Israpport 19 Januari 2014

Läget på isfronten är mycket instabilt just nu.
Direktrapport från Vristulven där ett par gäng har trotsat farorna och ändå gett sig ut. Varierande is mellan 2-5 cm och sämre på snöfläckarna naturligtvis. Ute på den stora delen är det fortfarande öppet. Det finns alltså lite förhoppningar om att det skall gå att fiska nästa helg. Men ta det försiktigt. En av de som testade idag fick ta ett fotbad då han blev sittandes på iskanten när isen brast under fötterna då han gick för nära en snöfläck.
Några skall vidare till Lerdala-Lången för att testa isen där och vi väntar med spänning på rapport.
Igår hade Skinnkroken Km på Kappsjön. Tävlingen var öppen och 50-60 personer gav sig ut på isen. Även där uppe i Malung så var isen för ojämn och dålig och ett par stycken fick ofrivilliga bad men klarade livhanken. Så se upp med vart ni går ut och var aldrig ensamma. Se återigen Kalles blogg så har ni en bra checklista på vad som skall tas med ut mer än rena fiskegrejer, Skriver inte här då rapporten är så pass bra att man inte behöver fylla på med något. För egen del så blev det återigen en "vit" helg och abstinensen börjar växa. Kan det nu bli fiskbar is i närområdet eller inte. Väderrapporten är ju lika instabil som isen och ena dagen skall det bli 10 -grader för att nästa dag visa +grader. Ostabilt då det är ett högtryck i Norr och 2 lågtryck i Söder som jobbar emot. Det är bara att hoppas att högtrycket vinner så att isarna kan växa till sig för nu har den mesta snön blåst av isarna.
 
Såg även på israpporten på TV 4 i morse och blev glad då de äntligen visade lite rapport om läget med en representant från Vikingarännet som varnade om isläget. Han avslutade dock med att säga att han skulle ut och åka skridskor på Mälarens Södra sida men inga större kommentarer om att varna allmänheten utan han var själv bästa drängen på gården.
Avslutningsvis skulle de informera om olika isar och dess faror och hade kallat in en kvinnlig expert. Satt som klistrad för att kanske få reda på något nytt så att man kan få förklarat något som man inte visste förut. Hon visade en bild på "pannkaksis" som kan bildas i bräckvatten och sedan var det nyheter och reklam. De skulle fortsätta efter vädret så jag satt kvar och väntade då jag klart trodde att de skulle gå igenom de olika isarna. Men ack vad jag bedrog mig. Det var visst bara "pannkaksisen" som skulle talas om i säkert 10-12 sekunder.
Mitt betyg till TV 4 om detta var initiativet 4+ Utformningen 4-. 
Kontentan av min betygsättning är att det var mycket bra att gå ut och tala om isarnas bristfälliga kvalitet men att hisseninte gick ända fram till hållplatsen att det blev ingen varning och ingen information om vad de skall kolla på för faror. Just nu så kommer säkerligen många ändå ge sig ut på isarna och flera kommer säkerligen drunkna då de ej har vana från att ge sig ut på isar och tror att de är odödliga eller Jesus.
Hoppas att mediorna blir straffade snart för sin inkompetens i området då de i stort sett aldrig kontrollerar med kunniga källor innan de går ut med informationen. I detta fallet var det med en halvgalen långfärdsskridskoåkare som har en hel del rutin. Och det går ju att åka lånfärdsskridskor på lövtunn is så länge man har farten uppe. Men kom ihåg att de alltid är nära gränsen och det är många gånger som det är ett stort antal skridskoåkare som oftast går igenom samtidigt. Ett jätte- att han inte fick varna Svensson om att inte ge sig ut på dessa bristfälliga isar.
Tänk nu på alla att: TA DET FÖRSIKTIGT OM NI NÖDVÄNDIGTVIS MÅSTE GE ER UT PÅ ISARNA!

Kommentarer
Postat av: Claes

Har en rapport på min blogg nu tomas

Svar: Bra rapport Claes.Mycket bra att du även tagit bilder.
Jag vet att jag själv är dålig på att ta bilder så det är bra att någon annan gör det.
En bild säger mer än tusen ord.
Tomas Leijon

2014-01-19 @ 14:49:44
URL: http://claestorneling.blogg.se/
Postat av: Patrick

Var ute och välsignade vristulven jag med, men isen i kombination med områdena man inte kom åt gjorde att jag istället drog till en liten pöl ovanför sparresäter. Där var isen bättre 6-8cm där det inte låg snö (fiskade endast på blankis). Fisket var dåligt dock. Var 2 st på eggby sjön så isen håller där med, men förmodligen bara längskanterna!

Om vi bara kunde få ta del av dom -40,2 graderna dom hade i Karesuando så vore detta problem ett minne blott:)

Svar: Ja det måste ha varit stora Bjursjön du testade.Arrenderade det vattnet under 2 år men jaktlaget uppskattade inte att det arrenderades ut till flera arrendatorer. Knepigt när de jagar och vi fiskar.
Finns en del luns i de sjöarna med men annars kan det vara knapert i konten efter en tur på dem.
Tomas Leijon

2014-01-19 @ 15:11:54
Postat av: Patrick

Helt riktigt Leijon, har en bekant som på något sätt har med sjön att göra så han sa att jag fick åka dit å pimpla om det var slut, men precis som du sa så var dom inte jätte sugen på att tillåta pimpeltävlingar. Man kan inte ens köpa fiskekort som jag förstår det?

Synd att man har en sån "mitt och ditt" mentalitet härikring.

Svar: Ja Patrick. Det är tur att du känner en i jaktlaget.Tänk bara på att de har gevär och du har isbill.
Fiskekort finns ej till dessa 2 sjöarna. Lilla Bjursjön ligger precis innanför.
Tomas Leijon

2014-01-19 @ 21:04:16
Postat av: Lennart Larsson

Drog säsongens första borrar på en mindre sjö här i Partille idag. På den lilla yta jag fiskade var isen ok, 4,5-6,5cm men jag gick inte längre ut än 10m från land. Men precis som du säger Tomas , var väldigt försiktig om ni skall ut på isar i dagsläget, speciellt om de delvis är snötäckta. Säsongens allra första vägde 119g.

Svar: Ta det bara försiktigt på isen så att vi ses på Lördag.Kul att du har kommit ut.
Tomas Leijon

2014-01-19 @ 21:36:54
Postat av: Lennart Larsson

Nu är det riktigt illa, läste precis på Kalle Abesparrs blogg att han gick igenom isen idag igen vid iskoll i Värmland och denna gång var det på djupt vatten. Isen var 8-9cm och plötsligt var det bara snömos, som tur var gick det bra och han lyckades ta sig upp samma väg som han kom. Så var ni gör VAR FÖRSIKTIGA OM NI SKA UT PÅ ISEN. De få mindre tjärnar som ligger här i Partille har kärnis tack vare att vi har så lite snö, 7 - 8cm är isen med max 1cm snö

Svar: Helt rätt med varningar om isen.Kommer eventuellt att gå ut och testa en is i morgon men lär nog inte åka själv.
Hoppas isen bygger i massor innan helgen som skall bli kall.
Tomas Leijon

2014-01-20 @ 22:34:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0