Lag-SM Internationellt mete 2016 Norsholm Göta Kanal.

Helgen som var avgjordes i Göta kanal vid Bråttom sluss vid Norsholm.
Ett ställe som är hårt men ack så rättvist. Efter tidigare besök så tar kanalen inga fångar och gör man det minsta fel så är det i stort sett kört. Minns första gången jag var där och var lika enfaldig som vanligt och satsade på stor fisk och blev helt sist i det SM:et. Men å andra sidan hade jag fått sitta bredvid 2 duktiga fiskare som på 2 helt skiljda sätt bemästrade kanalen med stor skillnad på hur de fiskade.
 
Lördajen satt jag bredvid Phil Ackerly som dominerade med mörtfiske på feeder och matchfiske. På söndagen bredvid Jörgen Storm som fiskade T.A.P och löja. Bägge skiljde sig markant ifrån mitt fiske och det kan ju ha varit mitt fiskesätt som gjorde att de hade mer fisk att fiska på då jag själv knappt fick napp. Det slutade ju med att Jörgen vann och Phil tog silvret om jag inte minns fel.
 
Ett besök till i kanalen och det började gå åt rätt håll och man tänker varje gång på vad speciellt Jörgen sa till mig redan innan starten om hur man skulle göra och det stämmer bra. För Jörgen är ju en som vill utveckla fisket och klå motståndarna på lika vilkor utan en massa hysh-hysh. Är säker på att han har ett och annat äss i t-shirtärmen och med all respekt. Det får han ha för inte ens jag talar om precis allt. Men de som tiger och mörkar som jag sett så många gånger ger jag inte så mycket för.
 
Men åter till helgen:
Fredagen ägnades åt hantering av larver och transport till tävlingssträckan och de flesta var där men resten av mitt lag (Challe, Blom och Eriksson) skulle först komma på lördagens morgon. Så det blev en stillsam natt i husvagnen men det var välbehövligt med en god natts sömn innan helgens batalj.
En glad gubbe som ser så pass glad ut att man kan tro att han vunnit Orsa Match Open!
 
Vaknade vid 6-tiden och började med att lufta de larver jag skulle använda då beten och mäsk är minst lika viktigt som betespresentationen i krondiket. Och det är många rutinerade och duktiga metare med på tävlingen som i år hade 17 startande lag.Borde varit mer men nu är det så att en hel del lag endast tänker att det blir så låga vikter och så liten "turchans" i kanalen så de inte kommer. Men till dem kan man bara beklaga och inse att här skall det fiskas efter vad som bjuds och denna sträckan är som sagt hård men rättvis. Så det spelar ingen roll om man vinner på 1 eller 50 kilo utan det är förhållandena som styr.
 
När larverna konditionerats började man att plocka fram övrig utrustning och bära ut till startplatsen och språkade lite med de flesta man stötte på. För som Jonas Strid sa så är vi som en stor familj och det munhuggs lite gott åt alla möjliga och omöjliga håll. Tips in i det sista och försöka hålla sin "gameplan" så hemlig som möjligt. För alla hade nog något som skulle kanske vara avgörande i helgen. Men roligast var nog att Idol-Ekman var på plats trots att han inte skulle fiska.
Kristian Ekman i egen hög person visade upp sig redan innan start.
 
Lottningen gav oss nummer  mitt i sektionen och det spelar ju ingen större roll då sträckan är väldigt jämn och det kan vara så att de 3 kantplatserna kan vara bättre första dagen för att sedan bli i stort sett värdelösa dag 2. Men det är ju skönt också att inte sitta på kanten för många tycker att det är lika med en seger och jag trivs bättre att slå ur underläge.
 
Planen var att fiska på dött och matfattigt mäsk så jag hade tagit med resterna från de 2 passen som gjordes i Töreboda som gick över förväntan med 2 segrar (1 kantplats). Mäsket blandades med jokerblandningen som Blom hade leemat upp med den äran och fisket kunde börja. Det var ganska blåsigt så det skulle bli en ny utmaning bara att hantera T.A.P som hade lånats av Challe. För jag hade aldrig fiskat i sådan blåst förut. Ren sidvind!
 
Mäskade ut det mesta på 11 meter med cupping kit, lite på 5-metersplatsen och 3 feedrar på andra sidan. Starten gick och jag lade ut med en micromask på och redan när jag höll på att ställa in spöhållaren så nöp en fisk och en abborre fick syna nätet. Sedan kom det upp lite fisk med jämnt mellanrum och efter ett tag så började även lite skimmers dyka upp. Och slutligen kunde jag väga in 1090 gram och en 6:e plats. Men jag borde ha kunnat knipit 4:e platsen då jag blev övermodig och inte håvade en liten brax som släppte i ytan
 
Nöjd med resultatet ändå och tankarna gick om hur man skulle lägga upp andra dagen. De andra hade fiskat skapligt med och vi låg efter dagen på en 5:e plats. Men planen blev att fiska med rent mäsk ihop med det leemade jokersen. Samma problem som många med hur man skall förvara larverna och många olika teorier hördes. Men mina som legat i torr tidning med leem i en stor kylväska var aldeles prima medans 2 paket som stått på kärran var skrot. Så det blev bara att jämna ut så att alla i laget fick så mycket de önskade och det blev nog bra ändå!
 
Tog och blandade upp jokersen med lika delar mäsk och klippte i en nypa mask för att blanda ut  i hela blandningen ihop med några pinkies om det nu skulle komma någon större till platsen. Starten gick och då vi nu satt på plats 3 så var det bara att göra så gott man kunde. Freddan på kanten och Jan Svensson på plats 2 så får man se vad som blir över till mig. Men döm om min förvåning då det nappar direkt på11 metersplatsen! 6 bollar med cupping kitet hade gjort susen och de stod på rad för att nappa.
 
Första timmen var sagolik och man tyckte att det där med fiske är ju aldeles för lätt. Men sedan dalade det lite men jag kände att jag hade bra sving emot grannarna. Men det var precisionsfiske som gällde. Det var en sträcka på 20-30 cm i bredd som det nappade på och det var precis på mäskplatsen. Kom man vid avsidan så var det bara gers som nappade. Tur då att det inte blåste lika mycket idag så man kunde hålla grejerna på rätt plats. Undra hur mycket man fått om man fiskat långspö denna helgen. Kan inte ha varit speciellt mycket då man inte kunde hålla mäskplatsen.
 
Fascinerande att se att jag inte hade ett enda napp på vare sig feederplatsen eller 5-metersplatsen under hela helgen och många andra hade kanonfiske på just dessa platser. På lördagen fick jag 6 löjor på löjpiskan då jag fiskade aldeles för grunt för dagen då de gick 1,5 meter ned. Och visst kunde man ha placerat sig någon placering bättre om man hårdsatsat på dem men man vill ju lära sig det andra fisket med. Men jag vägde in 1050 gram och en tredjeplats så nu var det bara att hoppas att de andra fiskat likadant för då ligger vi bra till.
 
Men då rapporterna började rulla in så hade jag tyvärr fiskat bäst i laget idag men det var många som hade en eller 2 i laget som fullständigt floppat så det var olidlig väntan innan resultatet kom fram och vi hade knaprat en placering och blev 4:a endast 2 poäng från bronset som kneps av Splash. Då det gällde de ädlaste valörerna så var det ändå jämnare där då SWEA och Constellation fått ihop samma platssiffra och Constellation vann tack vare flest sektionssegrar. Grattis till er bägge.
Segrande Constellation anno 2016.
 
Men för att summera helgen så får vi vara nöjda med ännu en framstående plats i ett mästerskap. Och själv ger jag mig MVG då det var ett nytt fiskesätt för mig och teorierna har stämt bra. Och ser man resultatmässigt så var jag med på top-10 listan vilket även det är gott. Att jag slog Lilja är ju samma sak som att jag vunnit i Lillån på Orsa Match Open. Och att man slog Adell så innebär det ju att jag är medaljör i EM!
 
Men att få det att fungera så pass bra redan är ett gott tecken.Nu skall det bara komma ett bakslag också så ligger vägen öppen för framtida segrar. Och det är ju inte många tävlingar kvar i år då det är Lag-DM2 och SM kvar i det Internationella för egen del. Men så mycket lättare det blev att presentera betet med spöt var riktigt fascinerande och man inser att det finns många möjligheter med detta. Så framtiden ser ljus ut och Peo har nog ändå inte helt fel med sina lååååånga spön!
 
Sköt nu om er så ses vi någon annan gång.

Lag-DM1 i Skaraborg Göta Kanal Töreboda

Helgen har förlupet och det är bara att summera den.
Under lördagen for vi iväg och hämtade hem Ronja som förlustat sig med kusinen i Väjern. Fick även äran att hälsa på goda vänner som skaffat villavagn strax innan Bohus-Malmön. Trevligt ställe och ha åt alla håll. For ut en tur med Lars och Ronja och letade efter lite nappvillig fisk men blåsten satte käppar i hjulet för oss så att det inte gick att åka ut. Men till slut knäckte Ronja koden för dagen och vi fick ett knippe makrillar till slut och åkte hem.
 
Blev en sen hemkomst men det var ju tur att man plockat mask innan avresa för säkerhets skull då det vankades lag-DM i Töreboda för Skaraborgarna. Planen var att kopiera förra helgens segervapen för att se om det funkade igen. Men då man var lite för trött så glömdes en del grejer i frysen så det blev att göra en liten rokad. Men det var redan tänkt att göra ungefär på det sättet så det blev lite improvisation. Hörde innan start att Benny Svensson tipsat om att man skulle ha mycket mäsk och majs på andra sidan och då var det ju kört för mig då jag inte ens hade rullspön med mig!
 
Men jag tacklade upp de lånade T.A P-spöt och ett löjspö som backup för då man sett skrällen i Orsa att Lilja fått bottenfisk så kan väl jag piska upp kanal-löjor? Starten gick och jag koppade ut första bollarna för att övergå till att kasta då det gick så himla bra förra söndagen. Gick inte riktigt lika bra men klart godkänt. Hade trimmat med lite mer beten då vi endast var 2 lag anmälda och Tibro lottat så att jag fick Adellplatsen. D.v.s kant vänster. Han drog ju i och för sig kant höger senast men kant som Kent tänkte jag och då är det ju bara att köra på!
 
Starten gick och jag började sedvanligt med en liten mask men inte heller denna gången suktade fiskarna efter dem och man fick raskt byta över till blodis. Blev då en abborre följd av kanalens härskare snorgärsen och äntligen fick jag en mört! Tror i alla fall att det var en mört men det var svårt att artbestämma denna fisken som var marginellt större än gersarna. Thörneling till höger hade ganska snart fått upp även brax och man kände som att man gjorde något fel. Men efter första timmen hade jag 12 gersar 2 abborrar 2 mörtar och en miniskimmer.
 
Ökade på lite i mäskningen och fick ganska snabbt svar och nu byttes flera gersar ut emot mört och skimmers med enstaka inslag av abborre. Så även idag svarade det på mäskningen och det är ju svårt att balansera rätt i kanalen och blir gärna överdoserat då det ofta är matfattigt som gäller. Tänk om Benny har rätt med mycket mäsk och majs på andra sidan? Nej så kan det ju inte vara tänkte jag och testade på löjan. Men som vanligt gick de för långt ut och man nådde dem inte så för min del blev det inte en enda Lilja på kroken.
 
Testade lite med mäskningen hur det svarade bäst men man blev inte klok på vilka strömförhållanden eller sida om mäsket som gällde för det nappade stötvis och varsomhelst på platsen. Hade en helt annorlunda plats mot förra helgen då jag hade slätt som ett dansgolv i Wales då det var i stort sett lika djupt med eller utan förlängare. Nu idag så hade jag en mastodontkant på TAP-platsen och det skiljde 4 dm på fiskeplaten. Knepigt värre då jag inte hittat sådana kanter där förut men å andra sidan har jag fiskat långspö då.
 
Mitt i tävlingen hade jag ett par napp då det stod aldeles still som ett botten-napp vid krokningen men släppte omedelbart. Fast ena gången var det en slemkula på tafsen som var stor som tumnageln så om det var en gers så vill jag inte bada i kanalen (heller). Och då det återstod en halvtimme av fisket nappade det och jag krokar och drar bak spöet . Men när jag tagit bort förlängaren så såg jag inte flötet. Det hade stannat på sin plats och tittade upp emellanåt. Kände ju ingenting i spöt då gummit dämpade rycken. Men det var ordentliga knyckar i spöt nu då elasticen var spännd å det grövsta. Men upp for reven som skjuten ur en kanon då fisken lossnade. Om det var en gös eller ordentlig abborre vet jag inte men det var i alla fall inget slem på linan.
 
Strax efter detta nappade 2 finare abborrar som gjorde susen i nätet och jag kunde väga in dagens högsta vikt 1960 gram. Synd bara att det var så många grövre fiskar som bommats men det räckte ju ändå. Kul att det var så jämnt på alla sektionerna för lägsta vikten var på 700 gram och det var ganska lika för alla. Lidköping hade turen på sin sida och vann alla 4 sektionerna. Men det är absolut inte avgjort på något sätt för andra tävlingen går ju i Lidan och då kan allt hända. Men vi sitter bakom ratten och har en fördel så det ska vi ju inte sticka under stolen med.
Men sedan var det bara att åka hem och laga till lite av lördagens makrillar till kvällsmat och njuta av segerns sötma.
Stekt makrill är gott i lagom mängder.
 
Och nästa helg får man se om man har lärt sig något för då är det SM i INT-mete i Norsholm som gäller. Kanske, kanske kan man göra något bättre ifrån sig. Och denna gången skall jag inte fullsatsa på stor fisk utan försöka växla lite. Rullspöna kommer naturligtvis åka med samt även löjpiskorna. Och på söndag vet vi vilken klubb som har det bästa laget och får representera Sverige i klubblags-VM nästa år! Finns ju en hel del duktiga fiskare som kommer dit och vi får se hur vi kan matcha dem.
 
Sköt om er så ses vi!

Comeback på mäskmete i Töreboda

Då man nu har avklarat semestern och redan jobbat en vecka kan man först summera semestern att det blir ju aldrig som man tänkt sig. Vi brukar ju förlja vädret men i år så fanns det inget väder att följa de 3 första veckorna. Men sista veckan blev ju varm och då var det ju varmt överallt så det var bara att välja och vraka mellan campingarna som var lediga och oförstörda. Så det blev till Hallstahammar och besök hos Matilda och Joel.
 
Men tillbaks till jobbet och börja med höstbestyren under denna hektiska del av året. Och då SM går i Göta kanal vid Brådtom sluss i Norsholm så var det väl lite dags att damma av grejerna för att träna upp sig på hur det nu går till. Grejerna stod kvar på vinden sen förra säsongen så det blev lite letande för att få ihop grejerna så man skulle klara av att vara med på Västra meteserien i kanalen i Töreboda.
 
Ett Takeapart lånades av Challe och alla förberedelser gjordes så att man kunde bli nöjd med att få lära in rörelserna igen. Mäsket blandades dagen innan och bestod av 1 kilo mäsk och lika mycket urban soil som blandades separat ihop med lite roach. För nu skulle det bli full satsning på småmörten i kanalen! Tacklen var klara sedan förra året så det var bara att koppla på dem och köra. Mask plockades ca en halvliter småmask om braxen skulle visa upp sig.
 
Och när vi väl kom dit så var det redan ett gott gäng som redan var där och laddade för fullt och vi som tänkte vara först! Men efter betesutdelning och frambärande av utrustning så var det ju som vanligt dags för lottning och mitt i gänget stod den nykorade bronsmedaljören från EM Kent Adell som stoppade ner handen i burken och kom upp med nummer 26. Och då förstår ni ju att vi var bara 26 startande och han hade dragit Kentplats!
Såhär glad blit Kent är han dragit en kantplats.
 
Men själv drog jag nummer 18 och fick då inte fightas mot honom men det går fler tåg. Bredvid mig så hade jag Borlinger till höger och Askolin till vänster. Jonas Jansson drog braxaplatsen och kändes på förhand redan klar som segrare och vi andra skulle få gneta på loppor.
Och min intrimmning av beten och mäsk fortsatte på platsen och 14 minuter innan mäskning kom jag på att jag inte tinat upp jokersen. Så det blev raskt att plocka upp paketet och ge det ett par minuter i värmen för att sedan dra isär dem i urban soilhinken.
 
Och när mäskningsstarten gick så satt jag fortfarande och separerade joker men det fick bli vad det blev så jag satte mig på konten och började koppa ut så mycket jag hann innan starten. Tog50/50 av blandningarna i koppen och körde med cupping kittet ända fram till starten gick och bytte sedan till metetopp och lade ut en mask på platsen. Men efter ett par utlägg/omlägg utan napp så gick jag över på mindre beten med 1 pinkie och 1 blodis. Ganska snat fick jag ett dragande men missade fisken och blev av med blodisen.
 
Körde på så ett tag och krokade nån abborre och en hög med snorgärs. Men det är i alla fall fisk. Men jag låg efter då Askolin fick en 80-grams mört och Borlinger en 3-hektos brax. Men jag trätte på och tog bort pinkisen och började med 2 blodisar och kastade ut en boll. Kastningen var oförskämt bra idag då jag träffade inom 5 cm från önskat ställe så jag vet inte vad som gick fel med detta för så exakt brukar jag inte träffa. Men hade kastningen gått åt skogen hade det ju bara varit att koppa ut det i stället.
 
Fisket ökade succesivt och när Rosenkvist kom och hälsade på så var det som allra bäst med klockrena napp av småbraxen i stället för snorgärs och det var till och med så man håvade hela 5 ggr men i vanliga fall hade lyft dem alla. Men min satsning på mörten gick om intet då jag inte fick en enda mört idag. Undrar då vad man skulle ha gjort för att få dem. Och jag hade ju en trevlig kamrat från Orsa i Norsholm senast som jag förhoppningsvis har lärt mig något av. Men idag hjälpte inte ens den informationen för att få mörten på kroken.
 
Sista timmen mojnade fisket markant för min del men det blev någon fisk emellanåt och gersarna kom tillbaks och då blir det inte mycket till vikt. För det var nog inte många gersar som kom över 5 gram. De flesta kunde man fortfarande läsa dagstidningen igenom. Plockade ändå ihop 1000g som räckte hela vägen till sektionsseger så jag kan ju inte ha gjort det helt fel. Och då jag fick en etta idag men inte Adell så innebär det väl att jag är top-3 i Europa då?
 
På A-sektionen van Challe då det verkar ha varit den fiskrikaste sektionen. B-sektionen vans av Jan Persson. C vann jag själv och på D vann Henrik Bengtsson på dagens näst högsta vikt efter Challe. Och Adell hade nog bestämda regler hemmifrån att det skulle ordnas kräftskiva snart och plockade upp 6 kräftor och tappade därutöver ytterligare 6 .
Henrik med dagens näst högsta vikt.
 
Och det var skönt att ta hem en sektionsseger på årets första mäskmete med detta klientelet. Och det är bara att fylla på nu då nästa söndag blir generalrepetition på samma ställe i och med lag-DM innan helgen efter då SM går av stapeln. Sedan blir det vila innan ind-SM i September.
 
Sköt om varandra så ses vi!

RSS 2.0