Hemliga isar.

Man kan ju inte säga annat med läget som det är just nu.
Söder om Mora skall man vara ytterst vaksam om man skall ta sig ut på isarna nu.
Det kalla vädret i slutet av helgen gav en isskorpa på 1-4 cm efter detta kom det en hel del snö och lade sig ovanpå. Alltså precis som i vanliga livet. Är det hemligt så läggs locket på.
När isen får det isolerande locket uppepå så är tillväxten av is mycket liten. Om det är snöfritt kan de tunna isarna växa med 1 cm i timmen i bästa fall men med locket på är det inte säkert att isen växer alls. Minns hur det var för de arma Östgötarna för ett par år sedan. De fick 2 cm isskorpa och ovanpå detta 60-70 cm snö. Snön tryckte ned isen så att den sprack och till slut hade issörjan fryst ihop så att det gick att gå ut efter närmare 2 månader. När man borrade så var det mycket poröst och på våren var detta borta på ett par dagar och säsongen över i ett brådrask.
Att det finns många som vet bättre än alla andra och ändå skall ge sig ut finns ju över hela landet. Stange rapporterar om 2 regnbågspimplare som höll på att få sätta livet till för att få ge sig ut på fiskafänge.
Läs Team örebroarnas blogg om detta.
Kolla även isen själva om ni skall ge er ut och lita absolut inte på någon. Allra minst media som gör allt för att få sälja lösnummer. Minns hur det var i våras när de tipsade allmänheten om att ge sig ut på isarna för att det var så härligt. Att det då rörde sig om vårisar som redan hade spirat sig nämndes aldrig. Och att flera fick sätta livet till borde ju vara straffbart likväl som mord eller dråp. Men allt för tryckfriheten och några lösnummer till då de även fick skriva om dem som mist livet.
Rapporterna haglar numer om isläget och man kan sammanfatta med att söder om Mora så har de flesta sjöar en isskorpa på under 5 cm med 5-15 cm snö ovanpå (just nu) och inte bygger speciellt mycket. Samma rapporter kommer både från Axvallsjöarna som uppe på Norasjön där det är tänkt att Norarycket skall gå av stapeln på Söndag. Men man kan ju hoppas på att FK Knallen kan skrapa fram någon hållbar is så att serien kan börja. Det har ju redan försvunnit 2 deltävlingar p.g.a isbrist.
Att det skall bli fiske på Norasjön om det inte blir DM på Söndag återstår att se. Men vi får hoppas på att kylan biter igenom och att samtliga tävlingar går att hållas.
Men för allt smör i Småland, glöm inte att säkerheten går i första hand.
Isdubbar, livlina och kamrat skall man inte ge sig ut utan.
 

Kommentarer
Postat av: Storm

Tyvärr !
Har du helt rätt, hade planerat själv en helg Nora men ser mörkt ut, hade kontakt med Smedjebacken idag och dom hade gett upp hoppet.
Nu är det tyvärr så att vi kan inte hålla på att arrangera dubbeltävlingar hela säsongen, men vem vet ;-)

Svar: Nej min akter klarar inte av allt för många resor upp till er hur kul det än är.Men nu är det i alla fall på rätt väg.
Tomas Leijon

2014-01-14 @ 21:13:57
Postat av: Lennart Larsson

Dyster även här i Partille, visserligen bara någon millimeter snö men istället +1. Blir nog inget KM på söndag. Ca 25mm is idag på mindre sjö.

Svar: Hoppas snön sjunker ihop med någon plusgrad så att kylan kan bryta igenom.
Tomas Leijon

2014-01-14 @ 23:15:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0