SM i Int-mete-14

Nu var SM i Intmete avklarad för året och det har dröjt ett tag med rapporteringen.
Drog iväg ihop med Challe på Lördagsmorgonen till Strömsnäsbruk som skulle vara arenan för helgen. Sedvanliga procedurer med anmälan beteshämtning och mäskblandning och ett och annat handskak. De flesta med händer lenare än vad både Bernt och Snygg-Lars har ihop.
 
Ut till platsen som för min del blev D 10 som var nästplats nedströms vilket var i mitt tycke en bra lottning. Såg även att det fanns flera duktiga på sträckan som Tikkanen till höger och Arne till vänster. Längre bort satt även Gädd-Pelle och Stormen flankerade av Mårten ute på kanten. Skönt att se att det är duktiga fiskare på sträckan så att man taggar till lite extra.
 
Blandade till mäsket som bestod av 4 liter urban soil toppat med 1 Kg Bremes 3000 och 1/5 Kg Browning roach. Detta mest för att få konsistensen bindande så att mäsket skulle få stanna på min plats. 3 dl jokers fick dela plats i blandningen medans resten fick hamna i underhållsmäsket som var likadant förutom urban soil.
 
Bollade ut det mesta på 7:an medans 5:an och 9:an fick var sin liten dos. Feederspöt som apterats med 60 grams feeder var i lättaste laget i strömmen och räckte precis för att ligga still. Lade 4 feedrar med mäsk härför att se om det hände något..
Starten gick och jag lade ut 7:an med 2 fina mörtar i nätet. En riktig rock,n-roll start. Blev förvånad då jag sneglade över sträckan och det var inte en enda rörelse på de andras spön. Ut igen och drog i reven så var även en abborre nere i nätet. Bytte över till 5:an och fick raskt 2 abborrar till och fortfarande hade jag inte sett någon aktivitet hos någon förutom Tikkanen som hade uppe en brax och visade innan den fick gå tillbaks i djupet. Efter en halvtimme hade jag sett en snorgärs och en mört komma upp så man var ju med i matchen.
 
Ut med feedern ett par gånger utan resultat och provade över spöna en gång innan jag återigen hamnade på 5:an. Fortsatte att plocka mört i varierande fart och efter ett tag hade även Arne sett vad jag gjorde för att få fisk. Allteftersom plockade han till sig av mina fiskar och om tävlingen varit en halvtimme till hade han nog gått förbi.
 
Vägde in 2,5 Kg som räckte till sektionsseger dag ett och en totalt 3:e plats under tävlingen. Skönt att få visa att man inte är allt för beige på detta fiske och inte bara sitter i kunskaper om Lidan. Challe hade även han fiskat bra och blev 3:a på sektionen och jag tror att det var en 9:e plats i totalen. Peter Lindh hade vunnit sin sektion på över 8 Kg och Marcus Enström sin på 4 Kg men däruppe var det feederfiske som gällde. Freddan vann c-Sektionen på 1,6 kilo om jag inte minns fel och var med i toppkvartetten.
 
SM-sträckan  var av god fart så det blev nog inte mycket mäsk kvar över natten.
 
Dag 2:
Upp på morgonen och samma procedurer som vanligt och nu var det bara att köra på- Fick se bara hur lottningen skulle bli och vad man skulle ändra på, om något?
Ut till platsen A11 Som var en plats med ett litet bakvatten invid land men en strömnacke ute på. Döm om min förvåning om inte jag hade Tikkanen till höger och Arne till vänster. Precis som dag 1.Ganska höga odds på det!
Såg att på sträcka B satt såväl Peter som Marcus tillsammans med Challe och Stormen så någon av medaljfavoriterna skulle ju falla.
 
Startade fisket med en abborre och en mört direkt på 7:an men sedan gick det trögt. Arne däremot plockade på långspöt fisk efter fisk medans jag fick någon sporadisk emellanåt. Fick magknip så skogsfen fick en påhälsning men var tvungen att hälsa på strax igen. Funkade inget vidare med någonting och bara snurrade i skallen av smärtan från magen. Vägde in 9 hekto men var vid liv!
Challe däremot hade fiskat bra igen och slagit sina motståndare och gick upp och knep bronspengen. Hans 4:e för året!
Freddan vann efter fiske på just D10 och Mårten tog silvermedaljen med sin seger på C-sektionen.
Medaljörerna 2:a Peter Lindh 1:a Fredrik Andersson 3:a Charles Fasth
 
 
Höll mig undan från prisutdelningen då jag var rädd för att smitta någon men det var ingen fara. Inte ens Lilja kan bli smittad av detta. Om det var slarvigt tuggad pizza under lördagskvällen eller en tarmficka får vi aldrig reda på men nu efter en vecka liggandes på sjukan med dropp så har jag äntligen kommit hem och kan börja ladda inför vad som helst. Har ju redan fått min winter2015-kropp som är 10 kilo lättare än i söndags så nu blir det väl att bara fylla upp med muskler i tompåsarna!
Tack för alla härliga hälsningar under veckan.
De har värmt.
 

Säsongsrekord innan SM

Nu till helgen drar det ihop sig till SM i Internationellt mete i Strömsnäsbruk. Ett vatten som jag aldrig varit på tidigare och undra hur det kommer att bli med det myckna regnandet. Översvämningar i parti och minut borgar nog för att det är de stora flötena som gäller om man skall få ner kroken innan man är nere hos grannen.
 
Regnandet har ställt till det redan i förberedelserna då komposten är så genomvattnad att stormasken som sparats till just denna tävling sticker ifrån komposten och det är bara småmask kvar. Helt säker på det är jag då jag slängt ut lite gammal jord för de fluoroscerande maskarna och de som äter av denna blir ju så vackert gröna så hälften vore nog. Letade igenom komposten och hittade en massa småmaskar men i stort sett inga större. Kollade då bredvid komposten och där var de talrika. Även en hel del gröna maskar hittades där och det är ett bevis på att de har varit uppe i komposten och käkat. Får se nu om jag i morgon bestämmer mig för att ta med fler stormaskar eller inte. Beror ju på även om tid finnes för att plocka upp dem men man kan ju i varje fall ta upp så att man har dem till krokbete.
 
Urban soil skall ju införskaffas så att man kan ha med det för det kan säkerligen vara bra att ha i grunden i alla fall första dagen. Men jag vet ju inte vad det är för ett vatten än. Kan ju bli vad som helst men troligtvis bättre nappe än i kanalen så man kan köra med rejäla doninger för att hissa upp fisken.
 
Annars är det tillbaks till rötterna med  förberedelserna då jag har gått tillbaks till mitt favoritmäsk och det är ju de vanliga spöna som gäller för min del. Skillnaden mot de 2 sista passen så kommer nog alla flöten vara större än det största som jag använt i kanalen. Det var på 1,5 gram. Beror ju naturligtvis på platsen man lottar då man kanske kommer i något bakvatten och kan fiska lättare men jag tror nog att snittvikten på flötena jag kommer använda blir på 4-5 gram. Löjspöna inräknade. Monsterklumpen på 15 gram skall ju naturligtvis åka med men vet ju inte om det skall användas eller inte. Ström och djup får bestämma. Matchspö och feeder åker naturligtvis med och där kommer jag inte att göra några ändringar alls.
 
Lämpligt inför stundande SM så var det i går kväll säsongsrekord med 8 grader i luften. Går ju åt rätt håll. Har ju även minskat lite på pollenhalten så det är lättare att andas så även det går åt rätt håll.
Stod ju även och funderade lite medans jag plockade mask för man skall ju ha något att fundera på under tiden då man är uttråkad och behöver skingra tankarna lite. Nynnade på lite gamla låtar och kom på att jag var omnämnd i texten på seasons in the sun. "I was the black sheep of the family" Det måste ju ha gällt mig?
 
Skall bara trimma lite på grejerna och se till att inte något missas i utrustningsvag och knyta lite tafsar så att man kan koncentrera sig på att hissa fisk i helgen. Är ju en hel del duktiga med så man får lägga manken till om man skall kunna slå dem. Bara det nu inte blir fjollfiske för då står jag mig nog slätt utan det skall vara blandat fiske med inslag av braxen i inte allt för liten mängd. Då skall det nog gå bra. Har ju inte bättre än 5:e plats på SM i disciplinen så det är hög tid att förbättra sig på den fronten.
 
Efter denna tävlingen är det nog ett uppehåll för min del vad det gäller tävlingsfisket. Nästa helg är det Landslags-kval i Lidan så det får men nog gå och kolla på för det går nog inte att vara kantmetare heller.
Feskehälja är ju snart men där står vi bara i kö för att få deltaga så det är inte säkert. Vi är ju 19 man som står i kö så det är ju inte så troligt att man får plats. R.S.T-metet vet jag inte riktigt när det går men sedan så är det sista lagtävlingen i Lidan den 21/9. Sedan stundar Havsfiske-SM som Kinnarp skall anordna i Öresund under hösten men inbjudan har nog inte kommit ut ännu.
 
Sköt om er så kanske vi ses vid något fiskevatten framöver.

Göta kanal idag.

Då har vi klarat av första DM:et av 2 för Skaraborg i Internationellt mete.
 
Mina planer för dagen stämde ganska väl och dagen började i sedvanlig ordning med att Micke med det långa spöt hämtade upp oss och transporterade oss till Töreboda. Väl där var det sedvanliga trakasserierna och lottning och döm om min förvåning när redan Tärnans lottning föll på plats och jag fick sitta och fiska mot Pierre.
Han fick dock kantplats och är ju ganska duktig på att inte släppa förbi några fiskar men det skall nog inte störa min plan.
 
Blandade ihop mäsket som var 1 kilo Super cup och 1 bytta Urban soil. Hälften av super cupen blandades ihop med Urban soil och dunkades ut på 7-metersplatsen. Avslutade med att toppa med 2 mindre bollar med super cup, frysta jokers och en nypa mask. Löjmäsket som var löjkung toppades med jokers för att höja effekten och starten gick. Ut på 7:an direkt men inte ett pet på 3 drift. Satt och mäskade för löja under tiden då jag sett några innan start och gick över till detta då det inte var någon som fick något på botten. Efter ett par utlägg kom första löjan och jag körde på. Allt eftersom så ökade löjfisket från att komma en och en till 2 och 2. Allt eftersom tiden gick och mer mäsk lades ut så nappade det båttre och bättre men som vanligt i kanalen så dör det ut emellanåt. Under ett av mellanrummen testade jag 7:an igen och fick snabbt en snorgärs. 2 utlägg till utan napp och jag återgick till löjan.
 
Nappade fram och tillbaka och efter halva tiden var jag nog uppe i snittet för att nå mina 3 kilo. Men som att knäppa med fingrarna så var de som bortblåsta. Hur jag än försökte så fick jag inga. Ej heller såg jag några så det var bara att gå ut med 7:an igen. Om det kom någon gädda eller gös och ställde sig på mäskplatsen vet jag inte men löjorna var spårlöst borta ihop med att regnet som varit ihållande i 2 timmar hade upphört och jag var ganska stel.
 
Lade ut 7 metersspöt med en lysmask på och sträckte på benen och passade samtisigt på att kolla hur det var för övriga på sträckan och insåg snabbt att jag låg ganska bra till. Enstaka fiskar hade plockats upp och det var nog bara Micke som var något nöjd. Bra för laget. Kom tillbaks till min plats och flötet var borta. Krokade en abborre som tagit min gröna mask och fortsatte med 7:an ett tag till. Fick endast en snoris till och körde igång med löjmäskningen. Tog samtidigt och hottade upp supercupen med mer jokers och lade ut 3 bollar på långspöt för att se om det blev någon effekt. Hände inget på ett par minuter så jag började fiska löja igen då jag sett några sprättande i området. Fick löja igen men det var inte alls samma fart på dem nu trots att regnet börjat igen.
 
Fortsatte med löjan en stund men var tvungen att testa 7-metersplatsen innan slutskottet. Fick en liten brax på en minimask och lade ut igen. Var som om det var något och drog i grejerna men inget mer. Sköt ut lite maggot på platsen och lyfte spöt för att lägga om.Satt då en liten brax som faktiskt var så stooor så jag använde håven. Vågar inte lyfta sån fick på 16-krok men vid Leijon-fiske skulle den fått en luftfärd. Nappade mer och mer på långspöplatsen men då gick slutskottet. Vägde in dagens högsta vikt med 1820 gram vilket får betecknas som bra idag då bottenfisken inte ville vara med. Näst högsta vikt var Micke med 1,3 kilo och sedan rasade det ner till 160 gram som lägst. Lidköping tog en 4-8 ledning i serien då både Challe och Rosenkvist slog sina opponenter.
Bra start för oss i serien men det är långt ifrån avgjort då andra tävlinen avgörs den 21/9 i Lidan. Den som vinner där vinner troligtvis serien och att vi har denna ledningen betyder ingenting.
 
Nu är det bara att ladda inför nästa helgs SM-fiske i Strömsnäsbruk och det skall nog bli lite annorlunda emot dagens fiske förhoppningsvis. Synd bara att så få är anmälda till en SM-tävling men är det inte fler intresserade så är det inte. Är kanske lite för duktiga fiskare där och många känner sig underlägsna och chanslösa men borde då gå en kurs hos mig eller Gunde. För ingenting är omöjligt!

Göta kanal i morgon igen.

Då var det dags att inleda Skaraborgs DM-serie i internationellt mete.
Lagtävlingar har blivit Lidköpingsklubbens melodi detta året men det är en hård fight med Tärnan o-avsett vart det är.
För egen del så har jag förhoppningar på vem i Tärnan just jag skall möta och vissa väljer jag bort. Askolin som just nu fiskar MÄSTERligt kan jag låta bli och låta någon av essen med de långa spöna möta. Thörneling har nog lagt in en formtopp så honom skippar vi med. Pelle Hagman saboterar ju mitt fiske om jag får igång det genom att släppa gäddor över mäskplatsen. Kvar finns då Pierre som jag hoppas på skall bli min antagonisy i morgon.
Vi fiskade lika bra eller dåligt i serien och jag tror att jag fick se mig slagen på vikt så nu skall det vara pay back time. Har hotat honom redan att det krävs över 3 kilo för att slå mig i morgon om mina teorier stämmer. Han fiskade ju bra senast där även om han inte fick upp alla fiskar han fick men han har nog legat sömnlös sedan dess och löst ekvationen hur han skall få dem ända till nätet.
 
Taktiken kommer att bli som senast med lite ändringar. Urban soil i grundmäskningen men den skall bantas denna gången genom att rata de ingredienser som jag själv tror störde. Mixad majs och kakao försvinner. Mindre med jokers men kanske lite mask i istället. Får se vad känslan säger i morgon.
Till löjan blir det samma taktik men jokersen har flyttat över hit och denna gången finns löjmäsket med.
 
Undrar bara om dagens nederbörd som var av det ordentligare slaget kommer att påverka fisket i morgon och i så fall hur. Här hemma i byn så var det 5 timmar skyfall som gjorde att dagvattnet steg så pass mycket att de hus med källare fick dagvattnet upp till 30 cm i källaren.
Toftabäcken ser ut som ev vilt strömmande Ganges och steg i stort sett upp till vägen och det brukar vara 4 meter lägre.
 
Intressant att se i veckan att på termometern var det bara 1 siffra 2 dagar i rad. Vi är på rätt väg.
Svanarna oväsnas när de flyger söderut och det är nog PEO som satt fart på dem uppe i Svenstavik en morgon han släppte sin morgonfjärt. Nej just det, det var ju Steve som var Skalle-Per. Så svanarna kommer nog ifrån Norsjö.
Som hjälp till att kyla ned vattnet så kom det i Mellby strax utanför Lidköping så mycket hagel att hela marken var isbeklädd.
 
Nej nu är det dags att vila upp sig inför morgondagens drabbning.

Skaraborgs DM-serie avslutad.

I och med dagens fiske i Göta kanal Töreboda så är årets DM-serie avslutad.
Att Rosenkvist skulle vinna den stod ju klart sedan innan men resten av platserna stod öppna.
Började dagen med att blanda upp mäsket och knyta ett par nya löjtackel. Det där med cupping kit blev det inget av med för eltejpen var slut. Bollade ut min jordblandning mestadels på 7-metersplatsen med lite uphottat på andra sidan för rullspöfiske.
 
Starten gick och jag lade ut 7:an och det nappade direkt. En liten mört hängde med halv-vägs men klev sedan av. Nästa utlägg och ytterligare en bommad fisk. 3:e utlägget och det dyker igen och jag krokar en braxen. Funderar på vägen in om jag skall håva eller inte. Men hann inte tänka klart innan även denna tappades. Satan, 3 utlägg och 3 missade fiskar men det nappar ju i alla fall. Sabla fjollkrok!
Efterföljande 20 utlägg gav inte ett enda napp. Gick över efter en stund till löjfiske och kunde raskt räkna in mina första fiskar. Efter en timme hade jag kommit upp i 19 löjor och beslöt att testa de andra platserna. Fick ett par små abborrar och mörtar på 7:an innan jag la ut matchspöt. Första driften en abborre. Ut igen och det dyker direkt. Ännu en abborre. Jaha tänkte jag, var det så lätt att de bara stod på andra sidan?
 
20 utlägg till utan napp insåg jag att det bara var en lyckoträff. Tillbaks och trätte på långspöna med magert resultat. Tillbaks på löjan en stund och fick 16 till. Men tyckte inte det var tillräcklig fart på dem så jag gick ut och försökte tjata upp lite bottenfisk. Körde lite väl länge efter dem men då jag inte såg någon löja så fortsatte jag. När det var 8 minuter kvar gick jag på löjan igen och hann få 7 till. Storleken var helt OK och farten betydligt högre än på bottenfisken. Så jag hade krupit till korset men det var inte helt rätt kors. Jag skulle ha inriktat mig på bara löja eller i alla fall mestadels löja då bottenfisken inte var med i samma tonart som mig.
 
Blom på A-sektionen visste i alla fall hur man skulle göra för dagen och vägde in 3,8 kilo och vann sin sektion och blev 2:a i serien. Mikael Hjelm börjar komma överens med sitt jätte-långa spö och vann B-sektionen på 1,6 kilo.
Själv hade jag knappa kilot och inkasserade ännu en 4:a och en total 8:e plats i serien. Kan vara min sämsta placering någonsin men nu kan det ju bara bli bättre. Har planen klar inför nästa helg på samma ställe då första lagtävlingen går av stapeln. Får se vad man kan skrapa ihop då?
 
Placerings lista Skaraborg med reservation för fel.
1 Patrik Rosenkvist
2 Daniel Blom
3 Pelle Hagmen
4 Charles Fasth
5 Jan Persson
6 Mikael Hjelm
7 Thomas Askolin
8 Tomas Leijon
9 Pierre Eriksson
10 Håkan Wallin
 
I årets lagtävling siktar vi på en topp-3 placering och det skall väl lyckas?
 
Dagen slutade gott i alla fall då vi blev överaskade av en Norsk jänta som dök upp på gårdsplanen efter det att Blom varit och hämtat henne på Landvetter.
 
Matilda kom hem efter sitt sommarjobb på Saltstraumen brygge.
Får välförtjänt nygrillat ihop med dagens segrare Blom.
 

Kanalen i morgon

Har nu gått en vecka sedan våran skräll i mete-SM i Tranås och ovationerna har avlöst varandra.
2 brons från detta vatten under samma år i lagfiske samt Challes brons och Albins seger som grädde på moset.
Inget dåligt resultat av våran lilla klubb då nästan alla klubbmedlemmar har varit delaktiga på ett eller annat sätt.
Till och med gresabladet som sportfiskarna använder våra vackra nunor som reklampelare.
 
Nu stundar morgondagens sista DM-tävling i Int-mete individuellt. Ingen högsexig tävling men ändå så måste den klaras av. Som segrare i serien står det redan klart att Patrik den omutlige Rosenkvist krossat och pulvriserat allt motstånd under de 2 första tävlingarna och kommer bara defilera i morgonens tävling. För oss andra finns det endast SM-gränsen att klara och ajälv ligger jag inte i täten precis med 7 poäng efter de 2 första. Så i morgon är det bara seger som räknas och det har ju hänt förr. Men det är inte realistiskt att tro att jag än en gång skall gå segrande från kanalen. Men som sagt den blinda hönan fick till slut en böna men jäklar vad hon fick picka!!
 
Veckan som förflutet har haft än det ena och än det andra i bagaget och i slutet av veckan fick jag hem en sändning kräfter så att det vattnades i munnen.
 
 
Tyvärr fylldes det på för mycket vatten i karet så de drunknade och fick slängas. Men merparten hann bli kokta och ligger nu färdiga för att ätas i mass. Men redan vid första koket övervakade jag för dåligt och kokade över så att spisen kortslöts och sköt så det blev att fortsätta på gasolgrillen. Visst funkar det med och stenarna i grillen fick en ordentlig avbränning. Saftkoket fick även det ske på gasolgrillen och det var faktiskt ganska trevligt att koka saften utomhus. God blev den med.
 
Ny spis införskaffades och installerades under lördagen så nu är det bara att bränna vidare.
Mask har plockats inför morgondagens drabbning i kanalen och jäklar vilken fart det blivit i komposten redan. I måndags fick jag en säck med kaninrens av en arbetskamrat och det har redan satt fart på masken. Och nu är komposten trimmad med 2 fotbollar med renset från saften så någon mer mask behöver jag inte köpa mer i år.
 
Funderar vidare på utvecklingen av mitt egna fiske och står ju fortfarande utan T.A.P (sponsor saknas) men man får ju göra vad man kan för att komma ikapp elitfiskarna som i Skaraborg håller en god klass. Det går inte att som bonnametare komma och tro att det där med mäskfiske är så himla lätt. (Gäller inte Åke Jejely) Speciellt när det kommer till Göta Kanal. Många som kommer till Kanalen, mig själv inräknad. Vägrar att tro att man behöver gå ned i storlek och mängd på allt. Fisken håller ju samma storlek som på andra ställen! Men som många har märkt så är det nästan det enda som gäller. Vet själv med mig att de första gångerna jag åkte dit så var det med en full balja mäsk, 0,18-lina och 12:ans krok. Visst var jag med i resultaten och slog kanske hälften men det räcker ju inte. I varje fall inte i morgon.
 
Har en del planer att sätta i verket och förbereder mig till och med på att få meta kanal-löja i bästa Mas-stil. 0,12 huvudlina med 0,10-tafs försedd med 18-krok och pinkies alternativt blodis. Ja hör och häpna jag skall använda de grejer jag hade behövt använda i Tranås förra helgen för att kliva upp ett par placeringar. Kommer säkerligen att använda liknande grejer på långspöna med men får inte gå hur långt som helst för om den store kommer skall jag inte missa den. Det går an för de som har gummiförsedd topp men det har inte jag så då kan det bli för stumt med klena grejer och fisken lossnar.
 
Mäsket i morgon kommer troligtvis att bli samma som förra året. 1 kilo super cup. Detta var det enda jag använde och hade till och med mäsk med mig hem.  Och då vann jag trots att jag satt bredvid Blom. Till i år skall jag späda ut det med urban soil från gräddhyllan vilket nog skall ge rätt konsistens till att få ut det jag vill dit jag vill. Pierre ordnade ju i våras med jokers som frystes in i småpaket och det får det nog bli lite i mäsket. Till löjan blir det löj-kung eventuellt trimmad med jokers. Får se i morgon bitti om jag skall ha lite frysta maggots i mäskblandningen. Får i varje fall inte vara några stora mängder. Vissa grejer skall ju sparas tills om 2 veckor i Strömsnäsbruk där det återigen blir ett nytt vatten för mig. Men vi har ju ytterligare ett pass till i Töreboda nästa helg och då får man finslipa taktiken inför SM för det är väl samma fiske där?
 
Sitter nu och funderar på hur jag skall göra med nästa problem med att få mäsket precis dit jag vill under tävlingen och kanske, kanske har jag löst det där med cupping kit tills i morgon. Eltejp borde funka?
 
Cupping kit?

Mete-SM i Tranås 2014

Då var det dags att summera resan till mete-SM för året.
Resan började hemma i Lidköping med att jag, Albin och Challe for österut för att drabba samman med Sveriges mete-ess. Kom fram tidigt men inte först av alla då det är många som är redigt morgonpigga så att det nästan är dags för dem att äta middag innan start. Bilar och bussar om vartannat längs med hela området och ett startområde med kravallstaket mötte oss. Att kravallstaketet mest var för att styra folket insåg man för det handlar ju inte om några fotbollshuliganer som deltager. Anmälan på plats och lite vanligt mingel med fiskare från hela landet och kanske ett och annat munhugg med för den delen. Men det hör till.
 
Lottningen avklarades med visst rabalder då det var för lite folk som hade hand om lottningen och samma person stod med 2 lottningsbyttor var som gjort för fadäser och så var fallet. Stickor drogs ur fel bytta och kalabaliken ett faktum. Senareläggning av starten med 20 minuter så löste sig detta med. 
 
Utgång till platserna och herrseniorerna och herrveteranerna skulle fiska längre bort än var Int-SM avgjordes och skulle gå upp till dammen ovanför vandringstrappan. Nytt område igen och oavsett hur många infödingar jag frågade så var det ingen som hade någon information om hur fisket skulle vara där för själva hade de inte fiskat där!
 
Med Thörneling som ledsagare marscherade vi i rask takt upp till tävlingsområdet och det var någon form av mörker som spred sig på näthinnan. Platserna var säkert 5 meter men flera av dem såg helt ofiskbara ut och det visade det sig senare att de var då det fanns deltagare som inte ens kunde få ut ett 3 meters spö utan fick vänta en kvart för att leta nya platser. Antingen var det träd, buskar och grenar i vägen eller så var det helt igenväxt i vattnet med vass näckrosor och nate. Antingen fast sittande eller sviter ifrån vassröjning. För visst hade det röjts en hel del men inte tillräckligt. Kommunen hade skött trädröjningen utan vetskap om fiskekrav eller delaktighet från fiskarna. Och vassröjningsaggregatet hade rasat 3 gånger och sista gången så dog det helt. Och jag kan förstå att det fick jobba hårt då det trots allt var enorma mängder kvar att röja.
 
Väl framme till min plats 418 som var nästan allra längst bort på sträckan fick jag efter förhållandena en kanonplats. Kunde använda upp till 7 meterspö men hade lite problem med rullspöna. Även i böjen uppströms mig var det ett par skapliga platser men problemet var om vi skulle bottenmeta så var vi minst 15 man som skulle kasta till samma plats! I övrigt så var det näckrosor framför fötterna och en hel del grenar i vattnet som ställde till problem och jag själv plockade nog upp 15 smågrenar under tävlingen.
 
Starten gick och jag provade direkt utanför näckrosorna och fick ganska snart 5 mörtar av den mindre kalibern men det var i alla fall fisk. Ut med 7:an och fick en lite bättre mört. Men sedan var det segt. Emil som satt 15 platser upp fick en hel del fisk och det såg ut som om det var lite storlek på dem men bredvid satt Litzell och inte hade fullt lika gott fiske även om han fick en och annan.
Gick ut med nottenmete och lysmask för att prova naten på andra sidan men kände inte något där och fiskade in masken. Halvvägs in kände jag stenmotten och stannade upp. 2 sekunder senare rycker det till och enn abborre fick åka med upp i skryllan. Jasså var det så lätt tänkte jag och lade ut igen. 10 utlägg senare utan ett pill insåg jag att det bara var en tillfällighet. Testade att fiska med grejerna inne vid fötterna då det gick en "smackare" där men jag såg aldrig vad det var om det var en sutare eller sarv. Fick ändå 2 småabborrar där det smackade som värst. Fick slokörad gå tillbaks med mitt knappa halvkilo till invägningen och inse att det inte var speciellt mycket bättre här nu jämnfört med i våras.
 
Väl framme fick jag positiva besked att de andra i bilen fiskat bra. Men hur långt skulle det räcka? Man vet ju inte så mycket om hur det gått för de andra då man endast kan se 2-3 platser bort i vegetationen. Men det visade sig att det räckte långt. Challe tog brons i veteranklassen och Albin vann arrangörsklassen.
Charles Fasth med ytterligare en SM-medalj.
Albin som stolt segrare i Arrangörsklassen.
 
 
På kvällen var det laddning inför morgondagen och Patris som nu hade kommit ned stod för kockandet och det blir ju aldrig dåligt. Grillat med hemmagjord potatissallad satt som smäcken i kistan under kvällen.
Suverän mat som vanligt av Patric Eriksson
 
På söndagen var allting 1 timme tidigare och vi packade ihop i stugan och for dit. Trodde att vi var i god tid men så var inte fallet. Hittade en parkering och Challe gick till lottningen. Ganska snart fick vi gå till platserna och herrlagen skulle fiska på B-C sektionens platser sedan våren. Platsen såg fin ut och spöna sattes samman. Vid inlodning såg jag att jag hade ca 2,5 meter djupare än gårdagen och hade ordentliga förhoppningar på fisket.
Starten gick och jag provade direkt inne i näckrosorna. Flera små draganden men de ville inte ta ordentligt. Ut med 5:an och testa utanför men endast några små indikationer som lika gärna kunde vara gräs. 7:an blötlades och jag fick en liten brax men inget mer. Ut med bottenmetet utan framgång. Men det verkade som om det gick i vågor med fisk. Det kunde vara helt dött långa stunder för att sedan nappa i varje drift. Att det nappade innebar ju inte att man fick fisk för det var hemskt vad försiktigt de nappade och det var sällan någon fisk med upp. När det var en timme kvar tog jag ut 9:metaren med Lidantackel för att försöka få en riktig fisk med större mask trimmad med ett majskorn. Efter ett par drift så fick jag äntligen napp. Först lyftes masken, sedan napphaglet och sedan stod flötet och dansade jenka på ytan. Äntligen tänkte jag och krokade. Kände inte tillstymmelse till fisk på kroken och blev ordentligt besviken. Fick totalt 4 fiskar under hela söndagen och var inte nöjd. Även Albin hade det gått trögt för med 3 fiskar idag så vi fick ställa hoppet till Patric och Challe. Challe kom först tillbaks och sa att han fått skapligt och då är det ganska bra. Sedan kom Patric inte fullt så nöjd men ändå med en fin påse. Fick ihop 2774 gram i laget och fick precis som i våras en bronspeng hem till Lidköping.
 
På prisutdelningen såg jag även reservidolen Arvid som troligtvis är mer optimist än jag själv och han var jättenöjd med dagen och kasserade även han hem en bronspeng med sina kamrater i juniorklassen.
Reservidolen Arvid spänner musklerna intill Svartån.
 
Som man kan summera arrangemanget så var en hel del mycket bra men vissa saker satte sordin på tävlingen. Positivast var att marknadsföringen var bra och Tranås var där under Lördagen med informationstält så det var inte bara de vanliga säljstånden. Även att de fått dit Fiska med Anders till platsen som kommer att visas under vintern.
Litzell j:r var en av junisarna som intervjuades av Ankan.
 
Vissa grejer kunde inte åtgärdas av arrangörerna som t.ex att området blev fullt med getingar som lockades av fiskslem, majs och läskburkar. Att det var folk som blev yra av värmeslag är ju en annan då det till och med var en som försvann under ett par timmar efter tävlingen och fick till och med efterlysas då hon varit borta ett par timmar för att tvätta händerna. Som tur var så återfanns hon välbehållen.
Men platserna kunde ha fått bättre ansning då många av dem var ofiskbara. Aggregatet hade ju gått sönder men platserna fanns kvar. Dock hade arrangörerna gått ut på morgonen och gjort ett hästjobb med att rensa med under söndagsmorgonen och det ska de ha en eloge för.
 Sedan att fisket är så svårt i Svartån och det spelar ingen roll om det mäskas eller ej. För jag hade fler fiskar nu än i våras under INT-SM. Då hade jag endast 7 fiskar och nu kom jag upp emot 15 stycken. Hade ju fått mer om jag inte inriktat mig på stor fisk. Men jag får nog inrikta mig på småfisk för att kunna hävda mig i framtiden.
 
Får även rikta ett extra stort grattis till Värmland och SFK Wasa som verkade trivas bättre än fisken ivattnet här och tog i stort sett storslam och bränslekostnaden för Värmlandsbussen måste ha stigit med tanke på hur många medaljer som togs hem.
Det visar sig att om man som Värmland håller många tradtävlingar så blir man allt bättre hela tiden om man inte bara lägger dem på fläskfiskarplatser. Skulle varit kul att få Stefan Simon till Svartån och se hur den markeras på kartan. Kanske "dödens triangel" får en utstickare.
 
Nu får vi inrikta oss på de kommande helgernas mete i kanalen i Töreboda där fisket är uselt men miltals ifrån fisket i Svartån. 2 helger i rad i Töreboda med fjollfiskegrejer är väl inte optimalt inför SM i Strömnäsbruk men det blir ju lättare att vara positiv då på SM för att det då skall bjudas på Leijon-fiske. Hoppas bara att allt stämmer inför detta och man kan ge motståndarna en "Match".
 
Men glöm inte att om 3 månader kan det ligga is.
Må väl alla!
 
 
 
 

SM i morgon.

Nu stundas årets Svenska mästerskap i traditionellt mete.
Vi är 4 grabbar från Lidköping som skall försöka försvara Lidköpings färger i Tranås. Jag, Albin, Challe och Patric Eriksson skall tampas ihop på Söndagens lagtävling, och alla för sig (förutom Patric) på Lördagen i det individuella. Som tur är så kan ingen av oss fiska ner den andre då vi alla fiskar i olika klasser.
 
Spänningen är oliiiiidlig om hur fisket är där nu i sommarvärmen. Kan ju inte för mitt liv tro att det kommer att vara sämre än i våras utan att fisken kommer att nappa betydligt frekventare i och med värmen. Apropå värmen så kommer vädret att skifta en hel del och söndagens väder med 30 grader, solsken och 7-18 sekundmeter! Undrar hur det kan hänga ihop men den som lever får se.
 
Undran är hur många som inte har undersökt fisket innan och kommer med 0,30-lina, bullflöte och daggmask. Ingen Åke Jejely men det finns fler än min idol.
 
Apropå idoler så skall ju farbror Lilja vara aktiv i helgens Orsa Match open. En tävling jag gärna skulle deltaga i men ännu inte fått chansen. Fisket där kan ju bjuda på allt från surt kanalfiske till Id och Braxbonanza. -Life is like a box of chocolate, som Forrest Gump sa. You´ll never know what You get.
 
Hela Elitlaget från Orsa skall ju deltaga i Strömnäsbruk senare i månaden och man får väl tampas med dem då i stället. Undrar även hur fisket är där då jag aldrig varit där tidigare men jag har hört att det är mycket rullspöfiske och en hel del braxen. Så det låter ju passande för mig. Allt nytt fiske är ju en lärdom som man kan ta med sig in i framtiden. Många, om inte de flesta storfräsarna har ju redan en hel del fiskepass bakom sig i det vattnet så man får se och lära ännu en gång. Men till slut kanske man har lärt sig fiska och bara kan koncentrera sig på att äta rätt och ha kul.
Nej nu skall det sista packas och förberedas inför morgondagens strapatser i Tranås. Skall bli kul att träffa alla fiskare igen.

RSS 2.0