Matmässa på Läckö

Det kommer att bli en matmässa på Läckö den 7:e Juli.
Lidköpings SFK kommer att ha lite barnmete mellan 11 och 16 så att barnen får testa hur det är att prova den ädla konsten att meta. Kanske även det finns någon god mat att prova på när självaste Mannerström är i farten vid en kockduell. Kolla in programmet på länken.
http://www.vastsverige.com/sv/lackokinnekulle/products/130627/Matmarknad-Lacko-Slott/
Lidan har för övrigt lagt sig igen och klarnat så att fisken börjat röra på sig igen.
Kommer nog inte att bli något för mig i helgen då det är jobb och konfirmation som skall sysselsätta mig.

Lidköping ligger i Indien

Dagarnas regnande som har varit har nått ned till Lidans mynning.
Lidan liknar mest Ganges men kan nog jämnföras med att Ganges är ett källvattenflöde på Hardangervidda.
Stark ström och svårfiskat för tillfället men fisken finns där, Jag vet det. Men det är ingen större mening att fiska just nu. Man får låta vattnet vara ett par dagar så att det får lägga sig en hel del innan nästa test skall göras.
Javisst kan det hända igen innan SM-tävlingarna går men i dessa mängder händer det ju bara nån gång vart 5:e år.
Minns ju Lidan Open för ett par år sedan då det var bra nappe första dagen men regnade hela tiden. Dag 2 kom vattnet ned och det var i stort sett ofiskbart med flera som nollade. De kunde inte hålla botten med 60 grams päronsänke så förstår ni hur pass mycket det strömmade då det till och med kan bli upp-ström vid vissa väderväxlingar.

Morgonpass på D-sektionen

Tog ett morgonpass på D-sektionen för att se om det blev någon andradagseffekt innan frugan åkte till jobbet.
Tog 1 Kg braxkung i hinken och for ner. Det var mycket fisk i vattnet och jag började igen utan att förmäska. Fick inget i första driften så vid andra så la jag i en golfboll med mäsk. Napp direkt och en björkna fick syna nätet. Nästa drift en liten braxen. Det steg upp mycket bubblor från botten så det fanns allt en hel del där nere. Mörtarna var som bortblåsta från gårdagen, endast några i Järvträskstorlek kom upp. Mestadels småbrax och småbjörkna men i slutet kom den stora mörten tillbaks samt några lite större braxar. Dock inga A-braxar. Haded även på något större som inte ville visa sig och klev av efter en halvminut. Det var inte Mekenfisken utan en fisk mellan 1-2 Kg. Resultatet blev ungefär samma som igår men nu var det mer brax och björkna än mört. Fick även en abborre och kom att tänka på att om ett halvår så sitter vi äntligen och pimplar igen. Och om ca 9 månader så är det påskpimpel i Jämtland igen. Ja tiden går fort när man har kul.

6 minuter torrfiske på SM-sträckan

Tog en sväng ned till Lidan för att testa D-sektionen inför stundande SM-tävlingar den 11-12 Augusti.
Sträckan skall jag försöka regera på när lag-SM äntligen går på hemmaplan.
Tog det överblivna mäsket från senaste DM-tävlingen som frysts in i 2 godislådor och blandade upp det med 1 Kg Lake Hemp från Swedbait. Lake Hemp är ju ett mäsk som fungerar till mörten då det är skapligt med hampa i det. Trimmade upp blandningen med 2 småburkar majs eftersom sträckan bruka hålla god mängd med mört i skaplig storlek. Fuktade upp mäsket hemma och for iväg och satte mig mitt på sektionsdelen. Vänster om busken för att vara exakt. Planerade att endast köra med 7-metaren idag då det brukar funka just här på mitten. Testade först att fiska helt utan grundmäskning för att vid andra utlägget se till att det kom en boll vid varje utlägg. Bollar stora som golfbollar så det blev som underhållsmäskning från början. Strömmade skapligt med utåtgående vind och ganska klart vatten med Lidan-ögat mätt. D.V.S mycket grumligt för Jämtarna. Efter 6 minuter kom första nappet distinkt av en mört i skapligt format ca 2 hg. Sedan rullade det på med napp i varje drift. Mörtarna stod i kö för att nappa på maggotarna. Efter 13 minuter kom första lilla braxen för att fortsätta med mestadels mört. Efter drygt 2 timmar kom första skyfallet och jag tog en liten paus intill Mekens vägg under 5-10 minuter då det kom väldigt mycket nytt fiskevatten uppifrån. Efter pausen var det fler braxar men det funkade inte med större maskar idag. Röda maggotar och småmask var melodin för dagen. Testade 20 minuter i sträck med större mask men fick nästan inte napp över huvud taget. Så fort det byttes till mindre grejer nappade det på bumsen. Innan nästa omgång med hälleregn så plockade jag ihop grejerna och tömde nätet. Inget överdrivet men det var drygt 10 Kg fisk bestående av mest mört, några braxar och ett par löjor. Kul att se skådespelet som pågick under ytan under tiden då det var många fiskar som passade på att käka frukost medans jag metade. Mest Gös och Asp men även någon gädda var uppe och mumsade bland vitfisken. Såg bl.a en gös som missade en björkna strax till vänster om mig men björknan blev ganska skadad av gösens utfall med ett ordentligt köttsår framför stjärtfenan. Såg när fisken kvicknade till efter en stund och simmade ut i Lidan med ett sår som syntes även när fisken var 20 meter ut. Var även en fisk som jag inte hann se vilken art trots att den gjorde 2 utfall med bara ett par sekunders mellanrum. En fisk på styvt 5 Kg som antingen var en Asp eller en Öring. Av den mytomspunna "Mekenfisken" blev det ingen kontaktmed, men det kan bli ett litet test i morgon bitti igen för att se om det blir någon andradagseffekt att tala om. Kanske tar med spinnspöet också för att få en fight med någon av predatorerna.

Charles Fasth Distriktsmästare

Charles Fasth blev Distriktsmästare igen efter  segrar i de 2 första deltävlingarna.
Segern idag med över 11 Kg i ett knepigt fiskat Lidan.
Satsade själv på braxen men skulle testa nytt mäsk (för mig). Braxkung röd från Swedbait skulle vara stommen i mäskningen för att locka fram guldbraxarna. Tog 4 Kg och överfuktade det och lät det stå.
 Vid lottningen drog jag mittplatsen på sektionen med Charles och Håkan till höger nedströms och Pierre och Askolin uppstöms åt vänster. Laddade upp Daiwaswinget 9 m ett 7 m och ett 5 m samt ett löjspö. Eftersom det blåste skapligt tog jag även fram matchspöt för att kunna fiska lättare på mäskplatserna om det skulle blåsa för mycket. Lånade Challes såll och försökte sålla det överfuktade mäsket och det tog sin tid. De sista klumparna var som degiga handbollar så jag la i dem med sensas bream 3000 torrt och smulade sönder dem. Till slut gick det igenom sållet. Hade som plan att säkra upp en plats på 5:an om det skulle skita sig med 7 och 9.
Mäsksignalen gick och 3 Kg braxkung for i till långspöplatserna med 2 liter casters iblandat. På 5:an lade jag endast 2 små trimmade bollar eftersom det kunde ju även bli mört. Starten gick och det nappade en hel del men bara små draganden i betet. Challe fick naturligtvis första fisken medans vi andra fick vänta lite. Efter en brax en björkna en snoris och en mört blev det lugnare på min plats, Challe fortsatte dra. Fick lite ströfisk men det kom in så mycket löja att det var svårt att komma till botten. Vägrade i det längsta med att använda löjspöt men till slut gav jag det en chans. Fiskade helt omäskat medans fisket lugnat sig för grannarna. Fick 37 löjor innan Challe plockade sin första på T.A.P. fick 5 till innan det drogs handbroms i löjstimmet. Gick ut igen på 7:an och fick ett par braxen till men de nappade lika knepigt som innan. Endast 3-4 braxnar nappade som de skall men det var likadant för allihop. Inte ens när man klippte ned mask i mäsket tände fisket till . Samma med loosfeeding av maggot. Ingen större respons men det kanske inte var mer fisk i vattnet förutom löjorna som periodvis var överallt.
Ingen var dock sugen på att fiska efter dem men man skulle kunnat förbättra resultatet om man fiskat löj hela tiden.
Har ju tänkt på att man skulle säkerligen vinna hela serien genom att fiska löja varenda gång men det finns ju roligare fisk att fiska efter. Lysmasken var inte så effektiv som den brukar vara men ett par braxar blev det på dem ändå. Summa summarum så blev jag inte fast för mäsket, casters har ännu inte gett mig något kanonfiske. Fast det funkar ju för andra. Fisken ville ha små beten idag. Gärna flera små än en stor men det är ju ingen nyhet.
Resultaten idag:
1 Charles Fasth 11 Kg
2 Tomas Leijon 7820 g
3 Håkan Wallig 7520 g
4 Thomas Askolin 6,5 Kg
5 Pierre Eriksson 3 Kg
Nästa deltävling är först i Augusti eller September och kommer att gå i våran kära Göta Kanal
Nästa fiske för mig blir nog i saltvatten. Kanske nu i helgen när vi skall hämta hem Ronja som fått en minisemester med moster Lisa.

Heja Sverige!

Ikväll är det dags för våra fotbollslekande landslagsmän att ta sig an England i grundspelet.
De får väl ta med sig att ingenting är omöjligt som allas våran Dalmas sa eftersom de slår ur underläge men har ett bra lag som måste höja sig ett par snäpp sedan förra matchen. De får väl helt enkelt göra som Daniel Blom under EM i Polen förra året. Första dagen fiskade han helt enligt planen som satts upp av lagledningen och placerade sig bland de sista. För att dagen därpå visa revanschlust och fiska så som han själv vet att han är bäst för att ta en stadig sektionsseger med utklassning som följd. Ja det ekar ännu i mete-Sverige efter denna segern men det är nog inte hans sista i stora sammanhang. Hade varit kul om han hade kunnat åka med till SM som gick i Göta Kanal där Stormen segrade med 2 st 1:or. Nej för egen del så blir det bara att snyta näsan, plocka en massa mask och gå ut och dominera på Söndag. Det kommer ju regna en del mer än jag hoppats på men det kan ändå bli skapligt fiske. Jag är ju ändå en inbiten optimist! Om strömmen inte tilltar så kan det bli braxenfiske av det bättre slaget annars blir det nog mört som bestämmer takten vid vårat andra DM. Hoppas bara att det inte blir T.A.P-fiske för då får jag ta till plan B och köra push-ihop med en kortare lina till 9-metaren för att sedan skjuta in spödelarna så att fisken kan landas innan den får höjdskräck ett par meter upp i luften. Det är ju levande invägning.
Hoppas även att den gode Hjelm kommer ner och fiskar så att han får prova på detta fiske med.
Ses på Söndag

Vit helg

Det är aldrig bra att ta en vit helg. Att låta bli att fiska och heller inte dricka sprit är ingen bra kombination. Insidan blev gul/grön. Får se till att krya på mig tills på Söndag då det är DM 2 i Lidan på vass-sträckan nedanför Hamngatan 4 . Det har ju varit flera tävlingar där under våren men brytafisket har uteblibit. Javisst har segervikten kommit upp i 24 Kilo men det var på andradagsfiske. Hoppas att det håller upp med regnandet fram till Söndag så kan det nog bli bra ändå. Lördagen skall det komma lite regn men det skall nog inte ställa till för stora problem då det inte skall vara några större mängder. Sista tävlingen innan sommaruppehållet och en platssiffra som verkligen behöver förbättras.

Städdag

Man får ju passa på med en städdag i butiken när man väl får en ledig dag.
Hittade en massa prylar som varit borta en tid och fick uppsatt mycket på väggarna. Man hinner ju inte med under öppet-tiderna att göra detta så nu ser det bättre ut.
Får se om det blir något fiske i helgen. Det får Ronja bestämma om hon är sugen eller ej.
Kanske åker och kollar på kvalet om lusten faller på. Annars blir det en vit helg.

Pierre Eriksson tog SM-guld

Pierre Erikson formligen sopade banan med oss andra när Skaraborg hade DM.
Eftersom vinden ställde till med högform flyttades tävlingen till potatislagret. En plats som man kan både älska och hata. Ena gången är det som att pimpla på Lersjön i Filipstad för att nästa gång liknas vid att vara på Ramsviks klippor och pumpa Berggyltor. För det o-invigde får man förklara alternativ 1: Sträckan är i stortsett öde och verkar rotenonbehandad under en lång tid. Rotenonen har inte haft full effekt eller det har slarvats vid besprutningen och några få stackars rackare har kunnat gömma sig undan indiangiftet och nappar på kroken. Alternativ 2: Man släpper ner en agnad krok väntar någon sekund innan man får en hästspark i spöet och pumpar upp fisken med stor möda.
Vad väljer man då av dessa? Naturligtvis satsar jag på alternativ 2. Eftersom jag drog en låg siffra så sitter jag ju bra till med 3:e platsen ovanför trädet. Detta träd brukar ju husera fina färnor, och stor braxen finns det ju skapligt med så betesvalet blev lätt. Majs och mask kommer att användas flitigt. Sagt och gjort match spöt agnades med mask för att pröva på andra sidan Tidan. Svårt att lägga ut med betet kvar på kroken då det är lite för djupt för detta fisket. Speciellt eftersom man har en ganska hög vall bakom sig som gärna kroken fastnar i vid utkast. Efter flera försök och ett par missade napp gick jag över till 9 meterspöt, agnade med mask toppat med ett majskorn. Napp direkt men bom. Fisken hade lyckats skal bort masken men majsen satt kvar. På med ny mask och flötet dök direkt. Första björknad var landad. Arterna varierade mellan snorgärs, mört och björkna men när jag fått 3 st små färnor tänkte jag att det bara var en tidsfråga innan de stora var där. Det var ju ingen som fick något vidare på¨hela sträckan förutom Pierre som nu satt på plats 2. Han fiskade med bottenmete och maggot så jag testade jag med men då slutade det att nappa. Fisket avtog för min del men Pierre fortsatte att plocka småfisk på botten toppat med en bättre braxen. Han fick även en gädda som tog snorgärsen som redan satt på kroken. Den hade ju inte gällt oavsett eftersom gäddan inte räknas i tradmete och heller inte eftersom den tog på snorgärsen. Men det behövde han ju inte då han ändå blev tveklös segrare idag. Bra jobbat!
Pierre fick ihop 2,6 Kg medan jag själv blev 2:a på 1,3. På tredje plats kom Ahlstrand från Järpås.
Lidköping segrade i Herrseniorlaget.
Bertil Wiik vann sin klass på 1 fisk 1,3 Kg
Men i övrigt får jag säga att Jag har aldrig tidigare haft så många napp på denna sträcka utan att få upp dem.
Sensas Open i Lidan vanns av Mikael Tono fiskandes för Splash med 2st 1:or och totalvikt 16 Kg Högsta dagsvikten kom upp idag på 24 Kg så det var ju god andradagseffekt då gårdagens segrare hade 8 Kg
Nästa helg är det ju landslagskval igen så då får jag förbereda mig istället för DM veckan efter.

RSS 2.0