Kållandsöträffen 2016 och blågrader.

Nu börjar det så sakteliga krypa mot "rätt" årstid.
Sakta men säkert så betas den ena milstolpen efter den andra av så att vi kan börja pimpla. De flesta metetävlingarna är avgjorda och det är väl nästan bara matchman of the year kvar. Något havsfiske.SM blir det inte heller i år då det inte blev någon arrangör till detta precis som i trad-mete vilket är beklagligt då bägge är en trevlig tillställning. Men för dem som vill pilla upp lite plattfisk i sundet så åker ju i alla fall Götene SFK på sin årliga resa dit men det blir inget deltagande för min del.
 
Helgen som kommer så är det Kållandsöträffen i trolling som även utnämnt sig till att vara trollig-EM och det skall bli kul att se hur de lyckas och hur många nya team som kommer från andra länder. Vet ju att Finnarna har en hel del duktiga ekipage men vi får se om de kan bemästra Vänerns silver i form av lax och öring som är de enda fiskarna som räknas i tävlingen. Gäddorna som fångas brukar samlas ihop och skänkas till sjöräddningen vilket ger en liten hjälp till denna idéella insatsstyrka. Enda som har gnällt om detta är väl Wildwatergrabbarna men det är inget att bry sig om.
 
Men förberedelserna till tävlingen är rigorösa såväl för klubben som för de tävlande. Utrustningen skall ses över och det kan vara mycket ringrostiga ekipage med då det har blåst mesta delen av hösten. Och Vänern är en stor sjö och inte som en Småländs insjö precis utan mer som ett innanhav. När det väl blåser så är det stora ytor som vinden får härja fritt på och vågorna kan gå jobbigt höga emellanåt så att det är i stort sett omöjligt att ge sig ut på en tur med kvalitét. För det är inte många som klarar av att presentera betena när det blåser mer än 6 sekundmeter.
 
Löjor har fiskats upp i parti och minut så att det skall i alla fall räcka över helgen. Och om det är några som har missat så finns det lite att tillgå under tävlingen. Och lite nya färger på wobblers kommer in i lagom tid för att säljas till hugande spekulanter. 115 lag var anmälda senast jag kollade men har inte koll på hur många nationaliteter som deltager. Och vi får bara hoppas på att vädrets makter skärper till sig så att det blir den folkfest som önskas.
 
Helgen efter kommer det att vara löjrommens dag ute på spikens fiskeläge på söndagen och jag kommer att ha lite provapå-fiske från bryggorna där så det är bara att hoppas på att vädret blir propagandaväder så att det blir många barn som kommer med dit och får lyfta upp någon fisk. Är ju alldeles underbart att se fiskeglädjen hos de yngre för mer hjärtligt än så kan det ju inte bli. Synd och skam av dem som inte låter sina barn får pröva på att fiska då det ger så mycket mer än bara själva fiskeupplevelsen. Man kan säga att det blir "så mycket bättre" om man låter barnen få vara med. Och gemene man med för den delen för det måste väl till någon grej som Martin Falklind och Magnus Karlsson gjorde under just så mycket bättre med enkel pedagogik för att folk skall inse vad som händer i vattnet.
 
Kan ju hoppas att detta väcker upp en del förlorade själar samt att odlad fisk får en svartstämpel på sig då det är miljömarodörer av rang. Men yrkesfiskarnas lobbyister är starka och pengar verkar det finnas gott om så de ger sig inte i första taget. För att se en massa folk köpa Norsk Fjordlax i butiken och höra att de verkligen tror att det är vild fisk de har köpt bara för att det står fjordlax är beklagligt.
 
Men om 3 veckor lite drygt så skall det vara pimpelpremiär på HD-cupen uppe i Sveg och måtte det bara ha blivit bärkraftig is till detta men det skall nog gå fint då det redan börjar lägga sig en hinna på Runn i falun. Och alltfler säsongsbetonade milstolpar kommer allteftersom. Pimpelsport har börjat skriva lite igen, Stange kommer med sammanställningslistan som uppdateras förnämligt med alla Sveriges Pimpeltävlingar. Och snart skall nog Möllers Knalleblogg väckas ur sin dvala.
 
För innan dessa 3 veckor har gått så skall pirkar putsas, kontar tillverkas, krokar läggas på rätt plats och larver hämtas. Så det blir en del att stå i. Men det skall nog hinnas med så att det blir ordning på torpet. 
 
Glöm nu inte att sätta på vinterdäcken i tid innan HD-cupen och kör försiktigt.

Oktoberfest i butiken.

 
Nu gäller oktoberfest i butiken.
Bra erbjudanden inför stundande fisken.
 
Vad sägs om: Ta 5 jerkbait och eller jigpåsar och betala för 4.
Löjskallar 100:-/paket oavsett märke.
Vadarstövlar, jackor och västar från 200:-
Spön och rullar 20% om inte bättre pris utges.
Gäller så långt lagret räcker eller fram till den 6:e November då Kållandsöträffen avslutas.
Gäller endast i butiken.
Kör försiktigt hit så ni kan handla bra. 
 

Septeber-oktoberrapport.

Nu har det varit lång frånvaro från bloggandet men det har haft sina skäl.
Får summera denna tiden lite grand för det har ju ändå hänt lite grejer varstans.
 
Får börja med SM i internationellt mete i Söderhamn.
Ett vatten som det finns gott om fisk och jag har endast varit där 1 gång tidigare på trad.SM då jag inte kom underfund med hur man skulle göra. Gott om fisk i fin storlek som borde passa mig som handen i handsken men ingenting stämmde. Nu skulle det bli andra bullar då det är mäskning på dessa fina fiskar.
 
Planen var klar innan avfärd hemifrån och det skulle göras en ordentlig grundmäskning för att underhållas ganska lite då man inte ville skrämma fisken under tävlingens gång. Gjorde i ordning långspöna och blandade mäsket så att en ny grundtopp skulle finnas på 9 metersplatsen där jag hade räknat med att fisken skulle stå då det var en liten kant där. En hel del godis i mäsket och även lite majs då det fanns id i vattnet. Var dock lite rädd för att löjorna skulle ta överhanden men om man mäskade rätt skulle det nog inte vara några större problem.
Pierre blev min wingman på kant nedåt då jag drog plats 2.
 
Pierre var i mina ögon storfavorit då han i egenskap av kantfiskare nedströms nog skulle ha en fördel.
Starten gick och mycket riktigt så plockade bägge mina grannar fisk omgåeende men när jag väl fick fisken till mig så plockade jag bättre. Både i antal och storlek så att det räckte till att klå dem. Men det var de som kunde fisket bättre som satt längre in och det räckte till en sjätteplats. Ingen höjdare men ändå OK så här i efterhand.
 
Dag 2 blev det att sitta på södra sidan istället på höga kajen och målet var satt igen. De hade haft problem med löjan där under lördagen men att göra på samma vis idag kan ju inte gå fel. Och det började skapligt och man höll jämna steg med infödingarna som fiskat där många gånger men efter första timmen avtog fisket markant för min del. Testade med de trix jag använder mig av hemma i Lidan fungerade men med motsatt effekt. Så det var bara att sitta och titta på då grannen pulvriserade sträckan och klådde mig med 10 kilo. Men helt klart intressant vatten som man får blanda teknikerna som att grundmäska som i Lidan på en småtävling, underhållsmäska som i Snoge och fiska som i kanalen fast på fisk mellan 1 och 4 hekto! Udda kombination men denna gången hade det varit rätt.
 
Kul då att se andra som lyckades och på motsatt sida gick Stormbarnsföraren Jörgen och peppade grynen i yngre juniorklassen som dagen till ära endast bestod av Orsas stoltheter Oscar och Amanda Storm som fiskade kanon och fick mer fisk än de flesta deltagarna under helgen. Bra jobbat alla 3!
Amanda och Oscar Storm där Amanda vann syskonkampen och blev Svensk mästare.
 
Medaljörerna i äldre juiorer.
 
Begränsade klassen.
 
Medaljtrion i Elitklassen med Peter Eriksson från Gagnef som Svensk mästare 2016. Och titta till höger ordentligt så ser ni att det är Peter Lind som återigen krupit upp som topp 3. Fantastiskt bra jobbat.
 
På hemmaplan så avslutades DM-serien och där blev det Pierre Eriksson som drog det längsta strået och det är bara att lyfta på hatten. Kul att det inte bara är Lidköping som kan vinna DM-serien.
 
Sedan var det dags för RST i Varnan i Kristinehamn. Ett vatten som man både kan älska och hata. Men i vanlig god ordning så var det kurvan som var den vinnande sträckan och Värmland överlägsna i distriktskampen. För inte ens om Örebro och Skaraborg slog ihop sina lagvikter så hade det inte räckt till suveräna Värmland. Och då var Skaraborg enda laget med fullt manskap i alla klasser. Men själv gick det inget vidare och jag blev sist i seniorklassen. Blev ju lite trakasserier på hemresan då Albin i stället vann densamma.
Glad segrare i Varnan genom Albin Leijon.
 
Anna-Karin var dock värst av alla och ny R.S.T-mästare 2016 då hon sopade banan med alla.
 
Sedan var det dags att avsluta våran lagserie i Internationellt mete.
Kolhögarna i Lidan var arenan och nu skulle det testas nya tag. Då det var sista tävlingen för säsongen och vi ledde med 4-0 så skulle det testas å det grövsta. Det blev en all-in och bartömmning i frysen och allt fruset skulle användas. Så det blev en allsköns blandning av frysta blodisar, casters, maggot, majs och även en hel del majs i grunden. Och då jag även hade leam så skulle ju det i med.
Nostalgifiske vid kolhögarna i Lidan och regerande distriktsmästaren Pierre till vänster om mig.
 
Så i grundmäskningen hade jag nog i lika mycket beten som de övriga 7 hade tillsammans och då hade jag ändå 3 liter frysta maggots att toppa med under tävlingen. Askolin på min högra sida och Pierre på min vänstra och så kunde vi börja. Laddade upp på 9-metersplatsen med lite på 7:an med. Feedrade ut lite på andra sidan farleden med som backup om det skulle kärva.
 
Starten gick och det var lugnt i 5 minuter. Sedan började det nappa för mig och det var skapliga skimmers som kom upp och första timmen hade jag 26 fiskar som är OK men inte bra. Ledde dock stort men här SKA jag dominera. Men labbandet fortsatte med när och hur mycket mäsk man skulle få i och slutligen hade jag dödat platsen och Askolin plockade i en jämn ström. Så andra timmen var katastrof för mig men planen hölls.
 
 
Labbade runt lite timme 3 för att återgå till normala rutiner timme 4 och till slut fick jag igång fisken igen. Men det var lite för sent så Askolin slog mig med 2 hekto och får suga på den karamellen för det händer inte igen!!!!
Men det räckte ändå för laget då det blev 2-2 för dagen. Lidköpings SFK distriktsmästare i Internationellt mete.
 
Efter detta så har det varit lite karpmete i kompisens gårdsdamm. Det torra vädret har sänkt vattennivån så att det börjar bli risk för bottenfrysning. Är ju synd på så vackra fiskar så några har säkrats upp till en djupare damm. De är ju lite kinkiga i nappet då det knappt finns vatten men vi har i alla fall fått upp 25 stycken som har fått byta miljö. Men med så kopiösa mängder fisk i vattnet så är det stor risk att de inte klara vintern ändå. 
Ronja tog den klart snyggaste karpen.
 
I avvaktan på is så blir det mest nät-fiske och kolla hur det går för Matilda på hennes resa och jag kan ju tala om att de har fått fisk och har det bra. Men resten får hon rapportera själv då det säkerligen kommer en ordentlig rapport från henne när hon kommer hem.
Men fick i alla fall en god sändning beten inför den gången man åker pp extremfiske igen. För det kommer jag att göra.
Har nu bunkrat med GT-beten så att jag skall klara mig en resa eller 2.
 
Men glädjande är att det nu börjar rulla in rapporter om ispremiärer för dem som bor norrut och det kryper sakta men långsamt nedåt i landet. Så det är bara att avvakta och se när HDH-cupen kör igång.
 
Kör försiktigt och ta hand om varandra.
 

RSS 2.0