saknades och ingen nämnd och ingen glömd men ni var saknade på isen!
 
Dag 2 på Tallsjön.
Nu var det dags att återse Tallsjön som fått vila ett år då det förra året var fiske på Stor-Dammen efter de glos-ögda abborrarna där och åter bege sig in i leken i en tävling med endast abborre med inslag av öring och röding som genast skulle återutsättas. Men det finns ju gott om fisk i sjön så det är ju bara att välja och vraka åt vilket håll man skulle gå.
Tallsjön låg inbjudande i stort sett helt o-rörd på HD-cupens dag 2.
 
Även idag kom vi sent ut men det är ju ingen fara för så stor är ju inte sjön utan man hinner gå över hela sjön i sökande efter ledig yta. Men då de flesta hade gjort som Peo sagt så gick vi återigen vänster för att fiska utanför inloppet som vanligt. Var ju en hel del duktiga fiskare där från start så nu får vi se vad som gäller idag. Kommer fisken att stå i strömfåran eller djupt som lördagen? Eller blir det grundare fiske så att det kan bli lite fart på fisken?
 
Starten gick och det nappade ganska omgående och det var väl fjolårssegraren Spännars som var snabbast att dra fisk men jag hängde nådorlunda med och fick 6 fiskar i första hålet. Fortsattte inåt bäcken och plockade fisk i varje hål tills det började bli gräs på botten. Fiskade då utåt igen och fick återigen fisk. Då jag kommit utanför det första hålet bestämde jag mig att gå om hålen igen då jag fått 25 fiskar på första rundan på 25 mm pirk och 3-krok. Nappade som bäst med en ljus pinkie gärna toppad med en blodis så det var med bete det gick bäst. Plockade man på 2 pinkies så blev det oftare större fisk. Fick även ett par abborrar som jag var tvungen att titta närmare på då de var så slanka och ålade sig så mycket att jag trodde de var öringar.Ronja å andra sidan som hade satt sitt mål till att få 23 abborrar idag drog sitt livs första öring.
Ronja med sitt livs första öring iklädd ledarmössa.
 
Men Spännars och Gren satte sig längre in på riktigt grunt och plockade skapligt med fisk medans vi fortsatte träta på i strömfåran för jag hade tron på att det skulle komma in lite bättre fisk där som det brukar men det gjorde det inte idag. Så vi avslutade inne hos grundfiskarna och där var det bättre fart på fisken så vi visste att vi var distanserade där med. Fick även en av de minsta öringar jag sett och var tvungen att syna den noga innan jag kunde avfärda att det inte var en elritsa jag fått. För öringen var stor som tummen och den är inte stor! Men plockade ihop 113 abborrar och vägde in 2,6 kilo och det är i alla fall en start på is-säsongen.
 
Nöjd med att äntligen få beträda is och fått smak på Fäsas fiskekorvar så var man ändå nöjd trots att det bara var prisutdelning och den mindre roliga hemresan kvar. Man har ju i alla fall fått känna på hur jäkla gött det är att få isfiska igen. Ronja plockade ihop 41 abborrar med en vikt av 900 gram så även hon var nöjd med att klarat av sitt mål. Och då hon var ensam junior att deltaga båda dagarna så blev hon HD-segrare hon med tillsammans med Jesper Dyberg som vann Seniorklasen,  Mats Arnoldsson som vann Veteranklassen, Ellen Jonsson vann Damveteranklassen och Carina Widerberg vann Dam-klassen Stor grattis till dessa livsnjutare.
2016 års klasssegrare i HD-cupen.
 
Och isen var det inga som helst fel på så det skulle nog till och med hållt för Herr Lilja. Men han har väl annat för sig. Men vi andra som var med kunde glatt konstatera att nu har vi gjort premiären. Bra tillfälle att komma ihåg vad det var man skulle fixa i ordning innan nästa säsong. För man har ju så mycket tid på sig att man kan göra det i lugn och ro. Men hur var det nu? Vilka spön var det jag skulle byta lina på? Var det några defekter på grejerna som användes förra säsongen. Nej man får sonika gå igenom allt, gärna 2 gånger för att över huvud taget minnas vad det var som krånglade senast.
 
Men det var gott att fortsätta köra med 130-skäret på och en ynnest att snabbt kunna skifta mellan 130 och 110 på samma borrsväng. Kan ju ge lite bättre träning att köra med grövre diameter för att sedan gå ned i dimension då isarna blir tjockare. Men jag håller mig nog till 130 mm tills det krävs då det är mindre risk att kopphugga fisken med de extra millimetrarna. Men tänk er för nu så att ni inte missar årets säsong. För o-avsett vad de skriver i tidningarna om vargavinter hit och dit så kommer säsongen ändå ta slut tidigare än man önskar. Så ut och pimpla så fort det går. När nästa tävling är har jag inte koll på just nu utan det får bli när det blir.
 
Så sköt om er och ta hand om varandra så ses vi snart.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0