Pimpel i Värmland på långsjön 2017-01-29

Idag for vi upp till Värmland för att deltaga på Grumscupens andra dag. Första dagen hade dominerats av Peter Pistol men han var ju på DM idag så han fanns inte i startfältet. Men det skulle bli en familjefejd med lite munhugg om vem som skulle bli värst. Albin kaxig då han tog tredjeplatsen på parralellen då SM gick av stapeln i Grumsfjorden och Ronja som siktade på att få ihop 1 kilo idag. Då kontrade jag med att jag siktade på att få 5 gånger hennes vikt o-avsett vad hon än fick.
 
Ryktet gick om gårdagens fiske då det var god fart på fisken och även på Långsjön där matabborrarna var huggvilliga och fritidsfiskarna fått kilovis med matfisk med sig hem. Pulsen höjdes och man fick kolla lite vart man skulle gå. Men då Ronja haft träningsvärk/växtverk innan så skulle vi inte överanstränga henne. Och då högerflanken var det sämre is på så fanns ju alternativet vänster in i utloppskanalen eller andra sidan mot udden som Albin hade som fiskeplats under parralellen. Valet blev udden.
 
Bort till udden och starten gick. Ned med en nygammal krok som äntligen kommit in i lager igen. Fisk i första hålet och man kännde sig nöjd med valet. Men sedan var det trögt. Fiskade runt lite och bytte till segerkombon från Södra hyn i samma hål där jag suttit med första uppsättningen. Direkt vid lodningen satt en borre och vid nedsläpp och tänkte att nu har jag hittat rätt. Men efter flera hål med enstaka fiskar insåg jag att det var något galet så jag vandrade runt omkring som en vilsen hund efter fisk. Även Ronja fick fisk i första hålet så det borde ju ha varit rätt ändå.
Bokstavsmannen?
 
En liten groda som frusit fast på isen påminnde mig om en tur på Bysjön där jag fått hem en bärkasse matfisk och vid rensningen hoppade det ut en groda ur magen på en av fiskarna och skrämde det sista vettet ur min lilla skalle. Men även det gav mig om förhoppningar då det påminnde mig om denna turen. Men tji fick jag. Vi gick bort till Saga Gustavsson där hon satt och plockade den ena fisken efter den andra och försökte göra samma sak. Men det var något man gjorde fel. För jag fick bara 6 stycken på ett 20-tal hål. Bättre gick det för Ronja då hon fick på en fin fisk som hon bemästrade upp helt själv.
Ronja strålande lycklig efter sin dust med en storabborre!
 
Kände då att det kom en doft av gurka och direkt efter en fastfrusen nors. Fasen vad gött det är en sjö med nors i. Bara att plocka fram Vånerpirken och köra på. Nu blir det Eriksgata hela vägen till slutskottet. Öppnar skryllan och bryter nästa ihop. INGEN VÄNERPIRK!!!! Måste ha missat att lägga tillbaks den efter en bryggpimpel eller nåt. Men det måste fixas innan nästa tur. För ingen tur utan Vänerpirken.
 
Fiskade mig tillbaks längs med kanten på olika djup och fick 3 små loppor till men ingen struktur i vart det nappade för mig. För helt plötsligt nöp det i en oavsett hur långt från land, djup eller bottentyp det var så jag kunde inte sätta fingret på något så jag slutade på 20 fiskar och drygt 400 gram och jag hoppas jag blev sist på det. Ronja slog mig med sin stora fisk allena (trots att hon fick fler) Albin blev BIB då han hade styvt 9 hekto. Men det var många som haft det trögt och Kalle Thomasson blev dagens dominator i det avslutande snövädret.
Dagens segerherre mös i snövädret.
 
Prisutdelningen gick av stapeln och även priser för de som fiskat bägge dagarna skulle få pris och då blev det återigen Saga och Kalle som gick segrande ur striden. Kalle hade det tight då han och Kjell-Ove Jenssen fått ihop samma poäng men Kalle 2 hekto mer i totalen.
Saga Gustavsson och Kalle Thomasson segrade i Grumscupen 2017
 
Plockade med en av Albins matabborrar med då Ronja ville ha smörstekt abborre till kvällsmat och så får det bli. Filéade fisken och Visade henne hur hon skulle steka och det gjorde hon med bravur. Härligt att få se reaktionerna på henne när fisken nästan hoppar runt i pannan då den är riktigt färsk och smaken blev helt fantastisk.
Ronja steker abborre.
 
Tänk hur det vore om alla barn fått rätten att få äta färsk fisk istället för det de får i skolbespisningen. Hokifile eller Norsk Fjordlax. Inte undra på att de inte gillar att äta fisk. Och att höra om hur djuvligt gott det är är en ynnest i en faders öron. Och tänk alla barn som aldrig får fiska. Huvva! Som barnen sa på en provdag för ett par år sedan. Att de fått utrustning men ingen hade ännu haft tid att ta med dem ut och fiska. Och detta till och med ett eller ett par år efter de har fått sina grejer.
 
Tänk på det alla som skaffar barn. Se till att de får komma med och fiska. För det finns inga bättre fiskekamrater än sina egna barn. Att få se glädjen vid varje fisk, vid varje framsteg de gör. Och att de får smaka på sin egna fångst. Det är minst lika viktigt. För alla som fiskar vet ju att egenfångad fisk smakar bäst.
Och att sitta som sämst i bilen och bara njuta då man blivit slagen av sina barn är helt fantastiskt. Men nu barn skall det bli svårare att klå farsan. För nu höjer vi ribban.
 
Sköt om er alla så ses vi

Västsvenska pimpelserien Jogen 2017-01-28

Då har vi varit på sjön Jogen med det glada gänget från Västsvenska pimpelserien. Förutom Mats som nog hade fått något flytande virus i kroppen. Men vi begav oss ut på isen som isjägarna letat fram och det var en av de bättre isarna på länge så jag blev positivt förvånad över blodhundarnas vittring på bra isar. Försökte smyga mig på Möller men han var ovanligt alert idag och slank iväg som den värsta mink så att jag inte ens hann smyg-gnussa lite innan start. Demonerna inom mig sade att man skulle gå långt idag till höger så jag försökte få Ronja till att börja gå innan jag packat färdigt då hon var med dit även förra gången. Men lite slö som hon var så avvaktade vi lite och fikade i stället innan vi begav oss ut på isen.
 
Skaplig startplats!
 
Även lite smålänningar hade begett sig till Jogen och det är alltid trevligt ju fler vi är på tävlingarna.
Så Ronja och jag började strax utanför starten på 1,5 meters djup men tyvärr var det ingen hemma där. Vi var ju själva där och man kan ju undra varför? Fortsatte utåt och över områdena som många brukar avsluta på men inte så mycket som ett pet i grejerna. Gick förbi Westman som hlade och drog för glatta livet ihop med Engvall men själva kände vi ingenting. Skumt tyckte jag och drog vidare. Och efter deras område fick jag äntligen ett hål med 3 krakar i som nappade utan tvekan.
 
Men sedan var det återigen dött. Fortsatte bortåt och nu hade vi nog kommit halva sjön där Teittinen satt och drog så vi testade lite där med. Gjorde en lov runt honom men kännde ingenting. Sa till Ronja att om det inte nappar snart så får vi allt traska färdigt över sjön. Men efter jag sade detta så fick jag 2 skapliga hål och hade ca 70 fisk. Så det blev att fortsätta borra. Många hål blev borrade men det var prickfiske och man fick bara hoppas på att man träffade dem rätt i skallen. För det var ingen struktur i om de stod på kante, ovanför eller nedanför.
 
Peter satt länge i samma hål och plockade 167 fisk så man var ju ordentligt distanserad av honom. Men efter ett tag kom Thommy Lång och gjorde 2 hål strax bortanför och och halade upp 160 fisk i rask takt. Peter och Ronja tog följe med honom en liten stund men det var prickfiske som gällde där med. Själv tänkte jag mig att de nu gått in grundare så jag borrade mig inåt. Blev lite fisk härochvart men ingen av kaliber som hette duga. Hade känslan av att vinnarvikten idag skulle landa på 8 pannor och det skulle inte bli av mig. För fisk fanns det och nappade gjorde de men inte i de hålen jag borrade.
 
Tillbaks till ivägningen med mina 126 fiskar som vägde 2,5 kilo och en plats i slutet på resultatlistan. För det gick snabbt att konstatera att vi inte hade många rätt idag mer än att man skulle lyssnat på demonerna idag. För det var bara Daniel Ahlgren och Claes Thörneling som gått åt rätt håll. Ahlgren förvaltade detta med att plocka ihop dagens högsta vik på 8568 och Claes kom på en hedrande 3:e plats med 4994 Wulf dominerade annars B-serien då han även fått ett par klunsar i påsen och vägde in 6604 med Martin Lidén hack i häl med 5866 och även han med kluns i påsen. Största fisk på strax över 9 hekto som blev dagens största fisk drog han ju med.
Dagens segrare Daniel Ahlgren kasserar in 25 härliga poäng i serien.
 
Wulf ser onekligen riktigt nöjd ut med seger på Jogen.
 
Martin Lidén kassar in priset för största fisk av Björn och Möller fotar för bloggen!
 
Och man får se när man kan göra rätt på Jogen. För det är en sjö som jag inte har fått det att stämma på än men det skall väl komma någon gång. Nu får man bara lägga på lite ny lina på ett par spön och ladda inför morgondagens drabbning.
 
Kör försiktigt och ta hand om varandra så ses vi.

Helgens fisken.

Nu ihelgen har det sent omsider blivit någorlunda spikat vart fisket skall bedrivas.
Länge såg det ut som om det skulle bli Jokernappet på lördagen och Täby med Ullnasjön på söndagen. Men Jokernappet blev inställt och Blodhundarna i Ulricehamnstrakten spårade upp ett spår av is som ledde till Jogen. Så Jogen får det bli!
 
Västra pimpelserien kan genomföra sin andra deltävling i serien och nu får planer smidas. Jogen har jag varit och hälsat på vid ett par tillfällen men inte lyckats knäcka koden. Olika vinnarställen var gång och helt skilda fisken som har gällt. Men snart så kanske man kan få ihop det hela. Får väl smyga mig på Andreas för lite smyg-gnugg när han minst anar det och nalla ett öga av IS-krigaren så kan det nog gå bra. Men sen är det ju vart man skall gå?
 
Skall man göra som andarna säger och gå åt höger eller rakt fram och lite vänster. Men att gå åt vänster är nog ingen mening för där tar sjön slut! Det kanske smyger fram ett givet tips innan tävlingsstart i morgon bitti.
Hur man skall fiska får man känna sig för i morgon. Men troligt är nog att jag kör 3-krok hela tävlingen utan att gå över till tafs eller nåt annat. Balansare har aldrig varit melodin där men någon gång skall det vara det som gäller där med.
 
På söndagen är det mormuskatävling i Skaraborg som har fått flyttas till Tibrotrakten  då isläget på tilltänkta sjön blev lite prekärt. Kul att de kan anordna tävlingen som är den historiskt första i pimpelsports mormuskacup. Men själv är jag ganska säker på att jag inte kommer vara med där utan far till Värmland och är med där i stället. Kanske kan få revansch på Albin om han vågar ställa upp emot farsan. Det vore nåt det!
 
Men nu får man ladda för att lägga sig i stealth mode inför insmygandet innan tävling så att inte överaskningsmomentet försvinner och Möller flaxar iväg som en trana på parkeringen.
 
Kör försiktigt i morgon för nu är det riktigt fuktigt i luften och minusgrader så det lär ju vara halt.

DM 1 Skaraborg på Flämsjön 22/1 2017

Äntligen har vi fått starta våran DM-serie. Skara lyckades efter många om och men skaka fram en is på Flämsjön. Isen fick ruskas av på flertalet ställen då isen varierade ordentligt. Men starkt jobbat att skrapa fram en is med de förhållanden vi haft. Dagen var en mulen dag med lite snålblåst längs med sjön och trots att det var varmare än i Värmland under lördagen så var det mycket kyligare då det var riktigt fuktigt både i luften och på isen.
 
Natten då man svävade på moln efter första segern i Värmland men övergick i en natt med onda andar som viskade i huvudet. Gå till vänster................. Gå til höger................. Gå rakt fram lite till vänster ekade i skallen och man hade knappt sovit en blund under natten. Jäkla andar som skall spöka så. Undrar var de kommer ifrån?
Börjesson och Ritheim går igenom dagens regler gällande avruskningar.
 
Men planen var att börja i första viken vid Börjes grund och där blev det start tillsammans med Challe och Bosse och en tafs i änden som start. Detta för att lura upp några klunsar för att hänga med redan från start.
Dagen till ära hade jag även mask med ut på isen och det skulle testas. Men redan vid starten märktes det att mina farhågor stämde att det skulle vara surt idag. 
 
Borrade runt lite men ingen action så jag borrade mig in emot ett hörn av sjön jag inte fiskat på och när jag kom in i viken nappade ett par fiskar men det blev ingen fart trots att jag gått över till lördagens vinnarkombo. Nappen var helt OK men det var för få och för små fiskar. Efter en stunds gnetande i viken borrade jag mig ut längs med kanten till ön och vidare tillbaks till grundet. Fortsatte på en oborrad sida av grundet och fick ett par fiskar där med men det var inte många i hålen.
 
En bättre fisk nöp tag i tafskroken och man kände en skön känsla då det gungade ordentligt nere i djupet. Och att det finns klunsar i sjön då det är var och varannan gång man har kontakt med dem. Men tyvärr var det både fel färg och form på fisken då det var en gädda som bestal mig på Pelles tafskrok. Men det var bara att köra på och ta på en ny krok och köra vidare. Ronja hade varierande fiske hon med men det var inget direkt drag för henne heller.
Ronja trivdes idag trots att det var långt emellan nappen på den blöta isen.
 
Men allteftersom i det milda vädret så fiskade vi oss hemåt via grundet i viken men det blev ingenting där heller. Då hade Ronja fått nog och könde sig osäker på isen så det var bara att följa henne upp. Satt kvar precis utanför starten och direkt fick jag napp och började dra ett par fiskar. Storleken på dem är väl som många säger att det var årsyngel. Men dessa var så små att jag undrade om de verkligen kläckts färdigt men de hade ingen gulesäck kvar så det var nog årsyngel.
 
Fick ihop 31 abborrar med en vikt av 780 gram så det var ingen hejdundrande succe denna dagen. Men det hade varit segt för de flesta idag och det var några som fått lite fisk i alla fall och värst av alla var Jan-Henrik Branell som fått ihop 3,3 kilo och vann första deltävlingen i DM. Seniorlaget vanns av B-laget med Challe, Bralle och Albin. Bra jobbat.
Dagens segerherre Branell efter en väl genomförd tävling.
 
Men för dem som undrar om isläget i Skaraborg kan jag bara ge er rekommendationen att från i morgon inte ge sig ut på isarna. De är ojämna och inte allt för tjocka. Nästa helg så är det mormuskatävling som skall vara en del i mormuskacupen som är rikstäckande och det är bara att hoppas på att det kommer köldgrader så att tävlingen går att genomföra.
 
Så vad som gäller inför nästa helg är ytterst oklart och verkar som att vi återigen får bege oss norrut i sökandet efter isar. Så sköt om er och ta hand om varandra och ge er inte ut på några farliga isar så ses vi.

Södra Hyn 21/1-2017

Då har vi varit på ännu en resa till Värmland då isarna inte varit tillräckliga där det var planerat. Men vi var i valet och kvalet om vi skulle åka till Södra Hyn eller till Åsunden i Östergötland. Valet föll på Värmland då det var lite kortare resa dit. Men fisket kan ju vara kul på bägge men man kan ju inte klona sig.
 
Vi for iväg 4 Lidköpingsfiskare med Prins Alvin i spetsen och en Tibrofiskare i form av Benny Svensson. Under resan planerades vart man skulle gå och själv funderade jag på om jag skulle gå över till andra sidan där det emellanåt är tjockt med finingar eller om jag skulle stanna utanför ön. Magkänslan skulle få avgöra. Men grundet mitt på var inte på frågan då det var alltför många som hade den planen. Men väl ute bland de sista av de 119 startande såg jag att det var för många som gick iväg. Men det var många som stannade vid ön med. Tyckte dock att de satt för nära ön så jag bestämmde mig för att starta utanför klungan.
 
Och då man försökt att gnugga lite på Möllers byxor utan någon lycka då han skyr mig som om jag hade böldpest eller liknande så hade man ju inte den fördelen att få lite flyt överfört på detta sätt. Så man fick köra på av egen kraft. Och att jag skulle börja med balansen var ju bestämmt sedan förra vistelsen där då det var fin fisk den första halvtimmen och då gäller det att hänga med.
Svensk och Norska elitfiskare i samspråk innan startskottet.
 
Starten gick och jag blev förvånad över djupet. Eller snarare avsaknad av djupet då det var under metern där jag började. Och om jag inte minns fel så var det i alla fall 1,5 meter där senast. Men då det ingenting hände så fortsatte jag mig bortåt ett par hål men inget känn. Såg heller ingen annan som fick något så de började flytta sig med och alla åt samma håll som mig. Gjorde då en rokad direkt och fiskade mig in mot vassön med vertikalpirk och lät de andra fortsätta utan mig.
 
Fiskade mig närmare än där de andra suttit och till slut fick jag en fisk. Nästa hål ytterligare en fisk och ett par napp till. Kändes lite underligt men jag borrade omkring och fick någon enstaka fisk emellanåt. Gick sedan och bakmetade hålen och fick lite fler fiskar men det var som om de inte riktigt ville vara med. Testade då med alternativa metoder och småpirk, tafs och singelmyska gav inte ett pet. Så jag gick tillbaks till pirken som gav fisk och körde vidare med en eller ett par fiskar. Men det var ingen riktig fart på dem så jag började fiska gammelhål igen och då började det nappa lite bättre.
 
Testade runt lite med olika bete med vertikalpirk n men ingenting fungerade i närheten av bra. Och efter halva tävlingen hade jag ca 40 fisk. Och då Mats Pettersson gick förbi fick jag ett lite bättre hål och skojjade gladeligen med att det hade nappat så hela tävlingen och det var svårt att flytta skryllan. Fick krypa till korset och tala om att det var mitt bästa hål för dagen. Mats tog då ett gammelhål och började dra direkt. Men det var fascinerande att det var nästan bara i gammelhål och utan bete som gällde.
 
Efter ett tag kom Pistolen på besök och fick även han sitt bästa hål där. Men man kan förstå Thomas "Den mäktige" Larsson som vann här för ett par år sedan att det verkligen går att få fisk där då han krossade alla på mestadels småfisk. Pelle Ernst skulle fått erfara hur det är med borrskygg fisk om han varit där. Och i sista hålet fick jag igång fisk och blev där av med gummiblodisen och då blev de alldeles skogstokiga. Drog nog 20-25 stycken där ända tills slutskottet ljöd över sjön. Kunde då räkna ihop 145 fisk som var av varierande kaliber och vägde 4747 gram
 
Funderade på hur långt det skulle räcka men det hade varit segt över hela sjön och ingen hade knäckt koden så det räckte ända till en seger idag med Mats på en andraplats. Och det var ju i övrigt en strålande dag på isen med vindstilla och strålande solsken som sig bör då man är i närheten av Karlstad.
 
I morgon kör Värmlänningarna på Borgviksjön där SM gick för ett par år sedan. Har där lyckats då jag med Vänerpirkens hjälp plockade upp nors-abborrar och kassade in en andraplats efter Bertilsson. Örebroarna kör en tävling på Hjälmaren med utgång från Lungers udde. Men där är det begränsat område då isen är o-tillräknelig på vissa ställen. Men för egen del så blir det DM på Flämsjön mellan Skara och Skövde där första deltävlingen av 3 går av stapeln. Flämsjön är ju en sjö med minst 100 olika sidor och man kan vinna vartsomhelst. Men frågan är ju bara hur djupt fiske det är och vilken storlek man hittar. Planen får smidas under natten för just nu är jag inte bestämd på vart jag skall gå. Magkänslan får styra i morgon bitti.
 
Kör försiktigt så ses vi.

Norra-rycket 2017 med pimpelfiskare mot cancer.

Årets upplaga av Nora-rycket har idag gått av stapeln. Och då Kung Bore inte har varit snäll mot oss fick den flyttas till Norrsjön vid Kopparberg, Tävlingen arrangerades ihop med pimpelfiskare mot cancer och alla startavgifter gick o-avkortat till cancerfonden. Kenta Turtiainen som är eldsjälen i detta har denna gången tillsammans med Nora/Gyttorp överträffat sig själva. Trevlig tävling och priser i mass av alla de slag. Lotterier även de med med fina priser. Ingen nämnd och ingen glömd.
 
Men tillbaks till tävlingen. Planen var att gå rakt över och runda udden för att fiska vid stengrundet som kan ge fisk. Eller att ha koll på var Kopparbergarna Dyberg och Chefen tog vägen för de kan ju inte gå fel?
Men då vi kom ut ändå senare än vanligt så bestämde jag och Ronja att vi skulle fiska i starten. Bara att gå ut så att man kom i solen för det kunde bli lite kyligt annars för Ronja då det var 13 glada grader på tävlingsplatsen. Men i solen var det varmt och skönt.
Startområdet på Norrsjön
 
Förberedelserna hade ju endast varit att plocka ned beten och köra på. Men hade en liten plan att "smyggnugga" på Möller en liten diskret sväng. Men det gick om intet när det lilla Åcklet smög förbi som en panter på morgonen och gav inte min illvilliga plan en chans. Men de säger ju att luck has nothing to do with it så det skall nog funka ändå.
 
Startade precis i solgränsen men ingenting hände. Ej heller för de som råkade falla i blickfånget så jag flyttade mig in emot vassen och där nöp det i 8 ilskna abborrar och hoppet tändes. Men säg den lyckan som varar för evigt. Detta blev dagens bästa hål för mig ihop med ett till och bara ett fåtal fiskar i hålen mellan alla bomhål. Och jag fiskade mig längs med kanten och emellanåt såg man några som drog fisk och under min sejour så var det Chefen och Kapten Engvall som plockade mest frekvent. Men det talades om att fisket direkt på morgonen hade varit markant bättre och det talades om 50-tal fiskar i de första hålen.
 
Tävlingsgeneralen P-O gick omkring med flera klubbmedlemmar och bara mös i det sköna vädret.
 
Det var rungande enighet om att starten var bäst ihop med sista halvtimmen o-avsett vart man befunnit sig på isen. Men att det var sträckan norr om utgången som var bäst var nog de flesta överens om. Tur då att Ahlgren som hade med sig Alvin ut på isen idag och inte kunde vandra 8 varv runt sjön som vanligt stannade på Alvins inrådan helt rätt. Annars hade han gått alldeles för långt. Resulterade i att vara bästa Skaraborgare på styvt 4 kilo. Jämnfört med mina 42 fiskar som vägde 1,1 kilo. Sköna startpoäng i PSC för Daniel kan man räkna med nu då det var över 170 startande idag.
 
Vann gjorde suveränen Jesper Dyberg på 5,1 kilo och största fisken drog en herre och slog mig med 1 fisk. Och det var den enda han fick!!! I bilen blev Blom bäst och hade nog mer än vad vi andra 3 hade ihop. Får nog gå på kurs hos våra Danielar! Ronja fick 5 fiskar och Alvin fick säkert fler än 15 stycken. Bra jobbat båda två! För det var svårbemästrat fiske  idag efter det att snön kom och störde fisken. Men ibland så kan det ju underlätta att det blir en väderväxling men inte idag.
 
Sedan var det dags för prisutdelning och det var ett dignande prisbord. Började med lotterna så jag skickade iväg Albin med mina för att hålla koll. Ronja var och hjälpte Kenta med lottdragningen och efter en stund kunde jag komma och kolla jag med då prisutdelningen hade pågått en stund. Mötte då Albin som kom med en kartong i handen och jag frågade om han hade mörkat sin påse och placerat sig bra men då de inte hade börjat med seniorklassen så kunde det  ju inte vara så. Men det visade sig att det var en av mina lotter som hade burit frukt.
 
Skapligt pris för en tjuga!
 
Kul då att man kvällen innan sagt till Ronja att vi skulle skaffa just en sådan till Påskpimpeln så att hon inte bara fick gå i gammelhål! Och priser fanns det i massor så att i alla fall nästan alla fick pris. Det var så pass många att till och med Benny Svensson fick pris. Det var det sista som delades ut men ändå. Benny fick pris!
 
Men förutom Ahlgrens fina insats så var väl själva fisket inte en sång i dur. Inte ens Möller klarade av det men nu måste han få igång sitt andra par byxor igen. För de han använt i helgen var inte laddade för att klara av 2 dagars fiske. Kanske det var att de inte fått ligga i jordkällaren då han sov på bortaplan. Så nu är det bara att plocka upp de andra ur lutbadet och lägga bägge paren i jordkällaren för uppladdning och hoppas att de inte är helt urladdade. För då kommer det att bli jobbigt för honom då han får jobba som alla andra för att få fisk!
 
Nu får vi se i veckan vad Kung Bore kan göra för oss men nu är det dags att han visar musklerna. Annars får han väl låna Andreas byxor en stund så löser det sig nog. Men förhoppningsvis kan det bli pimpelfiske på hemmaplan nästa helg. Annars så blir det att sitta i bil igen och då kanske med övernattning.
 
Men ta hand om varandra så ses vi snart igen. Tack för idag.

Stor-Emsen i Värmland 14/1 2017

Då har man varit i Värmland på ännu ett äventyr.
Då tävlingarna på i alla fall någorlunda hemmaplan gick om intet så var det bara att fara iväg de 2,5 timmarna till Stor-Emsen vid Högsboda mellan Karlstad och Arvika. Blev ingen som skulle upp så det fick bli att åka allena vilket är mindre kul men väl när man kommer fram så är det ju bara att njuta
 
Kom fram i respektabel tid utan några fadäser efter ett väder då man trodde att termometern fastat i bilen då det var konstant 0-gradigt ända upp till Gullspång där det slog över till minusgrader. Och att då kliva ut i gryningen då det är vindstilla och 9 sprittande glada vintergrader är en ynnest. För att se soluppgången när allt är klart, friskt och skönt är en underbar känsla. Att man sedan ska få pimpla förhöjer ju statusen på dagen som skall komma.
Underbar syn innan solen orkat över trädtopparna på morgonen.
 
Trodde ju innan att jag varit på sjön tidigare men så är nog inte fallet. Luskade lite med urinvånarna om hur och vart man sklle bege sig men alla sa helt olika så det blev ingen fason på det men en sak var i alla fall säker. Stefan Simon var ju där så då är det ju inte en döskallemärkt sjö och det fanns förhoppningar om ett gynnsamt fiske.
 
När det blev utgång väntade jag lite för att se vart alla gick och det var 2 vägval som gällde och det ena var att gå norrut och det andra att gå västerut. Men allteftersom folket försvann såg jag att viken till höger var helt fri från fiskare så det var målet. Hade fått nys om ett grund rakt utanför viken/vikarna  så det kunde bli en riktigt bra startplats. Frågade de andra 4 som startade där om hur det såg ut och fick reda på att grundet var på 2-2,5 meter och blev sedan en djuphåla på väg in mot vikarna.
 
Det lär ju riktigt intressant och jag hoppades att de andra inte hade samma plan som mig. Så vi började fiska men ingen fick något. Märkte dock att jag hade ca 2,5 meter djupt så jag måste ju ha varit på toppen!?!? Tänkte då testa kanten till djupet så jag flyttade mig 20 meter inåt men det var samma djup där sånär som på 2 cm. Tog då ytterligare en 20-metersflytt med samma resultat. Fortsatte hela vägen in emot land och resultatet var detsamma. Samma djup och ingen fisk. Inte förrän då man var endast 7-8 meter från land började det grunda upp.
 
Fortsatte inåt första viken och då jag kom till en vass så skrapade det til i grejerna. Blev lite tagen på sängen då jag gjort 15-20 hål utan resultat. Men väl nere igen så satt det en vid lockrycket. Snabbt ned ingen och kände inget. Vid nästa lyft så satt det en igen. Den hade svalt hela pirken utan att det kändes. Fortsatte runt detta hålet men kännde ingenting mer. Gick då över till andra sidan av denna viken. Då det var en udde mellan de 2 vikarna så kunde man hålla koll på om det var någon fisk på andra viken då Laila Vuotolainen gick där och borrade likt mig fast i nästa vik.
 
Men då varken jag eller hon fick något så fick det bli något drastiskt. Ville inte klungfiska så jag gick tillbaks till starten där Stefan Simon och Ari Munnukka satt och njöt i solen. Ari hade haft ett racehål och Stefan hade bränt några bättre så här fanns det i alla fall fisk. Borrade mig bortåt klungan och då jag kom till udden så rasslade det till och nappade frenetiskt. Satt en bra stund i detta hålet och då jag lämnade det hade jag 72 fisk. Helt osannolikt då jag bara hade fått 2 fisk på 1,5 timme tidigare. 
Ari Munnukka in action på Stor-Emsen.
 
Men lika osannolikt som det var att få så många fiskar i hålet var det att det inte blev 1 enda fisk till i närområdet! Så det var bara att fortsätta bortåt och till slut hittade man lite fisk igen. Men det var aldrig samma frenesi i hålen som vid udden. Så när det dog ut i viken gick jag tillbaks till starten igen i hopp om att jag skulle kunna lura upp Stefans klunsar eller i alla fall få lite loppor till så att det skulle bli något av det. Me det var först i de sista hålen som det blev lite så jag fick nöja mig med 111 fiskar till en vikt av 2538 gram som räckte till en 17:e plats
 
Segrade gjorde en kille som har 2 par brallor att välja på och då ena paret ligger i karantän i ett bad fyllt med lut och då fick välja de o-besudlade brallorna som även de är vinstgivande. Men han hade bara 135 fiskar men snittet på dem var ju lite annervesa än på dem jag hade så han fick ihop knappt 6 kilo. Men dagens skräll var nog Samuel "nollan" Larsson som klämde till med en fin påse som tryckte ned vågen i dagens 3:e högsta vikt och vann juniorklassen storstilat.
 
Annars var det Tarmo Kokko som var värst för dagen med sina 6,9 kilo. Och man kunde ju snabbt inse att man suttit på fel del av sjön denna gången för det var nog ingen som hade sämre snitt än vad jag hade. Men det var ju i alla fall skapligt många. Och hade man haft 1 racehål till så hade man ju varit i topp. Så nästa gång vet man lite om sjön så man kan förbereda sig mentalt på det och kanske rata de sämsta ställena i sjön.
 
Nu i morgon blir det upp till Kopparberg för att deltaga i pimpelfiskare mot cancer som även är Nora(Norra)rycket och första deltävlingen i pimpelsport cup. Skönt att man varit där ett par gånger tidigare så man vet lite grand om sjön. Men det sköna med sjön är att det har aldrig vunnits på samma ställe någon gång när jag har varit där. Trots att de flesta gån norrut upp i sjön då det brukar nappa bäst där. Men det finns ju dem som går söderut mot kistorna för att fiska där med bravur också. Men rakt över har det aldrig vunnits då jag har varit där så dit får det nog bli för min del i morgon. Men det är ju långt till start så jag hinner nog ändra mig flera gånger.
 
Kör nu försiktigt dit så ses vi där.

Rokad i tävlingarna i helgen.

Det som såg så lovande ut förra veckan utbyttes till antiklimaxdagarmed väder som bara EU kan ha bestämt. Att vi skulle få en vecka med Brittiskt väder i och med plusgrader och blåst i värsta lake district-anda har ju gjort det problematiskt för isletarna. Inte ens blodhundarna från Älvsborg har lyckats hitta isar och då är det illa. Naturligtvis så gick det ju inte att hitta några fullgoda isar i Skaraborg heller.
 
I och med detta så blir det då ingen serietävling i Västra pimpelserien ej heller något DM på söndag. I stället blir det att sätta sig lite längre i bilen och fara iväg upp till Högsboda och ge sig i lag med Värmlänningarna på Stor-Emsen där jag har varit tidigare men minns den inte just nu. Det finns en Emsen till så det gäller att åka till rätt sjö. Blankis gäller där så ta med broddar till skorna så att ni inte skadar er på isen.
 
På söndagen blir det med största sannolikhet en tur upp nästan till Kopparberg för att ge sig ut på Norrsjön där Nora/Gyttorp anordnar Nora-rycket eller "Norrarycket" som det kan kallas i stället. En fiskrik sjö där det gäller att välja plats med omsorg och man vet aldrig vilket område som gäller och det varierar varenda gång där. Men fisk finns överallt och att det varierar med vinnarställe mellan gångerna gillar jag skarpt.
 
Hur det ligger till med isytan på sjön får vi se på söndagen men ta för säkerhets skull med halkbroddarna dit med även om det sägs att det har snöat en del där men det är inget att lita på att det ligger nån snö på isen. Denna tävling är en tävling som även är en av tävlingarna pimpelfiskare mot cancer och alla startavgifter går till cancerforskningen. Så se till att komma mangrannt då det förutom är att ha kul att det går till ett gott syfte.
 
Det är även första deltävlingen i pimpelsport cup som kan ge en hel del poäng då det är en populär tävling med många startande från hela landet. Pimpelsport cup är ju som bekant en serietävling över hela landet där det är ett gäng tävlingar som räknas samman och resultaten kan ses på pimpelsport.se En sida där ett gäng duktiga pimpelfiskare satt samman en hel del information om det ädla fisket som bedrivs på fruset vatten. Fint pris i form av en skrylla de lux från Vim-pirken står som förstapris. 
 
Men kör nu försiktigt då det är blixthalka på många vägar så ses vi på isen.

Bernth dominerade på sjuhäradsmästerskapet.

Årets upplaga av sjuhäradsmästerskapet fick läggas på  sjön Tapplesjön söder om Ulricehamn.
Isläget har ju gjort att de större sjöarna inte har bärbar is men isletarna letar som blodhundar och hittar den ena bärbara isen efter den andra. Bra jobbat! Isen idag var ändå bättre än den under lördagen och om vi får bibehålla minusgraderna så skall det nog bli bra. Håll bara Mats borta från ismaskinen så skall det nog lösa sig.
 
Tapplesjön var det några som rynkade på näsan åt då det deklarerades men nöden har ingen lag. Sjön gås över på mindre än 10 minuter men det finns många platser att fiska på om bara borrarna vill simma omkring lite. Några vassbälten och delar av stranden var beklädd av vattengräset pch terrängen tydde på en sjö med varierande djup vilket även stämde mycket väl.
 
Dagen till ära var det även start på cupen och jag ställdes mot Pierre "den förskräcklige" Eriksson som kombattant och det skulle bli spännande att se hur det skulle gå. Hade ju redan innan bestämmt att det skulle bli en gnuggfri dag så att jag inte skulle störa Möller allt för mycket. Möller å andra sidan skyllde på att det var Lisch-slem på de andra byxorna och de låg i karantän så han hade bytt till ett annat par.  Men det blev inget gnuggande innan start som bestämt var.
 
Ut på isen såg man att det var många som stannat runt en vassö direkt utanför starten. Men jag hade bestämmt mig för att gå så långt jag hann när jag väl kom ut då jag var extra sen ut idag. Och det var även för att få igång blodcirkulationen då det var rått i luften trots att det var 4-5 minusgrader. Lätt snålblåst ute på sjön gav även det en kylande effekt. Och man kom så pass långt att man hamnade ihop med Bernth Andersson, Amersén och fjolårsvinnaren Wulf på grundet där han vann förra året.
 
Starten gick och Wulf plockade fisk direkt. Även Bernth fick fisk men själv hade jag bara ett litet pet på grejerna så jag vandrade vidarebort mot andra sidan. Mats satt och plockade lite fisk i varje hål och till slut fick även jag fisk och sedan ett hål där det blev en hel hög med fisk och jag trodde i min enfald att nu hade jag löst knuten. Men upp som en sol och ned som en pannkaka så upphörde det att nappa då det kom allt fler till platsen. Bara Mats fortsatte att plocka myror i någorlunda respektabel takt.
 
Stack iväg på en utflykt in i en vassvik för att se om det var någon fisk som gick lite grundare men det var helt sterilt därinne. Nu hade det fullständigt dött ut för mig och inte förrän jag bytte från tafs till pirk så fick jag återigen napp och fisk i konten. Men Mats satt kvar med myrorna och plockade den ena efter den andra. Emellanåt så ekade det lite över isen då någon fått eller tappat nån bonusfisk. Och när min antagonist för dagen Pierre kom till platsen och plockade myror han med och för den delen brände 2 klunsar i samma hål så var det bara att inse att nu var cupen slut för min del om jag inte får igång något fiske igen.
 
Men det var tji för mig men jag fick en liten bonusfisk i alla fall och fick mest strosa omkring mellan de andra deltagarna som alla plockade myror. För visst svider det när man ser "alla dra hela tiden" och man själv inte ens känner ett pet i grejerna? Men jag stretade på bortåt Bernth som nu hade förflyttat sig till borterkant av klungan  och där hade skaffat sig sin aldeles egen Schweizerost då han var herren på täppan på sin egna grundtopp som var så liten att det inte kunde vara 2 på samma. Och även om han bara flyttade sig någon meter från ett tidigare hål så fick han fisk. Allt på rent pimpelfiske.
Dagens segerherre som visade vart skåpet skulle stå.
 
Hårdast för dagen var nog Alvin Ahlgren som var den enda junioren idag. Han stod ut med de tröga abborrarna och kylande vinden och plockade ihop 102 gram med fisk. Bra jobbat Alvin. För efter vi käkat plopp ihop så slog han mig då han fick fisk men inte jag. Men ploppen var god i alla fall.
 
Tillbaks till invägningen och jag hade köttat ihop hela 51 abborrar och 1010 gram medans man såg alla andra påsarna som var så enorma men långt ifrån vad jag trott ute på isen. Mats hade "bara" 2234 gram och jag var säker på att han skulle ha min vikt gånger 4. Men den räckte till andraplatsen då han blev slagen av Möller med obesudlade brallor med 52 gram. Möller hade dock en riktig bonusfisk med en fisk som var på många hekto. Är ju inte en Jämtlands-sjö precis och då är de lätträknade i dessa vatten. Får man 1 så är man med i täten.
 
1 dam i Heidi Takkinen med 220 gram och de 2 högsta vikterna var i veteranklassen med Bernth Andersson 3160 gram följd av  Inge Svensson på 2364 gram Rutinerade och svårslagna gubbar de där två!
Till min stora förvåning så gick jag vidare i cupen då Pierre inte hade så mycket som jag trodde och då han bommade lunsarna så fick jag en frisläng där. Men det kanske bara var en vänlig gest av Pierre och en anordnad läggmatch.
 
Underbar syn på vägen hem då man fick se Åsunden i vinterskrud med is så långt man kunde se. Men då man kommer hem och ser väderprognoserna för veckan så blir man ju mörkrädd. Vad är det som kommer in om inte regn med kraftiga vindar och plusgrader. Jämmer och ve för Benny Svensson har ju garanterat att vi ska kunna genomföra DM på nästa söndag. Så man kan undra vart det skall gå av stapeln. Månsetorpasjön som förra året eller någon annan sjö. Det är bara att hålla tummarna för att det skall gå att genomföra. Annars får det bli Nora-rycket. Men även där så är det tveksamheter angående isläget. 
 
Så det är bara att avvakta och se vad som sker nästa helg. Sköt om er så länge och ta hand om varandra så ses vi.

Första deltävlingen i Västsvenska pimpelserien på Mogden 7/1 2017

Då har Västsvenska pimpelserien kört igång med sin första deltävling på sjön Mogden nordväst om Ulricehamn.
Blodhundarna hade jagat reda på hållbar is i den fantastiska köldhålan och bjöd på isfiske bredvid Tolken som många känner till. Fantastiskt bra jobbat att hitta is nu på södra breddgraderna. Och i och med detta så blev det en ny bekantskap för många då det sällan är tävlingar här.
 
Farhågorna var många om att det skulle vara en ny sjö och många nollor i protokollet som det blev förra året då det var 2 sjöar som inte gav särdeles många napp trots många försök under hela tävlingen. Så det var med lågt ställda förväntningar som vi beträdde isen. Allt efter ett ivrigt gnuggande mot Möller brallor för att få dem kontaminerade av hans efterhängsna flyt. Borde väl fungera igen?
 
Så ut på isen och både jag och Ronja föll för en vass med en brygga rakt över viken så det blev att bege sig dit och sålla sig till Andersén som hade samma tanke. Starten gick och vi började alla med bomhål. Men när vi kröp intill vassen så fick Andersén ett par loppor som var i minsta laget för mig men i alla fall fisk. Så jag slog ett hål en bite bort och efter en stund kände även jag ett litet skrapande och vips hade jag fått upp 3 fiskar aningen större än Mickes. Men sedan var det segt. 
 
Fortsatte med 25:an och plockade en fisk härochvar men ingen logik i vad man skulle göra. För om de nappade så nappade de ganska snart. Men djup och aktivitet i pimplingen eller beten gav ingen logisk struktur på fisket. Efter ca 1 timme kommer Mats Pettersson förbi. Han har ju skött sig i avhållsamheten från ismaskinen men det är nog helt och hållet Sofies förtjänst. Men då det har funkat med istillverkningen så unnade jag honom lite fisk. Han gick lite längre ut än vi hade gjort  och fick lite sporadiskt med fiskar men av lite större storlek.
 
Så jag begav mig ut med de 17 fiskar jag hade i konten och när jag väl fick fisk så körde det igång och jag fick ett hål med 17 fiskar och hängde gott med i matchen. För de som gick förbi hade de flesta inte några större mängder om ens någon utan hängde med huvudena och det är ovanligt när det gäller dessa duktiga fiskare. Om det var fisket eller vädret som gjorde det vet jag inte men vi hade alla olika väderlekar förutom sol.
 
Efter detta hålet gick fisken nästa enbart till Mats och jag började misströsta. Hade jag gnuggat för lite? Men som en skänk från ovan kom just Möller smygande runt udden och i ett obevakat tillfälle överumplade jag honom för lite påfyllning. Undra bara hur det skulle te sig idag? Var bara att köra på och se vad detta skulle bjuda på. Och det dröjde inte länge innan det blev fisk igen. Och strax efter skrapade det till vid lodning och en bättre borre (för dagen) nöp i så visst fungerade påfyllningen.
 
Men roligare än så blev det inte och jag fick summera 42 abborrar med en vikt av 1142g vilket räckte till en hedrande 5:e plats idag med. Och nu var det i A-klassen på Västsvenska! Andersén vann så nu kan han börja garva igen. Mats blev 2:a och Per-Anders Johansson 3:a innan Challe nöp fjärde platsen före mig. Men värst för dagen blev Bengt Wulf på 1846 i den öppna klassen. Bra fiskat Bengt!
 
I morgon blir det en ny tur till en sjö söder om Ulricehamn som heter Tapelsjö vid Månstad. En liten sjö där vi aldrig varit förut heller men vi får väl se vad den har att erbjuda. Är ju alltid kul att testa nya sjöar. Hoppas bara det finns huggvillig fisk. För allt kan ju inte vara som Tolken, Åsunden, Viken, Kyrksön, Gåxsjön eller Storhamra eller andra grymma sjöar. Men som sagt alltid kul att testa något nytt. För i morgon skall jag testa hur det går utan gnugg. Hänger det på det eller gör jag det själv? Ska bli kul att se. För om det hänger på det så får jag väl ge Andreas ett skambud  på brallorna eller skicka mina på inkubationsmöte hemma hos honom.
 
Kör försiktigt och ta hand om varandra så ses vi.

Siksjön 6/1 2017

Idag var det dags att åka till Hällefors och bege sig ut på isen igen.
Väderprognosen utlovade en hel del minusgrader och olyckskorparna viskade på temperaturer ned mot 25 friska vintergrader. Flera backade från tävlingen men det blev ändå en hel del som kom ut i djungeln norr om Hällefors. Ronja var förståndig igen och backade från fisket och vilade upp sig hos mormor och morfar med diverse kortspel.
 
Och det är fantastiskt att det ändå kommer så pass många till denna serietävling för Örebroarna i och med att det blir en hel del tillresta från angränsande län och längre. Siksjön är en sjö som bjuder på många olika sidor och det är helt avgörande att göra rätt vid rätt tillfälle. Och det är intressant att höra hur olika det har nappat för olika personer runt om sjön.
 
Själv började jag till vänster utanför ön jag brukar kretsa omkring men denna gången började jag på utsidan för verenda gång tidigare har jag börjat på insidan och när jag väl kommer till utsidan så får man bara höra att det var nappe för en stund sedan och det var fina bitar. Och förra gången kom jag på en hedrande 7:e plats här och denna gången hade jag fått en snabbgnugg av Möllers byxor så nu kunde väl inget gå fel?
 
Första hålet bredvid Pelle Ernst från Husqvarna där han drog en fin ganska omgående. Själv fick jag vänta några sekunder till då även jag fick en fast av mindre storlek.Skönt att de är hemma tänkte jag och vips hade första timmen gått och jag hade inte haft ett pet till på grejerna! Men efter ett besök där jag brukar fiska (som gav 0) flyttade jag över till helt andra sidan. Fick 2 i första hålet och 3 i andra. Kom då ihåg Chefens uppmaning om att bara köra tafs från början och hålla i den igenom tävlingen kom tillbaks. Men efter ett par bomhål utan pet så satte jag på 25:an klädd med en blodis och en pinkie så började det hända lite.
 
Hittade en liten kant jag kunde följa och det gick fint ända tills folk hade sett väderkvarnen i full gång. Då det kommit en mindre grupp människor dit så var det tröstlöst att få fisk men jag hade då 67 stycken och gnetade på. Nån enstaka här och vart men ingen fart. Möller kom då förbi då jag hade 78 och han 87 så sprang jag till honom för ett påfyllnadsgnugg med en halvtimme kvar och gick in och chansade emellan en sten och land. 
 
Var inte mer än en halvmeter vatten så jag skulle precis flytta då det skakade till i spöt och en pinne till fick syna insidan på konten. Sedan följdes den upp med fisk i vartenda hål så jag slutade på 96 fiskar och en vikt på 2170 gram. Detta resulterade i dagens skräll som P-O sa. Och det är väl bara att hålla med i det här sällskapet. För vann gjorde Jesper Dyberg följt av Per "chefen" Nilsson. 3:a blev Peter Pistol och Jan-Erik Stange på fjärde plats. Och sedan kom lilla jag. Tack för det Möller!
 
Och tänk om man kunde låna Andreas byxor en hel tävling. Vem kan stoppa mig då?
Men efter en bilfärd hem med skratt hela vägen laddar vi nu upp inför morgondagens tävling i VästSvenska pimpelserien där man nu har fått äran att fiska emot de stora pojkarna och det skall bli kul att se om man kan hävda sig där. Och om det blir ett morgongnugg med Möller så skall det nog gå smärtfritt.
 
Sjön Mogden i Hökerum blir nog en ny bekantskap för många och inte bara mig. Så man vet inte vad man kan förvänta sig om vad för fiske det skall bli. Men kör på bara så blir det nog bra!
 
Kör försiktigt så ses vi snart

Surt men torrt avslut på 2016

Då har vi börjat på ett nytt fiskeår med nya förhoppningar.
Men avslutningen kude ha gått både bättre och sämre. Vi for iväg en billast från Lidköping upp till Filipstad för att äntra isen som på fredagen var 12-15 cm kärnis. Men det var inte bästa förhållandena för att det skulle bestå med 10 plusgrader och skaplig vind.
 
Men under anmälningstiden kollades isen väl utanför starten och man såg att även kärnisen tagit ordentligt med stryk under natten och en varning utfärdades o och med att den tunnades ut hela tiden med värme och vind som minusfaktorer. Att tävlingen skulle kortas ned till 3 timmar var det inte mycket snack om och även att den skulle kollas under tävlingen så om något drastiskt skulle hända skulle den brytas omeddelbart. 
 
Isen var naturligtvis sämst invid land där det låg ett vassbälte som behövde kommas över för att komma ut till den prima isen så det var lite vårkänslor med nästan landlöst invid land och bra is ute på. Men det var många som fortfarande ville fiska så 60 man gav sig ut på isen men 1 gick vid sidan av och det var ju inte bra så han fick avgryta redan innan han kommit ut på isen då den brast under honom. Men efter detta så användes en båt så det var bara att ta "färjan" över till isen.
Hade inte räknat med att träffa på färjekarlar sista dagen på 2016!
 
Men väl ute på isen utanför vassbältet så var det stenhård kärnis i varierande tjocklek som bar för alla tävlande som tur var. Och fisket det var väl ungefär som beräknat. Men för våran egen del så tog Ronja ett smart beslut i och med att hon var tveksam till att gå ut och då skall man aldrig tveka utan stanna i land. För är man osäker så är det ingenting att skämmas för utan säkerheten skall alltid gå främst. Lånade i stället ut min livlina till Daniel som skulle ut på isen så att det skulle finnas en livlina till hands om olyckan skulle vara framme.
 
Deltagarna spred ut sig och började fiska,
 
Istället bestämde jag och Ronja att vi skulle "göra stan" och fick tips av alltid lika trevlega Britt Lindgren om var det fanns fik och i Filipstad skall man inte kunna villa bort sig. Sagt och gjort så for vi in och man har ju inte sett mer av Filistad än korsningarna när man far igenom eller ett och annat matställe när hungern har infunnit sig då man varit på resande fot. Kanske inte några kulinariska suc´ceer men ändå nån bukfylla. Sen har man även sett när Värmland haft en DM-tävling där då de hade den lagom när vi passerade upp på väg emot Orsa på campingsemster och det var lagom tid för en skaplig bensträckare.
Bananbakelse i stället för pimpelfiske på årets sista dag är ju inte helt fel det heller.
 
Efter fikat var det ett litet kik ned till vattnet för att titta på hur det såg ut om det var någon aktivitet där men det var endast ankor som var i farten men en liten filur satt på en parkbänk och Ronja gjorde honom sällskap. Han såg ju så ensam ut där han satt.
Ronja och Nils Ferlin sitter och kuckelurar.
 
Nu hade det gått en stund och vi for tillbaks till tävlingsområdet för det kunde ju ha blivit så att tävlingen avbrutets och då vill de flesta hem för att fira nyår så då kan det ju vara bra att vara tillbaks. Men väl tillbaks möts vi av det glädjande beskedet att isen håller sig skaplig efter kontakter med fiskare runt om på isen och att de kommer att få fiska de 3 timmarna som utlovats. Under tiden byggdes en brygga för att säkra att alla kunde gå igenom vassbätet säkert och det blev en ganska ordentlig gång ut på isen.
Ingångsbrygga de lux som märks upp med ruskor så att alla skall gå samma säkra väg igenom vassbältet.
 
Men vi väntade lugnt i land tills de skulle komma in efter turen och det fanns rapporter om att det kommit upp en del lite bättre fiskar och några hade fått många mindre så fisk fanns det och hittade man dem och gjorde rätt så kunde man få lite och det var på lite olika ställen de fick fisk men fläckvis. Om det nu verkligen var så eller ej kan jag inte bestämt säga utan får gå helt på hörsägen nu. Men jag tror att de flesta fick fisk. Många bara ett par få men några hade skapliga påsar ändå.
Disciplin gällde att man skulle gå på rätt väg och en i taget för att vara helt säkra på att det skulle hålla genom vassen.
 
Alla hjälptes åt vid ingången och det behövdes för en hel del av deltagarna är ju inte purunga längre och varför skall de inte få någon hjälp? Var en hel del som trillade efter bryggan och hjälpen var välbehövlig för att få in grejerna igen. Och allteftersom deltagarna kom in så visade det sig att det krävdes mer fisk än jag räknat med och variationen i påsarna var markant. Jensen gjorde ju en stabil insats igen 4087 g och vann veteranklassen. och jag tror att bäste Skaraborgare var Ander Rotsén på andra plats med 3502 g tätt följd av dagens skräll Benny Svensson 3216 g som återigen var enda Tibrofiskre på isen. De hade fått skapliga bitar och tyvärr bränt några lunsar med annars hade det nog gått riktigt bra. Andra segrare var Lennart Khilestad ÄHV, Laila Vuotolainen DV, Saga Gustavsson ÄDV och enda junioren Dominic Abresparr.
 
Dagens värsting Stefan Forslund SFK pirken med 4805 g foto K Abresparr
 
Annars kan man ju fundera på vad som händer i andra delar av landet. Och det är en persson jag inte begriper mig på ordentligt. Och det är det lilla äcklet Andreas Möller. Han har ju banne mig inte tvättat byxorna på många år nu! Kommer bli en kontaminering av mina, kanske till och med ett byta av byxor med honom då vi far på nästa tur. Han far iväg på "skidresa" som han säger och tar med sig pimpelutrustning för att deltaga på en tävling på Torpsjön. Och med stor hjälp av sina byxor som snart kryper ut i bilen själva så klämmer han till med en seger där med. För han hade ju en tur tidigare att kolla att grejerna fanns kvar. och nu knäppte han till med 12 kilo randiga riddare.
Andreas Möller och Marie Magnusson. (Marie är hon med de rena byxorna) segrade på årets sista tävling.
Foto Peo Nilsson
 
Härligt att höra att det är 45 cm is däruppe så att det finns någonstans att svarva is på framöver.
Och man kan väl summera isläget just nu med utgångspunkt Fiipstad:
Söder om Filipstad- Gå inte ut på isen!
Filipstad med omnejd: Vänta tills det har varit minusgrader i minst 3 dygn annars-gå inte ut på isarna.
Norrland- Kör på!
 
Som det verkar bli inför nästa helg så blir det säkerligen fredagen på Siksjön i Hällefors som blir min arena. En reglerad sjö som ligger i en köldhåla och isen har klarat sig skapligt. Och då det ska bli minusgrader till och med 2-siffrigt så skall det inte vara någon fara med denna tävlingen.
Men hur det blir lördag-söndag avvaktar jag med att svara på men som det ser ut nu så blir det något norrut.
För på lördag skall Västsvenska pimpelserien köra igång och på söndag skall Skaraborg ha sitt första DM. Men jag skulle bli förvånad om de gick att genomföra. Kankse Västsvenska då de ha lite bättre förhållanden men jag vet inte om alla isar försvunnit eller om de har klarat sig.
 
Men jag får avsluta med att önska alla ett riktigt gott nytt fiske-år och tänk på nu när det blir minusgrader igen att det blir halkigt då. Så kör försiktigt så ses vi snart.
 
 

RSS 2.0