Sensas Open 2017 dag 2

Nu är årets upplaga av Sensas open avklarad. Andradagen var högt uppställd av mig med den avslutningen att fisken började bete sig normalt för Lidan och börja äta frenetiskt. Så direkt efter avslutad dag 1 var det bara att laga 9-metaren som gick sönder och se till att man hade extra 7-metare och mask så det räckte. Men ett arbetspass under natten satte stopp för min skönhetssömn och väl vid vattnet så var Adell mer utvilad trots att han sovit med en 1,5 meter lång dumstrut på huvudet.
 
De övriga i Laget var på plats och det var bara att gå ut för lottning för att se vilken plats man skulle bända in braxarna ifrån. För det fanns inget annat i tanken än att man skulle ta det lite vackert med braxnarna och inte dra av allt för många tafsar och sabba farten på det. Hoppas att vi får samma peg som igår så är det snabbt kirrat med allt som behövs kirras. Men det blev plats 8 istället för 2 så det blev en flytt nedströms. Skall ju vara lite grundare där och mer mört. Men braxen har ju fenor och kan simma upp på det grundare partiet. Hur svårt kan det va?
 
Och från gårdagens resultat så var det ett getingbo samlat med Engvall på kanten flakerad av Mårten och mig. Sedan Anssi från Splash och 2 platser bort satt Marcus Enström på udden där Anssi satt på lördagen. Alla top-4 lagen såväl i tävlingen som i förra årets SM så visst var det tight. Mårten fick se sig själv som katten bland Hermelinerna och Pelle som satt mellan Anssi och Marcus kunde bara välja vem han skulle styra över alla gäddorna.
Strålande morgon vid Lidans strand.
 
Planen för dagen var kort och gott att bända brax med 7 och 9-meters spö. Och det var det enda som var med idag. Rullspön skall ju inte behövas och löjorna skall jag metodiskt se till att de inte finns i vägen och hålla på och småmäska under tävlingens gång utan bomba dit en ordentlig laddning direkt vid start. Sedan kommer det att dröja 5-10 minuter så är det brax där och bara att hiva och dra. Hur svårt kan det va?
 
Hade själv aldrig suttit nedanför udden så det skulle bli en ny upplevelse trots att jag fiskat i Lidan de senaste 40 åren men det skall väl inte vara något annorlunda här. Och att man inte har T-A-P än skall inte spela någon roll för det är ju inte Göta Kanal man fiskar i utan en å där braxarna äter som utsvultna suggor och bara vräker sig över masken i alla dess former. Spelar ju ingen roll om det bara är en stump eller en prima mask -de äter allt! Och hålla still betet är ju bara trams, Kommer masken och det är en brax där så tar den. Varför krångla till det? Hur svårt kan det va?
 
Laddade ihop en häxblandning cremedelacreme med alla ingredienser som beräknades behövas och beten i det så det skulle räcka en stund utan att behöva trimmas upp. För som jag sett redan innan så fanns det en hel del löja ivattnet och mest av helt fel storlek. Det enda  man skulle se upp med var att inte hålla på med för mycket underhållsmäskning och förstöra dagen med att få löjorna kvar på platsen.
 
Dagens grundmäskning med späckade bollar.
 
Mäskningen  gick och 17 mäskbollar trollades ut till meteplatserna på förutbestämda platser och nu var det spännande att se. Hur var det i vattnet? Inget slem på linan vid lodning men visst ska det finnas gott om fisk. Kollade lite på de andra hur det mäskade och blev imponerad av Anssi att han kunde kasta med sån prescision långt ute på rullspöplatsen. Men det spelar ju ingen roll hur de andra gör för det blir långspöfiske punkt slut.
 
Fisket började och det var inte mycket som hände men i alla fall så strömmade det mer idag. Men det var inte många spön som restes så långt ögat nådde. Anssi fick en mört men annars var det beigt. Efter några minuter så dök flötet och första braxen var landad. Nästa utlägg och en till. Sen en mört. Anssi kontrade med en brax och nu ska det bara vara att köra. Men Mårten som är en professionell gnällare av rang körde en liten gnällramsa och vips så började ha få fisk. lev tvärdött hos mig så jag försökte mig på samma metod. Men mäster Mårten sa att det var aldeles för mesigt och inte tillräckligt genuint gnäll och skulle inte funka. Visst hade han rätt för jag fick aldrig igång dem igen.
 
Kämpade på igenom tävlingen men ingenting fungerade. blev någon löja och någon ört emellanåt och slutligen en brax till i slutet. Men man fick sitta och se på Anssi till vänster med 11 kilo på T-A-P och Mårten på min högra sida med 12 kilo på feeder och Engvall längst ut med 14 kilo på feeder. Marcus på udden hade 16 kilo och vann sektionen. Fruktansvärt att sitta mellan dessa giganter som statist på hemmaplan. Detta fiske som jag trodde jag kunde! Kom inte fram till något jag gjort fel eller inte testat under tävlingen men hittar inte något annat än att det var stilla beten som gällde i detta området. Små beten på T-A-P eller en stillaliggande krok på feeder var det som gällde här. Kan ju även vara att Anssi kom utanför kanten och hade en halvmeter djupare och att rullspöna även de nådde ut i den djupare rännan.
 
Inne på de djupare sektionerna var det lite annat och eftersom de hade djupet inom räckhåll och lite mer alternativ. Men det var lite kämpigt emellanåt när alla 3 satt och drog bredvid mig. Speciellt då Mårten och Engvall turades om att drilla fisk. De kom av sig emellanåt om vems tur det var att dra fisk så de drillade brax santidigt. Och att då sitta med 2 längder av långspö och inga andra alternativ känndes också lite sådär. Kanske får se till att ha med alla grejerna varenda gång. Får nog plocka fram dem tills DM på söndag. Även det i Lidan. Och kanske lite värme har kommit då så att det är lite fart på fisken?
Mårten och Engvall turades om att drilla brax idag.
 
Och då jag bara vägde in 2,4 kilo så tappade jag ordentligt emot de andra topp-lagen och fick förlita mig på de andra i laget. Det hade gått bättre för dem men inte tillräckligt. Vi fick den snöpliga 4:e platsen slagna med 1 kilo av Splash som gick om oss i resultatet. 2:a kom SWEA och Constellation vann. Precis samma resultat som vid förra SM i Norsholm. Skillnaden var att då var jag bäst i laget medans denna gången sämst. Och hur kan det ske att jag blir bäst i laget? Jo T-A-P. Men att jag blir det i Norsholm emot de jättar som är med i laget är ju fantastiskt. Hur skulle det då bli här? Skillnaden mellan Constellation och SWEA denna gången var att denna gången var det stor skillnad i vikten mellan dem och det var ju bara totalvikten som räknades här.
Regerande Sveska Mästarna Constellation vann Sensas Open 2017
 
Vore ju kul om det var fler lag som kunde vara med på denna skojiga tävling och nästa år kanske det har varit lite varmare så att fisken kommer igång och kommer in lite grundare. Att segervikten var 39 kilo på en fiskare och en dag och ändå säger att det var trögt var att fisken inte bet riktigt som de skulle och bara läppjade på betena. Det skall ju vara otveksamma napp utan krusiduller för att jag ska vara nöjd. Men till nästå gång så ska alla hängslen och livremmar vara klara innan start. rullspön, T-A-P och en utlovad korrespondanskurs med Mårten så att jag inte gnäller som en mes utan tar i från tårna och får det att bli trovärdigt. Så svårt kan det va!
 
DM 1 nästa helg och då är det nya insatser. får se hur det kan gå då och om brallarna dansar jenka på platsen för nu måste de börja äta!
 
Sköt om er så ses vi nästa gång

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0