Förberedelser

Nu när pimpelsäsongen definitivt är över och till och med självaste Greven gett upp på att få fler pimpelturer så får man sakta men långsamt förbereda sig inför sommardelen av fiskeåret.
Att det går sakta beror en hel del på att ryggen inte ställer upp på samma sätt som man önskar och man får göra allting mycket långsammare. Det släpper allteftersom men man känner sig som en riktig fjolla så fort man vill ta i lite grand.
 
Men vissa grejer kan man göra ändå och anmälningarna till INT-SM är gjorda så nu kan vi få ta en tur till Kinda kanal och utforska ännu ett (för mig) nytt vatten. Fick se lite bilder på metetorget där det tydligen har gått ett VM till och med. Tänk att lilla Sverige kan anordna ett VM när vi inte får ihop det med ett SM?
 
Eldsjälar med visioner krävs i mass för att få hela fiske-Sverige att fungera och de flesta eldsjälar börjar bli till åren och det krävs en armada av yngre förmågor krävs men hur skall man få fram dem när vi inte ens mäktar med att få många juniorer till tävlingarna? Det finns ju ett fåtal Distrikt som har juniorverksamhet och en hel del juniorer på de flesta tävlingarna. Men det är ju tyvärr nästan så att man räknar sig som nybliven senior trots att man börjar närma sig 50.
 
Har tagit mig lite tid att ta hand om lite customlackerade wobblers och försett dem med krok så att trollingfiskarna kan få tag på lite godsaker som annars saknas i hyllorna. Men det finns redan flera som kopierat färgerna och det får man ta som en fjäder i hatten då grossister och konkurrenter efterapar specialarna.
Lite wobblers som saknar krok!
 
Och att de fungerar är ju bekräftat från många håll och det är skönt att ha ett så pass brett utbud av specialfärger att tillgå. För det är ju inte bara specialare som skall förses med krok utan även standardbetena från Bomber, Rapala och Strike Pro som skall hänga uppe för att fylla draglådorna men det är ju ändå specialarna som är värst och eftersöks av de flesta.
Krokförsedda dräpare.
 
Men för dem som inte vet så finns det ett skapligt sortiment med jig att välja mellan och ett besök skadar nog inte även för den mest härdade gummifiskaren. För vissa av jiggarna hittar man inte i vardagsbutiker utan man får gå till någon som har lite udda varor som mig. Och många är de som blivit förvånade av urvalet och frågat varför vissa varor inte finns så är det lätt att förklara med att de inte eftersöks i området och därmed är överflödiga.
 
Så passa på att hälsa på när sortimentet är som störst så kan ni få tag på grejer som ni annars aldrig kommer i kontakt med och vem vet! Kanske ni kommer att få mer fisk?
Skadar ju inte att ta ett besök för det finns ju både en och annan intressant grej i butiken.

Västra meteserien har startat.

Västra meteserien har nu startat med första tävlingen i Lidan.
Tog en sväng ned för att kolla läget. Hade ju bestämt att inte deltaga och det var väl tur det för jag har fått latmask i hela ryggen.
Satt en omgång i massagestolen och det känndes bättre och jag for ner för att se hur det gick för deltagarna som idag var 26 stycken uppdelat på 3 sektioner. 1 vid Meken, 1 i gräset och 1 mitt emot sjukhuset.
 
Började med att kolla upp Mekensträckan efter 40 minuter men det var mycket låg aktivitet på spölyften. Kom upp lite sporadiskt med småfisk och någon enstaka brax.
Flyttade upp och kollade översträckan och det var inte heller där någon överdriven aktivitet. Stig Borlinger satt i bästa Lilja-stil och plockade löja medans de andra satt och fiskade på slaka braxar. För det var ingen större aktivitet på dem ens när de var krokade. Om det berodde på de kyliga vindarna eller regnet som kom igår vet jag inte utan kan bara spekulera.
Övre sträckan på Västra meteserien.
 
Gick ned till grässträckan och där var det lite mer fart på fisken. Men det var svårt för flera av deltagarna att få ut sina grejer då det blåste längs med Lidan och ställde till problem. Att det var problem att hålla spöna still i vinden var även det ett faktum då det kom ganska kraftiga byar emellanåt.
 
Termometern visade 12 grader men det känndes då rakt inte utan var riktigt kallt längs med å-brinken. Men det var kul att träffa mete-gänget igen och flera hade ju bara fått pimpla ett fåtal gånger denna vintern då de inte velat åka bil vilket är min andra hobby!
Kent Adell visade upp bästa fisket på denna sträckan och tro det om ni vill- Han satt i mitten av sträckan!
Kent Adell  med sitt fighting face i MITTEN av gräs-sektionen.
 
Men överlag kan man säga att de 2 första timmarna var trögt fiske men började arta sig lite i slutet av min titt och blev nog bättre senare delen av tävlingen.
Men denna stunden fick räcka då masken i ryggen växte ihop med de kalla vindarna så det var bara att fara hem och vila igen. Men i veckan får jag nog ta fram meteprylarna och börja meta. För nu är alla pimpelgrejerna undanlagda i väntan på en ny pimpelsäsong.

Helgens händelser.

Då vart det helg igen och man får se vad man gör egentligen.
Isarna släpper ju bara längre och längre upp och det verkar som att söder om Östersund skall man inte ge sig ut på is. Men i helgen är det tävling i Trysil. Har länge funderat på att deltaga på detta event men man får se när tillfälle bjuds. För att försvara söderlänningarnas heder så har Tettinen, Möller och Andersén farit dit för att ta dusten med de andra gottegrisarna som fortfarande pimplar.
 
För egen del kan det bli ett besök på Kinnekulleträffen i trolling men då endast som åskådare. Har fått hem lite godsaker till trollarna med lite Jensenwobbler och Tasmanian Devil bland annat som kan ge ett och annat hugg av Vänerlaxen.
Pungdjävulen kan leverera.
 
I Morgon är det Västra meteserien men då jag ännu inte plockat fram meteprylarna så blir det även där som åskådare. Fisket är ju i full gång i Lidan och det är ju mer än en månad innan SM i Internationellt går av stapeln i Kinda kanal. Ett vatten som är nytt för mig så det blir väl som vanligt en sämre placering på lördagen för att toppa på söndagen. Eller också så tar jag reda på rätt information innan så kan man vara med och tampas om placeringarna.
 
Att göra som i Norsholm där det är surfiske efter loppor med inslag av kluns i mycket begränsad upplaga och satsa på klunsen är ju ingen direkt smart plan men om den lyckas så är det ju bra. Men att fiska på 1 bonusfisk för hela sträckan är ju ganska löjligt. Bättre då att satsa på fjollfisket och inkassera 2 dagars låga placeringar. För att lyckas med konststycket att plocka upp bonusfisken 2 dagar i rad är ju inte bara blont utan även ganska puckat!
 
Men första intrycket av vattnet utan att höra med någon alls så ser det ut som ett vatten med varierande fiske och jag gissar på en högstavikt på strax under 10 Kg. Men vilka arter är det då som gäller. Gissningsvis mört i första hand med inslag av sarv och enstaka braxnar. Men detta är rena gissningar och vi får se vad jag kommer fram till innan tävlingen i Juni. Vi är i alla fall 3 st Lidköpingsfiskare som far dit med Challe, Hjelm och mig själv som deltagare. Challe plockade en bronsmedalj senast och jag själv hade tätkänning från första dagen men rasade ihop med magen andra dagen. Mikael deltog inte.
 
Men helgen blir nog till att rensa bort de sista pimpelgrejerna och klippa gräset. Samt tt fylla upp växthuset med nyplanterade frön i krukor och krus och sedan sitta och titta på när de växer.

Nu är det slut!

Det är med vemod jag skriver dessa rader.
Men det är bara att krypa till korset och inse att pimpelsäsongen tog slut för min del i och med pimpel-SM i Norsjö.
Och det var ju en bra tävling som vi i klubben svarade för igenom att vi slog nytt klubbrekord igenom att bli 4:a i Herrseniorklassen. Det är ju inte fy skam och man såg flera lag som jag själv hade kunnat peka ut som potentiella segrare efter oss i prislistan. Bra kämpat av alla i laget Daniel Blom, Charles Fasth, Jan-Henrik Branell och jag själv som toppade vårat gamla klubbrekord från Tisjön då vi var 6:a, även då med flera bra lag bakom oss.
 
Och att isläget ger sig i rask takt nu bekräftades idag av självaste Greven då han rapporterade om uschliga isar söder om Östersund. Blev genast lite lättare för hjärtat att komma i takt igen och inte gråta sig till sömns var kväll då man vet att det är för långt att åka till isarna. Det brukar ju vara en och en halv månad med flyttande trakasserier om folk som varit ute och gottat sig på isar lite varstans i vårat avlånga land.
 
Men runtomkring i landet går saker och ting tillbaks till de rutiner som gäller resten av året.
Stangemannen fixar och trixar med grejerna så att de skall fungera klanderfritt hela gös och gäddsäsongen.
Lilja har krupit ur idet och får väl en varningsflagg om att man kan inte läsa sig till allt utan de måste upplevas. Annars får man inte en verklighetsbild som stämmer överens.
Möller fiskar lax men har suget kvar att eventuellt dra till Trysil cup för att avreagera sig en sista gång då han inte var med i Norsjö.
Andersén åker upp och dominerar i Dalarna innan grejerna läggs på hyllan.
Modermetarna vaknar upp igen och har full fart på fisket i Lidan.
Full fart på fisket i Lidan.
 
Att det kommer att vara många som far till Lidan i år är det inga tvivel om då det är många stundande tävlingar där i år. På söndag är det Västra meteserien. Nästa helg Sensas open. Och i höst är det återigen dags för SM i Internationellt mete. Så det är bara att frossa i Lidanmete i år. För utöver detta kommer det säkerligen vara flera som lägger sina DM här och säkerligen några klubbmästerskap med för den delen. Och ju mer tävlingar som hålls desto bättre blir ju fisket. Men jag har ännu inte gjort färdigt på rokaden mellan vinter och sommar. Pimpelgrejerna ligger redan på plats uppe på vinden förutom titanborret som skall servas och kopieras. För det är många som frågat om en likadan adapter som jag själv har då den verkligen håller. Nya skall tillverkas och om det är någon som är sugen är det bara att höra av sig.
 
På hemmaplan så har alla snöskyfflar lagts undan tillsammans med snöslungan. (onödigaste inköpet denna vintern) Terassen har rensats och frugan har gjort den så ren och fin så att behöver köpa sockiplast för att beträda den. Ett litet växthus är införskaffats så man får se om man har några gröna fingrar så att vi kan få något gott att äta framåt sommaren. Lite paprika, sallad och chili har såtts och det är ju ingen dålig start ihop med gurkorna som skall vara både för inläggning och vanliga slanggurkor. Vi får se vad som får plats med.
 
Men nu skall vi ta det lite lugnt och inte förhasta oss med att plocka fram sommargrejerna utan hinna andas lite grand innan nästa fisken kör igång. Och som det ser ut just nu så kommer det att bli ovanligt få SM-tävlingar för min egen del då det inte finns någon arrangör av trad-SM. Det internationella SM:et kommer jag nog att agera bankrunner. Men det individuella halkade jag in på ett bananskal då det var tillräckligt många avhopp så att även jag fick vara med. Men då blir det ju ändå mer att slå ur underläge och då brukar jag vara som bäst! Gäller bara att kolla upp lite lagom om hur fiskevattnet är då det blir nytt vatten för mig. För om jag får reda på för mycket så brukar det inte funka. Bättre att göra som vanligt och fiska och ha kul för då kommer resultaten med.
 
Men vi får se vart det bär. Och ni som fortfarande kan ge er ut på isen- Se till att ni kan ta er in med. För nu går det riktigt fort med upptining av isarna.
Sköt om er så ses vi.
Tack för en fin vinter alla andra pimplioter!

Lag-SM i Norsjö 2015

Då har man landat på hemmaplan igen efter årets pimpelsäsong som avslutades med lag-SM i Norsjö.
Efter en natts sömn i stugan var det att gå upp klockan 04:00 för att rensa ur stugan och packa in allt i bilen för att bege sig till Norsjöarenan. På arenan hade Norsjö SFK allt i ordning och det var trevligt att hålla det inomhus på konstgräset och att ni arrangerat så att det fanns duschar att tillgå efter tävlingen var nog det bästa av allt. För inte har väl någon dusch varit mer välbehövlih än denna?
 
Laget samlades. Jag, Daniel, Challe och Bralle gick igenom planen som var ganska trevlig och vi gick ned till isen. Väl nere gick jag igenom kartan och där jag bestämt mig sedan förra gången det begav sig var att börja i ett grundområde där jag avslutade individuella tävlingen senast med bra fiske men för sent. Men vid starten såg jag även startviken som såg riktigt giftig ut och vid utgången gick jag och Blom sakta för att se vart alla kombattanter for iväg. Ingen gick till startviken så jag masade mig sakteliga däråt. Planen var att jag skulle testa där och om det var dåligt skulle jag snart komma ifatt de andra och om det var bra skulle de komma till mig. Det var ju bara ett par hundra meter ifrån oss.
Startfältet sprider sig på Lag-SM
 
Får även sin på Erik Södergårds och Lars Gullstrand från Falun så det kan ju inte vara helt fel. Men jag började längre in än dem inanför en grundås med ca 2 meters djup men fick inget napp. Fiskade mig utåt och såg att Erik och Lars fick lite småfisk och de vet jag att jag inte kan fiska ifrån dem på men varje liten fisk räknas ju så jag slog ett hål i samma område och satte mig och ryckte. Kännde inte ett napp förrän det tjongade till i grejerna och en riktig kluns satt på. Fick sakta upp fisken till iskanten med sköna knyckar men precis under isen klev den av. Satan också tänkte jag och gjorde några ytterligare hål utan resultat. 
 
Flyttade mig utåt men fick inte ett pet på grejerna och nu hade det gått rätt så lång tid (känndes som en evighet) utan att få några napp så jag flyttade mig ut mot mina lagkamrater där de satt och plockade i full kareta. Första hålet slog jag 150 meter ifrån dem och redan vid lodningen nöp en 150-grammare. Jösses är det sådana fiskar de får så har de snart fyllt kontarna. Tur jag har extrapåsar med mig. Sedan blev fisken allt mindre och jag fiskade mig emot dem. Fick fisk i varje hål men storleken var liten och max 30 i hålen så det blev inte så mycket vikt.
 
Efter ett tag nöp det i igen med en luns men ganska raskt blev det slaklina. Knuten hade blivit sönderslagen mot istaket då det inte var mycket frivatten mellan botten och isen. Satan igen! tänkte jag. Men det var bara att kämpa på med de små lopporna och plocka så mycket det gick för varje gram är bra och då är det ju bara att plocka på så mycket det går. Även Lars och Erik satt med oss ett tag innan de flyttade sig bort mot det område jag hade tänkt från  början. De satt ganska orörliga ganska länge så jag tänkte att de har hittat mer fisk men då det tunnats ut i vårat område och fylldes på i deras så kan det ju vara bra att sitta kvar.
 
Blom hade även han bränt 5 klunsar och Bralle någon med och det får ju inte hända. För de 2 jag brände var 2-3 kilo randig riddare och deras 6 kan man ju bara gissa sig till. Blom blev av med ett spö på en av dem då den slet spöt ur handen. Tillbaks till målfållan efter slutskottet och samlade in påsarna och vägde in 23528 gram så nu var det bara att vänta på de andra kombattanterna. Hörde tidigt att Svegarna hade en ordentlig påse och 10 Kg mer och att AFK Fyra fiskar även de hade 23,5 kilo så hoppet om medalj fans fortfarande. Lidköping SFK har en 5:e plats som bäst tidigare på Tisjön i Dalarna så en medalj skulle kännas fantastisk. Men när prisutdelningen kom så hade Jämtlandskroken 24608 gram och knep bronsplatsen och Falun  hade haft flyt i slutet där Lars Gullstrand bland annat fått upp en kluns på 1,3-1,4 kilo bland annat och kunde väga in 27389 gram.
 
Mot segrande Sveg var det inget att göra åt då de hade 33211 gram och var de allra bästa fiskarna denna dagen. Men för våran egen del får vi ändå vara nöjda med att komma på 4:e plats och få äran av att vara "first looser" Men vi fick våran minnesplacket som önskat och en ny bästaplacering för klubben.
Äntligen en ny bästaplacering för Lidköping SFK
 
Att det var tight efter oss kan ju sägas med att Fyra fiskar hade endast 3 gram mindre och ned till plats 9 så skiljde det endast 1311 gram så jämnt var det så det förslår. Men ett roligt fiske hade vi och för min del så får Norsjö SFK gärna arrangera igen då de gör det med den äran att allt fungerar och fisk finns det. Vi får väl se var nästa års arrangörer klarar av då de inte hörde av sig om frågan om vilken sjö det skulle hållas på och tänker vara förtegna om det tills Maj.
 
Men ett stort grattis till Sveg med Thomas Larsson, Martin Södergårds, Daniel Eriksson och Magnus Eriksson för en välförtjänt guldmedalj i 2015 års Svenska mästerskap i lag-pimpel.
Sveg SFK
 
Grattis till silvermedaljörerna Falubygdens SFK med Erik Södergårds, Lars Gullstrand, Jan Rönnbäck och Per-Olof Liss.
Falubygden SFK
 
Grattis även till Jämtlandskroken med Örjan Hafstad, Erik Andersson, Lennart Kroon och Johan Dammström
Jämtlandskroken.
 
Vid paralelltävlingen som gick på samma del som den individuella så vann Kjell Kronvall och höll fanan högt för Skaraborg. Heja Tibro!
 
Direkt efter tävlingen var det hemfärd och det var rena lyxen och välbehövligt med privatchaufför och man fick sova mellan Umeå och Örnsköldsvik och det var inte fy skam. Att sedan sträckköra hem för att landa i bingen 04:30 på morgonen och sedan sova fram tills middagstid var även det välbehövligt. För det känns att man har fiskat 11 dagar i sträck nu. Och att avsluta med is med denna tjocklek gör ju sitt till med. Armarna känns som gele just nu och det kommer nog att ta ett par dagar att återhämta sig. Men nu blir det inget pimpelfiske förrän nästa säsong.
 
Tack alla för en underbar pimpelsäsong. Ingen nämnd och ingen glömd.

Ny Svensk Mästare i pimpelfisketips.

Nu kan vi kora den nya pimpelfisketipsmästaren.
Då vi återigen kör pimpelfisketips-SM där man skall med ett brett kunnande veta vem som står sig bäst på gällande is.
Att välja ut en Spelhäst i varje klass och sedan få lika många poäng som den utvalde får i respektive klass för att sedan räkna ut en totalsumma.
Detta klarar ju vem som helst av i efterhand men att i förhand ana sig till vem som skall lyckas bäst på gällande vatten just den dagen är ju lite svårare. Det räcker ju att en av de spelade går bort sig så är hela raden rökt.
 
Förra gången det begav sig så vann Lars Gullstrand på den imponerande poängsatsen av 48 poäng.
Oslagbart sade jag då ävem om arrangörsklassen nu är borta.
 
Av de som spelats var hela Sverige oense om vem som skulle segra i varje klass och inga rader var speciellt lika.
Endast 5 klassegrare kunde plockas ut i förskott totalt av 10 möjliga.
 
Och att veta om hur hela Sverige klarar av att fiska gäller ju att känna på de säkra korten som sällan gör bort sig. Och som en vis man sa "Med vissa pirkar går man oftare rätt än med andra"
Denna vise mannen tillverkar pirkar vackra som smycken och kan nu titulera sig Svensk mästare i pimpelfisketips.
Ett stort grattis till Kaj Hagström till den fina titeln med dina 54 poäng. Ett pimpelset kommer till dig snart. Gula setet är ju förstapriset.
 
Kajs vinnarrad såg ut som följer:
Klass Startn Deltagare Poäng
ÄHV 548 Pentti Harmala 6
YHV 302 Per-Olov Liss 16
H-Sen 10 Leif Lothström 4
ÄHJ 993 Joakim Eriksson 8
YHJ 951 Alexander Lust 6
ÄDV 853 Birgitta Jonsson 5
YDV 819 Gunilla Ögren 2
D-Sen 735 Lotta Engvall 3
ÄDJ 921 Viktoria Fängström 3
YDJ 903 Maria Johansson 1
    Totalpoäng 54
 
Kaj var strax följd av den medaljrusige Martin Södergårds tätt följd av Lennart Forsberg.
Ett stort tack till alla som har deltagit och nästa år så kör vi igen?

Pimpel-SM dag 1

Då har vi varit ute på första dagen på pimpel-SM 2015.
Dagen började tidigt med att vara i arenan 06:00 för att förse alla med utrustning. Men det var ingen meninga tt vara där så tidigt för det var många som var sena igång och inte förrän klockan 7 började det dyka upp folk. Men senast av dem alla var en deltagare som inte namnges som för en gångs skull var sen. Men det berodde denna gången på att han åkte till Malå i stället. Han hade svårt att hitta sekretariatet men det berodde mest på att det låg 51 kilometer bort.
 
Men vi traskade ut på isen för skryllkontroll innan startfållan och väl där skulle de sista planerna smidas.
 
Bestämde mig för att gå iväg till svängen och sedan se vart folk drog sig iväg. Men då det var ett tätt spår som drog iväg bortåt höger så valde jag att gå rätt fram. Allteftersom så glesade det av med folk och till slut var det nästan bara jag och Harriet som jag slog följe med då hon är många gånger bättre än Steve på att ge bra tips!
Fältet sprider sig.
 
Började fiska men det tog ett par hål innan första fisken nöp i  och jag fick sedan ett par stycken i området men inte bra. Fortsatte bortåt ön med samma klena resultat. Efter en timme och ca 20 fiskar flyttade jag mig närmare land och ser Oliver Nordh och ett par till sitta och få fisk men jag tyckte de såg för små ut och ville hitta egen fisk att fiska på och fortsätter mot land. Det kommer upp några finare fiskar och jag går närmare land. Får då ett hål där det nappar men fisken är liten. Fick 75 innan det blev allt för trögt och testade då runt omkring men inte ett pet på grejerna.
 
Fortsatte då utåt för att se om det kommit tillbaks någon fisk däråt jag började för det hade ju tunnats ut med fiskare och visst fick jag någon fisk men det var ju inget Bonanza precis. Fortsatte vidare ut mitt på sjön och testade annan utrustning där det var lite djupare och fick då fisk i varje hål och lite bättre storlek. Men det var ju så dags då! Fick ihop 2,4 kilo småfisk som inte räckte mer än att klå självaste Greven av Sade så nu kan jag få sova gott!
 
Gick tillbaks mot starten där Ronja satt och väntade och hon visade glatt upp en fin fisk hon fått. Hon hade ju klarat sig helt själv idag förutom att hon fick hjälp med att avliva fisken som var för grov för att hon skulle kunna bryta nacken av den.
Stolt fiskare som klarat sig själv hela tävlingen.
 
Hade tyvärr lite problem med att höra vad som sades vid prisutdelningen så jag har inga speciella resultat att rapportera mer än att Ronja blev 4:a i YDJ och Challe 8:a i YHV.
Mycket glädjande med 2 medaljörer från Nora-Gyttorp där Inger Ekbom vann och Thomas Larsson tog silver i HS. Stort grattis till er bägge. Även Oliver Nordh från Bergsfiskarna kan nu titulera sig Svensk mästare. Grattis Oliver.
Men fler resultat kan jag inte rapportera om nu.
Så hur det gått i Pimpeltips-SM får vi se. Men kanske Martin Södergårds ligger bra till även här då han sopar hem det mesta just nu. Tror han tog medalj idag och att han tog hem Pimpelsport cup. Bra jobbat Martin och dig väl förunnat. Har tyvärr inget sytligt eller retligt att säga om dig. Men jag skall söka på!
 
Så i morgon så skall förhoppningsvis resultaten komma in och vi kan kora en ny Svensk Pimpeltipsmästare.
Vila upp er ordentligt för i morgon skall Lidköpings SFK ta medalj i HS. Ni andra får slåss om de andra 2 medaljerna!

Spelhästar i pimpel-SM

I detta nu så är startfältet samlat i startfållan redo för att ge sig ut på Norsjöns is.
Skryllkontrollen är genomförd och alla står förväntansfulla för att ge sig ut på vidderna.
De som är spelade i årets pimpeltips-SM är följande utan inbördes spelningar vilket fortfarande kommer att hållas hemligt. Endast segrarraden kommer att bli offentlig och några har spelat sig själva som vinnare och det ser jag som ett stort plus.
De spelade är:
Klass Startn Deltagare
ÄHV 548 Pentti Harmala
  549 Rolf Nordqvist
  534 Leif Holmgren
  541 Sixten Holmgren
  503 Tore Helmersson
  530 Sven Taflin
  522 Heikki Vuotolainen
YHV 302 Per-Olov Liss
  357 Lars Sundberg
  397 Jan-Erik Persson
  369 Anti Kallo
  396 Håkan Jansson
  312 Per-Anders Nyberg
H-Sen 10 Leif Lothström
  122 Jesper Dyberg
  13 Peter Lind
  39 Ulf Keinström
  108 Janne Johansson
  4 Erik Södergårds
  9 Jonas Granström
  116 Mikael Engvall
ÄHJ 993 Joakim Eriksson
  989 Daniel Burvall
  990 Robin Walter
  991 David Ödmark
  984 Oliver Nord
  985 Tony Åström
YHJ 955 Daniel Bergman
  951 Alexander Lust
  960 Oscar Viklund
  959 Nils Hedlund
  954 Lucas Strömberg
  956 Simon Walter
ÄDV 853 Birgitta Jonsson
  865 Vivian Suther
  854 Britt Zackrisson
  851 Anna-Greta Helmersson
  866 Ulla-Britt Sundlöf
  860 Lili Keinström
YDV 819 Gunilla Ögren
  801 Rosie Thörne
  822 Ulla-Britt Taflin
D-Sen 735 Lotta Engvall
  720 Annika Jonsson
  724 Emma Söderström
ÄDJ 921 Viktoria Fängström
  922 Amanda Frank
  923 Elin Seger
YDJ 903 Maria Johansson
  902 Ronja Leijon
  904 Josefin Andersson
  901 Anja Larsson
Som ni ser så är det spridda skurar på vilka som är spelade och det är många favoriter.
Får se hur många Svenska mästare som finns med i denna listan i morgon kväll.
 

Sista träningen innan pimpel-SM

 Då har vi gjort ett sista pass innan pimpel-SM i Norsjö.
Vi valde att lyssna på Steve och gick ut på isen utanför campen. Det visade sig vara en grund vik och vi sökte snabbt av den och det enda som behagade nappa var en liten gädda så det var ju ogjort jobb.
En liten gädda.
 
Och att våren är i antågande och det är varmt ute dagligen så börjar det att kläckas även här och en hårig kompis syntes på isen.
Liten larv kröp omkring på isen.
 
Men eftersom vi behövde någon form av nappe så spetsade vi till det och kallade in eliten i form av Harriet som tipsade oss om ett annat vatten i närheten. Och storleken på sjön spelar ju ingen roll bara det nappar.
Så vi tog vårat pick och pack och for iväg till den minsta träningssjö jag sett.
Den lilla träningssjön.
 
Men Harriet den lilla godingen hade visat oss ett litet guldkorn och vi fick fisk lite varstans och vi kunde testa av lite vad som fungerade. Testade stora och små pirkar. Stora och små krokar. Tafs, mormuska och även balanspirk. Fick fisk på allt utom mormuskan men det kan bero på att jag är kass på att fiska med den. Blev även här av med en pirk på en gris. Men plockade ändå upp  ett par kilo fisk i blandad storlek från 5-500 gram så det blev en kul liten stund.
blandad fisk från den lilla träningssjön.
 
For sedan iväg för att prova tröjor i fotbollshallen och kolla upp inför morgondagen och väl där inne testade Ronja på hur hon skulle göra och det ser ju helt OK ut tycker jag.
Ja det är ju bara en tidsfråga innan 3:e Leijonungen står som segrare.
 
Men det var ju en god vetskap om att isen är förhållandevis tjock och man fick ta omtag och rensa hålet efter 40 vevtag så att det inte nöp fast. Men Novan verkar räcka till nätt och jämnt. Men det är ca 45 varv med snabbskären så det kommer nog bli begränsat med hål för dem som kör med de gamla Rantanenborren om det inte är urstarka.
Nu är det bara kvar att äta upp sig inför morgondagen och lägga sig tidigt och bara ladda maximalt. För det kommer nog att krävas lite ork i morgon. Dels med att gå men även att borra för isen är tjock och blöt.
Såg även nere på människobyn att bussarna börjar anlända och Bergsfiskarbussen har anlänt. Samt att det rullar in ena bilen efter den andra.
 
Skall bli kul att träffa alla i morgon bitti för att tampas ute på isen igen.

Träningspimpel i Lappland

Nu är sötebrödsdagarna slut i Strömsund.
Vi tog vårat pick och pack och for iväg upp emot Norsjö.
Det sved ordentligt i själen att bara fara förbi den K-märkta granen i Lövberga och veta att det är fin is på Gåxsjön och lunsarna lokaliserade. Men, men det var bara att bita i det sura äpplet för annars kan man missa något annat kul. Och när nästa års arrangörer inte hörde av sig över huvud taget vilket jag själv ser som arrogant mot oss andra så for vi iväg emot Lycksele.
Isskulpturen i Lycksele var ovanligt liten i år så inte har det varit någon vargavinter som utlovat.
 
Väl framme i Lycksele möttes vi upp av Anders, Kasper och Gisela som skulle ledsaga oss för att få igång plockefisket i stället för lunsfisket. Ut på isen i 11 plusgrader och väldigt mycket luft. Luftombytet borde nog byta luft i Lappland var 5:e minut. Och trots att ytan var skrovlig och mjuk så fick man hålla i skryllan medans man borrade. Men fisk fanns det och det nappade direkt för samtliga och redan innan vi kommit fram hade Kasper redan dragit upp flera fiskar. Men vi fick försöka matcha honom på bästa sätt och nästan alla fick fisk redan i första hålet.
Ahlgren lägger in en extra växel när det närmar sig SM.
 
Vi testade igenom vattnet som vi gissar skall bli nästa års tävlingsvatten. (För vi har ju inte hört vilket vatten det blir) Lite för att se vad som skiljer fisket åt gentemot hemmafisket och Jämtland/Dalarna där vi har tillbringat den senaste veckan. Och visst skiljde sig det en hel del men vi fick en liten föraning om vad som gäller i detta området. Vi testade av vasskanter, uddar, undervattensåsar och djupfiske i hopp om att finna rätt storlek på fisken i rätt mängd. Men att det finns gott om fisk råder det inga tvivel om men man undrar hur arrangemanget skall bli nästa år om de inte släpper fiskevattnet förrän i Maj då ingen kan ta sig dit för att bilda sig en uppfattning om vad som gäller på tävlingsvattnet. Kanske att man vill se till at ha rätt utrustning utan att se ut som en trollingfiskare med aldeles för mycket utrustning med sig på turen. Hängslen, livrem och kanske något annat säkra upp med.
 
Men det blev en hel del fisk för alla och Ronja fick hela 39 fiskar innan hon gav upp i blåsten. För det blåste en hel del på sjön och längs med så många blåste omkull och isborren välte samt att skryllorna flyttade sig om man inte hade kvar fisken. Men även med fisken i så skuttade de till emellanåt. Vi fick ca 5 kilo var med blandad kompott och Anders som sprang på jagande matfisk plockade ihop 6 kilo på kortare tid. Men man fick i alla fall en liten bild om hur det kan vara. Och det ser bra ut. Med fisk på de flesta ställen och det gäller att hitta rätt storlek och mängd som vanligt. Men för egen del ser det ut att kunna passa mig.
Blandad kompott i konten efter fiske i Lappland.
 
Nu är vi framme i Norsjö och har installerat oss i stugan och tagit en pizza på människobyn men man kan snabbt säga att det är bättre pizzor i Lidköping. Så resten av helgen blir det nog att göra maten själv så att vi får det som vi vill och orkar med att ge järnet under helgens SM-tävlingar. Vädret skall ju bättra sig och vi kan ju bara hoppas på att det blir lite minusgrader inan start på lördag så kommer alla de tävlandes att spridas ut på större områden på Norsjön och alla kommer att få bättre fiske för häruppe hjälper det inte att borra på varandra utan om man skall placera sig här så får man leta upp fisken själv och då inte ha så många omkring sig. Och det underlättar att ha en god fysik för att ta sig till egna fiskeplatser. Så Jonas Gustavsson, Södergårdarna, LillThomas, Baddaren och andra löpstarka har en kraftig fördel i valet av fiskeplats.
 
Och på söndag har vi ett helt manskap som kommer att svära dyrt och heligt att till nästa säsong skall de ha slutat röka och snusa samt tränat upp sin fysik och då skall de banne mig visa ungtupparna hur fiske går till!
Mats stöpträning för Knallarna kommer bli överbelamrad och alla Knallar kan även de springa en mil i stöp och kan göra flera 5-kilometers förflyttningar under tävlingens gång. Och de kommer även att ha tid att fiska.
 
Men om kylan inte kommer innan lördag så blir det nog att traska omkring i sockerbitsis och det blir 2 steg framåt och 1 tillbaks. Kommer nog att suga musten ur många som inte har vana att gå i detta. Får se hur många som tar sig vatten över huvudet och inte klarar av att ta sig tillbaks i tid. Senast i Falun var det ju en hel del som inte hade räknat med att vinden skulle bli så stark och spåren yra igen så att de inte orkade ta sig hem inom tidsramen.
 
Kör nu försiktigt till Norsjö för det finns en hel del ren häruppe och flera träd har blåst över vägarna.
Ses på lördag efter fredagens fintrimmning av utrustningen.
 
 

Onsdagspimpel i Jämtland

Nu har vi varit ute en liten sväng igen på Gåxsjön Lövberga.
Efter ett quickstop på Rogers Gräv för att reparera bordet som faller sönder så bar det av igen. 
När vi vaknade upp så var det påtaglig vind och snöade ymnigt redan vid stugorna.
Snöar skapligt i stugbyn.
 
På vägen upp så ökade snöfallet och vägarna slaskade ordentligt men vi tog oss fram ändå. Ut på isen och nu var det snötäckt igen och man undrade hur det skulle nappa med det nya snötäcket på. Det brukar ju inte vara nån höjdare.
Nu var sjön vit och fin igen.
 
Inga problem att ta sig fram idag heller då snön sjönk in i isens yta och det var bra grepp.
Ut igen till området där det nappade igår med fin fisk och nu hade det slutat snöa och solen sken igen. Det var svårt att hitta gammelhålen då snön täckte det mesta men allteftersom så tinade snön och det blev allt lättare. Första hålet och direkt en 150 grammare. Nästa hål 2 st och det nappade skaplig fisk vart man än släppte ned. Fortsatte utåt bland de glesa vass-stråna och fick även nån 6-hektos på topp. Men sedan började det snöa igen och då var det bara lopporna som högg. Och då det inte såg ut som någon ljusning och att det är dumt att chansa med hälsan inför SM så avbröt vi fisket. Hade då fått 5-6 kilo på denna korta tur och även om det var slöfiske så var det OK ändå.
 
Dagens fångst i en blandning av abborre och mört.
 
Testade även utloppet på vägen hem men fick inte ens ett pet där så det var bara att fortsätta upp till bilen. Men när vi väl kommit hem så sprack det upp och blev fint igen men det känndes onödigt att vända upp igen utan hem och torka kläder vilket tar lång tid när man bor i stuga.
 
I morgon far vi upp emot Norsjö med ett möjligt mellanstopp på vägen för att fiska av oss lite resdamm och förbereda oss inför helgens tävlingar på Norsjön.
 Nedan några bilder från dagens fiske medans det nappade.
Hejdå Fisken!
 
All fisk återutsattes i vanlig ordning men tänk på det när ni skall återutsätta fisk att de inte får utsättas för frost då ögonen skadas snabbt och de blir blinda. Men idag var det inga problem för det var inte minusgrader. Om man skall återutsätta fisken då det är kallt så skall de sättas i omedelbart så att de inte skadas.
 
Glöm heller inte: Det är bara timmar kvar av att lämna in SM-tipset så att jag hinner renskriva. Förhoppningsvis kan jag få resultaten tillräckligt snabbt på lördagen så att vi kan tillkännage arvtagaren av att kunna mest om pimpel-Sverige efter Lars Gullstrand som segrade i Faluns SM i Februari på magnifika 48 poäng.
Många rader har spelats och aldrig förut har det varit så ovisst om vem som skall vinna och det är många olika "spelhästar" som har valts.
 
Kör försiktigt så ses vi på lördag.

Tisdagspimpel i Jämtland

Nu har vi varit ute och frifiskat lite för att se om man skulle kunna få någon luns då man inte lyckades under tävlingarna. For iväg till Gåxsjön där vi tävlade tidigare i helgen och många hade fått stor fisk och flera rapporterade om brända storfiskar. Började med att svänga in vid den K-märkta granen i Lövberga som ser lite underlig ut men syns på långt håll.
Lite underlig gran!
 
Ut på isen och redan då vi kommit ut på isen såg vi att det var ändrade förutsättningar än när vi var här i helgen. Nu var det inte snö på isen utan slask och 8 plusgrader. Men vi började med att testa där jag avslutade med bra ficke och blev helt utan napp. Så det var nog tillfälligheter att det nappade just då. Vidare ut mot ett område som rekommenderades av Heikki och Jörgen där de hade fått sina fina fiskar och även bränt en hel del men det var svårt att hitta med en vag förklaring men till slut kom vi nog rätt.
 
Daniel testade längst ut och jag testade intill vassen. Fick fisk direkt men det var "vanlig" fisk så jag fortsatte inåt kanalen. I 3:e hålet fick jag lite bättre borre och ganska snart så brände jag första i iskanten. Testade inåt vassviken och fick lite mört tills det var en bättre fisk som revs. Ut igen och nytt hål. Ganska snart nappade det men fisken ville annat och linan brast.
Skaplig start på frifisketuren.
 
Fortsatte en stund i området medans Daniel tog en ordentlig lov runt hela sjön och testade inåt vassen och även ut på frivattnet. Men det var sporadiskt med fisk och inga luns över huvud taget. Fortsatte inåt och hittade oborrad yta så jag slog ett hål och satte mig och ryckte men ingenting hände. Helt utan förvarning knackade det till i spöt och jag krokade. Men fisken ville inte riktigt upp och tog lina i omgångar. Fick fisken till hålet men den ville inte upp så jag fick ta fram huggkroken för att bärja min Gåxsjöluns.
Vackert exemplar av Perca Fluviatilis a la Jämtland
 
Fortsatte en stund till och i ett gammelhål nöp det till igen men även denna gången brast linan. Fasen också nästa gång får det nog bli 0,30 mm lina för att det skall hålla. Men utöver dessa så var det flera rivningar och ishugg och 2 gånger slets spöt ur händerna. Och skall man se till hur det brukar vara så var det väldigt händelserikt men med Jämtlandsmått så var det nog ett mellanting. Fasligt kul att äntligen få en kluns som kommer upp. Och vart skall det ske om inte här?
 
På hemvägen såg man att det fortfarande tinade på ytan och slasket som fanns var i stort sett bara vatten och snart är det helt blankt. Men inte behövs det halkbroddar ännu då ytan  ger bra grepp ändå. Men hur det blir i Norsjö på SM är det för tidigt att orda om, kanske i slutet av veckan men se till att plocka med halkbroddarna.
Snart helt blankt på isen i Jämtland.
 
Nu får vi se vad det blir för fiske i morgon. Men det beror nog en del på hur det blåser för nu har det blåst en hel del under dagen och med alla plusgrader så är det mycket som smälter.
 
Glöm nu inte pimpeltips-SM som skall vara inne senast i morgon kväll.
 
 
 

Påskpimpeln över för i år !?!?

Nu är påsken slut och många har åkt hem som nykokta kräftor för att slicka sina sår efter fiskedragningen i Jämtland och Dalarna. Men inte riktigt alla. Vi stannar uppe tills SM och skall ut och fiska på lite olika vatten vad andan än faller på. Tyvärr skall det komma in blåsväder så det kan ju bli lite minskning på fisketiden på grund av detta men vi får se!
 
På lördagen fiskade vi på bland annat Gåxsjön Lövberga som är en fantastisk sjö att producera fina fiskar och de flesta hade kontakt med fin fisk och några lyckades med att få upp dem.
Bror E G T Olsson med en präktig Gåxsjöabborre.
 
Själv kom jag lite offside redan i starten men fick prova på ett nytt område för mig och har nu ännu ett ställe att gå till nästa gång vi skall dit. Hittade inte något vettigt fiske förrän sista 10 minuterna och det är ju för sent om man skall plocka ihop 10-20 kilo som vinnarvikten brukar vara här. Heikki Vuotolainen har inlett sin formtopp och kommer igång alltmer för varje pass som går och radar upp fina placeringar.
 
På söndagen var det dags för den traditionella Vikinganappet på Landsomfjärden. Utgång ifrån Camp Viking i Gällö och planen var att fiska utanför andra startplatsen vid bondgården rakt över fjärden. Sagt och gjort så gick vi dit och med våran sena utgång fick vi gå på fisketiden med men det får ju gå om man skall hålla på att kränga grejer till alla.
Uppladdning inför Vikinganappet 2015
 
Starten gick och man såg att Lotta och Mikael Engvall startade i sundet utanför och Matilda rakt utanför starten (bondgården) medans jag och Ronja började utanför udden. Fiskade mig in emot land och fick någon enstaka fisk men det var inte fart på dem men man kännde att de fanns där så jag trökade på och borrade upp hål efter hål med ganska klent resultat. Efter 2,5 timmars fiske och endast ett 20-tal fiskar lät jag borret stå för att bakhålsfiska. Fick då fisk i de flesta hål med varierande storlek me allteftersom så ökade det på i antal och storlek. Var lite sur på mig själv att jag inte borrat upp fler hål för jag var ju själv och hade alla möjligheter att plocka upp fisken då de nöp i ordentligt när hålen fått stå. Fick nog inte en enda fisk som inte svalt grejerna och endast änden på pirken stack ut. Plockade ihop 5,7 kilo på 81 fiskar innan slutskottet small.
På vägen hem fick man höra att det var gammelhålsfiske för de flesta oavsett om de fiskat abborre eller mört.
Hemgången över Landsomfjärden.
 
Hettan som var på isen var enorm och man fick palta av sig så mycket kläder som fick plats i konten för att inte flyta bort. Så det var väl tur att man inte fick mer fisk. Ronja kämpade tappert och var med på hela svängen och vilken 8-åring hade gjort samma sak? Hon är ju stenhård! Och vad som gäller alla mina idoler så är de faktiskt på andra plats vad som än gäller för mina förstahandsfavoriter är ändå mina barn. Vilka kämpar!
 
Kvällstävlingen från sågen funkade inte alls för mig då jag letade efter ett grund jag varit på 2 gånger tidigare men hittade det tyvärr inte och fick endast 1 3-hektos på en mängd med hål. Vi var visst flera stycken som var ute och letade efter samma grund på helt skillda ställen men ingen hittade det. Kanske de har kört med vägskrapa på botten och rensat bort det?
 
På annandagen var det dags för OS-pimpel på Storhamra.
Gick ut på isen och gick så långt jag hann innan startskottet gick och det var endast rakt över viken denna gången medans Matilda och Ronja började strax utanför starten. Fiskade på kanten men fick endast småfiskar och när Patric E kom förbi så fortsatte vi bortåt över första öarna. Gick lite vänster och fick 2 lite större abborrar men ingenting mer så vi fortsatte ut på nästa fjärd. Fick en bild från Matilda att starten var bra och det fanns fisk där och jag tänkte att nu har jag gått över ån efter vatten.
 
 
Matildas start på Storhamra var ju inte allt för pjåkig.
 
Väl ute på nästa fjärd satt redan Patric och plockade borrar i lagom tävlingsstorlek och jag vek av åt vänster. Fick lite blandad fisk och vi fortsatte förbi nästa udde. Brände en kilosklump i iskanten men fick upp lite hopp om att man var rätt ute. Men efter en stunds fiske så dog det ut och det var samma för alla i området och manskapet spred sig över nejderna. Fortsatte tillbaks men fick ingen ordning alls på fisket och gick ut och provade runt lillön och 2 grynnor utan tillstymmelse till fisk och gick tillbaks till starten och avslutade där med fisk i varje hål. Men det var ju så dags då. Slutset kom och jag kunde väga in 185 fisk med en vikt av 4,8 kilo vilket normalt är en bra vikt hemma men på Storhamra så är det en ökenvikt men jag tog i alla fall ledningen när jag vägde in då jag var bland de första att väga in. Och det är ju inte fel att ta ledningen i OS-pimpeln!
Invägningskö på Storhamra.
 
Allteftersom det kom in fler människor så ser man att man har varit helt fel ute då de kommer in med både 1 och 2 kassar med fisk. Rykten gick om att det var någon som kom med 3 kassar men det var väl Laxen som även bar in en gädda i den ena kassen. Laxen å andra sidan var dominant och vägde in ett nytt Storhamrarekord på över 21 kilo abborre. Fantastiskt fiskat på en fantastisk sjö och nästa år kommer vi igen.
Laxen segrade OS-pimpeln 2015
 
Nu har vi tagit en sovmorgon innan vi skall ut och leta efter lite kluns på någon sjö här uppe i Jämtland.
Bara frukost kvar att äta innan vi kör igång.
 
Glöm nu inte SM i pimpeltips som skall vara inne senast i morgon så att jag hinner göra i ordning tipsraderna.
Se tidigare inlägg för vidare information.
 
Sköt om er så ses vi på lördag i Norsjö!
 
 
 
 

Jämtland påskdagen

Nu har vi avklarat ännu en dag i paradiset med snö, is, sol och trevliga kamrater.
Morgonens tävling på Låsjön var ännu skönare idag då vinden mojnat och det blir ändå svårare att klä sig. Är solen framme flyter man bort och om den går i moln så blir det lite kyligt.
Ronja hade bestämt tt ha en vilostund under förmiddagens tävlingspass men anmäldes ändå om hon skulle vilja doppa en krok. Ut på isen och såg lite öppet vatten högerut som såg giftigt ut och började där.
 
Första 3 hålen gav var sin fisk och sedan 3 bomhål. 7:e gav en serie med fina abborrar och i nästa var det blandad kompott. Så efter 20 minuter var jag över 2 kilo och var lite nöjd med att det stämde så bra. Men säg den glädjen som varar för evigt! Resten av tävlingen blev det mest sökande med sporadiska fiskar lite varstans så jag slutade på 3,9 kilo. Ronja valde att doppa kroken ändå och plockade upp några abborrar och sitt livs första gädda. Den räknas ju inte men ändå!
Nu kan Ronja lägga till gäddpimplare på sitt CV
 
På eftermiddagen var det sedan dags att äntra isen på Gåxsjön Lövberga. En sjö jag alltid ser fram emot då det vimlar av groteska abborrar. Förra årets fisk på 1570 satt fortfarande på näthinnan. Kom iväg aldeles för sent så jag bestämde mig för att vara motvalls och inte gå till uttänkt ställe utan i stället fiska direkt efter vassen.
Härlig vy innan start på Gåxsjön Lövberga.
 
Började bra med riv i grejerna redan i första hålet men fick bara några stycken abborrar och mörtar direkt. Flaxade runt här ett tag men gick sedan ut mot första grundåsen med liknande resultat för att senare avsluta innanför vassen mitt i grytan med ett par "idiothål". Men det hade nog gått bättre om jag fiskat därinne hela tiden för jag fick fisk i vartenda hål därinne.
 
Väl inne vid invägningen såg man att klunsarna hade varit väl i tagen och min lille på 6-7 hekto stod sig lätt och det var många fina fiskar vägdes in. Kul att Heikki Vuotolainen lagt in en formtopp och verkar komma i form igen och segrade Veteranklassen. Bäste Senior i vårat gäng vart Bror E G T Olsson med ca 9 kilo och en borre på 1,4 kilo i påsen. Jörgen Bertilsson och flera med honom kan vittna om de grova fiskar som finns i sjön då han inte kunde få upp fisken i hålet. Linor brast på de mest ovanliga ställen och den ena fisken var större och brutalare än den andra.
 
Och att man kan rekommendera fler att ta med sig de yngre ut på isfiske råder det ingen tvekan om för de som hade allra roligast idag var väl Ronja med sina nya fiskekompisar som varvade fiske med pulkdragning och lita annat bus så det hördes över hela Gåxsjöns nejder. Underbart! Så till dem som inte tar med sig sina barn ut på fiske för att det är för mycket arbete med dem och bara problem så säger jag bara -Bullshit! Ta med dem ut så har ni fiskekamrater för livet för i detta gänget av trevliga fiskare från hela landet så kan det nog inte gå galet. Jag har nog aldrig sett ett enda barn som inte har kännt sig välkomnad av alla och önskad.
Så ta med er barnen ut på fiske så får ni se själva.
 
Alla är vi barn i början!
 
3 nöjda fiskekompisar myser efter fisketuren på Gåxsjön
 
 
 

Ännu en dag i Jämtland.

Nu under långfredagen har vi tillbringat på Jämtländska sjöar.
På morgonpasset var det sporrsjön som gällde och ut på isen bar det. Ut till ett stenskravel som såg lovande ut och slog första hålet. Blev förvånad då djupet säkerligen var 6 meter. Fiskade mig närmare stenarna och då blev det -djupare! Såg lite folk som plockade mestadels mört men var inte intresserade av dem så jag fortsatte bortåt mot andra sidan och det var betydligt grundare. När jag var inne på 1 meter fick jag 2 st hektosborrar och återfick lite hopp. Borrade upp ett gäng med hål och lämnade för att bakfiska dem senare. Fortsatte utåt där Matilda satt och plockade fisk men blev i stort sett utan. 45 minuter senare vände jag om för bakfisket men hoppsan! Det hade kommit en annan fiskare och satt i full kareta med att bakmeta hålen. Tog då fram 55:an eller klumpen som Herr Larsson kallar den för att dunka efter bumlingar på djupet.
 
Redan i första hålet fick jag fisk och blev förhoppningsfull igen men det gick över snart. Tillbaks mellan stenskravlet och land blev det helt plötsligt endast 1 meter djupt och jag tänkte resa mig direkt. Men jösses vad det skrapade nere i hålet. Missade fisk oavbrutet och lyfte upp. Ingen krok! På med en ny och lyfte upp 2st 3-hektos för att sedan börja tappa igen. Ny krok och en fisk till men sedan var de borta. Hände inget mer så jag fick väga in 1,7 kilo som endast var 20 kilo efter segraren som jag inte har namet på. Men jag hade i alla fall bara abborre!
 
Vidare iväg till nästa sjö som var Fångsjön lite närmare Strömsund och nya insatser. Ut och kikade lite vart man skulle gå så jag gick lite åt vänster och så ett ledigt område.
Sanna och Björne strålar samman och strålar ikapp med vädret.
 
Gick mot det lediga området och redan i första hålet fick jag fisk. 45:an med 12:ans krok hann inte mer än ned innan nästa satt. Men sedan kom det mört och jag började missa en del. Testade tafsen men då slutade det nappa. Nästa hål samma sak och undrade om det var tillfälligheter. Började sedan nästa hål med tafsen och sedan bytte jag inte tillbaks. Fram och tillbaks i samma område med ett fåtal bomhål men hanska liten snittvikt gav mig en påse med drygt 9 kilo blandfisk. Hälften abborre och hälften mört.
 
Dagens Värsting blev väl ände Erik Tikkanen som endast hade 10 fisk efter en timme men vägde ändå in över 18 kilo abborre. Detta händer bara i Jämtland! Kom ihåg att det bara är 3-timmars tävlingar.
Patric tog sin första abborre över kilot på eftermiddagspasset och Ronja fick sin första sik under förmiddagspasset. Annars så har det kommit upp lite fler arter än bara abborre och mört. Förutom en del sikar så kom det även upp harr och id under dagens fiske och variation är kul.
 
I morgon så är det 2 nya tävlingar. På morgonen är det Låsjön öster om Strömsund och på eftermiddagen är det Gåxsjön Lövberga som gäller. Får se om det kan bli några fler lunsar som får syna insidan av konten i morgon.
 

Raftsjön Kvällstävling

Då har vi tagit en liten tur för att fiska lite av den ädlaste av alla fiskesätt nämligen pimpel från is.
Resan begynnde klockan 3 på morgonen och vi färdades längs med inlandsvägen och redan i Filipstad så möttes vi av lite vinterkänsla då det låg lite snö i skogarna och till och med fanns is på en del sjöar. 
 
Allteftersom blev det vintrigare och vintrigare och till slut var det riktigt trevligt ute i naturen. På norrsidan av ytterhogdal träffade vi på renar i mass som traskade upp på vägen så se upp om ni skall ta er norrut.
Framme i Östersund strax efter 11 så var det dags att äntra Eastern Palace för att äta buffé som vanligt.
Buffén på Eastern Palce var fin som vanligt.
 
In på affären i människobyn för att införskaffa sig lite matvaror för vidare transport till Raftsjön. Kännde att det inte var någon mening att fara till Strömsund innan tävling för att lämpa av grejerna till stugan så det blev att likt familjen Taikon plocka på sig grejerna i fält.
 
Kännde även att man skulle ta det riktigt lugnt för att orka med dels hela helgen samt även kommande vecka med SM i Norsjö som Grande Finale. Valde då att fiska i startsidan för det kan ju vara bra där med! Har i och för sig varit där varje gång på denna tävling men det har aldrig varit bra där.
Raftsjön vid starten.
 
Fisket började och redan i första hålet fick jag känna på varför jag tycker om att fiska i Jämtland. Först 2 småfiskar och sedan klöste det till i grejerna men fisken klev genast av. Fick senare en 3-hektos  och en sik som blev min första Jämtlandssik. Men massvis med fisk tappades på vägen upp eller fastnade i  iskanten så det blev inte mycket fisk upp i konten. Fick ihop 2,5 kilo vilket förhoppningsvis var i bottenskrapet.
Bäst i vårat gäng blev Patric Eriksson som petade ihop över 8 kilo mört och abborre.
 
Segrare för dagen får väl räknas som dagens skräll då det var Jesper Dyberg från Nora-Gyttorp som vann. Har nog inte sett honom i resultatlistorna tidigare så det var ju bra att en nybörjare vann.
 
I morgon väntar 2 nya tävlingar och då får vi se vad det är för sjöar då jag själv inte minns dem men i alla fall en av dem skall jag ha varit på förut. Men tyvärr minns jag inte hur sjön ser ut men det löser sig i morgon. Kanske det finns någon djupkarta att läsa in sig på.
 
Nu är det bara att ladda om för i morgon är det sovmorgon och vi skall inte gå upp förrän klockan 6.
 
 

Förlåt!

Jag kunde bara inte låta bli det föregående inlägget.
Men nu stundar en underbar fiskeresa upp i paradiset för att tampas med de hårdaste av de hårda.
Och vi får se vart det barkar i morgon (torsdag)
Kör försiktigt och tänk på att det är mycket ren ute på vägarna upp mot paradiset.

Trad-SM 2016 på Sommarland

Nu har den nystartade klubben SFK Gersen United tagit saken i egna händer.
Klubben från Lundsbrunn arrangerar SM i tradmete i Sommarlands sjöar.
Skälet är att de vill slå 2 flugor i en smäll då det finns aldeles för mycket fisk i dammarna där.
Vissa regeländringar kommer att ske då det finns lite platsbrist. Men det kommer att bli mycket lättare att packa trunken till detta SM.
 
Platsen man tilldelas är endast med 3 meters lucka och max 5 meters spölängd är tillåten. I och med detta så är allt rullspöfiske borttaget från agendan. Detta ställer till förtret hos t.ex Peo Nilsson som inte får ta fram sina lååååånga spön då de är borta från tävlingen.
 
Enda betet som tillåts är maggot (vita) då detta förhindrar snack om betesryckning och liknande samt att inga färgämnen släpps ut i deras sjöar. Detta innebär att man inte behöver plocka mask eller jaga efter bloodworms heller till denna tävlingen.
 
Tidpunkten ändras då det inte får krocka med turistsäsongen och enda alternativet var att lägga tävlingen sista helgen i Februari. Detta kommer inte att ställa till några hinder med metesäsongen då det 1: inte krockar med några andra metetävlingar denna helgen. (ej heller med Vasaloppet). 2 I och med de milda vintrarna så är det heller inga problem med förhindrande is då de senaste vintrarna har varit isfritt i Skaraborg. Men om det mot förmodan skulle bli en vargavinter så ändras reglerna till att bli helt enligt sportfiskarnas regler i mormuska. Fast även då gäller det att endast vita maggot får användas.
 
Kolla på länken nedan:
https://www.youtube.com/watch?v=s6805hz0P3o
 
Detta kommer som en skänk från ovan säger Steve Björk från Norsjö SFK då han får ett välkommet avbrott från snö och is uppe i Norra delen av vårat land. Jimmy "Brax" Johansson välkomnar detta med öppna famnen men inser att han får lägga upp massvis med träningspass på att fiska karp i stället. Jörgen Storm från Orsa ställer upp med hela familjen på årets DM i Dalarna enbart för att få delta i detta arrangemang som är ones in a lifetime, som han sa.
 
Ett tips till de startande är att inte göra som Kenneth Lilja och enbart plocka med sig löjpiskor för rent ut sagt -De håller inte måttet. Hur det låter när ett kolfiberspö smäller av kommer nog att bli vanligt förekommande läte under detta SM och folk kommer att tröttna på det lätet redan första kvarten. Ta gärna ett vanligt glasfiberspö med 0,30mm lina som ett minimum och krokar i storlek 8-10 är ganska lagom.
 
Fisket kommer som vanligt att pågå under 2 dagar men flera ändringar i lagtävlingen. Lagen kan mixas fritt och 2 stycken fiskar enligt dag 1:s regler medan de andra 2 får deltaga i castingtävling. Castingtävlingen genomförs med 1 man som prescitionsfiskar med haspelspö på 28 meters avstånd medans den andra prescitionskastar på en bana av 16 meter med flugspö. Laget måste dock komma från samma distrikt och Leif Stävmo har redan fått anbud om flyttlass till 3 nya distrikt. Även Martin Falklind och Örjan från Umeå har fått ett flertal förfrågningar redan om deltagande på detta SM
 
Så direkt efter pimpelsäsongen är det bara att träna upp sig inför stundande SM

RSS 2.0