Trad-DM i Mariestad på nationaldagen.

Årets upplaga av DM i traditionellt mete gick idag av stapeln i Mariestad i Tidan på piren utanför hamnen.
Söndagskvällen blev till att förbereda! sig. Grejerna hade ju inte ens tagits ned från vinden för att finslipas så det fick bli vad det blev. Grejerna åkte fram och grovsållades och lite Toftamask plockades upp. Man vet ju inte  riktigt vad som kan väntas från Tidans mynning ut till Vänern. Ibland är det braxenfiske och ibland är det löjfiske så det till och med skulle lugna Liljas nerver.
 
Men en sak är ju säker och det är ju det att det finns björkna i mass för det är det säkraste kortet som finns där. Men med det magra fisket som varit gällande i Lidan de senaste veckorna satt ju i bakhuvudet och man visste inte alls vad det skulle bli av dagens drabbning. Men i alla fall så samlades ett gäng med fiskare i alla åldrar och det var kul att se att det inte bara var Leijon och Ahlstrand som representerades i juniorklasserna.
 
Det blev lottning och utgång och jag drog nummer 14 som denna dag var precis innan det stora trädet och det var en förlösande känsla att dra ett kanonnummer för det är en av de säkraste platserna och det är inte sällan som segraren suttit just här. Så med glädje plockade man fram grejerna och matade på revarna och det var hemskt vilken dålig ordning man hade på sina grejer och vilken rev till vilket spö?
 
Redan vid uppackningen så visade det sig att 5-metaren saknade toppögla, vid tillrättning av 9-metaren bröt jag av toppen. Så det blev att omdirigera och ta 4 och 7 meters för att följa upp med rullspön. Djupet är ju ganska unisont så det spelar mindre roll om man kastar 10 eller 40 meter så är det liknande djup. Och på andra sidan trädet satt Benny och lapade sol i skuggan medans Daniel Ahlgren och Bertil Vik blev mina närmsta grannar uppströms. Ronja fick sätta sig på plats 40 inåt hamnen och klara sig utan hejarop och trakasserier från mig.
 
Starten gick och vi började alla med 7 meters (eller snarlikt) men det hände inget mer än att Ahlgren och någon mer fick var sin mört. Så efter många svängar med långspöt fick det bli att ta fram det lilla spöt med 18-krok och singel pinkie och efter ett par utlägg fick jag slutligen en mört följd av ett par minilöjor. Men det är ju bättre än inget men Bertil fick en brax på några hekto så man var ju distanserad redan där. Men även att Ahlgren bytte plats för att fiska kompis med Alvin som även han fick sitta längre ut så hände inte så mycket mer än att flötet sjönk.
 
Och det sjönk ju många gånger då jag slickade botten med kroken och då det är riktigt ojämn botten så luggar man kroken i botten och flötet sjunker.  Så flötet sjönk precis likadant och jag sträckte upp för att mötas av ett tvärstopp. Men det gjorde knyckar som en grann abborre så man fattade ganska snart att man fått på en ål som det finns gott om i Mariestad. Så det var med bedrövelse som man krokade av ålen och slängde i den i hamnbassängen för att minska risken att få på den igen.
 
Efter en stund kom Rickard Ahlstrand och tog över Ahgrens startplats men det hände inte så mycket mer än att Bertil emellanåt fisk någon abborre eller mört men det var sporadiskt, mycket sporadiskt.Jag själv fick någon fisk på 4-metaren emellanåt men det var små och synnerligen sällan.
Rickard och Bertil kämpar på.
 
Men rapporterna haglade om lika trögt fiske över hela sträckan och det var med glädje man hörde att juniorerna fått fisk. Stor eloge till alla juniorer som pallade med att kämpa hela tävlingen trots att det inte hände särdeles mycket. Men efter 2,5 timmar så fick Ahlstrand till vänster på en ordentlig fighter och kämpade länge och väl med en sutare som inte alls var medgörlig. Kanon-napp utan tveksamheter och en fight som heter duga.
Rickard med tävlingens största fisk som var hans första för dagen.
 
Tävlingen fortlöpte i det fina vårsommarvädret som var glädjande men man undrar vad som händer med de ursäkra vattnen som just nu är rena rama öken fisket på. Men efter tävlingens slut och vi hade plockat ihop grejerna och precis skulle gå så var det fullt med fisk utanför där vi suttit. Och under tävlingen så verkade det inte finnas någon fisk i vattnet då man testat allt från strandkanten till 35 meter ut vid ett bälte med växter. Men man fick nöja sig med de 12 fiskarna och 325 gram som ledde till en tredjeplats i DM:et vilket man får vara nöjd med. Bollnäs nästa år då!
 
Och Ronja fiskade kanonbra och plockade ihop 290 gram och vann yngre damjuniorer. Men det var många juniorer som fiskat bra idag och man blir alltid glad av att bli slagen av juniorer. Alvin Ahlgren  fiskade så bra att han blev silvermedaljör med sina 348 gram. Bra jobbat Alvin som inte var sen att trakassera sin far Daniel. Challe å andra sidan tog hem veteranklassen med 158 gram. Synnerligen surt fiske för de flesta men Rickard Ahlstrand tog hem vandringspriset helt ohotad med sina 1745 gram. Mycket tack vara sin fina sutare som var startskottet för hans fiske för efter det så var det nästan bara han som fick fisk.
Alvin Ahlgren var strålande glad (som vanligt) när han på sin första tävling slagit flera av "eliten" därav till och med Svenska mästare i just mete. Vad ska det bli av honom då?
 
Nu får vi se vad som blir nästa fiske blir men det finns några prospect i tankarna men vad det blir av dem får man se. Men nu är inkvalningen till nästa års SM i alla fall klar.
 
Sköt om er så ses vi.

Kommentarer
Postat av: Lennart Larsson

Grattis till SM-platsen, då lär vi synas i Bollnäs nästa år eftersom jag tog hem HV-klassen på vårt DM i Vallgraven vid "Feskekörka" . Vi hade lite bättre fiske överlag än på erat DM, min vikt var 1060g. Vart lyckat DM för oss i Partille-klubben, vi tog även hem laget i HV samt seger i HS och 2:a o 3:e plats i ÄHV.

Svar: Ja det lär vi göra. Skönt att se att ni hade lite bättre fiske än oss i alla fall!
Tomas Leijon

2016-06-17 @ 08:48:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0