Owe Wennerström Svensk Mästare i Havsfiske

Owe Wennerström från Göteborgs havsfiskeklubb blev Svensk mästare nu i helgen.
Owe fiskade mycket stabilt bägge dagarna och knep guldet före en av mina största favoriter till guldet. Sixten Dalbom som klådde mig på min sida dag 1 lyckades inte vinna sin sida dag 2 medans Owe lyckades med detta.
På 3:e plats blev Benny Johansson som lyckades spöa sin son Henrik detta året. Han får allt ligga i om han skall lyckas med detta i framtiden då Henrik visar kunnande i de flesta formerna av fiske. I somras tog han i Trondheimfjorden en håkäring på 592 Kg.
Mitt egna fiske i helgen får bli godkänt. en 12:e plats i detta sammanhanget är OK med tanke på att jag inte varit ute på liknande fiske sedan förra SM. Det tog 4 drifter innan jag hade min första fisk men sen släppte det och under en stund fiskade jag som jag aldrig gjort något annat. Sista 1,5 timme gick det sedan i stå och Sixten med flera seglade om.
Dag 2 var det ungeför samma senario men nu fiskade jag bra i början för att sedan dala ned.
Mycket rödspätta, skrubba och sandskädda med enstaka inslag av vitling, knot, piggvar och rötsimpa blev resultatet. Skåningarna var duktiga på rödspättan medans jag var bättre på de andra. Synd då att det inte var de andra som det var mest av i vattnet.
Helgen var dock mycket bra förutom stugan vi hyrt på Råå Vallar som först hade glömt att lägga ut nyckeln för att sedan ge os en stuga utan fungerande värme. Inte alls positivt med 4 minusgrader ute och inte mycket mer inne.
Ja man får väl härda sig inför vintern!

Havsfiske SM 2012

Åker i morgon bitti till Helsingborg för att fiska havsfiske-SM.
Verkar vara helt rätt att åka dit då det är mitt emellan busvädren som härjar såväl norr som söderut.
I morgen, lørdag 27.10.2012
TidVarselTemp.NedbørVind
kl 0–6 Klarvær. Gjelder for: kl 0–6 0 mm Lett bris, 4 m/s fra vest
kl 6–12 Klarvær. Gjelder for: kl 6–12 -1° 0 mm Flau vind, 1 m/s fra nordvest
kl 12–18 Klarvær. Gjelder for: kl 12–18 0 mm Flau vind, 2 m/s fra øst-nordøst
kl 18–24 Klarvær. Gjelder for: kl 18–24 0 mm Lett bris, 5 m/s fra nord
Søndag, 28.10.2012
TidVarselTemp.NedbørVind
kl 0–5 Klarvær. Gjelder for: kl 0–5 -1° 0 mm Svak vind, 3 m/s fra nord-nordøst
kl 6–12 Lettskyet. Gjelder for: kl 6–12 -4° 0 mm Flau vind, 2 m/s fra sørvest
kl 12–18 Klarvær. Gjelder for: kl 12–18 0 mm Lett bris, 5 m/s fra vest-sørvest
kl 18–24 Delvis skyet. Gjelder for: kl 18–24 0 mm Lett bris, 5 m/s fra sør-sørvest
Lugna vindar och kallt på söndagens morgon. HÄRLIGT !
Har även kollat in lottningen och får revidera min tidigare lista och välja ut 3 medaljkandidater.
Charles Fasth, Henrik Carlén och Sixten Dahlbom är tre troliga medaljörer. Får se hur väl det stämmer efter helgen.
För att jag själv skall lyckas skall jag först segra dag 1. Inte omöjligt men dag 2 blir det tuffast möjliga motstånd då jag får fiska i getingboet med flera av de tidigare medaljkandidaterna. Benny Johansson och hans son Henrik Carlén flankerade av Anders Henriksson och Niklas Kohlbeck som allihop kan ta vilken medalj som helst med sin rutin. De fiskar dock på samma sida bägge dagarna och kommer att fiska ner de övriga. Tror att Carlén går segrande ur striden men kommer ALDRIG att ge upp.
Glad att jag plockade masken i tid då det kom vintergrader som gör det omöjligt att plocka daggisar.
Har även beställt borstmask av Tomas som jag får levererade på båten. Så med Borstmask, Daggmask, Lysmask, Räkor och sill skall det nog räcka med beten. Får se bara vilken som funkar bäst för helgen. Det är ju bara musslor som saknas men det blir nog inte sådant fiske i sundet.
Kul att se i Svenstavik skall det vara blågrader så långt prognosen visar så snart får PEO och gänget ge sig ut på fruset vatten. Kanske även kan gå för Norsjöfiskarna ganska snart.
Matilda är hemma just nu innan hon åker till Spanien igen så jag hann få träffa henne en liten stund i alla fall.
Hon var ju i Åmål och fiskade i veckan som gick och har gjort en liten film om detta.

Program Skaraborg

Kommande årets fiskeprogram ligger nu inlagt på hemsidan för Kinnevikens Fritid. (länk till vänster)
I Programmet är allt inlagt utom Kinnekulleträffen då de ännu ej bestämt vilken helg det skall bli. De avvaktar Grums beslut om sin tävling så att de ej skall krocka. De är ju båda med i Vänerpokalen.
I övrigt är det mest förberedelser just nu. På Lördag och Söndag skall vi fiska SM i havsfiske i Öresund. En del mask har plockats men det kan nog behövas mer. Får hoppas bara att man hinner plocka lite till innan det blir för kallt för daggisarna. Matilda var ute igår och Trollade med Forshaga Sportfiskeakademi och fick 1 öring och en lax. Båda godkända 69 och 73 cm. Idag fiskar de Jerkfiske och Rebecka har redan jerkat upp 2 slempellar.
I Lördags var Albin ute med Evert (Henrik Jonsson) för att jaga riddare. Körde omkring i Dalbosjön men hittade först lite fisk utanför Naven. Lite jobbigt att åka på att filéa fisken då jag själv varken fiskat dem eller fick äta upp dem!
Flera trollare har varit ute i veckan med varierande resultat från bomfiske till fullt. Av respekt för de som lämnat in rapporter till mig så lägger jag inte ut dem här då det är vilda västern eller helt tyst i rapporteringarna inför träffen.
Glöm inte att ta rapporterna med en nypa salt då det är flera som kommer med missvisande information både innan, under och efter träffen. Kör på och ha kul när ni fiskar i stället. Själv skall jag ta en stund att knyta tackel och kolla på den gamle och havet som skall gå i repris nu på förmiddagen. Tacklena skall användas i helgens pillefiske i Havet där jag räknar med att plattfisken skall ha övertaget.

Anders Rotsen vann på Skalhamn

Idag har vi varit på Skalhamn vid Lysekil.
Undrade innan vilken typ av fiske det skulle bli. Hade lite tankar om att vattentemperaturen gått ned så att gyltor simmat ut och ersatts av torsk och plattfisk.
Dagen började med en regnskur som började när vi lämnade Lidköping och slutade när jag duschade.
Vi möttes upp vid 3 Älgar och for vidare till kusten. Väl framme riggades spöna och reglerna gicks igenom. Vi kortade ned fisketiden med 1 timma till 4 och utan utgångstid.
Jag valde sommarens fiskehörn då jag trodde att torsken skulle parkera där och stod och väntade på mina jig-försedda krokar. Efter några kast insåg jag hur fel jag haft och tänkte att nu är det klart med Rotsen och Challe som ångade inåt mot land alldeles själva och vi andra var kvar på öarna. För sent att ändra sig bytte jag till mete med mask och räka. Började långt ut för att fiska mig inåt med tanke på sprängstenen som käkar tackel.
Inga napp förrän man närmade sig sprängstenen tyvärr som vanligt. Fick en liten vitling och en torsk innan det började nappa gyltor. Ganska snart tog de större sänkena slut och jag fick börja fiska med lättare sänken.
I stort sett omöjligt att hålla full kontroll på tacklet med för lätt sänke och missade mer och mer napp.
I början funkade räkorna bäst för att efter en stund gå över på mask sedan tillbaks till räkorna igen.
Plockade ändå ihop 3,5 Kilo vilket var mer än vad jag trott skulle nappa med en vacker blågylta på 560 gram på topp. Detta räckte bara till andraplats då Rotsen sin vana trogen på denna sträcka återigen hade högsta vikten. Strax över 7 Kilo och Distriktsmästare. Grattis Anders!
I veteranklassen segrade Charles Fasth på drygt 6 Kilo strax följd av Lars "bagarn" Andersson och 3:a Branell.
3:a i seniorklassen kom Mikael Hjelm som vägde in dagens enda plattfisk som höll måttet. Fiskandes på snäckor "kubonger" som plockades direkt ut havet. Snacka om färskt agn!
Totalt sett en bra dag trots regnet.

Skalhamn på Lördag

Skall bli ett kustfiske-DM på Ramsvik Skalhamn på Lördag.
Blir intressant att se hur fisket är nu på höstkanten. Finns det någon gylta kvar? Kommer makrillen in? Är torsken på hugget? Vitling, sej och plattfisk, hur är statusen? Frågorna hopar sig. Har i vart fall förarbetat med daggmask som är på infärgning. Tar ju lite längre tid nu eftersom att jorden har torkats sedan förra användningen. Blir ju bra att testa lite  hur man gör bäst inför nästa helg då det blir havsfiske i Öresund. Kommer idag att knyta några spin-tackel färdigladdade med gummimask som skall testas på kustfisket för att se om de duger till Sundet med.
Vädret ser ju ut att inte bli alltför farligt då vi nu är härdade med regn i stora mängder.
Lørdag20.10.2012 kl 2–8 Regn. Gjelder for: kl 2–8 13° 2,1 mm Svak vind, 3 m/s fra øst
kl 8–14 Regn. Gjelder for: kl 8–14 13° 1,8 mm Lett bris, 5 m/s fra øst
kl 14–20 Regn. Gjelder for: kl 14–20 14° 1,1 mm Lett bris, 5 m/s fra sørøst
kl 20–2 Skyet. Gjelder for: kl 20–2 13° 0,3 mm Lett bris, 4 m/s fra vest-sørvest
Prognosen är tagen från YR.NO
Det ser ju inte kul ut med regn hela tävlingen men det handlar ju bara om millimeter.
Funderar om man skall ha med strömming över huvud taget. Lämnar jag det hemma så är det ju det enda de nappar på. Slår aldrig fel!
Var ju nere i sommras och testade tävlingssträckan men det är ju en helt annan årstid nu så det är ju helt andra förhållanden. Hoppas att det blir lite folk som kommer nu då det inte är några andra fisken som stör och kräftskivorna är över. 

Små rapporter

Får rapportera lite från andras fiske då jag själv inte har varit ute.
I veckan har det varit bra trollingfiske i Vänern. Ordentliga måsespel Norr om Kållandsö samt utanför Läckö.
Vid Löveråsgrundet har laxen och öringen samlat sig så att det ser bra ut inför Kållandsöträffen.
I Västra Silen är det fortfarande bra regnbågsfiske både ifrån båt och land. Fiskar upp till 7 Kg landas dagligen och stora mängder av 2-kilos fisk är vardagsmat. För landfiskarna är det bombarda-fiske som är effektivast med en lätt sjunkande bombarda som kastvikt. Nere i sundet är det massvis med plattfisk men även fisket efter torsk, vitling, knot och sill är mycket bra för tillfället. Götene SFK skall ut med Vandia snart och då blir det väl lite rapporter inför havsfiske-SM så man vet vad man skall inrikta sig på. Veckan som kommer får man koncentrera sig på dagg-maskar så att det finns så att det räcker både till kustfiske-DM såväl som havsfiske-SM. Kommer ju även att färga dessa maskar då det förra året var ganska givande med dessa gröna tingestar. Kommer även att knyta upp en hel del tackel så att det finns färdigt men det blir ju som vanligt Lördagsnöjet mellan tävlingarna att göra ytterligare nya då det aldrig är samma sak för var gång man är ute där.

Kust och havsfiske

Mitt i allt karp och löjfiske så skall man förbereda sig inför vårat kustfiske-DM som vi skall försöka genomföra den 20 oktober. Förra gången var det manfall och vi fick ställa in. Nu är alla kräftskivor över så vi får se hur många som anmäler sig till mig inför tävlingen. Det skall gå av stapeln på Ramsvik Skalhamn där det inte behövs några anmärkningsvärda grejer. Spö, rulle, sänken, krok och agn bestående av räkor,sill, musslor eller vanlig daggmask.
Gör gärna iordning flera tackel då det är taskig botten på sina ställen.
Den 27-28 anordnar Göteborgs havsfiskeklubb SM i havsfiske på Vandia i Helsingborg.
Ringde Tomas idag för en tur på fredagen men han var naturligtvis fullbokad. Är man Sveriges bästa skeppare så är man. Hade varit bra med en tur för att skaka bort all ringrost eftersom man inte varit ute en enda gång sedan förra SM. Inför året så vet man ju vilken skicklig skeppare Tomas är och att man får fiska på ett helt annat sätt när man åker med honom så det skall nog gå bättre än då. Challe hängde ju skapligt med men han gör ju sällan några dip. Ser på deras hemsida att det har varit ett grymt fiske därnere så vi får hoppas att det håller i sig. Ronja längtar efter att få äta plattfisk som är färsk så snart som möjligt. Det skall ju inte vara omöjligt när man åker med Tomas.
Hoppas bara att daggmaskarna går att plockas i stora mängder inför dessa tävlingar då jag håller dem som ett av de främsta betena till det salta fisket. Det har varit att det slagit både borstmask, räkor och musslor flera gånger.
Skall bli kul att få träffa havsfiskegänget igen men om det är några som kan rå på Benny Johansson och Henrik Carlen återstår att se. De har ju en ruskig rutin på detta fiske och är ute var och varannan dag på detta. Kanske skall det vara någon Skåning eller Hallänning som gör det?

Nya karpar på meritlistan

Var en tur till en gammal fiskebroder som köpt sig ett lantställe med en utgrävd damm på ägorna.
Dammen var inte alls stor men fisk fanns det. Tog matchmetet och fick fiska så grunt som det bara gick med 18-krok och pinkies. Fick snart svar på om de kunde nappa för det gjorde det för både Hjelm och mig.
De grannaste fiskar jag sett i alla möjliga färger. Man visste aldrig om det var en gul, orange, vit eller spräcklig fisk som nappade. Till och med fenorna var mycket vackra. Nästa gång blir det nog löjspöt med alla de minstaste grejer som jag har. Men kul var det för några av dem var lite större.

Markus Enström vann höst-träffen i Örebro

Landslagsklara Markus Enström från Dalarna visade var skåpet skulle stå i Örebro.
Ett friskt strömmande Svartå-vatten var inga problem för Markus som går från klarhet till klarhet.
Förra helgen säkrade han sin plats i Landslaget med en total andraplats efter segrande Stefan Holst.
Denna helgen bemästrade han Örebros silver.
För egen del föll jag på eget grepp. Ringrostig på löjan och träskallig. Jag vet ju precis hur man gör men ändå gör jag det inte. Började som vanligt att mäska upp en plats för bottenfisk men hade gjort iordning 3 löjspön.
Visste innerst inne att det inte var någon mening att lägga ut bottenmäsk då det strömmade mer än befarat.
På 7-metaren med 10 gramsflöte kunde man få en drift på ca 10 sekunder och då strömmar det för mycket.
Började med ett Borlängetackel med ett par ryck i betet och masken borta. Nytt försök men inga napp.
Tog fram 2,5 metaren för att se om det var någon fart på löjan och naturligtvis var den det. Problemet var bara att hinna med att fiska på mäsket som kontinuerligt matades i. Fick lägga i mäsket på platsen ovanför mig för att få det på rätt djup på min plats. Mosade på med detta för att efter första godisbyttan med löjmäsk gå ut på botten. Där var det stendött. Trimmade igång nästa bytta och gick tillbaks till löjorna. Tappade dock massvis och missade många napp. Vet dock vad för fel jag gjorde.Spöet är avkortat för mycket och blir då för stumt så att löjorna går sönder. Tafsen för lång och löjorna kan gå på sightseeing innan jag reagerar. Efter halva tiden slutade jag mäska och fick då löjan till att nappa bättre men missade/tappade fortfarande för mycket. Hela ån var full med löj så det behövdes inte koncentreras mer. Man spridde bara ut dem med att mäska i strömmen. Petade ändå ihop 5,6 Kg och ger mig underkänt för dagen. Men nästa gång!
Jag får väl vara lite mer seriös om jag skall kunna hävda mig då det inte är några blåbär man fiskar emot.
Markus vann ju på över 11 Kg och Challe 2:a på 9,6 3:a kom Tom Östlund med Jesper Dyberg flåsande i nacken.
I övrigt en fin dag med soligt väder och trevliga kamrater att fiska med.

Höstträffen i Örebro

Förbereder mig inför höst-träffen i Svartån Örebro i morgon.
Bundit upp lite löjkrok men hoppas ändå på bottenfisk. Beror helt på var man blir sittandes.Har varit en hel del ström i ån men har säkerligen lugnat sig då det inte kommit så mycket regn på säkert 20 timmar nu!
Morgonen var kall och det var återigen frost på bilarna. Det går åt rätt håll!
Lunsdagarn var här idag och bytte däck på den gamla bilen som han har tänkt att raca på isen med i vinter. Det finns ju bättre saker att ha isen till. Men i brist på annat så duger väl det med.
Har luskat lite angående Meken-fisken med yrkesfiskare och Länsstyrelsen och ingen tror på mal. Däremot har jag fått höra om flera som har fått karp både på spö och i näten och då är det inte de små karparna utan fisk på 2-siffriga kilon. Vore ju kul om det kom upp nån någon gång så att vi får se dem.

RSS 2.0