Första kvarten

Nu har vi avverkat första kvarten av semestern.
Vi belönas ju med mer fiskevatten men det vill man ju inte riktigt ha när man är ledig!
Tog ett par dagar i stugan ute vid Naven där vädret alltid är lite bättre så Karlstad kan slänga sig i väggen. Vi fick till och med uppleva solsken och skaplig värme därute mitt i Vänern.
 
Och som brukligt är så blev det även lite mete därute och det brukar ju vara skapligt med fisk där så vi tog med lite mäsk och grundade i viken där vi brukar fiska. Och ganska snart kom första braxen upp men det var inte mycket mer. Några enstaka mörtar, löjor och björknor fick en liten flygtur för att snabbt återutsättas.
Kållandsöbrax under kilot.
 
Men resten av tiden så var det förhållandevis magert med brax och annan fisk också dessvärre och toppen var då man fick 3 braxar på samma pass. Det var som att sitta i Lillån bredvid Claes Mattson när han sitter och mäskar i solskenet och man sitter 20 meter därifrån i skuggan av ett regnmoln utan mäsk. Bubbeljägarna var som bortblåsta och det blev bara enstaka fiskar som nappade så det var ingen höjdare fiskemässigt. Och man vet inte vad det var för fel i denna viken då den ligger helt suveränt med öppna sjön bara ett 100-tal meter ut. Vass bredvid med mycket mat till fisken.
 
Men inte heller på spinn blev det något så på något sätt så gillar inte fisken denna viken. Men då det är så markant sämre än vanligt och att de tävlingarna som hölls i Lidan var långt ifrån några toppnoteringar så undrar man förståss om det minskat drastiskt med fisk i sjön. Kan det bero på att kräftfisket har ökat så mycket i Vänern? Jag säger då inte att det är kräftorna som äter upp fisken utan att all bifångst för yrkesfiskarna dräps och används till kräftfisket. Förr returnerades all fisk som inte gick att sälja men numera är det attraktivt som bete för undervattensskorpionerna.
 
Likadana diskussioner var när det började explodera med kräftor i Vättern. Att kräftorna skulle äta upp all rödingrom och tömma sjön på denna delikatess. Följden blev tvärtom att yrkesfiskarna gick över till att fiska kräftor i stället och rödingfisket ser ganska gynnsamt ut. I alla fall om man tolkar alla rapporter om spöfångad röding på rätt sätt. Men förhoppningsvis skall det finnas tillräckligt med vitfisk i Vänern så att dessa usla fisken endast beror på tillfälligheter.
 
Men när man satt under flera dagar och metade på uppmäskat område som normalt brukar generera 20-30 braxmar per dag nu endast gav ett fåtal. Vet inte om vi kom upp i 10 stycken på 5 dagars fiske och det är klart underkänt. Det mest spektakulära var ena kvällen då en bäver kom ut ifrån vassen och simmade söder om Navön. Eller när Sigrid Storråda kom förbi när det var som bäst väder.
Sigrid Storråda on tour 2016.
 
Men i stället fick man gotta sig att fara iväg på buffé på Spikens fiskeläge. Detta fiskeläget ligger ju mitt i Vänern och man kan ju tro eftersom det är ett fiskeläge här så skall det vara inhemsk fisk. Men jag hittade bara en minikyl med abborre och gösfilé från just Vänern. Men en hel del odlad fisk som Norsk fjordlax. Och rent ut sagt så undrar jag vad i H......E gör de där. Att den mesta fisken som säljs här är odlad och fraktad hit. Och detta missfoster till fisk som det är med Norsk fjordlax skall egentligen rensas bort från försäljningshyllorna.
Men i alla fall. Buffén smakade bra.
 
Emellan fiskepassen och Mat och sömn så fick vi sitta och titta lite på EM-fotbollen och se när Liljas nippertippande Italienare åkte ut mot ett deffat Tyskland. För en gångs skull kom de som ett lag och inte som ett par stjärnor och bjöd på lite motstånd. Men Tyskarna fick bjuda Italienarna på en straff så att de skulle få ett lite längre träningspass innan fortsättningen. Spänningen kom ju först när bägge lagen var urusla på straffläggning och det krävdes 9 omgångar för att sära på lagen. Men nu laddar vi och hoppas att Lasse Lava skall göra ännu ett under och föra Island till ännu en skräll. Och hur gör man det bäst då? Jo man tar en Vulkanpizza och laddar för fullt. Men man förundas över Mankan som trycker i sig en sån själv och funderar på varför han inte vandrar på skaren när det är vinter.
Vulkanpizza. 
 
Men nu är det bara att ladda och se på matchen och fundera på vad man skall göra på resten av ledigheten.
 
Sköt om er så ses vi!
 
 
 
 
 

RSS 2.0