Lidan Open och DM

I helgen som kommer är det Lidan Open som är en internationell metetävling.
Fisket sker nedanför Hamngatan 4. Även denna tävling blir det deltagare från vårat Västra grannland.
Kan själv tyvärr inte deltaga då vi har DM i trad-mete i Mariestad på Söndag.
Lidan ser ut att bjuda på en bättre sida än på landslagskvalet, då det hade regnat ymnigt i 2 veckor innan.
Nu har det i stort sett varit torka sedan kvalet, och det är goda förutsättningar för bra fiske.
Kommer att åka ner en sväng och kolla till dem på Lördag.
Samma förutsättningar för Söndagens DM i Tidan Mariestad. Om det inte blir skyfall imorgon så är det helt lugnt.
Gösfisket har startat i hela Vänersystemet. Trodde att fredningen släppte den första, men det släppte redan den 25:e Maj.
Har lagt till en länk till länsstyrelsen så att alla kan uppdatera sig angående fiskeregler i Vänern.
Synd bara att pappersvändarna skall skriva det så att man inte förstår utan ytterligare förklaringar men det är ju en myndighet vi pratar om.
Nej inför helgen så är maskarna satta på infärgning och maggot beställda. Undra bara vilken färg som gäller?
Kanske det är majs?
Får även tacka för de glada inläggen som kommer in. De värmer varenda en.
Ses på Söndag

Resumé Mete-SM

Efter lång tid av planering inför SM så åkte jag och Charles Fasth iväg klockan 04:00 i riktning mot Norsholm.
Vid 07:40 var vi framme och började plocka i ordning våra grejer och monterade upp tältet. Gick en sväng på sträckan och fick se att det såg bättre ut än förväntat med skräckbilder som målats upp i min fantasi. Hann även att gå en sväng och prata med alla fiskebröder från hela landet som jag hade tänkt att slå. Planen var ju vattensäker!
Hade lämnat kärran hemma då det inte är så långt att gå i kanalen men här var det ett par hundra meter till första peggen och jag lottade naturligtvis en hög siffra. Pegg 69 skulle bli min kamrat under Lördagen. Jaja det var bara att traska på. Fick gå 2 vändor eftersom man alltid har både hängslen och livrem med när man skall fiska på nya sträckor. Vid andra vändan så gick bärselen av till carryallen så handtagen fick fungera som bärhjälp. Ja nu är det väl allt som kan gå fel tänkte jag med samma positiva anda. Det här påverkar ju inte fisket så kör på!
Väl på plats fick jag Jimmy Johansson på min vänstra sida och Walesaren Vince Dowling på min högra. Intressant då Jimmy vet jag är en duktig fiskare och Vince har man läst om lite här och var i resultatlistor. Förresten även han var en positiv man som var lätt att prata med. Han kommer från Norra Wales och där har ju även jag varit så det blev lite snack om det med. Jag fortsatte att montera ihop all utrustning med 2 löjspön, 5,7 och 9 meters långspön 1 feeder och 2 matchspön. Blandade ihop 2 olika mäskblandningar 1 för att fiska på långspöna med mörtmäsk och 1 för att fiska braxen på rullspöna. Hade även fått en omgång med leem av den gode Rosenkvist som skulle blandas ihop med mörtmäsket så att det skulle spä ut detta. Överblötte mörtmäsket och gick och hämtade leemet. Hystade i leemet i baljan och blandade upp det och tyckte att hemskt vad det torkade ut och insåg snabbt- fel balja!
Stod där med utspätt torrt braxenmäsk och överfuktat mörtmäsk. Bryter man ihop då? Inte jag. Det skall funka ändå så när mäsksignalen ljöd så dyngade jag ut det jag tänkt och inväntade startsignalen. Tänkte lite på det att vi var ju 3 Skaraborgare på sektionen men så får det bli. Jag får fiska ner dem också för det finns inga lagar i krig och kärlek och här gäller bägge två. Challe och Askolin får se sig besegrade på förhand och de övriga får följa med på samma bräde. Bägge mina grannar fick fisk omedelbart och jag tänkte det spelar ingen roll för jag kommer att få större fiskar än dem för det ligger i min plan. Första fisken kom och det var en liten braxen så det stämmer ju bra. Nästa fisk var en mört, så det var ju helt planenligt. Mina var ju lite större än grannarnas. Fick sedan ett par löjor men tyckte att det var för låg permitet på detta fiske och grannarna fick ju fisk på sina T.A.P.
Gick ut och provade matchspöt och det dök direkt men fisken missades. Nytt utlägg och nytt napp- en mört. Sedan var det lugnt på matchspöt. Såg att det gick lite abborre i ytan så jag lade ut löjspöt och plockade 3 småabborrar i rask takt. Provade igen på 7-metaren och hade massvis med napp men krokade bara ett fåtal, mest småbrax men även någon gers och mört. Fick ett fint lyftnapp så jag krokade och 1 meter ovanför bottnen så tog det tvärstopp men lossnade direkt. Jajamen nu börjar det och jag kunde se mig själv höja bucklan och höra folkets jubel. Grannen Vince lägger ut sitt matchmete och får genast en liten mört som följs av ytterligare en och han går över till feeder. Han varierar mellan detta och T.A.P och plockar regelbundet dessa småloppor. Jimmy på min vänstra sida varierar mellan T.A.P och löjspö och får även han skapligt med kanalmått mätt. Själv kommer jag in i en omgång av otaliga napp som missas men jag vet ju att mina grejer kommer att ge stor fisk så det är ju inte över förrän den feta käringa sjunger. Vince plockar då upp en halvkilosmört på feedern och jag inser att om de inte kommer till mig snart är loppet kört. Storfisken uteblev och invägning med en pinsam näst sistaplats som resultat. Vince segrade sträckan med Challe som 3:a och även Askolin slog mig med ett hekto. Hörde rykten om sista sektionen som segrats på hela 5,8 kilo så jag fick gå och fråga Rosenkvist och han erkände att det var han som utfört bedriften. Han är ju våran egen o-krönte kanalkung.
Tillbakamarch med all utrustning och en färd in till Norsholm för att trycka i sig en Pizza och en kväll med summering och lite taktiksnack på kvällen. Sova en stund som var svinkall i tältet och upp på morgonen för att förbereda sig. Käkade frukost på Brådtom sluss i det fria var riktigt gott.
Tog och bantade utrustningen så att det skulle bli lite lättare att bära för idag så skall det ju bli lite bättre. Plockade ut de spön som inte skulle användas, löjmäsk, reservmäsk och en massa annan utrustning togs bort så jag lättade utrustningen säkert 15 Kg. Extrakula för dagen om dagens högsta vikt. Ja det är ju som gjort för mig för idag kommer de stora. Gick ut till min plats och blev glad för till vänster om mig satt Stormen. Ja vad jag menar är att jag tar hellre stryk av honom än och vinner över ett blåbär. Kan ju även få lära mig ett och annat under tiden. Riggar upp min utrustning, blandar mitt mäsk som idag blir en kombination av gårdagens ihop med en hel påse leem för att spä ut det. Mäskar ut 9 väl leemade bollar på 7-metarn och en på 5-metarn och fortsätter att feedra ut till rullspöna. När startskottet gick så börjar jag på 7-metarsplatsen och fick napp direkt. Storm och den andre grannen fick fisk med en gång. Lite knäckande att de får så bra med en gång. Min plats verkar steril förutom det där första nappet. Får till slut en liten brax och en löja för att fortsätta med lite löjfiske. Men just det. Jag hade ju lämnat löjmäsket i bilen. Fortsätter istället att harva på med matchspöt. Får ett fint napp och vid krokningen blir det tvärstopp för att släppa direkt. Var det botten eller fisk? När kroken kommer upp så finns det bara en liten ring kvar av masken, så det var fisk. Fick senare ett par löjor på matchspöt så jag gick över och provade på löja. Fick några stycken men jag fick ingen fart på fisken med hjälp av fisken då mäsket sjönk alldeles för fort. Testade med att lösa upp mäsket till en välling så att det hängde mer i vattnet men det skrämde löjorna mer. Stormen å andra sidan hade ett mäsk som hängde väldigt fint i vattnet. Ett Mondialmäsk med vitt färgpulver i verkade vara modellen.. När tävlingen var över kikade jag på Jörgens grejer och insåg att vi hade liknande tackel men hans var ett par klasser lättare överallt. Tunnare lina, lättare flöten och mindre krok.
Att man sedan kan fiska bättre med ett T.A.P i kanalen förstår jag för om man kan hålla betet på rätt plats och samtidigt använda riktigt nedblyade flöten vilket ger fisken mindre motstånd. Detta är oftast ett krav för att placera sig i kanalen när det är större tävlingar då fisken blir försiktigare desto fler man är. Det är ju en helt annan sak om man sitter själv eller endast är ett fåtal som fiskar.
Fick höra på vägen tillbaks att Rosenkvist bommat och bara blivit 5:a medans Challe återigen blivit 3:a.
Slutresultaten för Skaraborgarna blev:
11:a Charles Fasth
12:a Patrik Rosenkvist
52:a Thomas Askolin
58:a Paolo Assio
61:a Tomas Leijon
Jag blev näst sist av de som fiskat bägge dagarna men även 3 som fiskat bara 1 dag slog mig.
Lite beklämmande att se att de är så dåliga förlorare att de åker hem om de inte kan vinna totalen.
Det är väl bara att bita ihop och försöka lära sig så att man kan lite mer till nästa gång, annars blir det ju ingen förbättring. Dumt också för de resterande att det inte blir samma förutsättningar för bägge dagarna.
Kommer inte att säga namnen på dem men om de inte har goda skäl till att lämna pågående tävling säger jag bara. SKÄMS!
Vill förresten locka alla sponsorer nu i och med mitt resultat för med detta så kan ni påvisa att med era grejer så blir ju även placeringarna förbättrade. Kan ju säga det att om det blir en försämring så kan jag gå med på att betala för spöet. Så vild och galen är jag.
Kul också att den begränsade klassen ökar då  fler kan vara med utan att det kostar skjortan.
Nora-dominansen i klassen är stark just nu men jag hoppas att fler och fler väljer att testa detta fiske för det finns nog inget mer rättvist fiske då man får göra platsen bra istället för att platsen skall avgöra resultatet.
Att jag själv blev näst sist var även det rättvist då jag valde utrustning och metod som inte var det mest lämpliga för denna delen av kanalen. Fick dock lära mig mycket av såväl Jörgen Storm som Vince Dowling för att bara välja några. De flesta delar med sig av den kunskap de har för att främja sporten såväl som saker som fungerar samt misstag som "dödar" fisket.
Nu är det bara att ladda om till nästa helg då det är trad-DM i Tidan Mariestad. Kommer nog att  åka dit med både Ronja och Albin så att vi kan kvala in till nästa års SM då vi inte kan åka på årets.
Om ni funderar på att åka till Mariestad så kan det bli ett ganska trevligt fiske där. Man kan fiska med alla sorters bete och fisken håller en fin storlek med mycket björkna i vattnet. Även mört, löja och braxen kan det bli gott om.
Välkomna alla!

SM 2012 Internationellt mete

Har i helgen fått 2 lektioner i kanalfiske av Vince Dowling (3:a) på Lördagen och Jörgen Storm (1:a) på Söndagen. Jag fick äran att sitta bredvid dessa giganter.
2 helt olika stilar på kanalfiske men båda funkade. Återkommer med mer info senare då jag är för trött nu.
Här kommer bilder på några nykorade Svenska mästare.
Elitklassen:
2:a Crister Jansson 1:a Jörgen Storm 3: Vince Dowling
2:a yngre Junior Trål-Jocke 1:a Begränsad klass Nils Ekbom 2:a Begränsad klass Niklas "Nille" Gustavsson

2 dagar till SM

Nu är i stort sett allt packat inför årets SM.
Tältet är vädrat, tackel knutna, mäsk framtaget, beten hemtagna, maskar färgade, vattenflaskor infrusna mm
Knepigt bara att man skall ha så mycket grejer med sig. Här skall det ju vara både hängslen och livrem trots att man vet redan innan att det inte kommer att bli några större mängder fisk.
Har ju även hört ryktesvägen att det är mindre med fisk är innan. Om detta stämmer får vi se på Lördag.
Har dock stött på patrull med bloodworms då det var tomt i dammen. Vi får se om det ordnar sig för jag vill helst fiska med Svenska larver då det måste vara fel att importera från utlandet. Man vet ju inte vad som kan spridas med dessa.
Det skall i vart fall bli kul att träffa alla som kommer till tävlingen och hoppas att ingen bränner upp sig eller får solsting i år. Det har ju hänt förut i Arboga när det bjöds på fint väder hela SM-helgen. Flera liter dricka får tas med ut på tävlingen så det blir ju ytterligare ett par Kg.
Minns från Arboga att jag själv drack 4,5 liter per pass och det var för lite.
Nej utrustningsmässigt så ligger pimpelfisket häststeg före med skrylla och borr som räcker att ha med sig. Naturligtvis är skryllan halvfull av spön, pirk och krok.

Uppladdning SM

Får sätta mig och fantisera över hur det kommer att bli i Norsholm.
Att det är fiskfattigt har jag förstått. Men nget är ju exakt som det är varje gång så det kan ju vara bra fiske även här?
Tittar över väderläget och ser att det kommer att vara lugna vindar vilket underlättar fisket väldigt mycket.
Lättare flöten kan användas så att man lättare kan se nappen. Vet dock inte hur brett det är så man får ta med sig alla matchflöten ändå men troligtvis skall det räcka med 6-10 grams flöten.
Vad det gäller mäsket så kommer det att bli 2 olika blandningar för att läggas på 2 platser.
Lätt mäsk med minimalt med mat på långspöna och lite grövre till matchfisket.
På långspöna beräknas det att bli småmört och småabborre och på matchfisket förhoppningsvis braxen.
Flötena som skall användas kommer nog inte vara grövre än 2 gram med huvudlina 0,14 mm med tafs 0,10 mm.
Krokarna som skall användas blir nog som störst 14-krok ner till 18 betade med pinkies, småmask och bloodworms.
Naturligtvis kommer även lysmaskar att användas och de är redan satta på infärgning.
Dessa maskar kan ha en avgörande roll då de har funkat tidigare i kanalen fast då i Västergötland. Borde inte vara någon skillnad där borta.
De stora lysmaskarna funkade ju även till karpen i Söndags och gav flera av de största karparna för min del.
Synd bara att jag inte testade dem tidigare då det bara var 6 kilo till 3:e platsen . Det kunde ju ha räckt med 3 fiskar så hade jag varit ifatt. Fiskade ju även med för liten krok i början och bytte från 12:or till 10:or med bra resultat. Dessa krokar kommer med all sannolikhet inte att bli blötta nu i helgen då man inte kommer att använda sådana "monsterbeten" som majs och vanlig mask.
Skall dock bli intressant att se hur denna sträckan av kanalen är.

Hotet på Sommarland kom från Väster

Ja nu har vi klarat av årets vårfiske på Skara Sommarland.
Det kommer att finnas tillräckligt med karp i sjön för att bara krylla av dem när det slängs i popcorn och annat matnyttigt. Inte för att vi har tagit upp för mycket utan för att det finns ruskiga mängder med karp i dessa sjöar. Idealiska förhållanden med grunt vatten som är lite grumligt passar dessa karpar mycket bra.
Gjorde idag en grund med 1,5 Kg Lake Hemp och 0,5 Kg Bremes 3000. I detta lade jag i drygt en halv burk=1 Kg majs. Grundade upp 2 platser. Den första platsen var bredvid gångbron för jag trodde att karparna skulle parkera sig under bron om det blev tryckande hetta. Hälften av mäsket spreds ut ca 5 meter ut så att det skulle bli lättare att fiska på dem. Andra platsen var på motsatt sida som jag mäskade upp med feederspöt så att jag kunde fiska ca 3 meter ut från land då det säkerligen var där som de skulle stryka förbi om de bytte pool. Fortsatte sedan att loosfeeda över platsen med majs maggot och casters. När startskottet gick så lade jag ut matchmetet mellan mäskplats och bron. Vinden tog tag i linan och förde det in mot bron och första nappet och första fisken var ett faktum. Karpen nöp majsen omeddelbart och vikten var ca 1 Kg. Jonas till höger om mig var förvånad och sa att han inte trodde de nappade så snabbt efter mäskning. Men ingen dag är den andra lik. Tog ganska snabbt upp 12 karpar av varierande storlek inna det avtog markant. De flesta hade jag då fått på maggot och var lite mindre. Varierade fram och tillbaks mellan dessa beten och tog till slut mod till mig och mäskade upp på nytt. Redan medans jag mäskade så föll första nappet så det var inte en sån dag som fisken skyggade för mäsket utan snarare tvärtom. Provade ibland med feederspöt men fortfarande inga karpar på feeder. Lade ut matchspöt på feederplatsen och det nappade direkt fast fisken lossnade. Det är otroligt hur små napp dessa stora och starka fiskar gör. Provade i slutet med lysmasken och fick direkt en 2-kilos under bron följt av ett par små. Att variera betet var inte alls dumt då så fort man bytte agn så blev det ny fisk. Tjosan vad kul. När slutskottet gick drillade jag en spegelkarp som fick simma tillbaks i böljan.
Matilda blev sugen på att testa så hon fick på en ny mask medans jag började packa ihop mina grejer. Det låg nog inte i mer än ett par sekunder innan även hon fått sin första och vilken start hon fick med en 1,5 kiloskarp som sin första.
Ja även Mikael Hjelm som varit på Tärnans trad-tävling i Djupasjön kom till oss som nykorad segrare och fick även han sina första karpar. Det verkar som alla hämningar släppte hos karparna när slutsignalen gick för det nappade bättre då.
Vid invägningen fick jag ihop drygt 15 Kg som visade sig räcka till en 5:e plats. Helt OK för min del. Grannen Jonas fick 18 Kg och blev 4:a. Han fick igång dem på en liten grynna mitt i poolen. Det var säkert flera centimeter grundare där. Det var ett par meter vänster om han mäskplats precis som för mig.
Gunter Furtemuller satt vid sandstranden som är en given plats och plockade lunsar och fick ihop 21 Kg och blev 3:a.
Bland det roligaste var att på andra plats var det en som fiskat i vattenskidsjön. En sjö som vi inte fiskat i tidigare mer än som juniorsjö eller träning. Strengselruds flickvän satt med T.A.P och fiskade skiten ur de andra i sjön och petade ihop 22 Kg.
Men värst nav alla idag var Andreas Sandberg som satt vid pumphuset till höger om restaurangen och fläskade upp 24 kilo. Bra jobbat. Denna platsen har nog varit topp 3 varenda gång vi har varit där så man får väl hoppas att man får den någon gång. Kanonväder med roliga fiskar kan ju bli bättre med längre fisketid men invägningen blir nog ännu jobbigare då. Detta fiske kommer nästan upp i klass med påskpimpel i Jämtland men det är ju oslagbart.

Äntligen värme!

Trots att jag längtar till vinterns pimpelfiske så får man dela med sig till de som gillar sommaren mer.
Javisst finns det fördelar med detta också.
Hoppas att värmen hinner hjälpa till sommarlandsfisket nu på Söndag så att karparna kommer i äta-tagen.
De tidigare testerna i minihemlijaure har ju inte varit av de bättre. Endast en enda karp på många timmars fiske.
Det måste ju nappa bättre på Söndag än då.
Att värmen kommer just nu är ju också bra inför nästa helg som tillbringas bredvid Göta kanal vid Brådtom sluss.
Natten skall tillbringas i tältet och som det ser ut så skall värmen hålla i sig.
Solen får även värma upp Vänervattnet så att gösen kommer igång tills fredningstiden går ut och vi får börja fiska efter dem den 1 juni.
Fullt med jiggar i hela butiken både till spinn och vertikal finns nu.
Men som sagt först skall vi klara av Sommarland och SM i internationellt mete.

Regn idag igen!

Ja det bara regnar dag efter dag.
Hjälper inte mycket för att förbättra inför första metaredagen på Torsdag.
Tävlingarna i Nossan och Tidan kommer nog inte ge allt för mycket fisk så det blir säkerligen lätt att väga in för arrangörerna. Hoppas istället på att få ta en tur till kusten och testa på havsöringen innan det blir för varmt.
De som har varit nere har många fått en hel del fisk men de flesta av dessa under måttet 45 cm.
Hjelm hade dock fått en fin på 52 cm utanför Ramsvik. På insidan var det gott om fisk men storleken var för liten i ena änden.
Hörde mig för angående krocken på SM-tävlingarna och skälet var Storsjöyran som blockar hela byn så detta var enda helgen det gick att anordna. Synd men det är bara att välja. Själv kommer jag att välja lag-SM i Lidan trots att jag vill utkräva hämnd på Storsjöns fiskar som helt uteblev förra gången. Har nog denna som enda gång jag har nollat i trad-mete.
Ser fortfarande fram mot sommarland på Söndag men har fortfarande våra testfisken i färskt minne då karparna inte har velat dansa tango. Är ju dock lite fler fiskar i sommarlandssjöarna så det är nog några som i vart fall vill bjuda upp till foxtrott.

Landslagkval dag 2

Var en sväng och kollade sista 40 minuterna och invägningen vid Lidan idag.
Döm om min förvåning när nästan alla spön låg parallelt med vattenytan.
Andradagseffekten infann sig men inte i närheten av den grad som det borde.
Högsta vikten idag var på ynka 15 Kg! Fast idag fick alla fisk, vilket inte var fallet igår.
När 34 stycken av de bästa metarna i Sverige sätter sig ned 4 timmar vid Lidans strand trodde jag att detta var omöjligt. Att det kan vara trögt är en sak men att någon skall behöva nolla fanns inte i mina tankar.
Jag går med på det när det var som på Lidan open för ett par år sedan då dag 1 regnade det hela dagen för att dag 2 stömma så pass att det inte gick att hålla botten med 60 gram!
Nu var det ju inte så mycket ström idag men nappet uteblev. Kalla vindar är det enda jag kan skylla på för de som fiskar var det ju inte i detta fallet.
De som placerade sig skapligt 2 dagar var omöjlige Tom, Stefan Holst och Daniel Blom. Det var någon till som jag missade namnet på men det kommer väl ut resultat så småningom.
Challe ryckte upp sig idag och blev som Daniel 3:a medans Stridh brände fisk på fisk och blev näst sist.
Var själv en sväng med Ronja och Mikael Hjelm för att testa andra sätt att få karpen på men denna gången nollade vi alla. Vi fick inte ens se några idag. Tror dock att jag hade ett par napp på maggot men eftersom ingen blev krokad eller känd i spöt så är jag ändå inte säker.
Bara detta fiske inte håller i sig tills på Söndag för Sommarland utan nappvilliga karpar är ju inte lika kul.
På Torsdag är det öppen metetävling (trad) i Mariestad där det kan vara gott nappe om nu björknan vill ställa till med dans.
Västra meteserien går i Nossan (internationellt). Där kan det bli braxen fiske så det ryker om det men strömmen måste lägga sig och värmen komma annars blir det nog inte så kul.
Undrar bara om det annorlunda fisket skall hålla i sig hela året?
Tänker mest på de "säkra" ställen och metoder som var rotenonbehandlade i hela landet. Har ju själv varit från Marks kommun i höjd med Ullared till Strömsund kommun i Jämtland i vinter för att se att fisken inte uppehöll sig på de vanliga hotspotsen.
Kanske det blir tvärtomfiske på SM i Göta kanal och man skall bottenmeta med daggmask och 0,30-lina för att bryta upp så många braxar som får plats i nätet?
Ja den kommentaren kan nog ge utopi ett ansikte.

Landslagskval i Lidan dag 1

Första dagen avklarad i Lidan för våra blivande landslagsmetare.
Vinden hade vänt till nordan idag men strömmen var påtaglig. Trots att det var nordan så var flödet ut ur Lidan konstant och under den tid jag tittade så avtog det aldrig. Fisket var för Lidan trögt men några lyckades ändå att bemästra fisket. Värst var hemmafiskaren Daniel Blom med sina 12 Kg. Jonas Stridh från FK Topp (Trollhättan) vann sektionen ovanför med Tom på andra plats. Vilka som vann de övre sektionerna vet jag inte än för det syns fortfarande inga resultat på nätet. Jag skulle dock bli förvånad om inte Mikael Tono från Splash vann sin sektion då han var den enda jag såg som fick fisk under den tiden jag var där. Till och med kantmetarna hade problem att få igång fisken.
Skall bli kul att se andradagseffekten till i morgon då troligtvis strömmen har lugnat ner sig och mäsket har gjort verkan. Det blir nog som att vända blad i en kvinnas dagbok. Ny dag-nya förutsättningar.
Åker själv ut i morgon för att träna och testa lite inför karpfisket nästa helg. Har fått lite tips från Blom som jag är sugen på att se om det funkar bättre.
Mickael Hjelm hänger på så det blir vi två och Ronja. Hon ville fiska med rulle i morgon så det får det bli.
Det är ju dags att börja med detta, hon fyller ju snart 6.

Inför helgen

De senaste dagarna har det regnat en del. Igår kom det lite regn mest hela dagen medans idag uppehåll med störtskurar, fast tydligen mycket lokalt. Vattenförhållandena i Lidan inför landslags-kvalet är dock fortfarande goda. Det strömmar nu en del i Lidan men det har ännu inte blivit gyttjefärgat. Förhoppningsvis så har strömmen lagt sig lite till i morgon men är nära gränsen för att bli brun-vatten. Sydliga vindar gör att det strömmar på extra bra idag och vinden skall minska till i morgon så det blir nog bättre.
Såg även att det blivit krock med SM-tävlingarna i mete. Jämtkroken har ju fått trad-SM förlagt i Storsjön den 11-12 Augusti. Samma datum är lag-SM inplanerat sedan ett bra tag i Lidan så det blir nog inget Lidköpings-lag i Jämtland.
Vi kommer troligtvis att koncentrera oss på det internationella metet och då blir det inget folk över att skicka till Jämtland. Synd med denna krocken då jag har revanch att utkräva av Storsjön. Förra gången var jag ju utan napp. Tack vara att man varit med i Götene SFK som hävdade att det var förbundets regler att man inte fick använda rullspö så for jag upp till storsjön utan dessa. Döm om min förvåning då i stort sett alla radade upp sina rullspön på SM-dagen. Knöt handen i shortsens fickor och svor en liten ramsa till om klubben som jag var med och grundade i min ungdom. Att vissa gapstarar skall sabba en hel klubb är betryckande. Men det finns ju sådana överallt!
Tyvärr så är de överseende människorna oftast tystlåtna så att dessa gapstarar får domdera fritt och bestämma dagordningen med regler efter sitt eget välbefinnande.
Sist till Ingemar Lindgren. Wasa SFK
Det jag skrivit angående Lersjön i Filipstad menar jag.
Bara för att vi fick dåligt med fisk den dagen så tror jag att sjön är bättre än den var då.
Och jag hade kul den dagen med. Jag träffade trevliga fiskare och hade en fin dag på sjön. Jag kommer gärna tillbaks dit. För det var lika för alla och det tycker jag är bra. 4 fiskar på en tävling är inte mycket men också en klubb med trevliga fiskekamrater som jag gärna träffar igen.

Förberedelser

Håller på att förbereda inför stundande fisken. Det är ju en hektisk tid på våren för att få iordning på rätt utrustning till rätt tillfälle. Flera fisken som kräver större eller mindre justeringar kommer ju varje helg framöver.
Nu till helgen så är det landslagskval i Lidan som jag nog åker och tittar på. Kommer troligtvis att bli något eget pass antingen på rullspöfiske efter björkna eller karp det beror på vädret. Nästa helg är det ju sommarlandsmetet och vi kommer att få fint främmande från Norge med Strengselrud i täten. Det skall bli kul att träffa honom igen.
Trevligt med knickedicker som är ständigt positiva.
Inför sommarlandsfisket så planeras det med lite grövre grejer eftersom det är större och starkare fiskar än vanligt. 0,16 lina på matchspöna och 0,08 flätlina på feederspöt. Krokar i storlek 10 och 12 knutna på 0,14 och 0,16 lina är uppbundet så att det skall räcka. Majs har införskaffats. Blev en full pappkasse så det skall nog räcka hela säsongen. Casters har jag ett par liter nu så det skall nog räcka även det.
Helgen efter sommarland så är det ju SM i internationellt som går i Göta Kanal Norsholm anordnat av Constellation vid Brådtom sluss. Där kommer set att vara lite andra förutsättningar. Kanalfiske kräver oftast riktigt tunna linor och små beten. Rullspöna skall förses med 0,10 lina och krokarna blir nog från storlek 16 och nedåt. Denna sträcka har jag inte fiskat på tidigare men det skall vara fiskfattigt så det förslår med mest småmört och småabborre med bonusfisk i form av braxen av det större slaget. Skall man då sikta efter bonusfisken eller småfisken? Jag skall nog gardera mig lite och ha grejer till bägge. Det är ju inte lätt att landa en 2-kilos braxen på krok i storlek 20 men det går. Svårare är det nog att plocka "loppor" på 10:ans krok.
Helgen efter SM är det trad-DM i Mariestad där det räknas med att plocka björknor på 1-3 hg i rasande fart men då blir det troligtvis långspö för min del. Naturligtvis beror det på platsen. Rullspö är ett bra alternativ för det är ju inga större djup vi pratar om.
Skönt i varje fall att ingen av dessa tävlingar kräver större mängder av mask så komposten får vila gott inför sommaren. Ser till att mata den kontinuerligt och har även lagt till ett par burkar dendrobena för att få en riktigt bra stam i komposten. Ett tips till er som vill få en bra kompost att köpa dendrobena fluoroscerande maskar. Sålla bort jorden och lägg masken på komposten så blir de snart vanliga maskar och ynglar av sig. När ni sedan skall ut så plockar ni upp maskar i den mängd ni beräknar att det behövs och några läggs i jorden som sållats bort tidigare ett par dagar så får ni dessa "monster" i den storlek som ni själva önskar. Detta funkar även på daggmask och de blir riktigt äckliga att se på men de är mycket effektiva på saltvattenfiskar som torsk, plattfisk och berggylta. Hoppas att det blir varmt och skönt på SM-helgen då vi skall tälta vid slussen. Det blir naturligtvis Moskoselkåtan som får bli vårat slott då det är så rymligt och vi får ordentlig ståhöjd i tältet.
Nej nu tittar man ut och ser igen att det blir mer fiskevatten som fylls på i form av regn men det är ingen fara med vattenflödet i Lidan till helgen. Lugn fin ström och förhållandevis klart vatten. Kan bli bra vikter på kvalet, tippar på 25 Kg på Lördagen och det dubbla på Söndagen. 5 i topp tror jag på Daniel Blom, Charles Fasth, Mikael Tono, Stefan Holst och den omöjlige Tom. Han fick ju äntligen stryk i Örebro men han kanske bara mörkade dagsformen.

Pimpel-SM 2013 Värmland

Äntligen ett år då några har åtagit sig att arrangera SM i tid.
SFK Trekroken och SFK Wasa skall samarrangera nästa års pimpel-SM i Värmland.
Bara att förbereda sig för de lyckliga som har kvalat in.
Får se vilka sjöar de har valt för fisket för de har ju de flesta olika sorters fiske i Värmland.
Hoppas att Stefan Simon får vara med i urvalet av sjöar så att det inte blir i det "dödskallemärkta" området.
I övrigt så har de en hel del vatten som kan ge skapliga fångster. Men det viktigaste är ju att alla skall få fisk.
Det kommer ju inte att bli lika lotteribetonat som årets SM då man skulle punktmarkera fisken utan det kan bli allt från gnetfiske till fullt ös. Skall även bli kul att se de som kommer norrifrån hur de bemästrar detta fiske.
Återkommer med lite tips framåt vintern eller kanske redan när sjöarna nämns vid namn.
Ack Värmeland du sköna!

Första karpen

Var idag en sväng med Albin, Frida och Ronja vid våran minihemlijaure.
En liten pöl där det sattes in karp förra året och ynglade av sig direkt.
Vi bestämde oss för att fiska light. D.v.s utan mäsk i vattnet. Endast lite loosefeeding med majs och maggot.
Vi började tveka att fisken överlevt vintern men vattenägaren kom förbi och sa att de sett dem i år så de finns kvar.
Fick lite mod igen men efter ett par timmar utan några riktiga napp så sa vi att vi åker till Lidan och avreagerar oss en liten stund för där nappar det ju alltid.
Medan jag satt på konten kom ett stim med karp simmande vid fötterna på mig. Det var 20-30 st och betedde sig så att jag har helt ändrat uppfattning om karpen som jag trodde var en lugn och slö fisk ända till man krokat den.
Stimmet kom simmande längs med kanten för att helt plötsligt bete sig som ett gäng med pirayor som doftar blod.
Drog raskt in betet mitt i stimmet men ingen behagade bita på kroken. Albin ropar att de var hos honom också och mindre än en minut senare hade han krokat sitt livs första karp. Jublande glad naturligtvis av att ha fått ett av fjolårsynglen som nu vägde ca 3 hg. Såg dock att ett flertal av fiskarna från förra årets isläpp växt till sig bra och säkerligen vägde 2 Kg. Nästa gång kommer jag att ha med mäsk för att se skillnaden. Stannar fisken kvar lättare och blir de mer i ätartagen? Anmälde mig sedan till sommarlandsmetet och det finns inte många platser kvar.
Fick även reda på att det i år även skall fiskas i vattenskid-dammen. Otroliga mängder karp finns ju på sommarland och förra året var det en junior som tog en 6-kilos på toppknutet 6-metersspö. Omöjlig uppgift att klara av men han lyckades. Den karpen simmar kvar i dammen så man undrar vad den väger nu?
Kommer själv inte att chansa med något toppknutet så det blir bara rullspö för min del.
Inga sponsorer har hört av sig och velat sponsra mig med T.A.P ännu men skam den som ger sig.

RSS 2.0