Inför Nordiska mästerskapen i pimpel

Nu har vi vårvärme i Skaraborg. Som varmast ännu har vi haft 13 plusgrader.
Inte en snöhög så långt ögat kan nå och om det är några isar kvar så skall man inte ge sig ut på dem. Punkt.
Några frälsta planerar att fara uppåt nästa helg med en kula på Björköfjärden på Fredag och därefter upp yill Bräcke för att deltaga i Kälarne cup.
Håller på att kolla upp om det kan bli så även för min del då det inte ser allt för ljust ut inför påskpimpeln.
Och till Jämtland måste jag fara.
Om inte på påsk så måste jag få komma dit innan isen försvinner. För vad vore en vinter utan det underbara fiske som bjuds på däruppe.
Det är nu 8:e året som det skall faras dit och inte en gång har varit den andra lik. Och det är det som är tjusningen.
Olika ståndplatser för fisken och helt olika fisken mellan förmiddag och eftermiddag bjuder på variation som heter duga. Har till och med varit med om tillfällen som har varit som hemma d.v.s ökenfiske.
Om man här hemma tycker att det är kul vad skall man då säga om detta fiske här uppe?
Kan bara säga: Det är fantastiskt kul.
Många tvekar över att åka denna sträckan och bilresan är ju nackdelen med en sådan resa. Att sitta i 10 timmar i en bil är ju inte alls kul men när man kommer fram så kommer belöningen. Att få ge sig ut på de Jämtländska sjöarna och ha drömfiske gång på gång och aldrig sluta att förvånas. Ena gången nappar en 25-grammare och nästa en kiloskluns. Kommer man rätt så är det fullt av fisk mellan 1 och 6 hekto.
Visst bygger det fort i skryllan och blir tungt att bära men det kan man ta. Man sover ju gott om natten efteråt.
Funderar på att boka på Albackens stugby som hyser ett mycket bra boende som är riktigt prisvärt. Om man vill fiska av sig så tar man bara skryllan och ger sig iväg 200 meter från stugorna och har ett fantastiskt fiske.
Låter mumma för en pimpelsjäl.
 
För de som förbereder sig inför NM i pimpel så är det nog några som har samma läge som Matilda med allt för lite is-tid då det inte finns någon is att träna på. Även att NM troligtvis blir flyttat då den skulle gått 14 mil SÖDER om Oslo. Vilken sjö det flyttas till är ännu inte bestämt.
 
Är man intresserad så kan man kolla på inlägget på TV 4 Skaraborg som gjort ett inför-reportage inför tävlingen.
http://www.tv4play.se/program/nyheterna-skaraborg?video_id=2560982
 
Om vi inte ses så får ni ta vara på er därute i pimpel-Sverige

Peter Tettinen vann sista? pimpeltävlingen i Södern

Idag var vi 15 glada fiskare som samlades vid sjön Trenningen vid Bredared nära Borås.
Att det skulle finnas hållbar is så här pass långt söderut är en gåta som är svår att försöka besvara.
Men redan vid samlingen så såg jag ett skrämmande vårtecken. En fet daggmask kröp omkring bland bilarna!
Har nog aldrig sett något liknande och vi insåg nog alla att säsongen här nere troligtvis är över redan nu i Februari.
Men ut på isen skulle vi och eftersom fem-milen skulle gå under tävlingstiden bestämde vi rungande eniga att det likväl kunde vara fem-timmars. Sagt och gjort och vi skulle starta redan kvart i 10. Alltså 5 minuters utgångstid. Gick ut till djuphålan utanför starten och såg att Bernth Andersson, SM-brons i Malung inte satt alltför långt bort och han är ju även hemma fiskare så det kan inte vara fel ställe. Strax bredvid mig satt Albin, Svensk mästare på Mälaren så det var ju lite att bita i. Borrade mig ut över hålan men kände ingenting och såg heller ingen annan som fick något. Bokstavsmannen satt närmare starten och smög tydligen upp 3 rackarns borrar där. Fortsatte bort förbi ön och in i nästa vik med precis samma resultat. Gick tillbaks till starten och märkte hur slarvigt bokstavsmannen hade fiskat då jag fick fisk i hans gamla hål. Och detta redan efter en dryg timme!
Daniel Ahlgren, Bronsmedaljör SM Revsundssjön kom på besök hos mig och plockade upp 4 fina fiskar och drog vidare. Hade då plockat ihop hela 12 fiskar i området och begav mig ut på stora sjön. Fiskade på Charles Fasth, Svensk mästare i Malung som fick lite fisk ute på men inte av någon större dignitet.Fick där en liten och hade faktiskt 2 napp till. Fiskade mig bortåt och sprang på Ahlgren igen och hörde hur nästa sjö var då han precis kommit tillbaks från denna med en snabb kommentar- helt kass. Ja då är det ingen mening att gå dit utan jag styrde kosan tillbaks till startviken för att försöka pillra upp någon till. Hände inte ett enda skvatt där så jag begav mig ut till ön igen. Väl där fick jag mina sista 2 fiskar och kunde summera 15 fiskar på 5 timmar och 15 minuter.
Totala vikten på drygt 800 gram och en mellanplacering i startfältet.
Detta var faktiskt första tävlingen på många år som jag tog med mig kaffetermosen ut och det var välbehövligt.
När alla kommit in så kunde det semmeras att andra sjön var helt klart bäst och gav ifrån sig ett par Jämtlandsfiskar.
Peter Tettinen som segrade idag med över 4 kilo fick även dagens största på 1090 gram. Bra jobbat Peter.
Möller utan storfisk blev 2:a och Andersen med en luns 3:a På fjärde plats idag igen kom Trollhättans stolthet Johan Mattson även han med en kluns i påsen.
Helt fel val idag att stanna i första sjön men man vet ju aldrig. De har väntat i 15 år med denna sjön som tävlingsarena och väntar nog ytterligare 15 tills nästa gång.
Nu får vi nog se i stjärnorna efter pimpeltävlingar söder om Orsa om det inte händer något med vädret snart.
Här är det så varmt att masken kommit igång i komposten så den är nog ur-äten innan metesäsongen ens har börjat.
Hoppas nu bara att de Jämtländska isarna blir stabila och ligger även över påsken för annars är hela vintern förstörd. För nu vill jag pimpla lite abborre!

Peter Lindh vann Knalleserien 2014

Helt otroligt att Knallens isletare hittar is i dagens väderläge.
Tror nog att vi egentligen var långt över trädgränsen när vi äntrade isen på Trehörningen. Det var bara det att träden inte hade fattat detta eller att Mats har hållts ifrån detta område så isen har fått vara i fred.
Efter gällande förhållanden så var isen riktigt bra och djupet i sjön var riktigt jämn och alla var lika trevliga och goa som de brukar vara här i Knalleland.
Nog med positivism.
Ut på isen och möttes av en ordentlig motvind. När jag kollade väderrapporten igår så sade de 4-5 sekundmeter men hade ändrat sig senare och nu blåste det säkert 10-12. Nåväl, ut på isen och känn efter. Gick halv-vägs över sjön och stannade vid en vik på den stora ön. Långa stråk med vit-is som borde ha samlat lite fisk och själv var jag. Fiskade av kanten på öns Östra del och fortsatte ut på mitten av sjön där det enligt rykten skulle finnas luns. Tillbaks till öns norra ände där det satt ett gäng fiskare utanför en vass och även jag slog ett hål i den lilla klungan. Ett par ryck och första fisken var landad. Inte ett napp omkring. Mats (silvermedaljör pimpel-SM på revsundssjön) hade även han fått en enda fisk och satte sig mellan mig och vassen. Ganska snart krökte sig spöt för honom följt av en svordom (mild) att den var fin den. Fick då höra av de andra i området att det hade tappats stor fisk i området tidigare. Möller kom in i området som en furie och slog ytterligare ett hål. Själv tog jag fram balansen för att om möjligt locka upp en groving eller två. Gick runt bland gammelhålen och doppade balansaren medans det kom ett litet gnyende från Möller då han blev av med myskan. På med en ny och ned igen. Nytt napp men denna gången hann han se näbben på gäddan innan den stack iväg med myskan. Gick då till Mats hål där han brände den grove och ganska snart blev det stramt i spöt. Tog det vackert då det kunde vara en vinnarfisk men tyvärr så var även denna en gädda. Bort med balansaren och bytte sida av vassen. Satt en stund inna det kom en borre och nappade. Ned igen och direkt en till. Jaha, var det bara att byta sida om vassen så stod de där fena-i-mun? 
25 hål senare runt omkring förstod jag att så var inte fallet. Fortsatte bortåt längs öns norrsida där det var lä och ganska gemytligt träffade jag på den förskräcklige och o-mutbare Peter Lindh som "redan" fått 5 fiskar efter 2 timmar! Visste då att det inte var alltför bra fiske då inte ens han klarar av att lura de randiga. Björn kom på besök men han hade då inte ens haft ett napp så det var ju illavarslande det med. Peter slog ett hål intill en vasskant och briljerade med ett hål innehållande 3 fiskar. När han flyttat sig slog även jag ett hål bredvid och där fanns det så pass mycket fisk att även jag fick en. Fortsatte in i viken förbi Bernth och in till Dinne. Hittade en lite vassrugge och fick ytterligare en fisk.
Som de säger att tålamod är en fiskares bästa vän blev en fras som åt sig fast i huvudet denna dagen men inte ens med mesta tålamod blev det något bättre fiske. Min dag summerades med 5 fiskar och en vikt på 300 gram.
Jösses vad jag längtar till Jämtland och påskpimpeln!
Den som fått flest fiskar för dagen mig veteligen var Henrik Bengtsson med 13 stycken loppor.
Högsta vikten för dagen var 1030 gram uppdraget av Kenneth Ohlsson som var 4 hekto mer än näst högsta vikten för dagen.
Men i serien var det inget att göra åt Peter Lindh som blev totalsegrare före Bernth Andersson och bloggmaster Andreas Möller. Grattis alla tre.
Storparty i urskogen med skumpafirande från 3:an Möller, Segraren Lindh och 2:an Bernth
 
Tycker synd om alla som inte kom till denna tävlingen.
Mats med kråka i näsan och alla som for till Jämtland för att fiska på Hovdsjön och fick bära på en massa fisk.
 
Nu får vi se vad morgondagen har i sitt sköte då vi har valt att åka till Trenningen. En sjö i likadan klass som denna då alternativen var: Mälaren 4 timmar, Tandsjön 6 timmar eller Sösjön 9 timmar
Valet föll på Trenningen med 1,5 timme och lättburen skrylla.
Ses i morgon och kör försiktigt.
 

Pimpeltävling på Trehörningen i morgon.

Undrens tid är inte förbi.
Villa går till semifinal i bandyn med 3 raka! mot Edsbyn. Nu väntar Sandviken eller Broberg i semifinal.
Tre kronor slår Finland i semifinal och nu väntar USA eller Kanada i final.
Knallen ordnar serietävling 4 på trehörningen vid Gällsta.
Helt otroliga prestationer men det är nog ledarstaberna som står bakom det mesta.
För Knallen har det varit de ihärdiga isletarna som har fått slita ont i vinter med att leta upp hållbara isar.
Vidare är det lika viktigt att Mats hålls på jobbet så att ismaskinen inte saboteras helt.
Nu är det då klart att det blir en 4:e serietävling i Knallens regi på Trehörningen. En sjö jag inte vet så mycket om mer än att vinnarvikten senast var 1,9 kilo. Om det var en trög dag då eller inte vet jag inte men risken finns att den är trög. Men det är lika för alla.
Vad som gäller för Söndagen får vi se i morgon men alternativen är fler!
Knallen skall eventuellt anordna en tävling igen.
Stockholmarna skall köra en tävling på Mälaren. Skulle vara kul att få med Albin dit så man kanske kan få tvåla dit en mästare på sjön. Han vann ju SM då det gick där i klassen Äldre herrjuniorer med ett kilo tillgodo till 2:an. Själv blev jag diskad då jag inte hörde att det var endast 45 minuters ingångstid utan trodde att det var 1 timme som vanligt. Slarvigt, men inget att göra åt. Jag hade ju ändå fått storstryk av honom.
Ovansiljan kör en 5-timmars på Tandsjön vid Tandsjöborg som skall vara ny som tävlingsvatten. Låter även det intressant. Sjön är ju sammanbunden med Fågelsjö och har troligtvis ett liknande fiske där och förutsättningarna blir ju ganska lika då det inte är ett vatten som många fiskat på. Troligtvis fin fisk att fiska på och hittar man rätt mellan öar och skär så kan man nog få ihop en ordentlig påse.
Men vad det blir på Söndag får man se. Det är ju lockande alternativ alla 3.
Men först skall vi klara av morgondagens drabbning.

Köldrekord och snökaos i Skaraborg

Ja det är ju inte kul för en pimpelfiskare med det milda vädret som har rått i Skaraborg i år.
Men sedan i söndags så har det rått köldrekord för Februari 2014 med hela 2 -grader i måndags kväll och ordentlig snökaos med flera millimeter snö i flera omgångar.
Med denna kyla kan man inte planera vad man skall göra i helgen då det finns ett litet halmstrå att gripa efter både såväl Knallens serie på Lördag och Skaraborgs DM 3 på söndag. Eftersom det är ett svårt beslut och det blir sent med avbokningar så är det i senaste laget att bestämma sig för en 2-dagars sejour i Paradiset runt Bräcke. Som alternativ anordnar Ovansiljan pimpeltävling på söndagen som troligtvis är 5-timmars. De skall troligtvis anordna en på lördagen med men än så vet jag inte vart, när eller hur.
Stockholmarna skall anordna något i helgen på Mälaren ! Kan ju också vara kul för då får man dra lite fisk.
Hur man skall göra i helgen går alltså i dagsläget inte att avgöra utan man får ha is i magen för att åka bil är ju det tråkigaste som finns när det gäller pimpelfiske.
Om man skall åka till Bräcke så är det ju att rekommendera att åka redan på fredag så att man inte behöver köra under natten.
Veckan som gått har jag i stället putsat pirkar så de som vill ha mattare eller ärgade pirkar får säga till i tid så det ordnas.
Nu inväntar vi bara beslut om vilka tävlingar som går att genomföras innan vi beslutar om hur långt vi skall åka för att få pimpla i helgen.

Andersén vann på Lönnern

Dagens väder var betydligt trevligare när vi skulle äntra isen på Lönnern idag. Det var ju inte så svårt då gårdagen hade i stort sett allt utom solsken.
Samling vid bondgården som vanligt och ut på isen. Då Södra Älvsborg hade sitt DM samtidigt ville jag utforska sjön på ställen jag inte kommit till tidigare och inte störa dem som fiskade DM.
Kom i vanlig ordning sist ut på isen och där satt bokstavsmannen och trimmade halkbroddarna som om han skulle löpa 10 000 meter israce. Språkade lite med honom med lugnande ord om att sjön inte alls var så lång så vi slog följe norrut för att utforska denna delen i stället. Det var naturligtvis blankis så det gjorde gott med halkbroddar på då det blåste skapligt. Efter ca 20 minuters marsch så kom vi fram till ett par öar som såg giftiga ut med lite vit-is på strategiska ställen så vi valde ut var sin ö att börja vid och starten gick. Djupet var jämnt och höll sig mellan 1.5-2,5 meter men inte så mycket som ett pet på grejerna. Patrik valde att gå söderut medans jag gick fortsatt norrut. Testade både svart och vit is. Nära land och långt ut. Även längs med de landlösa sträckorna där isen smält men allt med samma resultat. Kom fram till en DM-fiskare som plockade lite och kollade med honom hur det gick och fortsatte ett par hundra meter till. Kom fram till en liten vik med vit-is utanför en vass och slog ett hål-nada. En timme har gått utan fisk så jag tog fram fjollspöt och betade med en gummiblodis i samma hål med tanken att jag skall väl i alla fall inte nolla. Ner till botten och svor till. Pirkhäng direkt!
Upp med grejerna och blev förvånad att det var inte en blodis som hängde ner från kroken utan en abborre som skulle vara lagom agn för att meta 30-grammare. Ner igen och fisk direkt. Fick totalt 17 fisk i det hålet där jag innan inte haft ett napp tidigare. Nästa hål 11 st. Fortsatte i området då jag var ganska harmlös för de andra och till slut fick jag några lite bättre fiskar på 150 gram. Kul att ha testat av ett nytt område på sjön som kanske kan bära frukt i framtiden. 2290 gram fick jag ihop som räckte till ca 10:e plats. Helt OK för att ha testat av ett helt nytt område för mig. Bäste Skaraborgare blev Hössli med 2,8 kilo.
Värst för dagen blev Mikael Andersén med 7,8 kilo som pulvriserade allt motstånd idag då näst högsta vikt var nåt på 4 kilo. Bra jobbat Micke. Kul att se att du börjar få tillbaks färgen!
 
Vad det gäller isläget nu så MÅSTE det komma minusgrader nu för jag kan inte i min vildaste fantasi tro att ens Knallen kan trolla fram en is om en vecka om det inte blir minusgrader snart.
Som alternativ om det inte blir något fiske i Södra Sverige nästa helg så körs det tävling Lördag och Söndag runt Bräcke som låter mycket intressant. Man vet ju att det är kul fiske men 68 mil i bilen låter inte allt för sexigt för 2 tävlingar.
 
Även i Orsa-trakten där Laxen regerar som envåldshärskare på isen skall det köras tävlingar dagarna 2 och det kan ju vara kul det med och är ju närmare. (I varje fall ett par timmar mindre i bilen)
Hur vi väljer återstår att se men till Knallen. Se till att Mats inte kommer i närheten av kylmaskinen för då är det kört!

Peter Lindh vann på Jogen

When the going gets tough, the yough gets going.
Bra ramsa att dra idag då det sållade ut många startande ifrån dagens drabbning på Jogen.
En hel del tuffingar och Mats hade samlats vid badet vid sjön Jogen för att delta i deltävling 3 i Knalle-serien.
Om jag kollat vädret innan bättre så hade nog Ronja fått stanna hemma men hon är tuffare än somliga tror.
Vid genomgång på startområdet började det komma snöblandat regn som bara ökade i vinden.
Vid utgången var det mindre trevligt trevligt väder och jag funderade på att gå upp med Ronja till bilen direkt. Men Ronja ville annat och tuffade på i motvinden. Vi såg till att gå hela utgångstiden för att hålla värmen och kom då halv-vägs bort på sjön där Möller redan slagit sig till ro. Och där Möller sitter måste det väl finnas fisk? Några hål senare utan ett enda napp så tyckte Ronja att vi skulle söka lä i änden av sjön så sagt och gjort så började vi traska. När vi kommit till den södra utgången på sjön frågade jag henne om vi skulle stanna eller fortsätta gå och valet blev att fortsätta. Bort så långt det gick på sjön innan isen började ta slut stannade vi och började fiska. Nu hade vi fått upp lite värme och snögloppet minskade så det blev ganska trevligt på isen. Vips så kom det även upp en fisk med och Ronja tog ett par stycken i första hålet. Tyvärr PEO så blev hon av med världens bästa krok där så nu står hon utan.
Fortsatte i området med fisk i vartenda hål  1-11 stycken och var helt OK ändå tyckte jag. Men sedan var det som att knäppa med fingrarna och det blev stendött. Grodan var på besök men han tittade nog ner i hålet för efter det fick jag nog bara 2 fiskar till där. Vinden ökade igen och det började återigen snöa så vi började gå tillbaks till starten. Vi såg en klunga som suttit på grundet i stort sett hela dagen men Ronja var inte sugen på att testa där utan ville bli varmare. Väl tillbaks till startområdet där det satt en hal del folk och viftade med armarna så var det inte många minuter kvar men jag hann ändå få 5-6 fiskar till innan slutsignalen.
1912 gram räckte till en 5:e plats och det får man vara helt nöjd med ändå efter omständigheterna. Slagen av Tommy Hössli med 2 gram. Ronja fick ihop 250 gram och var nöjd.
Peter Lindh visade att han även kan fiska när han är frisk och tog sin andra serieseger för året med 5,4 kilo.
Men den strongaste insatsen gjorde nog ändå Ronja som stog ut i 4 timmar på isen utan vare sig gnäll eller klagan. 
Isens tuffing Ronja 7 år som till och med kunde kosta på sig ett leende.
 
Väl hemma märkte vi att ingen av oss hade ett enda torrt klädesplagg op oss så visst hade det kommit en del nederbörd.
Isläget var i stort sett bra förutom för en av deltagarna som fick ett ofrivilligt fotbad redan vid utgången och fick bryta tävlingen. Just där hon trampade igenom så var det nogden enda fläcken med dålig is på sjön så det var ju max oflyt att komma dit direkt vid utgång. Skönt i varje fall att det gick bra.
 
På Vristulven hade Tärnan Km och Patric Ceder vann på 5,5 kilo följt av Claes Thörneling på 5,3 kilo och 3:a Anders Rotsén med 3,5 kilo. Vikterna kan vara något fel men jag tror att det var så..
 
I morgon så anordnar Knallen tävling på Lönnern med utgång vid bondgården så då är det nya friska insatser som gäller.
 
 

Pimpel på Jogen i morgon.

Vädrets makter spelar oss spratt efter spratt.
Men trots vädret och inställda tävlingar i åarti och minut så skakar Knallen fram is på Jogen för att köra serietävling nummer 3.
Andra serietävlingen missade jag då vi hade R.S.T på Vristulven.
Jogen är en sjö jag ännu inte kommit överens med men med lite ytterligare tips och ett par försök till så kanske man lär sig lite mer om den. Fisket är varierande storlek på fisken likväl som djupet. 1.5 meter är troligt fiskedjup.
Troliga metoder är 3-krok och tafs.
Skaraborgs DM på sjön Viken på söndag är inställt p.g.a dålig is. Men det finns isar i Distriktet.
Tibro åker i morgon ut på Kyrksjön och Tärnan tar Vristulven i besittning för KM.
Kylan som är utlovad inför nästa vecka verkar utebli med fel färg på väderkartan.
Börjar låta lockande att sätta sig i bilen för att fara upp till Bräcke nästa helg och komma in i paradiset Jämtland.
Det är ju en helt annan typ av pimpelfiske där och suget att få pimpla är långt ifrån mättat. Och ser man på väderkartan framöver så är det nog mer tävlingar som kommer att bli inställda. Lilla SM på Alvasjön tror jag inte kommer att bli av och stortävlingen på Örlen är nog så gott som utesluten om det inte händer ett mirakel. Börjar nog bli kris för Kyrksjön och 5-timmars på Viken i mitten av mars med om det inte blir kallare.
Nej nu behöver vi bättre ismaskiner eller inomhushallar för att kunna bedriva det roligaste som finns. Pimpelfiske

Pimepltips-SM inställt

Som följd av den tråkiga nyheten att årets pimpel-SM ställs in så ställs även pimpeltips-SM in.
Den tråkiga nyheten nådde mig under dagen då det började smattra i mobilen så att hälften vore nog. Alla sms hade samma tråkiga nyhet SM inställt. Ja det var ingen större förvåning då vintern varit som den har men som Peter Forsberg så borde man kanske haft en bättre plan B. Man tror ju aldrig att det kan bli så illa som det blivit just i år med isarna men kanske man borde rekat eller något annat Distrikt hört av sig till Masarna att en flytt var möjlig. Finns säkert många ställen längre norrut som skulle kunna husera ett SM med kortare varsel. Hundgörat är ju gjort med anmälningarna, priser mm och det är ju "bara" genomförandet kvar. Det är ju inte så bara men mycket är ju redan gjort. Att vara efterklok hjälper oss inte nu men för framtiden får vi nog ställa oss frågan om vi inte ibland behöver "outsorca" och jobba lite över gränserna. Läkarna kan det så varför inte pimpelfiskare?
Kanske man skulle ha en reservplan hos Steve i Norsjö? Även om han hatar vintern så kanske han kunde vara till hjälp så att han får rensa tankarna ifrån all kyla och elände han utsätts för vintertid. Det blir ju en så kallad Win-win situation av detta.
Att isläget emellanåt blir så här är ju inget man kan göra åt och säkerligen det största skälet till att vi i Skaraborg inte arrangerar något SM i pimpel trots att det finns vatten som mycket väl skulle gå att använda som SM-vatten.
Tråkigt även för Masarna som fått lägga ner en massa jobb i onödan då tävlingen inte kommer att genomföras. Jobbigt även för alla deltagare som tagit ledigt från arbete, bokat boende, ordnat samåkningar, hyrat bussar mm då de inte får ut något alls av detta.
 
Saxat från pimpelsport.se:

Idag kom beskedet. SM i pimpel, som skulle ha arrangerats i Falun och Borlänge den 22-23 feb, ställs in. Arrangörsklubbarna har, efter nära dialog med räddningstjänsten och riksorganisationen Sportfiskarna, ansett sig vara tvugna att ta beslut att ställa in eftersom att säkerheten för dem tävlande inte kan säkerställas. Dessutom bedöms det som osäkert när eller ens om kylan hinner komma innan aktuellt datum, desto säkrare är det att det kommer att snöa den närmsta tiden vilket skulle vara ytterligare ett dråpslag mot isarna.

 

SM 2014 flyttas nu istället till början av nästa år.

Sant och riktigt att säkerheten ALLTID skall gå först men vi får nog bättra på vårat "nät" om vi skall kunna samarbeta bättre så att det finns både plan B, C och D.

Nu räckte det inte med plan A och B utan skulle behövts en plan C som räddade upp det hela. Tänk nu på allihop att få fram en plan hur vi skall kunna få ihop det hela i framtiden så att detta helgerån inte händer igen. Så om Skaraborg skall kunna anordna ett SM så behövs nog även plan E men om det skulle bli en bra vinter så skulle det vara kul att få hit alla pimpelfiskare i Sverige under en helg.

Nu är det bara att hoppas på att vintern återkommer så att det i alla fall blir påsk-pimpel i Jämtland i år med.

Längtar redan.

Till Steve: Om detta är all snö man har i trädgården så är det inte så mycket till vinter!
Bilden tagen den 12 Februari 2014 klockan 16:00
På Leijon mansion.
 

SM-tips Pimpel.

Ja om drygt en vecka skall SM i pimpel gå av stapeln i Dalarna.
De skall ha möte angående genomförande eller inte idag Tisdag.
Som inbiten optimist så tror jag att det blir genomfört då det skall komma in minusgrader i helgen och ända ner så att det skall bli tvåsiffrigt i nästa vecka. Det viktiga är att isen inte går upp innan och det får vi absolut inte hoppas på.
Tänkte då att vi skulle köra det årliga pimpel-SM tipset om hur det går nästa helg.
Reglerna är enkla:
Gå in och titta i startlistan i samtliga klasser. Välj där ut en fiskare i varje klass. Även arrangör.
Skriv ihop ett mail till tomas@kinnevikensfritid.se där ni fyller i vilken fiskare i respektive klass som ni tror placerar sig bäst.
Eran fiskare får sedan göra jobbet och fiska till sig en så låg placering som möjligt och det totala resultatet räknas samman och blir din platssiffra.
Fyll i vem som har tippat med adress och skicka in den.
Om man väljer en i fel klass eller att personen inte kommer till start så får man i stället antalet startande i klassen +1
Så här gäller det att ha brett kunnande om de startande ifrån hela Sverige och förra året var det Daniel Blom som vann på 91 poäng om jag inte missminner mig.
Startavgift är valfri och sätts in på:
Pg 902090-0
Bg 902-0900
Detta är till Barncancerfonden och summan bestämmer du själv.
Om SM blir inställd så återbetalas startavgiften inte utan du har bara gjort en god järning.
Priset förutom den stora äran att bli Svensk mästare i SM-Pimpeltips förgylls av ett pimpelset från Kinnevikens Fritid.
Priset delas ut veckan efter SM och kommer att visas här på bloggen.
Några var så djärva förra året att tippa sig själva som vinnare och det gillar jag. Att det sedan inte räckte ända fram var ju synd för alla ska tro på sig själva. Till och med jag tror att jag själv kommer att vinna SM en vacker dag. (det gör inget om det regnar heller)
Om ni träffar på mig på tävling i helgen så kan ni överlämna eran spelkupong direkt till mig.
Räknar med att det blir Knallen på Lördag och DM Skaraborg på Söndag (sjön Viken)
Håll nu bara tummarna för att SM skall bli av. Era spelkuponger vill jag ha senast på tisdag den 18 februari så att jag hinner renskriva dem.

Skaraborgs DM 2 i pimpel.

Ja nu har vi klarat av vårat andra DM i pimpeloch det blev ungeför som befarat om inte lite sämre.
Själv klarar jag inte av microbfiske något vidare så det blev till att inrikta sig på större fisk i stället.
Ridå ner när både Martin Lidén (Höjentorpdräparen) och Pelle kom till start. Följde min plan ändå tillsammans med Ronja ut till Ormsjöns grund som emellanåt levererar klunsar. Började dock lite för långt bort så jag missade grundet medans Martin och Pelle hittade fram till toppen som är på 2 meter. Runt om så är det 8-12 meter djupt så man fick hålla ett varsamt öga på dem om de började få kluns. Fortsatte ut över djupet med ena ögat mot grundet hela tiden men det var bara småfisk som kom upp där. Fortsatte in mot vassen dör det redan satt många och skulle fiska på kanten. Bytte till 3-krok och agnade på med pinkies och blodis och fick äntligen napp. Mer än så blev det inte och jag förflyttade mig vidare med en blodis mindre. In mot vassen och så att de fiskar som de fick var av den riktigt ilsket lilla storleken och vände. Återvände till branten och satte på en mindre enkelkrok som agnades och vips så fick jag en fisk. 2 fiskar senare sa jag åt Ronja att gå och doppa i gammelhål. Dels för att hon inte fick något och dels för att hålla värmen. Jag skulle demonstrera hur hon skulle göra i hålen och la ner pirken på botten för att ställa in djupet. När jag sedan lyfte spöt igen var det tungt. Hoppsan en 2-hektos tänkte jag glatt. efter halva vägen ändrade jag mig och tänkte oj då det är en halvkilos. 4 meter under isen blir den förbannad och börjar svänga av och jag ser -en braxen eller? 2 meter ser jag att den är prydd med ränder och en av de större abborrarna i sjön. Den kommer upp till hålet men väl där så skakar den till med isen som mothåll och kroken lossnar. Sablar också! tänkte jag och såg Ronjas min efter att hon blivit rädd för fisken och backat undan ifrån hålet med kommentaren- Den var stor den pappa. Var det verkligen en abborre?
Fortsatte runt i området tills det var en timme kvar och då skrapat ihop mäktiga 11 abborrar. Hörde då med Albin om det var någon mening att skicka dit Ronja så att hon kunde få i alla fall 1 fisk och visst det nappade ju förträffligt sa han. Släppte iväg henne till Brorsan för att se om jag kunde mjölka upp någon mer. Kanske den store?
Men ack nej. Med 40 minuter kvar lommar jag tillbaks mot starten gansla slokörad då det inte lyckats med de stora. 20 centimeter skiljde mig och fisken och med en sådan idag så hade man vunnit men utan den så blev det endast 559 gram på mina 11 fiskar. Ronja fick sin fisk och är nu klar för SM 2015 medans jag får lära mig pimpla innan jag kan få deltaga individuellt på ett SM utan att det är öppet.
Bättre gick det då för den omutlige Charles Fasth som var ensam över 2 kilo och går nu som Skövdemästare.
Flera blev nu i och med dubbla segrar klara för SM 2015 trots att det återstår 1 deltävling.
ÄHV Leif Börjesson Skara SFK
HV Charles Fasth Lidköping SFK
ÄDJ Matilda Leijon Lidköping SFK
YDJ Ronja Leijon Lidköping SFK
Seniorlag. Lidköping SFK (Tack för det Challe)
Är säkert någon mer men jag saknar resultatlistorna för DM-tävlingarna men det blir nog en sammanställning när den 3:e är avklarad.
Seger i Seniorklassen blev det för förra årets suverän Daniel Blom Lidköping SFK på 1,2 kilo.
Angående nästa helg så skall Tibro anordna tävling (om det finns godkänd is) och då eventuellt på Sjön Viken. Vidare info om detta kommer när vi vet.
Kylan skall komma om en vecka men frågan är om den kommer för sent eller ej. Detta gäller såväl Skaraborg som andra Distrikt inkluderat SM-vattnen.

Khilestad och Värmland bäst på R.S.T-pimpel.

Då var årets upplaga av R.S.T-pimpel avklarad på sjön Vristulven som en gång i tiden har varit SM-arena.
För en gångs skull så var isen bättre hos oss än det har varit på många ställen längre norrut i Sverige.
Såväl Örebroarna som Värmlänningar hade inga isar att fiska på oc tyvärr fick även Östgötarna ställa in Jokernappet då isarna fått för mycket stryk.
Det gäller nog att passa på att fiska nu innan isarna försvinner igen. Till och med SM-vattnen med reservsjöar är hotade bara 2 vackor innan start. Beslut skall tas i veckan om det blir SM eller ej.
Dagens fiske hade jag inga större förhoppningar om då 2 man varit ute i onsdags och testat isen och samtidigt provfiskat i 3 timmar utan ett enda napp.
Räknade då med att det skulle bli ett surfiske utan dess like och tänkte mig ut till kullerstensgrundet utanför ön. När jag väl kom ned till isen så märktes det hur pass blåsigt det var på sjön så jag gick i lä i förstaviken i stället för att sedan fiska mig mot grundet. Mest för att ryggen spökar lite och jag inte ville chansa med att sätta mig i blåsten direkt. Förstaviken ger ju ibland ifrån sig skapligt med fisk och vi var fler som började där. 2 familjer Ek, Hertzberg och Ove blev kumpaner vid starten. Fiskade mig runt i hela viken med såväl grunt som djupfiske utan ett enda napp. Hertzberg hittade ett hål med 10 loppor i och Ek-familjerna fick någon enstaka. Gick bort längs med land ett par hundra meter där jag började fiska ihop med Andersén i fjol och fick lite fisk. Såg att någon redan borrat sig förbi invid land så jag slog mitt hål 20 meter utanför och blev glatt överraskad. Napp ganska snart och fisk i skryllan. Ytterligare 74 abborrar till så borrade jag nästa hål och fick där 21 stycken. Botten var mycket kuperad och det gällde att man borrade på rätt ställe så att man inte kom på fel sida om någon stenbumling på botten för då fick man inte ett napp. Men så är ju Vristulven. Satt kvar i området och petade ihop ca 200 abborrar som vägde 3,3 kilo.
Detta räckte till att ta sig in i Distriktslaget med Charles Fasth och Patrik Rosenkvist i täten (bägge över 5 kilo) Även Jan Persson Tärnan Tidaholm fiskade på bra och fick ihop 4,5 kilo.
Värst för dagen var dock Bo Khilestad från SFK Wasa Värmland med sina 5,3 kilo och vi fick en ny R.S.T-mästare. 
Pappa Lennart Khilestad blev bäste Veteran och jag tror att även han hade över 5 kilo.
Värmland segrade på 31,5 kilo och Skaraborg 2:a med 30 kilo.
Örebro kom inte upp i vanlig standard och landade på 16 kilo.
Kul ändå att 70 man kom till start och med fisket i minne så var det synd att inte fler kom till tävlingen.
Isen var klart godkänd så långt jag vet men vädret som är utlovat vet man ju inte om isen blir bättre eller ej. Någon minusgrad på natten och plusgrader på dagen med ganska mycket blås.
Hoppas i varje fall det är bättre i Jämtland så att det kan bli Påskpimpel i år med. (längtar redan dit)
R.S.T-mästarna Värmland som tagit med sig sola frå Karlstad.
(fast den enda från Karlstad kom inte med i laget)
De ville nog inte ha solen kvar i Karlstad då de har pimpeltävling på Skattkärrsviken i morgon som Kalle Abresparr har harit ute och ruskat hela veckan.
 
I morgon är det Ormsjön/Trädgårdssjön vid Höjentorp som är arenan för DM 2 och man måste nog skrälla till ordentligt i morgon om det skall bli någon SM-start 2015. Man vet ju inte om isarna låter oss hålla DM 3.
 

Helgens tävlingar 8-9 Februari

Många vet väl vid det här laget att vinterns framfart inte har varit perfekt för oss pimpelfiskare.
Nu i helgen blir det ändå 2 tävlingar i Skaraborg.
På Lördag anordnar Skaraborgsdistriktet R.S.T-pimpel på sjön Vristulven.
En anrik tävling som är dels en vanlig öppen tävling samt en Distriktstävling mellan Skarabprg, Örebro och Värmland. Denna tävling varierar runt bland de 3 distrikten med förhoppningsvis 1 år på varje Distrikt. Isläget har dock gjort att tävlingen fått byta Distrikt emellanåt då det inte har funnits isar i arrangerande Distrikt.
De främsta från varje Distrikt bildar lag med minst 1 junior, 1 dam, 1 senior i laget och högsta sammanlagda vikt vinner.
Tävlingen på Vristulven kan bli en öppen tävling då det troligtvis blir plockefiske efter mindre abborrar och där är ju såväl Örebroare och Värmlänningar mycket duktiga på detta fiske. Skaraborgarna får förlita sig på att det är hemmais och kämpa väl. Örebroarna kan bli descimerade då det samtidigt anordnas pimpeltävling på Hjälmaren med utgång Lungers udde. Vilket samtidigt kanske drar med sig någon Värmlänning då det är fin fisk på Hjälmaren.
Fisket på Vristulven var ju förra året ganska bra med bra påsar för många tävlande. Hur fisket är i år har jag ingen aning om då det inte har kommit några rapporter om fisket därifrån mer än gällande av isläget.
Starten går vid badplatsen i Böja med utgång 09:30 start 10:00 slut 14:00
Hoppas på god uppslutning av Skaraborgare så att vi kan ha en chans.
 
Söndagens Skövdemästerskap tillika DM 2 för Skaraborg har blivit flyttad från Lerdala-Lången till Höjentorp-sjöarna Ormsjön och Trädgårdssjön. Nu kommer det ju inte att bli lika lättfiskat som på Lerdala då fisksnittet är betydligt lägre på dessa sjöar. Det kan vara så att snittet ligger under 10 gram om man inte får någon kluns. Det finns ju stor fisk i sjön med. Minns i varje fall den gången jag fick min största på pimpel som vägde 1647 gram och var 51 cm lång. Blev ju förvånad då jag trodde jag fått på en pinne vid lodningen. Att Martin Lidén sedan satte sig bredvid och lyfte upp 6 klunsar som vägde 7,5 kilo sved ju det med. Att dessa fiskar inte är någon matfisk kan jag bedyra. Den fisken togs hem och filéades och stektes men var sedan oätlig då det var som att bita i en murken björkstock.
Det kommer nog inga utostående till tävlingen då Örebroarna har lag-DM och Knallen kommer att köra i dagarna 2.
Detta innebär att man kommer att missa knalleserien 2
 
Ismässigt så har det nog varken gjort från eller till den senaste veckan då det har varit varmt om dagen och kallt om natten så isläget har nog varken förbättrats eller försämrats.
Efter helgen så råder det även fiskeförbud på SM-vattnen så att fisken får vara ostörd. Hoppas nu bara att det har stöpat igenom ordentligt så att det kan bli en bäraktig is hela SM-helgen.

Börjesson bäst på DM-pimpel version 2

Ja hela inlägget försvann så jag börjar om.
Dagens Pimpel-DM blev en ny upplevelse för många då det blev ett nytt vatten för många. Eggbysjön som är en liten sjö som gås över på ca 5 minuter samt Skärva-Långens Norra halva. Detta för att isen inte ens exsisterar på den södra. Många var nog kluvna inför valet av sjö då delen av Skärva-Lången är den bortre delen från den vanliga starten. Eggbysjön å andra sidan skall enligt rykten bjuda upp till skapligt fiske på mindre fiskar. Mitt val blev att äntra Eggbysjön då jag inte ville stressa Ronja till att gå för långt och så ville jag testa sjön under tävling. Jag hade ju fått en ordentlig genomgång av agent K då vi var på sjön för ett par veckor sedan och hab lärde mig allt han kunde om sjön. Vi avvaktade i starten för att låta alla andra gå ut och välja startplats först. Och när vi kom ut så såg jag att grundet var ledigt fast Benny var ju bredvid. Började medvetet närmare land för att fiska mig upp på grundet och väl framme på grundet fick jag 10 snabba små borrar. Fortsatte borra runt på grundet med varierad framgång i 2 timmar med bara ett fåtal fiskar i varje hål och små var dem. Rykten om trögt fiske även i Skärva-Låmgen gjorde att jag stannade kvar. Såg Branell som agerade mjölnare och körde väderkvarnen i döda viken så jag satte av för att se om man kunde lära sig att fiska hos honom. Borrade i hans område och fick - ingenting. Fortsatte bort mot Challe som även han satt och plockade och fick själv - ingenting. Fortsatte in i viken och in mot land och fick 4 fiskar. Gick då tillbaks till grundet med förhoppning om att de tidigare gjorda hålen skulle ha samlat fisk. Fick lite sporadiska fiskar innan jag klev av grundet och satte på en större pirk. Fick då lite på 10 meters djup. De var inte många men fortfarande små. Petade ihop 970 gram med låg snittvikt på fisken. Hade ingen över 30 gram.
Branell vann seniorklassen på 2,1 kilo och Challe vann veteran klassen på 2,2 kilo
Ronja och Matilda vann sina respektive klasser.
 
Bäst för dagen var Leif Börjesson Skara som med över 4 kilo var klart bäst idag.
Bra jobbat Leif!
 
Nästa helg är det R,S,T i pimpelfiske som skall gå på sjön Vristulven. Kontroll av isen sker på onsdag.
På söndag är det DM 2 på Lerdala-Lången med utgång Melldala-badet. Skövde kollar isen i veckan.
Bägge sjöarna levererade bra förra året med 7,5 kilo på Vristulven och Heikki Vuotolainens dominans på Lerdala med över 10 pannor. Reservsjöar är Ormsjön/Trädgårdssjön.
 
På tävlingssträckan på Runn rapporterar Pimpelsport att det nu har blött igenom i snön så nu kan det frysa till på SM-sträckan.
 
Får passa på att gratulera Mats "Gaisarn" Pettersson til guldmedaljen i Älvsborgs DM
Svårt att tro efter den starten på vintern som han hade men han hade väl mörkat formen uppe i Dalarna

Börjesson bäst på DM-pimpel !

 

Tolken idag.

Hela 3 bilar med skaraborgare for ner för att deltaga i Knallens seriestart på sjön Tolken nära Ulricehamn.
Ett 60-tal fiskare samlades vid sjö Bredared för att gemensamt fiska på sjön.
Ett 60-tal startande i dagens pimpeltävling
 
Att denna sjö också har blivit drabbad av den knepiga vinter vi haft med isläget i fokus var det ingen tvekan om.
Den södra delen av sjön hade kanonis medans den norra delen var avruskad från den stora ön utanför starten. Vid lill-ön i norra delen gick det öppet vatten ett par hundra meter!
De flesta hade redan kommit långt bort på isen innan vi själva hann ut och den tilltänkta startplatsen var avruskad så vi tänkte att vi skulle börja strax utanför starten då det emellanåt nappar på lite i det området med och då även grunt. Starten gick och vi släppte ner och hade 5-6 meter djupt vilket verkade bra. Inget napp så jag fortsatte in mot land för att testa av riktigt grunt och även besöka vassen utanför starten. Fortsatte längs med land och den enda jag såg få något var Matilda som valde att stanna lite djupare. Fortsatte längs med avruskningen ca 300 meter innan det nappade. Fick raskt 8 fiskar och kände att nu börjar det hända lite.
Gjorde flera hål runt om men fick inte ett enda pet i dem så jag bakmetade hålet jag fått fisk i och fick ytterligare 6 där. Fortsatte förflyttningen utåt och hittade på en grundkant med kuperad botten och fick 13 till i ett hål. Sedan var det enstaka fiskar i hålen med max 5 i varje om man inte satt och gnetade. Testade alla kombinationer av beten. Hade till och med 1 öga, 1 maggot och 4 bloodworms på samtidigt. Nappade på allt mer eller mindre men utan bete var det svårt. Såg att de andra fick sämre och folk flyttade runt överallt på isen så jag kände ingen större mening att flytta vidare. I slutet hittade jag ett oborrat område närmare avruskningen och slog ett sista hål och fick 5 snabba innan slutsignalen. 65 fiskar som vägde 1,8 kilo vilket blev omkring plats 10 i B-serien. Jimmy Brax hade samma och då kändes det ändå skönt att man inte var helt frånfiskad.
Evert (Henrik Jonsson) begrep nog inte att det var så trögt fiske och fläskade upp 3,5 kilo och tog hem segern i B-klassen. Bra Jobbat Evert. Revanch i morgon!
 
I A-klassen där de stora pojkarna fiskar så var det Peter Lind (Som känner sig hängig och ur form?) som klådde upp hela Elit-armén med 4 222 gram abborre i skryllan.
Om han nu kände sig hängig idag så blir han nog o-stoppbar i vinter. Bra jobbat Peter.
Bernth Andersson blev 2:a och Möller 3:a.
Damklassen vanns av Matilda med 740 gram och Damjuniorklassen vanns av Ronja på 74 gram. Bra gjort av Ronja att över huvud taget få fisk idag då de inte betedde sig så som de brukar i sjön.
Att Tolken har många ansikten är ju bara en fördel för jösses vad tråkigt det hade varit om det alltid var precis samma plats med precis samma teknik som gällde.
 
Dagens kommentar kommer nog ifrån Ronja då hon fick sin första fisk när det var 20 minuter kvar: Dj....r vad glad jag blir.
Man får som Pappa ha överseende med ordvalet denna gången för jag förstår henne då hon hade kämpat så för att få fisk.
Matilda vann Damklassen idag på Tolken
 
Nu återstår bara att se vad Skara-sjöarna kan leverera med konstellationen Eggbysjön och Skärva-Lången i morgon. De skall nog inte vara lika påverkade av snön som Tolken var.
 

RSS 2.0