Mete-SM närmar sig

Nu börjar det bli dags att toppa formen i mete.
Trad-SM går av stapeln i helgen i Tranås med vårens Svartån som arena. Hur det nu kommer att gå med nappet kommer att bli intressant. För alla som var med på INT-SM i våras minns säkert att det inte nappade allt för frekvent. Nu är det ju skillnad mellan trad och Internationellt mete med den faktorn att Int-tävlingen mäskas det och det ordentligt. För vattnet är inte ett vant mäskvatten? Skillnad på många vatten som har en andradagseffekt med mer och hungrigare fisk som bara står och väntar dag 2. Men inte här. Fisken finns men är svårflörtad. Nu har det ju (pust) varit värme ett tag och fisken borde ha kommit igång och äta ordentligt. Många kommer nog dit med kluvna sinnen, så även jag. Kommer det att nappa och i så fall på vilken metod. Vid fötterna, i mitten eller motsatt sida? Om det är på motsatt sida, är det då matchmete eller bottenmete som gäller? Kommer det att vara löja i vattnet? Hur är det med strömmen efter skyfallen?
 
Nej bara att göra som vanligt och köra på. Blir nog 5-7-9 meters, Matchspö och bottenmete toppat med något löjspö. Sedan får det vara mer än nog. Djupet på fiskesträckan är oftast 1-3 meter med någon djuphåla längre ned. Stövlar kommer att tas med då det under vårens SM var söligt i marken som var full med rötter. Får se om vattnet sjunkt undan sedan då eller om det är söligt nu med. Skall även bli intressant att se hur de har lyckats med röjningen i och vid vattnet. Hoppas i vart fall att det blir kul.
 
Vårat lag består av 2 delar från INT-tävlingen i form av de bästa poängplockarna i våras samt Albin och den förlorade sonen som skall göra en formidabel comeback på tävlingsarenan på söndagen.
 
Någon annan som är ute och förlustar sig är Thörneling som scoutar vatten så det står härliga till Norrut. Troligtvis för att veta mer än oss andra under påskpimpeln. Intressant att se mörtviken i Hammerdal på bild. Den är nog precis som jag föreställt mig med klungor av växter lite här och var.
Mörtviken i Hammerdal där vi kan sätta Andersén i karantän innan tävling.
 
Var förresten ute på släktträff på Dyrenäs vid Vristulven och sprang på en varningsskylt som man borde kopiera och sätta upp på arbetsplatsen:
En allt vanligare skylt såväl på landsbygden som på arbetsplatserna.
 

Game Over

Allting har en ände utom korven som har 2.
Så nu har  i alla fall änden på semestern kommit fram och tiden går ju fort när man har kul. Har väl ingen större hunger efter att återgå till arbetslunket men man får ju se att det är bara 52 veckor kvar till nästa semester så man är ju 4 veckor närmare nu än när man började semestern!
 
Tog en sedvanlig tur till Astrid Lindgrens värld i Wimmerby. Såg inte röken av vare sig far eller son Ankarberg någonstans men de var väl ute och slipade in pirkar för glatta livet i solgasset. Som vanligt där var det fullt tryck med bra underhållning av hög kvalitet men man fick lite funderingar under tiden man satt på föreställningarna. Om man nu skulle byta ut karaktärerna på vissa utvalda ställen. Hur skulle det se ut då?
När man satt på Katthult kunde jag se Anton bytas ut mot Jörgen Storm som efter detta skulle sätta fart efter Oskar då han fått fullt med vatten i hela stöveln eller en råttfälla över tårna. Practical jokes i den högre skolan.
Kajsa kavat skulle ersättas av Lotta Engvall för hon kan ju också själv. Blir hon visad en gång så funkar det med en gång.
När man kommer till Mattisborgen så blir väl Lovis ersatt av Matilda då hon nu har blivit petad från att vara mest lik Ronja av lillasyster.
 
 
2 stycken Ronjor på samma bild.
När det kommer till Skalle-Per så var ju första alternativet just Greven av Sade alias PEO. Men efter lite fundering gick det över till Steve Björk från Norsjö. Skalle-Per går ju lite slitet och Steve har ju fått skotta snö i 9 månader om året i 50 år så då fick det gå över till honom.
Mattis blir nog Snygg-Lars. Detta för att man aldrig vet vad som kommer ur munnen på honom.
Lilja får ta rollen som Knotas trots att jag inte vet om han kan sjunga.
På Junibacken förundrades man över Abbe som höll på med än det ena och ån det andra så den rollen fick Daniel Ahlgren med sin alltjänst. Lång och gänglig är han ju också. Några kivandes systrar kunde jag inte komma på men var det inte ett par systrar från Svegtrakten som höll på för ett par år sedan?
Vilken roll jag själv skulle ha? Välj själva.
 
Ja som ni förstår så satt man och funderade lite blandat när man satt i hettan i parken och det kanske var nära att koka över så på kvällen for vi hem så att vi skulle få svalka av oss på hemmaplan som Grande Final. Testade först Villabadet utanför huset i Vänern men där var det bara 2 cm varmt då det varit fel vindar så vi drog iväg till Vristulven i stället dagen därpå och där var det 4-6 cm varmt. Fanns ju en hel del varmfläckar i vattnet men det gick ju att vistas där i alla fall.
Vristulven at summertime. För de som minns så har det gått ett pimpel-SM här.
 
Helt isfritt var det med en vattentemperatur på 23 grader. Var till och med ute och simmade för att leta nya pimpelställen. Man ser faktist lite mer av hur botten är då isen inte är i vägen. Gick sedan en sväng med Ronja längs med kanten för att lära henne lite om hur djuren i vattnet trivs bl.a blåmusslan som bara trivs i friska vatten. När vi gått ett 10-tal meter från stranden säger Ronja helt plötsligt att - Pappa, den där damen pratar med dig. Tittar då upp och ser en dam som ber mig avlägsna mig då det är privat!!! Hade ingen aning om att vattnet kunde vara privat för jag var ju inte inne i trädgården precis. Gick därifrån för att inte förarga denna överklassdamen som säkerligen har sina egna regler på allt. För hennes hund var ju innan inne på badområdet där det är hundförbud och torkade röven mitt på badplatsen. Det var faktiskt första gången jag sett en hund hasa sig framåt med röven i backen. Vintertid är väl sjön deras privata med då det ser fördjävligt ut runt deras brygga med golfbollspaket utspridda runt bryggan och golfbollar liggandes i hela viken. Förra vintern plockade jag själv upp 28 golfbollar som slagits ut ifrån deras brygga. Är helt säker på det eftersom de inte verkar vara speciellt duktiga golfare då många bollar landar redan 5 meter ifrån bryggan för att sedan rulla ut över hela viken.
Men det är väl en överklassfamilj från gräddhyllan i Skövde som är utsända av Rosenkvist för att så split i dem stackare som inte har någon semester kvar för att knäcka dem till fullo.
Men jag är tuffare än somliga tror som Mowgli hade sagt så jag skall komma igen. Nu stundar tradmete-SM i Tranås där man i alla fall har varit en gång nu i och med Int-metet i våras. Är ju inte samma förutsättningar nu och man får hoppas att fisken är mer nappvillig än den var i våras. Debatten om avlivning av fisk blossade upp igen på metetorget och det är synd tycker jag. Låt arrangörerna i området bestämma hur och när det skall fiskas innan tävling för de vet bäst hur vattnet beter sig. Är ju inte ett vatten som är det andra likt. Att de nu skall ha en Mäsktävling där 2 veckor innan trad-SM tror jag själv inte kommer att påverka ett enda dugg. Det finns så pass mycket fisk att mäsket är borta dagen därpå. Man kan ju tro att det finns lite fisk där då flera nollade under INT-SM men det är bara att de är svårflörtade, eller i varje fall var det under SM-helgen. Själv fick jag endast 7 fiskar på 8 timmar under SM:et men det behöver inte vara mer för att avgöra en tävling. Nu tror jag själv att det kommer att vara mycket mer fisk som är i nappatagen men man får ta med sig lite fjollgrejer ändå. Men mask är ju det första jag gör i ordning på för jag tror att det är det som gäller. Får man en skaplig plats så kan allt hända!
 
Augusti månad är annars en hektisk månad för en sportfiskare. 2 SM samma månad och om jag inte missminner mig så är det ett DM i INT-mete och ett i kustfiske så det blir nog att ligga i.
Kommer nog att fara iväg till karpsjön för att se om det går att lura upp någon där eller om det är kört. Kan ju inte för mitt liv tro att det är det men man vet ju aldrig. Får jag upp någon transporterar jag över dem direkt till lilla dammen för reproduktion.
 
Nu är det bara 3-4 månader innan det riktiga fisket sätter igång. Förbereder mig mentalt och kanske det även blir fysiskt också så man skall klara av påfrestningarna ute på isen. Man har ju sagt det så många gånger att till nästa år, då skall jag försäsongsträna. Men precis som Magnus Uggla sjunger i -Jag skall bli bra, så tar  man andra versen med och säger - i morgon
 

Familjefejd på Naven

Nu har vi varit en vecka ute på Naven mitt i vänern. Ja i alla fall så långt man kan vara med bil.
Har åkt runt och letat abborre och gös men då vi glömde megafonen så kunde vi ju inte hitta några ekon då det blåste lite väl mycket för att höra om våra pipiga röster studsade emot något annat. Även vattenpistolen glömdes hemma och vi kunde då inte prickskjuta på samma sätt som Stange. Abborren har lyst med sin frånvaro med undantag från de som anette fick, men gäddor har det nypit lite här och var.
 
Invid klipporna som vi brukar bada vid brukar det vara ett ymnigt fiske efter braxen morron och kväll och med lite mäsk i vattnet kan man få dit ganska stora samlingar med brax mellan 1 och 2 Kg. Sagt och gjort så mäskade jag upp med nedfruset överblivet mäsk direkt vi kom dit och det tog inte så  lång stund innan braxen var där. Bubblorna steg upp som i en jacuzzi och ganska snart landades det brax. Samma visa dagen därpå men effekten var inte så övertygande som vanligt. På kvällen så kom de fram men då mojnade det också så det var outhärdligt med alla mygg. Testade då med att mäska tidigare och satt mig för att vänta in och se hur de betedde sig allteftersom. Mäskade klockan 6 på kvällen och redan efter en halvtimme kom det en omgång bubblor i innerkant av mäskplatsen. Lade ut flötet där och bubblandet försvann utan att något hände med grejerna. Samma sak en halvtimme senare. Skrämde man då braxen om man lade ut grejerna rakt ovanför fisken? 3:e gången så lade jag flötet 10 meter bortanför och vevade dit flötet i stället och det hann knappt att ställa sig upp innan det började dansa jenka. Brax på 1,5 kilo men den skrämde bort de andra i drillningen. Tog då längre tid innan de kom tillbaks.
Härligt att se när det bubblar runt matchflötet.
 
Intressant att se när man har mäskat flera dagar att braxarna ändå gick upp och tog sländor i ytan. Något jag inte sett förut men såväl i Dalsland som på Naven hände samma sak. Kanske det är en förbisedd flugfisk? Fick i varje fall några braxar till innan jag gav mig.
 
Dagen därpå var det Tyskar på besök på klipporna och de kom och frågade mig om det gick att få tag på mask någonstans. Välvilligt fick de ett knippe så att de kunde fiska för det skall ju alla få göra. Men sviterna som jag hittade dagen därpå hade inte gett dem samma möjlighet. De trodde nog att de var på ett skrotupplag i Rhur-området med tanke på hur det såg ut på klipporna. Tog ett tag att rensa upp efter dem. Spelar ju ingen roll hur bra de än spelar fotboll så får de inte bete sig så. allt var utspritt över klipporna och bara Tyskarna var borta.
Sådana här visitkort från Tyskarna var det fullt av på klipporna mitt ute i Vänerns skärgård.
Förstår varför de måste gå kurs innan de får fiska i Tyskland.
 
Dagen efter var det dags för familjefejd i mete. Enkla regler med 1 poäng per fisk storlek spelar ingen roll. 2 poäng per abborre som lyst med sin frånvaro. 10 poäng för sutare eller ruda som finns men aldrig behagat nappa.
Jag, Anette och Ronja skulle göra upp med tjejerna som fick var sitt 5-meters och jag tog mitt matchspö. Ganska snart krokade jag naturligtvis en braxen men under tiden den drillade tog Anette mycket raskt en mört. Ronja kontrade med 2 abborrar och en solklar ledning innan fisket gick i stå.
2 hårdfiskande tjejer på klipporna i Vänern.
 
Fortsatte träget med att fiska i badviken medans Ronja började få spring i benen och testa av vikarna ut mot öppna sjön. Även Anette tog en liten utstickare på klipporna men ingen fisk där. Då drog tjejerna in i vassen på den gamla meteklippan och då var loppet kört för min del.
Den gamla meteklippan i vassen.
 
Fick några mörtar och ytterligare en brax men det räckte föga i dagens batalj. Ronja vann med 15 poäng och fick till och med en Id på 5-metaren. Som tur var så var den inte stor men kul att första Iden var ett faktum.
2:a blev Anette med 7 poäng och själv fick jag den hedersvärda 3:e platsen
Dagens segrare Ronja som fick flera abborrar,mörtar och även en id. Helt rättvis seger.
 
Nu är det inne på sista lediga veckan så det blir nog en sväng till Vim-pirkens förlovade land och hälsa på oknyttet som bor där.
 
 
 
 
 

Öka farta sista kvarta!

Så säger "di lärde" från Tidaholm.
För egen del ökade det redan direkt efter halvlek.
Drog ut en sväng till Naven som ligger mitt ute i Vänern. (sista utposten på Kållandsös nordvästra hörn) Propellern var hämtad och gummibåten skulle provköras. Började direkt efter upp-packning i stugan med en premiärtur ut på sjön med Ronja och mor Tuta. Båten gick fint med den lilla motorn på och även Ronja fick köra en bit. Väl ute på sjön såg vi lite mystiska moln närma sig så vi avbröt och for hem.
Lugnet före stormen.
 
Tur var väl det för ett ordentligt åskoväder drog över även här med ihållande regn och starka vindar. Hade ju inte varit allt för najs att vara ute på sjön i det busvädret.
Kollade på fotbollen på kvällen och där verkade ju Brasilianarna inte ha vaknat på fel sida sängen utan fel sida av Atlanten. Utskåpning är väl det närmnsta man kan komma. 
 
Dagen efter for vi ut med nyladdade batterier och då hade vi fått finbesök av Albin och flickvännen. For runt i arkipelagen på "säkra" abborrvatten men utan någon större lycka. Mor Tuta var den enda som behärskade den ädla konsten i fiske och baxade hem en abborre. Själva fick vi desperat ankra upp på ställen för att försöka kontra. Albi pimpelmästaren drog fram pimpelspöt och plockade upp en mört på Mörtkroken med en Kinne 55:a. Flyttade vidare dit Anette fick abborren och ankrade upp även där. Albin släppte då ner en Jämtkrok för den är ju ursäker. Ganska snart fick han på något ordentligt och upp kom en brax! Antiklimax!
 
Hagbard Handfaste med en pimpelbrax.
 
Ingen mer fisk på denna turen men inne vid land mäskade jag upp min lilla vik och på kvällen var det som en jacuzzi med bubblor över allt. Plockade ett par braxar innan fotbollen började. Fantastiskt skådespel bara att se bubblorna och följa fisken som borde varit i ett ordentligt antal då bubblorna steg på ett område av 20*20 meter. På morgonen efter var det nog inget mäsk kvar för det var inte en enda bubbla som steg, ej heller någon brax som nappade. For hem en sväng för att vattna blommor och serva kunder med utrustning för att sedan fara ut en sväng till. Kanske det blir en tur ut på sjön med svärmor och svärfar i gummibåten?

Första halvlek.

Första halvleken av semestern är nu avklarad. 
Saknar inte jobbet ett enda dugg och skönt är det.
Har kvistat iväg efter väderkartan som vanligt och träffat rätt vart vi än har åkt. (som vanligt). Visst har vi fått regnstänk på oss men betydligt mindre än medelsvensson är jag säker på. En tur till Hjo förra veckan där vi såg regnmolnan dra förbi och det hade varit skyfall på sina ställen men vi klarade oss bra. Testade lite fiske från stranden vid campingen men att även Vättern kan vara lång-grund har jag nu lärt mig och det var ingen fiske-succé. Hem igen ett par dagar och vidare till Vita Sannar i Mellerud. Bra camping nära byn och aldeles intill Vänern. Åkte ena dagen ut till Köpmannebro som är första slussläget i Dalslands kanal och en underbart fin fiskesträcka. Har varit där såväl med båt som en gång med spinnfiske efter landkanten. Med båt åkte vi faktiskt hela vägen upp i Norge vilket kan rekommenderas. Naturen är fantastisk och massvis med anläggningsmöjligheter. Snackade lite med ett par urinvånare som kom förbi i båt och de rekommenderade mig att fiska ovanför bron i stället. Sagt och gjort så gick jag dit. Ganska snart fick jag en 3 hektos abborre och strax efter en liten gädda. En gädda till blev det innan nästa abborre klev på. En 4 hektos. Synd bara att man inte hade båt att ta sig ut till fisken för de gick precis bredvid ett grund i strömmen. Jiggarna tog snart slut och jag gick upp i bilen för att bunkra upp med nya. När jag kom tillbaka så jag en lapp om att det var fiskekort som gällde. Hade ju fått hjärnsläpp och inte kollat upp detta då man är bortskämd hemifrån med fritt fiske. Fiskekortet här är väldigt billigt men jag visste inte vart man fann det och for hem till campingen i stället.
 
Dagen efter hyrde vi en av campingarnas båtar som skulle ta oss på en tur ut på Vänern. Här hittade vi faktiskt lite att klaga på. Först var båten full med vatten och låset gick inte att rubba. Fick gå upp till receptionen igen och de fick hämta alla nycklar de hade och det visade sig att de var felmärkta och vi kunde komma ut. Ut på sjön med kraftiga årtag gav vi oss ut i den fina skärgåden som ligger längs med hela kustremsan. Efter en stund förstod vi varför det var så mycket vatten i båten då den läckte sakta men långsamt. Fick ösa båten en gång i halvtimmen för att hålla oss torrskodda!
Under turen blev det en ordentlig kläckning och fisk var uppe och vakade runt omkring oss. Hade lämnat flugspöt i bilen så vi fisk prova med jig och mete. Anette fick endast en abborre och en mört medans jag tappade 2 fina på jiggen. Tillbaks i land då småtjejerna tröttnat och precis intill bryggan fick jag på en abborre som Ronjas nyfunna kompis fick dra upp. Hennes första fisk i livet så nog var hon glad över den.
 
Efter de gått iland gick jag och hämtade flugspöt och tog mig ut en tur till. Bilden av de vakande fiskarna hade etsat sig fast men jag visste ju inte vad det var för fisk. Svarta ryggar som gick upp. De såg lite halvmörka ut på sidorna men det kunde ju ha varit en synvilla då det faktiskt regnade samtidigt som kläckningen var. Min första tanke bar att det var fina sikar som var uppe men jag har sett semma sak med både lax och öring i Vänern men då har ju jiggen funkat klockrent. Abborre trodde jag inte då det inte brukar vara så koncentrerat i jaktområdet utan lite mer utspritt. Naturligtvis så när jag kommit ut med flugspöt till platsen där de tidigare var uppe så var kläckningen ordentligt över. Endast några sporadiska vak emellanåt men en gång kunde jag nå med ett 30.meters kast med matchspöt. Napp direkt och fast fisk. Vevade in och allteftersom den kom närmare båten blev den tyngre.Kunde inte artbedömma den på striden men blev mycket förvånade då jag fick in -en brax! Det var ju den sista fisken jag trott på (dock före ål och snorgärs), men då visste man ju vad det var för fisk i varje fall. På flugspöet fick jag inte ett enda napp men om jag kommit mitt i kläckningen hade det nog varit annorlunda. Tänk er själva att fiska braxen på torrfluga!
 
Nu har jag varit hemma ett par dagar och nu laddar vi för en stund ute på Naven. För kollar man på väderkartan så är det bäst väder just där. Här hemma i Lidköping skall det komma massvis med regn och åska men därute mitt i Vänern blir det bara en bråkdel. Kan ju då ta en tur ut i Albins gummibåt och därmed åka ut närsomhelst det passar o-avsett tid på dygnet när kläckningarna är. Nåja det blir nog inte så mycket fiske som ni tror men chansen finns ju. Kommer äntligen kunna ta oss ut med motor då jag beställde en ny propeller på Snäjk som kom dagen därpå. Bra jobbat av dem.
Albin och Ronja testar elmotorn i poolen.
 
Albin vart dock lite förvånad över drivet i el-motorn och nöjer sig nog med den då den är så smidig att transportera. Får se om batteriet räcker så länge som det sägs. Har hört talas om att el-motorn drar lika många ampere som det är pund på motorn. Detta gäller vid full gas. Har jag då en 28 lbs motor och ett 70 A så skall batteriet räcka i 2 tim 20 min. Vi får se om det stämmer för nu skall vi hårdtesta. Kanske det blir nästa års semeste att ta sig Vänern runt med el-motor? Kållandsöträffen kan det ju bli om vädret tillåter och då kan vi ju smyga oss på fisken. Då räcker det väl med 2 spön i stället för 10?
 
Kul också att ni hör av er då det inte skrivs på länge och undrar om jag fortfarande lever men på surfplattan är det så förbaskat tråkigt att skriva och jag kan heller inte lägga till bilder. (det går nog men jag vet inte hur)
Tänkte plocka med mig ett vattengevär i båten också för Stange har ju skrivet att det är så kul med prickfiske efter gös. Jag har ju aldrig varit någon jägare men det ser ju kul ut när han skriver så bra på sin blogg. Hur det blir med att hitta eko:n ska väl inte vara så svårt då elmotorn inte låter såvärst mycket. Det är bara att gappa allt man orkar emellanåt och den gången man hör ett eko tar men fram vattengeväret och skjuter. Gös är ju gott så varför inte?
 
På tävlingsfronten så är det ju en frimånad nu förutom för de som drog upp till Vilhelmina på Lappland Breammaster och de som åkte på EM i Int-mete. Där gjorde förresten Svenskarna en fantastisk insats och blev 10:a. Tommy Lindblom knep en individuell 13:e plats vilket är riktigt bra gjort. Även Challe gjorde bra ifrån sig och om jag inte har hört fel så kom han på 42:a plats som näst bäste Svensk.
För oss andra dödliga är det väl bara att vänta in dödststöten i förnedring av Rosenkvist då han planerar att vara förste Skaraborgare över 10 kilo i Töreboda! Mannen har ju gått fram som en furie i serien och några läggmatcher har det inte varit på tal om.
 
Förresten på tal om matcher så är snart fotbolls-VM över. Tur är väl det för jag börjar få träningsvärk i benen och allmännt utsliten i kroppen. Ett VM där domarna var helt under iseni början för att sedan bli klockrena. Inte falla för de filmningar som utfördes ständigt. Detta renderade i att Liljas kära Italien fick åka hem ihop med spanjorer, Portugiser och Engelsmän. Knepigt bara att Holländarna är kvar då de filmar en hel del. Kul ändå att se på några bra matcher och inse att Sverige inte hade haft något där att göra.
Nog om fotboll.
Ha det gott därute och ta hand om er så ses vi nästa gång.
 

RSS 2.0