Lillsjön 30/12-17 Värmland

Kung Bore har ju varit lite klen för oss sörlänningar och isarna lyser med sin frånvaro. Man får ligga i och jobba hårt för att leta med ljus och lykta för att kolla vart det är närmaste pimpeltävling. Stangemannens tävlingslista i all ära men med nutida vintrar så krävs det snart en app som uppdaterar isläge och inställda tävlingar i parti och minut. Är det inte det ena så är det det andra som ställer till med förtret för oss pimplioter.
 
Men sökandet gav napp i form av SFK pirkens tävling på Lillsjön norr om Deje där vi har varit tidigare. Men det är en sjö som tas till i brist på annat men det var i alla fall skönt att få komma ut. Tanken hade varit att ta de 2 sista dagarna med en övernattning mellan tävlingarna men det blev ingen relevans i vart tävlingarna gick och vart man skulle ta vägen så det fick bli en endagarstur upp i Värmland istället.
 
Jag och Ronja for upp till sjön men väl där blev vi lite osäkra på om det var rätt för det var inga tävlingsledare där eller någon annan än en dam som tog en rökpaus i sitt bilåkande på parkeringen. Men efter en stunds väntan dök det upp den ena bilen efter den andra och till slut hade alla kommit fram. Och döm om min förvåning så var inte Andersén sist dit! Han hade ändå fållat alla fillingar under natten för att ha rätt uppsättning fillingar vid rätt tillfälle. Bara att trolla fram dem.
 
Men alla kom ju fram och ut på isen och det skulle endast vara en kvarts utgång. Och en kvart räcker gott för att ta sig ett varv runt sjön men vi var jiu inte så många så det räckte gott ändå. Jag och Ronja valde att gå åt vänster för det var det inga andra som gjorde. Var ju där förra gången med och hade lite minnen från den delen och skulle fortsätta med att plocka dem man missade senast. Och inte en Värmlänning i närheten så det måste ju vara ett bra val!! Inte någon annan heller för den delen så vi fick vara själva om fisken i denna delen av sjön.
 
Började där jag slutade senast och det var 3-4 meter djupt men ingen fisk. Fortsatte bortåt det vänstra hörnet och närmare vassen helt utan framgång. Men efter en hel del hål så kom jag till första sommarstugan och slog ett hål bredvid bryggan. Vips så nappade det fingerfiskar och 9 stycken i första hålet. Nu var jag inne på under metern i djup så man kunde ju se fisken när den nappade. Men det var vääääldigt många napp som missades och man fick vara varlig med vartenda nafs man fick. Ingen logik i hur fisken skulle retas igång eller vart dem stod.
 
Storleken på fisken var heller ingen höjdare och slutligen slutade det nappa så vi fortsatte bortåt. Testade inåt och utåt men så fort jag kom mer än 2 meter utanför vasskanten så fick jag inga napp. Men inne i vassen nappade det men bäst vid bryggorna. Vid nästa stuga var det lite bättre storlek än vid första men fisken nappade lika varierande här. Bara små pill för att i nästa sekund svälja alltihop. Slutligen var jag nere med singelmyska och plockade friskt (för dagen) innan det helt bröt nacken av sig då jag fått min 50:e abborrpinne. 
 
Efter detta blev det en låååååååång pina i väntan på fisk för jag testade runt och hade säkerligen inte napp på närmare 2 timmar o-avsett vad jag gjorde. Men då jag mötte Rock´n Roul och han vände i en vik fiskade jag mig på insidan av där han vände och fick 7 till innan tävlingen var slut. Det som var extra kul var att Roul hade kommit fram till exakt tvärtom vad jag kommit fram till och fick endast fisk längre ut ifrån vassen och ingenting om man kom för nära vassen. Det som var mer fascinerande var att vi hade fiskat jämnt och hade i stort sett samma antal fisk och vikt.
 
Andersén å andra sidan hade trollat med sig rätt fillingar och fiskat på både mitt och Rouls djup och således fiskat upp mer än dubbelt mot oss och hade dagens högsta vikt med 3.2 kilo och får avsluta året skrattandes.
Andra lostboys från södra Svedala är ju Möllerhannen som for iväg till tävlingen i Sala och placerade sig med sin påse med 1002 gram. Fanns ju andra som for dit med och det var ju inte dåligt av dem att få fisk på dessa nya sjöar. De nollade ju på hemmavatten förra säsongen om jag inte minns fel. Men vi nämner inga namn på vare sig honom från Horred eller han  från Halland som hejar på GAIS.
 
Nu i morgon på årets sista dag så har SFK pirken en tävling till men det blir inga Leijon på isen utan vi helgar vilodagen och blickar framåt mot nästa år. Så nu önskar jag er alla ett gott slut på 2017 och ett gott nytt fiskeår 2018. Och till dem som skall ut i trafiken i morgon ber jag er att ta det vackert och visa hänsyn.
 
Ses under nästa år på en is någonstans.

St Högsjön annandagspimpel 2017

Då har vi varit iväg på annandagspimpel 2017.
Skönt att det inte var några inplanerade i Skaraborg då det inte är i närheten av pimpelisar i distriktet. Närmaste tävling var på St Högsjön nordost om Hällefors med endast 22 mil till samlingsplatsen som fick ges ett besök under annandagen. Hade lite vaga minnen om en sjö med 2 öar mitt i och små lynniga abborrar med inslag av ordentliga bitar även om de var ovanliga.
 
Och mycket riktigt. Då vi kommit fram var det bara att konstatera att det var sjön som jag minndes och planen var utstakad att plocka upp den granna abborre jag brännde där senast! Och efter resan via Degerfors och Karlskoga så var det bara att göra sig klar för drabbning. Fram till Karlskoga var det torra vägar och efter detta var  det snöglopp ända till Hällefors sedan var det uppehåll fram tills strax innan start då det började småregna. Och för dem somm minns så är det just i Hälleforstrakten som sör-Älgen ligger där SM gick för några år sedan så de som var deltagande då kan sätta sig in i området vad det har att erbjuda.
 
Ut på isen och det var fler som ville börja där jag tappade klunsen senast men det var ju bara jag som visste precis var och började således på mer rätt ställe än de andra. Men efter en stund så insåg jag att den grove jag brännde där senast hade käkat upp de små och simmat vidare för det var ingen som hade napp där vad jag märkte. Men jag fiskade mig närmare ön och efter ett par hål så fick jag plötsligt fisk och det var inget tvek i nappet så man blev lite positivt överraskad,
 
Fiskade omkring på denna sidan men så fort jag bestämde mig för att flytta och testa vidare kom det någon annan så man fick vända men så är det ju att alla får gå vart de vill och de kan ju inte veta vart jag tänker gå! Så det blev att testa andra ändan av ön men det var tydligen de andras tanke med för helt plötsligt sprang vi på varandra där med. Så jag fiskade mig tillbaks mellan hålen där jag fått fisk tidigare och plockde nån emellanåt men det var ingen vidare fart, storlek eller mängd i hålen så jag gick vidare till fastland bortanför ön efter att ha hjälpt till att lyfta upp en fin gädda som nappat för en deltagare och fick krokas loss 2 gånger då den snarade sig själv då den returnerades. 
 
Gick omkring med Kinne 25:an och den blev bara blankare och blankare allteftersom. Måste varit någon form av syra i vattnet för det var ruggigt vad blank pirken blev. Testade med tafs men det funkade inte för mig så jag återgick till pirken igen som var bestyckad med en röd/gul krok och betades med en gummiblodis och en pinkie. Hittade en fläck med torr snö så att det blev en vitfläck och fick genast ett par borrar där och tänkte att nu har jag knäckt koden. Men som vanligt så var det bara tillfälligheter för det kunde nappa lika bra där det var klarare som där det var vitt. Isen varierade en hel del och vi får hopas att kylan kommer snarast till området så kan det bli riktigt bra.
 
Men det fanns ingen riktig logik i vart fisken nappade och hur man skulle bete sig för att få dem nappvilliga för ena gången skulle man hålla still medans nästa gång pilka på som en blådåre eller knacka i botten som en imbecill. Ena hålet nöp det direkt för att i nästa hål få sitta och vänta innan det var någon rackare som ville bita. Så ingen konsekvens i nappet här inte. Och det var lite oroväckande att det inte var några som bytte sida på sjön då den inte är en jättebamsing till sjö och med lätthet kan traskas över under tävlingens gång. Man såg att det var folk som bytte sida men inte ände. Och det var fler och fler som satt i starten och de hade antingen fiskat av sig eller gett upp.
 
Sista hålet vart det något tyngre som lyftes i men ville inte hänga med till invägningen så jag fick nöja mig med 48 fiskar och lite över kilot. Samma som Dyberg men han hade 51 fiskar så jag fick 5:e platsen och Jesper 4:e Snälla de där Nora-fiskarna som är gästvänliga och släpper fram mig i resultatlistan.
Challe fiskade bra och hade tävlingens näst högsta vikt med 1,6 kilo och blev 2:a efter Ulf Eriksson som dominerade med sin enkelkrok på 2,6 kilo. Segraren i seniorklassen hade knappa 1,3 kilo 2:an Christoffer Holmkvist hade1160 och på 3:e plats komm bloggarkungen Stange på 1104 gram så det var jämnt så det förslår. Var flera som hade samma vikt. Tror det var 4 lika vikter på prisplats totalt.
 
Kul i alla fall att få komma ut på is och träffa det trevliga folket som delar samma intresse. Får se bara vad som sker det närmaste om det blir något fiske innan nyår eller inte. Tanken var ju att åka till Färnsjön på nyårsafton men det gav inget stabilt intryck då vi åkte förbi idag. Och blir det mycket längre så skippar vi nog detta och inväntar nästa fiske. Men det kan ju även bli en dubbeltävling med övernattning men får ändå inte bli för sent hem på nyårsafton.
 
Tänk nu på att om ni åker uppåt så är det inte världens bästa vägar just nu då det har kommit mycket nederbörd i olika former och kommer nog att ta ett tag att få ordning på.
 
Det blev inga bilder idag tyvärr då det krånglade med nedladdningen och får bli lite fler bilder framöver då jag lagat linsen på mobilen.
Sköt nu om er så ses vi snart på någon is.
 
 
 
 

HD-cupen 2017 Sandsjön och Målingen

Här kommer några rader från helgens drabbning på Sandsjön och Målingen som fick bli säsongens premiärarenor.
Jag , Albin och Ronja hade sedan länge bestämt att vi skulle premiärfiska på HD-cupen om det ite blivit isar längre söderut. Och då det varit aldeles för varmt så fick ju det bli fallet. Andersén skulle bestämma sig sent och tog en biltur under natten upp till tävlingen. Men själva var vi uppe i Orsa för att bo i stugorna som vi har gjort oss hemmastadda i då det har blivit en och annan bokning där. Och bilen var så där lagom laddad med grejer så att vi fortfarande hade lite rörelsemöjligheter i bilen.
Bilen laddad med vad man behöver.
 
Väl framme så kom man i skaplig tid och fick se den strida stömmen av pimplare komma på plats men det var redan en hel del på plats och roddade för att få allting på sin rätta plats. Sekretariatet var i ordning och korven värmdes av Frälsningsarmén i detta fallet Fäsa som kokade Sibyllakorv för glatta livet.
Håll grytan kokande. Sa Fäsa.
 
Allteftersom kom det bara fler och fler in på parkeringen och det var många som ville prova sjön som inte fiskats sedan 1986! Men rykten fanns om fina fiskar och att det kunde nappa lite varstans medans man fick även höra dem som inte haft ett enda napp på sjön så det var spridda skurar inför fisket.
Parkeringen vid Sandsjön har nog aldrig setts så full som nu med alla pimplare som kommit på plats.
 
Det var väldigt enkelt att få vägen förklarad dit . Det var ju bara att åka E45 norrut och där är det. Ja hitta dit var ju en baggis. Och att det var mycket laddning i luften känndes och det var ju första pimpelfisket sedan Särna på annandag påsk för min del så var det mycket förväntan i luften. Några hade ju redan varit ute på is både en och flera gånger så de kunde väl bara skratta åt alla sörlänningar som var uppspelta. Taktik och förväntningar diskutterades lit här och var och en och annan gliring utdelades i glatt format.
Snillen spekulerar.
 
Själv märkte jag att jag hade missat en viktig del i stugan då min nyinköpta fiskejacka låg kvar i stugan. Men en äldre Changdobel herre visade lite gentlemannaskap och lånade ut en jacka till mig så att den lille parveln inte skulle frysa. Tack för det Farbror. Och en krokask fick lånas av Albin då krokasken låg i jackan. Största abret var ju att huggkroken låg kvar i jackan. Och det är ju då som lunsarna brukar komma. Så planen var redan klar att handen skulle stoppas ned i hålet för att plocka upp de bumlingar som behagade nappa.
Man såg ju nästan lite bajsnödig ut. Men frös det gjorde man inte.
 
Snacket gick och utrustningar förfinades med lite nya grejer . Antingen hade man dem med sig eller så var det några som ville förnya krokoteket eller ha lite levande beten att lura upp de randiga eller blanka med så då var det bara att införskaffa sig en burk eller två.
Lite nya grejer kanske vore bra?
 
Men alla fick ihop sina grejer och samlades på isen innan utgång med genomgång av regler och idag gälldes allt förutom gädda. Så inget konstigt alls. Isen var bra och avruskningar i bägge ändar (inlopp och utlopp).
Samling vid utgång på Sandsjön.
Visst ser det inbjudande ut?
 
Men vi gav os ut på isen alla 78 startande. Och det skulle bli en test för egen del av hur man skulle orka över huvud taget. Och det var tur att man inte hade allt för högt ställda förväntningar för redan efter 100 meter på isen var man helt betagen och fick vila lite. Tur att det var trevligt sällskap där så man kunde språka lite. Men ganska snart var det startdags och Jag och Ronja valde ett område som var ledigt och det var ju bara 50 meter till så det orkade man.
 
Starten gick och hålen borrade. 15 varv på borren var ju aldeles lagom tyckte jag och drygt 4 meter djupt och det vafr ungefär vad jag hade önskat men någon fisk som ville nappa fanns det inte. Fortsatte en lov in mot land och rundade Sven-Göte på insidan och var inne på metern djupt men fortfarande samma resultat. Gick då ut i mitten men efter en timme hade jag inte sett någon som fått fisk och det var samma resultat för alla andra. Såg att det satt en rad med fiskare i Norr-änden men avvaktade att närma mig dem men till slut bestämmde vi oss för att gå dit. Ajajaj. De hade fått fisk allihop och drog fortfarande när vi kom dit men det var på upphällningen då.
 
Inte att det var världens race men de plockade fisk i alla fall och några mer än de andra. Så jag slog ett hål och redan i andra hålet fick jag en fisk. Och det var inga tveksamheter i nappet heller så pulsen steg igen. Men det blev bara 3 ströfiskar inna det känndes helt tomt. Men jag borrade runt åt alla håll jag kunde tänka mig och slutligen kom Peo dit så vi kunde snacka lite igen. Satt då i ett hål där jag testade allt. Började med stor balanspirk för att sedan gå nedåt i pirkstorlek. Fortsatte med tafspirk och blåmycka men inte ett napp. Drog då ned en stor singelmyska med en maggot på och blev häpen. Jaha var det så lätt tänkte jag då jag drog 4 på raken. Men så lätt var det inte för sedan gick jag utan napp resten av tävlingen.
 
Ronja plockade sent omsider upp 3 fiskar 141 gram och blev med detta näst bäst i stugan. Själv vägde jag in mina 7 fiskar och 454 gram vilket räckte till en 7:e plats. Segervikten kom naturligtvis från gänget som suttit i Norränden hela tiden och 4 klass-segrare satt i alla fall där. Men av dem som satt där vart jag nog sist. Men i alla fall man har fåt vara på is!
 
Målingen.
Dag 2 på HD-cupen och det var en sjö jag varit på tidigare. Senast vann Anders Hedström på 10,5 kilo om jag inte minns fel och fisken drog han i stort sett i ett hål. Prickfiske som hette duga den gången och man fick se vad den hade att bjuda på idag. Hade min plan klar att gå ut till ett skär där jag hittat en kan som hade lite fisk. Anders Rotsén plockade bra där senast och även Heikki fick fina fiskar där. Men det var ganska långt (för mig) menman mådde ju lite bättre efter gårdagen och faktiskt så orkade jag gå hela vägen dit och blev glad bara för det.
 
Men det var fler som gick dit men de satte sig närmare skäret så jag tog sikte direkt på kanten vi hittade förra gången. Och redan i 3:e hålet nöp det i en 150-grammare. Hoppet steg och då de andra lämnade skäret var jag och Ronja själva därute. Men det blev bara sporadiska fiskar och då vi fiskat av kanten hade jag bara 10 fiskar och fick bege mig därifrån. De flesta hade ju gått åt vänster så jag valde att gå bort emot högersidan och hittade ett ledigt område. Fiskade mig in emot ett par klippblock och fick fisk i nästan varje hål. Men bara 1 och de var ack så små. Efter 15 fiskar i området fortsatte jag tillbaks och fick höra att de hade haft race där i början och plockat en hel del fisk där. Och det är ju bara att glädjas åt dem som lyckas för nästa gång kan det vara min tur.
 
Men man fick ihop 37 fiskar och 1,5 kilo så jag fick ändå vara nöjd. Helgen var ju till för att testa kroppen och det gick ju allt bättre. Det är ju bästa medicinen att få komma ut och pimpla! Borde finnas recept på det. Ronja gjorde ett beställningsjobb då hon fått order att dra 4 fiskar idag. Hon var lite orolig för hon trodde bara hon hade 3 men då hon kontrollräknade hade hon just 4. 160 gram fick hon ihop och vann juniorklassen. Synd att inte fler får chansen att vara med. Finns många barn som skulle behöva komma ut på sådana här äventyr.
 
Stromen hade utkrävt revansch på oss efter gårdagens debacel då han skulle ge igen. Han lyckades och fick mer än hela Leijon-familjen tillsammans. Om än bara med något hekto eller två men ändå. Högsta vikten var precis över 4 kilo och det var många som hade fått fina matfiskar. Prickfiske idag med och då passar det inte att vara så slö som jag är. För om de nappade nappade de omgående. Andersén klämmde till med en 3:e plats så nu får jag sluta skratta åt honom igen! Segrarna hette Widerberg i såväl hherr som damklass så det var nog extra glatt i den bilen på vägen hem. Grattis på er! Bra jobbat.
 
Och angående ryktesspridningar på isen så kan man ju säga att de går fort. För redan på söndagen hade jackans ägare fått höra att han har blivit ödmjuk! Och det måste ju ha berott på att de tagit fel på person som var i jackan! Kan ju även ha setts som ett påhopp. Men det var underbart att träffa detta gänget med pimplioter som är så där alldeles underbara medmänniskor. Ni är bäst.
Medaljörerna i HD-cupen 2017 Foto: Hans Erlingsson
 
Och det är ju som i Länsförsäkringarnas reklam för ett par år sedan. Har du varit där? Jovisst, det var fälan bra men det låg ju lite o-centralt! Må så vara men när det är så himla kul med pimpelfiske så är det ju bara att bita i det sura äpplet och åka dit. Vi var ju hemma klockan 22 så det gick ju bra!
Och ett litet tips är ju att den 17;e är det pimpeltävling på Gryveldammen som kan rekommenderas.Kul fiske efter blandad storlek. Kul, kul. Kan tyvärr inte åka dit så man får väl lugna ned sig lite.
 
Sköt nu om er alla och kör försiktigt så ses vi snart ändå.

RSS 2.0