Årets sista fiske på Färnsjön.

Trots värmen som har varit det sista så kan SFK Wasa bjuda på pimpeltävling på Färnsjön i Filipstad.
Förra gången som vi for dit var för 2 år sedan och fisket var ju ingen höjdare för oss men Challe plockade ihop 2,3 kilo och tog en hedrande andraplats efter Morgan Rhen som segrade då på över 3 kilo.
 
Förhållandena är att snön som fanns på isen har smält ner och det är nu blankis. Isen är 12-15 cm och stenhård kärnis. Hur detta påverkar fisket kan vi svara på efter morgondagens drabbning.. Men att det blir årets sista pass är det ju inget att tveka på och vi kommer inte att stanna i Baggtjärn på vägen hem utan kajka hemåt för att fira in det nya året.
 
Nästa vecka skall vintern komma även till våran breddgrad och vi får se vad det kan innebära i isläget. Kommer det att bli några isar i tid till att köra på Västra pimpelserien eller våran egen DM-serie på deras första deltävlingar. Bara nu inte det ligger en makrill i ismaskinen utan att gobben frost kan ge järnet över södra Sverige så att det blir det ädla fisket här med. Kan man halvera bilåkandet så vore ju det skönt.
 
Men då isen just nu inte existerar hos oss och vinden är mer än måttlig så är det i stort sett bara lakefisket som kan berivas och endel fina lakar plockas upp men vinterkänslan uteblir då det bara är bro-fiske som gäller då det även i Lidan blåser bra. 
 
Men om jag inte skriver i morgon efter hemkomsten så får jag önska Er alla ett riktigt gott nytt fiskeår 2017.
Ta hand omvarandra och kör försiktigt så ses vi snart

Slaget om Havsjön 2016

Annandag jul och traditionellt tillfälle för att pimpelfiska.
Och närmsta tävlingen var att ge sig upp till Hällefors för att deltaga på Nora/Gyttorps pimpeltävling på Havsjön. En billast med pimplare från Lidköping Med mig, Ronja Challe och Blom for iväg norrut ett par timmar för att vara med och leka. En välplanerad bilfärd upp och vi kom fram 08:25 vilket var perfekt timing.
 
Utsikterna för dagen var att Chefen och Dyberg varit ute och testat isen och risat av isen från sina farliga områden och den lilla sjön blev lite mindre men inget att klaga på för det är alltid säkerheten först. Och vi var ju 72 fiskare idag så det räcker till ändå. Men hur skall det då bli med fisket då isläget är så instabilt som det är och det som lägger sig som snö ovanpå smälter och rinner ner till fiskarna. Blir ju lite olika i olika vatten men oftast så är det en försämrande effekt på själva fisket. Och denna sjön är ju inte mitt första val omm jag vill komma hem med en middag. Inte ens till en katt för då får den nog magknip och skrattar ihjäl sig åt mina pimpelkunskaper.
 
Klockan blev halv 10 och vi gick ut på isen för att se om vi kunde matcha Havsjökungen Stange som placerat sig väl varenda gång vi har varit där på besök. Så fiskarna spred sig väl runt sjön så jag och Ronja valde att starta i utgångsviken för emellanåt kan det nappa skapligt där med om man gör rätt. Starten gick och själv kände jag ingenting medans Ronja plockade 5 i första hålet. Så jag flyttade runt och testade bland utrustningen och Ronja hade då 12 fiskar innan jag fick mitt första napp på tafs.
 
Men hur man än kämpade så fick man ingen ordning på fisket och runt omkring hörde man liknande resultat. När dagen var slut hade jag gnetat ihop 31 fiskar som vägde 550 gram och jag blev till och med slagen av Andersén med 8 gram. Ronja fick ihop 23 fiskar och 340 gram. Och ett tag trodde jag att vi fiskat någorlunda och att fisken inte alls ville nappa men i slutet fick man se en som plockade upp 5-6 fiskar i samma hål och med rask takt och började ana att vi gjort fel. Och när sedan Per Häll väger in sin påse med 2,6 kilo fiskandes i samma område så fick man inse att man gjort något fel eller bara har varit helt kass
 
För som vanligt så kommer man fram till olika slutsatser och det är många gånger man låser sig vid en teknik. Och i mitt fall så var det att tafs var det enda som gick att få fisk på. Men det var många som fått på 3-krok och vissa hade fått 20-30 stycken i hålen medans jag maxade på 5. Så man var inte särskilt nöjd med sin insats men det var i alla fll skönt att få skaka av sig lite julmat. Betoning på lite då vi stannade i startviken och inte traskade runt sjön i alla fall.
 
Dagens värsting blev Jesper Dyberg som var ensam över 3 kilo och klådde alla de 71 övriga på isen.
Jesper "The Dominator" Dyberg vann idag igen.
 
Men vad som gäller med de närmsta tävlingarna får vi se med tanke på vädret. För var det blir på nyårsafton vet man inte ännu och blir det allt för långt Norrut så får man avstå. Men annars så är det tävling på 13-dagen på Siksjön där det skall vara 20 cm is just nu så det skall nog inte vara någon fara. Och sedan skall ju Västra pimpelserien köra igång men just nu så tror jag att de har satt Mats på att sköta ismaskinen för den verkar gå lika bra som GAIS spelar bandy!
 
Och annars kan man ju börja läsa böcker som Jimmy Brax gör och han har nog fullt upp med att lära sig vartenda kapitel utantill! Men skam den som ger sig. I övrigt så var det en hel del olyckor på vägarna så snälla Ni- kör försiktigt. Många, allt för många klarar inte av att köra på vinterväglag. Blixthalka på många ställen och avåkningar och krockar då många tror att det går att köra precis som på sommaren. En olycka hörde vi på radion då den skett endast några sekunder eller minuter efter vi åkt förbi. Mötte utryckningsfordonen när vi kom till Kristinehamn och hade då hört talas om det på radion innan. Och det var bara 3-4 mil norr om Kristinehamn!
 
Så tänk på det att ta det vackert i trafiken och sköt om er så ses vi snart.

HD-cupen anno 2016

Nu har premiären blivit avklarad.
Arenan var norrut och fredagen ägnades åt att åka bil för att ta sig upp till Orsa för larvsållning och övernattning.
Väl uppe på plats efter en lugn fär uppåt kunde man konstatera att det inte var i närheten lika mycket snö som man trodde då man hade fått rapporter om ordentligt med snö både högt och lågt. Men kvällen ägnades åt att sålla och packa larver så att det skulle bli så bra som möjligt och själv vart jag nöjd.
 
Men upp på morgonen igen och fara norrut till Ängersjön som ligger öster om Sveg och man tog en ny väg dit via Los och Kårböle för att komma österifrån till sjön och det blev en liten fin roadtrip på 2 timmar och vi fick parkera längs en väg som gick aldeles längs med sjön som var lite större än Alvasjön men med lite inslag av vikar. Och det blev som vanligt att man kom ut på isen lite senare än de flesta och man kunde snabbt kolla att det var många som farit iväg långt bort från starten och spridit sig åt alla möjliga håll.
 
Och då man inte hade varit där eller hade någon vidare info om hur det var på sjön så fick man chansa i vägvalet på sjön så att man hade en startposition som låg i närheten av starten. Vänster blev det även om Peo som vanligt säger höger så var vi ju lite Wild and crazy och gamblade med en vänstersväng. Ronja som var ordentligt laddad och längtat sedan våren på att få beträda isen likt jag startade lite närmare udden så skulle vi se om det fanns någon fisk i området. Ganska djupt med närmare 4 meter som start började fisket. Ronja hade ca 3 och vi kikade om det var någon i området som fick något men det var fasligt lugnt vart man än såg.
 
Så nytt hål 10 meter längre bort och ganska snart så kom det underbara dunset i spöet och en hektosfisk plockades upp. Vilken känsla! Gott att det inte var några tveksamheter i nappet men den var ack så ensam så det var bara att fortsätta. Nytt hål och nu djupnade det till ordentligt. Men det var även där en fisk som behagade nappa på precis samma sätt. Men även den var ensam. Såg då att Hans Erlingson fick fisk han med men jösses vad djupt han måste haft det där tänkte jag och fortsatte framåt. Men det var tydligen jag som satt i djuprännan och han fiskade på kanten upp mot grundare. Visste inte att sjön var så oberäknelig med djupen och det varierade ordentligt på botten.
 
Första halvtimmen gick och jag hade då 5 fiskar som ensamma nappat på olika djup och man såg ingen konsekvens i vart fisken stod. Men alla fiskar nappade tveklöst och inga napp utöver dessa fiskar känndes inte och man var i alla fall hundraprocentig i krokningarna. Ronja hade Flera napp men lyckades inte kroka fiskarna med vare sig 3-krok eller tafs. Och efter en stund förflyttade Hans sig utåt och satte sig mitt i sjön och blev sittande på samma fläck och plockade den ena fisken efter den andra men vi fiskade kvar i område. Hoppades att han skulle få sitta själv utan oss som inkräktare och det var bra länge som han satt o-störd men när det var flera som gått till honom så fiskde vi oss däråt.
 
På vägen dit så var det fasligt djupt och man fick gå upp ordentligt i pirkstorlek för att kunna fiska och det var säkerligen 20 meter som djupast. Men väl framme hos Hans så var det återigen grundare. Det satt ett tio-tal fiskare runt Hans nu men det var bara nån enstaka som fick någon fisk runt honom och själv kännde jag inte nåt utan testade runt bland utrustningen och gick igenom än den ena och än den andra constellationen utan framgång så det var bara att avvika från området och låta honom vara i fred.
Hans Erlingsson in action vid ett av sina guldhål för dagen.
 
Jag och Ronja fiskade av området igen där vi startade och testade runt även på grundtoppar i närheten såväl som djuphålor för det varierade friskt överallt. Och när jag gick över till tafs så nappade det mer men man missade även fler napp så man blev inte klok på vad man skulle göra för att få igång fisken. Men fick även en sik i slutet och då all fisk räknades så fick även den hamna ner i baljan. Slutade på 11 abborrar och en sik med en totalvikt på 1,4 kilo som inte räckte någonstans och man fick till och med se sig slagen av Andersén som lämnade ett litet handikapp i form av att han kom en halvtimme efter starten (engångsföretéelse??) och slog mig med några fjolliga gram.
 
Åter till stugan i Sveg via en genväg som gick raka vägen till Fågelsjö för att sedan fortsätta söderut till Orsa. Kontentan var att denna vägen blev 5 minuter kortare i tid men säkerligen var kortare i distans. Men med rådande vinterväglag så hade det varit säkrare att åka via Kårböle hem med. Men det skadar ju inte att testa!
 
Åter i stugan var det bara att ladda upp med mat och se till att kläderna skulle vara torra inför dag två på Tallsjön nordväst om Noppikoski. Och det fick bli en middag på Grekrestaurangen som ligger i byakrogens lokaler men det var inget upplyft precis och det får nog bli någon annan nästa gång. Men vi blev mätta i alla fall och Ronja som blev utan fisk denna dagen var ändå nöjd med att få komma ut på isen och hennes kycklingkebeb var hon nöjd med. Så det var bara att gå och lägga sig och ladda om nöjda med att återse isen som man längtat efter. Kul också att träffa likasinnade men några saknades och ingen nämnd och ingen glömd men ni var saknade på isen!
 
Dag 2 på Tallsjön.
Nu var det dags att återse Tallsjön som fått vila ett år då det förra året var fiske på Stor-Dammen efter de glos-ögda abborrarna där och åter bege sig in i leken i en tävling med endast abborre med inslag av öring och röding som genast skulle återutsättas. Men det finns ju gott om fisk i sjön så det är ju bara att välja och vraka åt vilket håll man skulle gå.
Tallsjön låg inbjudande i stort sett helt o-rörd på HD-cupens dag 2.
 
Även idag kom vi sent ut men det är ju ingen fara för så stor är ju inte sjön utan man hinner gå över hela sjön i sökande efter ledig yta. Men då de flesta hade gjort som Peo sagt så gick vi återigen vänster för att fiska utanför inloppet som vanligt. Var ju en hel del duktiga fiskare där från start så nu får vi se vad som gäller idag. Kommer fisken att stå i strömfåran eller djupt som lördagen? Eller blir det grundare fiske så att det kan bli lite fart på fisken?
 
Starten gick och det nappade ganska omgående och det var väl fjolårssegraren Spännars som var snabbast att dra fisk men jag hängde nådorlunda med och fick 6 fiskar i första hålet. Fortsattte inåt bäcken och plockade fisk i varje hål tills det började bli gräs på botten. Fiskade då utåt igen och fick återigen fisk. Då jag kommit utanför det första hålet bestämde jag mig att gå om hålen igen då jag fått 25 fiskar på första rundan på 25 mm pirk och 3-krok. Nappade som bäst med en ljus pinkie gärna toppad med en blodis så det var med bete det gick bäst. Plockade man på 2 pinkies så blev det oftare större fisk. Fick även ett par abborrar som jag var tvungen att titta närmare på då de var så slanka och ålade sig så mycket att jag trodde de var öringar.Ronja å andra sidan som hade satt sitt mål till att få 23 abborrar idag drog sitt livs första öring.
Ronja med sitt livs första öring iklädd ledarmössa.
 
Men Spännars och Gren satte sig längre in på riktigt grunt och plockade skapligt med fisk medans vi fortsatte träta på i strömfåran för jag hade tron på att det skulle komma in lite bättre fisk där som det brukar men det gjorde det inte idag. Så vi avslutade inne hos grundfiskarna och där var det bättre fart på fisken så vi visste att vi var distanserade där med. Fick även en av de minsta öringar jag sett och var tvungen att syna den noga innan jag kunde avfärda att det inte var en elritsa jag fått. För öringen var stor som tummen och den är inte stor! Men plockade ihop 113 abborrar och vägde in 2,6 kilo och det är i alla fall en start på is-säsongen.
 
Nöjd med att äntligen få beträda is och fått smak på Fäsas fiskekorvar så var man ändå nöjd trots att det bara var prisutdelning och den mindre roliga hemresan kvar. Man har ju i alla fall fått känna på hur jäkla gött det är att få isfiska igen. Ronja plockade ihop 41 abborrar med en vikt av 900 gram så även hon var nöjd med att klarat av sitt mål. Och då hon var ensam junior att deltaga båda dagarna så blev hon HD-segrare hon med tillsammans med Jesper Dyberg som vann Seniorklasen,  Mats Arnoldsson som vann Veteranklassen, Ellen Jonsson vann Damveteranklassen och Carina Widerberg vann Dam-klassen Stor grattis till dessa livsnjutare.
2016 års klasssegrare i HD-cupen.
 
Och isen var det inga som helst fel på så det skulle nog till och med hållt för Herr Lilja. Men han har väl annat för sig. Men vi andra som var med kunde glatt konstatera att nu har vi gjort premiären. Bra tillfälle att komma ihåg vad det var man skulle fixa i ordning innan nästa säsong. För man har ju så mycket tid på sig att man kan göra det i lugn och ro. Men hur var det nu? Vilka spön var det jag skulle byta lina på? Var det några defekter på grejerna som användes förra säsongen. Nej man får sonika gå igenom allt, gärna 2 gånger för att över huvud taget minnas vad det var som krånglade senast.
 
Men det var gott att fortsätta köra med 130-skäret på och en ynnest att snabbt kunna skifta mellan 130 och 110 på samma borrsväng. Kan ju ge lite bättre träning att köra med grövre diameter för att sedan gå ned i dimension då isarna blir tjockare. Men jag håller mig nog till 130 mm tills det krävs då det är mindre risk att kopphugga fisken med de extra millimetrarna. Men tänk er för nu så att ni inte missar årets säsong. För o-avsett vad de skriver i tidningarna om vargavinter hit och dit så kommer säsongen ändå ta slut tidigare än man önskar. Så ut och pimpla så fort det går. När nästa tävling är har jag inte koll på just nu utan det får bli när det blir.
 
Så sköt om er och ta hand om varandra så ses vi snart.
 
 

RSS 2.0