Blanka pirkar?

Hur blank skall egentligen en pirk vara och hur får man det?
Många av de lärde tvistar än idag om hur blank en pirk egentligen skall vara.
Oavsett vart i vårat avlånga land man befinner sig så finns bägge kategorierna eller snarare alla kategorier.
Likväl som att man har en som säger att pirken skall ha hyperfinish så finns det de som säger -nä mossgrön är OK. Sen finns det allt däremellan. Jag har försökt sälja pirkar med hyperfinish på många ställen men ibland har jag till och med fått frågan varför jag måste ha dem så blanka för då funkar de ej och de vägrar att köpa. Nästa gång har jag kommit dit med ärgade pirkar och de har köpt som om de vore skogstokiga och aldrig sett en liknande vinnarpirk. Själv säger jag att det är olika tillfällen som gör den ena pirkglansen bättre än den andra. Klara vatten med (eller utan) jagande fisk skall över lag ha blanka pirkar. Humusvatten och grumliga vatten skall ha dovare klang i ytan. Ingen regel utan undantag. Vid djupfiske hävdar jag att finishen spelar mindre roll än vid grundfiske.
Varför då?
Jo på djupet finns det väldigt lite ljus kvar så frågan blir då i stället. Räfflad eller inte.
En räfflad pirk ger ju lite oväsen ifrån sig och bromsas marginellt tack vare ytan. Detta kan i vissa fall locka fisken till hugg lite bättre.
När och hur skall man putsa pirkarna och med vad?
Ja det beror på grundmaterialet i största fall. Ädelmetaller ärgar medans rostfritt blir i stort sett intakt. Skillnaden blir då när man putsar upp dem. Ädelmetaller får en mycket blankare yta än rostfritt.
Ett litet tips är att om man har en pirk som inte skall användas för dagen tar man av krokarna och lägger den löst i byxfickan. Medans man går så putsar fickans tyg ytan för varje stag du tar. På detta sättet får du den bara lite blank men helt OK.
Som putsmedel kan man använda såväl Autosol, Häxans kopparputs eller något liknande. Viktigt då att torka av dem så väl som det går för att få bort den fräna lukten från putsmedlet.
Alternativt kan man ta vanlig ketchup. Bara lägg på det på pirken i ett par minuter och torka av med hushållspapper. Detta kan man ju göra till och med på tävlingsplatsen då det oftast finns korvförsäljning.
Passa på att gynna arrangörerna med att köpa en korv eller två och ta lite av ketchupen på önskad pirk. Ät upp dina korvar och torka av pirken. Klart!
Kommer nu att putsa lite pirk som skall med till Grums på pimpel-SM.
Skall testa ett nytt medel (för mig) som införskaffades på Örjan Bengtssons (ÖB).
Får se om det funkar eller inte, Har ju autosol om det inte går.
 
Tänkte även ha en liten tävling gällande SM.
Kinnevikens spel och gambleavdelning ber er att välja ut en fiskare i varje klass förutom arrangör på individuella SM på Lördag. Glöm inte herr och dam i alla åldersklasser.
Skicka in erat tävlingsbidrag till [email protected] så kan ni vinna ett pimpelset.
Resultatet av eran fiskare får lika många poäng som sin platssiffra i resultatlistan. Alla resultaten räknas ihop och lägsta resultat vinner. Om eran fiskare inte kommer till start eller att ni glömmer någon klass får ni sista invägda resultatet+1. Om det blir lika resultat vinner den som har flest 1:or, sedan 2:or i fallande skala. Är det fortfarande lika blir det fler priser. Senaste inlämning av detta är på Fredag 22 Februari 2013
Priset delas ut så snart jag hinner rätta de inlämnade bidragen. Kommer ju som sagt att åka norrut på Söndag så det kan ta en vecka innan det är färdigt

Kommentarer
Postat av: Ahlgren

Jag tillhör dom som aldrig putsar pirkar, dom är blanka möjligtvis när jag köper dom, annars får det vara. Jäkligt kul idé med pimpeltipset!

2013-02-18 @ 19:44:51
Postat av: Patrick E.Olsson

Tycker du är lite snål, tänk om abborrarna hellre vill ha senap? Sj kör jag en hel gardering och lägger in pirken i en blandning av ketchup,senap och Bostongurka. Tyvärr verkar inte abborren gilla detta, men jag får ju en anledning att äta korv oftare:) jag pjtsar pirkarna inför första tävlingen på året oc sedan får det vara.

Svar: Problemet ligger nog i senapen.Skippa den så nappar det nog bättre.
Bostongurkan kan du sätta på kroken men det är bättre med färsk gurka. Den luktar ju nors. Eller om det är tvärtom.
Fasen också nu löste jag ju alla dina problem så att du blir helt ostoppbar och jag inte får slå dig mer i vinter.
Tomas Leijon

2013-02-18 @ 20:19:26
Postat av: Patric

Det är nog fisketekniken som är det viktiga. Storlek/vikt på pirk, lintjocklek, panglänk, kedja, finnhake, trekrok, enkelkrok, små stora eller antal lockryck o.s.v.
D.v.s. bättre att lära sig använda sin utrustning och skaffa många fiskeställen att fiska av.

2013-02-18 @ 20:39:36
Postat av: Ahlgren

Word Patric, fula grejer får också kyssa vackra aborrar...

2013-02-19 @ 15:58:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0