Skaraborgs DM 2 Int-mete Göta Kanal Töreboda 170528

Då har vi avverkat DM 2 i intmete på Mors dag. Grattis alla mödrar.
Dagens batalj gick av stapeln i Töreboda på Ludvigssons sträcka där kvalet gick för något år sedan. En sträcka som är bra av flera anledningar då det är bra att parkera där och ingen cykelväg i bakom som stör. Fisket å andra sidan brukar ju vara lite sisådär men förhållandevis jämn och rättvis. Man har allt i sin egen hand och det är inte alltid det är fördel att sitta på kanten. För om man gör något fel vid rätt tillfälle så simmar fisken helt sonika förbi med snabba fenslag till nästa man.
 
Dagen förutspåddes med skapligt väder med 3-5 sekundmeter som skulle öka och bli lite duggregn under andra halvan av tävlingen. Planen var som vanligt att försöka få till sig braxen men förhoppningarna små efter vinterns renoveringar av kanalen. Under de sista pimpeltävlingarna så var det ju tomt i kanalen och såg ut som bara ett litet dike med en rännil mitt i. Lotten skulle avgöra hur det skulle mäskas och men fick se vad det skulle innebära. Lottnigen skedde men efter en felräkning så lottade vi om. B5 skulle bli min plats och nu skulle man få skämmas om man inte lyckades! Men hur svårt kan det va?
 
B5 betydde kant åt höger så nu skulle man få känna sig som Kent Adell. Platsen innebar att man hade första tjing på all fisk som skulle komma in på sträckan och det gällde att grunda rätt så att inte fisken simmade vidare utan var nöjd med min plats. Tog då och blandade upp 1 kilo super cup som trimmades med mina krossade boilie-pärlor. Ett halvkilo löjmäsk som rördes ut till gröt och hottades med jokers. För löja fanns det i alla fall i vattnet. Hade ju även sållat fram lite casters dagen innan som fått ligga i frysen över natten (4 maskburkar) Drog då i 2 av dem i grundmäsket och laddade upp 5 apelsiner med rent mäsk och casters. Hade även frysta leemade jokers (1/2 kilo) men de hade inte tinat färdigt riktigt till mäskstart så det fick bli topping över hela kalaset. Även några få pinkies fick åka med.
 
Spöna som laddats var 1 matchspö som jag fick plocka ned igen då jag inte fått med mig matchflöten. Men det skulle nog blåsa för mycket för matchmete ändå. 1 feederspö apterad med en liten korg för att få en sparsam plats på andra sidan. 2 löjpiskor och 3 T.A.P-toppar. 1 topp med fjollrigg, 1 med superfjollrigg (byter man pinkie mot maggot så sjunker det) och även ett Lidantackel med 5-gramsflöte och 12:ans krok. Detta skall väl täcka det mesta? Hur svårt kan det va?
 
Starten gick och jag började med fjollriggen vilken jag trodde skulle regera idag. Laddade med en lyspinkie och 2 blodisar. Napp direkt men missade.2 missade napp till innan jag i alla fall kände fisken. Men då jag även kännt 3 fiskar utan att få upp en enda kollade jag kroken. Det var en begagnad krok och inte särdeles vass så jag bytte. Vips så började fisken krokas utan tvekan. började med en löja, en abborre och en skimmer innan det även blev 4-5 små mörtar. Skiftade då över till löja då jag inte var nöjd med varken storlek eller mängd. Även för att låta platsen vila lite innan man rockade loss.
 
Fick god respons på det trimmade löjmäsket men som vanligt i kanalen är det ju inte världens högsta frekvens på löjnappen heller men det blev i alla fall ett 10-tal då Micke Hjelm till vänster om mig håvade en brax. Tvekade inte särdeles länge på att gå ut på mäskplatsen och flötet dök direkt. Visst fisk även jag brax. Ingen bjässe men det kom 2 snabba till så man matchade Micke ordentligt. Efter ett tag fick han en kraftigare brax och övertog täten igen. Nu får jag skärpa mig och inte släppa förbi en massa fisk då Micke obönhörligen dammsög botten på fisk. Bara att försöka låta bli att släppa förbi dem.
 
Klippte ned en nypa mask som blandades upp med mäsk och leemade jokers och koppades ut. Fantastiskt lätt med T.A.P att få grejerna på exakt rätt ställe. Ganska snart var där mer brax på min plats och jag testade med att gå ut med Lidantacklet. Och jösses vad rätt det var. Har aldrig varit med om att kanalfisken nappar så fint på en krok apterad med 3-4 maskar och en maggot! Helt fel för kanalen i vanliga fall men inte idag. Med maskarna sållades småfisken bort och ett tag blev det bara brax. Och om det dog ut så bättrade man på mad ytterligare koppade bollar som även trimmades extra med mer casters.
 
Efter en gyllene stund med braxen och det lugnade ned sig testades feederplatsen av med 2 utlägg. Men inget hände så det var bara att byta tillbaks. Testade då superfjollriggen och det var brutalt vad det nappade! Men det var mest mört av liten storlek med någon liten abborre emellanåt. Till slut kröp braxnarna fram igen och började nappa. Både napp där det bara stannade, sjönk sakta och lyftnapp. Underbart! Sista timmen kom regnet och värmen som tryckt under hela dagen försvann i ett brådrask. Men fisken nappade allt mer frenetiskt och jag gick tillbaks till Lidantacklet.
 
Visst funkade det fint med lite trixande och brax efter brax nappade. Otroligt lätt att presentera betet på rätt sätt med T.A.P så man kan nästan säga att detta spöt är som skruvdragaren i pimpelfiske. Allt går att manövrera lättare och presentationen blir helt annorlunda. Är helt säker på att jag inte hade varit i närheten av detta fisket utan spöt. Skruvdragaren är samma sätt. Man knäcker sig inte på att borra och slipper darriga händer och flåsande efter att ha borrat hårt och kan därigenom koncentrera sig på själva fisket istället. Skruvdragare och T.A.P är båda en investering och håller förhoppningsvis ganska många år. Skruvdragaren kan ju även användas till annat med som borra hål och skruva i skruvar och blanda mäsk.
 
Slutsignalen gick mitt i regnet som inte var dugg utan ganska skapligt så man var blöt in på bara märgen. Visade då Micke hur mycket fisk jag hade på platsen. Lade ut masken på mäskplatsen och bara någon sekund senare krokade jag. Fick håva min största fisk för dagen och fick slänga tillbaks den. Men det gjorde mig ingenting för även jag kännde att min vikt skulle hålla ganska långt. Frågan är bara hur mycket man har slått sitt PB på sträckan. Förra var ju på 2,1 kilo och det hade jag nog slagit första timmen. Och vid invägningen visade det att jag hade bärjat över 11 kilo fisk i Göta Kanal Töreboda. Helt otroligt!
Dagens högsta vikt tog jag själv på Kent Adells plats. 11 kilo mestadels pankor.
 
Andraplatsen tog nog Pierre med 2,3 kilo om jag inte har fel. Men på A-sektionen var det jämnare. Challe knep sistaplatsen men var ändå över 2 kilo. Helt fantastiskt då detta brukar vara en ordentlig segrarvikt! Vattenbytet har nog gjort gott. Segrade gjorde en Mästerlig fiskare vid namn Thomas Askolin på över 4 kilo. Men en gångbar vikt på sektionen var runt 2,2 kilo där de flesta hamnade. 9 man över 2 kilo, 2 under 1 kilo och segervikt över 10. Kunde nästan tro att man var i Lidan istället. Vägde ju in 12 kilo förra helgen där och om man lärt sig lite mer om T.A.P så hade man inte dragit loss 2 braxnar då man varit för snabb.
Thomas Askolin ser inte helt missnöjd ut efter dagens seger. 4 kilo i Göta Kanal! Bra jobbat Mäster.
 
Skönt även att se att hela DM-serien är helt öppen nu med 4 man med 1:or och att inte någon dödat serien som seriemördaren Rosenkvist brukar ha en förmåga att göra. Tror att Mäster Askolin leder med sina 3 poäng efter 2 deltävlingar och sitter på förarplatsen. Men det avgörs inte förrän i september då sista tävlingen avgörs i Lidan. De som har det förspännt där är ju Challe och Blom som segrade senast med 23 och 24 kilo och har ett övertag där. Men det är ju poängen som går först så det gäller att segra på sin sektion för att bli Distriktsmästare i September. Men hur svårt kan det va?
 
Det är i alla fall ett getingbo och det finns även de som "bara" har en 2:a nu som kan vinna serien. Så det blir spännande ända in i kaklet. Får se bara vad det är för förutsättningar som gäller till hösten. I värsta fall kan det vara löja som avgör om vi har riktig otur!
 
Sköt om er så ses vi.

DM 2 Skaraborg Intmete 27/5

Dags för andra deltävlingen i Skaraborgs DM som går av stapeln i Töreboda Göta Kanal.
En sträcka man kan ha hatkärlek till med lite förutbestämda fisken längs med sträckan.
Kommer man längst åt vänster så har man matchboll om fisken kommer upp från slussen och man kan ha ett fröjdigt fiske. Men om man missar tåget så går det förbi och näste man som gör rätt får ta del av kakan.
 
Kommer man å andra sidan på Kent Adellplats höger så borde det bli ganska bra om det inte slussas för mycket och då inslag av någon större brax. Annars är det som Göta kanal brukar vara med ett par mörtplatser ett par skimmersplatser och några som levererar snorluvor på löpande band. Finns ju nån som brukar husera storbrax med men under de senaste tävlingarna har de inte levererat. Kan bero på att man inte gjort allt rätt för att få dem att bita.
 
Göta Kanal är ju inte något fiskeområde som fläskafiskarna klappar i händerna åt utan det är sparsamt med fisk och heller inte såvärst stora. Men kan ha bra fiske hela fisketiden och ändå inte nå upp i ett kilo med fisk. Men å andra sidan så kan man få 2 kilo på en fisk. Men det hör inte till vanligheterna. Andreas Sandberg hade väl ett ganska extremt fiske på sträckan för nåt år sedan då det var landslagskval och andradagseffekten var grym. Det blev 2-siffrigt i antal kilo fisk och det var många som höjde ögonbrynen. För sådant händer bara när man är där och tränar. Grymt fiske efter stora braxar som avlöser varandra.
 
Extra spännande är denna gången att nu i vinter har hela kanalen varit tömd på vatten då de har renoverat sträckorna och det har bara funnits en liten rännil i mitten av kanalen med vatten. Tog ju även lång tid att fylla upp kanalen då det inte har regnat särdeles mycket i år. I alla fall inte än så länge, men semestrarna börjar snart så då kommer det väl? Värmen som formligen exploderat just nu har ju även den gjort sitt på fisket. Var nere vid Lidan där de satt 5 man och hade en kula på bästa sträckan. Men i timme 3 var jag där en längre stund och det enda som kom upp var 1 mört, 1 abborre och 1 löja. Snacka om att det är antiklimax när det gäller fisket just nu!
 
Men det finns ju dem som gör vad som helst för att befinna sig i närheten av där fisken nappar och håller i. Nere hos oss så är det ju grillkvällar med mygg och knott, getingar humlor och fästingar som löser av varandra. Ingen mening att tvätta bilen då den på bara en timme inte går att känna igen och den ser ut som någon form av Noppidyrti. Men nu blir bilen mer gul av allt pollen istället för lera från topp till tå. PEO skryter om att han tagit fram grillen medans vi har slitet ut första ekipaget. Blommor hittar han med men våra har redan blommat över och maskarna har redan ätit upp dem på komposten.
 
Men det finns dem som är ändå värre!
Avsaknaden av den gånga vintern gör sig påminnd i många former och det finns en person som det står värre till med än de flesta andra. Bara för att få chansen att få skotta lite längre samlar han snö i en hel lada för att sedan skyffla runt det på gården för att bara få skryta. En snömaskin står och går hela vintern bara för att bygga upp lagret. Nästa steg är att han flyttar ändå längre norrut så han kan fylla en hel dalgång med snö så att det räcker hela sommaren.
Desperat för att bevara vintern skyndar han sig att bara gotta sig med sin favorithobby No1 Skotta snö.
Foto:Annica Jonsson
 
Han säger att det är bäst då man plockar fram spön som är 30 gånger längre och får sloss med de inande djuren men jag är inte så lättlurad att jag tror på honom. Han söker säkerligen efter någon sjö dit solen aldrig når och isen ligger långt in på semestern. Eller också skall man köpa aktier i nåt företag som säljer kolsyresläckare så han kan bättra på isen allteftersom.
 
Men i våra trakter finns inte de möjligheterna och då det är mer än 25 grir så är det bara att ge upp och bruka de långa spöna. Även om fisket ändå inte kommit igång på alvar. Men det är bara att jobba hårt med fjollgrejerna och försöka ge de andra en god match. Och då 2 giganter i kanalen saknas i morgon så blir det ju blåbärens dag i morgon så det är ju bara att kämpa på. Hur svårt kan det va?
 
Sköt om er och drick tillräckligt i hettan så ses vi.

Skaraborgs DM 1 Internationellt mete i Lidan.

Första DM i Skaraborg gick idag i Lidan. Såhär en vecka efter Sensas Open och lite värme i luften gjorde att förhoppningar om fläskafiske ökade, om än bara lite men ändå! Laddade kvällen innan med jubileumsfest med Familjen Dafgård. Och man får ställa sig frågan om de inte är Skaraborgs egna svar på Bindefelt?
 
Att det brukar vara något extra när de ställer till med kalas är ju inget o-vanligt men det här var något långt utanför ramen och fyllde de högt ställda förväntningar med råge så det behövdes både en och två bägare extra som även de skulle svämma över. Mina förhoppningar då de bokat Villas högborg var ju främst på maten. Och då Mannerström är favoriten så ställde jag mina förhoppningar dit. Och då de skulle bjuda på underhållning så räknade jag med de lokala humorhjältarna i Kass humor och något lokalt coverband.
 
Men då familjen hade i all hemlighet ordat till något alldeles extra så blev det många överraskningar under kvällen. Måsta bara skriva om det trots att det är en fiskesida. Redan vid ingången satt ett gäng och spelade tradjazz på ett gemytligt sätt och man kände sig redan där välkomnad. In i hallen och lite bubbel med en välkomsthälsning av Thomas Dafgård så körde det igång. Dafgårds "egna" band Steam on körde ett par låtar vid minglet innan vi fick gå till bords. Diverse händelser härinne med med namn som David Hellenius och två ur kass humor som startade igång det hela.
 
Och när jag fick höra att Mannerström skulle komma dit så var jag nöjd. Fick även äran att bli serverad av honom och tacka för fiskbordet på jullunchen för 5 år sedan. Bättre sent än aldrig! Innan efterrätten som gjordes av Jan Hedh så var det lite underhållning där med. Hoppsan, det var visst Miriam Bryant. En stadstös som tror att hon är nåt. .Och visst är hon det. Fasen vad bra hon var live. Bättre än på radio och TV. Och innan efterrätten var slut så kom Hellenius och sa att det blir ju ingen riktig sommar utan en viss herre. Dra på trissor. Tomas Ledin dök upp som gubben i lådan. Kunde inte vara bättre timing på detta. Avslutningsvis blev det Rydell & Quick innan vi avlägsnade oss från kalaset. Svårt beslut men vi var mycket nöjda med denna festen. Tack för det Familjen!
 
Men vila måste man emellanåt och på morgonen kännde man ändå av den underbara lördagskvällen då man tryckte ned flingor med mjölk och kunde inte sluta tänka på den fantastiska köttbiten Leif bjöd på dagen innan. Man blev nog lite bortskämd! Men in med alla delar och undrade varför man hade en röd bil men gnolade på Black car? Ut med grejerna på sträckan och lotta plats och fick den enda pegen jag inte ville ha. plats 4 på Sensas precis ovanför röret. Oftast sämsta platsen på Int-mete men kan vara bra på tradmete. Första dagen på Sensas var det ju sämsta platsen och jag fick hoppas på att värmen gjort sitt så fisken gått inåt.
 
Fick låna T.A.P av Challe igen och det är ju aldrig kul att låna någon annans spö men så fick det bli. 2 platser mäskades upp T.A.P och 7 meters med 2 olika blandningar. En vanlig och en som skulle testas i alla fall en gång till innan den ratades. Den funkade sämre än hästskit på Sensas men det kan ha berott på några yttre omständigheter. Den vanliga lades på T.A.P toppad med levande jokers och lite frysta maggot och några pinkies.
 
Starten gick och jag testade 7:an först med mask men det var dött. Och då Blom och Askolin uppströms började plocka direkt fick jag byta spö och testade med en lyspinki och 2 blodisar. Men det var som att det var något fel på flötet för så fort det ställde sig upp så sjönk det. Fisk omeddelbart i löpande fart men det var alldeles för små. Loppor i 50-gramssorlek duger ju inte hur snabbt det än går. Testade med mask men det gick bara långsammare att få napp. Och efter ett helt gäng med små loppor så fick man slutligen 2 småbrax på 3-4 hekto. Testade igen med mask men det blev markant sämre så det var bara att gå tillbaks till blodis. Vad är det som händer? Kommer det att fortsätta att vara blodisfiske i Lidan eller går det tillbaks till mask och maggotfiske snart?????
 
Pierre på udden började plocka bra han med men det lät som att Askolin och Blom hade det ändå bättre då de munhöggs med varandra om hur mycket fisk de fick. Fick aldrig några ordentliga braxar men i alla fall så kom de in på 7-metersplatsen emellanåt och gav lite respons på mäskningen på traditionellt Lidanmanér och då man växlade mellan platserna så kunde man plocka en eller två pankor innan det dog. Mask började fungera bättre allteftersom men blodisen var överlägsen. Behöver bara se till att ha rätt tafsar i ordning så att krokningarna kan bli optimala. Knepigt att man började gnola om att sommaren var kort mitt under tävlingen i solskenet.
 
Vägde in 13 kilo på platsen ändå och det var mer än jag trodde sedan innan då det har varit en hat-plats att sitta på och fick en 3:a efter Blom och Askolin som satt lite lämpligare och fick dit de grövre braxarna men brände de flesta. Blom hade 23 och Askolin 19 så det var jämnt emellan dem. Jag och Pierre slogs om 3:e platsen där jag gick segrande ur striden då Pierre ena spödel gått av och störde ordentligt. På B-sektionen vann Challe på 24 kilo (plats 7) med Hjelm strax efter (plats8) och Jompe tog tredjeplatsen.
 
Fick lite mer styrsel i grejerna med hjälp av T.A.P men det krävs lite rutin med spöt och man får väl hoppas att den hugande sponsorn raskar på så att man kan få iorning på fisket. För långspö och rullspö räcker ju inte var gång. Ej heller att gå fram med löjpiskor som brukar räcka för att kvala in sig till SM. Men löja kan man fiska i stort sett jämt och om man skall vinna så krävs det bottenfisk och det är det som är roligast. Löja är mer monotont och bara ett sätt att träna på att kroka av och ha kvar betet rätt på kroken och det är ju en konst i sig och måste tränas på emellanåt det med. Men då man har så mycket löja i vattnet så blir det ingen höjdare att träta efter dem.
En av alla påsar idag med blandad kompott av brax, björkna, mört, abborre, löja och snorgärs.
 
Bara att träna på med tekniken så att man får kontroll på grejerna. Och det nya mäsket var inte helt kasst och nu är det inte bara konsistensen jag gillar och jag kommer att använda det igen. Närvarhur får vi se. Men långa spön är det som behövs just nu. Övning ger färdighet!
 
Sköt om er så ses vi.

Sensas Open 2017 dag 2

Nu är årets upplaga av Sensas open avklarad. Andradagen var högt uppställd av mig med den avslutningen att fisken började bete sig normalt för Lidan och börja äta frenetiskt. Så direkt efter avslutad dag 1 var det bara att laga 9-metaren som gick sönder och se till att man hade extra 7-metare och mask så det räckte. Men ett arbetspass under natten satte stopp för min skönhetssömn och väl vid vattnet så var Adell mer utvilad trots att han sovit med en 1,5 meter lång dumstrut på huvudet.
 
De övriga i Laget var på plats och det var bara att gå ut för lottning för att se vilken plats man skulle bända in braxarna ifrån. För det fanns inget annat i tanken än att man skulle ta det lite vackert med braxnarna och inte dra av allt för många tafsar och sabba farten på det. Hoppas att vi får samma peg som igår så är det snabbt kirrat med allt som behövs kirras. Men det blev plats 8 istället för 2 så det blev en flytt nedströms. Skall ju vara lite grundare där och mer mört. Men braxen har ju fenor och kan simma upp på det grundare partiet. Hur svårt kan det va?
 
Och från gårdagens resultat så var det ett getingbo samlat med Engvall på kanten flakerad av Mårten och mig. Sedan Anssi från Splash och 2 platser bort satt Marcus Enström på udden där Anssi satt på lördagen. Alla top-4 lagen såväl i tävlingen som i förra årets SM så visst var det tight. Mårten fick se sig själv som katten bland Hermelinerna och Pelle som satt mellan Anssi och Marcus kunde bara välja vem han skulle styra över alla gäddorna.
Strålande morgon vid Lidans strand.
 
Planen för dagen var kort och gott att bända brax med 7 och 9-meters spö. Och det var det enda som var med idag. Rullspön skall ju inte behövas och löjorna skall jag metodiskt se till att de inte finns i vägen och hålla på och småmäska under tävlingens gång utan bomba dit en ordentlig laddning direkt vid start. Sedan kommer det att dröja 5-10 minuter så är det brax där och bara att hiva och dra. Hur svårt kan det va?
 
Hade själv aldrig suttit nedanför udden så det skulle bli en ny upplevelse trots att jag fiskat i Lidan de senaste 40 åren men det skall väl inte vara något annorlunda här. Och att man inte har T-A-P än skall inte spela någon roll för det är ju inte Göta Kanal man fiskar i utan en å där braxarna äter som utsvultna suggor och bara vräker sig över masken i alla dess former. Spelar ju ingen roll om det bara är en stump eller en prima mask -de äter allt! Och hålla still betet är ju bara trams, Kommer masken och det är en brax där så tar den. Varför krångla till det? Hur svårt kan det va?
 
Laddade ihop en häxblandning cremedelacreme med alla ingredienser som beräknades behövas och beten i det så det skulle räcka en stund utan att behöva trimmas upp. För som jag sett redan innan så fanns det en hel del löja ivattnet och mest av helt fel storlek. Det enda  man skulle se upp med var att inte hålla på med för mycket underhållsmäskning och förstöra dagen med att få löjorna kvar på platsen.
 
Dagens grundmäskning med späckade bollar.
 
Mäskningen  gick och 17 mäskbollar trollades ut till meteplatserna på förutbestämda platser och nu var det spännande att se. Hur var det i vattnet? Inget slem på linan vid lodning men visst ska det finnas gott om fisk. Kollade lite på de andra hur det mäskade och blev imponerad av Anssi att han kunde kasta med sån prescision långt ute på rullspöplatsen. Men det spelar ju ingen roll hur de andra gör för det blir långspöfiske punkt slut.
 
Fisket började och det var inte mycket som hände men i alla fall så strömmade det mer idag. Men det var inte många spön som restes så långt ögat nådde. Anssi fick en mört men annars var det beigt. Efter några minuter så dök flötet och första braxen var landad. Nästa utlägg och en till. Sen en mört. Anssi kontrade med en brax och nu ska det bara vara att köra. Men Mårten som är en professionell gnällare av rang körde en liten gnällramsa och vips så började ha få fisk. lev tvärdött hos mig så jag försökte mig på samma metod. Men mäster Mårten sa att det var aldeles för mesigt och inte tillräckligt genuint gnäll och skulle inte funka. Visst hade han rätt för jag fick aldrig igång dem igen.
 
Kämpade på igenom tävlingen men ingenting fungerade. blev någon löja och någon ört emellanåt och slutligen en brax till i slutet. Men man fick sitta och se på Anssi till vänster med 11 kilo på T-A-P och Mårten på min högra sida med 12 kilo på feeder och Engvall längst ut med 14 kilo på feeder. Marcus på udden hade 16 kilo och vann sektionen. Fruktansvärt att sitta mellan dessa giganter som statist på hemmaplan. Detta fiske som jag trodde jag kunde! Kom inte fram till något jag gjort fel eller inte testat under tävlingen men hittar inte något annat än att det var stilla beten som gällde i detta området. Små beten på T-A-P eller en stillaliggande krok på feeder var det som gällde här. Kan ju även vara att Anssi kom utanför kanten och hade en halvmeter djupare och att rullspöna även de nådde ut i den djupare rännan.
 
Inne på de djupare sektionerna var det lite annat och eftersom de hade djupet inom räckhåll och lite mer alternativ. Men det var lite kämpigt emellanåt när alla 3 satt och drog bredvid mig. Speciellt då Mårten och Engvall turades om att drilla fisk. De kom av sig emellanåt om vems tur det var att dra fisk så de drillade brax santidigt. Och att då sitta med 2 längder av långspö och inga andra alternativ känndes också lite sådär. Kanske får se till att ha med alla grejerna varenda gång. Får nog plocka fram dem tills DM på söndag. Även det i Lidan. Och kanske lite värme har kommit då så att det är lite fart på fisken?
Mårten och Engvall turades om att drilla brax idag.
 
Och då jag bara vägde in 2,4 kilo så tappade jag ordentligt emot de andra topp-lagen och fick förlita mig på de andra i laget. Det hade gått bättre för dem men inte tillräckligt. Vi fick den snöpliga 4:e platsen slagna med 1 kilo av Splash som gick om oss i resultatet. 2:a kom SWEA och Constellation vann. Precis samma resultat som vid förra SM i Norsholm. Skillnaden var att då var jag bäst i laget medans denna gången sämst. Och hur kan det ske att jag blir bäst i laget? Jo T-A-P. Men att jag blir det i Norsholm emot de jättar som är med i laget är ju fantastiskt. Hur skulle det då bli här? Skillnaden mellan Constellation och SWEA denna gången var att denna gången var det stor skillnad i vikten mellan dem och det var ju bara totalvikten som räknades här.
Regerande Sveska Mästarna Constellation vann Sensas Open 2017
 
Vore ju kul om det var fler lag som kunde vara med på denna skojiga tävling och nästa år kanske det har varit lite varmare så att fisken kommer igång och kommer in lite grundare. Att segervikten var 39 kilo på en fiskare och en dag och ändå säger att det var trögt var att fisken inte bet riktigt som de skulle och bara läppjade på betena. Det skall ju vara otveksamma napp utan krusiduller för att jag ska vara nöjd. Men till nästå gång så ska alla hängslen och livremmar vara klara innan start. rullspön, T-A-P och en utlovad korrespondanskurs med Mårten så att jag inte gnäller som en mes utan tar i från tårna och får det att bli trovärdigt. Så svårt kan det va!
 
DM 1 nästa helg och då är det nya insatser. får se hur det kan gå då och om brallarna dansar jenka på platsen för nu måste de börja äta!
 
Sköt om er så ses vi nästa gång

Sensas Open dag 1

Första passet i Sensas Open i Lidan har nu gått av stapeln.
Samlingen skedde som vanligt vid kyrkogården och vi begav oss ut på platserna efter att Sensasgeneralen Mikael Tono gått igenom regler och lottning hade skett.
Tono går igenom dagens regler innan lottning.
 
Vi som samlats var 8 lag från Sverige och 2 ifrån Norge och det var mycket rutin kring vattnet idag. Själv hade jag gjort i ordning en Kajsa Vargblandning på vad som fanns och toppat med diverse ingredienser och laddat med 2 olika blandningar för att se vad som gällde för tillfället. Spöna hade ju plockats fram och alla grejer var ju på plats!?!?
 
Laddade upp spöna och såg till mitt förtret att de "spön" jag sett var i själva verket 4 håvskaft och det är väl lite överkurs? Men 2 9-meters, ett för fjollfiske och ett rekorderligt lidanspö medans 7-metaren fick den gyllene medelvägen för att hala mört. Men redan innan start så fastnade jag i ett träd och slet av stonfon och nu hade jag bara fjollspöt och 7-metaren kvar. Men det ska väl räcka? Hur svårt kan det va?
 
Mäskning och 7-metersplatsen belades med tilltänkt mörtmäsk och 9:an med en matta som gjord för brax.
Starten gick och det var inte den starten som man trott men det var likadant för alla. Men att efter 1 timme bara ha 1 gers, 1 abborre och 2 löjor är ju skrattretande. Det är ju Lidan. Hur svårt kan det va?
 
Vid sidan såg jag att Anssi som satt på udden började få lite brax och sedan även Engvall. Men jag satt ju i döda viken som jag själv aldrig har haft något vidare fiske. Men det är bara att köra på. Testade mellen platserna och det hände inte mycket någonstans. Så jag trimmade upp mäskplatsen men passade mig för att mäska då det var löjor där för de ställer till problem om de parkerar på platsen. Och efter ett tag så fick jag äntligen lite sporadiskt med fisk. Men inte förrän sista halvtimmen började de fjolliga napp jag haft resultera i fisk och jag slutade på 7,8 kilo. Hade tydligen hängt med ganska bra ändå trots platsen så det är bara att köra på i morgon då det vankas fläskafiske med andradegseffekt. Hur svårt kan det va?
 
Marcus vann sektionen på 11 kilo men hade det varit en kvart till så hade det blivit match.
Men den som får sova med dumstruten på inatt är ju Kent Adell som inte begrep att han inte hade sin vanliga kantplats utan satt i mitten och fiskade som om han satt på kanten och var värst idag med 26 kilo och helt outstanding. Bra jobbat och sov gott Kent med struten på huvudet.
Kent ser nöjd ut men i morgon blir han nog en riktig surkart om han inte får sin skönhetssömn.
 
Nu ser vi fram emot morgondagens andradagsfiske då vi ska fläska brax. Hur svårt kan det va?

Långa spön på Sensas open

Nu i helgen stundar Sensas Open i Lidan.
En numera klassisk tävling som har blivit en lagtävling där 10 lag skall kämpa emot varandra.
Kul att detta året få vara deltagande och inte bara titta på. Men det blir klassiskt mete för min del då den hugande sponsorn inte lyckats få fram ett T.A.P i tid till mig. Samma gäller mäsket men det är väl bara att mixa ihop nåt av vad man har som Kajsa Varg gjorde på sin tid. Hur svårt kan det va?
 
Ska bli kul att fiska då det är många duktiga fiskare som kommer till Lisch i helgen. Inte bara från Sverige utan 3 lag från Norge med. Många storfräsare att mäta sig emot så man får nog ladda upp lite under morgondagen. Tror att jag har ett par färdiga vindor i konten men är inte säker. Har några färdiga tafsar men behöver ytterligare några då de flesta är av kanalstorlek. Får även kolla så att spöna är kvar i bagen så att man inte bara står där med löjpiskor och annat trams. Kanske får sätta ihop konten för att se om den är komplett. Hur svårt kan det va?
 
Har haft lite koll på de andra som redan har metat både en och flera gånger i år och sett resultaten som är av alla olika resultat. Tidigare i Lidan så dominerade Jonas Stridh på Västra meteserien och var den som kuvade pankorna bäst. Han utnyttjade sin plats till fullo och det är ju det som gäller. Olika taktiker på olika platser så det är bara att göra rätt på just den platsen man blir lottad till och dra upp mest fisk under 4 timmar åt gången. Hur svårt kan det va?
 
Morgondagen får det bli att fixa till alla egna grejer och plocka ihop betena samtidigt. Intressant att se vilka olika taktiker det finns redan i betesbeställningen. Levande eller frysta jokers? Maggot mask och pinkies ihopmixat med blodisar i alla dess former. Men det är olika inriktningar varje år. Verkar som att det går trender i det som i allt annat och det gäller ju bara att göra rätt avvägning i larverna med. Men ärligt talat. Hur svårt kan det va?
 
Ska i alla fall bli kul att drabbas samman med dem som är kanske mer fisketokiga än jag och då även i Lidan. Förra året var det ju ökenfiske vilket var mycket konstigt då det fanns mycket fisk i vattnet. Var ju jobbigt att bara titta på när man tror att man kan det bättre. För det är ju som att lösa korsord. Man är ju bäst när man kollar över axeln hos någon annan som löser ett. Men hur svårt kan det va?

RSS 2.0