DM i kustfiske

For iväg ner till Ramsvik vid Skalhamn vid Lysekil för att göra upp om den åtråvärda Distriktsmästartiteln i kustfiske.
Ett fiske som tyvärr har stangerat i popularitet och endast är ett fåtal deltagare på. Fick reda på att det endast var 3 distrikt förra året som tävlade i denna diciplin. Kanske dags att vi slår oss ihop och arrangerar gemensamt istället då det inte behövs så mycket utrymme för dessa få deltagare?
Försökte locka med att tillåta flötmete men vi skulle nog gjort det i ett tidigare skede så att alla hann reagera.
Nu blev vi dock endast 5 personer som skulle fightas om titeln då Malte under träning tidigare i veckan halkat på klipporna och skadat ryggen. Det är en tuff sport vi håller på med!
Valde att låta de andra gå ut först för att sedan välja fiskeplats efter de andra. Finns ju massvis med ställen som kan ge bra med fisk och de är utspridda över i stort sett hela ön. Vi tillät fiske från kröken vid bilvägen ut till ön, hela ön och sträckan bort mot bergen mot Lysekil. Detta för att ta bort de 2 platser vid lilla hamnen som faktiskt är lite bättre än resten.
Challe, Bagarn och Branell gick vänster på ön medans jag och Den dubble Distriktsmästaren Anders Rotsén gick bakom industriplanen för att fiska mot Preemraff. Anders valde den yttre udden och jag valde att stanna hundra meter in på sprängstenen från plattformen där det satt en hel hög med flötmetare.
Det som oftast gäller här är bottenmete efter Gyltor med räka eller mask som bete. Hade dock haft svårt att få fram tillräckligt med mask medans Anders hade anammat mitt tips sedan tidigare och fått med sig mask till denna tävlingen för att testa.
Fick förlita mig på att räka skulle funka bra så jag började med en 2-kroksupsättning betade med räka och 80 grams miljösänke. Dessa sänken funkar mycket bättre än vanliga päronsänken och botten är ju hopplös med sprängsten och tång runt hela ön och man får räkna med att sätta en hel del.
Lade ut tacklet 30 meter ut för att komma utanför sprängstenen och fiska mig inåt. Efter ett par meters fiskande slog det till i spöt. Upp kom en Torsk på 39 centimeter. Typiskt då vi satt måttet till 40. Måttet annars för torsk är på 35 centimeter men borde enligt mig höjas då det blir ju endast en fiskpinne kvar när jag har täljt färdigt i fisken.
Andra utlägget och det dunkar till direkt. En torsk på 42 centimeter. Fascinerande start då det länge har varit mycket dåligt med torsk på västkusten. Nästa utlägg och en godkänd nerg-gylta.
Vid fjärde utlägget nöp det i ordentligt ganska omgående och då jag ställt in rullen för gylta-fiske så var bromsen ganska hårt ställd då man måste mordhålla gyltorna så att de inte går in i sprängstenen så blev det tvärstopp med ett par dunkanden. Sedan tog det i mer och jag höll på att fara i vattnet och fisken började ta lina. Efter en kort tung rusning så gick sänket fast i botten. Kände att fisken var kvar så jag försökte få fisken att dra loss sänket men den lyckades gå fri och jag får fortsätta fundera på vad det var som bet tag i räkan. Men kul var det.
Fortsatte på denna platsen och flyttade mig lite fram och tillbaks men fick ingen ordning på fisket efter besten. Visst nappade det men det blev inga godkända fiskar i påsen.
Efter 2 timmar flyttade jag halv-vägs in på sträckan och testade lite olika platser och hittade en liten fläck där det nöp i så fort det kom ner. Satte på en lysmask och vips var första rödnäbban landad. Nytt utlägg och ny rödnäbba. Under en stund fick jag godkänd fisk i stort sett varje utlägg men om jag missade fläcken var det kört.
Rotsén blev intresserad av hur det gick och kom över. Och som han har fiskat tidigare så förstår jag att fisken är livrädd för honom där. Så alla fiskar gömde sig så fort han kom dit. Jag tipsade honom om att fiska lite närmare land då han inte fått igång något fiake ännu och en sån som Anders får man inte tipsa för bra för det kan straffa sig. När han gått tillbaks så började det nappa igen och jag fick ännu en godkänd torsk och en hel del gylta. Fick till slut en blågylta med så att färgprakten i påsen blev bättre.
Vid invägning hade jag fått ihop 5,9 kilo blandad fisk och Anders spurtade ihop 6,4 kilo och vann Herr-seniorklassen.
Värst för dagen var ändå Charles Fasth som fick över 8 kilo fisk och var därmed den förste att klå Rotsén på Skalhamn.
Tvåa blev Branell med knappt 4 kilo och Bagarn fick 3,3 kilo och blev 3:a
Kul att det nappade såpass och i stort sett alla hade fått någon torsk. Champ var den enda som fick hornsimpa där han stod på baksidan om vindkraftverket på platå-hyllan.
Men allt som allt var det en kanondag på kusten trots att det blåste lite.
Fisken då?
Jo all fisk kom att tas tillvara på då det var krabb och hummerfiskare som ville ha gyltan som bete i sina tinor och torskarna blev nog kvällsmat åt ett Norskt par som stod med sin husbil parkerad på ön.
En vindpinad Distriksmästare Challe Fasth med vandringspriset i kustfiske.
(det är Challe som står på backen)
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Larsson PSK

Vart ju inte så tokigt fiske för er, skoj att det verkar gå långsamt uppåt för torskfisket längs kusten. Precis i hörnet bakom Challe har jag haft skapligt fiske, finns en liten djuphåla som samlar fisk, även längre in mot land på samma sida finns också en djuphåla där rödnäbbor o blågyltor högg som tokar tidigare i sommras

Svar: Ja det var kul fiske.Synd att man inte fick veta vad det var för stor fisk som nappade på utsidan men den finns ju kvar.
Bakom Challe satt hela gänget med fritidsfiskare och trängdes så det var inte intressant att gå dit.
Längs med hela vägsträckan finns det samlingsplatser för gyltorna som kan ge ett gott fiske.
Tomas Leijon

2013-08-18 @ 17:24:45
Postat av: matilda

Ännu ett roligt inlägg med bild!

Svar: Jag blir bara bättre och bättre!Har ju dig som förebild men dit har jag långt kvar.
Tomas Leijon

2013-08-23 @ 13:20:15
URL: http://matildaleijons.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0