Nu börjar det!

Trots alla oroligheter som händer i världen så händer det positiva saker också.
Vintern närmar sig och på väderkartan blir det även blågrader i Lidköping inom en snar framtid. I alla fall om man kan lita på YR!
 
Har under senaste veckan fått rapporter av det glädjande slaget om att folk har kunnat beträda fruset vatten. Tankarna har ju den senaste veckan gått åt det varmare hållet av förklarliga skäl. Men innan detta skall vi ha en pimpelsäsong av det bättre slaget får vi hoppas och med de senaste rapporterna så ser man ljuset i tunneln. Resultaten har varit av varierande slag och rapporterna är från att inte fått ett enda napp till riktigt bra fiske. Men alla har varit saliga och jag har full förståelse för dem allihop.
 
För själv minns jag bäst min premiär för ett par år sedan då jag och Albin for upp till Tallsjön och var med på HD-cupen och att åka från gråväder hemma och få komma upp till 25 cm snö och lika mycket is och dessutom få några fiskar med under den 3 timmar "långa" tävlingen uppvägde helt klart att sitta i bilen i 6,5 timmar enkel resa!
 
Trevliga fiskekamrater och underbart väder gjorde att denna dagen är svår att sudda ut ur minnet och jag tror aldrig den kommer att göra det heller. Jag fick även som bonus denna dagen 9 rödingar som fick släppas tillbaks och det var inga problem med detta då man njöt till fullo under hela passet och önskade att det aldrig skulle ta slut.
 
Fick en trevlig bild från Anders Rimmevik som var på premiär uppe i Lycksele och visst ser det fint ut?
Rimmeviks premiärfiskar.
 
Nu har det även kommit några kommentarer eller händelser som indikerar på att pimpelsäsongen är nära.
Stange har kommit ut med listan på vinterns tävlingar och även hunnit med sin årliga flugfisketur efter regnbåge.
Greven har börjat munhuggas med att jag bor i fel landsände.
Rapporterna haglar om minusgrader och premiärturer.
Första tävlingen verkar bli den 29 Nov på Porfyrdammen i Älvdalen.
Annars är det 5 December som är premiärdagen i HDH-cupen. Enligt Stanges lista.
Så nu är det bara att hålla tummarna för att detta blir bästa vintern i mannaminne och jag väntar med spänning på att Knallens blogg skall vakna till liv igen.
För så länge Björnen är vaken sover Knallebloggen. Gammalt djungelordspråk i södra Sverige!
 
Men när ni åker iväg på premiären så tänk på att det är vinter och att ni kör försiktigt. Själv skall jag strax sätta på vinterdäcken så att jag kan ge mig in i leken.
 
Sköt om er så ses vi snart på nån is.

Fiskekryssningen 2015

Har snart landat efter årets fiskekryssning som jag for på för första gången i år.
Jag, Albin och Thörneling samåkte från Lidköping och det skulle bli en resa med föreläsningar inom fisket som huvudingrediens och ett möte med trevliga likar. Oavsett om man träffat dem tidigare eller inte.
 
Kvällen gick åt till mat, mingel och lite avslappnande drycker i egen takt och den var varierande men sköttes över förväntan. Buffén avklarades och sedan var det uppträde med Rock´n reelbandet med Nicka Hellberg på trummor. Trevlig kväll men orken tröt redan klockan 3 och det var ju långt tidigare än för många. Har ju varit mycket jobb och annat som har dragit ned på orken.
 
Men på lördagsmorgonen vaknade jag och tog en frukostbuffé och gick och vilade upp mig igen vilket även det var välbehövligt innan de mest intressanta föreläsningarna (för min del) kom igång. Men när väl alla medresenärer vaknat så kunde vi gå och äta middag och börja kolla lite på vad som fanns att se på och jag inhämtade lite information om lite resor som man kunde drömma om att genomföra någon gång och att ha lite lektyr att läsa om under de mörka månaderna.
Drömresor för framtiden?
 
Klockan 3 började havsöringsföreläsningen som gav lite information dels om fisket på västkusten samt projektet 8-fjordar som arbetar med att förbättra habitatet för våra prickiga vänner med lite matnyttig information om varför vattnet ändrar sig som det gör. Fick reda på en hel del som var nytt för mig som jag innan inte kunde förklara och nu ger en klarare bild om hur och varför vattnet ändrar sig på vissa ställen.
 
Efter detta var det en gös-panel med 4 duktiga gösfiskare som intervjuades av Nicka H och gav sin syn på gösfisket. Var ju bra att det inte blev korvstoppning utan man fick inblick i dessa 4 fiskares tankar om hur man skall fiska gösen.
 
Fortsatt kom Crister Sjöberg och visade en filmsnutt om hans senaste projekt Destination GTX som han har en båt på och arrangerar drömresor till i Indonesien. Ja just en sån resa man har läst om i fiskepressen och bara drömt om att få följa med på.
 
Nu skulle de lotta ut en sådan resa bland deltagarna på armbanden och man kan ju sitta kvar och vara avundsjuk på den som får åka dit tänkte jag och de började räkna upp nummer på dem som hade chansen. Men en efter en så var de inte på plats och de fick plocka nummer ur tomma luften och sista nummret de valde var just mitt.
 
Jaja tänkte jag. Jag kan ju vara med men det finns ju inte på den här planeten att jag vinner ändå men jag får göra ett tappert försök tänkte jag. Martin Falklind talade om att vi behövde inte gå lottlösa från detta utan alla hade vunnit ett pris. Härligt att få ett pris och jag får ju stå närma till den lycklige krake som får åka på denna resan tänkte jag. Men nu skulle det bli frågesport!
 
Frågorna kom en efter en och de passade mig bra och när de ropade ut att det var sista frågan så låg jag riktigt bra till men jag tänkte att jag faller nog på målsnöret ändå. Men när alla retligt nog missade sista frågan så började prisutdelningen och när de 4 sista ropats upp började händerna skaka och man insåg det faktum att jag faktiskt hade vunnit resan. Jag har nog aldrig blivit så tyst tidigare för jag fann inga ord för hur jag kände. Jag skulle få fiska Giant Travelly i Papua Guinea i Indonesien!
Så här kan det se ut där jag skall fiska till våren.
 
Fick information av Crister på Solid adventures om hur det skulle gå till och vad man behöver tänka på och det viktigaste är flera former av solskydd och riktigt bra solglasögon. Annars står de för allt därnere. Fiskeutrustning är ju inte något som jag har som klarar av detta fiske och det är ju tur att de står för den på båten.  Fisket kommer att utgå ifrån båten ovan men de har småbåtar som de kan ta sig närmare reven så att man kommer åt travellyn från de bästa sidorna. Spinnfiske med poppers är det vanligaste där man skall veva och rycka som en galning och reta upp dem så att vattenytan exploderar när de hugger.
 
På båten finns det 4 guider som skall se till att vi får det bra. 2 kockar skall sköta maten . samt 2 kaptener på båten. Fisket sker oftast gryning/skymning samt när det är "tide" alltså tidvattenströmmar som får fisken att bli alertare och lättare att komma i kontakt med. Som bifångster vid popperfisket kan man även få Spansk makrill, snapper, grouper Napoleon wrassie och humphead parrotfish. Det kan även bli jigfiske från moderskeppet efter GT och dogtooth tuna bland annat och man kan även ut och vada på plattreven och flugfiska efter GT, Bluefin Travelly, Bonefish mm, mm så det låter ju inte som kattskit precis.
 
Har väl inte riktigt landat ännu att just jag skall få åka till detta ställe som är det enda o-exploaterade platsen kvar på jorden som kan erbjuda detta fisket. Så redan vid tanken på hur fisket skall bli så har jag smått träningsvärk i både armar och rygg. Har även insett att jag får bli stammis på gymmet i vinter för det räcker nog inte att bara svarva is för att orka med detta fiske. Man har ju sett på filmerna som Sten-Gunnar Steénson har förevisat när han och Bernt Olsson varit iväg runt om i världen. Och när det emellanåt måste vara en som håller kvar fiskaren i båten eller någon som hjälper till att lyfta spöna så förstår men att det är ett ur-grymt fiske som väntar.
 
Men snart så landar man och kommer till sans igen för så trött i kroppen jag är nu var det länge sedan jag var. Och då har jag bara tänkt på det. Men om det är någon som har bra information om hur man kan förbereda sig bäst får ni hjärna hjälpa mig. Att jag måste träna upp armar och rygg tvekar jag inte en sekund på men hur gör man det bäst? Jag har ju bara ett halvår på mig och jag ser ju inte ut som Hero i gladiatorerna precis. Kom gärna med förslag och då seriösa så att jag inte kommer hem i gipsvagga från resan.
 
Har lagt en länk till Solid Adventures på sidan om i vill se vad jag ska göra.
 
Annars får ni ha det så gott så länge så ses vi snart.

SM i havsfiske 2015

Helgen som gick avklarades SM i havsfiske från Råå söder om Helsingborg.
Och för dem som inte är invigda i detta så går det till på följande sätt.
Man får fiska med 1 spö åt gången och inga andra spön får vara tacklade samtidigt. 2 krokar får användas och det är uteslutande släpmete i olika former som är vinstgivande. Alla beten är tillåtna och man fiskar efter utvalda arter som ger varierande poäng. Inga minimimått men en båtkapten som registrerar varje fisk och återutsätter fisken snarast. Bra regler då ingen har tid eller orkar att ta tillvara på fisken första dagen då den säkerligen skulle bli skämd till dag 2. Vill man spara matfisken så får man naturligtvis det, och det gör de flesta dag 2.
 
Förberedelserna börjar direkt efter anmälan som brukar vara någon månad innan SM:et med att sätta samman fiskeutrustningen och binda tackel. Ett gäddspö på 7-9 fot duger fint då det inte är några större djup att tala om i sundet och oftast behövs det inga sänken över 200 gram. Oftast under 100 gram. Haspel eller multiplikator går lika bra om man kan kasta med en multirulle. Tacklen knyts  med linor mellan 0,30 och 0,50 mm nylon eller fluorocarbon och förses med krokar i storlek 6-3/0 i olika former. Tacklen pryds med pärlor och lockskedar oftast i form av en spinnare som skall locka dit fisken och vissa tackel pryds med en jig strax ovanför kroken för att reta lite extra.
Tackeltillverkning.
 
Att använda som bete är det vanligt med räka, sill, musslor men det allra vanligaste är nog borstmask som kan köpas på de flesta båtarna i sundet om man inte åker över till Danmark själv. Borstmaskarna kan liknas vid en jättebloodworm med griptentakler i framkant som kan nypas rätt bra om man har otur. Själv föredrar jag daggmask som fungerar riktigt bra och inte bits. Vissa dagar så är de effektivare än borstmasken med. Särskilt de färgade som blir helt grymt äckliga för ögat då det är maskar i 15 cm längd som bara lyser. Men denna gången fick jag åka utan då det var för kallt för dem att krypa upp i daggen.
Borstmaskar som är mumma för plattfisk.
 
På båten lottas man till en plats man kan göra till sin egen i alla fall för en stund. För 2 gånger skall man rotera och byta plats med sina konkurrenter då det skall vara lika för alla med platsen då det finns fördelar och nackdelar med alla platser. Vissa kan man kasta längre ifrån och man kan då fiska en längre sträcka innan man måste veva upp och kasta om.
 
Mitt startkit för att fiska i Öresund.
 
Vi for iväg till Norra hamnen utanför Helsingborg och började med skrubbafiske. Startade med en riktig rivstart och hade 6 stycken i första driften. Hade nog dragit 4 innan grannarna började få något. Fortsatte sedan med detta och fick ihop hela 22 stycken innan vi skulle byta fiskeplats och även plats på båten. Man flyttade endast 2 platser i första flytten och det blev en marginell skillnad för min del då bägge var i stort sett midskepps.
 
Andra fiskepasset blev ut efter rödpätta och annat och ganska snart började det trilla in den ena rödspättan efter den andra. kom även upp lite sandskädda, knot, torsk, vitling, kolja och det var 100% mete som gällde. Att det var en hel del som var vana vid detta fiske kunde man ganska snabbt se och att försöka mäta sig med dessa kan ju knäcka vem som helst men jag höll skapligt jämnasteg med många av dem och petade första dagen ihop 57 fiskar vilket normalt sett brukar vara ett kanonresultat men denna lördagen var det riktigt bra fiske och de som vann hade över 80 fiskar. Men jag är ändå helt nöjd med min insats och hade ett riktigt kul fiske.
 
För de andra i laget hade det gått ungefär likadant och vi var ganska ordentligt distanserade av de rutinerade rävarna men vi var ändå inte sist. Men att man på 29 man fick upp 1600 fiskar på en tur är ju inte fy skam det inte. Och de flesta fiskar simmar fortfarande i havet då nästan alla returnerades. Men förhoppningarna inför söndagen var ju ordentligt upphöjda nu för då skall vi ju fiska upp fisken som skall med hem också!
 
Dag 2 Söndag
Upp och iväg till båten som väntade i hamnen och direkt ut till norra hamnen. Nu har man väl fått in swingen och kan vräka upp dessa fiskar så att det skummar om ytan tänkte jag men efter första passet hade jag bara fått ihop 3 stycken skrubbor. Och det var många som hade nollat då de inte alls var i stöten denna dagen. Ut och fiska på lite större djup och vi började få lite fisk men det var inte alls som på lördagen utan mycket trögare. Det kändes redan i hur de nappade för det var inte alls lika ordentligt sting i nappen som under lördagen. Fisken mer smög sig på och kanske de bara satt där vid ett lockryck.
 
Vi fortsatte iväg till ändå stölrre djup men nu var strömmen alldeles för stark och det var omöjligt att känna botten om man inte satte på 400 grams sänke. Men då var det inte kul att fiska för det blir för mycket för
de spön som användes. Så söndagens fiske blev en liten flopp och jag bröt även av ett spö. Men i alla fall kunde jag glädja mig åt att få en fin knot på hela 420 gram men även den simmar kvar i havet. En så fin fisk skall man bara inte dräpa.
420 grams knot
 
Men hela helgen kan summeras som en härlig helg och jag rekommenderar fler att deltaga för det är ett underbart trevligt fiske och inga konstiga grejer behövs för att utöva detta fiske. Men det är ju om det är någon som vill arrangera nästa år då Kinnarp aviserat att de lämnar arrangemanget till förfogande för den som vill arrangera nästa år. Men det vet vi först nästa år om det blir något. Men annars åker jag nog ner ändå för det är ju riktigt kul detta. (nästan lika kul som pimpel)
 
Får även gratulera Henrik Carlén som dagen till ära avslutade med att fånga en bergsskädda som sista fisken. Den ingick inte i tävlingen men det var den första jag fått se så det var kul ändå.
Henrik Carlén med en bergsskädda.
 
Nu skall grejerna sköljas av och arkiveras till nästa gång och vintergrejerna ansas färdigt. För de som vill se resultaten från SM:et får ge sig till tåls då de ännu inte har kommit ut. Men det är ju ingen brådska för det är för sent att göra något åt det. Men nästa gång så!
 
Sköt nu om er allihopa så ses vi nästa gång. Kanske på en is nära dig!

RSS 2.0